Anders Bekeken

Mansholt Lecture 2019: Een Visie Over De Eiwittransitie by Stacy Pyett en Emely de Vet (WUR)

Geschreven op 10-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Cradle to Cradle - Circulair Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

20 september 2019: Kikkererwten, krekels en algen worden de eiwitbronnen van de toekomst.

Dat stelden de Wageningse onderzoekers Stacy Pyett en Emely de Vet vandaag tijdens de Mansholt-lezing in Brussel.

Samen met Luisa Trindade, Hannah van Zanten en Louise Fresco stelden ze een visie op over de eiwittransitie.

Pyett en De Vet plaatsen de eiwittransitie in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Om de groeiende wereldbevolking te voeden en de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we duurzame eiwitbronnen ontwikkelen. Daarbij moeten we meer plantaardige eiwitten eten en minder vlees, maar dieren blijven een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening, aldus de WUR-wetenschappers.

Om deze voedseltransitie mogelijk te maken, moeten we planten anders gaan veredelen. Ten eerste moeten we gewassen zo telen dat ze een hoger eiwitgehalte hebben, zonder daarvoor kunstmest te gebruiken. Daarbij moeten we niet alleen de vruchten gebruiken, maar ook de stengels en bladeren benutten in de voedselketen. Gewassen die hierbij onmiddellijk in het oog springen zijn peulvruchten als linzen en kikkererwten, omdat die planten ook nog eens stikstof vastleggen in de bodem.

Ten tweede verwachten Pyett en De Vet veel van de ontwikkeling van aquatische eiwitbronnen, zoals zeewier en algen. Ten derde voorzien ze de ontwikkeling van industriële eiwitproductie door bacteriën, gisten en schimmels. En een vierde spoor is de veehouderij circulair maken.

Om dit mogelijk te maken, is een herontwerp nodig van ons voedselsysteem, vervolgen de onderzoekers. Varkens en insecten moeten deel gaan uitmaken van voedselkringlopen, waarbij ze afvalstoffen omzetten in hoogwaardige eiwitten. En boeren gaan eendenkroos en algen telen en daarmee tegelijkertijd het stikstofoverschot in het oppervlaktewater terugdringen, redeneren de onderzoekers. Onderdeel van de transitie is ook dat we consumenten overtuigen dat ze kiezen voor duurzame voeding op basis van insecten en zeewier.

Ook kennisinstellingen als WUR moeten hun agenda aanpassen. Plantenveredelaars moeten planten weerbaar maken tegen klimaatverandering en ze beter bestand maken tegen droogte, hitte en verzilting. En wetenschappers moeten met beleidmakers en bedrijven kringloopsystemen ontwikkelen die voor nieuwe eiwitbronnen zorgen. Verder moet het onderzoek naar milde conservering van voedingsmiddelen, waarvoor minder energie en water nodig is, worden voortgezet, adviseren De Vet en Pyett.

Ze adviseren de EU om de wetgeving te verruimen om daarmee snel nieuwe eiwitbronnen en kringloopsystemen te kunnen ontwikkelen. Ook adviseren ze bedrijven om ketenpartners te vinden om samen voeding van insecten, zeewier en algen op de markt te brengen.

Samen met Louise Fresco presenteerden Pyett en De Vet op 18 september de Mansholt-lezing van WUR in Brussel, voor een gehoor van EU-ambtenaren en Europese politici. Het is de vierde keer dat WUR een Mansholt-lezing in Brussel verzorgt.

23 september 2018: De ondernemers achter Kromkommer en Kipster zijn door University Fund Wageningen bekroond tot winnaars van de derde Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship (M-BASE) 2018.

Beide bedrijven worden geprezen om hun duurzame aanpak van voedselproductie en hun heldere boodschap als maatschappelijk verantwoorde onderneming. De prijs werd uitgereikt tijdens de Mansholtlezing van Wageningen University & Research in Brussel.

De M-BASE wordt eens per drie jaar toegekend aan een succesvolle ondernemer die op een enthousiasmerende en duurzame wijze zijn/haar onderneming leidt.

Dit jaar is gekozen voor twee winnaars in plaats van één, om juist jonge opkomende bedrijven te stimuleren. Kromkommer en Kipster delen de geldprijs van 25.000 euro. Eerdere prijswinnaars zijn Jan Hadders (Dacom) en Simon Groot (East-West Seeds). Zij kregen de prijs voor hun aantoonbare en succesvolle resultaten in het leveren van een duurzame bijdrage met hun onderneming.

