Tweede Kamerverkiezingen 2010: De Programmavergelijker Ouderenbeleid
Geschreven op 21-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, VerkiezingenVanaf vandaag staat de Programmavergelijker ouderenbeleid op de website van de CSO, de koepel van ouderenorganisaties.
Aan de hand van 49 stellingen worden de standpunten van de politieke partijen met elkaar vergeleken over allerlei aspecten van ouderenbeleid. Hiermee kan ieder zijn keuze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni bepalen.
Moeten de premies voor de zorgverzekering wel of niet inkomensafhankelijk worden? Ja, zegt de CSO, maar wat vinden de politieke partijen? En willen ze de pensioenfondsen verplichten om vertegenwoordigers van ouderen in hun bestuur op te nemen? Moet bij
nieuwbouw een vast percentage woningen levensloopgeschikt gebouwd worden? En wat zijn de standpunten over de AOW-leeftijd? Op deze, en 45 andere vragen geeft de Programmawijzer antwoord.
De stellingen beslaan de levensterreinen inkomen, pensioen, zorg, welzijn, mobiliteit en wonen. Per stelling staan de ideeën van twaalf politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast staat het standpunt van de CSO. Bovendien geeft de Programmavergelijker uitleg bij de standpunten.
De Programmavergelijker werd ontwikkeld door Kieskompas in opdracht van de CSO, koepel van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM. De Programmavergelijker speelt ook een belangrijke rol tijdens het Verkiezingsdebat over ouderenbeleid dat de CSO op komende dinsdag, 25 mei organiseert. Lijsttrekkers en andere prominenten van acht politieke partijen kruisen die dag de degens over allerlei aspecten die ouderen aangaan. Bron: CSO
J.E. Slot zegt:
6 juni 2010 om 11:43 | Permalink
De marktwerking in de zorg is m.i. onjuist. Patienten cq clienten zijn geen producten. Pensioenen zijn voor ouderen zo belangrijk dat deelname in het bestuur wenselijk is.De premies voor de zorgverzekering moeten inkomensafhankelijk worden. De sterkste schoudersmoeten de zwaarste lasten dragen.