google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Wereldkampioenschap Voetbal: Nederlands Elftal Doneert Aanleg Cruyff Court in Johannesburg

Geschreven op 23-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

OranjeMooie actie van Oranje. Het Nederlands elftal opent op 10 juni 2010 een Cruyff Court in een arme en onveilige wijk van Johannesburg. Het is het derde Johan Cruijff Court in Zuid-Afrika.

Oranje doneert de aanleg van het kunstgrasveld met kleedkamers ter waarde van 1 miljoen rand (100.000 euro) aan de buurtkinderen van Hillbrow.

Oranje wil op deze manier iets blijvends terugdoen voor de kinderen van het land waar het WK voetbal wordt gehouden, verduidelijkte assistent-bondscoach Phillip Cocu onlangs tijdens een inspectie. Het kunstgrasveld maakt onderdeel uit van een sociaal project van het stadbestuur en is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer de Johan Cruyff Foundation, de KNVB en de Nederlandse ambassade.

Op de openingsdag spelen buurtkinderen een voetbaltoernooi. Mogelijk zijn Johan Cruijff en Ruud Gullit ook van de partij, aldus een woordvoerder van de Cruyff Foundation. Zie deze reportage van het NOS Journaal Bron: RTL

In Zuid-Afrika zijn nog twee Johan Cruijff Courts die al eerder werden geopend. Het eerste Cruyff Court dat buiten Nederland is gerealiseerd ligt in Elandsdoorn. Hier heeft het Nederlandse echtpaar Hugo en Liesje Tempelman een medisch centrum opgezet met daarbij verschillende scholen, bakkerij, bibliotheek, voedingscentra en met de komst van het Cruyff Court ook sportfaciliteiten. Johan Cruijff heeft dit veldje in 2004 geopend door mee te spelen in een wedstrijd met mensen die wel en niet HIV besmet zijn.

Het tweede Zuid-Afrikaanse Cruyff Court ligt in Kaapstad. Kinderen uit de buurt voetballen op het veldje en vanuit Ajax Cape Town worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Naast voetballen is het Cruyff Court multifunctioneel ingericht opdat er ook andere sporten beoefend kunnen worden.

Johan Cruyff FoundationEen Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken, maar dat door de jaren heen vaak is opgeofferd voor verstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Courts wordt de functie die dat oude trapveldje had, weer terug in de wijk gebracht.

De kinderen uit de buurt krijgen een goede, veilige plek om te sporten en door de samenwerking met de buurt, overheid, corporaties, scholen, sport- en voetbalverenigingen, en het lokale bedrijfsleven heeft het Cruyff Court ook een belangrijke sociale functie in de wijk.

In februari 2010 werd in de Noord-Oegandese stad Gulu een heus Cruyff Court gerealiseerd. Het Cruyff Court in Gulu, Uganda biedt de kinderen uit het door geweld geteisterde gebied een veilige sportgelegenheid. Het trapveld is het resultaat van een unieke samenwerking tussen War Child en de Johan Cruyff Foundation.

FIFA World Cup 2010 in South Africa: De Groepsindeling WK 2010 Zuid-Afrika en de Oranje Selectie

Ieder jaar organiseert de Johan Cruyff Foundation een Cruyff Court Seminar. Sportbuurtwerkers, beleidsmedewerkers, vrijwilligers, bewoners, Betaald Voetbal Organisaties en sportverenigingen komen bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen te bespreken, kennis met elkaar te maken, om kennis te delen, ervaringen (in hun gemeente of binnen hun BVO) met elkaar te delen en samen vernieuwende input te geven aan het project Cruyff Courts.

Ook worden er diverse workshops georganiseerd om zo samen het project Cruyff Courts in de breedste zin sterker kunnen maken door de input en ervaringen van de deelnemers. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de verkiezing Cruyff Court van het Jaar heeft gewonnen. Behalve de eer, is hier ook altijd een leuke en sportieve prijs aan verbonden.

Ieder jaar zoeken wij hier ook een bijzondere locatie voor dit seminar. Voorgaande jaren waren het Olympisch Stadion in Amsterdam, de Kuip in Rotterdam en de Grolsch Veste in Enschede de locaties waar deze inspirerende middag gehouden werden. Het 5e Cruyff Courts Seminar zal plaatsvinden op woensdag 17 november 2010. De lokatie is nog niet bekend, maar u kunt zich al wel inschrijven voor het  5e Cruyff Courts Seminar.

