google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Koningsdag 2022: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Oranjes Naar Maastricht

Geschreven op 29-4-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Koningsdag 2015Update 28 september 2021: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de koninklijke familie zijn volgend jaar aanwezig bij de viering van Koningsdag 2022 op dinsdag 27 april in Maastricht.

In 2020 zou de viering van Koningsdag ook in Maastricht plaatsvinden. Door de destijds geldende coronamaatregelen kon het bezoek toen niet doorgaan. Dat wordt volgend alsnog ingehaald.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is content: “De Koning heeft toen gezegd: ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet.’ Als Maastricht zijn we heel blij dat hij zich aan die woorden houdt. Zeker na de vreselijke coronaperiode kijkt Maastricht uit naar de verjaardag van de Koning. We zijn wel weer toe aan een feestje.”

26 november 2020: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de koninklijke familie zijn volgend jaar aanwezig bij de viering van Koningsdag 2021 op dinsdag 27 april in Eindhoven.

Het wordt een andere Koningsdag dan andere, meldt de gemeente Eindhoven, omdat 27 april nog steeds sprake zal zijn van beperkende coronamaatregelen.

Brainport Eindhoven, waar veel technologische bedrijven zijn gevestigd, wordt het decor van de festiviteiten.

Opvallend is dat Koningsdag niet wordt gevierd in Maastricht. De stad zag het evenement dit jaar aan zich voorbijgaan doordat het coronavirus roet in het eten gooide.

17 maart 2020: De viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht is geschrapt vanwege het coronavirus. De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben dat maandag bekendgemaakt. Ook zijn alle Koningsdag activiteiten in andere gemeenten in Nederland afgelast. De De Koningsspelen voor Basisscholen gaan dit jaar ook niet door.

6 januari 2020: Zo, Koningsdag 2020 in Maastricht heeft een officieel thema: Leef Maastricht.

En voor de niet Limburgers: Leef Maastricht betekent niet Leef Maastricht maar Lief Maastricht.

Voor zover mij bekend is dit de eerste keer dat Koningsdag een officieel thema heeft en als ik mij goed herinner had Koninginnedag ook nooit een officieel thema. Een primeur dus voor Maastricht.

Het volledige programma van Koningsdag 2020 wordt in maart bekendgemaakt. Daarbij wordt gekozen voor de kenmerkende eigenheid van Maastricht. Dat wil zeggen voor de cultuur, sfeer, humor, muzikaliteit en die ondefinieerbare Maastrichtse combinatie van optimisme en grandeur.

23 september 2019: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de koninklijke familie zijn volgend jaar aanwezig bij de viering van Koningsdag 2020 op 27 april in Maastricht.

Het wordt de zevende Koningsdag nieuwe stijl die Koning Willem-Alexander zal bijwonen. Hij wordt in 2020 53 jaar.

Vorig jaar was de Koninklijke Familie op Koningsdag in Amersfoort. In 2018 werd Groningen bezocht. In 2017 Tilburg, In 2016 werd Koningsdag gevierd in Zwolle en in 2015 was de eer aan Dordrecht. In 2014 werd de eerste Koningsdag gevierd in De Rijp en Amstelveen

30 augustus 2018: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de koninklijke familie zijn volgend aanwezig bij de viering van Koningsdag 2019 op 27 april in Amersfoort.

Het wordt de zesde Koningsdag nieuwe stijl die Koning Willem-Alexander zal bijwonen. Hij wordt komend jaar 52.

20 april 2018: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vrijdag 27 april 2018 aanwezig bij de viering van Koningsdag Groningen, hoofdstad van de provincie Groningen. 2018 zal de vijfde Koningsdag zijn van Koning Willem-Alexander. Hij wordt komend jaar 51.

Zie ook: Studenten van het Alfa-College en de Hanzehogeschool Groningen Bouwen Energieneutraal Wikihouse voor Koningsdag

9 maart 2018: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prins Constantijn zijn maandagavond 9 april 2018 aanwezig bij het Koningsdagconcert in De Oosterpoort in Groningen.

Het Koningsdagconcert staat dit jaar in het teken van de muziek van de Amerikaanse componist, dirigent en onderwijsinspirator Leonard Bernstein. Deze vierde editie wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium. Daarnaast leveren leden van het internationale dansgezelschap Guy en Roni en sopraan Lenneke Ruiten een bijdrage. De muzikale leiding is in handen van de Engelse pianist en dirigent Wayne Marshall. Naast werken van Bernstein klinkt er muziek van Michael Jackson, John Adams, Dick Dale en Alberto Iglesias. Erwin de Vries zingt liederen van de in 1986 gestorven Groningse volkszanger Ede Staal.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Het initiatief voor het concert werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de Koninklijke Familie Koningsdag meeviert. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal, die samen de grenzen tussen verschillende muzikale genres verkennen. Het concert wordt bijgewoond door genodigd publiek. Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op vrijdag 27 april, 21.05 uur op NPO 2.

16 september 2017: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vrijdag 27 april 2018 aanwezig bij de viering van Koningsdag Groningen, hoofdstad van de provincie Groningen. 2018 zal  vijfde Koningsdag zijn van Koning Willem-Alexander. Hij wordt komend jaar 51.

18 oktober 2016: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn donderdag 27 april 2017 aanwezig bij de viering van Koningsdag in de gemeente Tilburg, in het hart van Brabant.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène, Prins Bernhard en Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita én Prins Floris en Prinses Aimée zijn ook aanwezig bij Koningsdag in Tilburg.

13 oktober 2015: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn woensdag 27 april 2016 aanwezig bij de viering van Koningsdag in de gemeente Zwolle, in de provincie Overijssel.

30 april 2015: Koningsdag in Dordrecht was één groot feest, zoals Koning Willem-Alexander zei: Hoe dichter bij Dordt… hoe mooier het wordt!

Het bezoek van de jarige koning Willem-Alexander en zijn familie aan Dordrecht zit erop. Het gezelschap vertrok maandag even na 14.00 uur na een bezoek van circa drie uur aan de stad.

Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag.

De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag.

