Subsidieregeling Stimulering Bouw En Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) by DUS-I
Geschreven op 11-12-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, SportUpdate 7 januari 2020: Ook in 2021 kunnen sportclubs via de subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten waaronder zonnepanelen. Er is 79 miljoen euro budget.
Voor de regeling was in 2020 aanvankelijk een budget van 87 miljoen euro beschikbaar, maar dat werd met 7 miljoen euro verruimd naar 94 miljoen euro. Aan het einde van het kalenderjaar stond de teller daarbij op 57 miljoen euro aan verleende subsidies dus er was nog 23 miljoen euro aan aanvragen in behandeling.
In 2021 is voor de subsidieregeling BOSA een budget van 79 miljoen beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. Per kalenderjaar geldt een maximum van 2,5 miljoen euro subsidie per aanvrager.
Het subsidiebedrag is 20 procent van de subsidiabele kosten inclusief btw. Dit zijn kosten die in aanmerking komen voor subsidie zoals activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit, klimaatadaptatie en veiligheidsbeleving. Deze komen in aanmerking voor 10 procent aanvullende subsidie; oftewel 30 procent in totaal. Zowel zonnecollectoren voor zonnewarmte als zonnepanelen voor zonnestroom komen in aanmerking voor subsidie. Ook voor energieopslag, in de vorm van zoutwaterbatterijen, kan subsidie aangevraagd worden.
27 november 2019: Er komt in 2020 7 miljoen euro extra budget voor de subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Ondanks dat de pot dit jaar nog niet leeg is, is er komend jaar extra budget.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat sprak in maart de verwachting uit dat dit kalenderjaar ruim 600 sportclubs duurzaamheidsmaatregelen zullen nemen.
De subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties is per 1 januari 2019 van start gegaan. Zonnepanelen en zonnecollectoren komen daarbij voor 35 procent subsidie in aanmerking.
De regeling is de opvolger van de eind vorig jaar gestopte subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS).
Per 1 januari 2020 worden er diverse wijzigingen doorgevoerd. Bij subsidieaanvragen voor activiteiten die nog niet zijn opgestart, ontvangen sportclubs voortaan 80 procent van het toegekende bedrag vooraf, en 20 procent na afronding van het project.
De aanvullende subsidie voor energiebesparende maatregelen of voor het verbeteren van de toegankelijkheid gaat omlaag van 15 procent naar 10 procent. Daarmee worden deze activiteiten in 2020 voor 30 procent gesubsidieerd.
Per 21 november is er voor ongeveer 65 miljoen euro budget aangevraagd. Hiervan is bij 2 miljoen euro om meer informatie gevraagd bij de aanvragers.
11 december 2018: Per 1 januari 2019 gaat de subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties van start. Zonnepanelen en zonnecollectoren komen voor 35 procent subsidie in aanmerking.
De nieuwe subsidieregeling is de opvolger van de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS). De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) voert de nieuwe subsidieregeling uit.
Groot voordeel is dat er voor de nieuwe regeling aanzienlijk meer budget beschikbaar is. Tegelijkertijd is de nieuwe subsidieregeling voor veel meer toepassingen dan enkel zonnepanelen geschikt.
De regeling subsidieert 20 procent van de kosten voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, het beheer ervan en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Er mag meerdere keren een aanvraag worden gedaan. Een subsidieaanvraag moet minimaal 5.000 euro zijn. Een organisatie mag in totaal niet meer dan 2,5 miljoen euro subsidie per kalenderjaar aanvragen.
Er is een aanvullende subsidie van 15 procent van de kosten van maatregelen voor het opwekken van duurzame energie, energiebesparing en toegankelijkheid. Zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen en LED-verlichting komen daarmee in aanmerking voor 35 procent subsidie.
In 2019 is er 87 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. DUS-I verspreidt voor 2 januari 2019 geen voorbeeld van het aanvraagformulier, men meldt wel dat het doen van een volledige aanvraag gemiddeld 1 uur kost.
De regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties. Beroepssport is uitgesloten. De regeling subsidieert alleen kosten die direct aan de organisatie gefactureerd worden. De activiteiten beginnen vanaf 1 januari 2019. De subsidie geldt maximaal drie jaar.
Een activiteit mag niet óók gesubsidieerd worden door de Specifieke Uitekering Sport. Er wordt geen subsidie gegeven voor activiteiten waarvan op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van omzetbelasting bestaat.
>Om sport en beweging te stimuleren, hoeven bepaalde sportverenigingen geen BTW te heffen op een aantal diensten die zij aanbieden aan hun leden. Deze BTW-sportvrijstelling wordt met ingang van 1 januari 2019 verruimd.
Dat betekent dat er meer diensten onder de vrijstelling gaan vallen, zo ook: Diensten verricht door sportverenigingen aan niet-leden. De terbeschikkingstelling van sportaccommodaties.
Vrijstelling van BTW betekent geen heffing van btw, maar óók geen recht op vooraftrek van BTW. De BTW die in rekening is gebracht bij de bouw of verbouwing van een sportaccommodatie is bijvoorbeeld niet meer aftrekbaar.
Voor organisaties die recht hadden op vooraftrek kan dit nadelig uitpakken. Deze regeling subsidieert daarom de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, het beheer ervan en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen.
De kosten voor de kantine en andere horeca gerelateerde uitgaven vallen niet onder deze regeling. Voor horeca blijven de BTW-regels gelden zoals deze ook in 2018 van toepassing zijn.