google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Wereldkampioenschap Voetbal: Nederlands Elftal Doneert Aanleg Cruyff Court in Johannesburg

Geschreven op 23-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

OranjeMooie actie van Oranje. Het Nederlands elftal opent op 10 juni 2010 een Cruyff Court in een arme en onveilige wijk van Johannesburg. Het is het derde Johan Cruijff Court in Zuid-Afrika.

Oranje doneert de aanleg van het kunstgrasveld met kleedkamers ter waarde van 1 miljoen rand (100.000 euro) aan de buurtkinderen van Hillbrow.

Oranje wil op deze manier iets blijvends terugdoen voor de kinderen van het land waar het WK voetbal wordt gehouden, verduidelijkte assistent-bondscoach Phillip Cocu onlangs tijdens een inspectie. Het kunstgrasveld maakt onderdeel uit van een sociaal project van het stadbestuur en is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer de Johan Cruyff Foundation, de KNVB en de Nederlandse ambassade.

Op de openingsdag spelen buurtkinderen een voetbaltoernooi. Mogelijk zijn Johan Cruijff en Ruud Gullit ook van de partij, aldus een woordvoerder van de Cruyff Foundation. Zie deze reportage van het NOS Journaal Bron: RTL

In Zuid-Afrika zijn nog twee Johan Cruijff Courts die al eerder werden geopend. Het eerste Cruyff Court dat buiten Nederland is gerealiseerd ligt in Elandsdoorn. Hier heeft het Nederlandse echtpaar Hugo en Liesje Tempelman een medisch centrum opgezet met daarbij verschillende scholen, bakkerij, bibliotheek, voedingscentra en met de komst van het Cruyff Court ook sportfaciliteiten. Johan Cruijff heeft dit veldje in 2004 geopend door mee te spelen in een wedstrijd met mensen die wel en niet HIV besmet zijn.

Het tweede Zuid-Afrikaanse Cruyff Court ligt in Kaapstad. Kinderen uit de buurt voetballen op het veldje en vanuit Ajax Cape Town worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Naast voetballen is het Cruyff Court multifunctioneel ingericht opdat er ook andere sporten beoefend kunnen worden.

Johan Cruyff FoundationEen Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken, maar dat door de jaren heen vaak is opgeofferd voor verstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Courts wordt de functie die dat oude trapveldje had, weer terug in de wijk gebracht.

De kinderen uit de buurt krijgen een goede, veilige plek om te sporten en door de samenwerking met de buurt, overheid, corporaties, scholen, sport- en voetbalverenigingen, en het lokale bedrijfsleven heeft het Cruyff Court ook een belangrijke sociale functie in de wijk.

In februari 2010 werd in de Noord-Oegandese stad Gulu een heus Cruyff Court gerealiseerd. Het Cruyff Court in Gulu, Uganda biedt de kinderen uit het door geweld geteisterde gebied een veilige sportgelegenheid. Het trapveld is het resultaat van een unieke samenwerking tussen War Child en de Johan Cruyff Foundation.

FIFA World Cup 2010 in South Africa: De Groepsindeling WK 2010 Zuid-Afrika en de Oranje Selectie

Ieder jaar organiseert de Johan Cruyff Foundation een Cruyff Court Seminar. Sportbuurtwerkers, beleidsmedewerkers, vrijwilligers, bewoners, Betaald Voetbal Organisaties en sportverenigingen komen bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen te bespreken, kennis met elkaar te maken, om kennis te delen, ervaringen (in hun gemeente of binnen hun BVO) met elkaar te delen en samen vernieuwende input te geven aan het project Cruyff Courts.

Ook worden er diverse workshops georganiseerd om zo samen het project Cruyff Courts in de breedste zin sterker kunnen maken door de input en ervaringen van de deelnemers. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de verkiezing Cruyff Court van het Jaar heeft gewonnen. Behalve de eer, is hier ook altijd een leuke en sportieve prijs aan verbonden.

Ieder jaar zoeken wij hier ook een bijzondere locatie voor dit seminar. Voorgaande jaren waren het Olympisch Stadion in Amsterdam, de Kuip in Rotterdam en de Grolsch Veste in Enschede de locaties waar deze inspirerende middag gehouden werden. Het 5e Cruyff Courts Seminar zal plaatsvinden op woensdag 17 november 2010. De lokatie is nog niet bekend, maar u kunt zich al wel inschrijven voor het  5e Cruyff Courts Seminar.