Koningin Wilhelmina en koningin Juliana vierden Koninginnedag op hun verjaardag, respectievelijk 31 augustus en 30 april. Koningin Beatrix vierde deze dag niet op haar verjaardag (31 januari) maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana.

Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag een dag eerder gevierd op 26 april. In 2016 is Koningsdag op 27 april 2016 en de Koningsnacht op 26 april 2016. Over het Koningsdag programma 2016 is nog niets bekend.

1 april 2015: Tijdens Koningsdag 2015 bezoekt Koning Willem-Alexander, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, de festiviteiten in de gemeente Dordrecht.

De eerste Koningsdag in 2014 in De Rijp en Amstelveen was een uitgesteld bezoek in verband met de troonswisseling in 2013. Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven woonden voor het laatst de nationale feestdag bij. In 2015 werd zonder de oudste generatie Oranjes gestart met de Koningsdag nieuwe stijl, waarbij naast het gezin van de koning, prins Constantijn en prinses Laurentien ook de kinderen van prinses Margriet en hun echtgenoten acte de présence geven.

In tegenstelling tot de oude stijl bezoekt koning Willem-Alexander op Koningsdag maar één plaats die een centrumfunctie binnen de regio vervult. Niet zozeer het verenigingsleven staat centraal, maar meer de economische lading. De gemeente wordt de mogelijkheid gegeven zich op een centrale plek te presenteren voor Nederland. Dat kan bijvoorbeeld door een feestelijke ‘grande parade’, met een thema of rode draad. Bij de invulling daarvan is alles mogelijk: muziek, sport, beeldende kunst, design, techniek, bedrijvigheid, historisch erfgoed, sociale initiatieven, toekomstdromen. Na het dankwoord van de burgemeester en de koning wordt het bezoek afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Update 27 december 2013: Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft besloten de dankbetuiging voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix te houden op zaterdag 1 februari 2014.  De dankbetuiging vindt plaats in Ahoy in Rotterdam. Het programma bestaat uit muziek en dans en zal van 20.15 uur tot 22.00 uur duren. De NOS zendt de dankbetuiging live uit vanaf 20.30 uur op Nederland 1.

Met ingang van volgend jaar wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van de Prins van Oranje en toekomstige Koning Willem-Alexander. Omdat 27 april 2014 een zondag is, wordt de eerste Koningsdag gevierd op 26 april 2014. De Oranjes gaan dan naar Amstelveen en De Rijp. Een dag eerder is het voor de tweede keer tijd voor De Koningsspelen voor Basisscholen

7 september 2013: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen van dinsdag 12 november tot en met donderdag 21 november 2013 een kenningsmakingsbezoek aan alle zes eilanden, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba, in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen op dinsdag 12 november aan op Sint-Maarten. Het programma ziet er als volgt uit. Woensdag 13 november: bezoek aan Sint Maarten. Donderdag 14 november: bezoek aan Saba. Vrijdag 15 november: bezoek aan Sint Eustatius. Zaterdag 16 november: bezoek aan Bonaire. Maandag 18 en dinsdag 19 november: bezoek aan Curaçao. Woensdag 20 en donderdag 21 november: bezoek aan Aruba.

24 augustus 2013: De officiële Dankbetuiging Prinses Beatrix die stond gepland voor 14 september wordt uitgesteld tot begin volgend jaar. Een datum is nog niet bekend. Het Nationaal Comité Inhuldiging vindt het niet gepast om het feest voor zo kort na het overlijden van prins Friso te houden.

Op 5 september neemt Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar van het Droomboek voor de Koning in ontvangst op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ruim 6500 Nederlanders en inwoners van het Caribisch gebied hebben hun droom over het koningschap van Willem-Alexander ingestuurd. De jury heeft er 300 uitgekozen die zijn opgenomen in het boek Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning.

Het boek is vanaf 5 september voor iedereen als digitale versie te downloaden en in gedrukte versie gratis beschikbaar voor iedereen in Nederland en het Caribisch gebied die daar prijs op stelt (1 boek per huishouden). Alle huishoudens in het Koninkrijk ontvangen hiervoor uiterlijk begin september een waardebon per post. Daarmee kan het boek van 5 september tot en met 1 oktober 2013 bij de boekhandel (en in het Caribisch gebied bij een aantal supermarkten) worden opgehaald. Vind de dichtstbijzijnde boekhandel in Nederland bij u in de buurt met de postcodezoeker. U kunt het Droomboek hier op vertoon van uw waardebon ophalen van 5 september tot en met 1 oktober 2013.

Ieder huishouden in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk ontvangt uiterlijk dinsdag 3 september een waardebon. Mocht u deze waardebon niet hebben ontvangen, dan kunt u alsnog een waardebon aanvragen. Alle huishoudens in het Caribische deel van het Koninkrijk krijgen hun waardebon per post. Mensen kunnen het boek vervolgens afhalen bij onderstaande boekhandels en supermarkten:

Aruba: Boekhandel Plaza Boekshop, Bruna Van Dorp Dakota, De Wit in Caya Grandi en Aruba Post op San Nicolaas. Superfood Plaza Supermarkt
Curacao: Boekhandel Mensing’s Caminada, Samson Curaçao N.V. Supermarkten Van den Tweel en Albert Heijnn
Bonaire: Addo’s Bookstore, Supermarkten Van den Tweel en Warehouse Bonaire
ST. Maarten: Boekhandel Van Dorp N.V., The Philipsburg Jubilee Library en The Public Service Center te Simpsonbay.
Saba en ST. Eustatitis: Daar kunnen mensen contact opnemen met het Gezaghebberskantoor

Het Droomboek is ingedeeld volgens een aantal ‘Droomloketten’:
1. Het Loket van Samen: Hoe gaan we met elkaar om? Wie moet er maar eens met elkaar om tafel?
2. Het Loket van de Lach: Wat zijn de mooie dingen van ons land? Waar mogen we van genieten?
3. Het Loket van de Kansen: Waar liggen onze mogelijkheden als land? Wat zijn verrassende ideeën hiervoor?
4. Het Loket van de Kunst: Hoe kunnen we Nederland inspireren en motiveren met onze kunst, muziek, dans en literatuur?
5. Het Loket van Groen: Hoe gaan we om met onze natuur, het milieu, het water?
6. Het Loket van Beweging: Wat willen we bereiken op het gebied van sport en gezondheid?
7. Het Loket van De Wereld: Hoe zien we de plaats van ons land in de wereld? Hoe gaan we om met problemen in andere landen?
8. Het Loket van Elke dag: Welke kleine dingen maken een groot verschil? Hoe geven we die aandacht?

