google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Prinses Máxima Appeltjes van Oranje 2011: Shake it! – Zoet & Zout – Jong Geleerd, Jong Gebleven

Geschreven op 3-5-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje, Welzijnswerk Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 18 mei 2011: Prinses Máxima had nog een leuke verrassing tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. De start van een nieuw kinderinitiatief: Kinderen Maken Muziek.

Zie ook: Prinses Máxima Lanceert Kinderen Maken Muziek: Muziek Verbindt – Máxima, Portret van een Prinses – Koningin Máxima Appeltjes van Oranje 2018: Buddy to Buddy, Yets Foundatio, Excel Arts Academy

26 april 2011: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden reikt dinsdagochtend op haar 40-ste verjaardag, 17 mei 2011, op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2011 uit.  Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zijn bij de prijsuitreiking aanwezig. De Appeltjes zijn toegekend aan de Shake it! Academy van Whaa projectbureau voor diversiteit uit Nijmegen, ontmoetingsinitiatief Zoet & Zout van ZID Theater uit Amsterdam en sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven van Stichting Oosterparkheem in samenwerking met jeugdcircus Santelli uit Groningen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Projectbureau Whaa uit Nijmegen wil verschillende culturen bij elkaar brengen. De Shake It! Academy verzorgt al acht jaar dans-, capoeira- en theatercursussen voor jongeren. Doel is jongeren uit verschillende culturen bijeen te brengen en daarmee talentontwikkeling te stimuleren en cultuurparticipatie te verhogen. Jaarlijks bereikt Whaa met de Shake It! Academy 200 actieve jongeren tussen de 6 en 25 jaar.

ZID Theater realiseert multimediale voorstellingen waarbij professionele acteurs en dansers samenwerken met wijkbewoners. Zoet & Zout bracht in Amsterdam West en Nieuw West wijkbewoners van alle leeftijden bij elkaar. Zij wisselden in workshops herinneringen uit aan eten, feesten en culinaire tradities. Deze herinneringen vormden de basis voor een levendige eindvoorstelling voor alle wijkbewoners.

Het project Jong geleerd, jong gebleven brengt kinderen tussen 6 en 12 jaar samen met ouderen in verzorgingshuis Oosterparkheem in Groningen. Samen nemen zij deel aan circusactiviteiten. Een circusdocent van jeugdcircus Santelli begeleidt circusworkshops, waarin ontmoeting en plezier voorop staan. Met een gezamenlijk optreden in een circustent sluit iedere groep hun workshopcyclus af.

9 december 2010: Het Oranje Fonds nomineert jaarlijks tien initiatieven voor een Appeltje van Oranje. Vandaag maakt het Fonds de genomineerden voor 2011 bekend. Jaarlijks bekroont het met deze prijs unieke, succesvolle sociale projecten. Het thema voor de komende uitreiking is Kunst Beweegt. Alle genomineerden pakken met kunst een maatschappelijk vraagstuk aan en verbinden zo groepen mensen met elkaar. Ieder jaar vindt in mei op Paleis Noordeinde de uitreiking plaats uit handen van Prinses Máxima.

De genomineerden voor het Appeltje van Oranje 2011 zijn afkomstig uit het gehele koninkrijk. In vijf regionale voorrondes kwamen zij als beste naar voren. De genomineerde initiatieven zijn: Theatergroep Cactus (Stichting Theatergroep Cactus te Arnhem); Shake it! Academy (Whaa projectbureau voor diversiteit te Nijmegen); Über Uns, een project over ons (Union by Fiction te Maastricht); Hip Hop Lab 040 (Lumens Groep te Eindhoven); Introduction of Musical Theatre to St. Maarten (Motiance Dance School Foundation te St. Maarten); Samen mozaïeken is een steentje bijdragen aan de Nieuwe Nachtegaal (Stichting Woonbron Prins Alexander te Rotterdam); Leef-Tijd (Respect Zorggroep Scheveningen in samenwerking met Welzijn Scheveningen); Sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven (Stichting Oosterparkheem in samenwerking met Jeugdcircus Santelli te Groningen); Zoet & Zout (Stichting ZID Theater te Amsterdam); De Deconstructie van Edsel K. (Stichting Teatro KadaKen te Curacao).

