The HollandBelgium Bid FIFA World Cup 2018: Kosten 10 tot 12 Miljoen Euro
Geschreven op 11-8-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Evenementen, SportUpdate 4 december 2010: De poging van Nederland en België om het WK voetbal van 2018 binnen te halen, heeft tien tot twaalf miljoen euro gekost.
Ongelofelijk bedrag voor een WK-Bid in een tijd waarin er op echt van alles wordt bezuinigd. Vreemd ook dat men niet exact kan zeggen wat dit heeft gekost. Overigens heel jammer dat de poging is mislukt. Had het WK graag in ons land willen meemaken, maar de kans was van het begin af aan heel erg klein. Het grote geld heeft gewonnen. Rusland laat miljoenen richting de FIFA rollen en in Quatar heeft men meer dan genoeg oliedollars beschikbaar.
Ook de pogingen van de Engelsen is mislukt en die hebben werkelijk alles in de strijd gegooid wat maar mogelijk was, inclusief een slordige 20 miljoen euro aan uitgaven. Graag zou ik nog even een mooi overzicht zien van waar al die Nederlandse en Belgische euro’s aan zijn uitgegeven. Kan toch niet zo zijn dat dat fietstochtje van Johan Cruijff en Ruud Gullit zoveel heeft gekost.
2 december 2010 update: Jammer, maar het HollandBelgium Bid voor de FIFA World Cup 2018 heeft het niet gehaald. Zoals velen al vooraf dachten is de organisatie naar Rusland gegaan. De beslissing voor de organisatie van de FIFA World Cup 2022 is ook gevallen. De organisatie gaat naar Qatar, in Nederland ook wel Katar genoemd
FIFA World Cup Brasil 2010 – FIFA World Cup Brasil 2014 – FIFA World Cup 2018 – FIFA World Cup 2022
2 december 2010: Vanmiddag beslist de FIFA welke landen de WK’s van 2018 en 2022 mogen organiseren. Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor het organiseren van het WK van 2018. Andere kandidaten voor 2018 zijn Engeland, Rusland en de combinatie Spanje/Portugal. Overigens valt vanmiddag ook de beslissing wie de Worldcup in 2022 mag organiseren. Daar gaat de strijd tussen: Australië, Japan, Zuid-Korea, Qatar en de USA.
5 november 2010: Ai, de kansen om het WK Voetbal naar Nederland en België te halen worden kleiner. Omdat alle niet Europese kandidaten zich hebben teruggetrokken voor de WorldCup 2018 zal deze automatisch in Europa plaatsvinden. Volgens de regels van FIFA mag een WK niet twee keer achter elkaar in het zelfde continent worden gehouden, waardoor de Europese kandidaten automatisch geen kans meer maken op het WK van 2022.
Op 2 december krijgt het HollandBelgium Bid nog een laatste kans om zich te presenteren aan het uitvoerend comité. Later op de dag zullen de 24 leden de speellanden kiezen. Naast Nederland en België zijn ook Spanje-Portugal, Engeland en Rusland nog in de race voor de organisatie van het WK in Europa.
11 augustus 2010: Geweldig. Nederland en België zijn volop in de race om het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 of 2022 naar onze landen te halen. Daarbij wordt natuurlijk van alles en nog wat uit de kast gehaald om de FIFA te overtuigen.
Dus gaat men voor een absoluut klimaatneutraal WK. Jammer want dat is op voorhand al niet haalbaar. Ik heb er al veel over geschreven. Klimaatneutraal is een kwestie van een rekensommetje. Alle CO2-uitstoot die niet kan worden voorkomen, wordt gecompenseerd. Voor andere broeikasgassen heeft men zelfs bedacht dat die kunnen worden omgerekend naar CO2-equivalenten. Klimaatneutraal is per definitie Greenwashing, aldus professor Lucas Reijnders.
Onlangs werd ik door RTL gevraagd om eens even naar de hoofdstukken 5 en 11 te kijken van het Officiële Bidbook en vooral te bekijken of allle groene voorstellen en beloftes wel waar gemaakt kunnen worden. Samengevat is het antwoord nee (PDF). Nee, op deze manier wordt het echt geen duurzaam WK in Nederland en België. Op papier zal alles ongetwijfeld kloppend worden gemaakt door alle uitstoot te compenseren.