Uitzonderlijke betrokkenheid en inzet op een Cruyff Court mag en moet beloond worden. Daarom wordt op het Cruyff Courts Seminar traditioneel het Cruyff Court van het Jaar gekozen. Deze prijs wordt uitgereikt aan het Cruyff Court dat zich in de afgelopen periode bewezen heeft als een meerwaarde in de wijk door middel van onder andere een goede programmering, betrokkenheid van jongeren en bewoners, gedegen onderhoud, etc. Kortom een voorbeeld voor andere Cruyff Courts. Denk je dat jullie Cruyff Court hiervoor in aanmerking zou komt, vul dan het aanmeldformulier (PDF) in om je eigen Cruyff Court te nomineren als Cruyff Court van het Jaar 2010 en stuur dit naar de Johan Cruyff Foundation.  De winnaar krijgt naast de titel Cruyff Court van het Jaar ook een evenement voor de buurt aangeboden door de Johan Cruyff Foundation!

Eerdere winnaars:  2009: Cruyff Court N.E.C. Veld Neerbosch-Oost – 2008: Cruyff Court Almere Buiten Veld – 2007: Cruyff Court Maastricht Veld – 2006: Cruyff Court Aron Winter Veld.

De Cruyff Foundation Open Dag 2010 vindt op woensdag 22 september plaats. Net als voorgaande jaren is het Olympisch Stadion de locatie waar ruim 1.500 kinderen met en zonder handicap zich kunnen uitleven. Zo nemen de kinderen deel aan verschillende sporten en sporten zij met en tegen hun (sport)idolen. Wil jij ook aanwezig zijn tijdens deze speciale dag of wil je meer informatie? Vul dan het inschrijfformulier in.

9 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  24 mei 2010 om 19:57 | Permalink

  Slum Dogs Get Shot At World Cup

  A charity supported by the English Premier League is teaching football to children from the streets and slums of Mumbai, and is sending a team to the World Cup finals in South Africa.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 augustus 2014 om 15:03 | Permalink

  Opening Cruyff Court Betondorp

  Donderdag 5 juni 2014 heeft Johan Cruijff samen met burgemeester Eberhard van der Laan het Cruyff Court Betondorp geopend. Het veldje ligt in de oude wijk waar hij als kind altijd zelf voetbalde; om de hoek bij zijn ouderlijk huis in de wijk Betondorp in Amsterdam. Oud-spelers van Lucky Ajax speelde de openingswedstrijd tegen kinderen uit de buurt.

 3. Erik van Erne zegt:

  10 januari 2017 om 12:43 | Permalink

  De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd vooruit door beweging

  Hierdoor kunnen ze samen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Daarom willen wij kinderen stimuleren om te bewegen, juíst kinderen die dat extra nodig hebben. Elke week brengt de Johan Cruyff Foundation zo wereldwijd duizenden kinderen vooruit door beweging.

 4. Erik van Erne zegt:

  19 september 2017 om 12:46 | Permalink

  Cruyff Foundation Open Dag 2017

  De Cruyff Foundation Open Dag komt er weer aan! Het Olympisch Stadion zal bol staan van de sportieve festiviteiten op woensdag 20 september 2017. Ben jij erbij? In één middag kan je wel meer dan 30 verschillende sporten uitproberen!

  Zo kan je meedoen met rolstoelbasketbal, handboogschieten, hockey, streetdance, kickboksen, schermen, tennis, flag football en nog veel meer! Daarnaast zijn er nog allerlei andere leuke dingen te doen, zoals meedoen aan de spelenkermis of keihard springen op het springkussen.
  Iedereen is welkom.

  Dus.. heb jij je al ingeschreven? Anders kan je dit nog snel hier doen. Wel snel zijn, want dit sportfestijn wil je niet missen!

  Vanaf 12:00 uur is het Olympisch Stadion open. Om 14:14 uur zal de officiële opening plaatsvinden. De Open Dag duurt tot ongeveer 16:30 uur.

 5. Erik van Erne zegt:

  1 december 2017 om 15:01 | Permalink

  Opening Cruyff Court Bloempoort Zuid-Afrika met Ronald Koeman

 6. Erik van Erne zegt:

  23 december 2017 om 13:27 | Permalink

  Cruyff Foundation in Zuid Afrika

  De Cruyff Foundation was onlangs in Zuid-Afrika met Danny Cruijff en ambassadeur Ronald Koeman, om in de voetsporen van Johan Cruijff drie Cruyff Courts te (her)openen. De stralende gezichten en het enthousiasme waarmee de kinderen de velden opstormden bewijzen dat ook in Zuid-Afrika de Cruyff Courts van grote waarde zijn!

 7. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2018 om 21:15 | Permalink

  20 jaar Cruyff Foundation

 8. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2018 om 21:16 | Permalink

  Johan Cruijff Prijs: Matthijs de Ligt is Talent van het Jaar

  Matthijs de Ligt is verkozen tot het grootste talent van de Eredivisie. De 18-jarige verdediger van Ajax krijgt de Johan Cruijff Prijs en mag een Cruyff Court op een locatie naar keuze aanleggen.