Uitzonderlijke betrokkenheid en inzet op een Cruyff Court mag en moet beloond worden. Daarom wordt op het Cruyff Courts Seminar traditioneel het Cruyff Court van het Jaar gekozen. Deze prijs wordt uitgereikt aan het Cruyff Court dat zich in de afgelopen periode bewezen heeft als een meerwaarde in de wijk door middel van onder andere een goede programmering, betrokkenheid van jongeren en bewoners, gedegen onderhoud, etc. Kortom een voorbeeld voor andere Cruyff Courts. Denk je dat jullie Cruyff Court hiervoor in aanmerking zou komt, vul dan het aanmeldformulier (PDF) in om je eigen Cruyff Court te nomineren als Cruyff Court van het Jaar 2010 en stuur dit naar de Johan Cruyff Foundation.  De winnaar krijgt naast de titel Cruyff Court van het Jaar ook een evenement voor de buurt aangeboden door de Johan Cruyff Foundation!

Eerdere winnaars:  2009: Cruyff Court N.E.C. Veld Neerbosch-Oost – 2008: Cruyff Court Almere Buiten Veld – 2007: Cruyff Court Maastricht Veld – 2006: Cruyff Court Aron Winter Veld.

De Cruyff Foundation Open Dag 2010 vindt op woensdag 22 september plaats. Net als voorgaande jaren is het Olympisch Stadion de locatie waar ruim 1.500 kinderen met en zonder handicap zich kunnen uitleven. Zo nemen de kinderen deel aan verschillende sporten en sporten zij met en tegen hun (sport)idolen. Wil jij ook aanwezig zijn tijdens deze speciale dag of wil je meer informatie? Vul dan het inschrijfformulier in.

10 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  10 augustus 2014 om 15:03 | Permalink

  Opening Cruyff Court Betondorp

  Donderdag 5 juni 2014 heeft Johan Cruijff samen met burgemeester Eberhard van der Laan het Cruyff Court Betondorp geopend. Het veldje ligt in de oude wijk waar hij als kind altijd zelf voetbalde; om de hoek bij zijn ouderlijk huis in de wijk Betondorp in Amsterdam. Oud-spelers van Lucky Ajax speelde de openingswedstrijd tegen kinderen uit de buurt.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 januari 2017 om 12:43 | Permalink

  De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd vooruit door beweging

  Hierdoor kunnen ze samen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Daarom willen wij kinderen stimuleren om te bewegen, juíst kinderen die dat extra nodig hebben. Elke week brengt de Johan Cruyff Foundation zo wereldwijd duizenden kinderen vooruit door beweging.

 3. Erik van Erne zegt:

  19 september 2017 om 12:46 | Permalink

  Cruyff Foundation Open Dag 2017

  De Cruyff Foundation Open Dag komt er weer aan! Het Olympisch Stadion zal bol staan van de sportieve festiviteiten op woensdag 20 september 2017. Ben jij erbij? In één middag kan je wel meer dan 30 verschillende sporten uitproberen!

  Zo kan je meedoen met rolstoelbasketbal, handboogschieten, hockey, streetdance, kickboksen, schermen, tennis, flag football en nog veel meer! Daarnaast zijn er nog allerlei andere leuke dingen te doen, zoals meedoen aan de spelenkermis of keihard springen op het springkussen.
  Iedereen is welkom.

  Dus.. heb jij je al ingeschreven? Anders kan je dit nog snel hier doen. Wel snel zijn, want dit sportfestijn wil je niet missen!

  Vanaf 12:00 uur is het Olympisch Stadion open. Om 14:14 uur zal de officiële opening plaatsvinden. De Open Dag duurt tot ongeveer 16:30 uur.

