google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Ecolution, Het Duurzame Zeilschip by Wubbo Ockels Aangekomen op Aruba

Geschreven op 2-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Evenementen, Vakantie Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Ecolution

Update 29 oktober 2020: De Provincie Groningen investeert in groene havens in Lauwersoog en de Eemshaven.

FME krijgt 165.000 euro subsidie voor het project waterstof voor stroom aan de wal (walstroom) in de Eemshaven.

Ook gaat er 50.000 subsidie naar het ombouwen van het schip de Ecolution in de haven van Lauwersoog. Het schip wordt geschikt gemaakt voor aandrijving op waterstof.

De Ecolution wordt straks gebruikt als testopstelling voor schepen met waterstof op de Waddenzee. Ook is het schip bedoeld om kennis en praktijkervaring over waterstof op te doen. Zo kunnen ook andere schepen, zoals viskotters, omgebouwd worden.

18 januari 2015: The Final Speech of Dutch physicist Prof. dr. Wubbo Ockels

21 januari 2013: Nou, het is even iets later geworden, maar Wubbo Ockels is zondagmiddag na twee en een halve maand varen met de Ecolution aangekomen op Aruba. Wubbo Ockels overwintert op Aruba aan boord van de Ecolution in de haven van Oranjestad waar hij gaat werken aan diverse duurzame projecten van de Arubaanse regering.

4 juni 2012: Wubbo Ockels brengt de komende winterperiode door op Aruba. In december maakt hij als kapitein van zijn eco-schip Ecolution de oversteek van Nederland naar Aruba.

De drie maanden daarna blijft Wubbo Ockels aan boord van de Eculution wonen in de haven van Oranjestad. In die periode staat hij de Arubaanse regering bij met het realiseren van projecten op het gebied van duurzaamheid.

2 juni 2011: Zo, de Ecolution, het duurzame zelschip van Wubbo Ockels is weer aardig hersteld en zal op dinsdag 7 juni 2011 rond 14:30 uur aankomen in de haven van Scheveningen.

De Ecolution blijft hier enkele maanden liggen en kiest deze zomer vanuit Scheveningen Haven meerdere malen het ruime sop om zeiltesten te ondernemen. Na de zomer zet de Ecolution koers naar de werf in Groningen voor verder herstel van de schade die het vorig jaar december opliep tijdens de eerste “aanslag” in Nederland op een duurzaam icoon.

De Ecolution is een type Schoener schip van 25 meter lang en heeft allerlei innovatieve apparatuur aan boord waardoor het schip volledig duurzaam is. Geavanceerde zonnecellen, windgeneratoren en twee propellers zorgen voor het opwekken van energie. “Een dag zeilen levert genoeg energie op om vijf dagen comfortabel aan boord te kunnen leven”, aldus Ockels. Een speciaal ontwikkeld computerprogramma voorspelt hoe het schip zich zal gedragen en regelt het trimmen van de zeilen volledig automatisch.

2 maart 2011: Het duurzame zeilschip van Wubbo Ockels wordt in oude glorie hersteld. Binnenkort beginnen de werkzaamheden om de Ecolution weer op te lappen. De vernieling van het schip leidde tot grote verontwaardiging. Volgens burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen ging het om een ‘doelgerichte actie’. De daders zijn nog altijd niet gevonden ondanks de uitgeloofde beloning van 5000 euro. Zie ook: Het Wubbo Ockels Happy Energy Fonds

2 december 2010: Update: Na onderzoek blijkt de Ecolution gelukkig niet te zijn gezonken, maar het schip is wel zwaar beschadigd.

De Ecolution, het duurzame zeilschip van Wubbo Ockels is in Groningen  door vandalen tot zinken gebracht. Het miljoenen kostende,  schip, één van de meest innovatieve ter wereld, lag bij een scheepswerf aan de Friesetraatweg. Daar werd het door onbekenden zo zwaar toegetakeld dat het naar de bodem van het Reitdiep zonk. Volgens de politie werd woensdagochtend ontdekt dat het schip naar de bodem was gezonken. Vanwege de lage waterstand lag de splinternieuwe Ecolution niet helemaal onder water. Het is niet bekend of de boot nog kan worden gered. Bron: NOS

Wubbo Ockels looft 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de daders. Tendris verdubbeld het bedrag tot 10.000 euro.

2 mei 2010: Mooi initiatief weer van Wubbo Ockels die de laatste tijd toch al regelmatig in het nieuws is met allerlei duurzame initiatieven. Het duurzame zeilschip ‘Ecolution’ is zo goed als klaar en is voor het eerst te zien tijdens SAIL 2010 in Amsterdam.

Van 19 tot en met 23 augustus 2010 vindt de 8ste editie van SAIL plaats. Vijf dagen lang vormt de Amsterdamse IJhaven het decor voor een levendig programma vol muziek, cultuur en nautische rijkdom. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft wederom een weergaloos nautisch spektakel te worden met.

Na SAIL krijgt de duurzame zeilboot een tijdelijke ligplaats (van augustus 2010 tot en met juni 2011) in de tweede haven van Scheveningen. De Ecolution gebruikt geen fossiele brandstof en is daarmee een demonstratief en educatief voorbeeld voor duurzame ontwikkeling. Ze stimuleert het besef voor de huidige en komende generaties dat het conventioneel gebruik van energie eindig is en dat er de komende jaren een bittere noodzaak ontstaat voor een omslag in het denken over en het gebruik van fossiele energie. Ecolution is een zeilschip dat tijdens het zeilen zoveel energie ontwikkelt, dat er maar drie tot vijf zeildagen nodig zijn om één maand comfortabel te kunnen leven aan boord”, aldus Wubbo Ockels.

Zie ook: Prins van Oranje bij SAIL Amsterdam 2010: De SAIL-In en het Amsterdamse Grachtenfestival 2010

Zie ook: Ladies First by Wubbo Ockels: Nederland Schoon in 2050 en de Ladies First Tas – Dag van de Duurzaamheid 9.9.9: Wubbo Ockels en de omgekeerde koelkast – Wubbo Ockels over Duurzame Energie: Een Andere Manier van Denken – Weg met plastic soep! Doe mee met de Wubbo Ockels Plastic Challenge

9 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 augustus 2010 om 13:29 | Permalink

 2. Erik van Erne zegt:

  26 augustus 2010 om 09:03 | Permalink

  Update 25 mei 2011: Zero Emission Vervoerde Rum Komt Aan in Oostende tijdens Oostende voor Anker

  Dit weekend, op het hoogtepunt van het festival “Oostende voor Anker“, zal het zeilende vrachtschip Tres Hombres, na een oceaan oversteek van meer dan 40 dagen, in het Montgomery dok, te Oostende afmeren. Aan boord een lading exclusieve Caribische rum. Het schip treedt op als ambassadeur voor het Fairtransport concept.

  30 maart 2011: De Zero Emission Vervoerde Rum van Tres Hombres

  Op 4 juni 2011 komt de Tres Hombres terug in haar thuishaven Willemsoord Den Helder voor een groot feest. Voor de 2e keer heeft de TRES Hombres er een retourtje Atlantische oceaan via Haiti opzitten, dus meer dan een rondje aarde in kilometers.

  Zij komt binnen met de 2011 oogst CO2 zero vervoerde 8 jaar oude Gran Anejo Rum, met het nieuwe éénmalige 2011 label Tres Hombres.

  De enige emissievrij vervoerde rum in Europa, zoals het in 1850 ook gebeurde, maar nu met werelds enige 0% emissie label.

  Van de oogst Tres Hombres Rum 2010 is nog een beperkte hoeveelheid beschikbaar, het is ook een mooie verzamelfles.

  Video Fairtransport: Zeilend vrachtschip “De schoenerbrik Tres Hombres”.

  De 32 meter lange schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Zij onderhoudt een vrachtdienst tussen: Europa, de Atlantische eilanden, het Caribisch gebied en Amerika.

  Naast een vrachtcapaciteit van 35 ton, heeft ze accommodatie voor 5 crew en 10 leerlingen / trainees.

 3. Erik van Erne zegt:

  6 november 2010 om 04:19 | Permalink

  Video Sailing General Cargo TRES HOMBRES inbound La Coruna

 4. Leo Kraak zegt:

  3 december 2010 om 10:58 | Permalink

  Aan Wubbo Ockels
  Afgezien van de intentie van de daders : het is een aanval op een belangrijk initiatief op het gebied van duurzame ontwikkeling, die van overheidswege op toch al weinig stimulans kan rekenen.
  Al weet ik niet precies op wie ik mijn woede moet richten, ik ervaar deze aanval als een oorlogsverklaring die ook aan mij is gericht.
  Na alle tegenwind die duurzame ontwikkeling tot nu toe heeft gehad, hoop ik dat deze gebeurtenis eindelijk een omslag in het denken over duurzaamheid zal teweeg brengen.
  Zet door!

 5. Erik van Erne zegt:

  5 december 2010 om 18:54 | Permalink

  Statement of Wubbo Ockels, former Dutch ESA astronaut: The sinking of The Ecolution

  Former Dutch ESA astronaut Wubbo Ockels (1946) made a statement concerning the sinking of his sailboat Ecolution, the most sustainable yacht on earth today. On the night of November 30 2010 the electronic wiring / equipment and the enormous battery-pack of the Ecolution was destroyed. As it seems a professionel skilled person made the boat sink for half a meter, not much, but enough to cause damage for meaby a million euro. In the days after this deed of sabotage on the cause of sustainability, Ockels promised a reward of 10.000 euro for the person who can explain him the reason why this happened. For the Dutch magazine on sustainability, P+ People Planet Profit, Ockels made this announcement in English. Ockels is now professor of Aerospace for Sustainable Engineering and Technology at the Delft University of Technology.

