google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Op Zoek Naar De Duurzame Docent: De Duurzame Docenten Van 2021 Zijn Bekend

Geschreven op 22-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 12 oktober 2021: De Duurzame Docenten 2021 zijn bekend.

Met de Duurzame docentverkiezing willen onderwijsorganisaties duurzame docenten aanmoedigen en in het zonnetje zetten. Deze leerkracht zetten zich in om de jongere generatie voor te bereiden op de complexe toekomst die hen te wachten staat.

Dit zijn de winnaars van deze bijzondere titel:
Colien Langerwerf, docent MBO Noorderpoort in Groningen, is de Duurzame Docent 2021 in het MBO.
Tim Verhoef, aardrijkskundedocent op het Maerlant lyceum in Den Haag, is de De Duurzame Docent in het VO.
Louise Ruys, docent op basisschool 15e Montessorischool Maas en Waal, is de Duurzame Docent 2021 in het primair onderwijs.
Bas van den Berg, docent op de Haagse Hogeschool, is de Duurzame Docent 2021 in het HBO.

6 oktober 2021:  Op maandag 11 oktober is de bekendmaking van de duurzame docenten 2021.

30 november 2019: De jury van Duurzame Docent heeft Frank Boerebach (primair onderwijs), Wieneke Maris (voortgezet onderwijs) en Marije van Bommel (MBO) benoemd tot de Duurzame Docenten van 2019.

Uit totaal 77 inzendingen zijn zij gekozen als meest inspirerende voorbeeld voor andere docenten die met duurzaamheid aan de slag zijn of willen.

Als Duurzame Docent werk je aan duurzaamheid in het onderwijs. En daarmee geef je praktische invulling aan één van de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor een mooiere wereld in 2030. Om precies te zijn aan doel 4.7. Als waardering hiervoor sturen we iedere duurzame docent een SDG-speldje toe. Met het dragen daarvan laat je zien dat je ambassadeur bent van de Sustainable Development Goals. Je bent dan te herkennen aan je enthousiasme over hoe de wereld eruit zou kunnen zien in 2030. Wear it with pride!’

Als jij als duurzame docent meer wil doen met de SDG’s dan is het goed om te weten dat wij van het onderwijs voor SDG4 (toegang tot en kwaliteit van onderwijs) staan en dat we daarin de samenwerking zoeken (SDG17). Van hieruit kan je de verbinding met alle vakken, gemeenten, bedrijven etc. maken om te werken aan de andere SDG’s. En je kan als school er voor kiezen om naast SDG4 en 17 een of meer doelen te kiezen waar jullie invulling aan geven. Een goede publicatie over learning objectives en SDG4 van UNESCO vind je hier.

10 oktober 2018: Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, roept de Coöperatie Leren voor Morgen vier docenten uit tot Duurzame Docent 2018. Zij ontvangen een budget om te besteden aan duurzaam onderwijs op school en als aanmoediging om door te gaan met duurzaam onderwijs.

De Duurzame Docenten van 2018 zijn:
Duurzame Docent – Primair Onderwijs: Rik Kuiper, Daltonschool Neptunus, Amsterdam. Rik Kuiper is een enthousiaste en gepassioneerde vakdocent wetenschap, natuur en technologie op Daltonschool Neptunus in Amsterdam. Hij is al 12 jaar actief om van de Neptunus de meest duurzame basisschool van de hoofdstad te maken en te houden. En basisschool de Neptunus is een voorloper op het gebied van duurzaam onderwijs! De daktuin is een ware proeftuin. Wetenschap, natuur en techniek worden prachtig verbonden met Rik als grote kartrekker.

Duurzame Docent – Voortgezet Onderwijs: Henk Veurink, De Groene Welle, Zwolle. Henk is de energieke en enthousiaste trekker van het Eco-team en de Eco-Schools klas. De leerlingen van het Groene Lyceum krijgen hun lessen economie vanuit het perspectief van duurzaamheid. De leerlingen gaan bij hem aan de slag als duurzame ondernemer en verduurzamen steeds verder hun school en schoolomgeving.
Henk is met zijn eco-schools klas bijvoorbeeld actief met afval. Zo gaan alle afvalbakken de klas uit en moet het afval op de gang gescheiden worden.

