google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Petitie Geen BTW Op Bio: Biologische Producten Moeten Worden Vrijgesteld van BTW

Geschreven op 10-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Biologisch Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 11 oktober 2021: Mooi. Nadat er in de afgelopen jaren al verschillende petities zijn gestart om biologische producten vrij te stellen van BTW is het nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die de politiek oproept om biologische producten goedkoper te maken en boerenbedrijven die biologische producten maken meer subsidie te geven.

Consumenten vinden biologisch voedsel vaak nog te duur. Daarom moeten boerenbedrijven die biologische producten maken meer subsidie krijgen. Ook zou over de producten minder BTW geheven moeten worden. 

Biologisch voedsel, bijvoorbeeld kip, is fors duurder dan de reguliere variant. Veel Nederlanders kiezen daarom voor de goedkopere alternatieven. Daardoor is het voor veel agrarische bedrijven moeilijk om te verduurzamen.

De ACM stelt dat boerenbedrijven geholpen kunnen worden om te verduurzamen, door ze subsidies te geven. Ook een lager BTW-tarief zou kunnen helpen, omdat de verkoopprijzen daardoor omlaag kunnen en meer Nederlanders biologisch voedsel kopen. Eten en drinken valt op dit moment al onder het lage BTW-tarief van 9 procent, maar dat zou nog verder omlaag moeten.

8 maart 2021: Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen. De Petitie voor BTW verlaging op AGF is al 40.000 keer getekend

De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen.

Bovendien lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden, zegt de topman van de supermarkt.

Een aantal partijen wil een lager btw-tarief op gezond eten: groente en fruit. Zo moeten consumenten verleid worden om gezonder te gaan leven, want dat wordt dan goedkoper. Voor ondernemers is het een drama, zegt RTL in een video.

Zie ook: Groenten en Fruit Duurder Door Hoger BTW-Tarief: Zeg Nee en Steun foodwatch – Eerlijke Kleding en Schoenen: 19% BTW, Weg Ermee!Duurzame Boerderijwinkels Willen BTW Verlaging Op Duurzame Landbouwprodukten by NMF’s

29 januari 2018: Mooi hoor. Er is weer een nieuwe actie met bijbehorende petitie gestart om biologische producten vrij te stellen van BTW: GeenBTWopBio.

De campagne GeenBTWopBio krijgt steeds meer steun van bekende Nederlanders en experts. De petitie is inmiddels al ruim 29.000 keer ondertekend. De campagne is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken.

Een boodschappentas met biologische voeding lijkt misschien een paar euro’s duurder maar eigenlijk klopt dat niet. Biologische voeding zou zelfs relatief goedkoper zijn als de maatschappelijke kosten voor milieu en gezondheid meegeteld worden in de prijs van eten. De productie van biologische voeding bespaart de belastingbetaler aantoonbaar veel geld.

Daarom is het krom dat er belasting zit op biologische producten. Wij, ondernemers van biologische speciaalzaken, komen dan ook in actie om wat krom is recht te zetten. Vind jij ook dat we de echte prijs voor eten moeten betalen? Doe mee! Teken dan de petitie: geen btw op bio.

0% btw op biologische voeding is een koopje voor de belastingbetaler. Diverse wetenschappelijke studies wijzen op de maatschappelijke voordelen van biologische landbouw. Biologische bedrijven stoten minder CO2 uit, hebben een betere bodemkwaliteit en minder last van bodemerosie. Ze veroorzaken minder water- en milieuvervuiling.

Biologische landbouwmethoden leiden ook tot behoud van biodiversiteit, dus meer variatie in planten, dieren, insecten en microben. Biologische landbouw is goed voor de bijen en andere insecten en levert daarmee een positieve bijdrage aan de bestuiving van onze voedingsgewassen. Biologische boeren vertrouwen op de kracht van de natuur en dat zorgt uiteindelijk voor meer veerkracht en herstelvermogen bij mens, dier en natuur. Dat bespaart geld, nu én in de toekomst.

24 november 2017: Zo, we zijn inmiddels weer heel wat jaartjes verder en in plaats van biologische producten vrij te stellen van BTW heeft het nieuwe kabinet Rutte besloten de BTW op groente en fruit te verhogen van 6 naar 9% BTW.

Zie: Groenten en Fruit Duurder Door Hoger BTW-Tarief: Zeg Nee en Steun foodwatch

Bio BTW Vrij febr2010

9 maart 2011: Op dinsdag 8 maart 2011 is de petitie aangeboden aan de voorzitter van de commissie Financiën van de Tweede kamer.

Volgens de initiatiefnemers is het nu het moment voor de aanbieding en is er de meeste kans, dat de petitie serieus aan de orde kan komen.

Iedereen bedankt voor de meer dan 171.000 handtekeningen en laten we er het beste van hopen. Ben zeer benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren en of we hier ooit nog iets van horen.

9 februari 2010: Op dit moment komen er meer dan duizend handtekeningen per dag bij en staat de teller ruim boven de 155.000 stemmen. De verantwoordelijkheid om echt resultaten te boeken in Den Haag groeit hiermee met de dag. Daarom heeft Bio Btw Vrij samenwerking gezocht met Biologica, een belangrijke en professionele non-profit organisatie met alle kennis over de biologische landbouw en voeding.

In samenwerking met Biologica kunnen wij straks eind maart met een gedegen plan komen, die opkomt voor de consument die bewust kiest voor biologisch. Maar ook wordt het nu realistisch om in samenwerking met zusterorganisaties van Biologica de lat hoger te leggen en te gaan voor een Europese petitie, waarvoor 1 miljoen ondertekenaars nodig zijn. En dat zal gaan lukken.

Biologica denkt dat het de meeste ondertekenaars niet alleen gaat om een betere prijsvorming voor biologische producten. Burgers willen ook begrijpen wat de overheid doet met het BTW-geld dat binnenkomt (zo’n 35 miljoen euro per jaar). Immers, de burger die bio koopt en een groene leefstijl heeft, ‘stemt’ met de vork.

De initiatiefnemer van BioBtwVrij, Leo Dijkgraaf, vindt de tijd nu rijp om de actie onder te brengen bij Biologica: “Het onverwacht grote succes heeft diepe indruk op me gemaakt. Zoveel burgers die bij bio betrokken zijn, daar moeten we mee aan de slag. Misschien wel Europees!”.

Peter Jens, directeur van Biologica, geeft gehoor aan dit idee: “Biologica heeft de ervaring, de structuur en de geloofwaardigheid om zorgvuldig met deze burgerwensen om te gaan en de daadwerkelijke indiening bij de Tweede Kamer eind maart te verzorgen.” De stap naar Europa lijkt hem kansrijk: “De ondertekenaars komen uit allerlei landen, het moet mogelijk zijn om het aantal ondertekenaars te verveelvoudigen.”

De actie BioBtwVrij valt samen met Biologica’s inspanningen om de burger meer inspraak te geven bij haar activiteiten en campagnes. In de komende weken organiseert Biologica een reeks bijeenkomsten in de provincie om met burgers van gedachten te wisselen over Pieperpad, de Week van de Smaak, Adopteer een Kip en Lekker naar de boer. De gedachte is om een burgervereniging op te richten en daarmee nieuwe projecten op te zetten die de groene landbouw en voedselproductie helpen verbeteren en bestendigen.

Biologica zal in elke provincie een bijeenkomst beleggen van 16-18 uur waarin ook van gedachten gewisseld wordt over de actie BioBtwVrij. Een overzicht van de data: Groningen 10 februari, Haarlem 17 februari, Leeuwarden 24 februari, Maastricht 3 maart, Den Bosch 4 maart, Zwolle 10 maart, Utrecht 11 maart, Arnhem 17 maart, Assen 18 maart, Lelystad 24 maart, Middelburg 25 maart en Den Haag op 31 maart. Aanmelden is mogelijk door dat even te laten weten aan Biologica

Bio BTW vrij26 januari 2010: Bio BTW vrij gaat de volgende fase in. Er zijn meer dan voldoende mensen die de petitie hebben ondertetekend, dus wordt het tijd om naar de Tweede kamer te gaan.