26 mei 2013: De Koninklijke Toer door Nederland gaat van start. Het nieuwe Koningspaar zal in mei en juni alle provincies van Nederland bezoeken. Op 28 mei de provincies Groningen en Drenthe, 30 mei de provincies Gelderland en Utrecht, op 12 juni zijn de provincies Limburg en Noord-Brabant aan de beurt. Op 14 juni gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de provincies Fryslân en Noord-Holland, 19 juni naar de provincies Flevoland en Overijssel en de Koninklijke Toer door Nederland wordt afgesloten met een bezoek aan de provincies Zeeland en Zuid-Holland op 21 juni.

Op zaterdag 14 september 2013 staat de officiële Dankbetuiging Prinses Beatrix  op het programma, waarbij het Nederlandse volk Prinses Beatrix bedankt voor haar regeringsjaren. Een artistiek evenement waarbij muziek en dans zullen samenkomen. De feestelijkheden beginnen aan het eind van de middag en veel activiteiten spelen zich af op of rond het water. ‘s Avonds is er een grote bijeenkomst in Ahoy met muziek, zang en dans.

kininginnedag.gif11 april 2013: ja wie weet het nog niet? Koninginnedag 2013 wordt een hele bijzondere. Koningin Beatrix treedt na 33 jaar af en Koning Willem-Alexander wordt ingehuldigd als zevende vorst van Oranje. Geen bezoek dus van de Koninklijke Familie aan twee gemeenten in Nederland dit jaar op de laatste Koninginnedag want Koninginnedag wordt Koningsdag.

Met ingang van volgend jaar wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van de Prins van Oranje en toekomstige Koning Willem-Alexander. Omdat 27 april 2014 een zondag is, wordt de eerste Koningsdag gevierd op 26 april 2014. De Oranjes gaan dan naar Amstelveen en De Rijp.

Op 29 april 2013 wordt om 20.30 uur een toespraak van Hare Majesteit de Koningin uitgezonden op Nederland 1 en op Radio 1. De toespraak van Koningin Beaxtrix aan de vooravond van haar abdicatie en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, is eerder opgenomen op Paleis Huis ten Bosch.

Nadat het officiële gedeelte op 30 april is voltooid, beginnen de feestelijkheden voor Koning Willem-Alexander. Hoogtepunt is de Koningsvaart, een vaartocht over het IJ van het koninklijk gezin. Om 19.30 uur moet door heel Nederland het Koningslied klinken. Vlak voordat Koning Willem-Alexander met zijn gezin in een boot stapt voor de Koningsvaart, kan hij op een groot scherm zien hoe door heel Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk het lied gezongen wordt. Daarna is het tijd voor het Koningsbal op het Museumplein in Amsterdam, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Oranjeplein. Een muzikaal spektakel onder leiding van André Rieu, waarbij hij onder meer zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Koningswals ten gehore zal brengen.

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft de Publieke Omroep gevraagd om op alle televisie- en radiozenders om 19.30 uur het lied live uit te zenden. Het Koningslied wordt officieel door Paul de Leeuw gestart in Ahoy in Rotterdam tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje, waar koren uit het hele land zullen zingen onder begeleiding van het Metropole Orkest en verschillende bekende Nederlandse artiesten.

Het Nationaal Comité Inhuldiging gebruikt de oranje strik als officiële erkenning voor feestelijke activiteiten die overal in het land worden voorbereid en voor mensen en organisaties die het Comité daarbij steunen. Het Comité zal zelf landelijke initiatieven met een oranje strik belonen, maar wil ook gemeenten en provincies de mogelijkheid geven om dit op lokaal niveau te doen. Het Comité nodigt daarom alle burgemeesters en Commissarissen van de Koningin uit om binnen hun gemeenten en provincies aan maximaal vijf initiatieven – namens het Nationaal Comité Inhuldiging – een oranje strik te verlenen. Ook kunnen de drie gezaghebbers (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) en drie gouverneurs (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) vijf oranje strikken verlenen aan initiatieven in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Componist John Ewbank zal samen met Guus Meeuwis en Daphne Deckers het Koningslied gaan schrijven met daarin bijdragen onder het motto  “Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning” van de Nederlandse bevolking en de mensen van de Caribische delen van het Koninkrijk. Acda en De Munnik schrijven toch niet mee aan het Koningslied.

Het kabinet heeft een digitale vlag gemaakt waarmee op de dag van de inhuldiging kan worden ‘gevlagd’ op sociale media. Een rood-wit-blauw icoontje met een oranje wimpel, een zogenoemde Twibbon.

orange-world.jpg

#MakeOrangeTrending is een initiatief van de publieke televisiezender BVN. Doet mij weer denken aan die mooie imagocampagne voor Nederland, de Paint the World Orange Contest waar we helaas nooit meer iets van hebben gehoord. Jammer want we waren al goed bezig met heel veel Oranje foto’s en alles wat u altijd al over Oranje wilde weten, met nooit eerder genoemde details en samenvattingen. Over het 4-2-3-1 systeemde balansbrengers, het Oranje Shirt en heel veel over OranjeOranje en nog eens Oranje en natuurlijk hét Oranje Lied. En niet te vergeten over Oranje BloemkolenOranje Glazen, de Oranje Draagtray, het Oranje SchaapDe Hollandhoorn, de Oranje Welpies, het Welpielied het OranjekostuumOranje op het EK Lingerie en uiteraard komt het Oranjefeest aan bod. Tenslotte, ‘t zal u niet verbazen: Wij houden van Oranje net als Prins Willem-Alexanderde Prins van Oranje.

