google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Oranje Boven: Het Koningslied by John Ewbank en De Officiële Videoclip van Het Koningslied

Geschreven op 21-4-2013 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

7 oktober 2015: De Koningslied-soap gaat verder. Het feestje in Ahoy op 30 apri kostte maar liefst drie ton. Het Koningslied werd op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Ahoy vertolkt, terwijl de koning en koningin in Amsterdam toekeken. 

Het live event vanuit Ahoy kostte 303.361 euro, ruim de helft van de totale kosten, die nog weer iets hoger blijken te zijn dan de 550.000 euro die eerder werd genoemd. Alle activiteiten rond het Koningslied hebben maar liefst 574.463 euro gekost, waarvan 400.000 werd betaal door het Nationaal Comité Inhuldiging en 174.463 euro door de NPO. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Dekker op Kamervragen over de kosten van het Koningslied.

Het maken van het lied zelf kostte 105.973 euro en de publieksactie kostte 130.296 euro. NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben geen geld ontvangen voor de promotie van het Koningslied. De opbrengst van het Koningslied is volledig naar het Oranje Fonds gegaan. In totaal gaat het om 55.719,63 euro. Opvallend is dat slechts één artiest geld heeft gegeven: 101 euro.

Einde soap neem ik aan. Mocht er toch nog een onverwacht vervolg komen dan voegen ook wij gewoon een nieuwe aflevering toe.

10 september 2015: Zo, de NOS komt met nieuws over het Koningslied. NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben betaald gekregen voor de promotie van het Koningslied. De conclusie van de NOS wordt tegengesproken door zowel de NPO als De Wereld Draait Door.

Uit de WOB-stukken (PDF) blijkt nu ook dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging. Naast het Koningslied ging het daarbij om de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.

9 augustus 2015: Zo, Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap(OCW) is geschokt. Hij knipperde zelfs even met zijn ogen toen hij hoorde dat het Koningslied maar liefst 550.000 euro heeft gekost. De Staatssecretaris vindt dat de NPO met een goed verhaal moet komen over de kosten van het Koningslied. Volgens goed Haags gebruik gaat Staatssecretaris Sander Dekker samen met zijn mensen eens goed onderzoeken waar die 400.000 euro aan extra kosten aan is besteed. En wie weet, is er wel een goede verklaring voor te vinden. aldus Sander Dekker. Bron: Den Haag FM

31 juli 2015: Het Koningslied heeft veel meer geld gekost dan eerder werd gemeld, aldus De Telegraaf, die de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ingezien. Geen 150.000 euro maar 550.000 euro voor de productie en de activiteiten eromheen, zo blijkt uit de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging.

Ruim ruim vier ton duurder dan in april 2013 werd gemeld.

7 januari 2014: De Koningsspelen 2014 voor Basisscholen: Inschrijving GestartKoningsdag 2014: Koning Willem-Alexander en de Oranjes naar Amstelveen en De Rijp

27 april 2013:  Het Koningslied kost 150.000 euro. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft 150.000 euro uitgegeven aan het Koningslied. Het geld is besteed aan de productie van het lied en alle activiteiten eromheen, variërend van het werven van zinnen bij het publiek tot kosten voor technici en het opnemen van het lied.

23 april 2013: De Prins van Oranje heeft laten weten dat hij het betreurt dat er een controverse is ontstaan over het Koningslied. Hij vindt dit jammer, zei hij in een gesprek met de pers waar ook Prinses Máxima bij was. Het was juist de bedoeling dat het lied Nederlanders zou verbinden. Wat ze zelf van het lied vinden, wilde het paar niet zeggen. Willem-Alexander benadrukte dat het lied een initiatief is van het Nationaal Comité Inhuldiging. Wel verheugt het paar zich op het moment dat het lied overal in Nederland wordt gezongen. Dat is op 30 april 2013 om 19.30 uur.