Nou, zat daar nog een vreemd hobbeltje op de weg. Want wat blijkt? Als een onderwerp al eerder in de afgelopen twee jaar in de Tweede Kamer aan de orde is geweest, kan er geen petitie worden ingediend.

Leo Dijkgraaf, de initiatiefnemer van Bio BTW vrij heeft uitgezocht dat er begin maart 2008 voor het laatst over is gesproken, dus u begrijpt al dat Leo de griffier van de Tweede Kamer al heeft laten weten dat de petitie Bio BTW vrij eraan komt.

Natuurlijk kunt u de petitie nog steeds ondertekenen en u weet inmiddels hoe belangrijk draagvlak voor een maatregel is. Ziet u het ook maar een beetje als de huidige ledenpeiling over de kilometerheffing door ANWB en varianten daarop door De Telegraaf en anderen. Ik zal De Telegraaf eens vragen of ze ook een peiling willen doen over Bio BTW vrij.

BTW vrij moet gelezen worden als BTW 0%. Voor de consument komt dit op hetzelfde neer, voor de boeren en producenten is dit belangrijk tegenover de kosten die ze maken, die vaak met 19% BTW zijn belast en die wel aftrekbaar moeten blijven.

BTW zaken kunnen toch alleen in Brussel worden besproken ?
Ook gaan er stemmen op dat BTW wijzigingen niet in Den Haag besloten kunnen worden, maar moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement. In de aanbieding aan de Tweede Kamer laat ik me hiermee niet wegsturen en zal er op aandringen dat Nederland zich in Brussel gaat hard maken voor dit onderwerp. Krijgen we geen gehoor dan gaan we voor een Europese Petitie door en moeten we 1 miljoen handtekeningen binnen halen. Gezien de response in Nederland moet dit lukken.

Wie is die Leo Dijkgraaf ?
Ik krijg heel vaak de vraag, welke organisatie er achter deze petitie staat. Steevast zeg ik en dat is ook zo, ik ben een burger die een initiatief neemt. Ik ben in deze materie terecht gekomen met mijn ondernemers initiatief www.lekkerbio.nl leverancier van biologische snacks. Waarom ben ik daarmee begonnen? Ik heb een bedrijf met circa 750 medewerkers  ( www.annie.nl) die we dagelijks een verantwoorde lunch willen geven. Die moet dus biologisch zijn ! Dus allereerst voor onze eigen mensen ben ik gestart met biologische snacks. Toen iedereen daar zo enthousiast over was hebben we de producten ook leverbaar gemaakt voor andere bedrijfskantines en sinds kort voor consumenten thuis bezorgd. Ik kwam er al snel achter dat de hele keten van boer tot consument van procenten in elkaar steekt, Natuurlijk is biologisch veel duurder dan niet biologisch. Als echter alle stappen van boer tot consument berekend worden met procenten, komen we tot prijzen die niet nodig zijn. Ik roep altijd maar: Een biologische gehaktbal warm maken is niet meer werk dan een niet biologische. Idem is het vervoer en opslaan van biologisch niet duurder dan niet-biologisch en neemt het niet meer ruimte in de schappen van de winkel. Op aandringen van velen, wil ik dit best nu vertellen, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om voor eigen belang te prediken.

Ben je tevreden over het resultaat tot nu toe ?
Ja, boven verwachting. Je begint, misschien een beetje naïef met een petitie als deze. Maar deze response had ik nooit verwacht. Ik voel mij dan ook heel verantwoordelijk voor een goede afloop. Ook is het goed te ervaren dat de landelijke pers nu ook het initiatief begint op te pakken.

Ik wil mijn naam niet via internet kunnen terugvinden. Is dat mogelijk ?

