google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Homeless World Cup 2017 in Oslo, Noorwegen

Geschreven op 1-12-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje, Sport, Welzijnswerk Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 29 augustus 2017: Het Nederlandse team is klaar voor de Homeless World Cup. Vandaag zet de complete Nederlandse delegatie – 8 vrouwen, 8 mannen, 4 begeleiders, een documentairemaakster en een vertegenwoordiger van Life Goals partner Leger des Heils – voet aan Noorse wal.

De officiële opening van de Homeless World Cup 2017 vindt op 29 augustus plaats. Het toernooi eindigt op 5 september.

De Homeless World Cup stichting ondersteunt 74 lokale projecten over de gehele wereld. De organisatie is het meest bekend om het jaarlijkse Homeless World Cup toernooi. Daarnaast is één van hun kerntaken het verder laten ontwikkelen van lokale sport projecten voor dak- en thuislozen.

The 15th edition of the Homeless World Cup will take place in Oslo’s iconic Rådhusplassen, The City Hall Square, between Oslo City Hall and Oslo Fjord, from 29 August – 5 September. Over 500 players representing more than 50 countries will be in attendance, in what is promised to be the biggest and most ambitious Homeless World Cup tournament yet.

See also: TED Talks: A Practical Way to Help the Homeless Find Work and Safety by Richard J. Berry –

2Homeless World Cup Amsterdam 20150 september 2015: In de strijd om de Homeless World Cup doet Nederland bij de mannen helaas niet mee. Mexico wint uiteindelijk met 2-5 van Oekraiene en wint de Homeless World Cup 2015.

Bij de vrouwen doen de oranje vrouwen niet mee op het hoogste niveau. Ook hier wint Mexico de finale tegen Chili met 1-3. Een mooie dubbel voor de Mexicaanse deelname.

Bij de Homeless World Cup spelen alle teams in de Trophy round. Men’s Trophies: Homeless World Cup – Level 1 | Salvation Army Cup – Level 2 | Amsterdam Cup – Level 3 | Life Goals Cup – Level 4 | SportsGen Cup – Level 5 | INSP Networking Trophy – Level 6 Women’s Trophies: Womens Homeless World Cup – Level 1 | Women’s Plate – Level 2

De oranjemannen hebben gestreden om de Salvation Army Cup en hebben de finale helaas niet gehaald. Die ging tussen Ierland en Bulgarije. De Bulgaren wonnen uiteindelijk met 4-6. De oranjevrouwen hebben gespeeld om de Plate Cup. Ook hier helaas geen finale. Die ging tussen Wales en Zweden. Uitslag 3-1 Alel uitslagen van de Homeless World Cup 2015 kunt u hier vinden.

18 september 2015: Nederland eindigt in de tweede ronde voor de mannen als derde in de groep met 9 punten uit vijf wedtrijden. De Nederlandse dames doen het verrassend goed en eindigen als eerste in de groep met 9 punten uit drie wedstrijden.

17 september: In de tweede ronde zijn de Nederlandse mannen tegen de eerste nederlaag aangelopen. Roemenië bleek met 3-6 te sterk. Tegen Mexico werd met 4-4 gelijk gespeeld, maar de winst ging door beter genomen penalty’s toch naar Mexico. Ook tegen Polen werd het 4-4, maar dit maal trok oranje aan het langste eind bij de penalty’s.

Vandaag spelen de oranje mannen om 12:40 uur tegen de USA en om 16:20 uur tegen Slovenië. Dit zijn de laatste wedstrijden in de tweede ronde.

In de tweede ronde werd de eerste wedstrijd van de Nederlandse vrouwen met 7-1 gewonnen van Zweden. Vandaag spelen de dames om 14:20 uur tegen Egypte en om 17:00 uur tegen Finland.

New groups will be created for the second round of group play based on the final standings in the first stage. All teams will have the opportunity to play for one of eight trophies in the final stage. Teams in the top half of the standings in the second stage are playing for a chance to compete for the Homeless World Cup trophy.

16 september: Gaat prima met de oranje mannen. Frankrijk werd met 7-5 verslagen en ook India bleek niet opgewassen tegen oranje. 5-1 winst voor Nederland. Nederland is door deze resultaten groepswinnaar met 10 punten uit 5 gespeelde wedstrijden.

De vrouwen hebben de wedstrijd tegen Hongarije met 3-6 verloren. Tegen Noorwegen werd het 3-3, maar door beter genomen penalty’s ging de winst toch naar de Noorse dames. De Belgen werden met 9-3 verslagen en tegen Zweden werd het 4-3. De dames zijn in de groep geëindigd op de vijfde plaats met 11 punten uit 7 wedstrijden.

14 september 2015: De oranje mannen doen het uitstekend en hebben de wedstrijd tegen Rusland met 4-3 gewonnen en tegen Finland was er opnieuw winst, dit keer met 7-1.  De oranje vrouwen hebben hun eerste winst te pakken. Wales werd met 6-2 verslagen. Tegen Schotland werd het 4-4. De penalty’s werden helaas verloren.

12 september 2015: Zo, Koning Willem-Alexander heeft met een fraai ingeschoten penalty de Homeless World Cup 2015 op het Museumplein in Amsterdam geopend. De Nederlandse mannen hebben de openingswedstrijd tegen Noord-Ierland met 7-2 gewonnen. Een overtuigende start van de Oranje mannen. Bij de dames ging het minder goed. De eerste wedstrijd tegen Argentinë werd met 2-8 verloren. Alle uitslagen kunt u hier vinden.

