Pink Ribbon: De Voorlichtingsfilm Borstkanker Ontsluierd
Geschreven op 2-10-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, GezondheidOp 5 oktober 2009 presenteert het Integraal Kankercentrum Oost (IKO) in filmtheater LUX in Nijmegen de nieuwe film ‘Borstkanker ontsluierd’. De film volgt vrouwen uit diverse culturen bij deelname aan het bevolkingsonderzoek, de gang door het ziekenhuis en de periode na de ziekte. Openhartig praten de vrouwen over onderwerpen als het taboe op kanker, de rol van het geloof en de gevolgen voor de relatie.
De film is in opdracht van het IKO gemaakt door de Nijmeegse filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul van Laere, samen met zorgconsulente Saïda Aoulad Baktit. Met de film wil het IKO de kennis van allochtone vrouwen over borstkanker vergroten en de ziekte beter bespreekbaar maken. De vertoning in LUX wordt voorafgegaan door een lezing van huisarts en onderzoekster dr. Maria van den Muijsenbergh, die zich sterk bezighoudt met het onderwerp. Na de filmvertoning is er onder leiding van journaliste Hatice Bölek een debat met hoofdpersonen uit de film, makers en diverse deskundigen.
In Nederland krijgt één op de acht vrouwen borstkanker. Allochtone vrouwen hebben gemiddeld een kleinere kans, maar ook onder hen komt borstkanker steeds vaker voor. In het omgaan met de ziekte ervaren vooral de eerste generaties allochtone vrouwen tal van problemen. Er is weinig inzicht in de ziekte, wat vooroordelen in de hand werkt. Zo bestaat nog het idee dat kanker besmettelijk is, of dat de diagnose borstkanker een doodvonnis betekent. In werkelijkheid overleeft 80 procent van de vrouwen de ziekte.
Bij een deel van de allochtonen rust nog een taboe op kanker, en in het bijzonder op borstkanker. De ziekte is met name bij ouderen omgeven met gevoelens van schuld en schaamte. Vanwege de seksuele beladenheid is bij borstkanker de schaamte extra groot. Deze factoren dragen ertoe bij dat allochtone vrouwen soms te laat naar de huisarts gaan met klachten van de borsten, en relatief weinig meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 60 procent van de allochtone vrouwen gaat níet naar de screening, terwijl bij Nederlandse vrouwen slechts ongeveer 20 procent niet meedoet.
De film Borstkanker Ontsluierd bestaat uit drie afzonderlijk te bekijken delen. Deel 1 gaat over het belang van vroege ontdekking van borstkanker. De film volgt Nafissa (Marokkaanse afkomst) die voor het eerst een uitnodiging krijgt voor het bevolkingsonderzoek. Deel 2 gaat over de behandeling. Hier staan Goli (Koerdische afkomst) en Reyhan (Turkse afkomst) centraal. In deel 3 kijken vijf allochtone vrouwen die borstkanker hebben gehad, terug op de ziekte.
De dvd bevat ook nog een extra deel dat een korte impressie van de mammapoli geeft. Hier krijgen vrouwen die mogelijk borstkanker hebben, in één dag alle benodigde onderzoeken en aan het eind van de dag de uitslag. Borstkanker ontsluierd duurt 25 minuten en is te bekijken in het Nederlands, Arabisch, Turks of Berber. De film is te bestellen bij het IKO en kost 5 euro. De film werd mede mogelijk gemaakt door Pink Ribbon.
Zie ook: Pink Ribbon: National Breastcancer Awareness Month October - Pink Ribbon Magazine: Circle of Life - Pink Ribbon: Roze Lintjesregen voor strijd tegen Borstkanker - Pink Ribbon: Prinses Máxima bij lustrumviering BorstkankerVereniging Nederland - Pink Ribbon: Borstcentrum Máxima opent haar deuren - Pink Ribbon: Borstkanker, Hoeveel hou je van haar? - Pink Ribbon: De voorlichtingsfilm Borstkanker Ontsluierd - Petitie Borstkankeronderzoek Vervroegen: Al 369.019 keer ondertekend - Pink Ribbon: Bra Bank for Breast Cancer Charities - Pink Ribbon: KISS drummer Peter Chriss Walks for the American Breast Cancer Society - Pink Ribbon: De Pink Ribbon Agenda 2018 - Pink Ribbon: De 31e Dam tot Damloop 2017 – Loop voor Pink Ribbon de Dam tot Damloop -Pink Ribbon: Beweeg! Geef Borstkanker Minder Kans- Pink Ribbon: Borstkanker Bij Mannen – Bewust Beter Voorbereid - Pink Ribbon: Borstkankersymposium Tijd Om Te Kiezen en Middagsymposium Kanker en Arbeid