Op vrijdag 26 april vinden in het hele land de Koningsspelen op basisscholen plaats: een sportieve competitie die de reguliere lessen op die dag vervangt. De Koningsspelen zijn een vrolijke en gezellige dag voor alle kinderen in het basisonderwijs met als motto: Bewegen is Gezond. De Koningssportdag vormt het hart van de Koningsspelen en wordt voorafgegaan door een gezond maar bovenal feestelijk Koningsontbijt. De dag vindt plaats op vrijdag 26 april 2013 in heel Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. De organisatie van de Koningsspelen is in handen van een speciaal comité onder leiding van Richard Krajicek. De Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden geven het officiële startsein van de Koningsspelen op basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede.

Later dit jaar staan er nog enkele evenementen op de agenda. Er komt een Koninklijke Toer. Het nieuwe Koningspaar zal in mei en juni alle provincies van Nederland bezoeken. Op 28 mei de provincies Groningen en Drenthe, 30 mei de provincies Gelderland en Utrecht, op 12 juni zijn de provincies Limburg en Noord-Brabant aan de beurt. Op 14 juni gaat het Koningspaar naar de provincies Fryslân en Noord-Holland, 19 juni naar de provincies Flevoland en Overijssel en de Koninklijke Toer door Nederland wordt afgesloten met een bezoek aan de provincies Zeeland en Zuid-Holland op 21 juni.

Tenslotte komt er nog een speciaal evenement, een Dankbetuiging Koningin Beatrix op zaterdag 14 september 2013 waarbij het Nederlandse volk onze huidige Koningin Beatrix, dan Prinses Beatrix bedankt voor haar regeringsjaren. Een artistiek evenement waarbij muziek en dans zullen samenkomen. De feestelijkheden beginnen aan het eind van de middag en veel activiteiten spelen zich af op of rond het water. ‘s Avonds is er een grote bijeenkomst in Ahoy met muziek, zang en dans.

De single Koningin van alle Mensen is een initiatief van RTL Boulevard. Dit Beatrix bedanklied is te downloaden op ITunes en de opbrengst gaat naar het prinses Beatrixfonds. Voor het Beatrix Bedanklied hebben 18 BN’ers meegedaan: Frans Bauer, René Froger, Danny de Munk, Josje Huisman, Najib Amhali, Pia Douwes, Wolter Kroes, Lieke van Lexmond, Sandra Reemer, Tim Douwsma, Xander de Buisonjé, Willeke Alberti, Danny Froger, Jeroen van der Boom, Ralf Mackenbach en gastheren Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz.

12 oktober 2011: Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke Familie vieren maandag 30 april  Koninginnedag 2012 mee in de provincie Utrecht, in de plaatsen Rhenen en Veenendaal. Zij doen dit op uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten. Koningin Beatrix wordt op 31 januari 2012 74 jaar. Kroonprins Willem-Alexander viert zijn 45e verjaardag op 27 april 2012.

Geen Radio 538 Koninginnedagfeest in Amsterdam in 2012. Nadat al eerder duidelijk werd dat er geen Radio 538 Koninginnedagfeest meer op het Museumplein zou plaatsvinden is nu ook duidelijk dat er elders in de stad vooralsnog geen geschikte lokatie kan worden gevonden. Ook de optie om het feest op het plein bij de RAI in Amsterdam te houden, is van de baan.

1 december 2010: Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke Familie vieren zaterdag 30 april  Koninginnedag 2011 mee in de provincie Limburg, in Thorn (gemeente Maasgouw) en Weert. Zij doen dit op uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten.

Wie zelf niet in staat is om de feestelijkheden die beide plaatsen in petto hebben te volgen via de televisie kan dit jaar ook terecht op Twitter. De gemeente Maasgouw, waar Thorn onder valt, tweet de festiviteiten via het account : @KoninginThorn, het bezoek aan Weert is te volgen via @kdweert. Ook de politie Limburg Noord is actief via @politieln en dan is er natuurlijk nog het Twitter account van Het Koninklijk Huis, waar nieuwsberichten over Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima worden getweet.

Voor zover ik kan nagaan is er dit jaar geen videowedstrijd, zie: Videowedstrijd Koninginnedag 2010 by Het Koninklijk Huis Uiteraard is het wel groot Oranje feest in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, zie Koninginnenacht en Koninginnedag 2011.

28 februari 2010: De eerste Oranjefeesten van 2010 kunnen we alweer bijschrijven in de geschiedenisboeken. In Vancouver was het al acht keer een groot Oranjefeest in het HHH en naar goed Nederlands gebruik zullen de medaillewinnaars door Koningin Beatrix worden ontvangen. Daarnaast zijn er natuurlijk huldigingen in de woonplaatsen van de medaillewinnaars en dat levert evenzovele Oranjefeestjes op. Mooie opwarmer voor hét Oranjefeest van het Jaar: Koninginnedag 2010.

16 oktober 2009: Zo, we weten weer waar de Koninklijke Familie volgend jaar Koninginnedag gaat vieren. Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke familie vieren vrijdag 30 april 2010 Koninginnedag mee in de provincie Zeeland, achtereenvolgens in Wemeldinge (gemeente Kapelle) en Middelburg. Zij doen dit op uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten.

Hare Majesteit de Koningin onthult in aanwezigheid van andere leden van de Koninklijke familie op 29 april 2010 in Apeldoorn een monument  ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama op Koninginnedag 2009. Bron: Het Koninklijk Huis

29 april 2008: Morgen is de aftrap van een hele lange Oranjezomer. Traditiegetrouw kleurt Nederland oranje tijdens de viering van Koninginnedag. Dit jaar zullen we dat nog wat vaker mee gaan maken. En u weet het inmiddels wel, ik heb wat met Oranje !

Ook in de aanloop naar en tijdens het EK Voetbal 2008 in Oostenrijk en Zwitserland zullen we ongetwijfeld weer kunnen genieten van heel veel Oranje. Ik hou het er toch op dat Oranje ver gaat komen. Daarna gaat het Oranjefeest verder met de Olympische Spelen 2008 in Beijing. Ook daar zult u meer van horen via onze site Olympische Uitslagen, die tegen die tijd operationeel is.