16 augustus 2010: ‘Kunst Beweegt’, zo luidt het thema van de Appeltjes van Oranje 2011. De Appeltjes van Oranje worden in 2011 voor de negende keer uitgereikt. Een belangrijk selectiecriterium is dat kunst bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door kunst ontstaat vaak een unieke verbinding tussen groepen mensen, bijvoorbeeld tussen een hele buurt of alle jongeren uit een bepaalde wijk.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “De afgelopen jaren steunden wij veel initiatieven die met kunst sociale samenhang bevorderen. We zien dat kunst een belangrijke plaats inneemt in onze samenleving en verschillende groepen mensen verbindt. Wij hopen daarom dat veel bijzondere initiatieven zich aanmelden voor de voorrondes van de Appeltjes van Oranje 2011.” Voordrachten kunnen tot uiterlijk 30 september a.s. bij het Oranje Fonds worden ingediend.

21 mei 2010: Prinses Máxima heeft de Appeltjes van Oranje uitgereikt. De jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds gingen naar drie projecten die met sport groepen mensen samenbrengen. De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2010 zijn: Stichting Be Interactive (Amsterdam), Stichting Kleurrijke Stad (Eindhoven) en Aminta Sprockel Challenger Little League (Curaçao). Van harte gefeliciteerd.

6 mei 2010: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt vrijdagochtend 21 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2010 uit. Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, beschermheer van het Oranje Fonds, zijn bij de prijsuitreiking aanwezig. De Appeltjes zijn toegekend aan de ‘Be Interactive’ uit Amsterdam, ‘Het Wereldkampioenschap van Eindhoven’ en aan ‘Aminta Sprockel Challenger Little League’ uit Curaçao.

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds waardeert hiermee in de eerste plaats het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. De prijs, een beeld van een Appeltje van Oranje, is ontworpen en gemaakt door de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

De Appeltjes van Oranje staan in het teken van het thema: de Kracht van Sport. De prijs gaat dit jaar naar een initiatief dat groepen mensen door middel van sport samenbrengt. Uit diverse regionale voorrondes zijn 10 kandidaten geselecteerd. Deze initiatieven zijn reeds succesvol en zetten sport als middel in om verschillende groepen mensen samen te brengen. Bijvoorbeeld om: twee heel verschillende groepen mensen met elkaar verbinden, zoals jong/oud of valide/minder valide; een totale doelgroep met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld een hele buurt, of alle jongeren uit een bepaalde wijk/dorp; als springplank te dienen voor een geïsoleerde groep mensen om weer mee te doen met ‘de rest’.

De genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2010 zijn: Stichting Doen Doet (Amsterdam); Stichting Sport & Sociale Begeleiding (Eindhoven); Stichting Welzijn voor Ouderen (Schoonhoven); Korfbalclub W.I.O.N. (Rotterdam); Algemene Studenten Roeivereniging ORCA (Utrecht); Stichting Real-X indoor fun/skatepark (Apeldoorn); Stichting Hubentud Fortuna (Curaçao). Hierbij feliciteren wij alle winnaars van harte met het Appeltje van Oranje 2010. Goed werk ook van de genomineerden.

3 mei 2009: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt dinsdagmiddag 12 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2009 uit. Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zijn bij de prijsuitreiking aanwezig.

Het is de prijs van het Oranje Fonds voor bijzondere projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving. De drie winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere organisaties. De Appeltjes zijn toegekend aan de ‘Ruilwinkel’ uit Goes, ‘Levensboeken’ uit Den Haag en aan Stichting Project uit Bonaire. Bron: Het Koninklijk Huis

Allereerst de drie winnaars van de Appeltjes van Oranje 2009 uiteraard van harte gefeliciteerd. Ook de andere genomineerden hadden wat ons betreft ook wel een appeltje voor de dorst verdiend.