Helaas heeft RTL slechts een enkele opmerking van mij uitgezonden van een lang interview. De groene plannen zijn onsamenhangend, het lijkt op een soort ideeënboek waar men hier en daar iets uit heeft gepakt. Belangrijkste vraag is natuurlijk, kunnen we een WK echt duurzaam organiseren. Het antwoord is ja.
Ja, maar niet op de manier zoals men nu van plan is. Daar is echt veel meer voor nodig. Als we alleen even kijken naar de duurzame mobiliteitsplannen wordt dat gelijk duidelijk. Mensen stimuleren om met de trein, bus en metro te komen is prima, maar nog echt niet duurzaam zolang er niet voor 100% gebruik wordt gemaakt van duurzame energie c.q. duurzame brandstof. Vliegen op biobrandstof is echte onzin. Zie ook: Greenwashing KLM gaat CO2-vrij vliegen, wie wil dat niet ? En allemaal op de fiets dan? Inderdaad een grap, zoals Johan Cruijff al aangeeft. Een mooie PR-stunt, maar verre van realistisch.
Bij alle grote evenementen wordt gelukkig veel aandacht besteed aan het milieu, waarbij het in de praktijk vaak niet blijkt te lukken om alle voorgenomen maatregelen uit te voeren. Het gevolg is dat men gewoon meer geld steekt in de compensatieprogramma’s om op papier toch mooi uit te komen.
Een beter milieu begint bij jezelf is niet voor niets de enige echte boodschap die juist is ! Dus gewoon “Nooit meer compenseren” ! It’s an Illusion !
Zie ook: Klimaatneutraal of CO2-neutraal worden doe je zo! Ga voor Klimaatneutraal Gold – CO2 van Biomassa is Klimaatneutraal: Het ene Fossiel CO2 en het andere Biogeen CO2 – Klimaatneutraal is zonder negatieve invloed op het klimaat ! – Is Klimaatneutraal meer dan Goede Sier ?? – Het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden: Eén miljoen euro voor 12 Gemeenten – Klimaatneutraal moet geloofwaardig blijven, maar klimaatneutraal zeggen ze toch allemaal? – FIFA World Cup 2010 in South Africa: Nederland-Spanje 0-1 Wereldkampioenschap Voetbal 2010
Erik van Erne zegt:
11 augustus 2010 om 20:31 | Permalink
Zo, de FIFA moet gewoon BTW betalen als het WK voetbal in 2018 of 2022 in Nederland wordt gehouden. Dat zei minister Klink tenminste na een bezoek van een delegatie FIFA-inspecteurs aan het Binnenhof. Er wordt wel nagedacht over financiële compensatie achteraf, want anders maken we natuurlijk geen enkele kans. Soort broekzak-vestzak constructie dus.
Opvallend is het feit dat Ab Klink nog wel even met een voetbalterm aangeeft dat we ons geen zorgen hoeven te maken als de regels toch moeten worden aangepast: “Het is dus niet zo dat het Nederlandse parlement buitenspel staat.”
Erik van Erne zegt:
9 september 2010 om 13:10 | Permalink
Kabinet zwicht toch voor FIFA In ruil voor WK 2018 wordt belastingvrijstelling voor FIFA mogelijk
In antwoord op Kamervragen antwoordt Ab Klink dat de wet zal worden aangepast om belastingvrijstelling voor de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk te maken. FIFA eist vrijstelling van alle belastingen. Vrijstellingen die niet met een wetswijziging mogelijk zijn, worden omzeild.
Vrijstelling van BTW is niet mogelijk omdat BTW-heffing een Europese regel is, die niet aangepast kan worden. De geïnde BTW zal daarom terug worden betaald aan de FIFA. Volgens Klink is het niet duidelijk of Nederland uit de kosten zal komen met het WK. “Zowel aan de kosten- als aan de batenkant is er sprake van onzekerheden, zeker gezien het feit dat het evenement pas over acht jaar (dan wel twaalf jaar) plaatsvindt”, schrijft hij.
De gemeenteraden van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld als speelstad twijfelen nog over het WK. Een groot deel van de kosten die het WK met zich mee zal brengen, zal voor rekening komen van de gemeenten, doordat veel stadions moeten worden opgewaardeerd. De gemeenten vinden dat het Rijk het overgrote deel moet betalen. Bron: Joop
Erik van Erne zegt:
13 oktober 2010 om 00:24 | Permalink
Kabinet en FIFA: wees open over onderhandelingen WK
Het demissionaire kabinet en de FIFA blijken onderhandelingen te voeren over het WK voetbal in 2018 zonder de Tweede Kamer daarvan op de hoogte te stellen. In deze video legt Tweede-Kamerlid Tjeerd van Dekken uit waarom hij hiervan baalt.