Zondag 13 september spelen de Oranje mannen om 13:00 uur tegen Rusland. en om 17:00 uur tegen Finland. De oranje dames spelen om 13:40 tegen Wales en om 17:40 tegen Schotland.

Maandag 14 september gaan de oranje mannen om 13:00 uur de strijd aan met Frankrijk en om 15:20 is India de tegenstander. De dames spelen om 14:20 tegen Hongarije en om 18:40 tegen Hongarije.

The first stage of group play begins on Saturday, September 12. Participating men’s teams are divided into eight groups (A through H) of six teams per group. Women’s teams are divided into two groups (A and B) of eight teams per group. Each team will play all the teams in their group.

6 september 2015: Bij een Wolrd Cup hoort natuurlijk ook een officieel lied. Vandaag is de Official Anthem voor de Homeless World Cup 2015 bekendgemaakt: Life Can’t Kick Me Down – Jordan Roy ft. Unknown Eye

18 augustus 2015: Koning Willem-Alexander opent zaterdagochtend 12 september de Homeless World Cup op het Museumplein in Amsterdam. Aansluitend woont de Koning de opening van de voetbalwedstrijden van het Nederlands damesteam tegen Argentinië en het herenteam tegen Noord-Ierland bij.

Stichting Life Goals is de trotse organisator van de Homeless World Cup 2015. In samenwerking met het Leger des Heils, Gemeente Amsterdam en sportmarketingbureau SportsGen wordt dit wereldkampioenschap straatvoetbal voor dak- en thuislozen en kwetsbare mannen en vrouwen gehouden van 12-19 september op het Museumplein in Amsterdam. De Homeless World Cup wordt gespeeld in een speciaal daartoe gebouwd stadion met drie velden aan de noordzijde van het Museumplein. De toegang tot het evenement is gratis.

Het acht dagen durende WK is in 2003 ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een multicultureel voetbalfestival met meer dan vijfhonderd deelnemers uit bijna vijftig landen. Hoofdrolspelers komende week zijn 63 vrouwen- en mannenteams die 49 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen tijdens het internationale evenement. De Homeless World Cup is life changing. Het biedt dak- en thuislozen uit de hele wereld een kans op een beter bestaan.

Dit jaar wordt een Oranje selectie samengesteld die Nederland zal vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Amsterdam. Alle deelnemers van de Dutch Street Cup maken kans op een plaats in de dames- of herenselectie. Voor de technische staf staat niet alleen de sportkwaliteit van de deelnemers centraal: de bondscoaches houden ook rekening met de maatschappelijke ontwikkeling van de deelnemers.

De Dutch Street Cup is een sportcompetitie tussen steden voor mensen uit de Maatschappelijke Opvang. De deelnemers worden zowel op sportief- als op maatschappelijk gebied intensief begeleid. Via dit project hebben de afgelopen jaren honderden deelnemers zicht op een betere toekomst gekregen. De één wordt trainer, de ander scheidsrechter of  vrijwilliger bij een sportvereniging. Gedurende één seizoen vinden tussen maart en september Dutch Street Cup-evenementen plaats in vijfentwintig steden in Nederland. De finale wordt op 11 september 2015 gespeeld op het Museumplein in Amsterdam. De winnaar van de Dutch Street Cup wordt Nederlands kampioen.

Homeless WorldCup 201128 augustus 2011: Goed begonnen, maar minder goed geeindigd. Dat is de conclusie voor de Nederlandse teams die hebben deelgenomen aan de World Homeless Cup 2011 in Parijs. De Nederlandse mannen zijn geeindigd op de vijftiende plaats en het vrouwenteam eindigde als elfde.

In de finale van het mannentoernooi  versloeg Schotland het team van Mexico met 4-3. Bij de vrouwen behaalde Mexico eveneens de finale tegen Kenia. Het team van Kenia won de wereldcup. In totaal deden 64 teams mee aan het toernooi 

24 augustus 2011: Nederland doet het geweldig tijdens de Homeless World Cup 2011 in Parijs. In de eerste ronde van het toernooi versloegen de voetballers uit Amsterdam Zuidoost al hun tegenstanders. Dit betekent dat ze nog volop kans maken op de wereldtitel. De vrouwen hebben in hun ronde vanmiddag gewonnen van gastland Frankrijk. Zij spelen woensdag en donderdag nog drie wedstrijden. Schotland, Mexico en Haïti zijn dan de tegenstanders.

De mannen waren al na enkele wedstrijden publieksfavoriet, mede door hun fenomenale techniek en vele doelpunten. Ze versloegen achtereenvolgens Zwitserland (9-2), Ghana (9-1), Slovenië (9-1), Filipijnen (5-2) en de Verenigde Staten (6-3).

22 augustus 2011: De Nederlandse dak- en thuislozenteams lieten met recht zien waarom ze hun land vertegenwoordigen tijdens het WK voetbal om de World Homeless Cup 2011 in Parijs.  In de openingswedstrijd onder de Eiffeltoren versloegen de mannen Zwitserland met 9-2. Het vrouwenteam was net niet sterk genoeg voor Cambodja (4-3), maar speelde eveneens een goede wedstrijd.