Ik heb er in het kader van transparantie voor gekozen dat ondertekenaars konden zien dat ze getekend hadden. Echter het bestand wordt nu zo groot dat dit nauwelijks nog zin heeft. Ik ga het bestand dan ook binnenkort onzichtbaar maken. Ik vraag een ieders vertrouwen dat de bestanden zorgvuldig worden opgeslagen en dat e mail adressen NOOIT aan derden worden doorgegeven. Ook zal ik NOOIT e mail Adressen gebruiken voor onzinnige mails. Dat is beloofd. Geef svp wel uw e mail adres mee, anders telt de ondertekening niet mee. Voor mij wel, voor de Haagse regels niet.

lekker-bio.bmp10 juni 2009: Heel goed plan, dat ik van harte ondersteun. Bio producten moeten BTW-vrij worden, is het idee en dat sluit weer heel mooi aan bij de wijze waarop de overheid volgens mij duurzame consumptie heel snel in een stroomversnelling kan krijgen.

Duurzame, biologische, milieuvriendelijke of energiebepsarende producten vrijstellen van BTW en wat mij betreft de BTW op slechte producten drastisch verhogen. Komt u bekend voor? Ja, noemt men ook wel eens het Eco-Tax en Eco-Plus systeem.

De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed!

Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ? Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen? Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden. Middels deze handtekeningenlijst willen wij heel concreet aan de overheid vragen de consument, die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken, de BTW is nu 6%..

Als de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen. In navolging op het stimuleringsbeleid in de autobranche, waarbij flinke kortingen worden gegeven op de bijtelling en de bpm van milieuvriendelijke auto’s, moet dit verzoek een simpel hamerstuk in de Tweede Kamer kunnen zijn. Ook voor de bouwsector zijn onlangs een groot aantal zaken verhuisd van het hoge naar het lage BTW-tarief.

Help mee de discussie op gang te krijgen en onderteken vandaag nog de petitie. Er zijn op dit moment 54.900 mensen die de petitie hebben ondertekend. Bron: Bio BTW Vrij

Zie ook: Doe de Bioweek – kom bio proeven ! Gemak en biologisch zijn goed met elkaar te verenigen – De Toolkit Biocommunicatie

61 Reacties

 1. Gert-Jan van Oostenbrugge zegt:

  10 juni 2009 om 15:33 | Permalink

  helemaal mee eens!

 2. Gerard Holdtgrefe zegt:

  10 juni 2009 om 15:42 | Permalink

  moet zeker gebeuren!

 3. MHM Freijmuth zegt:

  10 juni 2009 om 15:42 | Permalink

  Geweldig voorstel!!!!! Jammergenoeg zullen die eikels in DenHaag dit voorstel toch niet overnemen, en dan verbaasd dat Wilders en andere protestpartijen zoveel stemmen krijgt…….

 4. Egbert Roseboom zegt:

  10 juni 2009 om 15:48 | Permalink

  Ja, bijna helemaal mee eens, niet alleen de biologische producten.
  Maar ook:
  Het WATER, het (nederlandse) AARDGAS en alle GROENE STROOM

 5. M. de Koning zegt:

  10 juni 2009 om 16:01 | Permalink

  Mee eens! Idee kan niet genoeg support krijgen!

 6. Ellen Wieringa zegt:

  10 juni 2009 om 16:02 | Permalink

  En ook de rioolbelasting heffen over de hoeveelheid gebruikt water van het waterleidingbedrijf. Dat stimuleert het nemen van regenwateropslag en gebruik daarvan. Je hebt dan meteen een waterberging, dat spaart de overheid veel kosten.

 7. corrie vonk zegt:

  10 juni 2009 om 16:10 | Permalink

  Helemaal mee eens

 8. Bert Pauw zegt:

  10 juni 2009 om 16:19 | Permalink

  Ik ben het er roerend mee eens, het kan niet snel genoeg ingevoerd worden!

 9. Trudie Jongkind zegt:

  10 juni 2009 om 16:23 | Permalink

  Goed idee! De Bio winkels zouden zelf ook qua prijzen eens wat creatiever kunnen handelen. Dan wordt biologisch eten echt bereikbaar voor een grote groep.

 10. Corrie zegt:

  10 juni 2009 om 16:49 | Permalink

  Helemaal mee eens.Zelf gebruik ik al wat bio producten.Als ze er zijn.

