google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Low Car Diet 2021: Kies voor Duurzaam Vervoer – Provincie Groningen Winnaar Low Car Diet 2021

Geschreven op 30-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 16 oktober 2021: Dertig dagen lang hebben verschillende Nederlandse werkgevers vanaf 13 september op een ‘auto-dieet’ gestaan om werknemers te stimuleren structureel voor duurzamer reisgedrag te kiezen.

De Provincie Groningen is daarom op 14 oktober in de prijzen gevallen: medewerkers reizen het meest duurzaam. Nu, na het coronajaar, lijkt gedragsverandering meer dan ooit nodig.

Het jaar thuiswerken – eigenlijk een continu auto-dieet – heeft na de lockdown niet geleid tot afname van autogebruik. De Nederlandse wegen staan sinds vorige week weer overvol. Voor organisator stichting de Reisbeweging is het juist nu belangrijk om de beste deelnemers van het Low Car Diet te belonen. ‘Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om duurzaam reizen, reizen buiten de spits en, ja, ook thuiswerken te stimuleren. Alleen op die manier dringen we autogebruik terug. We moeten nu doorpakken om de winst van de afgelopen jaren niet te zien verdampen.’

De Provincie Groningen wint omdat daar de medewerkers het vaakst hun auto lieten staan. ‘Als Provincie Groningen willen we de medewerkers optimaal ondersteunen om elders te werken en zo reisbewegingen af te laten nemen. Op deze manier dragen we bij aan de provinciale ambitie op duurzame ontwikkeling in onze organisatie’, zegt een woordvoerder van de provincie. Ook afzonderlijke deelnemers konden winnen. Zo is een medewerker van Arcadis in de prijzen gevallen. In andere categorieën won de Provincie Flevoland (de schoonste), Arcadis (de fitste), de Provincie Gelderland en Reinaerde (de meest efficiënte).

1 september 2021: Vanaf 13 september 2021 kan jouw organisatie op een leuke, inspirerende en energieke wijze de ‘challenge’ aangaan om meer te bewegen en gezonder, bewuster en duurzamer te reizen. Het welzijn van medewerkers, staat als nooit tevoren, centraal.

Na een jaar afwezigheid gaat het Nederlandse bedrijfsleven opnieuw een maand lang zo duurzaam mogelijk op en neer naar het werk. Het doel: zo min mogelijk CO2-uitstoot.

“De coronacrisis is een soort dry run voor een mobiliteitstransitie gebleken. Onze manier van reizen en werken is door noodzaak drastisch veranderd. Om de gestelde klimaatdoelen te behalen moeten we dit momentum vasthouden en de veranderingen borgen in het mobiliteitsbeleid van de organisaties”, aldus Joris Smulders (directeur Stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet).

Low Car Diet sluit hier goed bij aan; “We stimuleren werknemers al sinds de start van Low Car Diet om niet onnodig te reizen, zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk te wandelen of te fietsen en vooral de spits te mijden.” De afgelopen maanden liet de CO2-uitstoot in Nederland de sterkste daling ooit zien o.a. doordat veel medewerkers genoodzaakt thuis moesten werken. “We willen bedrijven en organisaties ondersteunen om die mobiliteitstransitie voort te zetten.”

Tijdens het Low Car Diet ontdekken topbestuurders en medewerkers van organisaties dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, meer ontspannen, schoner en gezonder kan. Zij maken één maand lang gebruik van andere vormen van vervoer zoals o.a. de (elektrische) fiets, deelauto’s en trein. De reisgegevens worden bijgehouden via de Fynch App. Hiermee krijgen de deelnemende organisaties tijdens en na deze maand volledig inzicht in het reisgedrag.

