Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 i.s.m. Futurebuild: De Finalisten Zijn Bekend
Geschreven op 26-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaUpdate 22 maart 2022: Dit jaar hebben zich ruim tweehonderd start-ups aangemeld voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022.
Op donderdag 17 maart was de pitchdag en zijn de twaalf duurzame innovaties voor de grote finale bekendgemaakt.
Dit voorjaar reikt Rabobank voor de negentiende keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 uit. Dat duurzaam ondernemen leeft, blijkt wel uit de honderden aanmeldingen die tot en met 27 januari binnenkwamen.
Nederland barst van de duurzame ondernemers en impactvolle innovaties. Iedere start-up die maximaal drie jaar bezig is om maatschappelijke impact te maken, kon van zich laten horen. Uiteindelijk zijn van de ruim tweehonderd aanmeldingen 36 start-ups uitgenodigd om hun idee tijdens de pitchdag bij Yes!Delft te pitchen.
De finalisten zijn:
Energietransitie: HoCoSto, Venturi en Albatrozz
Voedseltransitie: No Palm Ingredients, SUNT | The Banana Factory en Deepbranch
Vitale gemeenschappen & Zorg: Balance Belt, EGC-Exellence en Psylaris
Circulair ondernemen: CORE, One Third, Magie Creations
Tijdens de finale op 19 mei staan ze op het podium van de Floriade 2022. Waar een van hen tevens kans maakt op de publieksprijs van MKB Nederland.
2 februari 2022: Net Zero kent geen grenzen. Daarom is Building Holland voortaan onderdeel van het internationale brand Futurebuild; het meest succesvolle event in de UK over het transformeren van de gebouwde omgeving naar een situatie van ‘nul uitstoot’.
8 november 2021: Steeds meer ondernemers willen niet alleen zelf groeien met hun bedrijf, maar ook actief bijdragen aan een betere wereld.
Meewerken aan de oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk dat er echt toe doet.
Met de Rabobank Duurzame Innovatieprijs biedt Rabobank pioniers een podium voor een vliegende start. De inschrijving voor de 2022-editie is geopend!
De Rabobank is op zoek naar ondernemers die met hun innovatie durven op te staan om de maatschappij beter te maken. Die de maatschappij kennis laten maken met haalbare en rendabele innovaties, in de laatste ontwikkelingsfase, en met maatschappelijke impact. Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs stimuleren we ondernemers om van hun innovatie een succes te maken.
Het winnen van de prijs opent deuren: de winnaar krijgt toegang tot relevante sectorkennis, wordt geïntroduceerd bij interessante marktpartijen en krijgt advies over de benodigde financiering. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van € 20.000,=. Ze krijgen ook een speciaal accelerator programma aangeboden bij partner Yes!Delft.
Tevens wordt na publieksstemming één van de finalisten uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs: een masterclass van de MalieAcademy, aangeboden door de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland.
De Rabo Duurzame Innovatieprijs wordt uitgereikt in vier categorieën: Voedseltransitie, Vitale gemeenschappen & zorg, Circulair ondernemen en Energietransitie.
Voedseltransitie: Hoe kunnen we van boer tot bord de impact van voedsel op klimaat, milieu en leefomgeving terugbrengen? En minder verspillen? Kringlooplandbouw, precisieland- en tuinbouw en een gebiedsgerichte aanpak zijn nodig om de transitie naar een duurzame land- en tuinbouw te realiseren. Innovatie door de hele keten heen is essentieel, net als het bouwen aan vraag gestuurde ketens. Heb jij de innovatieve businesscase die antwoord geeft op deze transities? Meld je dan nu aan!
Vitale gemeenschappen & zorg Hoe zorgen we nu én in de toekomst voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg? Met welke businesscase stimuleer jij preventie en een gezonde leefstijl? Wij zijn op zoek naar innovaties die mensen helpen om samen te werken aan een algemeen belang, zodat iedereen in ons land voor zichzelf en voor elkaar kan zorgen. Wat is jouw bijdrage aan een vitale gemeenschap en zorg?
Circulair ondernemen: Denk jij ook na over een circulaire economie waarin kringlopen van grondstoffen en nutriënten gesloten worden? Deel je idee! Jouw businesscase kan bijdragen aan de ambitie van innovaties voor een duurzame economie. Een ambitie die vraagt om initiatieven om samen innovatieve ketens te vormen. We zijn benieuwd hoe jij dit doet.