22 april 2013: Nou, het is inmiddels een echte soap aan het worden. Het Koningslied blijft toch gehandhaafd, ondanks dat John Ewbank het had ingetrokken. Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging via Twitter bekendgemaakt na overleg met de NPO en componist John Ewbank.  Het afschuwelijke lied wordt dus gewoon op 30 april in Ahoy gezongen en het is nog steeds de bedoeling dat heel Nederland plus het Caribische deel van het Koninkrijk het lied om 19:30 massaal gaan meezingen. Lijkt mij sterk dat dat ook echt gaat gebeuren. Joop van den Ende is een stuk optimistischer en legt nog even uit waarom het Koningslied gewoon wordt gehandhaafd. Het is maar een lied.

20 april 2013: Nou het moet niet gekker worden. Componist John Ewbank heeft zijn Koningslied teruggetrokken. Het Nationaal Comité Inhuldiging betreurt de beslissing, maar heeft er wel begrip voor.

Laat ik nou gedacht hebben dat het Koningslied een lied van ons allemaal was, ook al vind ik het, net als heel veel andere Nederlanders, een afschuwelijk lied. Wat gaan we nu zingen op 30 april om 19:30 uur voor onze nieuwe Koning Willem-Alexander en zijn Koningin Máxima?

John Ewbank schrijft op zijn Facebook pagina dat Nederland het maar moet doen met de alternatieven die de afgelopen dagen opdoken. “Veel plezier met het zingen van: ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard, Je bent een Koning’ van twee Utrechtse studenten, 10.000 Reasons (Bless The Lord) van Matt Redmann, ‘Jij en ik onder de zon’ in het overleden Drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de Nederlandse taal. Willem-Alexander Koning van Nederland is ook wel aardig evenals Koning van Oranje.

Tuurlijk kunnen we ook nog kiezen voor wat ludieke liederen, zoals Oranje Boven, Koning Pils, Beste Koning, We Hebben Een Koning, Koning Willem-AlexanderWillem Wordt Koning, Alternatief KoningsliedNederland oh Nederland, Oranje de Kleur, Oranje Is Mijn Kleur, Nederland Is Helemaal Oranje of zelfs Willempie. Wat mij wel een mooi alternatief lijkt, is de Koningswals. Zullen we die oh zo bekende liedjes dan maar meezingen?

Zie ook: Het Oranje ShirtOranjeOranje en nog eens Oranje en natuurlijk hét Oranje Lied en nog veel meer Oranje Hits. En niet te vergeten Oranje BloemkolenOranje Glazen, de Oranje Draagtray, het Oranje SchaapDe Hollandhoorn, de Oranje Welpies, het Welpielied, het Oranjekostuum, de Oranje JurkOranje op het EK Lingerie en het Oranjefeest. Tenslotte, ‘t zal u niet verbazen: Wij houden van Oranje net als Prins Willem-Alexanderde Prins van Oranje.

19 april 2013: Tuurlijk hoort er bij een Koningslied ook een officiële clip en die willen wij u uiteraard niet onthouden. Premier Mark Rutte is ook weer helemaal blij en ziet in het feit dat het Koningslied op nummer 1 staat bij iTunes zelfs een signaal dat veel Nederlanders het een mooi lied vinden. Onbegrijpelijk gezien de enorme storm van protest die er is losgebarsten op de social media. Wat natuurlijk wel een echt mooi lied is, is Koningin van alle Mensen, het Beatrix bedanklied.

18 april 2013: Zo, daar is ie dan. Het Koningslied is af. Gecomponeerd en geproduceerd door John Ewbank, in opdracht van het Nationaal Comité Inhuldiging en de NPO. Alle opbrengsten van het lied gaan naar het Oranje Fonds. De tekst van het Koningslied werd geschreven door Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis en Daphne Deckers. De tekst van de rap-sectie in het nummer is gemaakt door Kraantje Pappie, Gers Pardoel, Ali B en Lange Frans. De schrijvers lieten zich inspireren door de tekstuele inzendingen van het Nederlandse volk.

Op 30 april 2013 om 19.30 uur moet door heel Nederland het Koningslied klinken. Vlak voordat Koning Willem-Alexander met zijn gezin in een boot stapt voor de Koningsvaart, kan hij op een groot scherm zien hoe door heel Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk het lied gezongen wordt. Zie Koninginnedag 2013 Inhuldiging Koning Willem-Alexander – Oranje Boven: #MakeOrangeTrending op Twitter –

Heb het allemaal even snel bekeken en ik moet u heel eerlijk bekennen: ik ben er totaal niet van onder de indruk. Sterker nog ik vind het compleet Waardeloos. Als dit het lied is dat heel Nederland, inclusief Caribian massaal moet gaan meezingen dan hebben de componisten de boot compleet gemist. De tekst is om grote Waterlanders van in de ogen te krijgen. De muziek lijkt heel erg op lied van Matt Redman. Sterker nog het is gewoon een kopie.