Tijdens de openingsparade vanmorgen maakten teams uit 64 landen hun entree in de arena in Champs de Mars. Het toernooi -dat support krijgt van organisaties als UEFA en Nike- wordt door velen geprezen om de ‘fair play’ mentaliteit van de spelers. Homeless World Cup-directeur Mel Young noemt het ‘de echte Verenigde Naties’. Afeworki sluit zich daarbij aan: “De hele wereld is hier. Als je om je heen kijkt en je ziet al die landen, dan maakt dat je trots. Het dringt echt tot je door: we zijn hier om Nederland te vertegenwoordigen.”

Het Nederlandse vrouwenteam- dit jaar afkomstig uit Amsterdam- speelt vandaag en dinsdag tegen gastland Frankrijk, Kenia, Schotland, Mexico, Paraguay en Haïti. De mannen – eveneens uit Amsterdam, krijgen in Poule H de komende dagen teams uit Slovenie, Fillipijnen, Verenigde Staten en Ghana tegenover zich. Woensdag wordt bekend of de Nederlandse teams zich voor de bekerronde kwalificeren.

Het Oranje damesteam wordt dit jaar gevormd door Lindy Uyent, Omyra Rillen, Nancy Blank, Esperanza Bleijenburg, Chantal Scholsberg, Burcu Demiyurek, Jughina Benjamin en Elif Aksu. Angerney Monkou coacht het achttal. De heren van Oranje zijn Jurgen Mac-Nack, Yaw Foukuo, Richard Mensah, Lemi van Gom, Germain Beudeker, Faisal Ouedraogo en Murat Belmamoun. De coach is Jeffrey Tholel en het team wordt getraind door Haile Afeworki. Bron: DHC

 

14 augustus 2011: Zo, het is alweer bijna zover. Van 21 tot en met 28 augustus 2011 is Parijs het toneel voor de World Homeless Cup 2011. Dit jaar doen er maar liefst 64 teams mee aan het grootste voetbaltoernooi voor dak- en thuislozen. In 2003 werd The Homeless World Cup, een internationaal straatvoetbaltoernooi waaraan dak- en thuislozenteams uit de hele wereld kunnen deelnemen, voor de eerste keer georganiseerd in Oostenrijk. De initiatiefnemer van dit evenement is Mel Young, de voorzitter van het Internationale Netwerk voor Straatkranten (INSP). Na het succes in landen als Oostenrijk, Zweden (2004), Schotland (2005), Zuid-Afrika (2006), Kopenhagen (2007), Melbourne (2008) en Milaan (2009), Rio de Janeiro (2010) zal Parijs zich dit jaar een week (21-28 augustus) lang ‘daklozenhoofdstad’ noemen!

De Homeless World Cup is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevend straatvoetbal-toernooi dat wereldwijd door de media wordt gevolgd. Dankzij de financiële steun van Nike en Vodafone Foundation worden over de hele wereld steeds meer straatvoetbalcompetities gespeeld. In 2012 zullen ruim 1 miljoen dak- en thuislozen aan de Homeless World Cup deelnemen. Het toernooi maakt inmiddels deel uit van het UEFA Grassroots Programme. Het aantal deelnemende landen neemt nog steeds toe. Van 18 landenteams in 2003 naar 64 teams in 2010 en 2011. In Parijs doen er 48 mannen teams en 16 dames teams mee.

dutch-homeless-cupUpdate Amsterdam Zuidoost is de nieuwe kampioen Dutch Street Cup, voorheen de Dutch Homeless Cup. Het team won de finalewedstrijd van Harderwijk Noord-Veluwe op de Dam in Amsterdam met 7-6. Naast het Nederlands kampioenschap levert het Amsterdam Zuidoost deelname op aan de Homeless World Cup die in augustus plaatsvindt in Parijs.

Ook in het vrouwentoernooi was de winst uiteindelijk voor Amsterdam, dat team won van Utrecht Angels. Voorafgaand aan de finalewedstrijd vond de officiële onthulling plaats van de nieuwe naam van de voetbalcompetitie: Dutch Street Cup. De Fair Play Award werd gewonnen door het vrouwenteam van Harderwijk Noord-Veluwe.

29 maart 2011: Zaterdag 26 februari is op de Markt in Eindhoven de Dutch Homeless Cup 2011, de landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen van start gegaan. Liefst zesentwintig teams afkomstig uit heel Nederland hebben zich dit seizoen ingeschreven. Voor het eerst doen er ook zes vrouwenteams mee; zij spelen in een eigen competitie. Aan het eind van het seizoen zal blijken welk mannen- en welk vrouwenteam zich Nederlands kampioen mag noemen. Die teams zullen Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Parijs.

Kees Grovenstein, trainer van drie Utrechtse teams heeft in 2010 met zijn vrouwenteam, de Utrecht Angels, deelgenomen aan de Homeless World Cup in Rio de Janeiro. Hij hoopt dit jaar opnieuw het felbegeerde kampioenschap binnen te halen. Grovenstein geeft aan dat deelname aan de Dutch Homeless Cup om meer gaat dan voetbal alleen. “Je merkt dat spelers zich ook persoonlijk meer ontwikkelen, ze worden zelfverzekerder en leren omgaan met verantwoordelijkheden. Daarnaast ontwikkelen ze capaciteiten die hen in staat stellen om anderen te helpen. Zo zijn er nu bijvoorbeeld een aantal oud-spelers die de leiding hebben over een team.”

