google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Grote Gift 2015 van het 3M Fonds: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en Ave Regina

Geschreven op 15-11-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid, Goed Doel Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

3mFonds Update 16 mei 2015: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en Ave Regina vzw hebben vandaag de Grote Gift 2015 van het 3M Fonds in ontvangst mogen nemen. De prijs bestond uit een bedrag van 10.000 euro voor elk van deze Goede Doelen. D

at geld werd ingezameld door 3M medewerkers nav de sponsorfietstocht Biking to Delft die op 16 mei plaatsvond. Daarnaast stortte 3M voor elke renner die de finish van Olympia’s 3M Tour haalde, 100 euro in de kas van het 3M Fonds. Dit gaf als resultaat een bedrag van 20.000 euro.

Hiermee is het project Grote gift van het 3M Fonds afgesloten. Inmiddels is er een nieuw project gestat, zie  De 3M Fonds Science Challenge: De Inschrijving voor Middelbare Scholen is Geopend

Zie ook: Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by Pro Liberis

21 januarie 2015: Ieder jaar ontvangt zowel een Goed Doel in Nederland als een België de Grote Gift. Voorgaande jaren konden Goede Doelen zich hiervoor zelf aanmelden en kon het grote publiek stemmen om te bepalen welke Goede Doelen in de 3M Fonds Finale staan. Dit jaar dragen zowel 3M-ers als de Goede Doelen Organisaties Goede Doelen voor en bepalen uitsluitend de 3M-medewerkers welk Goed Doel in Nederland en welk Goed Doel in België de Grote Gift 2015 ontvangt.

3M-medewerkers adopteren als het ware gedurende een periode een Goed Doel naar eigen keuze. Zij proberen niet alleen hun collega’s ervan te overtuigen om op dit Goede Doel te stemmen. Ze voeren ook actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen met als hoogtepunt het sponsorevenement Biking to Delft op 16 mei. Ook de renners van Olympia’s 3M Tour helpen mee. Zij rijden op 16 mei ook voor deze Goede Doelen en helpen daarmee deze Goede Doelen hun droom te realiseren. Na de finish van Olympia’s 3M Tour wordt op deze dag de Gift overhandigd aan de beide Goede Doelen.

18 december 2014: Zo, de winnaars van de Grote Gift  van het 3M Fonds in 2014 zijn weer bekend. Dit jaar zijn 104 Goede Doelen genomineerd voor de Grote Gift. Door te stemmen hebben de Belgische en Nederlandse samenleving bepaald welke Goede Doelen in de 3M Fonds Finale staan.

In België was vzw Martine Van Camp de nummer 1 en ontving 23.000 euro. De nummer 2 in België De Lovie, centrum voor begeleiding van personen met verstandelijke handicap, ontving 11.500 euro. VZW Martine Van Camp wil een kwalitatief sterk antwoord geven op de vraag van meerderjarige personen met een verstandelijke beperking naar ondersteuning op het vlak van leven, wonen en dagbesteding.

In Nederland was Beat Batten! de gelukkige winnaar van 23.000 euro en de stichting Haags Dierencentrum kon 11.500 euro in ontvangst nemen. De stichting Beat Batten! (“Versla Batten!”) heeft als doel te komen tot een therapie voor genezing of behandeling van de zeer ernstige stofwisselingsziekte NCL, in Engelstalige gebieden “ziekte van Batten” genoemd. Het Haags Dierencentrum staat garant voor een verantwoorde opvang, medische zorg en herplaatsing van de dakloze honden en katten uit de regio Den Haag.

Alle winnaars van de Grote Gift 2014 van harte gefeliciteerd.

17 december 2013: Zo, de Grote Gift van 2013 is weer uitgereikt. Voor het eerst ging de prijs naar twee organisaties, die samen iets meer dan 50.000 euro ontvingen. De Nederlandse Brandwonden Stichting en ALS Liga België zijn de gelukkige winnaars van de Grote Gift 2013 van het 3M Fonds.

Met boeiende presentaties tijdens de 3M Fonds Finale in Zoeterwoude wisten de Nederlandse Brandwonden Stichting en ALS Liga België maandagavond de meeste stemmen te vergaren. Met indringende slotpleidooien maakten ze duidelijk dat ze met de donaties van elk 27.000 euro het leed van brandwondenpatiënten kunnen verminderen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS kunnen financieren.

13 december 2012: Zo, het is weer tijd voor de finale voor de Grote Gift van 2012. De finalisten zijn: Ecomare, SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), Stichting Hoogvliegers, The Blue Cap Foundation en Zeldzame Ziekten Fonds.

De stichting Zeldzame Ziekten Fonds heeft de Grote Gift 2012, een bedrag van 50.000 euro, ontvangen van het 3M Fonds. Van harte gefeliciteerd. Het Zeldzame Ziekten Fonds helpt mensen met een zeldzame ziekte. Dit doet zij door bekendheid te geven aan onbekende, zeldzame ziekten en door geld in te zamelen voor onderzoek.

