google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Springtij Duurzaamheidsforum 2021: Morgen Is Al Lang Begonnen

Geschreven op 30-5-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 1 september 2021: Uit de vele inzendingen heeft de onafhankelijke en autonoom van Springtij opererende Jury de prijswinnaars van de Wubbo Ockels prijzen van Springtij Forum 2021 bekend gemaakt.

Marjan Minnesma, directeur van stichting Urgenda, wint de Wubbo Ockels Brandaris Prijs omdat zij een onmiskenbare aanjaagster is van actie op klimaat. De Jury noemt haar de “Klimaat Koningin van Nederland”. Urgenda opereert inclusief en van onderaf. De combinatie met het beleidsmatige vindt de Jury erg mooi. Marjan is inhoudelijk zeer goed ingevoerd, feitelijk, strategisch en een lange termijn denker. Op deze manier inspireert ze jongeren om zich ook voor het klimaat in te zetten.

Laurie van der Burg en Nine de Pater winnen samen de Wubbo Ockels Nova Zembla Prijs, omdat zij zich met hart en ziel hebben ingezet voor Milieudefensie in de klimaatzaak tegen Shell. Ondanks dat het een collectieve prestatie was, met wederom de heldhaftige jurist Roger Cox en het leiderschap van Donald Pols, vindt de Jury dat Laurie en Nine de kar hebben getrokken; ze hebben de case opgebouwd, georganiseerd, gemobiliseerd en gemaakt tot het succes dat het is geworden. Het was dapper, inclusief en vooral van groot belang. De Jury vindt dat ze als een vuurtoren licht- en richting geven.

De prijzen zullen tijdens Springtij Forum worden overhandigd door Joos Ockels en Hendrik Jan Ockels. De planning is dat de winnaars de Springtij bezoekers toespreken en met elkaar in gesprek gaan over wat hen drijft en inspireert.

Springtij Forum 2021 valt onder de Corona richtlijnen van meerdaagse (zakelijke) evenementen zonder overnachting op het evenemententerrein.

Bezoekers zijn verplicht om een Corona-toegangsbewijs (vaccinatie, herstel of testbewijs) incl. ID te kunnen overleggen.

Na toegang op het Forumterrein is er geen 1.5m of mondkapjes verplichting meer en mogen we dagelijks 750 deelnemers ontvangen.

We kunnen dit jaar elkaar weer optimaal ontmoeten en het net zo veilig houden als vorig jaar. Voor details mbt onze covid maatregelen zie Springtij website.

17 november 2020: Springtij Forum zal in 2021 plaats vinden van donderdag 23 september tot en met zaterdag 25 september 2021. Wij hopen iedereen weer live op Terschelling te mogen ontvangen.

Het Springtij Forum stond dit jaar in het teken van de Kracht van onze stem in relatie tot de tweede kamer verkiezingen in 2021. Nu is hét moment om bestuurders en politiek richting te geven. Met het Springtij Manifest somt Springtij de belangrijkste agendapunten voor de verkiezingen op en geeft hiermee een flinke zet aan de omwenteling naar een toekomstbestendig Nederland.

Het Springtij Manifest is inmiddels bij alle politieke partijen en kamercommissies aangeboden en heeft de nodige aandacht in de pers gekregen: onder andere in het AD en de Volkskrant.

Enkele voorbeelden van agendapunten uit het Springtij Manifest zijn: We maken de landbouw in Nederland duurzamer waarbij kringlooplandbouw gebaseerd op natuurlijke processen het uitgangspunt is. Op 30% van het landbouwareaal vindt biologische landbouw plaats. Echte prijzen voor een toekomstbestendig economisch systeem: de overheid gebruikt en stimuleert ‘echte prijzen’, waarin sociale en milieu-kosten worden meegenomen, zoals broeikasgassen en te lage lonen. Burgerberaad: Zowel op lokaal als landelijk niveau worden burgerberaden voor klimaat, biodiversiteit en energietransitie georganiseerd. De burgerberaden worden onafhankelijk georganiseerd, zijn transparant en worden geïnformeerd door experts, adviesraden en de planbureaus.

Mooie eerste stappen zijn gemaakt. Zo heeft de Tweede Kamer vorige maand een motie aangenomen om de merites van een Burgerberaad te onderzoeken. In de komende maanden willen we samen met onze partners en ons netwerk verder werken aan de implementatie van de agendapunten. Zet jij een agendapunt om naar de praktijk?

30 januari 2020: Tijdens Springtij Forum 2019 heeft de directie, Katinka Abbenbroek en Annemieke Nijhof, een Springtijbelofte gedaan. Zij beloofden om dit jaar, samen met de Springtijdeelnemers, een alternatief verkiezingsprogramma op te stellen.

Doel van het verkiezingsprogramma is om het debat te stimuleren over hoe we de komende vier jaar grote stappen kunnen maken in de duurzame transitie van Nederland. We streven ernaar dat alle partijen de centrale aandachtspunten, in hun eigen kleur, zullen opnemen in hun verkiezingsprogramma. Daardoor zullen deze aandachtspunten ook onderdeel worden van de uiteindelijke coalitievorming.