Door de groei van het aantal speelsteden en het aantal deelnemende teams is de structuur van de competitie aangepast ten opzichte van de voorgaande jaren. De mannenteams spelen acht competitieronden, de vrouwenteams spelen er zes. In iedere deelnemende speelstad vindt er een competitieronde plaats, dus teams kunnen zelf kiezen waar ze naar toegaan.

Volgens projectleider van de Dutch Homeless Cup Arne de Groote is dit een grote vooruitgang. ”Het project breidt zich als een olievlek over het land uit. Het is goed om te zien dat steeds meer steden en instellingen voetbal aangrijpen als participatiemiddel voor deze kwetsbare doelgroep. De deelnemers hebben vaak een hoop ellende achter de rug. Nu kunnen ze voor duizenden mensen hun kunsten te vertonen. Daarnaast wordt er op lokaal niveau tijdens trainingsactiviteiten veel aandacht besteed aan de stap terug richting de samenleving. Voetbal is dan een prachtige metafoor. Het gaat om discipline, structuur, samenwerking en communicatie, net als in de wereld buiten het voetbalveld.”

Homeless WorldCup 201130 september 2010: Ongelofelijk maar waar. Alle uitslagen van de Homeless World Cup 2010 zijn alweer verwijderd van de website en hebben plaats gemaakt voor de aankondiging van de Homeless World Cup 2011.

Champs de Mars, Paris, France is the stage for the 9th Paris 2011 Homeless World Cup from 21-28 August 2011. 64 national homeless teams united for a world-class, international football tournament to beat homelessness.

Via, via heb ik nog kunnen achterhalen wie de winnaar is geworden van de Homeless World Cup 2010. Brazilië, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Andere uitslagen en resultaten zijn nergens meer te vinden. Te gek voor woorden.

BrazilBrazil has won the 8th Rio 2010 Homeless World Cup, the world-class international football tournament beating homelessness. Brazil beat Chile 6 goals to 0 in front of hundreds of spectators for one of the most eagerly anticipated finals in the history of the Homeless World Cup.

Over 300 street soccer matches have been played, by 55 national teams of homeless players participating on Copacabana Beach in the Rio 2010 Homeless World Cup this week. Mel Young, President, Homeless World Cup said: “Congratulations Brazil on becoming champions of the Homeless World Cup. We have seen some astounding football this year. It is the players and managers of the national teams that have made this a fantastic tournament.  Thank you. It is your spirit and determination that is changing the world. Your emerging leadership is destroying the stereotype and stigma of homelessness and creating real and lasting change around the world.” Pupo Fernandes, Manager of the Men’s Team Brazil says: “It is amazing to see the smiles on their faces. They deserve to win for their dedication. They gave all their hearts to it even with limited material resources. These boys show that Brazil is a real power in international football.¨ Aleixander Mathias, Manager of the Women’s Team Brazil, says: “This is really great for all the players, it means a lot in their lives. It gives them more motivation and lots of changes for their future.” Now the tournament is officially closed and the baton is handed to France for the Paris 2011 Homeless World Cup from 19 – 29 August 2011.

Homeless World Cup 2010 Rio25 september 2010: Helaas, het  einde komt in zicht voor de dak- en thuislozen van Oranje in Rio de Janeiro. Vrijdag sloten de mannen de tweede ronde van het toernooi af met een 4-3 overwinning op Engeland. Niet genoeg om bij de beste acht teams te eindigen.

De wereldtitel is dan ook buiten bereik. De vrouwen wonnen met 5-4 van Kirgizië. Ook zij kunnen helaas geen kampioen meer worden. De mannen en vrouwen van Oranje spelen zaterdag hun laatste wedstrijden op het strand van Copacabana. De finale van het toernooi wordt zondag gespeeld.

Zowel de mannen als de vrouwen spelen nog wel door in een aparte bekerronde. De mannen van Oranje strijden om de Dignitary Cup. Daarnaast maken de teams nog kans op een van de speciale awards die aan het eind van het toernooi worden uitgereikt. Er zijn onder andere onderscheidingen voor Beste Mannelijke Speler, Beste Vrouwelijke Speler en Beste Doelman te verdienen. Ook is er de ‘Fair Play Trofee’ voor het team dat de minste strafkaarten heeft gekregen en de meeste collegialiteit naar de tegenstanders heeft getoond.

Voor de Homeless World Cupgaan verder: Brazil, Ghana, Russia, Chile, Ireland, Mexico, Portugal en Kenya.
Quarter Finals: Brazil 10 – 3 Kenya en Ghana* 4 – 4 Portugal en Russia 0 – 5 Mexico en Chile 4 – 2 Ireland
De volgende wedstrijden zijn: Brazil – Mexico en Kenya – Russia en Portugal – Chile en Ghana – Ireland

De strijd om de Dignitary Cup gaat tussen: Palestine, Ukraine, Poland, South Africa, Scotland, Belgium, England en Netherlands
De resultaten Palestine 8 – 6 Netherlands en Poland 6 – 7 Belgium en Ukraine* 3 – 3 England en South Africa * 7 – 7 Scotland
Palestine, Poland, Ukraine en South Africa gaan door naar de semi-finals

De strijd om de City Cup gaat tussen Austria, Romania, USA, Luxembourg, Lithuania, Czech Republic, Costa Rica en Italy
De resultaten Austria 9 – 4 Romania en USA 6 – 5 Luxembourg en Lithuania 4 – 0 Czech Republic en Costa Rica * 2 – 2 Italy
Austria, USA, Luxembourg en Costa Rica gaan door naar de semi finals