Energietransitie: Heb jij een innovatieve oplossing om vastgoed energiezuinig te maken? Of werk je aan een techniek om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energiebronnen? In deze categorie zijn wij op zoek naar concepten om energie te besparen, op te slaan, én naar manieren om de energievoorziening decentraal te organiseren. Daarnaast zijn wij op zoek naar innovaties voor duurzaam wonen. Wat is jouw businesscase?
Tussen 8 november en 27 januari kunnen klanten en niet-klanten van Rabobank zich inschrijven. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens Floriade in Almere op 19 mei 2022.
3 november 2021: De drie winnaars van de Rabobank Innovation Challenge 2021 zijn bekend! De awards werden dinsdag 2 november uitgereikt op de eerste beursdag van het innovatie event Building Holland in RAI Amsterdam.
Takkenkamp, Straw Blocks Systems en Signify zijn de winnaars van de Rabobank Innovation Challenge 2021. De awards werden uitgereikt op de eerste beursdag van Building Holland in RAI Amsterdam. In totaal waren vijftien producten genomineerd in de categorieën Energietransitie, Circulariteit en Slim & Gezond.
In de categorie Energietransitie won Takkenkamp met Airofill Innovative Wall Insulation, dit is een soort slurry die eenvoudig is aan te brengen via gaten in de voeg. De jury: “Takkenkamp heeft koplopend ondernemerschap getoond waarbij een grote technische sprong gehaald is in de isolatiewaarde. Bovendien is er potentie is om het product circulair toe te passen.”
Straw Blocks Systems viel in de categorie Circulariteit in de prijzen met het gelijknamige Straw Blocks. Stro heeft fantastische isolerende eigenschappen, zowel thermisch als akoestisch. De jury: “Zonder chemische toevoegingen is het één homogeen product. Het biedt mooie kansen voor een koppeling met de landbouwtransitie en aanvullende verdienmodellen voor boeren.”
Signify werd met NatureConnect bekroond met een award in de categorie Slim & Gezond. NatureConnect is een revolutionaire vorm van verlichting voor kantoren, ziekenhuizen en andere bedrijfsgebouwen, die de voordelen van daglicht weer naar binnen haalt. De jury: Het heeft echte en voelbare impact op de gebruikers en is gericht op de toekomstige zorgvraag.
7 oktober 2021: De jury van de Rabobank Innovation Challenge heeft vijftien inzendingen genomineerd voor de Rabobank Innovation Challenge 2021.
In totaal heeft de jury ruim tachtig inzendingen beoordeeld in de categorieën Circulariteit, Energietransitie en Slim & Gezond.
De winnaars worden bekendgemaakt op de eerste dag van het innovatie event Building Holland, dat van 2 tot en met 4 november in RAI Amsterdam wordt gehouden.
De jury heeft de inzendingen getoetst aan de hand van de volgende criteria: de mate van oplossend vermogen, schaalbaarheid, vernieuwingsgraad en de klantwaarde.
De genomineerden in de categorie Circulariteit zijn: BZW Holland met Gramitherm - Fagerhult Benelux met Multilume Re:Think - Studio Wae met The Right Wae Collection - Straw Blocks Systems - Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello met Circulair bedrijfsgebouw DAVO
De genomineerden in de categorie Energietransitie zijn: RC panels met het steigervrije RC dak - Takkenkamp Groep met Airofill Innovative Floor Insulation - ATEPS met PWR Booster - Mc Energy BV met GridConn en BattPack330 energie-opslagsysteem - OMRT met Ostate & Olysis
De genomineerden in de categorie Slim& Gezond zijn: Blue Module - Arup met de zelflerende Digital Twin - Signify met NatureConnect - Nexton met Switch Automation - Tjillspot met TJIL
26 november 2020: Heb jij een baanbrekende innovatie waardoor het eenvoudiger wordt de klimaatdoelstellingen te behalen?
Verbaas jij de markt met een vinding om Nederland tien jaar eerder van het gas te krijgen? Heb je een proces ontwikkeld waardoor het merendeel van de grondstoffen van een gebouw over vijftig jaar hergebruikt kunnen worden? Of heb je een bijzondere digitale toepassing ontwikkeld die bijdraagt aan een gezond gebouw?
Fantastisch, dan moet je jouw innovatie in ieder geval inzenden voor de Rabobank Innovation Challenge 2021. Dat kan tot en met woensdag 12 februari 12 uur.
30 oktober 2020: Termokomfort Europe, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Smartvatten zijn de winnaars van de Rabobank Innovation Challenge.