Door het meedoen aan de mobiliteitswedstrijd krijg je als bedrijf inzicht in het reisgedrag van je werknemers, stimuleer je duurzame reiskeuzes en kun je de vitaliteit en het welzijn van je werknemers motiveren en belonen. Duurzaamheid en vitaliteit worden (verder) op de kaart gezet binnen je organisatie en kosten worden bespaard. De applicatie kan je ook op administratief niveau ontzorgen en je helpen om je zakelijke CO2 footprint inzichtelijk te maken.

>19 juli 2020: Stichting de Reisbeweging heeft bekend gemaakt dat op 17 mei 2021 een nieuwe editie van het Low Car Diet van start gaat.

Met deze mobiliteitswedstrijd biedt de organisatie het bedrijfsleven een aantrekkelijke tool om de positieve verandering op het gebied van reizen en werken, die heeft plaatsgevonden door COVID-19, vast te houden.

“De coronacrisis is een soort dry run voor een mobiliteitstransitie gebleken. Onze manier van reizen en werken is door noodzaak drastisch veranderd. Om de gestelde klimaatdoelen te behalen moeten we dit momentum vasthouden en de veranderingen borgen in het mobiliteitsbeleid van de organisaties”, aldus Joris Smulders (directeur Stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet).

Low Car Diet sluit hier goed bij aan; “We stimuleren werknemers al sinds de start van Low Car Diet om niet onnodig te reizen, zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk te wandelen of te fietsen en vooral de spits te mijden.” De afgelopen maanden liet de CO2-uitstoot in Nederland de sterkste daling ooit zien o.a. doordat veel medewerkers genoodzaakt thuis moesten werken. “We willen bedrijven en organisaties ondersteunen om die mobiliteitstransitie voort te zetten.”

Daarom heeft de organisatie besloten het Low Car Diet opnieuw te organiseren vanaf 17 mei 2021, maar wel op een vernieuwende manier. Voorheen ging het enkel om duurzaam reizen tussen woon- en werklocatie, nu gaat het ook om het maken van gezonde en duurzame keuzes tijdens het thuiswerken. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om genoeg te bewegen om ergonomische en fysieke klachten te voorkomen. Zo beloont de app die wordt gebruikt tijdens de wedstrijd ook het maken van een korte wandeling en een fietsrit. “Op een leuke manier ga je als organisatie een maand lang aan de slag met het Low Car Diet. We stomen de teams echt klaar voor de wedstrijd en blijven ze coachen gedurende de maand. Zo is er een landelijke kick-off, het wekelijkse tussenklassement, bieden onze partners verschillende soorten vervoer aan én maken we uiteindelijk de grote winnaar bekend.”

Het aantal deelnemers van de voorgaande edities staat nu op 13.000, maar de organisatie verwacht dat de teller ruimschoots over de 25.000 gaat komend jaar. “De coronacrisis heeft de mobiliteitstransitie in een stroomversnelling gebracht en laat zien dat het aanpassingsvermogen van medewerkers groot is. Daar moeten we nu op een aantrekkelijke manier op doorpakken en met het Low Car Diet geven we hier actief invulling aan.” Bedrijven en organisaties zoals Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Arcadis, Strukton en Unilever verschenen eerder al aan de start en gingen samen voor een besparing van 100 ton CO2-uitstoot.

10 oktober 2019: De Universiteit Utrecht is de winnaar van het Low Car Diet 2019. De tiende editie komt op eindstand van 51,5 ton CO2 besparing.

Onder alle deelnemers is de CO2 uitstoot per kilometer gemiddeld met 39% gedaald. Afgelopen maand werden bijna 3000 medewerkers van onder andere Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Arcadis en Unilever uitgedaagd om een maand lang zoveel mogelijk de auto te laten staan.

Onder de bijna 3000 deelnemers werden ook prijzen uitgereikt voor de meeste fietsritten (Joris Pekel van Gemeente Amsterdam), meeste OV ritten (Guus Klaas van Stedin), meeste duurzame ritten (Martien Lathouwers van Arcadis) en minste autoritten (Inge Poppe van UMC Utrecht).