Philippines, Norway, Finland, Namibia, Hungary, Croatia, France en Germany gaan verder in de strijd om de Host Cup
Philippines 8 – 6 Germany en Finland 5 – 3 Croatia en Norway 4 – 3 France en Namibia 7 – 3 Hungary
Philippines, Finland, Croatia en France gaan door naar de semi finals

Argentina, Sweden, Switzerland, India, Canada, Cambodia, Hong Kong en Greece spelen om de Community Cup
South Korea, Slovenia en New Zealand gaan verder voor de INSP Networking Trophy
South Korea 3 – 4 Slovenia en Slovenia 7 – 2 New Zealand en New Zealand – South Korea

22 september 2010: Nederland doet het goed op het WK voor dak- en thuislozen in Rio de Janeiro. Zowel het mannen- als vrouwenteam hebben zich weten te kwalificeren voor de bekerronde. Dat betekent dat beide teams nog kans maken op het winnen van de felbegeerde wereldbeker: de Homeless World Cup.

Vandaag treffen de mannen eerst Roemenië en daarna Kenia. Het vrouwenteam neemt het op tegen Argentinië. De spelers van beide teams zijn vol enthousiasme over het toernooi en de prestaties tot nu toe. De mannen uit Den Haag hadden een moeizame start tegen België (5-6) en Schotland (7-5), maar kwamen gisteren ijzersterk terug. Ze klopten eerst Namibië (5-1). Enkele uren en een verfrissende duik in zee later waren ze ook Hongarije de baas (6-3).

De vrouwen, dit jaar afkomstig uit Utrecht, hadden het zwaar in het duel tegen Colombia. Hoewel het spel technisch goed in elkaar zat, verloren ze met 6-4. Ze wisten de teleurstelling echter snel te verwerken en wonnen de volgende wedstrijd tegen het sterke Argentinië na penalty’s (6-6). In een bloedstollende shoot-out scoorde Nina Sick het beslissende doelpunt. Bron: DHC

20 september: Het Nederlandse daklozenteam is zondag het WK voetbal voor daklozen in het Braziliaanse Rio de Janiero slecht begonnen. Oranje verloor met 5-6 van België. De vrouwen van de Utrecht Angels wisten de Verenigde Staten met 8-5 te verslaan. De Nederlandse mannen spelen vandaag tegen Schotland en staan dinsdag tegenover Hongarije en Namibië. Het vrouwenteam neemt het vandaag op tegen Haïti en Noorwegen. Dinsdag staan Argentinië en Colombia op het programma.

17 september 2010: Zo, de Nederlande teams die deelnemen aan de World Homeless Cup zijn gisteren vertrokken van Schiphol voor een ongetwfijfeld fantastisch voetbalavontuur op het wereldberoemde strand van Copacabana Beach in Rio de Janeiro, Brazilië. De mannen van Den Haag gaan Nederland vertegenwoordigen en bij de dames gaan de Utrecht Angels de strijd aan om de World Homeless Cup 2010.

Van 19 tot en met 26 september wordt in het voetbalgekke Rio de Janeiro gevoetbald om de Homeless World Cup. Niet minder dan 56 landen doen mee aan dit jaarlijkse voetbalspektakel. Voor het eerst doet er ook een Nederlands vrouwenteam mee aan het toernooi. De ‘Utrecht Angels’ waren dit jaar het enige vrouwenteam in de Nederlandse competitie en zijn daarom automatisch gekwalificeerd voor het toernooi.

Copacabana Beach, Rio, Brazil is the stage for the 8th Rio 2010 Homeless World Cup from 19 – 26 September 2010. 64 national homeless teams are united for a world-class, international football tournament in Brazil, the home of street soccer.

AfghanistanArgentinaAustriaAustraliaBelgiumBrazilCambodiaCameroonCanadaChileColombiaCosta RicaCroatiaCzech RepublicDenmark – Dominican RepublicEnglandFinlandFranceGermanyGhanaGreeceHaitiHong KongHungaryIndiaIrelandItalyIndonesiaIvory CoastJapanKazakhstan – KenyaKyrgyzstanLiberia – LithuaniaLuxembourgMalawiMexicoNamibiaNetherlandsNew ZealandNigeriaNorwayPalestineParaguayPhilippinesPolandPortugalRomaniaRussiaRwanda – ScotlandSerbiaSingaporeSlovakia – SloveniaSouth AfricaSouth KoreaSpainSwedenSwitzerlandTimor-LesteUgandaUkraineUSAWalesZambiaZimbabwe

1 augustus 2010: Den Haag mag zich de nieuwe kampioen Dutch Homeless Cup noemen. De Nederlandse voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen kende vandaag een zeer spannende finaledag. Na winst op Eindhoven, Harderwijk, Rotterdam en tenslotte Amsterdam Centrum zijn de voetballers uit Den Haag de terechte winnaar.

26 juli 2010: Pakt Rotterdam voor de derde keer op rij de titel? Of komt er dit jaar toch een nieuwe kampioen? Zaterdag 31 juli weten we het; dan vindt vanaf 10 uur op de Dam in Amsterdam de finale plaats om het kampioenschap van de Nederlandse voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen, de Dutch Homeless Cup. De deelnemende teams – liefst 21 stuks- zijn dit jaar meer dan ooit aan elkaar gewaagd. Het belooft dan ook een spannende en spectaculaire finaledag te worden. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan verricht direct na de finale de prijsuitreiking. Het kampioensteam zal in september namens Nederland deelnemen aan de Homeless World Cup. Er doet slechts een vrouwenteam mee aan de Dutch Homeless Cup. Het team is daardoor verzekerd van deelname aan het vrouwentoernooi van de Homeless World Cup. Dit mondiale toernooi vindt van 19 – 26 september plaats in Rio de Janeiro.