Dit werd bekendgemaakt op de eerste dag (27 oktober) van het online innovatie event Building Holland Digital dat rechtstreeks vanuit Next Level in Gorinchem werd uitgezonden.
In totaal waren vijftien inzendingen genomineerd in de categorieën Circulariteit, Energietransitie en Slim & Gezond.
In de categorie Energietransitie ging Kokon Architectuur & Stedenbouw er met de award vandoor voor de dynamisch isolerende vacuum-constructie Isoskelet. Dit product is geproduceerd met circulair materiaal en kent een dynamische isolatiewaarde. Daardoor wordt er in koude winters en warme zomers een maximale isolatie bereikt, bij minder extreem weer kan er koude of warmte door de wanden worden doorgelaten. Hierdoor is altijd sprake van een optimaal binnenklimaat en past binnen het streven om gebouwen intelligent te maken in de buitenschil.
Termokomfort Europe sleepte in de categorie Circulariteit met het product Biofoam de award in de wacht. Biofoam is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van EPS (Tempex en piepschuim). In nauwe samenwerking met Isobouw en Synbra heeft Termokomfort de schuimkorrel ontwikkeld op basis van het organisch materiaal melkzuur. Biofoam heeft een veel lagere CO2 footprint dan vergelijkbare isolatiematerialen en is vrij van gezondheidsrisico.
Smartvatten digitaliseert bestaande watermeters waardoor real time zicht ontstaat op verbruik. Hiervoor wordt een camera geplaatst op de watermeter. Deze camera maakt iedere minuut een foto van de stand. Deze foto’s worden omgezet naar data. Slimme algoritmes zorgen voor meldingen bij variaties. Een online platform geeft toezicht in het actuele verbruik. De inzending was in de categorie Slim & Gezond goed voor een award.
21 november 2019: Building Holland en de Rabobank stimuleren en belonen duurzame innovaties in de bouwsector. Schrijf jouw innovatie in voor de Rabobank Innovation Challenge 2020 en maak kans op o.a. een adviesgesprek circulaire kansen met de Rabobank.
Constant innoveren is essentieel in de bouwsector. Met deze challenge stimuleren Rabobank en Building Holland de innovatie in de gehele bouwsector. Roel van de Bilt, directeur Real Estate Finance bij de Rabobank vindt het belangrijk dat bedrijven in de bouw kunnen groeien door verduurzaming en technologische innovaties, zodat ze goedkoper produceren, sneller opleveren en duurzaam kunnen bouwen om uiteindelijk tot een beter eindproduct te komen. Het onderscheidend vermogen en het rendement van de bouwsector wordt steeds vaker bepaald door de mate waarin men in staat is te innoveren en samen te werken.
De inschrijving sluit op 17 januari 2020. Op 31 januari 2020 worden de genomineerden bekendgemaakt. Op 12 februari 2020 is de Pitch Dragons Den voor de genomineerden. Op 24 maart 2020 is het tijd voor de bekendmaking en uitreiking winnaars Rabobank Innovation Challenge 2020 op Building Holland 2020.
Zie ook: Building Holland 2020: (Re)Building the Future – Building Holland Xperience Tour Zien en Beleven
29 september 2019: Na een fantastische middag op Springtij, waar de bezoekers omver werden geblazen door de creatieve innovatieve ideeën van de ondernemers, zijn de winnaars bekend! Fumi, AsBeter en SocialGenomics van harte gefeliciteerd!
In totaal mochten 9 finalisten, in de drie verschillende categorieën, hun innovatie idee presenteren tijdens Springtij op Terschelling.
7 september 2019: De genomineerden in de drie categorieën zijn bekend. Na een aantal intensieve selectiedagen, waar de jury zeker 380 prachtige duurzame innovatieve ideeën heeft doorgenomen, zijn de genomineerden bekend.
In totaal mogen 30 kandidaten hun innovatie idee presenteren in de drie verschillende categorieën. Uiteindelijk zullen 9 finalisten geselecteerd worden. Zij presenteren hun innovatie nogmaals tijdens het event Springtij 2019 van 26 tot en met 28 september 2019 op Terschelling. Tijdens Springtij zal in elke categorie een winnaar bekend worden gemaakt.
De categorie Food & Agri: Innovaties voor duurzame landbouw en voedselvoorziening. Innovaties gericht op: verbetering van voedselproductie door gebruik te maken van nieuwe technologieën; de groeiende wereldbevolking van voldoende, veilige en voedzame voeding te voorzien; minder belasting van het milieu en de omgeving te realiseren; transparantere ketens en duurzaam efficiënt ketenbeheer na te streven. De genomineerden zijn: AgroEnergy, Blugrass, FUMI ngredients, Hanskamp, odd.bot, OTFLOW BV, PerfoTec B.V., Sponsh, Vertigo Technologies B.V. en Vitulo Plus BV.