 11. fons zegt:

  10 juni 2009 om 16:51 | Permalink

  mee eens

 12. Joanne zegt:

  10 juni 2009 om 16:52 | Permalink

  Mee eens

 13. Dirk Peeters zegt:

  10 juni 2009 om 17:42 | Permalink

  Dit is een eerste – maar belangrijke – maatregel om de biosector te ondersteunen. Maar tegelijk moeten ook de problemen rond onderzoekskosten, GGO en labeling aangepakt worden.

 14. Maud van der Linden zegt:

  10 juni 2009 om 19:11 | Permalink

  wat een vooruitstrevend idee!

 15. J.W. van Leenhoff zegt:

  10 juni 2009 om 19:37 | Permalink

  Als de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen.

 16. chantal zegt:

  10 juni 2009 om 20:05 | Permalink

  helemaal mee eens

 17. jolanda van der ent zegt:

  10 juni 2009 om 21:32 | Permalink

  Goed idee!

 18. Marianne van Lierop zegt:

  10 juni 2009 om 21:46 | Permalink

  Ja! Al járen loop ik met deze gedachte. Alles wat het milieu minder belast moet ook minder belast worden. Niet meer dan logisch.

 19. E.Brussee zegt:

  10 juni 2009 om 22:47 | Permalink

  Ik ondersteun deze doelstelling van harte! In andere zaken betreft het vaak “de vervuiler betaalt”, oftewel: laat al die (EU) gesubsidieerde agrarische “gifboeren” eens heel goed nadenken. Maar het zijn de vaak (onwetende)consumenten die deze gifboeren goedkoop blijven sponseren middels hun eigen goedkope inkoopgedrag van massaproducties (die voor heden en de toekomst zeer nadelige effecten op het bio/ecosysteem hebben).
  Dus voer die lagere BTW-tarief liever vandaag nog in, dan maken we alvast een stap in de goede richting: voor het milieu en het gedachtengoed.
  BIOCOMPATIBEL gedrag van de (gewetensvolle) consument en OVERHEID. Wie kan daar nu op tegen zijn?????

 20. Fer von der Assen zegt:

  10 juni 2009 om 22:48 | Permalink

  Graag mee eens. Veel succes gewenst met deze actie!

 21. immy zegt:

  10 juni 2009 om 22:52 | Permalink

  Prima initiatief

 22. trees zegt:

  10 juni 2009 om 23:00 | Permalink

  hmmm lekker vers en bio en goedkoper
  strak plan!

 23. Jannie zegt:

  10 juni 2009 om 23:04 | Permalink

  mee eens

 24. Henk Raaff zegt:

  11 juni 2009 om 04:23 | Permalink

  volkomen mee eens: op grote schaal is milieu-vriendelijk gedrag vrijwel alleen met fiscale maatregelen te stimuleren.

 25. martien zegt:

  11 juni 2009 om 08:41 | Permalink

  De BTW op het laten aanbrengen van isolatie gaat binnenkort al omlaag, nu de bio-producten nog (dat bespaart immers ook CO2)!

 26. Herwig zegt:

  11 juni 2009 om 08:59 | Permalink

  Helemaal mee eens! En waarom niet nog een stapje verder gaan en alle producten die aantoonbaar slecht zijn voor milieu en natuur zwaarder belasten (bv. 45%)? Dan zal al wat milieuvriendelijk(er) is (zoals recyclagepapier) automatisch goedkoper worden, en zal de consument geneigd zijn om milieuvriendelijker aan te kopen.

 27. Louis-Loan zegt:

  11 juni 2009 om 10:22 | Permalink

  Moet er nog meer worden betaald uit gemeenschapsgeld aan het ondernemend onvermogen van een stel ‘bio-yuppies’, die al voldoende verdienen en die de goedgelovige naïeveling in ‘gezonde producten’ misleidt met het zgn. betaalbaar maken van het ‘bio’product door BTW-vrijstelling? De bedenkers hiervan kunnen dan evengoed aan de overheid vragen kortingsbonnen uit te schrijven aan gezinnen die bio willen eten maar het niet kunnen betalen vanwege een minimaal inkomen. En dan kan elk commercieel initiatief BTW-vrij zijn! Steun eerder lokale landbouweconomie door verse producten direct aan de man te brengen, in de buurt en dan weet je wat je eet , het is betaalbaar en je beperkt dan de transportkn en de milieubelast. en houdt elk traject transparant.

  http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/bio_btw_vrij/

 28. Maria V zegt:

  11 juni 2009 om 10:37 | Permalink

  Natuurlijk, biologische landbouw moet aan alle kanten gestimuleerd worden! Hoe meer hoe beter.