Duurzame Docent – Hoger Onderwijs: Niko Roorda, Werkzaam als docent op verschillende thema’s o.a. duurzame ontwikkeling, Sprank-Kapelle. Alles wat in Nederland blijvend gebruikt wordt voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs is door Niko Roorda ontwikkeld. Zo schreef hij onder meer het Basisboek Duurzame Ontwikkeling en ontwikkelde een audit-instrument voor duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs. Wegens enorme staat van dienst van de afgelopen 20 jaar wordt Niko Roorda Duurzame Docent 2018.

Duurzame Docent – Middelbaar beroepsonderwijs: Joost Koks, Helicon MBO, Velp. Hoe kun je de groene leefomgeving duurzaam en toekomstbestendig inrichten? Joost Kok is docent watermanagement en gaat op dit thema met zijn leerlingen aan de slag. Leerlingen Watermanagement ontwerpen een groene waterzuivering voor Helicon MBO Velp om het afvalwater van school niet rechtstreeks in het riool te laten afvoeren. Er worden plannen bedacht om het water op een groene manier te zuiveren en te hergebruiken.

6 oktober 2018: De Coöperatie Leren voor Morgen gelooft dat een duurzame toekomst begint met duurzaam onderwijs. Daarom verzamelt de Coöperatie verhalen van duurzame docenten uit heel Nederland. Door duurzame verhalen te delen, inspireren docenten elkaar. Tot nu toe zijn er meer dan 100 verhalen gedeeld.

Per onderwijssector (PO, VO, HO en MBO) wordt op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, één docent extra in het zonnetje gezet. Er zijn per onderwijssector nog 3 docenten in de race voor de titel Duurzame Docent 2018.

Voor de titel ‘Duurzame Docent 2018 (Primair Onderwijs)’ zijn in de race: Rik Kuiper, Daltonschool Neptunus, Amsterdam – Marij Feddema, Kindcentrum de Schatkamer, Zwolle – Cor Both, OBS Roxenisse, Melissant.

Voor de titel ‘Duurzame Docent 2018 (Voorgezet Onderwijs)’ zijn in de race: Henk Veurink, De Groene Welle, Zwolle – Nick Hendriks, IJburg College 2, Amsterdam – Francoise Zinhagel, Helicon VMBO, Eindhoven.

Voor de titel ‘Duurzame Docent 2018 (Hoger Onderwijs)’ zijn in de race: Erwin Groenenberg, Thomas More Hogeschool, Rotterdam – Asma Ouchchahd, Hogeschool IPABO, Amsterdam – Niko Roorda, Werkzaam als docent op verschillende thema’s (o.a. duurzame ontwikkeling), Sprang-Capelle.

Voor de titel ‘Duurzame Docent 2018 (Middelbaar Beroepsonderwijs)’ zijn in de race: Maurijn Odé, MBO College Lelystad, Lelystad – Hanna Veldman, werkzaam als docent op het gebied van paardenhouderij Ameland (en omgeving) – Joost Koks, Helicon MBO Velp, Velp.

Voor elke onderwijssector kiest de jury uiteindelijk één verhaal. Deze vier docenten ontvangen een budget om te besteden aan duurzaam onderwijs op hun school als aanmoediging om te blijven doorgaan met duurzaam onderwijs. Dit kan bestaan uit een training voor het docententeam, een workshop of uitje voor een klas, een investering in de school zelf of nog iets anders. De docent bepaalt. Op 9 oktober 2018 worden de winnende docenten verrast met hun prijs. De bekendmaking van de Duurzame Docent 2018 is op woensdag 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid.

16 april 2018: Duurzaamheid in het onderwijs komt op. Dat hebben we te danken aan de inzet van docenten die zich op steeds grotere schaal inzetten voor duurzaam onderwijs. Deze duurzame docenten zetten we graag in het zonnetje!