Chantal Engelen, co-founder van Kromkommer, wordt door de jury geprezen om haar vernieuwende en aantrekkelijke aanpak om het grote publiek bewust te maken van voedselverspilling. Kromkommer promoot het gebruik van misvormde groenten en maakt daarmee ‘wat krom is het nieuwe recht’. Dit doen ze door samen te werken met de hele sector, op een positieve en inspirerende manier. Op die manier proberen zij te veranderen hoe de gehele keten denkt over kwaliteit. “Kromkommer gelooft dat kwaliteit zou moeten staan voor een vers, veilig en lekker product. Niet voor uiterlijke perfectie en uniformiteit. De natuur maakt tenslotte geen eenheidsworst”, aldus Engelen.

Engelen was net op tijd in Brussel voor de prijsuitreiking, na een succesvolle guerrilla actie op de Dam. Hier plaatsten ze een container met 7000 kilo kromme, maar prima eetbare courgettes. “Dit is de hoeveelheid die één teler in drie dagen moet weggooien omdat ze niet mooi genoeg zijn voor de schappen van de supermarkt”, weet Engelen. Als het aan haar ligt, is haar onderneming in de toekomst overbodig. “Als krom het nieuwe recht is en er geen groenten meer gered te hoeven worden, hebben wij onze missie bereikt.”

Ruud Zanders, eigenaar van Kipster, krijgt de prijs toegekend om zijn veerkracht en aanpassingsvermogen als ondernemer. Met Kipster wil Zanders laten zien dat verantwoorde veehouderij wel degelijk mogelijk is, in de hele wereld. “We moeten onszelf daarbij wel dwingen met open vizier te kijken en vraagtekens durven zetten bij zaken die we als gewoon zijn gaan ervaren”, vertelt hij. De dieren op de boerderij van Kipster worden gevoerd met uitsluitend reststromen, veelal van humane consumptie waarbij de directe competitie tussen mens en dier totaal vermeden wordt.

Met de kennis die Zanders tijdens zijn jeugd opdeed in de pluimveesector en later tijdens zijn studie aan Wageningen University, zette hij eerder in zijn carrière de handel op in de zogenoemde ‘Rondeel eieren’. In de volgende stap naar duurzame productie, intensiveerde hij de samenwerking met onderzoekers Imke de Boer en Hanna van Zanten van Wageningen University & Research (WUR). Professor De Boer, hoogleraar dierlijke productiesystemen, prijst de manier waarop de kennis van WUR door ondernemers als Zanders in de praktijk wordt gebracht. Zij gebruikte de verwaarding van biomassa door Kipster zelfs in haar Mansholt lezing over kringlooplandbouw.

10 september 2018: The third edition of the Mansholt Lecture will take place in Brussels in the Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts on Wednesday 19 September 2018. This year the Mansholt Lecture will address Circular Food Production in Europe.

It is about 60 years ago that Sicco Leendert Mansholt and his colleagues in Europe initiated the modernization of European agriculture in order to feed the population at reasonable prices, to increase productivity and to raise farm incomes. This policy was a great success, but with time its unintended side-effects on landscape, environment, public health and food integrity have become unacceptable.

Finding new ways for Europe’s food production is urgent. A shift is required from a focus on the efficiency of single products towards optimizing the natural resource use of the food system as a whole. Europe’s future lies not in a linear but in a circular food system with an integrated use of regenerative natural resources and associated agro-biomass. In fact, Mansholt already proposed something along these lines in 1972! Today, innovative technologies, such as sensors, big data and artificial intelligence provide the tools to design modern, resilient circular food systems.

During the Mansholt-lecture the winner of the Mansholt-Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2018 (M-BASE) will be announced and will receive a prize of 25.000 euro. The award aims to illustrate that alumni of Wageningen University & Research (WUR) and entrepreneurs directly related to WUR, actively contribute to sustainable entrepreneurship with large societal and possibly international impact. See also: Circular Agrofood System: A Zero-Waste System Producing 70 % More Food by WUR

The University Fund Wageningen has awarded the Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship (M-BASE) 2015 to Simon Groot of East-West Seed. Under his leadership the company has developed a market for vegetable seeds in South East Asia with the result that small local farmers can now produce and earn more. Groot stimulates knowledge sharing, and the company regularly collaborates with researchers in Wageningen. The prize was presented on Monday 7 September 2015 during the opening of the Wageningen University & Research academic year.