22 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:27 | Permalink

  Je bent een Koning

 2. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:32 | Permalink

  10,000 Reasons (Bless the Lord)by Matt Redman

 3. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:35 | Permalink

  Het Kopie Lied: “Koningslied” by John Ewbank versus het Originele Lied van Matt Redman

 4. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:42 | Permalink

  Oranje Boven by André van Duin

  Bertus Bintje en het Oranjekoor ‘Weer Geen Lintje’ brengen op geheel eigen en bijzondere wijze de vernieuwde versie van ‘Oranje Boven’ ten gehore.

 5. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:44 | Permalink

  Koning Pils by Gebroeders Ko

 6. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:48 | Permalink

  Beste Koning by Vader Abraham

 7. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 11:55 | Permalink

  Een poging tot meezingen van… het Koningslied door Suzanne Sandberg

 8. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 12:03 | Permalink

  Nederland Oh Nederland by Tony Light: Het Kroningslied

 9. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 12:14 | Permalink

  Koningswals 30 april 2013 by André Rieu

  Het Museumplein in Amsterdam wordt op 30 april 2013 omgetoverd tot Oranjeplein waar ‘s avonds het Koningsbal zal plaatsvinden. Een muzikaal spektakel onder leiding van André Rieu, waarbij hij onder meer zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Koningswals ten gehore zal brengen.

  TEKSTEN:
  1. WIJ HOUDEN VAN ORANJE (Nederland, oh Nederland):

  Samen zijn we sterk
  Eendracht maakt machtig
  Hoe een klein land groot kan zijn
  Is dat niet prachtig

  Nederland Oh Nederland
  Jij bent een kampioen
  Wij houden van Oranje
  Om zijn daden en zijn doen

  Straks als het rood wit blauw
  Voor ons wordt gehesen
  Dan zijn wij een groot gezin
  Met goud zijn wij geprezen

  Nederland Oh Nederland
  Jij bent een kampioen
  Wij houden van Oranje
  Om zijn daden en zijn doen

  Van de tribunes
  Klinkt het Wilhelmus
  Nu nog mooier dan voorheen
  Ach wie laat geen tranen

  Nederland Oh Nederland
  Jij bent een kampioen
  Wij houden van Oranje
  Om zijn daden en zijn doen

  Wij houden van Oranje
  ‘t Is de ware kampioen

  2. IN NAAM VAN ORANJE, DOE OPEN DE POORT (Den Briel-1 apeil 1572)
  In naam van Oranje, doe open de poort!
  De watergeus ligt aan de wal:
  De vlootvoogd der Geuzen, hij maakt geen akkoord.
  Hij vordert Den Briel of uw val.
  Dat is het bevel van Lumey op mijn eer.
  En burgers, hier baat nu geen tegenstand meer,
  De watergeus komt om Den Briel! (BIS)

  De vloot is met vijfduizend koppen bemand,
  De mannen zijn kloek en vol vuur.
  Een ogenblik nog en zij stappen aan land,
  Zij wachten bericht binnen ‘t uur;
  Gij moogt dus niet dralen, doet open die poort,
  Dan nemen de Geuzen terstond zonder moord
  Bezit van de vesting Den Briel! (BIS)

  Komt, geeft de verzek’ring, ‘k moet spoedig terug
  De klok heeft het uur reeds gemeld.
  Ik zeg ‘t U, geeft gij mij de sleutels niet vlug
  Dan is reeds uw vonnis geveld.
  De wakkere Geuzen staan tandenknarsend daar.
  Zij wetten hun zwaarden en maken zich klaar.
  En zweren: “Den dood of Den Briel!” (BIS)

  Hier dringt men naar buiten, daar schuilt men bijeen
  En spreekt over Koppelstocks last:
  “De stad in hun handen of anders de dood”
  ‘t Besluit tot het eerste staat vast!
  Maar nauw’lijks is hiermee de veerman gevleid,
  Of Simon de Rijck heeft de poort gerammeid
  En zo kwam de Geus in Den Briel! (BIS)

  3. ORANJE BOVEN:
  Oranje boven, oranje boven!
  Leve de koning en de koningin!

  Oranje boven, oranje boven!
  Leve het koningspaar!