Categorie Circulaire economie & klimaat: Innovaties voor een duurzame economie. Innovaties met als doel: kringlopen van grondstoffen of nutriënten te sluiten; uitstoot van broeikasgassen te verlagen; energie- en grondstofverbruik te verminderen of verduurzamen; vernieuwende initiatieven om samen innovatieve ketens te vormen. De genomineerden zijn: AsBeter, Circular Plastics B.V., Coffee Based, Cumapol BV, DENS, FastFeetGrinded, GooFra Optics, Langeboer ecological solutions,Tizzin en Zero foodwaste.
Categorie Vitale gemeenschappen & zorg: Innovaties voor vitaliteit, leefbaarheid en goede zorg. Innovaties die: vitaliteit en leefbaarheid bevorderen; initiatieven stimuleren waarbij mensen samen ondernemen of samenwerken voor een gemeenschappelijk belang; zuinige en zinnige zorg voor nu en in de toekomst waarborgen. De genomineerden zijn: CC Diagnostics B.V., CRDLT BV, Glanum, Levels Diagnostics B.V., Parkinson Smartwatch B.V., Posture Technologies, RelieVR BV, Smart Toilets, SocialGenomics en Speaksee.
30 juni 2019: De inschrijving voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 is inmiddels gesloten. Binnenkort worden de genomineerden bekend gemaakt.
Met de Rabo Duurzame innovatieprijs stimuleert de Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen! ndernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld.
De Rabo Duurzame Innovatieprijs is voor ondernemers die met hun innovatie durven op te staan om iets te betekenen voor de maatschappij. Die de wereld kennis laten maken met haalbare en rendabele innovaties, in de laatste ontwikkelingsfase, en met maatschappelijke impact. Voor ondernemers die willen groeien en hun steentje willen bijdragen aan vooruitgang in de maatschappij.
De Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 wordt uitgereikt in 3 categorieën: Categorie Food & Agri: Innovaties voor duurzame landbouw en voedselvoorziening. Innovaties gericht op: verbetering van voedselproductie door gebruik te maken van nieuwe technologieën; de groeiende wereldbevolking van voldoende, veilige en voedzame voeding te voorzien; minder belasting van het milieu en de omgeving te realiseren; transparantere ketens en duurzaam efficiënt ketenbeheer na te streven.
Categorie Circulaire economie & klimaat: Innovaties voor een duurzame economie. Innovaties met als doel: kringlopen van grondstoffen of nutriënten te sluiten; uitstoot van broeikasgassen te verlagen; energie- en grondstofverbruik te verminderen of verduurzamen; vernieuwende initiatieven om samen innovatieve ketens te vormen.
Categorie Vitale gemeenschappen & zorg: Innovaties voor vitaliteit, leefbaarheid en goede zorg. Innovaties die: vitaliteit en leefbaarheid bevorderen; initiatieven stimuleren waarbij mensen samen ondernemen of samenwerken voor een gemeenschappelijk belang; zuinige en zinnige zorg voor nu en in de toekomst waarborgen.
12 februari 2019: De inschrijving voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 is geopend. Met de prijs stimuleert de Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen! Ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld.
De Rabo Duurzame Innovatieprijs is voor ondernemers die met hun innovatie durven op te staan om iets te betekenen voor de maatschappij. Die de wereld kennis laten maken met haalbare en rendabele innovaties, in de laatste ontwikkelingsfase, en met maatschappelijke impact. Voor ondernemers die willen groeien en hun steentje willen bijdragen aan vooruitgang in de maatschappij.
De Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 wordt uitgereikt in drie categorieën: Categorie Food & Agri: Innovaties voor duurzame landbouw en voedselvoorziening. Innovaties gericht op: verbetering van voedselproductie door gebruik te maken van nieuwe technologieën; de groeiende wereldbevolking van voldoende, veilige en voedzame voeding te voorzien; minder belasting van het milieu en de omgeving te realiseren; transparantere ketens en duurzaam efficiënt ketenbeheer na te streven.
Categorie Circulaire economie & klimaat: Innovaties voor een duurzame economie. Innovaties met als doel: kringlopen van grondstoffen of nutriënten te sluiten; uitstoot van broeikasgassen te verlagen; energie- en grondstofverbruik te verminderen of verduurzamen; vernieuwende initiatieven om samen innovatieve ketens te vormen.