23 november 2011: Stichting Ambulance Wens heeft gisterenavond de Grote Gift 2011 ontvangen van het 3M Fonds. Van harte gefeliciteerd. Stichting Ambulance Wens zet zich in om de laatste wens van terminale patiënten te vervullen met vrijwilligers en  een eigen ambulance.

11 november 2011: De jury van de 3M Fonds heeft de vijf finalisten bekend gemaakt voor de Grote Gift 2011. De jury heeft vijf Goede Doelen uitgenodigd voor de 3M Fonds Finale. In alfabetische volgorde: Nationaal Ouderenfonds – Stichting ALS Nederland – Stichting Ambulance Wens – Stichting Make a Memory – Stichting Pitt Hopkins Syndroom. Op 22 november 2011 wordt de Grote Gift van 50.000 Euro uitgereikt aan de winnaar.

Dit jaar hebben zich 67 organisaties jaar aangemeld. In de afgelopen maanden hebben zij zich op internet kunnen promoten door onder meer eigen gemaakte filmpjes. Het publiek heeft op internet kunnen stemmen tot en met 31 oktober. Hieruit zijn een 15-tal finalisten bekend geworden, welke door een jury nu zijn teruggebracht tot 5 finalisten. Op 22 november a.s. wordt de Grote Gift uitgereikt aan de winnaar. Het spreekt voor zich dat dit een feestelijke aangelegenheid zal zijn, aangekleed met presentaties van de 5 finalisten.

24 oktober 2011: De 3M Fonds Grote Gift daagt Goede Doelen dit jaar uit om met innovatieve plannen te komen om in aanmerking te komen voor de prijs van 50.000 Euro.  Nederland mag tot 31 oktober op het favoriete Goede Doel stemmen en, dat is nieuw, aanbevelingsfilmpjes insturen. Achterban en sociale media zullen voor maximale aandacht zorgen. Op 1 november worden de stemmen geteld. De jury beoordeelt de laatste 15 kandidaten. Vijf ervan strijden tijdens de 3M Fonds Finale in november om de Grote Gift 2011. Er zijn drie categorieen: mens, milieu en maatschappij. Tijdens de 3M Fonds Finale stemmen de 3M-medewerkers en zal de jury beslissen welke organisatie de Grote Gift van 2011 ontvangt.

26 november 2010: Dinsdagavond 23 november. Rudolph Strickwold en cliënt Corrie Vos-Schrauwen – met hond Cisko – kunnen en willen hun vreugde niet onderdrukken. Hun Stichting Hulphond heeft dan ook zojuist de Grote Gift 2010 van het 3M Fonds gewonnen. Rudolph, geëmotioneerd: “Dat we dit vanavond krijgen, is echt de kroon op ons werk. Ik ga m’n ogen droog houden. Dus ik zal niet te veel zeggen,anders ga ik janken. Wij gaan morgen mensen bellen die een hond krijgen…”

Tijdens de 3M Fonds Finale is de spanning tot op het laatste moment voelbaar. Als de beslissende stemmen van de aanwezigen geteld zijn, volgt de emotionele uitreiking. De winnaar gaat het geld besteden aan de inkoop en opleiding van hulphonden. Seizurehonden, speciaal voor de begeleiding van mensen met epilepsie.

12 november 2010: Op 23 november 2010 is de 3M Fonds Finale. Dan strijden vijf goede doelen om de Grote Gift: 50.000 euro voor de uitvoering van het aangemelde project. Begin dit jaar trapten 77 goede doelen organisaties af. De vijf finalisten zijn: De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, CliniClowns Nederland, Stichting Hulphond en Stichting Make a Memory zijn de gelukkigen. Vijf goede doelen, maar wat is hun plan? Wat gaat de winnaar met de 50.000 euro doen?

Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker: Project KanjerKetting. Persoonlijke kralenketting die het kind in iedere stap van de ziekte steun geeft.

CliniClowns Nederland: Project opleiding clowns aan de CliniClowns Academie.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting: Project ‘Vroege opsporing en behandeling van longafwijkingen bij kleine kinderen met Cystic Fibrosis (CF)’. Concrete besteding: verbetering CT-scan methode.

Stichting Hulphond: Project inkopen van pubs en opleiden tot hulphond. Voor het verschil tussen thuis en tehuis.

Stichting Make a Memory: Niet meer vanaf de ‘keukentafel’, maar vanuit een echt pand. Om blijvend voor nog meer ouders dierbare herinneringen te kunnen verzorgen.

Het eerste jaar van de 3M Grote Gift, 2008, won de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. In 2009 ontving Energy4all de Grote Gift. Wie neemt op 23 november 2010 de 3M Fonds Grote Gift 2010 in ontvangst?