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  13 mei 2009 om 09:46 | Permalink

  Toespraak van Prinses Máxima, bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, Den Haag, 12 mei 2009

  Zoals u al weet is één Appeltje een klein beetje groter dan de andere. En het heeft een extra blaadje.

  De grote Appel gaat naar de mensen die met weinig middelen een succesvol en goed te kopiëren project hebben gerealiseerd.
  De grote Appel gaat naar de mensen van het Project Levensboeken in Den Haag.

  Gefeliciteerd allemaal. We zijn trots op u.

  http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=29227

 2. Margriet de Greeff zegt:

  3 augustus 2010 om 16:35 | Permalink

  Beste mensen, ik zou graag een afbeelding zien van ”een appeltje van oranje ” voor een schilderij wat ik erover wil maken. Is dat mogelijk? Dank voor uw medewerking, M. de Greeff van Bergeijk

 3. Rita Wouters zegt:

  9 september 2010 om 19:05 | Permalink

  Kunt u mij vertellen hoe het zit met de bijdrage voor activiteiten die de buurt meer bij elkaar brengen. Welke voorwaarden zijn eraan verbonden om een bijdrage te ontvangen?

  Met vriendelijke groet,

  Rita Wouters.

 4. Erik van Erne zegt:

  9 september 2010 om 19:19 | Permalink

  @Rita

  Geen idee, denk dat u even contact zou kunnen opnemen met het Oranje Fonds http://www.oranjefonds.nl

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (689)
 • Agenda (3.293)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (877)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.404)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.619)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (35)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (403)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (145)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.712)
 • Licht (394)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (755)
 • MVO (113)
 • Natuur (777)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (233)
 • Vakantie (84)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.608)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (305)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Elektrische Drijvende Zandzuiger Rotterdam 55 Aangesloten Op Groene Stroom by Dekker Groep
 • Green Deal Koffiepads En Theezakjes Bij Het GFT: Composteerbare Theezakjes En Koffiepads
 • Green Deal Duurzaam GWW (DGWW2030) Krijgt Vervolg En Andere Aanpak: Verduurzamen GWW
 • HotelSummit: Hét Jaarcongres Voor Hoge Hotelmanagement – Een Nieuw Begin
 • De Bewuste Visweek: Een Goed Verhaal Op Je Bord. Kies Duurzame Vis by MSC En ASC
 • Leonardo DiCaprio Investeert In Nederlands Kweekvleesbedrijf Mosa Meat
 • National Drive Electric Week 2021: A Nationwide Celebration To Raise Awareness
 • Climate Action Hub: Klimaatcentrum in Wijnhavengebouw Den Haag by TU Delft
 • Environment+Energy Leader E+E100: Top 100 Leaders And Environment + Energy Leader Awards
 • Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic
 • Monumentaal Gemaal Halfweg Uit 1937 In Giethoorn Klaar Voor De Toekomst
 • Every Six Seconds The Planet Loses A Football Pitch Worth Of Tropical Rainforest by WEF
 • Sustainable Development Impact Summit 2021 The 15-Minute City by World Economic Forum
 • EV Nieuws Van De Autosalon van München 2021: Gekke Concepten En Futuristische Ontwerpen
 • Monitor Duurzaam Voedsel 2020: Supermarkten Verkopen Meer Duurzame Voeding by CBS
 • Het Nationaal Voetgangercongres: Vitale Steden En Dorpen – Stimulating Walking Environments
 • Zestig Energieneutrale Woningen In Nieuw Meerzicht In Lisse by Timpaan en BAM
 • Voorbereiden Op Aardgasvrij Wonen: Nederland Aardgasvrij In 2050
 • Duurzaamheid Tips: Zo Leef Je Duurzamer
 • Online Weeshuis Voor Herbruikbare Zonnepanelen by ZonNext
 • Links

  Milieunet op..