Het Low Car Diet loopt na vandaag gewoon door. Aan alle deelnemende organisaties is gevraagd om deze duurzame reisgewoontes voort te zetten. Daarnaast heeft stichting de Reisbeweging, organisator van het evenement, de ambitie om nog meer CO2 uitstoot te besparen door bijvoorbeeld het Low Car Diet voor heel Nederland mogelijk te maken.

“We zijn ontzettend trots op onze deelnemers, wat hebben ze het geweldig gedaan. Met de besparing van 51,5 ton CO2 laten we echt zien wat voor impact mobiliteit heeft op het klimaat. Je kan ontzettend veel goeds doen door vaker de auto te laten staan en de alternatieven zijn eenvoudig en vaak net zo prettig. Dat hebben we ook vaak teruggekregen van onze deelnemers. We zijn erg blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld en kijken uit naar de volgende editie”, aldus Joris Smulders (interim-directeur stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet).

In het recent overeengekomen Klimaatakkoord is een duidelijk doel gesteld: het aantal autokilometers in 2030 met 8 miljard te verminderen en hiermee minimaal 1 Mton CO2 te besparen. Het Low Car Diet is opgenomen in het Klimaatakkoord als één van de belangrijkste initiatieven om gedragsverandering voor duurzame mobiliteit te stimuleren.

Dit jaar werd er tijdens Low Car Diet voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe app: Fynch, een mobiliteitsapp die inzicht geeft in je rij- en reisgedrag op basis van data uit je smartphone en/of mobiliteitskaart. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd.

19 juli 2019: Een maand lang de auto zoveel mogelijk laten staan en kiezen voor een duurzamer vervoermiddel. Die uitdaging gaan organisaties en hun werknemers dit jaar aan tijdens de tiende editie van het Low Car Diet van 10 september tot en met 10 oktober 2019.

Het Klimaatakkoord is duidelijk: organisaties moeten in 2030 per jaar 8 miljard zakelijke autokilometers terugdringen. Het is niet voor niets dat het Low Car Diet in het Klimaatakkoord opgenomen is als een van de belangrijkste initiatieven om gedragsverandering voor duurzame mobiliteit te stimuleren.

Aan de tiende editie doen medewerkers mee van onder meer Arcadis, Strukton, Unilever, Stedin Groep, provincie Flevoland, a.s.r. verzekeringen, Royal HaskoningDHV, Hogeschool Utrecht, Flight Forum, het UMC Groningen en het UMC Utrecht.

Dit jaar krijgen de deelnemers de beschikking over een nieuwe app die iedere dag automatisch alle trips meet die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd. De app stimuleert deelnemers duurzamer te reizen door inzicht in prestaties te geven en duurzame keuzes direct te belonen met coins. De verdiende coins zijn in te wisselen voor gratis koffie, 1e klas upgrades bij NS en diverse duurzame incentives.

Het Low Car Diet geeft inzicht in de manieren waarop bedrijven meer duurzame kilometers kunnen maken. Frans Hofstede (CFO Arcadis Nederland): “Door deel te nemen aan deze mobiliteitswedstrijd willen wij medewerkers verder stimuleren om op andere manieren te reizen. Met als uiteindelijk resultaat een gedragsverandering op lange termijn.”

Aangezien meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer werk gerelateerd is, hebben werkgevers een grote rol in het verduurzamen van de mobiliteit. De werkgevers aanpak in het Klimaatakkoord is gericht op het vergroten van het aantal werkgevers dat zich inspant voor minder uitstoot van het werk gerelateerd verkeer. Ook wordt er gewerkt aan verankering van duurzame mobiliteit in het wettelijk kader door middel van een CO2 normering.