  “Matthijs wil elke dag beter worden en haalt op heel jonge leeftijd al een zeer constant niveau. Ook als hij een keer een fout maakt, raakt hij niet in paniek”, zei juryvoorzitter Jordi Cruijff, bij de bekendmaking van de keuze voor De Ligt.

  Sinds 2003 wordt tijdens het jaarlijkse Voetbalgala de Johan Cruijff Prijs uitgereikt aan het ‘Talent van het jaar’. Het talent wordt uitgekozen door een jury met (ex)voetballers en (ex)trainers, waarbij ze worden beoordeeld op veertien criteria gebaseerd op de 14 regels van Johan Cruijff.

  Talenten krijgen een trofee aangeboden, maar ook een Cruyff Court op een locatie naar keuze. Hierbij kiezen ze vaak voor een locatie welke voor hun belangrijk is geweest in aanloop naar het leven als profvoetballer.

  Winnaars Johan Cruijff Prijs
  2018: Matthijs de Ligt (Ajax)
  2017: Kasper Dolberg (Ajax)
  2016: Vincent Janssen (AZ)
  2015: Memphis Depay (PSV)
  2014: Davy Klaassen (Ajax)
  2013: Marco van Ginkel (Vitesse)
  2012: Adam Maher (AZ)
  2011: Christian Eriksen (Ajax)
  2010: Gregory van der Wiel (Ajax)
  2009: Eljero Elia (FC Twente)
  2008: Miralem Sulejmani (sc Heerenveen)
  2007: Ibrahim Afellay (PSV)
  2006: Klaas-Jan Huntelaar (Ajax)
  2005: Salomon Kalou (Feyenoord)
  2004: Wesley Sneijder (Ajax)
  2003: Arjen Robben (PSV)

 9. Erik van Erne zegt:

  23 oktober 2019 om 17:32 | Permalink

  Johan Cruyff Foundation En Movement on the Ground Ontvangen 1 Miljoen Euro Van Postcode Loterij

  Dankzij de deelnemers kan de Johan Cruyff Foundation i.s.m. Movement On The Ground met een extra bijdrage van 1 miljoen euro de lokale bevolking op Lesbos en Samos en de vluchtelingen dichter bij elkaar brengen door middel van sport en beweging.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (679)
 • Agenda (3.232)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (839)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (515)
 • Design (237)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.357)
 • Educatie (348)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.533)
 • Europa (29)
 • Evenementen (200)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (312)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (323)
 • Iets anders (384)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (137)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.692)
 • Licht (387)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (751)
 • MVO (111)
 • Natuur (759)
 • Nederland (27)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (229)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.518)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Elektriciteitsproductie In Derde Kwartaal 2020 14 Procent Hoger by CBS
 • Ruim 150.000 Volledig Elektrische Auto’s In Nederland by BOVAG
 • Nieuw Gemaal Kalverdijkje In Leeuwarden Wordt Volledig Circulair Gebouwd by Wetterskip Fryslân
 • Global Sustainability Competetive Index (GSCI): Nederland Onderaan Ranglijst In Europa
 • Recordopbrengst Windenergie En Zonne-energie In Nederland In November by Energieopwek
 • Subsidieregeling Verduurzaming Bedrijventerreinen Zuid-Holland
 • Weg Met De Wegwerpbeker: Een Verkenning Naar Het Potentieel Van Herbruikbare Bekers
 • Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen (SUVIS) Voor Gemeenten
 • Utrecht Doet Aanvraag Voor 2 Miljard Euro Bij Groeifonds Voor Sneltram en Trein
 • Ten Floating Cities That Will Save Humanity In An Apocalypse
 • Oceanix City: De Drijvende Stad Op Zee by BIG
 • Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) Subsidieregeling In Rotterdam: Innovatie In Stadslogistiek
 • Ontbossing Amazone Gebied Stijgt Naar Recordhoogte
 • Climate Adaptation Summit (CAS 2021): Online Klimaattop En Adaption Action Agenda
 • Eureka!: De Nieuwe Duurzame, Klimaatadaptieve, Autovrije Stadswijk in Breda by MIX
 • Houtbouw Vakbeurs: Innovatieve Oplossngen In Hout- En Hybride Bouw
 • Uitstoot Broeikasgassen In De EU In 2019 Gedaald Met 3,7 Procent
 • The Electric Emergency Bikes for Doctors: The New City-Proof Medical Vehicle by Ecox
 • Subsidie Voor Aanschaf Elektrische Bestelbus Voor Ondernemers
 • MVI-Congres: Maatschappelijk Verantwoord Inkopen – Beleid, Beweging En Borging
 • Links

  Milieunet op..