 29. Ellen Alzer zegt:

  11 juni 2009 om 10:37 | Permalink

  Helemaal mee eens. Iedereen aan de bio.

 30. simen de jong zegt:

  11 juni 2009 om 11:41 | Permalink

  goed zo!

 31. ing. Trix Kruger zegt:

  11 juni 2009 om 13:29 | Permalink

  De bioLOGISCHE landbouw kost de maatschappij minder, dus een BTW was al niet terecht om te vragen/eisen…

 32. H.G. Geertjes zegt:

  11 juni 2009 om 15:43 | Permalink

  Een goed initiatief die ik helemaal onderschrijf.

 33. Hans Vingerling zegt:

  11 juni 2009 om 15:46 | Permalink

  Biologsche landbouw vooroorzaakt veel minder tot geen milieuschade voor de toekomst. Dus de winst op de toekomst nu honoreren door geen BTW.

 34. Luuk Dijkhuis zegt:

  11 juni 2009 om 16:24 | Permalink

  mee eens

 35. Seda Westerbeek zegt:

  12 juni 2009 om 09:40 | Permalink

  Go Bio!

 36. uhvan Dongen zegt:

  12 juni 2009 om 09:47 | Permalink

  strak plan – een olievlek breidt zich alleen maar uit!!

 37. Greet Westenbrink zegt:

  12 juni 2009 om 10:03 | Permalink

  Heel goed. Anders komt het nooit goed van de grond.

 38. s. kleis zegt:

  12 juni 2009 om 14:24 | Permalink

  goed initiatief!!!

 39. Daan zegt:

  12 juni 2009 om 14:56 | Permalink

  mmm… Is dit niet gewoon competitievervalsing mensen? Zinloos om dat in te voeren want dan Bio vlees is los van dat deze dieren lekker rond gedarteld hebben in een weiland niks anders. Dus het verschil is te klein komt er nooit door ook niet als partij voor de dieren aan de macht komt. Die verbiedt gewoon elke andere vorm van vleesproductie

 40. Bert zegt:

  12 juni 2009 om 22:27 | Permalink

  “Dus het verschil is te klein” is nonsens. Er is geen vervalsing, de industriele productie vervalst de gezondheid van dieren en vervuilt het milieu nogal.

  Poster Daan heeft zeker nog nooit gehoord van sulfiet, hormonen en antibiotica-resten in vlees. Nog afgezien van een dierwaardig leven en een betere smaak.

  Zonder BTW is bovendien het prijsverschil een stuk kleiner, en dat is een heel groot verschil!

 41. Trieneke zegt:

  14 juni 2009 om 21:10 | Permalink

  Alles wat goed is voor het milieu niet of lager belasten. Dat is investeren in gezondheid en in een duurzame toekomst.

 42. Thijs zegt:

  15 juni 2009 om 15:03 | Permalink

  Goed idee! Biologische landbouw is goed voor de milieu en natuur en economie (zie rendement duurzaam beleggen. De maatschappelijke kosten van de gewone landbouw (waterzuivering, welvaartsziekten, etc.) daar betaalt eenieder aan mee, ook biologische boeren. Vrijstelling van BTW lijkt me dan ook niet meer dan redelijk.

 43. mathilda kaim zegt:

  18 juni 2009 om 10:35 | Permalink

  Zolang daar ook goede controle op is.
  Sta ik hier helemaal achter.

  Veel suces!