Wordt er op jouw school regelmatig aandacht besteed aan bijvoorbeeld klimaat, natuur, afval of wereldburgerschap? Ken je de initiatiefnemer van deze projecten bij jou op school? Wil je deze collega graag een keer in het zonnetje zetten? Dat kan!

In april start de inschrijving voor 2018. Docenten nomineren een collega die een bijzondere rol vervult in het inspireren tot duurzaamheid op school. Inschrijven kan tot 22 juni 2018. Wat verstaan wij onder duurzaamheid: Goed zorgen voor jezelf, de ander en je omgeving. Hier en nu, maar ook daar en later. Ken je de initiatiefnemer van deze thema’s bij jou op school? Wil je deze collega graag een keer in het zonnetje zetten?

De bekendmaking van de Duurzame Docent 2018 is op woensdag 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid.

23 september 2017: De winnaars van de Duurzame Docent 2017 zijn: Emmy Lucas van de Weijerwereld is de Duurzame Docent in het basisonderwijs en Greetje Cnossen van het Nordwin College is de Duurzame Docent in het voortgezet onderwijs

Op de Weijerwereld wordt al bijna 20 jaar gewerkt met internationale projectpartners aan duurzame projecten. Mooi om duurzaamheid en internationalisering te koppelen. Duurzaamheid is iets dat we internationaal, over de landsgrenzen heen en door bundelen van zoveel mogelijk krachten, uiteindelijk misschien nog wel succesvoller kunnen oppakken.

Emmy Lucas zorgt als coördinator internationalisering voor de betrokkenheid en ontwikkeling van duurzaam onderwijs binnen de eigen school en in samenwerking met Europese partnerscholen. De internationale uitwisseling tussen de vijf betrokken scholen gaat over de thema’s milieu en duurzaamheid. Emmy is de drijvende kracht achter dit project en betrekt zelfs burgemeesters erbij.

Greetje Cnossen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zowel thuis (elektisch vervoer en huis volledig op zonne-energie) als tijdens haar lessen staat duurzaamheid centraal. Initiatiefnemer van duurzame excursies op school en kartrekker van het Eco-team en andere duurzame initiatieven. En last but not least heeft Greetje een prijs gewonnen met een filmpje om duurzaamheid en streekproducten onder de aandacht te brengen! In onze ogen een inspiratiebron voor andere docenten!

Met het project duurzame docent van de coöperatie Leren voor Morgen willen we aandacht geven aan deze docenten zodat er op deze manier een verdere impuls aan het duurzaam onderwijs kan worden gegeven. Het zijn immers de docenten die de kennis en waarde van duurzaamheid over moeten brengen op de leerling. Hun enthousiasme is daartoe onmisbaar. Ook kunnen de verhalen van de duurzame docenten andere docenten inspireren zowel binnen als buiten de school.

Wordt er regelmatig aandacht besteed aan bijvoorbeeld klimaat, natuur, afval, wereldburgerschap bij jou op school? Ken je de initiatiefnemer van deze projecten bij jou op school? Wil je deze collega graag een keer in het zonnetje zetten? Zet anders een wedstrijd op school uit waarbij de duurzaamste docent van de school kan worden gekozen. Er kan op Duurzame Docent één docent per school worden aangemeld. Duurzame docenten krijgen altijd een kleine prijs. Bij bijzondere verhalen is het mogelijk om een nascholing voor uw school te winnen. Welke docenten de nascholingen winnen wordt op de Dag van de Duurzaamheid op dinsdag 10 oktober 2017 bekend gemaakt!

Cartoon door Maarten Melis

Tags:

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    22 april 2018 om 15:17 | Permalink

    Youssef el Bouhassani, docent aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2018

    Youssef El Bouhassani, docent Toegepaste Wiskunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is uitgeroepen tot de Docent van het Jaar 2018. De jury roemt de manier waarop El Bouhassani zijn studenten weet te inspireren in plaats van alleen maar informatie te zenden.

    De verkiezing onder docenten van hogescholen en universiteiten is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Naast de titel krijgt El Bouhassani een onderwijsbeurs van 25.000 euro.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..