Categorie Vitale gemeenschappen & zorg: Innovaties voor vitaliteit, leefbaarheid en goede zorg. Innovaties die: vitaliteit en leefbaarheid bevorderen; initiatieven stimuleren waarbij mensen samen ondernemen of samenwerken voor een gemeenschappelijk belang; zuinige en zinnige zorg voor nu en in de toekomst waarborgen.
26 maart 2018: Een revolutionaire kippenboerderij, een bioraffinage-technologie voor de verwerking van citrusschillen en een zachte slaaprobot hebben de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 gewonnen.
Kipster, PeelPioneers en Somnox wonnen elk 20.000 euro om hun innovatie verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen ze een jaar lang intensieve begeleiding vanuit de Rabobank door middel van een business coachingstraject en stelt de Rabobank haar netwerk beschikbaar.
Meer dan 350 deelnemers hebben meegedongen naar de Rabo Duurzame Innovatieprijs, voorheen de Herman Wijffels Innovatieprijs. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen uit in het theater Orpheus in Apeldoorn. Sinds 2002 kent de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks toe in diverse categorieën: Food & Agri, Circulaire economie en Vitale gemeenschappen en Zorg. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.
Kipster is de winnaar in de Categorie Food & Agri. Een revolutionaire kippenboerderij met maximale dier- en milieuvriendelijkheid en waar lokaal en circulair ondernemen wordt gecombineerd. Alle bijproducten van het productieproces worden zo goed mogelijk verwaard, zonder emissies uit te stoten. De jury prijst de circulaire en ketenbrede innovatie van Kipster, die een natuurlijke omgeving voor de kip centraal stelt, gebruik maakt van regionale voedselresten en zorgt voor minimale emissies uit de stal.
PeelPioneers is de winnaar in de categorie Circulaire economie. PeelPioneers heeft een bioraffinage-technologie ontwikkeld waarmee citrusschillen verwerkt kunnen worden tot waardevolle grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als ingrediënt in soda-dranken, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Maar ook als vezelrijke pulp voor de papier- of diervoederindustrie. De jury is onder de indruk van het circulaire ondernemerschap van PeelPioneers door een afvalstroom om te zetten in diverse hoogwaardige en bruikbare producten en toepassingen tegen marktconforme prijzen!
Somnox is de winnaar in de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg. Somnox is een slaaprobot die een goede nachtrust stimuleert. Met de ideale slaapademhaling en begeleidende meditatie zorgt de robot voor ontspanning en rust. De jury ziet in de oplossing én in het team van Somnox een toonaangevend voorbeeld van duurzaam leiderschap in de zorg: de zachte slaaprobot zal op den duur medicatie vervangen, het aanstellen van een nieuwe CEO door de oprichters geeft blijk van zelfreflectie en daarmee echt ondernemerschap!
De andere finalisten waren:
Living Light: Een atmosferische lamp die zijn energie put uit een plant die vlakbij de lamp wordt geplaatst. Hoe beter de plant wordt verzorgd, hoe langer de lamp schijnt.
WP Trading Alphen aan den Rijn: Plantenpotten van gebruikt papier die dankzij een speciale behandeling voor een programmeerbare tijd natsterk zijn. Na de groeifase kunnen de potten de gft-bak in en gecomposteerd worden.
H2O Technics: Milieuvriendelijke bestrijding en eliminatie van pathogene ziekteverwerkers, bacteriën, algen, biofouling en parasieten in water. Hierbij wekken een geavanceerde resonator en besturingssysteem ultrasone geluidsgolven op.
Wasteless: Een data-driven aanpak van voedselverspilling voor supermarkten met prijsdifferentiaties. Producten in het versvak, waarbij de uiterste verkoopdatum nabij is, worden automatisch afgeprijsd.
Scoozy: De Scoozy scootmobiel heeft slimme sensoren, goede zichtbaarheid in het verkeer en maximaal comfort. Dit maakt de aanschaf van een scootmobiel toegankelijker.
Super Brains: Deze app helpt mensen met ADHD gewoontes aan te leren en afspraken na te komen. De kans op gedragsverandering groeit dankzij de interactieve coaching om actie te ondernemen.
In het najaar van 2018 opent de inschrijving van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019.
Zie ook: De Herman Wijffels Innovatieprijs en Hét Herman Wijffels Innovatie Event van Nederland - The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko
Tags: Duurzaam