 44. Erik van Erne zegt:

  23 juni 2009 om 11:48 | Permalink

  23 juni Er hebben al 4946 mensen aangegeven achter dit plan te staan. Op naar de 10.000

 45. corne zegt:

  23 juni 2009 om 12:28 | Permalink

  Dus stel dat iets 2 euro kost en dan volgens eigen artikel het biologische tweemaal zoveel
  oftewel 4 euro zonder 6% belasting wordt dan dan 3,77 euro (4/1.06)
  Nee, dat scheelt veel, hierdoor zal iedereen overstappen……
  Geloof je het zelf?????

 46. Marjo zegt:

  26 juni 2009 om 18:55 | Permalink

  Dat is niet mogelijk. Een ander idee is om de niet bioprodukten te belasten met het hoge btw-tarief. Dan zou bio bijvoorbeeld kunnen zakken naar een tot 1% verlaagd bio-tarief. Zo maak je de verschillen kleiner en wordt de aandacht gevestigd op het vervuilende en ongezonde van niet bio. Dan stappen misschien meer mensen over op bio. Uit de opbrengst van het verschil van btw tussen het huidige en het verhoogde tarief kan dan een subsidie verstrekt worden om voor boeren en producenten de kosten voor omschakeling naar een bio-bedrijf te betalen.

 47. Vlinder zegt:

  28 juni 2009 om 23:09 | Permalink

  heel goed plan, dan is de ommezwaai naar biologische voedselvoorziening zo gemaakt.

 48. Dirk zegt:

  4 juli 2009 om 10:33 | Permalink

  Mee eensch!

  DOORSTUREN!!!

 49. Erik van Erne zegt:

  4 juli 2009 om 10:44 | Permalink

  Ondanks het feit dat heel veel mensen het er mee eens zijn, zijn er toch pas 6170 mensen die de petitie echt hebben ondertekend. Dat is natuurlijk veel te weinig.

  Helemaal eens met Dirk: doorsturen, twittereren, nieuwsbrief, opnenem op site, blog, hyves, enz, enz.

 50. Angelika Heller zegt:

  13 juli 2009 om 14:45 | Permalink

  Zeker mee eens. Het wordt tijd dat iets goeds en helemaal in eenklang met normen en waarden eindelijk wordt beloond. Helaas worden de bioboeren niet gesubsideerd vanuit Europa dus een tegemoetkoming is op zijn plaats.
  Tijd voor daden voor de regering, woorden zijn al genoeg gesproken.
  Vriendelijke groeten, Angelika

 51. Joop zegt:

  30 juli 2009 om 16:40 | Permalink

  Ik steun dit idee van harte. Maar helaas hebben we een minister van Landbouw die al net zo beroerd is als haar voorganger Veerman. Gerda Verburg wil ook niets doen aan het afschieten van ganzen, het importeren van ganzelever, het optreden van dieren in circussen en het aanpakken van allerlei misstanden in de bio-industrie. Boeren die biologisch willen werken en de natuur beschermen wordt het daarentegen ambtelijk extra moeilijk gemaakt.
  Dat AH boeren uitkleedt door een veel te lage prijs voor melk, komkommers en noem maar op te bieden vanuit een machtspositie deert Verburg niet.
  Daarom BTW op Biologisch voedsel weg ermee ! en als het even kan Verburg ook maar weg.

  Joop

 52. Eva zegt:

  13 augustus 2009 om 18:29 | Permalink

  Voor! Maar dan ook voor fair trade producten!

 53. Erik van Erne zegt:

  13 augustus 2009 om 19:05 | Permalink

  @Eva
  Daar ben ik het uiteraard helemaal mee eens. Was ook eens wat actie voor vanuit de politiek: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=7804

 54. Willeke zegt:

  1 september 2009 om 14:32 | Permalink

  Alle BIO-producten BTW vrij.

 55. anja luiken zegt:

  30 september 2009 om 18:36 | Permalink

  bla bla bla

 56. garst zegt:

  14 februari 2010 om 18:10 | Permalink

  klinkt als een gunstige regeling voor de biologische boeren..