Ter voorbereiding op alle Oranjefeesten hebben wij al een voorraadje Oranje Glazen aangeschaft met daarbij een heel mooi Oranje Draagtray voor acht glazen. Een must voor elke Oranje fan. Ik wens iedereen een fantastisch Oranjefeest en veel plezier op Konninginnedag.

14 Reacties

 1. Patrick zegt:

  1 mei 2008 om 07:33 | Permalink

  Het was weer een mooi feestje !!

 2. Erik van Erne zegt:

  2 april 2010 om 07:49 | Permalink

  Tot en met woensdag 19 mei blijven de reinigingsdiensten In Amsterdam en Utrecht staken.

  De medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten hebben besloten om het werk een week langer neer te leggen. Vorige week gaven de medewerkers van de reiniging al aan door te willen staken tot er een goed cao-akkoord voor de gemeenteambtenaren ligt. Vandaag sturen de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF een nieuwe aanzegging naar de gemeenten Amsterdam en Utrecht. Tot en met woensdag 19 mei blijven de reinigingsdiensten staken.

  In Amsterdam gaat het om de veegdiensten, de reinigingsmedewerkers, de medewerkers van het groen- en wegenonderhoud en het ondersteunend personeel. In Utrecht zijn het de medewerkers van de afdeling Wijkbeheer en Service (vegers, groenwerkers en ander wijkonderhoud) en de afdeling Inzameling (afvalophalers en inzamelpunten) die langer in actie blijven. Het aantal deelnemers aan de staking groeit. In Utrecht doen vandaag twintig stakers meer mee dan vorige week.

  Zie ook: Napels supercommissaris van afval krijgt hulp van Sophia Loren !

  26 april 2010: Koninginnedag stakingen bij reiniging Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
  Abvakabo FNV heeft in samenspraak met haar leden bij de gemeentereiniging Amsterdam besloten de staking op Koninginnedag door te laten gaan. Anders dan eerder aangekondigd, duurt de staking op 30 april 24 uur.

  De staking van een week is verschoven naar 6 mei en zal duren tot en met 13 mei. De bond heeft afspraken met de gemeente gemaakt op het gebied van veiligheid en volksgezondheid. Tijdens de staking is een extra calamiteitenteam van reinigingspersoneel beschikbaar. Dit team springt bij op de momenten waarop de GGD, brandweer en politie in overleg met de bonden aangeven dat dit noodzakelijk is.

  Ook hebben de leden in Utrecht en Den Haag aangekondigd te gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De Utrechtse reinigingsdienst heeft aangekondigd van 1 tot en met 5 mei te gaan staken en de Haagse van 28 t/m 30 april. In Den Haag vindt morgen om 16.00 uur een kort geding plaats over de aangekondigde staking.

  Zie ook: Koninginnedag was een fijn feest – er is wel wat troep geweest !

 3. Erik van Erne zegt:

  26 april 2010 om 10:03 | Permalink

  Koninginnenacht en Koninginnedag 2010

  Koninginnenfeesten in Eindhoven 2010: Op 29 april Koninginnenacht met dit jaar een bredere programmering met Koninginnedag in Eindhoven op bestaande én nieuwe locaties. Nog steeds een onveranderde dikke line-up aan DJ’s met namen als Erick E, Don Diablo, Gregor Salto, Laidback Luke, Ricky Rivaro, Billy the Klit en Sidney Samson. Daarnaast is er ruimte gecreëerd voor onvervalste Pop, Nederpop, Hiphop, Indie, Rock, Techno én bekende artiesten als Di-rect, Extince, Nobody beats the Drum en Ray & Anita. Niet minder dit jaar in Eindhoven, maar alleen nog maar meer….en dat voor iedereen dit keer. http://www.oranjedegekste.nl/

  Vrijmarkt Utrecht 2010: In Utrecht is het al jaren traditie om de vrijmarkt feestelijk te vieren. Alles wordt, letterlijk, uit de kast gehaald. Tijdens de vrijmarkt kun je al je verzamelde goed van de afgelopen jaren verkopen. Ook dit jaar is die mogelijkheid er weer. De vrijmarkt begint dit jaar op donderdag 29 april om 18.00 uur en eindigt op vrijdag 30 april om 18.00 uur.

  Zoals de traditie is, worden in het vrijmarktgebied allerlei tweedehands spullen verkocht. In principe mag u overal uw waar gaan verkopen. Het vergunningvrije gebied is op de plattegrond in groene kleur aangegeven. Dit gebied is bedoeld voor de traditionele “rommelmarkt” door bewoners en door in het gebied gevestigde ondernemers voor het eigen bedrijf. Daarnaast zijn binnen het vrijmarktgebied locaties aangewezen waarvoor een vergunning kan worden aangevraagd (paars). Deze plaatsen zijn bestemd voor ambulante handelaren met verkoopwagens, bakkramen en uitstallingen voor de commerciële verkoop van kleding, etenswaren en dergelijke. Om te zorgen dat de vrijmarkt mensen niet hindert en alles goed te bereiken is, moeten sommige straten geheel vrijgehouden worden (donker oranje).
  Meer informatie: Plattegrond vrijmarktgebied Utrecht 2010 (pdf, 2,5MB).

  Radio 538 Koninginnedag: Het allergrootste Koninginnedagevenement van Nederland wordt ook tijdens Koninginnedag 2010 weer georganiseerd door Radio 538. Op het Museumplein verzorgen van 12.00 tot 22.00 uur grote nationale en internationale artiesten hét Koninginnedagfeest van Radio 538. De presentatie van het festijn is uiteraard in de handen van de populaire DJ’s van Radio 538. En het mooie is dat dit feest helemaal gratis is! Tijdens Koninginnedag 2010 en Koninginnenacht 2010 in Amsterdam is er veel te beleven, heel veel.

  Koninginnedag 2010 in Rotterdam: In het centrum van Rotterdam en in het Stadhuis aan de Coolsingel vindt op Koninginnedag, vrijdag 30 april, een aantal officiële festiviteiten plaats. Daarnaast is er de traditionele vrijmarkt. Elders in de stad is er een breed aanbod aan activiteiten.