Greg zegt:
17 november 2010 om 04:52 | Permalink
England’s 2018 World Cup bid is viewed as low risk by Fifa, although the world governing body has flagged up concerns over training camp and hotel provision.
Due to be published on Wednesday, the executive summary – obtained by the BBC – is only part of the full report that Fifa will base its final decision on. England’s main rivals – the joint Spanish and Portuguese bid and Russia – were also given a “low risk” rating. Across 17 risk categories, Russia is just behind England and Spain/Portugal. The only bidder for 2018 rated with a higher risk evaluation is the joint bid from Netherlands and Belgium, which is given a medium risk assessment. Source: BBC
Erik van Erne zegt:
23 november 2010 om 19:32 | Permalink
Qatar will host the FIFA World Cup 2022: Introducing Qatar 2022 First Five Stadiums
Qatar 2022 stadiums in the video are: Al-Wakrah, Al-Shamal, Al-Gharafa, Al-Khor and Al-Rayyan
Bidders for the 2022 FIFA World Cup
Australia: A country noted for its friendliness and sporting fervour, Australia’s bid to host the world’s biggest single-sport event promises fun, safety and passion Down Under.
Japan: The East Asian nation is keen to make the FIFA World Cup Truly Universal, inviting the whole of the world to share in the role of hosts.
Korea Republic: Co-hosts in 2002 alongside Japan, Korea Republic are hoping to re-capture the magic of those first Asian finals once again.
Qatar: The Qataris, renowned for their deep-rooted sense of hospitality, are aiming to bring unity, understanding and a first-ever FIFA World Cup to the Middle East.
USA: The United States, hosts in 1994, are promising record-breaking crowds and an opportunity to grow the world’s game even further in one of its final frontiers.
Erik van Erne zegt:
2 december 2010 om 16:49 | Permalink
Russia 2018 bid stadiums
Erik van Erne zegt:
3 december 2010 om 04:05 | Permalink
Main Stadium for the 2018 FIFA World Cup in Russia by Erick van Egeraat

Today FIFA announced that the 2018 World Cup will be held in Russia and the main stadium has been designed by Erick van Egeraat. Egeraat and Russian partner Mikhail Posokhin, architects of Moscow’s new VTB Arena are thrilled to hear of this decision. “What wonderful news! What a start for this new Russian masterpiece to be the center of the 2018 FIFA World Cup™!”, says architect-director Erick van Egeraat when presented with this latest news. “The VTB arena will be more than a soccer-arena; the multitude of functions will ensure enjoyment for its visitors for decades!” With a 300,000-m2 development surface the VTB Arena Park is one of the largest projects that will be developed in the Russian Federation in the coming years.
VTB Arena Park comprises the redevelopment of the Dynamo Moscow stadium and an articulation of the surrounding park. In contradiction with mono – functional sports arena’s Erick van Egeraat designs multifunctional urban regenerator,that will play a key role in transforming its wider surroundings. Erick van Egeraat’s 300,000-m2 multifunctional culture, health and sports centre will be developed on a 116,000-m2 site and will comprise a 45,000-seat Stadium Arena for Dynamo Moscow, a 10,000-seat Arena Hall, a Retail and Entertainment complex, restaurants, parking and other facilities. This careful mix of functions will ensure a self sustaining character.
“This challenging site embodies a great Russian tradition which we must honour. We have proposed a design that embraces the history and context of the Dynamo stadium and the Petrovski Park and creates a contemporary icon of the 21st century of which the people of Moscow can be proud. A project that will provide diversity to the area and reinforce its identity.”, says Erick van Egeraat. “Since its start in 1930 the FIFA World Cup™ will be held for the first time on Russian Federation soil. This opportunity can be regarded as a great venue for the growth of the nation and will further strengthen the confidence of the Russian people.”
Erik van Erne zegt:
8 januari 2011 om 07:40 | Permalink
Fifa looks into moving the World Cup from summer to winter for its 2022 turn in Qatar.
Erik van Erne zegt:
11 mei 2011 om 00:39 | Permalink
FIFA Accused of Extensive Corruption: 2018 and 2022 World Cup Bid
Executives from the international governing body of football have been accused of “improper and unethical” behaviour. Britain’s former Football Association chairman, Lord Triesman, says four FIFA executives sought bribes or other favours in return for backing England’s failed 2018 World Cup bid.