 57. Willeke zegt:

  15 februari 2010 om 10:14 | Permalink

  Alle groente en fruit en granen BTW vrij.
  En alles waar vlees in zit verwerkt extra belasten.
  Alleen de bioboer met het echte scharrelvlees niet extra belasten.
  Het eerlijk eten, BTW-vrij!

 58. Gerdy zegt:

  15 februari 2010 om 12:35 | Permalink

  Prima zaak, een duwtje in de goede richting zou ik zeggen.

 59. Pietje zegt:

  29 augustus 2010 om 19:44 | Permalink

  Helemaal mee eens!

 60. Zuelen zegt:

  22 april 2018 om 09:16 | Permalink

  Gezonde voeding niet belasten. En wanneer kan ik de uitslag verwachten?

 61. Erik van Erne zegt:

  3 januari 2019 om 17:19 | Permalink

  Opbrengst BTW Groeit in 50 jaar Tot Meer Dan 50 miljard Euro

  Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de BTW in Nederland werd ingevoerd. In deze periode steeg de opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de BTW vanaf 1969.

  De belasting op de toegevoegde waarde (BTW) bestaat in Nederland sinds 1 januari 1969. In het eerste jaar leverde de btw de schatkist 2,6 miljard euro op. Sindsdien steeg de opbrengst gemiddeld met ruim 6 procent per jaar tot ongeveer 53 miljard euro in 2018 (raming ministerie van Financiën, Najaarsnota 2018). In deze halve eeuw zijn er vijf jaren geweest waarin de inkomsten uit BTW afnamen. Uitgedrukt als percentage van het bbp schommelt de opbrengt sinds eind jaren zeventig rond de 6,5 procent.

  De ontwikkelingen in de btw-opbrengst zijn deels het gevolg van tariefwijzigingen. De opbrengst van de btw steeg in de eerste jaren relatief snel, onder andere doordat de tarieven flink werden verhoogd. Bij de introductie in 1969 waren het lage en hoge tarief respectievelijk 4 en 12 procent, tegen het einde van 1986 waren ze 6 en 20 procent. Daarna volgde echter een periode waarin het hoge tarief geleidelijk werd verlaagd, naar 17,5 procent in 1992. In de 21e eeuw is het hoge tarief daarentegen weer stapsgewijs verhoogd naar 21 procent. Het lage tarief is minder vaak aangepast en lag tussen eind 1986 en 2018 constant op 6 procent. Per 1 januari 2019 geldt echter een laag tarief van 9 procent. Niet eerder waren de btw-tarieven zo hoog. Dit hangt samen met het kabinetsbeleid om de belasting op consumptie te verhogen ten faveure van een lagere belasting op arbeid. Zo zijn per 1 januari 2019 de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing juist verlaagd.

  Door de combinatie van tarieven bedroeg in 2018 de gemiddelde btw-heffing op de consumptie van huishoudens 8,7 procent. Dit gemiddelde wordt gedrukt doordat bepaalde goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw, zoals vliegtickets, kinderopvang en de huur van een woning. Deze vrijgestelde aankopen waren in 2018 goed voor 37 procent van de totale consumptie door huishoudens. Bijna een kwart van de aankopen was belast met het lage tarief. Onder dit tarief vallen onder andere voedings- en geneesmiddelen. De resterende 38 procent van de door huishoudens aangekochte goederen en diensten, bijvoorbeeld kleding en auto’s, vallen onder het hoge tarief.

  De btw is de laatste jaren goed voor ongeveer 18 procent van de totale belasting- en premie-inkomsten van de overheid. Nadat het aandeel van de btw in de belasting- en premieopbrengsten jarenlang rond de 16 procent schommelde, steeg dit vanaf het begin van de jaren negentig tot bijna 20 procent aan het begin van deze eeuw. Daarna nam het aandeel langzaam weer af. Hiermee is de btw een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Staat. Alleen de loon- en inkomstenheffing (loon- en inkomstenbelasting plus premies volksverzekeringen) levert met een opbrengst van ruim 100 miljard euro de schatkist meer op. Na de loon- en inkomstenheffing en de btw zijn de premies voor het Zorgverzekeringsfonds en de vennootschapsbelasting de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de overheid.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..