Werkconferentie Topsector Energie 2022: De Schaalsprong Voor De Energietransitie
Geschreven op 19-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaUpdate 13 januari 2022: Op donderdag 17 februari 2022 zal de uitgestelde Werkconferentie Topsector Energie plaatsvinden.
Volledig online zodat we zeker weten dat u dit keer wel kunnen verwelkomen.
Uiteraard bieden wij u nog steeds een aantrekkelijk plenair programma en interessante parallelle sessies op al onze verschillende onderwerpen.
We steken met elkaar de handen uit de mouwen. Onder de titel ‘de schaalsprong voor de energietransitie’.
Want de energietransitie moet versnellen. Dat is geen nieuws. Innovatie is daarbij onontbeerlijk. Alle signalen zijn, dat ondanks de goede intenties en vele afspraken, er een tandje bij moet. Het maken van die sprong valt niet altijd mee. Soms ‘spring’ je in het diepe of weet je niet hoe je zult landen. Dat vraagt om elkaar helpen, en ondersteunen. Ook als er nog veel onzeker is. Want een succesvolle technische innovatie heeft ook een sociale, maatschappelijke, juridische en beleidsmatige innovatieve context.
In het plenaire programma laten we o.a voorbeelden zien van succesvolle sprongen. Uptempo! en Hydrohub vertellen over hun aanpak.
Een greep uit de parallelsessies: Voorlichtingssessie MOOI; Waterstofproductie in Nederland: welke rol kan de maakindustrie voor elektrolyse daarin spelen? ; Innovatietrends Energietransitie Gebouwde Omgeving ; Burgerinitiatieven in de energietransitie – zo kun je er ook naar kijken!
25 oktober 2019: Op donderdag 31 oktober is get tijd voor de Werkconferentie Topsector Energie in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein.
Dit jaar staat de Werkconferentie in het teken van de Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP’s). We kijken naar de kansen en uitdagingen die de MMIP’s bieden op het gebied van energietransitie en duurzaamheid.
Het Klimaatakkoord geeft een nieuwe impuls aan de energietransitie. Met als belangrijkste onderdeel de wereldwijde reductie van CO2. Voor de Topsector Energie biedt dit nieuwe kansen en uitdagingen voor de gezamenlijke ontwikkeling van missiegedreven innovaties. Denk aan het realiseren van een gebouwde omgeving zonder aardgas, klimaatneutrale industrie en landbouw, emissieloze mobiliteit en circulaire economie.
Het kabinet stelde 25 missies op om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Acht ministeries stelden in samenwerking met de topsectoren deze missies op. Per missie zijn een aantal Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIPs). Zij omvatten vier maatschappelijke thema’s: Energietransitie & duurzaamheid. Landbouw, water en voedsel. Gezondheid & zorg. Veiligheid.
Voor elk van deze thema’s is een Kennis & Innovatie Agenda opgesteld. De Werkconferentie Topsector Energie 2019 gaat in op de diverse MMIP’s.
19 juli 2018: Het Klimaatakkoord, dat momenteel in de maak is, geeft een nieuwe impuls aan de energietransitie. Voor de Topsector Energie biedt dit nieuwe kansen en uitdagingen voor gezamenlijke ontwikkeling van missiegedreven innovaties.
Op de Werkconferentie Topsector Energie 2018 op donderdag 4 oktober verdiept u zich in deze kansen én uitdagingen en draagt u bij aan de concrete uitwerkingen daarvan.
De regio blijkt daarbij een geschikte context voor samenwerking aan technologische en sociale innovaties. Op dit niveau is genoeg (zelf)organisatie- en investeringskracht, flexibiliteit en ruimte om met elkaar de noodzakelijke innovaties richting verduurzaming te realiseren. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de diversiteit aan omstandigheden en factoren? Hoe komen we tot een passende en breed gedragen aanpak? Hoe kunnen we daarin goed meekoppelen met de regionale energiestrategieën?
De Werkconferentie Topsector Energie op 4 oktober 2018 op de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam-Zuid bestaat uit een plenaire sessie met een inspirerende keynote gericht op het regionale perspectief. Hoe kan een regio-aanpak de manier worden om tot de ruimtelijke realisatie van de energietransitie te komen? Hoe kunnen regio’s daarin van elkaar leren? Ook is er aandacht voor de Klimaatonderhandelingen en de betrokkenheid daarbij van de Topsector Energie.
Daarna zijn er werksessies waarin u de verschillende onderwerpen en thema’s binnen de Topsector Energie groepsgewijs uitdiept zodat u er vooral praktisch mee aan het werk kunt. Deze werksessies laten zien hoe rijk het pallet is waaraan Topsector Energie werkt en bijdraagt aan de innovaties. Die hebben we nodig om ervoor te zorgen dat het Klimaatakkoord slaagt.
De keynotespreker dit jaar is Geert Teisman, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zal uiteenzetten op welke wijze het regionale niveau volgens hem bij uitstek geschikt is om de energietransitie te realiseren. Teisman participeert in diverse innovatienetwerken tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Hij publiceert op het terrein van governance, interorganisatorisch management, publiekprivate samenwerking en past deze inzichten met name toe op de complexe systemen van ruimte en mobiliteit. Martijn Groenleer, hoogleraar Regional Law and Governance aan de Universiteit van Tilburg, zal daarna een concrete uitwerking presenteren van hoe de Topsector Energie in de regio aan het werk is.
Dit jaar bundelt de Werkconferentie Topsector Energie de krachten met de Innovation Expo 2018. Dit inspirerende innovatie-event wordt deze dag op dezelfde unieke locatie gehouden. Als deelnemer aan de Werkconferentie Topsector Energie heeft u automatisch toegang tot de netwerkbijeenkomst, die circa 5000 nationale en internationale bezoekers zal trekken; zowel uit het bedrijfsleven en overheden als uit kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Zij komen om innovaties voor maatschappelijke uitdagingen aan te bevelen en te helpen versnellen.
Zie ook: Innovation Expo 2018 in Rotterdam: Global Challenges, Dutch Solutions - Meerdere Subsidie Regelingen: 130 Miljoen Voor Energie-Innovatie by Topsector Energie -Animatie Hybride Eenergiesysteem by Topsector Energie – Werkconferentie Topsector Energie: Transitiepaden Naar de Toekomst 2050 – STEM-congres ’n Crash of ‘n Succes: Over Energie-Innovaties, de Mens en Zijn Gedrag – De Subsidieregeling Waterstof by Topsector Energie – Subsidie Marktintroductie Energie-Innovatie (MEI) 2018 Voor Glastuinbouw – Subsidie Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in Transport: DKTI-Transport – Subsidie Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie)