google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Olympische Spelen in Nederland in 2028: Olympisch Vuur NL28 en de Olympische Hoofdstructuur

Geschreven op 30-5-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Olympische Spelen, Sport Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

nl28olympischvuur.jpgUpdate 6 september 2011: Zo, oud-minister Camiel Eurlings heeft er weer een nieuwe taak bij naast zijn baan als dierecteur bij de KLM.

Hij is de nieuwe voorzitter van Olympisch Vuur 2028. Besturen en maatschappelijke organisaties zoals ministeries, gemeenten, sportorganisaties, werkgevers en vakbonden werken samen in Olympisch Vuur 2028.

14 januari 2011: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is donderdagmiddag 20 januari 2011 aanwezig bij het Olympisch Vuur Jaarcongres 2011 in Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. Olympisch Vuur is de alliantie achter het Olympisch Plan 2028.

Bij het congres zijn de betrokken partijen van het Olympisch Plan 2028 aanwezig voor workshops en gesprekken. De ruim 400 genodigden zijn onder meer vertegenwoordigers van nationale sportbonden en -verenigingen, gemeenten, Rijk en bedrijven. In de middag staat een presentatie over de toekomstige sportlandkaart van Nederland op het programma. Ook is aandacht voor het Topsportteam 2028, dat een ambassadeursfunctie gaat vervullen. Tijdens de bijeenkomst neemt de Prins het Olympisch Vuur Magazine 2028 in ontvangst.

2 mei 2010: Het ministerie van VROM heeft de aftrap gegeven voor het ontwerp van een Olympische Hoofdstructuur. Doel is om de organisatie van de Olympische Spelen in 2028 te benutten voor een duurzame en aantrekkelijke ruimtelijke ontwikkeling van heel Nederland. Het Olympische Nederland van 2028 is een land met een goed leefklimaat, voldoende sportaccommodaties, en een goede mobiliteit, zodat de Olympische en Paralympische Spelen vlekkeloos kunnen verlopen.

VROM heeft gekozen voor de combinatie One Architecture en Zwarts & Jansma architecten om de Olympische Hoofdstructuur van Nederland te ontwerpen. Samen met de alliantie Olympisch Vuur, overige stakeholders en experts zullen One Architecture en Zwarts & Jansma architecten de komende maanden de verschillende opgaven verkennen en ideeën genereren. Het gaat hierbij niet alleen om keuzes op het gebied van mobiliteit, stad, land en sport maar ook om de wijze waarop partijen betrokken kunnen worden een bijdrage te leveren.

Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ontwikkeling van VROM, zegt over het belang van de OHS: “De Spelen geven focus. Door de Spelen te benutten om de meest urgente opgaven aan te pakken, zorgen we ervoor dat elke euro rendeert. De investeringen moeten robuust en duurzaam zijn, en bijdragen aan de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland na 2028.” Eerder heeft het ministerie van VROM met het Schetsboek “Ruimte voor Olympische Plannen” aangetoond dat ruimtelijk gezien Nederland groot genoeg is om alle benodigde infrastructuur, accommodaties en voorzieningen voor eventuele Olympische Spelen te kunnen herbergen.

Andere onderdelen van de Ruimtelijke ambitie van het Olympisch Plan 2028 zijn een verkenning door sportkoepel NOC*NSF naar de wijze waarop accommodaties voor topsportevenementen efficiënt over Nederland verdeeld kunnen worden en een analyse door het ministerie van VWS naar de te verwachten maatschappelijke kosten en baten van de aanloop naar en de mogelijke organisatie van de Olympische Spelen in 2028 in Nederland. Dit leidt uiteindelijk tot de ruimtelijke inpassing van de Olympische en Paralympische Spelen in Nederland, waaruit onder meer de keuze van de stad voortvloeit. Hierover wordt door de alliantiepartners van Olympisch Vuur gezamenlijk besloten.

De alliantie Olympisch Vuur bestaat uit de volgende partners: IPO, VNG, de G4, VNO-NCW, MKB Nederland, FNV mede namens ABVAKABO, NOC*NSF en de Rijksoverheid.

Zie ook: Uitblinken op alle niveau’s of te wel heel Nederland naar Olympisch Goud Hoe ziet Nederland er uit in 2028 – Bartels Design Contest 2010: Een Drijvend Olympisch Dorp met Olympisch Stadion

30 mei 2008: Zouden de Olympische Spelen van 2028 in Nederland kunnen plaatsvinden? Het ministerie van VROM nodigt u uit om op 3 juni 2008 daarover mee te praten tijdens het symposium ‘Ruimte voor Olympische plannen’. Amsterdam, 1928: onze hoofdstad is het speelveld van de Olympische Spelen. Stel dat Nederland precies honderd jaar later opnieuw het gastland is – dat heeft gevolgen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Past dat in Nederland? Hoe kunnen we dat ruimtelijk goed en duurzaam doen?

Het ministerie van VROM heeft op verzoek van Olympische organisatie NOC*NSF een verkenning gemaakt. Het ministerie presenteert de resultaten tijdens het symposium “Ruimte voor Olympische plannen” in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Bij het NAi start 31 mei 2008 de tentoonstelling ‘NL28 Olympisch Vuur’. Daar is onder meer de ruimtelijke verkenning van VROM te zien. Een bezoek aan deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het symposium.