Het alternatieve verkiezingsprogramma zal de rode draad van het programma van het Springtij Forum 2020 zijn. We zijn al begonnen met de eerste verkenningen van de belangrijkste thema’s, binnen de: woon/werk omgeving, de agrarische omgeving, de natuur, de industriële omgeving en op de grote wateren. Uitdagingen zijn ons sociale systeem, de transformatie van het financieel/ economische systeem, het klimaat, biodiversiteit, grondstofgebruik en vervuilende stoffen.

Springtij 2020 is van 24 tot en met 26 september 2020. Zoals gebruikelijk op Terschelling.

29 september 2019: De winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 zijn bekend. Fumi, AsBeter en SocialGenomics van harte gefeliciteerd!

De  Rabo Duurzame Innovatieprijs is de opvolger van de Herman Wijffels Innovatieprijs, die de afgelopen vijftien jaar is uitgereikt aan tal van innovatieve ondernemers.

Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs stimuleert de Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen. Ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld.?  Dit jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt tijdens Springtij Forum, persoonlijk door Herman Wijffels en Wiebe Draijer.

28 september 2019: De Winnaars van de Wubbo Ockels prijzen van de tiende editie van Springtij Forum 2019 zijn Roebyem Anders en Thiëmo Heilbron. Van harte gefeliciteerd!

Roebyem Anders is de winnaar van de Wubbo Ockels  Brandaris Prijs en is oprichter van Zonline met als doel om geen dak in Nederland onbedekt te laten. Ze bundelde de krachten met de Amerikanen van Sungevity om haar Rooftop Revolution te versnellen.

“Duurzaamheid voor iedereen,” luidt de headline van Thiëmo Heilbron. Hij laat zijn pedagogisch inborst spreken, en startte Fawaka Nederland, een platform waar elke jongere een inspirerend voorbeeld kan vinden, een duurzame broer of zus. Thiëmo Heilbron is de winnaar van de Wubbo Ockels Nova Zembla Prijs.

15 januari 2019: Zo, de data voor de tiende editie van Springtij zijn al weer bekend. Van 26 tot en met 28 september 2019 zoals gebruikelijk op Terschelling. Dit jaar vieren wij het 10-jarig jubileum van Springtij Forum met als thema ‘Morgen is al lang begonnen’

Springtij verenigt mensen die echt een verschil kunnen maken in de duurzame transitie. Zoals visionairen, ontwerpers, financiers, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten. Wij brengen mensen en kennis samen in een inspirerende omgeving van natuur en cultuur. Op deze manier worden er nieuwe samenwerkingsverbanden en oplossingen gecreëerd om een duurzame toekomst te realiseren.

De wetenschap is eenduidig: de menselijke activiteiten zijn er de oorzaak van dat biodiversiteit en klimaat onder grote druk staan. Welkom in het Antropoceen. Wij voelen de morele plicht dit proces om te buigen.

Springtij verbindt, verwart en vernieuwt tot grote stappen met duurzame impact. Denk mee over een groene toekomst voor de Nederlandse industrie. Geef vorm aan een nieuwe woonomgeving. Denk mee over het nieuwe energiesysteem van de toekomst. Maak afspraken over de verdeling van de schaarse ruimte op land, zee en in de lucht. Beleef de natuur terwijl je brainstormt over het versterken van de biodiversiteit. En draai aan het stuur om de almaar groeiende mobiliteit in goede banen te leiden.

Bedrijven, boeren en burgers die doordrongen zijn van de urgentie zetten al alle zeilen bij. Maar er valt onderling nog veel te leren en meer samen te werken, zodat de effectiviteit kan toenemen. De behoefte aan sturing en passende financiering groeit. Er is behoefte aan persoonlijk, moreel en spiritueel leiderschap om de krachten in onszelf te ontsluiten die de wending mogelijk maken.

30 mei 2018: De negende editie van het Springtij Forum op Terschelling vindt plaats van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 september 2018

De vraag vanuit de duurzame markt om deel te mogen nemen aan Springtij is explosief gestegen.

Grote bedrijven, banken, overheden en universiteiten willen bijdragen aan de bijzondere groene ontmoeting die Springtij in de afgelopen negen jaar is geworden.

Om aan deze vraag te kunnen voldoen is de capaciteit vergroot en het programma vernieuwd. Daardoor kunnen er dit jaar aanzienlijk meer deelnemers meedoen aan Springtij 2018.

De Club van Rome bestaat 50 jaar (1968 – 2018) en sluit zich aan bij Springtij. Ook is er een bijzondere samenwerking met Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad, in een internationaal programma op 26 september aan de wal (onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen).

Op het Springtij Forum op Terschelling komen jaarlijks zo’n 500 ambitieuze beslissers uit het bedrijfsleven, vooraanstaande wetenschappers, NGO’s en overheden om met elkaar de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, grondstoffen, landbouw, natuur en economie te delen. Sessies en workshops vinden plaats op bijzondere plekken, zoals in een historische loods, in een duinpan, een kerkje of op het strand. Een intens driedaags programma waarbij je gegarandeerd duurzame inspiratie, kennis en energie opdoet en waarin je je netwerk kunt versterken en vergroten.

