Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen (SUVIS) Voor Gemeenten
Geschreven op 3-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, GezondheidDe Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren.
Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten. Gemeenten kunnen de aanvraag indienen van 4 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.
U vraagt deze eenmalige uitkering als gemeente aan voor 1 project. Een project betreft 1 of meerdere schoolgebouwen op dezelfde locatie. Het aantal aanvragen dat u kunt indienen is onbeperkt. U krijgt maximaal 30% van de totale kosten en in totaal maximaal 1 miljoen euro per aanvraag. U krijgt dit bedrag als voorschot.
Gemeenten vragen deze regeling aan voor het verbeteren van het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Het schoolgebouw moet mede of uitsluitend worden gebruikt door een school die het Rijk bekostigt. De SUVIS kan alleen gebruikt worden voor het deel van het gebouw waar de school zit. In de regeling staan een paar uitzonderingen die niet voor deze regeling in aanmerking komen, zoals verticale scholengemeenschappen en agrarische opleidingscentra.
Het totale budget voor deze regeling is 98.717.000 euro. De specifieke uitkering is maximaal 30% van de totale kosten. Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting kunnen gemeenten en schoolbesturen samen afspraken maken over de overige 70%. Per project krijgt u maximaal: 150.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal minder dan 250 leerlingen; 210.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 250 tot 500 leerlingen; 420.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 500 tot 1.000 leerlingen; 800.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 1.000 tot 2.000 leerlingen; 1.000.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 2.000 leerlingen of meer. Het gaat hierbij om het aantal leerlingen op 1 oktober 2020.
Deze specifieke uitkering is bestemd voor een project waarbij bestaande schoolgebouwen verbouwd worden. In het project treft u in elk geval noodzakelijke en energiezuinige maatregelen om het binnenklimaat te verbeteren. Het project bevat in elk geval maatregelen die leiden tot: een luchtverversingscapaciteit van ten minste 6 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 1.200 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd voor 1 april 2012 of op grond van een bouwvergunning die is aangevraagd voor 1 april 2012; en een luchtverversingscapaciteit van ten minste 8,5 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 950 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd op grond van een omgevingsvergunning voor het bouwen aangevraagd op of na 1 april 2012.
Als de schoolgebouwen nog niet over onderstaande maatregelen beschikken, dan moet u met deze regeling zorgen voor: het aanbrengen van kooldioxidemeters in iedere onderwijsruimte in het schoolgebouw. De kooldioxidemeters moeten voldoen aan de in artikel 3.5 van de Regeling Bouwbesluit 2012 genoemde eisen en voorzien zijn van monitoring waarvan de gegevens tenminste een jaar beschikbaar blijven; het aanbrengen van een energieregistratie- en bewakingssysteem met rapportagefunctie per dag, week en jaar.
De uitkering kan ook voor andere energiebesparende maatregelen aangevraagd worden. Die maatregelen moeten dan wel het uiteindelijke energieverbruik beperken en de CO2-uitstoot.
De bouwactiviteiten moeten starten tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2022. Op uiterlijk 31 december 2023 moet de bouw afgerond zijn. Dit kan door de minister uitgesteld worden tot 30 juni 2024. Hiervan, en van andere belangrijke wijzigingen, moet u de minister op de hoogte houden. De minister moet er vertrouwen in hebben dat u de maatregelen volledig uitvoert en voldoet aan de verplichtingen in deze regeling. Als gemeente moet u uw kennis en ervaring delen met het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed.
Zie ook: Nederland Snakt Naar Frisse Scholen - ABCD-tool Energiegebruik en Binnenmilieu Schoolgebouwen ! - UKP NESK Project: De Energiezuinige Frisse School Het Klaverblad in Amsterdam Zuidoost - UKP NESK Project: De Passief Bouwen SO-VSO School OdyZee in Goes - Innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse Basisscholen: Frisse & Duurzame Renovatie Basisscholen - Seminar Duurzame Scholen by Duurzaam Gebouwd - De Eerste Energieneutrale School In Capelle aan den IJssel: OBS West by Heijmans - Green Deal Verduurzaming Scholen: Duurzame, Gezonde en Betaalbare Scholen - De Schone School, zeg maar Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan – De eerste energie leverende school van Nederland en het Energiedak – Bouwen voor de Next Generation by Marlies Rohmer – De basisschool Spaarndammerhout in Houthaven in Amsterdam – UKP NESK Project: De Energieneutrale Basisschool DSK-II in Haarlem – UKP NESK Project: Energieneutraal Schoolgebouw in Heerhugowaard – UKP NESK Project: Energieneutrale Basisschool Hart van Oijen in Lith – Basisschool De Blauwe Ster in Monnickendam Na Renovatie Energieneutraal
Zonnepanelen op Alle Scholen in Nederland by Schooldakrevolutie – Zon op School: De Zeeuwse Zonnefabriek, Tips en de 10:10 Klimaatactie – Duurzame Scholen: Zonnestroom Subsidie voor Noord-Hollandse Scholen – Duurzame Energie voor Twee Basisscholen by Leudal Energie: 204 Zonnepanelen op het Dak – Openbare Basisschool Middelstein in Midlum Neemt Zonnepanelen in Gebruik – Energieneutraal MultiFunctioneel Centrum en Brede School in Westergeest Triemen – Energieneutraal Schoolgebouw in Heerhugowaard – De Eerste Energie Leverende School van Nederland met Energiedak: Christiaan Huygens College – Energieneutrale Scholen in Groningen: Intentieverklaring 200 Energieneutrale Scholen in 2035