  4. DE ZILVERVLOOT (PIET HEIN):
  Heb je van de zilveren vloot wel gehoord,
  de zilveren vloot van Spanje?
  Die had er veel Spaanse matten aan boord
  En appeltjes van Oranje!

  Piet Hein!, Piet Hein!, Piet Hein zijn naam is klein,
  Zijn daden bennen groot, zijn daden bennen groot
  Hij heeft gewonnen de zilveren vloot,
  Die heeft gewonnen, gewonnen de Zilvervloot. (bis)

  Sprak toen niet Piet Hein met een aalwaerig woord:
  “Wel jongentjes van Oranje,
  Kom, klim ‘reis aan dit en dat Spaansche boord
  En rol me de matten van Spanje”?

  Piet Hein!, Piet Hein!, Piet Hein zijn naam is klein,
  Zijn daden bennen groot, zijn daden bennen groot
  Hij heeft gewonnen de zilveren vloot,
  Die heeft gewonnen, gewonnen de Zilvervloot. (bis)

  Klommen niet de jongens als katten in ‘t want
  En vochten ze niet als leeuwen?
  Ze maakten de Spanjers duchtig te schand’
  Tot in Spanje klonk hun schreeuwen!

  Piet Hein!, Piet Hein!, Piet Hein zijn naam is klein,
  Zijn daden bennen groot, zijn daden bennen groot
  Hij heeft gewonnen de zilveren vloot,
  Die heeft gewonnen, gewonnen de Zilvervloot. (bis)

  Kwam er nu nog eenmaal zo’n zilveren vloot,
  Zeg zou jullie nog zoo kloppen?
  Of zoudt gij u veilig en wel buiten schoot
  Maar stil in je hangmat stoppen?
  Wel, Hollandsch bloed, dat bloed heeft nog wel moed!
  Al bennen we niet groot, al bennen we niet groot
  We zouden winnen de Zilvervloot!
  We zouden winnen, winnen de Zilvervloot! (bis)

 10. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 12:16 | Permalink

  Willempie: Er is nog veel werk te doen en er is geen tijd te verliezen…

 11. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 12:23 | Permalink

  Lied voor Koning Willem-Alexander door de 10-jarige Milou Popping

 12. Jan zegt:

  21 april 2013 om 17:50 | Permalink

  Oranje de kleur van mijn hart by Paul van Vliet en Klaas van Dijk

 13. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 17:54 | Permalink

  We Hebben Een Koning by Bertje Doperwtje

 14. Gerrit zegt:

  21 april 2013 om 17:56 | Permalink

  Oranje De Kleur Van Ons Hart van Rene Schuurmans lijkt mij ook wel een mooi liedje om met z’n allen even luidkeels mee te zingen op 30 april

 15. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 18:00 | Permalink

  Koning van Nederland by Hans Liberg

 16. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 18:03 | Permalink

  Koning van Oranje by Dries Roelvink

 17. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 18:06 | Permalink

  Koning Willem Alexander by Bertie Lukano

 18. Erik van Erne zegt:

  21 april 2013 om 18:16 | Permalink

  Willem Wordt Koning by Torres Blues

 19. Erik van Erne zegt:

  24 april 2013 om 09:52 | Permalink

  Nederland Is Helemaal Oranje by Johan Derksen & Wilfred Genee

 20. Erik van Erne zegt:

  24 april 2013 om 10:06 | Permalink

  Koningslied by André van Duin

 21. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2013 om 12:17 | Permalink

  Koninklijk paar luistert naar Koningslied

  In Ahoy in Rotterdam en bij Filminstituut EYE in Amsterdam zingen kinderen het Koningslied voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun dochters.

 22. Oscar zegt:

  22 februari 2014 om 10:23 | Permalink

  Surinaams Koningslied met Oscar Harris, Denise Jannah en Dana Fungloi

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..