De ambitie is om het aantal autokilometers in 2030 met 8 miljard te verminderen en hiermee minimaal 1 Mton CO2 te besparen. “Mobiliteitsgedrag is – naast technologische ontwikkelingen in de aandrijving van vervoermiddelen of de brandstoffen die daarvoor worden gemaakt – een belangrijke sleutel tot CO2-reductie”, (Klimaatakkoord 30 juni 2019, p70). Het Low Car Diet laat organisaties op een hele laagdrempelige wijze kennis maken met de kracht van gedragsverandering.

14 juni 2018: Center Parcs is de winnaar van deze editie van de mobiliteitswedstrijd Low Car Diet 2018.  De werknemers van Center Parcs scoorden afgelopen maand de meeste punten voor het zo duurzaam mogelijk reizen. Ook werd bekend dat Low Car Diet deelnemers positiever staan tegenover rekeningrijden, dan tegenover stadstol.

Door een maand lang de fossiele (lease)auto te laten staan en te reizen met een e-bike, de NS of een elektrische auto, bespaarden de 15 deelnemende bedrijven 63,1 ton CO2. Alle 1426 deelnemers samen maakten 64% minder autokilometers.

De deelnemers hebben hun aangepaste reisgedrag en de mobiliteitswedstrijd positief ervaren: “Ik was aangenaam verrast door de prestaties van een elektrische auto, ik denk er serieus over na om over te stappen op elektrisch rijden.” en “Door deze wedstrijd kwam ik erachter dat ik na een fietstocht gewoon kan douchen op kantoor. Dat maakt de drempel om te fietsen een stuk lager, want je wilt wel fris achter je bureau zitten.”

8 mei 2018: De volgende editie van het Low Car Diet staat op de planning van 14 mei tot en met 14 juni 2018. Op maandag 14 mei opent Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, samen met Roger van Boxtel (president-directeur NS) op een feestelijke manier de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland, het Low Car Diet.

Voorafgaand wordt staatssecretaris Stientje van Veldhoven het hemd van het lijf gevraagd door jongeren uit de mobiliteitssector. Na de aftrap gaan CEO’s en medewerkers van uiteenlopende bedrijven een maand lang met elkaar de strijd aan om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Het Low Car Diet is een jaarlijkse mobiliteitswedstrijd waar CEO’s en medewerkers van bedrijven uit het hele land aan deelnemen. Het uiteindelijke doel is om ander reisgedrag te stimuleren en zo minder CO2 uit te stoten en de files te verminderen. Het Low Car Diet 2018 is van maandag 14 mei tot en met donderdag 14 juni.

Van 14 mei tot 14 juni 2018 gaan ABN Amro, Antea, Arcades, Center Parcs, CGI, Duo, Enexis, Hanzehogeschool Groningen, Landal Greenparks, LeasePlan, MN, Provincie Drenthe, Stedin, Strukton en Tauw met elkaar de strijd aan tijdens deze mobiliteitswedstrijd om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Het wedstrijdelement daagt de deelnemers uit om er vol voor te gaan: deelnemers kunnen hun prestaties volgen en vergelijken in een app. Op 14 juni worden het winnende bedrijf en de beste deelnemer bekend gemaakt.

14 november 2017: De achtste editie van de Low Car Diet campagne is weer afgesloten. Van de zes prijzen die zijn uitgereikt is Hunter Douglas als winnende organisatie uit de bus is gekomen. Verder zijn Antea Group, Strukton en Arcadis in de prijzen gevallen.

Hunter Douglas won met 39 deelnemers van de negen andere deelnemende organisaties. In totaal deden er meer dan 500 deelnemers mee. De provincie Drenthe is op de tweede plek geëindigd. Deelnemers van Antea Group, Strukton en Arcadis kregen nog prijzen voor hun individuele successen binnen de wedstrijd.

Hunter Douglas heeft tijdens de 5-weken durende Low Car Diet campagne een verbetering van 72% geboekt ten opzichte van voor de wedstrijd. Dit is het meest van alle deelnemende organisaties; het gemiddelde ligt op 36%. Verder heeft het bedrijf 81% minder autokilometers gemaakt en 1.4 ton CO2 bespaard tijdens de deelname.