Na drie jaar Dutch Homeless Cup blijkt wel dat sport een uitstekend middel is om maatschappelijke issues aan te pakken. Door de regelmaat van de trainingen en de wedstrijden krijgen deelnemers meer grip op hun leven. Terugkeer in de maatschappij komt daardoor voor velen weer een stap dichterbij. De toekomst van de voetbalcompetitie ziet er rooskleurig uit. Elk jaar participeren er meer steden en instellingen in de competitie, de doelstelling is dan ook dat over een paar jaar alle 43 centrumgemeenten meedoen aan de Dutch Homeless Cup.

10 maart 2010: Aanstaande zaterdag 13 maart 2010 start het derde seizoen van de Dutch Homeless Cup. Op de Markt in Eindhoven trappen liefst 22 teams af voor de landelijke competitie voor dak- en thuislozen. De winnaar vertegenwoordigt Nederland op de Homeless World Cup in Rio de Janeiro. Naast het sportieve element van de competitie staan maatschappelijke doelstellingen centraal. Oud-topscheidsrechter Frans Derks en de Eindhovense wethouder Hans-Martin Don verrichten samen met het Eindhovense team om 14.00 uur de kick- off.

Deelname aan de Dutch Homeless Cup is voor de voetballers niet vrijblijvend. Er is een intensieve samenwerking met gemeenten en maatschappelijke instellingen. Door het tekenen van een contract committeert iedere deelnemer zich aan de maatschappelijke doelstellingen van het project. Voor de één is dit afkicken van een drugsverslaving, voor de ander is dit het herstellen van familiebanden en voor de derde betekent dat het vinden van huisvesting.

Het doel is om in 2014 alle 43 centrumgemeenten – regio’s die verantwoordelijk zijn voor maatschappelijke opvang – te laten deelnemen aan de Dutch Homeless Cup. Volgens projectleider Arne de Groote tonen steeds meer gemeenten interesse in het project. “Sport is een geweldig middel om maatschappelijke issues aan te pakken. Er is echter een grote groep mensen in de maatschappelijke opvang die niet in aanmerking komt voor het reguliere sportaanbod. Mensen voor wie het niet zo eenvoudig is om lid te worden van een sportvereniging. Deze mensen vallen buiten de boot terwijl juist deze groep enorm veel baat heeft bij sport,” aldus De Groote.

De voetballers zelf kijken reikhalzend uit naar de start van de competitie. Teams hebben zich wekenlang intensief voorbereid op de wedstrijden. Zo heeft er in Utrecht een voorronde plaatsgevonden met als resultaat de deelname van liefst vier teams uit de Domstad. Een van deze teams bestaat geheel uit vrouwen, een unicum in het bestaan van de Dutch Homeless Cup. Volgens coach Kees Grovenstijn doen ‘zijn’ vrouwen qua felheid absoluut niet onder voor hun mannelijke opponenten. Welk team zich na de eerste speelronde nummer een van de competitie mag noemen, zal zaterdag aan het einde van de middag duidelijk zijn.

 

homeless-world-cup.bmp14 september 2009: Oekraïne is de trotste winnaar van de Homeless World Cup 2009. In de finale werd Portugal met 5-4 verslagen. Van harte gefeliciteerd. De Homeless World Cup 2010 zal in september 2010 plaatsvinden in Rio de Janeiro.

12 september: Helaas is Oranje er niet in geslaagd de finale groep te bereiken, waar vandaag de winnaar van de Homeless World Cup 2009 uit voort gaat komen. Nigeria, Mexico, Ierland, Portugal, Ghana, Oekraïne, Polen en Brazilië hebben zich geplaatst voor deze groep. Nederland speelt in een andere “finale groep” om The Dignitary Cup tegen Chili, Costa Rica, Litouwen, Engeland, Frankrijk, Schotland en Rusland.

11 september: Helaas gaat Oranje in de tweede groepsronde een stuk minder goed. De eerste wedstrijd tegen Litouwen werd na een 3-3 eindstand alsnog  verloren. Ook de tweede wedstrijd tegen Duitsland werd met 4-2 verloren. Vandaag speelt Oranje tegen Zuid-Afrika en Ghana.

9 september 2009: Oranje is in topvorm in Milaan. Ook de wedstrijden tegen Namibië (5-4) en tegen Finland (9-6) werden gewonnen. Daarmee heeft Nederland zich al geplaatst voor de volgende ronde die 10 september van start gaat. Vandaag met 1-14 verloren van Ierland, maar die wedstrijd was al van geen enkel belang meer. Oranje is in die tweede ronde ingedeeld in Group C en de tegenstanders zijn: Ierland, Litouwen, Duitsland, Zuid-Afrika en Ghana.

8 september 2009: Geweldige start voor Oranje in Milaan. Zondag versloeg Oranje Schotland nadat de reguliere speeltijd was verstreken en de stand was geëindigd in een 3-3 gelijkspel. Het Nederlandse team bleek uiteindelijk het best in het nemen van penalty’s. Gisteren werd Zwitserland met 7-4 aan de kant gezet en won Oranje ook van Costa Rica met 5-4.