Het ministerie van VROM nodigt geïnteresseerden uit om aan het symposium deel te nemen. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden  via het digitale registratieformulier. Bron: VROMiedereen-kan-scoren.jpg

Wellicht kan het handboek ´Iedereen kan Scoren – Milieuzorg bij (top)sportevenementen´ nog van pas komen.  In het kader van het toenmalige beleidsprogramma Goed voor Goud (Ministerie van VWS) heeft stichting Louis d’Eco in opdracht van het NOC*NSF dit handboek opgesteld.

Stichting Milieunet verzorgde het ontwerp, illustraties, opmaak en productie.

Zie ook: Uitblinken op alle niveau’s of te wel heel Nederland naar Olympisch Goud Hoe ziet Nederland er uit in 2028 – Bartels Design Contest 2010: Een Drijvend Olympisch Dorp met Olympisch Stadion

Tags: ,

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2010 om 13:22 | Permalink

  Summer Olympics 2028: A Possible Future 1

  How would the future of the summer olympics look like if we start to focus on sustainable development at the last moment? The movie gives a possible scenario. This was a project done for TU Delft in collaboration with IDEO for the Living Climate Change project.

  Summer Olympics 2028: A Possible Future 2

 2. Erik van Erne zegt:

  14 oktober 2010 om 09:13 | Permalink

  Olympisch Stadion presenteert toekomstplannen: Keep the spirit alight

  Het Olympisch Stadion gaat renoveren en uitbreiden om ruimte te maken voor nieuwe ambities. In de komende vier jaar wil het Stadion uitgroeien tot hét icoon van de Nederlandse Olympische sport en een nationaal centrum voor topatletiek. In en rond het stadion wordt de Olympische beleving aanzienlijk versterkt. Dit blijkt uit de campagne Keep the spirit alight, dat vandaag is gepresenteerd in het Olympisch Stadion. Een breed team van ambassadeurs, waaronder de Olympisch kampioenen Nicolien Sauerbreij, Ellen van Langen en Yvonne van Gennip, ondersteunt de ambities.

  De plannen bestaan enerzijds uit het moderniseren van faciliteiten op gebied van media, hospitality, veiligheid en sanitair. Dit is nodig om het stadion beter te laten aansluiten op de behoefte van de markt en geschikter te maken voor evenementen. Anderzijds wil men de totale Olympische beleving vergroten door onder meer de realisatie van een mediastudio voor de sport, een sportcafé, een ‘Medal Plaza’ voor het huldigen van sporthelden, uitbreiding van het Olympisch Museum en meer onderwijs en educatie. Tot slot wil het Stadion meer passende evenementen huisvesten, waaronder een aantal eigen producties.

  Hans Lubberding, directeur van de Stichting Exploitatie Olympisch Stadion Amsterdam, licht de plannen toe; ‘Het is 10 jaar geleden dat het Stadion ingrijpend is gerenoveerd. Destijds was de toekomst nog onduidelijk. Intussen is de context totaal veranderd. De belangstelling voor de Olympische beweging is enorm toegenomen, evenals de vraag naar evenementen. Samen met onze Raad van Toezicht en ambassadeurs is daarom een duidelijke visie ontwikkeld op de gewenste ontwikkeling in de komende 10 jaar. Dit is ook noodzakelijk want het Olympisch Stadion is een niet-gesubsidieerde stichting, die een publiek-private samenwerking nastreeft.’

  De campagne ‘Keep the spirit alight’ is het startschot voor de wervingscampagne van het Olympisch Stadion. De lijst van aantrekkelijke sponsorproposities is eindeloos. Support van bedrijfsleven, fondsen & stichtingen, overheid, sporters en het publiek is echter noodzakelijk om de totale Olympische beleving te realiseren. Het blijft echter niet alleen bij plannen en voornemens. Met het grootste en belangrijkste project is het stadion zelfs al gestart: het verbeteren van de tribunefaciliteiten en het vervangen van alle 22.500 tribunestoelen. Dit is meteen één van de kostbaarste projecten.

  Meervoudig Olympische kampioene en ambassadeur Yvonne van Gennip gaf vandaag het startschot van de campagne, waarbij ze symbolisch een tribunestoel van de eretribune verwijderde. ‘Want,’ zo lichtte ze toe, ‘dit stadion is levend en moet blijven leven. Ik ben er trots op dat hier het olympisch vuur is uitgevonden, en dat hier de Olympische Spelen zijn georganiseerd door ons kleine landje. Nieuwe ambitie is nieuw leven. Daarom beginnen we nu met het creëren van een comfortabele, veilige en gastvrije tribune. Zodat het Olympisch Stadion met recht Het icoon van de Olympische sport wordt: dé ontmoetingsplek voor alle sportliefhebbers van Nederland.’

 3. Erik van Erne zegt:

  23 maart 2011 om 21:45 | Permalink

  Het kan, Olympische Spelen in Nederland, maar het kost veel geld

  Jan Oosterman (48) is strategisch adviseur gebiedsontwikkeling en vrijetijdseconomie bij advies- en ingenieursbureau DHV. Hij onderzoekt nu de ruimtelijke kant van de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Deze week maakt hij een begin aan het eindrapport. De inhoud blijft nog geheim. Tipje van de sluier: “OS2028 kan Nederland veel opbrengen maar gaat ook geld kosten.” Bron: Cobouw

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..