Het programma van Springtij wordt vormgegeven volgens wat men de Waterscheiding of het Wantij noemt. Aan de ene kant van de waterscheiding komt de vloed van kennis en waarschuwingen binnen, aan de andere kant de vernieuwing. Deze stromingen zien wij in alle sectoren die op Springtij aanwezig zijn en bij alle thema’s die op Springtij behandeld worden. Het economische, planetaire, ecologische systeem dat tot op de kern wordt aangesproken om mensen, eten, energie, grondstoffen, enz. te geven, dat leidt tot uitputting, stress en squeeze. En aan de andere kant een overtuigende golf van vernieuwers, innovatie, koplopers.

Springtij is de enige plek waar deze stromingen in volledige samenhang met de drijvende sectoren van de maatschappij samenkomen. Je kunt geen probleem meer oplossen zonder over de rand van je eigen denk- en werkwereld te kijken.

De thema’s van Springtij 2018 worden op dit moment uitgewerkt: Energie & Klimaat – Resources & Circulaire Economie – Voedsel & Landbouw –  Natuur, Biodiversiteit & Natuurlijk Kapitaal – Water & Zee – Leiderschap – Finance – Innovatie – Mobiliteit & Transport.

Een groot aantal topsprekers heeft inmiddels bevestigd en op zaterdagmiddag zal Iris Hond een betoverend pianoconcert geven. Er zullen 60 studenten deelnemen aan de Springtide Academy en ook de Energieboot met 100 young professionals zet weer koers naar het eiland.

Dus kom naar Terschelling en beleef de nazomer, die hier zijn bijzondere kleuren uitstrooit. Ervaar de diepe concentratie van de deelnemers, de permanente glimlach van allen naar allen, de lange inhoudelijke ontmoetingen. En dan, tussendoor, het voortgaande gesprek, de volgende afspraken, de nieuwe plannen. Maar ook: muziek, kunst, optredens, diners, natuurwandelingen en sterrenkijken.

Wubbo Ockels ontving op het Springtij Forum 2013 de Brandaris Prijs voor moed, volharding en verbeeldingskracht. In zijn schitterende dankwoord verbond hij zijn strijd tegen zijn ziekte aan de strijd voor de overleving van de aarde. Op 18 mei 2014 overleed Wubbo.

Als eerbetoon heeft Springtij in overleg met de familie de Brandaris Prijs omgedoopt tot de Wubbo Ockels Brandaris Prijs. Naast de Wubbo Ockels Brandaris Prijs is in 2016 de Wubbo Ockels Nova Zembla Prijs in het leven geroepen, genoemd naar de plek waar de Terschellingse wetenschapper en koopman Willem Barentsz vast kwam te zitten in het ijs. Het reisgezelschap overleefde door het bouwen van het Behouden Huys, waarvan een replica op Terschelling is te bezoeken.

Tijdens Springtij Forum 2017 werd de Wubbo Ockels Brandaris Prijs uitgereikt aan Bernice NotenboomDe Wubbo Ockels Nova Zembla Prijs ging dit jaar naar Tom van de Beek.

De Wubbo Ockels Brandaris Prijs is in 2016 uitgereikt aan Willem Lageweg. De Nova Zembla Prijs ging in 2016 naar Boyan Slat.

In 2015 ging de Wubbo Ockels Brandaris Prijs naar Ruud Koornstra. In 2014 werd de Wubbo Ockels Brandaris Prijs uitgereikt aan Klaas van Egmond.

Zie ook: The Final Speech of Dutch physicist Prof. dr. Wubbo Ockels – Wubbo Ockels over Duurzame Energie: Een Andere Manier van Denken – Het Wubbo Ockels Happy Energy Fonds en Het Nieuwe Duurzaamheidsymbool Happy Energy – Ecolution, het Duurzame Zeilschip by Wubbo Ockels – Glossy WUBBO Magazine: Thema’s Ruimtevaart, Toekomst en Duurzaamheid – Aruba Goes Green with Al Gore and Wubbo Ockels: Our Future with Green Energy – Weg met plastic soep! Doe mee met de Wubbo Ockels Plastic Challenge – Wubbo Ockels en de omgekeerde koelkast – Wubbo Ockels en Beau van Erven Dorens Ambassadeurs van Club Zeekracht – Dag van de Duurzaamheid 11-11: Ambassadeur Wubbo Ockels over Duurzame Energie – Pauw en Witteman: Wubbo Ockels staat op de plaats 2 in Duurzame Top 100 – De Duurzame 100 2010 van Nederland: Herman Wijffels (1), Wubbo Ockels (2) en Pieter Winsemius (3) – The Zero Emission Superbus by TU Delft: First Ride of the Superbus Vehicle by Wubbo Ockels – Nederland 2050 (Voorheen Ladies First) by Wubbo Ockels: Nederland 100% duurzaam in 2050 – De Theatervoorstelling Rocket!: Celebrating the Dreams of Wubbo Ockels

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..