3 april 2010: Vanaf 1 april kunnen organisaties die actief zijn in Nederland weer een project aanmelden voor de Grote Gift 2010 van het 3M Fonds. Voor de Grote Gift komen projecten in aanmerking in de categorieën Mens, Milieu en Maatschappij. De categorie Mens omvat projecten die gericht zijn op het verbeteren van de fysieke gezondheid, waaronder wetenschappelijk onderzoek en medische behandeling. Projecten in de categorie Milieu richten zich op het verbeteren van het leefmilieu en de natuurlijke omgeving. Dat kunnen bijvoorbeeld projecten zijn op het gebied van dierenwelzijn, natuurontwikkeling, -behoud of -educatie. Onder de categorie Maatschappij vallen projecten die zich richten op het verbeteren van het maatschappelijk welzijn. Dat kunnen bijvoorbeeld projecten zijn op het gebied van cultuur of cultuurhistorie, culturele en maatschappelijke vorming of recreatie en ontspanning.

Hoewel het 3M Fonds de Grote Gift beslist niet als een wedstrijd ziet, zijn er wel een aantal spelregels opgesteld om het proces in goede banen te leiden. Zo kan de Grote Gift alleen worden toegekend aan organisaties zonder winstoogmerk en moet het geld binnen één jaar worden besteed aan een project in Nederland dat ook ten gunste komt van de Nederlandse samenleving. Deelnemende organisaties moeten in het bezit zijn van een ANBI-beschikking, een aanwijzing van de Belastingdienst tot Algemeen Nut Beogende Instelling.

Bijzonder aan de Grote Gift is dat organisaties zelf projecten kunnen aanmelden en dat de Nederlandse bevolking een stem heeft in de aanwijzing van het project dat de Grote Gift 2010 verdient. U kunt stemmen op de genomineerden tot en met 31 oktober 2010.

8 januari 2010: Stichting Energy4All is op 18 december uitgeroepen tot winnaar van De Grote Gift 2009 van het 3M Fonds. Het komende jaar krijgt Energy4All 50.000 euro te besteden. De stichting gebruikt het geld om een extra onderzoeker aan het team van Professor Jan Smeitink toe te voegen. Dit vergroot de kans dat een medicijn beschikbaar komt voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

15 november 2009: Circa 80.000 mensen gaven de afgelopen zeven maanden op internet hun voorkeur aan voor een van de 84 projecten die zijn ingezonden voor de Grote Gift 2009. Op basis van de publieksvoorkeuren zijn twaalf inzenders genomineerd die zich aanvullend mogen presenteren. Tijdens het Grote Gift Finale Event op 17 december a.s. maakt presentator Tom Egbers bekend welk project het bedrag van 50.000 euro ontvangt.

De inzenders van de twaalf genomineerde projecten ontvangen een vragenlijst waarin extra informatie wordt gevraagd over hun project. Daarnaast voert een deskundige jury een check uit om te controleren of het een concreet project betreft dat volgend jaar wordt uitgevoerd. Aan de hand van de verzamelde informatie nomineert de jury vijf projecten voor de Grote Gift Finale. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst kunnen de medewerkers van 3M Nederland stemmen op hun favoriete project. Bij de keuze van het project dat de Grote Gift ontvangt, tellen de eerder via de website uitgebrachte stemmen echter het zwaarst!

Het 3M Fonds stelt de Grote Gift jaarlijks beschikbaar aan een charitatieve instelling voor uitvoering van een bijzonder project in Nederland. Een belangrijke voorwaarde is dat het geld in het jaar na uitreiking van de gift ook aan het aangemelde project wordt besteed. Niet-commerciële organisaties konden tot 1 oktober 2009 projecten aanmelden via de website van het 3M Fonds. Bezoekers van de site konden vervolgens tot en met 31 oktober hun stem uitbrengen.

Met de instelling van het 3M Fonds en de Grote Gift wil 3M een bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten in Nederland. Voor de Grote Gift kunnen projecten worden aangemeld in vier categorieën: cultuur, educatie, gezondheid en natuur & milieu. Het 3M Fonds werd in 2008 ingesteld naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van 3M. De eerste Grote Gift werd vorig jaar uitgereikt aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting voor het project ‘Schone longen, een gezond gewicht’

Tags:

3 Reacties

 1. Liesbeth Clemens zegt:

  5 april 2010 om 14:15 | Permalink

  De eerste dag hebben al 7 Goede Doelen zich opgegeven!

 2. j e draaijer zegt:

  12 april 2010 om 15:26 | Permalink

  hier bij vraag ik ook een gift aan waarom wel naar het buitenland en niet hier bij de nederlanders zelf die door pure pech in de shit zitten al geeft u ons maar een gift wij krijgen momenteel eten van de kerk (gelukkig) want we hebben veel schulden en niet alleen door ons toedoen maar door derden en dan zet je er een incasso bureau er op en als de tegenpartij die niet betaald krijgen wij ook nog eens een keer die kosten erboven op maar de incasso bureau s die wij aan de deur krijgen die kosten moeten wij wel betalen dit is toch eigelijk van de zotte ik hoop van u wat te horen bvd jannie

 3. Bertha zegt:

  30 mei 2010 om 17:53 | Permalink

  Op wie ga jij stemmen? De Stemverwijzer helpt

  Mocht je er nog niet over uit zijn op wie je gaat stemmen, kijk dan eens op de stemverwijzer! Misschien helpt de stemverwijzer jou bij je keuze en maak je ook de proefdieren blij!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..