  Koninginnedag 2010 in Den Haag: “Koninklijk en feestelijk aan de Haagse grachten”
  Dit is de titel van het initiatief om Den Haag en haar grachten nog mooier te maken, een plan dat festiviteiten en evenementen ondersteunt op Koninginnedag 2010 in Den Haag, een plan waarvan het resultaat een nieuwe impuls geeft aan de stad Den Haag, een plan dat het Koninklijke naar boven brengt in onze Hofstad. Haagse Koninginnedag wordt in 2010 voor de 4e keer georganiseerd.

  Koninginnenach 2010 Den Haag: De populaire zangeres Caro Emerald is toegevoegd aan de line-up van de Haagse KoninginneNach. Daarmee is het programma van de 21e editie van het festival rond. Deze week werd bekend dat de Nach na veel bezuinigingen zeker doorgaat. http://www.koninginnenach.nl/2010/

  Mooi overzicht van alle Oranjefeesten in Nederland:Uitgaan op donderdag 29 april 2010 Koninginnenachten Uitgaan op vrijdag 30 april 2010 Koninginnedag

 4. Glashelder zegt:

  28 april 2010 om 19:49 | Permalink

  Vijf tips voor uitbaters en feestvierders tijdens Koninginnedag van Interpolis

  Aanstaande vrijdag kleurt Nederland oranje. En viert de Nederlandse bevolking de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. Verzekeraar Interpolis geeft op basis inzichten uit het verleden nog snel een top 5 van tips voor zowel uitbaters als feestvierders om er een gezellig en veilig feest van te maken.

  Tips voor uitbaters
  1. Bekabeling tijdelijke bars
  Café-eigenaren wordt geadviseerd vooral op te letten met bekabeling achter tijdelijke bars. Deze bars lekken veelal bier en water, wat gevaarlijke situaties kan opleveren in combinatie met elektriciteit.
  2. Voldoende ventilatie & bereikbaarheid nooduitgangen
  Goede ventilatie, met name in ruimtes waar veel mensen zich bevinden, kan veel problemen voorkomen. Ook nooduitgangen dienen bij extra drukte te allen tijde toegankelijk te zijn bij calamiteiten. Zet hier dus geen tijdelijke bars of DJ-boots voor.
  3. Goed vastmaken eventuele buitententen
  Een windvlaag moet de boel niet kunnen ‘optillen’. Zorg dat alles goed vaststaat.
  4. Gebruik brandwerende versieringen
  Het gebruik van brandwerende versieringen is niet enkel relevant met kerst. Juist doordat hier op andere momenten minder aandacht voor is, ontstaan soms gevaarlijke situaties.
  5. Bescherm het gehoor
  Voor uitbaters die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in harde muziek staan, is het gebruik van oordoppen aan te raden. Zet de muziek vooral niet te hard, let op het aantal toegestane decibel.

  Tips voor feestvierders
  1. Geef je huis een bewoonde indruk
  Voor alle Koninginnedagvierders geldt, laat je woning veilig achter als je gaat feesten; Geef het een bewoonde indruk.
  2. Vermijd gebruik frituurpan na een dag/avond uit.
  Als je weer thuiskomt, laat dan de frituurpan uit: je zult niet de eerste zijn die in slaap valt en de frituurpan vergeet.
  3. Voorkom autoschade
  Ga je er met de auto op uit, parkeer deze dan niet in een drukke uitgaansroute.
  4. Laat waardevolle spullen thuis
  Laat natuurlijk geen waardevolle spullen in je auto achter. Beter nog: neem helemaal geen waardevolle spullen mee. In het feestgedruis is een jas of telefoon zo weggehaald of verloren.
  5. Glaasje op…
  En mocht je een glaasje te veel op hebben, laat de auto dan staan.

  Interpolis geeft zowel de uitbaters als de bezoekers nog een laatste tip mee:
  Maak er een gezellig en veilig feest van!

 5. Erik van Erne zegt:

  8 mei 2010 om 18:41 | Permalink

  Koninginnedag 2010: Aankomst in Wemeldinge

 6. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2011 om 08:39 | Permalink

  Koninginnenacht en Koninginnedag 2011

  Koninginnenfeesten in Eindhoven 2011: Op 29 april Koninginnenacht met dit jaar een bredere programmering met Koninginnedag in Eindhoven op bestaande én nieuwe locaties. Niet minder dit jaar in Eindhoven, maar alleen nog maar meer….en dat voor iedereen dit keer.

  Vrijmarkt Utrecht 2011: In Utrecht is het al jaren traditie om de vrijmarkt feestelijk te vieren. Alles wordt, letterlijk, uit de kast gehaald. Tijdens de vrijmarkt kun je al je verzamelde goed van de afgelopen jaren verkopen. Ook dit jaar is die mogelijkheid er weer. De vrijmarkt begint dit jaar op vrijdag 29 april om 18.00 uur en eindigt op zaterdag 30 april om 18.00 uur.

  Zoals de traditie is, worden in het vrijmarktgebied allerlei tweedehands spullen verkocht. In principe mag u overal uw waar gaan verkopen. Het vergunningvrije gebied is op de plattegrond in groene kleur aangegeven. Dit gebied is bedoeld voor de traditionele “rommelmarkt” door bewoners en door in het gebied gevestigde ondernemers voor het eigen bedrijf. Daarnaast zijn binnen het vrijmarktgebied locaties aangewezen waarvoor een vergunning kan worden aangevraagd (paars). Deze plaatsen zijn bestemd voor ambulante handelaren met verkoopwagens, bakkramen en uitstallingen voor de commerciële verkoop van kleding, etenswaren en dergelijke. Om te zorgen dat de vrijmarkt mensen niet hindert en alles goed te bereiken is, moeten sommige straten geheel vrijgehouden worden (donker oranje). Meer informatie: Plattegrond vrijmarktgebied Utrecht 2011 (pdf, 2,5MB).

  Radio 538 Koninginnedag: Het allergrootste Koninginnedagevenement van Nederland wordt ook tijdens Koninginnedag 2011 weer georganiseerd door Radio 538. Op het Museumplein verzorgen van 12.00 tot 22.00 uur grote nationale en internationale artiesten hét Koninginnedagfeest van Radio 538. De presentatie van het festijn is uiteraard in de handen van de populaire DJ’s van Radio 538. En het mooie is dat dit feest helemaal gratis is! Tijdens Koninginnedag 2011 en Koninginnenacht 2011 in Amsterdam is er veel te beleven, heel veel.