 4. Erik van Erne zegt:

  1 december 2017 om 15:01 | Permalink

  Opening Cruyff Court Bloempoort Zuid-Afrika met Ronald Koeman

 5. Erik van Erne zegt:

  23 december 2017 om 13:27 | Permalink

  Cruyff Foundation in Zuid Afrika

  De Cruyff Foundation was onlangs in Zuid-Afrika met Danny Cruijff en ambassadeur Ronald Koeman, om in de voetsporen van Johan Cruijff drie Cruyff Courts te (her)openen. De stralende gezichten en het enthousiasme waarmee de kinderen de velden opstormden bewijzen dat ook in Zuid-Afrika de Cruyff Courts van grote waarde zijn!

 6. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2018 om 21:15 | Permalink

  20 jaar Cruyff Foundation

 7. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2018 om 21:16 | Permalink

  Johan Cruijff Prijs: Matthijs de Ligt is Talent van het Jaar

  Matthijs de Ligt is verkozen tot het grootste talent van de Eredivisie. De 18-jarige verdediger van Ajax krijgt de Johan Cruijff Prijs en mag een Cruyff Court op een locatie naar keuze aanleggen.

  “Matthijs wil elke dag beter worden en haalt op heel jonge leeftijd al een zeer constant niveau. Ook als hij een keer een fout maakt, raakt hij niet in paniek”, zei juryvoorzitter Jordi Cruijff, bij de bekendmaking van de keuze voor De Ligt.

  Sinds 2003 wordt tijdens het jaarlijkse Voetbalgala de Johan Cruijff Prijs uitgereikt aan het ‘Talent van het jaar’. Het talent wordt uitgekozen door een jury met (ex)voetballers en (ex)trainers, waarbij ze worden beoordeeld op veertien criteria gebaseerd op de 14 regels van Johan Cruijff.

  Talenten krijgen een trofee aangeboden, maar ook een Cruyff Court op een locatie naar keuze. Hierbij kiezen ze vaak voor een locatie welke voor hun belangrijk is geweest in aanloop naar het leven als profvoetballer.

  Winnaars Johan Cruijff Prijs
  2018: Matthijs de Ligt (Ajax)
  2017: Kasper Dolberg (Ajax)
  2016: Vincent Janssen (AZ)
  2015: Memphis Depay (PSV)
  2014: Davy Klaassen (Ajax)
  2013: Marco van Ginkel (Vitesse)
  2012: Adam Maher (AZ)
  2011: Christian Eriksen (Ajax)
  2010: Gregory van der Wiel (Ajax)
  2009: Eljero Elia (FC Twente)
  2008: Miralem Sulejmani (sc Heerenveen)
  2007: Ibrahim Afellay (PSV)
  2006: Klaas-Jan Huntelaar (Ajax)
  2005: Salomon Kalou (Feyenoord)
  2004: Wesley Sneijder (Ajax)
  2003: Arjen Robben (PSV)

 8. Erik van Erne zegt:

  23 oktober 2019 om 17:32 | Permalink

  Johan Cruyff Foundation En Movement on the Ground Ontvangen 1 Miljoen Euro Van Postcode Loterij

  Dankzij de deelnemers kan de Johan Cruyff Foundation i.s.m. Movement On The Ground met een extra bijdrage van 1 miljoen euro de lokale bevolking op Lesbos en Samos en de vluchtelingen dichter bij elkaar brengen door middel van sport en beweging.

 9. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2021 om 15:07 | Permalink

  Speciale Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie In Utrecht Geopend Door Bibian Mentel

  Bibian Mentel is maandag 29 maart overleden. Afgelopen week was zij nog aanwezig bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht om haar eigen Speciale Cruyff Court, dat de week ervoor was opgeleverd, te openen. Een dag met een gouden randje.

  Op het moment van de opening waren verschillende revalidanten op het Cruyff Court lekker aan het sporten met hun therapeut. Bij aankomst rolde Bibian Mentel vol enthousiasme naar de middenstip. Samen met Soufiane Touzani, haar vriend en Cruyff Foundation-ambassadeur, balde ze daarna met enkele van de aanwezige kinderen. “Trotser kun je me niet maken, mijn eigen Cruyff Court in gebruik door revalidanten. Dat ik dit zelf kan zien maakt me heel blij”, zei Mentel bij de opening.