6 september 2009: Oranje speelt vandaag de eerste wedstrijd tegen Schotland. Nederland is ingedeeld in Group E samen met Schotland, Finland, Namibië, Zwitserland en Costa Rica.

5 september 2009: Zo, de strijd om de Homeless World Cup 2009 gaat morgen, zondag 6 september, van start in Milaan. Er doen 48 landen met in totaal ruim 500 sporters deel. Nederland wordt vertegenwoordigd door het team uit Rotterdam, dat de Nationale Homeless Competitie heeft gewonnen. Heel veel succes in Milaan.

Chile – Costa Rica – Croatia – Czech Republic – Denmark – England – Finland -France – Germany – Ghana – Greece – Hong Kong – Hungary – India – Ireland – Italy – Ivory Coast – Japan – Kazakhstan- Kyrgyzstan – Lithuania – Luxembourg -Malawi -Mexico – Namibia – Netherlands – Nigeria – Norway – Philippines – Poland – Portugal – Romania – Russia – Scotland – South Africa – Spain – Sweden – Switzerland – Ukraine – USA en Wales. Zie voor het wedstrijdschema: Homeless World Cup 2009 Milan

9 augustus 2009: Na een hectische finale is het team uit Rotterdam er in geslaagd winnaar te worden van de Dutch Homeless Cup 2009, de Nederlandse voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Het Rotterdamse team doet van 6 tot en met 13 september mee aan het WK dat in Milaan wordt gehouden.

holland_JPGDe Dam was het strijdtoneel van de acht finalisten die één doel voor ogen hadden: Nederlands kampioen worden. In de finale werd het team uit Eindhoven met 5 – 4  verslagen. “Lange tijd heb ik over straat gezworven en zat ik in een uitzichtloze situatie”, zegt Rotterdam – speler Karst van der Wolf. “En nu ben ik Nederlands kampioen! Ik ben ontzettend trots op mijn team. Stiekem hoopte ik natuurlijk dat we zouden winnen vandaag maar de andere teams zijn zo goed… Dat we nu de finale hebben gewonnen geeft een ongelooflijk mooi gevoel”, zegt Van der Wolf. “Nu op naar Milaan!”

18 maart 2009: Woensdag 25 februari heeft de loting van de Dutch Homeless Cup 2009 plaatsgevonden op het KNVB sportcentrum te Zeist. Op zaterdag 21 maart worden de eerste wedstrijden gespeeld op het Schouwburgplein in Rotterdam. Let op, er is een ochtend- en een middagpoule!

In de ochtend spelen Zwolle – Utrecht All Stars – Leeuwarden – Utrecht United – Haarlem – Amsterdam West – Rotterdam – Amsterdam Centrum en in de middag Eindhoven – Den Bosch – Nijmegen – Leiden – Lelytown – Amsterdam Oost – Groningen – Den Haag. Bron: DHC

dutch-homeless-cup.bmpOp 18 april staat de volgende wedstrijdronde gepland op de Beestenmarkt in Leiden. Op 23 mei is Zwolle aan de beurt, op de Grote Markt, op 27 juni gaat het verder op de Neude in Utrecht en de laatste voorronde is op 1 augustus in Amsterdam op de Nieuwmarkt . Dan moet de Nederlandse vertegenwoordiging aan de Homeless World Cup bekend zijn. Die gaat dit jaar plaatsvinden in Milaan, Italië. Bron: DHC

In 2003 werd The Homeless World Cup voor de eerste keer georganiseerd in Oostenrijk. De initiatiefnemer van dit evenement is Mel Young, de voorzitter van het Internationale Netwerk voor Straatkranten (INSP).  Na het succes in landen als Oostenrijk, Zweden (2004), Schotland (2005), Zuid-Afrika (2006), Kopenhagen (2007) en Melbourne (2008), zal Milaan zich dit jaar een week lang ‘daklozenhoofdstad’ noemen. Inmiddels hebben 56 landen zich aangemeld voor deelname.

Bij de laatste editie in Melbourne deden er daklozenteams uit 56 verschillende landen mee. Naast de prestaties op het veld blijken de maatschappelijke resultaten van de Homeless World Cup overweldigend te zijn:

– 73% van de deelnemers heeft een significante levensverandering te danken aan de Homeless World Cup in Kaapstad

– 92% heeft een nieuwe motivatie in het leven

– 93 spelers hebben een drugs of alcohol verslaving onder controle

– 35% heeft een reguliere baan gevonden

– 44% heeft zijn woonsituatie verbeterd

– 39% heeft zich aangemeld voor een opleiding

– 72% is na de Homeless World Cup doorgegaan met voetbal

Bron: DHC

Update 8 december: Helaas, Nederland heeft de tweede ronde niet overleefd. Vijf gespeeld, nul punten. De winnaar van de Homeless World Cup is geworden Afghanistan dat Rusland met 5-4 versloeg in de finale. Bij de dames ging de eerste prijs naar het team uit Zimbabwe. Bron: HWC

1 december 2008: Het is zover. De strijd om de The Homeless World Cup is losgebarsten. Van 1 tot en met 7 december wordt er in Melbourne gestreden om de felbegeerde worldcup. Maar liefst 500 sporters uit een stuk of 60 landen gaan in drie stadions een volgeladen schema aan wedstrijden afwerken.