  Koninginnedag 2011 in Rotterdam: In het centrum van Rotterdam en in het Stadhuis aan de Coolsingel vindt op Koninginnedag, zaterdag 30 april, een aantal officiële festiviteiten plaats. Daarnaast is er de traditionele vrijmarkt. Elders in de stad is er een breed aanbod aan activiteiten.

  Koninginnedag 2011 in Den Haag: “Koninklijk en feestelijk aan de Haagse grachten”
  Dit is de titel van het initiatief om Den Haag en haar grachten nog mooier te maken, een plan dat festiviteiten en evenementen ondersteunt op Koninginnedag 2011 in Den Haag, een plan waarvan het resultaat een nieuwe impuls geeft aan de stad Den Haag, een plan dat het Koninklijke naar boven brengt in onze Hofstad. Haagse Koninginnedag wordt in 2011 voor de 5e keer georganiseerd.

  Koninginnenach 2011 Den Haag: Dit jaar is er geen Haagse Koninginnenach – De Nieuwe Haagse Koninginnenach op 29 april 2011 by ‘Prooost’

  De Haagse Koninginnenach krijgt voortaan een ander karakter, met een kwalitatieve, muzikale en culturele programmering op meer plekken in de stad. Binnenstadondernemers en horeca worden nadrukkelijk bij dit nieuwe evenement betrokken. Voor de organisatie van het evenement gaat de gemeente Den Haag in zee met ‘Prooost’.

  De organisatie van Koninginnenach zorgde de afgelopen jaren voor veel problemen op het gebied van financiën, openbare orde en veiligheid. Daarom heeft de gemeente de afgelopen periode intensief met diverse partijen gesproken over een nieuwe opzet van de avond. In 2011 wordt het nieuwe evenement in een kleinere vorm georganiseerd, vanwege de geringe voorbereidingstijd. Belangrijke voorwaarde voor het wel of niet door laten gaan van het evenement in 2011, is dat op 14 februari alle vereiste plannen en vergunningen rond zijn.

  Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur en Binnenstad): “We gaan weer een beetje terug naar de opzet van vroeger, met veel gezellige bandjes die optreden in de horeca. Den Haag wordt voor iedereen in de wijde omtrek meer dan ooit the place to be op 29 april.”

  Mooi overzicht van alle Oranjefeesten in Nederland:Uitgaan op vrijdag 29 april 2011 Koninginnenachten Uitgaan op zaterdag 30 april 2011 Koninginnedag

 7. Erik van Erne zegt:

  30 april 2011 om 15:13 | Permalink

  Minister President Mark Rutte over Koninginnedag 2011

 8. Erik van Erne zegt:

  18 november 2011 om 03:01 | Permalink

  Geen 538-feest op Museumplein Amsterdam met Koninginnedag

  In Amsterdam worden op Koninginnedag definitief geen grote georganiseerde feesten meer gehouden. De gemeenteraad steunt burgemeester Eberhard Van der Laan, die vindt dat grote feesten in het centrum teveel overlast veroorzaken. Koninginnedag Amsterdam moet volgens de burgemeester een ander karakter krijgen. Grote feesten kunnen mogelijk nog wel plaatsvinden aan de rand van Amsterdam. Radio 538 gaat nu de mogelijkheden onderzoeken voor een Koninginnedag feest bij de RAI.

 9. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2018 om 15:09 | Permalink

  Koningsdagcampagne #mijngroningen van Start

  Met de oproep “Laat jouw Groningen zien voor Koningsdag” startte de Commissaris van de Koning René Paas vandaag de online campagne #mijngroningen.

  Dit deed hij mede namens de gemeente en de Oranjevereniging. Alle Groningers zijn uitgenodigd om te laten zien wat Groningen voor hen zo bijzonder maakt. Dat kan door een foto of filmpje te delen op social media via de hashtag #mijngroningen. De campagne is bedoeld om met de hele provincie toe te leven naar het bezoek van Koning Willem-Alexander en zijn familie.

  Een vraag aan alle Groningers: wat is het precies dat Groningen zo prachtig of bijzonder maakt? We zijn benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt. Wat wil jij laten zien van Groningen? Welke Groninger wil jij in het zonnetje zetten? Post een foto of filmpje van jóuw Groningen op Instagram of Youtube, of post het op de Facebookpagina Koningsdag2018Groningen en gebruik hierbij de hashtag #mijngroningen.

  Meedoen aan de campagne wordt beloond: de winnaar van het beste filmpje en de winnaar van de beste foto krijgen een ballonvaart voor twee cadeau. Ook worden de beste inzendingen tijdens Koningsdag uitgezonden op verschillende beeldschermen in de stad.

  Op vrijdag 27 april viert koning Willem-Alexander met zijn familie Koningsdag in de stad Groningen. Gemeente, provincie en Oranjevereniging hopen een groots feest te organiseren voor iedereen in Groningen. Samen met allerlei andere organisaties én de inwoners van Groningen willen wij heel Nederland laten zien dat we trots zijn op onze prachtige stad en regio. Informatie over het programma, de bereikbaarheid en meer is te vinden op Koningsdag Groningen

 10. Erik van Erne zegt:

  21 april 2018 om 16:04 | Permalink

  Utrecht wordt tijdens Koningsnacht- en dag 2018 weer omgetoverd tot één groot oranje festijn