The committee of the Wageningen University Fund has granted the Mansholt-Business Award 2012 for Sustainable Entrepreneurship to Jan Hadders of Dacom. The goal of the award is to illustrate how Wageningen University & Research alumni and entrepreneurs directly related to the university actively contribute to sustainable entrepreneurship that has a large societal and possibly international impact. The award is extended to those successful entrepreneurs who manage their company in an enthusiastic and sustainable manner. Jan Hadders received 25.000 euro, a bronze sculpture of the Wageningen Tree and a degree.

The Mansholt lectures, named for the great Dutch European politician and thinker Sicco Mansholt, are organised by Wageningen University & Research to discuss European policy and issues in the domain of Wageningen University & Research: food, agriculture and sustainable livelihoods. In 2018 the third edition is held in Brussels.

In 2017 President of the Executive Board of Wageningen University & Research, Prof. dr. Louise O. Fresco gave a keynote speech and two documents were presented: The policy document ‘Food transition 2030′ focuses on the challenge to achieve the transitions to a sustainable, affordable, trustworthy and high-quality food system in the next decade or two that will fulfil the needs of a diverse and growing world population.

The policy document ‘Towards a European Food and Nutrition policy’ examines current policies and practices before diving into the question how innovation can support a change towards better diets. A forum with international experts discussed both documents.

The first Mansholt lecture was organised in September 2016 with the title ‘Towards a Common Agricultural and Food Policy’. This lecure emphasized the need to involve all stakeholders into a broader common agriculture & food policy. This in order to cope with five major challenges: food and nutrition security & safety, climate change & water and energy use, ecological impacts, healthy diet for a lifelong healthy lifestyle, and inequality.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (656)
  • Agenda (3.153)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (119)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (809)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle – Circulair (501)
  • Design (233)
  • Dieren (176)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.292)
  • Educatie (346)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.383)
  • Europa (29)
  • Evenementen (179)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (306)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (117)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (370)
  • Int. Samenwerking (192)
  • Investeren (135)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.664)
  • Licht (375)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (169)
  • Milieu (749)
  • MVO (109)
  • Natuur (735)
  • Nederland (23)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (221)
  • Vakantie (80)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.358)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (302)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Waterinnovatiefestival 2019: The Big Water Hack 2019 En Uitreiking Waterinnovatieprijs 2019
  • Green Deal Circulaire Festivals Voor Internationale Evenementenindustrie
  • Transdev Investeert In Elektrische Bussen: 156 Elektrische Bussen Voor Noord-Holland by Ebusco
  • Via Parijs: Energietransitie Biedt Kansen Voor Nederland by College van Rijksadviseurs
  • De Eerste Elektrische Mazda: De Mazda e-TPV (electric Technology Prototype Vehicle)
  • De Elektrische Toyota BEV: Ultracompacte 2-Zits City Car
  • EU Subsidie Voor Hydrogen Valley: De Groene Waterstof Regio In Noord Nederland
  • Utrecht Stopt Met Afvalpas: Pasjessysteem Ondergrondse Afval Containers Afgeschaft In 2020
  • Klimaatnieuws: Gletsjers In Andesgebergte Met 40% Gekrompen Of Helemaal Gesmolten
  • Hoe Duurzaam Is Biomassa Nou Eigenlijk?: Energievoorziening Op Basis Van Hout (biomassa)
  • Gridflex Heeten: Duurzamer Dan Duurzaam – Een Zelfstandig Netwerk Samen Met De Buren
  • Achmea Werkt In 2030 Volledig CO2-Neutraal: Sustainable Development Goals (SDG’s) Centraal
  • De Bosatlas Van De Duurzaamheid: Alles Over Duurzaamheid In Nederland
  • State-Of-The-Art Cradle to Cradle Winkelcentrum De Oranjerie In Apeldoorn
  • De RSD-E Tug 2513: Een 70-Tons Elektrische Sleepboot In Auckland, Nieuw Zeeland by Damen
  • Haagse Gemeenteraad Wil Herbruikbare Eco-Bekers Op Evenementen
  • Fokker 7|8: ‘s Werelds Eerste Cradle to Cradle Geoptimaliseerde Logistieke Gebouw
  • Nieuw Duurzaam CO2-Neutraal Pand Voor Laagsteprijsgarantie In Rosmalen
  • Nieuw Duurzaam Hoofdkantoor ING In Amsterdam Zuidoost: Open, Transparant, Energie-Positief
  • DHL Parcel Hub Zaltbommel: Duurzaam E-commerce Sorteercentrum Voor Nederlandse Markt
  • Links

    Milieunet op..