3 september 2017: Zo, het wordt weer tijd voor het Low Car Diet, de ideale speeddate met verschillende vormen van vervoer. Vanaf de start op maandag 2 oktober tot en met vrijdag 3 november 2017 maken topbestuurders en medewerkers 30 dagen lang gebruik van de (deel) fietsen, high speed e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s.

Bedrijven gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken en ontdekken dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan. Meld je nu aan voor Low Car Diet 2017!

Sinds de start van het Low Car Diet bij Urgenda in 2012 is de wedstrijd in een aantal jaar uitgegroeid tot de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. Hier zijn we natuurlijk uitermate trots op en dit hadden we niet kunnen bereiken zonder de steun en hulp van Urgenda.

Maar nu is het toch eindelijk zo ver dat we kunnen aankondigen dat we in een eigen, onafhankelijke stichting zijn overgegaan vanaf februari 2017! Deze stichting heet De Reisbeweging en focust zich naast duurzaamheid ook op bereikbaarheid en leefbaarheid, zowel in Nederland als internationaal.

Low Car Diet14 november 2015: Verzekeraar Achmea is de winnaar van het Low Car Diet 2015 en heeft de grootste vooruitgang geboekt in CO2-reductie en verminderde haar uitstoot met 65%. SNS Bank volgt op de tweede plek met de beste verbetering ten opzichte van voor het Low Car Diet-traject. De winst is groot in alle opzichten!

Vandaag werd, tijdens het Low Car Diet Slotevent op Hoog Catharijne, bekend gemaakt dat de deelnemende bedrijven in totaal 50% schoner zijn gaan reizen, 30% goedkoper uit waren in hun mobiliteitskosten en deelnemers 40% meer hebben bewogen. Voor een investering van slechts 1000 euro voor deelname aan de 30 dagen durende wedstrijd, bespaarden ze daarmee samen ruim 23.500 euro op hun uiteindelijke mobiliteitskosten. Dat is € 1.800 per bedrijf.

Een grote factor die bij heeft gedragen aan al deze positieve veranderingen is het elektrisch vervoer: de deelnemers zijn over het algemeen minder autokilometers gaan rijden, maar van de overgebleven kilometers was al 27% elektrisch. Sowieso een kwart van de Low Car Diet-deelnemers reed dus elektrisch. Ter vergelijking, 0,1% van het wagenpark bij Nederlandse bedrijven is momenteel maar elektrisch.

Vorig jaar deden er overigens meer bedrijven mee, maar dit jaar was de besparing met minder bedrijven veel groter. Dit komt doordat het geslaagd is dat de bedrijven het Low Car Diet dit jaar als een serieuze transitiemethode hebben ingezet. Het Low Car Diet 2016 start op 1 april 2016. U kunt zich nu al aanmelden.

10 november 2015: Zo, het Low Car Diet 2015 zit er weer op. Op vrijdag 13 november is het tijd voor het slotevenement waar ook het winnende bedrijf bekend zal worden gemaakt. De tussenstand van de eerste drie weken: 1. SNS Bank 2. Achmea 3. PGGM 4. IBM 5. Arcadis 6. Strukton

Tijdens het slotevent worden alle ervaringen, verassingen en mogelijkheden uitgewisseld tussen deelnemers, bedrijven en koplopers. De winnaar van Low Car Diet wordt bekend gemaakt en deelnemers zien hoe ze met hun bedrijf hebben gepresteerd. Het wordt een ontspannen middag met leuke verhalen, muziek en inspirerende sprekers. Hoe(veel) hebben de nieuwe bedrijven verduurzaamd en wat kunnen ze leren van oud-deelnemers? Hoe reis je het hele jaar door duurzaam? Kom langs -wel even aanmelden– en vind het allemaal uit!