  Het Speciale Cruyff Court is volledig afgestemd op de behoeften van kinderen en volwassenen die bij De Hoogstraat Revalidatie Utrecht revalideren. Het veld gaat een centrale plek innemen bij hun behandelprogramma’s. Dit was een bijzondere locatie voor Bibian Mentel, aangezien ze er zelf meerdere keren gerevalideerd heeft. Het Cruyff Court ligt er pas net, maar is nu al een groot succes. Zo hebben inmiddels de eerste revalidanten er kunnen oefenen en werden er vorige week zelfs diverse activiteiten georganiseerd door derden. Zo vond er een training van het Nederlandse Heren Zitvolleybalteam plaats, in aanloop naar de Nations League en het EK. Ook organiseerde Only Friends Utrecht er dans- en voetbalactiviteiten voor kinderen met een beperking.

  Naast de georganiseerde activiteiten, is het Speciale Cruyff Court ook een openbaar sportveld. Kinderen uit de wijk, met en zonder beperking, weten het Cruyff Court al direct goed te vinden en op sommige momenten is het er hartstikke druk met sportende kinderen.

  Speciale dank gaat uit naar de spelers van de Nationale Postcode Loterij voor hun bijdrage aan de realisatie van dit Speciale Cruyff Court. Dinsdag 12 januari startte de bouw van het Cruyff Court bij De Hoogstraat. Toen zei Mentel trots te zijn dat het Court haar naam mag dragen. De Cruyff Foundation gaf aan ‘ontzettend trots te zijn dat dit speciale Cruyff Court de naam van deze powervrouw mag dragen’.

  De uitvaart van drievoudig paralympisch kampioene Bibian Mentel, die maandag op 48-jarige leeftijd overleed, is zaterdag in Laren. Vanwege de coronamaatregelen gaat het om een dienst in kleine kring.

  “We zullen donderdagmiddag of vrijdagochtend de route naar het crematorium bekendmaken, zodat vrienden, kennissen en geliefden langs de route kunnen gaan staan”, schrijft de familie van Mentel woensdag op Instagram.

  “Wij vragen iedereen om hierbij wel de coronamaatregelen streng op te volgen. Dat zou Bibians wens zijn. Dus wees lief voor elkaar, hou je aan de maatregelen, maar laten we met z’n allen een mooie herinnering creëren.”

  Bibian Mentel kreeg in de afgelopen twintig jaar twaalf keer de diagnose kanker. Ze herstelde steeds weer, maar begin maart werd bekend dat bij de voormalige snowboardster nieuwe uitzaaiingen waren ontdekt in de hersenen en genezing niet meer mogelijk was.

 10. Erik van Erne zegt:

  3 november 2021 om 06:00 | Permalink

  Sarina Wiegman krijgt eigen Cruyff Court bij gehandicapteninstelling Het Westerhonk in Monster

  Sarina Wiegman heeft dinsdag een eigen Cruyff Court gekregen in haar woonplaats Monster, onder de rook van Den Haag. Het veldje van de voormalig bondscoach van de Oranjevrouwen ligt bij een instelling voor mensen met en zonder een beperking.

  “Wauw, dit is echt overweldigend”, aldus Sarina Wiegman. Huidig bondscoach van het Engelse damesteam en voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen is dinsdag 2 november door de bewoners van ’s Heeren Loo Het Westerhonk in Monster verrast. Het Speciale Cruyff Court dat daar ligt, waar Sarina vaak met haar dochters een balletje trapt, is namelijk naar haar vernoemd. Het Westerhonk is een plek waar mensen met en zonder beperking samen wonen, werken, leren en sporten. Dit Speciale Cruyff Court is aangepast aan de behoeften van deze bewoners.

  Sarina reageerde vol trots “Zelf ben ik een enorme voorstander van bewegen. Als ik hier langs loop en zie dat er samen zoveel plezier wordt beleefd, dan ben ik enorm vereerd dat dit Cruyff Court nu mijn naam draagt.”

  Wereldwijd liggen er 275 Cruyff Courts, waarvan 60 speciale Cruyff Courts. Omdat niet ieder kind terecht kan op een regulier Cruyff Court, realiseert de Cruyff Foundation ook Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een beperking en scholen met speciaal onderwijs. Om deze optimaal te benutten, wordt in samenwerking met therapeuten en docenten gekeken of het veldje een centrale plek kan innemen in het les- en behandelprogramma. Want juist voor kinderen met een handicap zijn bewegen en sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..