  The Ecolution is the first ship build by the company ECOLUTIONS BV, located in the northern part of Holland in the city of Groningen. This area is known for people with a “no nonsense” mentality combined with craftsmanship in boat building. Innovative knowledge is combined with people who generation after generation stands on a rich history of shipbuilding.

  The Ecolution is well insured, as Ockels announced. Still, repairing all the damage will take at least half a year, so chances are small that he will sail the Northsea this summer with his wife, Joos Ockels, who came up with the idea to sell their home en live on a comfortable and sustainable boat. Sourcë: P+

 6. Erik van Erne zegt:

  5 december 2010 om 19:05 | Permalink

  Ecolution van Wubbo Ockels gezonken: Is er sprake van sabotage?

  Is het tot zinken brengen van de Ecolution de eerste daad van sabotage tegen de duurzame zaak in Nederland? Wubbo Ockels vindt het moeilijk om deze vraag bevestigend te beantwoorden. “Ik wil niet fantaseren, dan ontstaat een sfeer van angst. Een angstmaatschappij is een rottige maatschappij”, zegt hij. In een korte webmovie van P+ maakt hij wel een vergelijking met het zinken van de Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace. Dit schip werd in 1985 in Nieuw-Zeeland door de Franse geheime dienst tot zinken gebracht, om te voorkomen dat actievoerders kernproeven op Moruroa zouden belemmeren.

 7. Erik van Erne zegt:

  6 mei 2011 om 22:58 | Permalink

  The New Belgica: Sociaal, Ecologisch, Duurzaam

  Voorstelling van de bouw van de replica van de Belgica. Vertegenwoordigers van overheid en privé geven u de meerwaarde die zij in het project zien.

 8. Erik van Erne zegt:

  18 mei 2014 om 13:24 | Permalink

  Oud-astronaut Wubbo Ockels is vanochtend om 11.08 overleden in het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

  Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Hij werd een nationale beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met de Challenger werd gelanceerd en zeven dagen in de ruimte verbleef. Wubbo Ockels is 68 jaar geworden. R.I.P Wubbo.

  Zie ook: The Final Speech of Dutch physicist Prof. dr. Wubbo Ockels

 9. Erik van Erne zegt:

  25 november 2021 om 09:12 | Permalink

  Zeilschip de Tres Hombres weer voor anker bij Chocolatemakers in Amsterdam

  Na een lange, maar voorspoedige reis van bijna 6 maanden is het zeilschip de Tres Hombres weer terug bij Chocolatemakers in het westelijk havengebied van Amsterdam. In het ruim: maar liefst 9 ton biologische Trinitario cacaobonen en 300 kilo natuurlijke cacaoboter uit de Dominicaanse Republiek. Goed voor zo’n 200.000 Tres Hombres repen.

  Sinds 2012 brengt de Tres Hombres elk jaar een flinke lading cacao naar de chocoladefabriek van Chocolatemakers. Ook deze keer kostte het weer zo’n 3 maanden om de 13.822 zeemijlen (25598 km) van de Dominicaanse Republiek naar Nederland af te leggen.

  Het idee achter de Tres Hombres sluit naadloos aan bij de duurzame filosofie van Chocolatemakers. Oprichter en eigenaar Rodney: “Bij alles wat we doen en maken is duurzaamheid ons vertrekpunt. Zo heeft onze chocoladefabriek een dak dat helemaal uit zonnepanelen bestaat, we produceren daardoor al bijna helemaal CO2-neutraal. Toen we 10 jaar geleden hoorden van de Tres Hombres hebben we meteen samenwerking gezocht. Dat schip is vernoemd naar drie Nederlandse vrienden die droomden van duurzaam vrachtvervoer over zee. Ze hebben een 32 meter lange brigantijn uit 1943 prachtig gerestaureerd. Met zelf opgeleide mensen zeilen ze elk jaar van Europa naar Amerika. Ze lossen de cacao aan onze eigen kade, pal naast de fabriek, energiezuiniger kan niet.”

  Ook twee zakken ambachtelijk gewonnen zeezout (afkomstig van de zoutpannen van La Palma) zijn op windkracht van de Caraïben naar Amsterdam gebracht. “Dat zout gebruiken we voor een van onze populairste repen: de Tres Hombres 40% melk met een snufje zeezout.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..