Voor wie? Voor alle deelnemers van het Low Car Diet, alle bedrijven die in april mee willen doen met de volgende editie van het Low Car Diet en andere geïnteresseerden die de transitie willen maken naar duurzame mobiliteit. Het Low Car Diet 2016 start op 1 april 2016. U kunt zich nu al aanmelden.

30 september 2015: Het Low Car Diet is de ideale speeddate met verschillende vormen van vervoer. Vanaf de start op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, maken topbestuurders en medewerkers met de mobiliteitskaart 30 dagen lang gebruik van de (deel) fietsen, high speed e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s.

Bedrijven gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken en ontdekken dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan.

De eerste pilot editie van het Low Car Diet vond plaats in 2012 met 10 topbestuurders. In 2014 was het de grootste wedstrijd in Nederland en zeer succesvol met 100 bedrijven en een recordaantal van 1150 deelnemers, onder wie 100 directeuren. Bedrijven als Nike, Bugaboo, IBM, PGGM, ABN Amro, EY, Landal GreenParks, Eneco en Unilever deden mee.

De uiteindelijk winnaar was TMG dat in 30 dagen 60% meer duurzamere kilometers maakte. De bedrijven bespaarden in 2014 gemiddeld 38% op hun mobiliteitskosten, werknemers reisden 30% schoner en bewogen 16% meer. Meld je nu aan voor Low Car Diet 2015!

Zie ook: Fietsen Scoort Deelt 10.000 Euro uit aan Duurzame Projecten in Ontwikkelingslanden –  Waarom Is de Fiets Zo Populair in Nederland Infographic? Fietsen Is Goed voor het Milieu en Gezond – Echt! Het regent bijna nooit! Dus ga toch fietsen – Fietsnelwegen in Nederland: Non stop op de fiets naar de binnenstad – Elektrisch Rijden in Nederland: Mooie Voorbeelden van Elektrisch Transport – De 100% Elektrische Scooter is Hot, Hip en Happening – De Urban Arrow Elektrische Transportfiets: Hét Alternatief Voor Transport in de Stad

Tags:

5 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  2 november 2015 om 09:02 | Permalink

  Low Car Diet by Arjen Wittekoek Coolrec

 2. Erik van Erne zegt:

  25 juli 2019 om 13:07 | Permalink

  Low Car Diet by Fleur Kappen

 3. Erik van Erne zegt:

  22 september 2021 om 15:44 | Permalink

  Low Car Diet 2021: Arcadis 30 dagen op auto-dieet

  Lidewij de Haas, Directeur van Arcadis, is zelf dagelijks bezig met reizen op een gezonde en duurzame manier. Met het Low Car Diet 2021 heeft ze als doel om ook alle Arcadis collega’s te stimuleren bewuster, gezonder en CO2-arm te reizen. En dat op een leuke manier, met een beetje competitie! Mobiliteit is namelijk een van de belangrijkste factoren om de footprint van Arcadis nog verder terug te dringen naar nul in 2030. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Arcadis, maar voor alle werkgevers in Nederland!

 4. Erik van Erne zegt:

  23 september 2021 om 07:50 | Permalink

  Low Car Diet 2021: Provincie Flevoland 30 dagen op auto-dieet

  Philippe Spapens, afdelingshoofd Strategie en Beleid van de Provincie Flevoland, is niet alleen enthousiast over hoe vooruitstrevend en duurzaam zijn provincie is, maar ook over het Low Car Diet! Iedereen mag een steentje bijdragen aan klimaatverbetering, dus met deze challenge en de middelen die de provincie ter beschikking stelt kunnen alle collega’s (al thuiswerkend) kiezen voor een CO2-arme manier van reizen. Zo mikt de Provincie Flevoland op de koploperpositie als schoonste, fitste én beste organisatie.

 5. Erik van Erne zegt:

  7 oktober 2021 om 15:03 | Permalink

  Low Car Diet 2021: Bootcamp Burn Calories Not Fuel

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..