  Domplein: Koningsnacht: 19.00 tot 01.00 uur en Koningsdag: 12.00 tot 18.00 uur
  Janskerkhof: Koningsnacht: 18.00 tot 1.00 uur en Koningsdag: 13.00 tot 18.00 uur
  Beat-rix Open Air 2018, Janskerkhof: Koningsnacht: 18.00 uur tot 01.00 uur en Koningsdag: 12.00 uur tot 18.00 uur
  Straatfeest bij Nieuwe Dikke Dries: Koningsdag: vanaf 14.00 uur
  Koningsnacht in Club Basis: Koningsnacht: 23.00 tot 06.00 uur en Koningsdag: 22.00 tot 05.00 uur
  TIK TAK Kingsnight in Central Studio’s: Koningsnacht: 22.00 uur – tot laat
  Koningsnacht in TivoliVredenburg: Koningsnacht: 22:00 tot 07:00 uur
  SOIA Koningsdagfest: Koningsdag: 12.00 tot 23.00 uur
  De Winkel van Willem in de Winkel Van Sinkel: Koningsnacht: 23.00 tot 05.00 uur
  Koningsnacht in Club Stairway to heaven: Koningsnacht: 23.00 tot 04.00 uur
  Beers & Kings Party in Beers and Barrels: Koningsnacht: 23.00 tot 04.00 uur
  Club Poema Feestbeesten Koningsnag: Koningsnacht: 23.00 tot 05.00 uur en Koningsdag: 18.00 tot 00.00 uur
  Koningsnacht CLUB ICON: Koningsnacht: 23.00 tot 05.00 uur
  Koningsnacht-salsafeest Union Salsa Dance Company: Koningsnacht: 21.00 tot 03.00 uur
  Club Maggy’s Kingsnight: Koningsnacht: 23.00 tot 05.00
  Koningsnacht in Back & Fourth: Koningsnacht: 23.59 uur – tot laat
  Kingsnight in Grandcafé Zussen: Koningsnacht: 22.00 tot 03.20 uur
  Café Hofman Funky King’s Night (21+): Koningsnacht: 23.00 tot 4.30 uur
  In Koninklijke Stathe in Eetcafé Stathe: Koningsnacht: 18.00 tot 01.00 uur
  Lucy Lou – La Noche Del Rey (18+): Koningsnacht: 22.00 tot 03.00 uur
  Koningsnacht 2018 Silent Disco bij Garage Autoweerd: Koningsnacht: 20.00 tot 01.00
  De vrienden van Willem in Café De Vrienden: Koningsnacht: 22.00 tot 05.00 uur
  Café De Poort – Soof en Sanne draaien plaatjes: Koningsnacht: 20.30 tot 03.00 uur
  Jozef Eten en Drinken: Koningsnacht: 21.00 tot 03.00 uur
  Kiss All Hipsters – Kingsnight Extravaganza in De Helling: Koningsnacht: 23.00 tot 04.00 uur
  Berrie’s Bingo met Carola Kraai in Camping Ganspoort: Koningsnacht: 20.30 tot 22.00 uur
  WWG Festiva: Koningsnacht: 18.00 – 01.00 uur en Koningsdag: 12.00 – 18.00 uur
  Willem van Noortplein: Koningsdag: 10.00 – 18.00 uur
  Bingo FM-podium op de Mariaplaats: Koningsnacht: vanaf 08.00 uur en Koningsdag: vanaf 12.00 uur

  De vrijmarkt in Utrecht is van donderdag 26 april 18.00 uur tot vrijdag 27 april 18.00 uur

 11. Erik van Erne zegt:

  2 mei 2018 om 12:23 | Permalink

  De Grote Schoonmaak in Utrecht na Koningsdag 2018

 12. Erik van Erne zegt:

  29 november 2018 om 15:09 | Permalink

  Organisatie Koningsdag 2018 in Groningen Wint Internationale Prijs Best Event Awards

  De organisatie van Koningsdag in Groningen heeft een internationale prijs gewonnen bij de Best Event Awards (BEA) op 23 november in Portugal. Koningsdag kreeg de eerste prijs in de categorie evenementen.

  Dit jaar vierde koning Willem-Alexander Koningsdag met zijn familie in de stad Groningen. De prijs wordt uitgereikt voor beste marketing en liveregistratie van een evenement. Koningsdag werd genomineerd in de categorie ‘opening/celebrations/festivity event’.

  De inzending voor de prijs is gedaan in samenwerking met bureau XSAGA, dat samen met de gemeente en provincie het programma van het bezoek van de koninklijke familie heeft samengesteld. De genomineerden voor de prijs moesten een presentatie geven aan een vakjury en het publiek. Daarbij wisten het bureau en de gemeente indruk te maken op de jury.

  Tijdens Koningsdag kreeg de Koninklijke familie tijdens een wandeltocht in twee uur de vele gezichten van de stad te zien, zoals het studentenleven, het culturele leven, maar ook de gevolgen van de aardgaswinning voor de provincie. Bij de tocht werd gebruik gemaakt van bekende Groningers, zoals Ben Woldring. Het Amsterdamse bureau XSAGA bedacht het creatieve concept en de vormgeving en was medeverantwoordelijk voor de uitvoering. Koningsdag werd live uitgezonden door de NOS en door meer dan twee miljoen mensen bekeken.

 13. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2022 om 14:14 | Permalink

  Twee grote festivals in Breda op Koningsdag met Kanonnen van Oranje en 538 Koningsdag

  Breepark Breda krijgt een nieuw festival. Op 26 en 27 april strijkt hier tijdens Koningsdag het festival Kanonnen van Oranje neer. 538 Koningsdag wil op 27 april ook in Breda staan op het Chasséveld.

 14. Erik van Erne zegt:

  24 maart 2022 om 02:00 | Permalink

  André Rieu en Rowwen Hèze Treden Op Tijdens Koningsdag in Maastricht

  André Rieu en Rowwen Hèze treden op tijdens de officiële viering van Koningsdag in Maastricht. De violist speelt halverwege het bezoek van de koninklijke familie op het Onze Lieve Vrouweplein. De Limburgse band Rowwen Hèze sluit op het Vrijthof af.

  De koninklijke familie wordt op 27 april ‘s ochtends ook al muzikaal onthaald. Driehonderd leden van verschillende harmonieën halen de bus met daarin de koning en zijn familie binnen op de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland.

  Bij het Vrijthof brengt Rowwen Hèze een special gecomponeerd lied ten gehore en wordt samen met zangkoor Mastreechter Staar het Wilhelmus gezongen. Ook staat er nog een optreden van dj’s Lucas & Steve op het programma. Beiden komen ook uit Maastricht.

  Zie ook: Ode To Maastricht by André Rieu & Benny NeymanMestreechs Volksleed en Mestreech is neet breid by André Rieu

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..