Ruim 400 wedstrijden later weten we wie de winnaar is. Of Nederland grote kans maakt op die felbegeerde titel? Geen idee, maar wij wensen het team uit Rotterdam in elk geval veel succes. Morgen staan de eerste wedstrijden voor hen op het programma. Oranje is ingedeeld in groep F en moet het gaan opnemen tegen Rusland, Cambodja, Canada, Sierra Leone en Ghana. We houden u uiteraard op de hoogte.

homeless-world-cup.bmpDe deelnemende landen: Afghanistan Argentina Australia Austria Belgium Brazil Cambodia Cameroon Canada Chile Colombia Croatia Czech Republic England Ethiopia Finland France Germany Ghana Greece Hong Kong Hungary India Ireland Italy Ivory Coast Kazakhstan Kenya Kyrgyzstan Liberia Lithuania Malawi Mexico Namibia Netherlands New Zealand Nigeria Norway Paraguay Philippines Poland Portugal Romania Russia Rwanda Scotland Sierra Leone Slovenia South Africa Sweden Timor-Leste Uganda Ukraine USA Zambia en Zimbabwe

7-9-2008: De finale is gespeeld en de winnaar van een lange spannende competitie is bekend. Na een spectaculaire finale op de Dam is het team uit Rotterdam vandaag kampioen geworden van de Dutch Homeless Cup, de landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Uit handen van burgemeester Job Cohen en oud-international Richard Witschge ontvingen de Rotterdamse voetballers de kampioensbokaal en de tickets naar de Homeless World Cup in Melbourne in december. Voor de meeste deelnemers aan de Nederlandse competitie is het belangrijkste doel een grote stap dichterbij gekomen: re-integratie in de maatschappij.

“Dit is fantastisch, ik had ergens wel gehoopt dat we Nederlands kampioen zouden worden maar als het dan echt gebeurt is dat geweldig”, zegt Steve Cromwell, coach van het winnende team. Rotterdam won de finale van het team uit Amsterdam-West met 4-2. “We hebben het afgelopen jaar zo hard getraind; dit is de grootst mogelijke beloning, nu kunnen we ons gaan richten op het WK”. Het winnende team wordt tijdens de oefeninterland van het Nederlands elftal in het PSV stadion gehuldigd. Van 1-7 december vertegenwoordigt het Rotterdamse team ons land in Australië waar het, samen met teams uit vijfenvijftig andere landen, gaat strijden om de wereldtitel.

Zaterdag 6 september staat de finale gepland. De acht deelnemende teams gaan vanaf ongeveer half elf ‘s morgens op de DAM in Amsterdam de strijd met elkaar aan voor een ticket naar Melbourne. Op zaterdag 5 juli vormt de Neude in Utrecht het decor voor de  vierde speelronde van de Dutch Homeless Cup (DHC), de landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Onder aanmoediging van plaatselijke coryfeeën wethouder Cees van Eijk en oud-FC Utrecht speler Jean-Paul de Jong spelen meer dan 200 voetballers om de eer en rentree in de maatschappij.

Drijvende kracht achter de twee deelnemende Utrechtse teams is ‘Mr. FC Utrecht’, Jean-Paul de Jong. Niet alleen trainen de teams wekelijks op zijn complex Klein Galgenwaard, ook begeleidt hij de teams op de wedstrijddagen. “We zijn ontzettend blij met de enorme betrokkenheid van Jean-Paul. Alleen al na de training even een praatje maken met de jongens en een complimentje geven werkt enorm motiverend voor ze”, zegt Kees Grovensteijn, trainer van de teams.

Deelname aan de competitie en de intensieve begeleiding moeten de dak- en thuislozen het perspectief geven dat ze werkelijk uit een vaak uitzichtloze situatie kunnen komen. Het uiteindelijke doel van dit traject is het vinden van een eigen huis en een vaste baan. “We weten uit eerdere competities dat voetbal een uitgelezen middel is voor sociale integratie van dak- en thuislozen”, zegt Edu Jansing, directeur van de stichting Meer dan Voetbal. “Veel dak- en thuislozen zijn niet meer gewend in een team te functioneren, voldoening te krijgen door het maken van een doelpunt, positieve aandacht te krijgen en gestimuleerd te worden door een sportief en maatschappelijk doel. Deze competitie verhoogt hun kansen terug te keren in de samenleving.”

dutch-homeless-cup.bmpHet is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd. De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73% aan een “significante levensverandering” te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan. Dit jaar staat de strijd om de The Homeless World Cup van 1 tot 7 december op het programma in Melbourne, Australië.

De Dutch Homeless Cup Utrecht wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature.nl, USG Restart, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds en de gemeente Utrecht. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam.

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  17 september 2010 om 16:50 | Permalink

  Dakloos Oranje naar WK

  De winnaars van de Dutch Homeless Cup vertrokken gisteren van Schiphol naar Rio de Janeiro in Brazilië. Ze gaan proberen het wereldkampioenschap voetbal voor dak en thuislozen te winnen.

 2. Erik van Erne zegt:

  17 september 2010 om 16:54 | Permalink

  Rio 2010 Homeless World Cup Promo (Nike Version)

 3. Andy zegt:

  20 september 2010 om 00:57 | Permalink

  Ik wens Shannon veel plezier in Rio en hoop dat ze met de beker terug komen.
  Groetjes Andy SBWU

 4. achimed zegt:

  23 september 2010 om 13:58 | Permalink

  Amazing Backheel Goal by Achmed Tarhouchi A.K.A Achie

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..