Nieuwe Rijkslogo In Gebruik Genomen
Geschreven op 19-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, CommunicatieZo, het is zover. Het nieuwe Rijkslogo is er in de definitieve vorm, kleur en typografie. En de eerste toepassing is een feit. Gisteren onthulde minister Camil Eurlings van Verkeer en Waterstaat het nieuwe Rijkslogo op het kantoorpand Westraven, het onderkomen van Rijkswaterstaat.
Het heeft even geduurd sinds de aankondiging bijna een jaar geleden en er ging nog wat mis, maar nu kan het projectteam Project 1 Logo echt van start met de grootschalige ombouwoperatie die de komende jaren gaat plaatsvinden.
Opvallend aan het nieuwe Rijkslogo is de keuzemogelijkheid uit vijf verschillende kleuren blauw als achtergrondkleur (van het lint) en een ruime sortering van maar liefst 16 verschillende kleuren die als steunkleur kunnen worden ingezet.
Daar hoort ook een hele mooie onderbouwing bij:
Voor het logo zijn vijf tinten blauw geselecteerd. Nederlands licht, vereeuwigd door onder andere Vermeer en van Ruijsdael, is wereldberoemd.
Prachtige stapelwolken die langs de horizon trekken met een heldere zon erachter, een scherpe lage zon bij een strakblauwe hemel… Altijd in beweging, intrigerend en oer-Hollands. Tegelijkertijd staat het licht ook voor optimisme en onbegrensde mogelijkheden.
Voor toepassing van het nieuwe logo zijn ook wat mooie voorwaarden opgesteld. Als tekstletter is gekozen voor de RijksoverheidSerif. Dit is een veelzijdige schreefletter, die enigszins klassiek oogt. Daarom combineert hij goed op logoniveau met het beeldmerk. Het font leest prettig en is daarom zeer geschikt voor langere stukken broodtekst.
De RijksoverheidSerif wordt toegepast in alle uitingen, op alle middelen, voor alle afzenders, in alle campagnes, behalve kantoorautomatisering. Hiervoor wordt Verdana gebruikt. Er is gekozen voor een schreefloze kopletter als contrast met het traditionele karakter van logo en tekstletter.
De RijksoverheidSans is tijdloos, neutraal, niet-autoritair en staat in dienst van de boodschap. Deze letter past zeer goed bij het lint, waarop het beeldmerk is geplaatst.
De overheid neemt een centrale plaats in de samenleving in en staat boven alle partijen, maar stelt zich bescheiden op in haar communicatie.
Het logo wordt dus consistent op het exacte midden van een vlak, bovenaan, geplaatst. Dit is een zeer herkenbare plaatsing, wat bij consistent gebruik een grote herkenbaarheid zal krijgen. Daarentegen is de maatvoering weer bescheiden, wat het geheel relativeert. Hierdoor ontstaat de juiste balans tussen autoriteit en vriendelijkheid.
Het logo en de afzender worden visueel gekoppeld. Het logo staat in het midden, onder in het lint. Door de typografie met de horizontale as van het rijkswapen te lijnen worden ze met elkaar verbonden. Bronnen: Regering en Communicatieplein
Nou dat is allemaal erg duidelijk. Over mooi of niet valt te twisten, over de gekozen lettertypen ook, of het gebruik van vijf verschillende kleuren blauw de zo gewenste uniformiteit en herkenbaarheid ten goede komen vraag ik mij af, maar de plaatsing van het logo in het exacte midden van een vlak gaat zeker problemen opleveren.
Zoals u ziet staat het nieuwe Rijkslogo bij dit artikel linksboven en dat is natuurlijk fout. Weet ik wel, maar het lukt mij niet om het plaatje exact in het midden te krijgen. Een probleem waar de website van het Project 1 Logo ook last van heeft.
Pietje Precies zegt:
27 juni 2008 om 10:05 | Permalink
Klopt natuurlijk helemaal niks van dat logo op het gebouw. Kan je zonder meetlatje zo zien, de verhoudingen kloppen niet, zeg maar het lint is te kort !
Erik van Erne zegt:
16 december 2008 om 20:03 | Permalink
@Pietje Precies
Helemaal mee eens. Ik zag het al aankomen dat dit logo heel erg moeilijk op alle plekken toepasbaar is.
Designer zegt:
16 april 2009 om 14:19 | Permalink
NykampNyboer brengt huisstijl op gebouwen van rijksoverheid in kaart
De invoering van het nieuwe rijkslogo is in volle gang. Alle ministeries en onderliggende onderdelen gaan uiterlijk in 2011 naar één nieuw logo met bijbehorende huisstijl. Een omvangrijk onderdeel van dit proces is de aanpassing van alle huisstijldragers in en op de rijksgebouwen zoals gevelbelettering, bewegwijzering en informatiezuilen. NykampNyboer inventariseert de komende maanden voor een groot aantal locaties deze huisstijldragers zodat de uiteindelijke invoering snel en efficiënt kan worden uitgevoerd.
In eerste instantie worden 250 rijksgebouwen geïnventariseerd. Hierbij worden alle interieur -en exterieurelementen in kaart gebracht en geïnventariseerd op punten zoals zichtbaarheid, posities, formaten, bevestigingsmethodes en gebruikte materiaalsoorten. Ook worden er detailfoto’s gemaakt van de binnen- en buitensituaties.
Deze gegevens worden via een handheld computer automatisch vastgelegd in een online huisstijlmanagementapplicatie genaamd PIM™. Dit geavanceerde systeem is door NykampNyboer zelf ontwikkeld. Alle gewenste rapportages, zowel per locatie, per huisstijldrager als per cluster kunnen worden opgevraagd. Hiermee kan de uiteindelijke invoering van de nieuwe huisstijl gemakkelijk en snel worden uitgevoerd. Ook bevat het systeem complete processtappen voor het beheer en onderhoud van de verschillende huisstijldragers.
Fiona Atighi, Projectleider 1 Logo van het Ministerie van Algemene Zaken: ‘We zijn inmiddels hard op weg om alle overheidsorganisaties te voorzien van een nieuwe rijkshuisstijl. In deze huisstijloperatie zijn de overheidsgebouwen een belangrijke gezichtsbepalende factor naar het grote publiek. De vindbaarheid en zichtbaarheid spelen daarbij een grote rol en vraagt om een goede inventarisatie.’
http://www.nykampnyboer.com/nl/index.php?option=com_content&task=view&id=292&Itemid=202
Erik van Erne zegt:
16 april 2009 om 14:24 | Permalink
@Designer
Dank voor deze info. Ja, er wordt heel hard gewerkt om alles in één huisstijl te gieten. Het gaat gestaag, maar niet echt vlug.
Het Projectteam 1 Logo: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=3950
Eén website voor de Rijksoverheid: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=6804