google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

L’Oreal Nederland Kiest voor een Duurzame Kerstboom: Adopteer een Kerstboom

Geschreven op 29-11-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Kerst Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Adopteer een KerstboomZie ook: L’Oréal For The Future: L’Oréal Bold Sustainability Targets for 2030

Leuke vraag over welke kerstboom de beste keus is om de vestiging van L’Oreal Nederland in feeststemming te brengen. Het e-mailtje van Inge Kaaijk van L’Oreal bevatte eigenlijk een aantal vragen waar we bij Anders Bekeken graag op in willen gaan.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer bedrijven en particulieren die het liefst kiezen voor een duurzame kerstboom.

Kun je mij adviseren over een kerstbomenaankoop die wij moeten doen? We willen onze locatie graag aankleden met een paar kerstbomen en dat willen we graag op een duurzame manier doen. Kunnen we dan het beste kiezen voor kunstboom? En weet jij misschien welke boom we dan zouden moeten kiezen? Of kiezen we voor een boom met kluit die van bijvoorbeeld een bedrijf zoals Adopteer een Kerstboom?

Eerst maar eens een kijkje genomen bij dé instantie die dat soort informatie beschikbaar stelt voor consumeneten: Milieu Centraal. Daar lees ik: Uit oogpunt van milieu is er geen duidelijke voorkeur voor een kunstkerstboom of een levende boom. Een levende boom ruikt heerlijk en kunt u laten herplanten. Bij een kunstboom is vooral belangrijk dat die lang meegaat.

Vreemd want in een publicatie in de Consumentengids van 1997 wordt daar iets heel anders over gezegd: Echt gaat boven namaak. Kunstkerstboom zijn goedkoper, maar slechter voor het milieu. Hoe groot, en een echte of een kunstboom? Smaak speelt een rol, maar ook de prijs, de levensduur, het milieu en het brandgevaar. En: lijkt een kunstboom op een echte? Wij hebben het voor u uitgezocht. Met metingen en meningen en proeven met vuur. Conclusie: met een kunststof kerstboom bent u een vriend van uw portemonnee, maar beslist niet van het milieu. Met een echte boom is het net andersom. Voor het milieu is een boom met kluit, als u die in leven houdt, het vriendelijkst. Ook de boom zonder kluit schaadt het milieu over het geheel genomen minder dan een kunstboom. Zie ook: Kappen nou die kerstbomen

Zelfs al zou je in twintig jaar maar één kunstboom kopen tegenover twintig echte bomen, dan nog is een echte boom beter. Om precies te zijn: uit het huishoudelijk afval komt na verbranding per jaar en per persoon in Nederland 4,8 kg gevaarlijk afval vrij. Een kunstboom die tien jaar meegaat, is gemiddeld per jaar verantwoordelijk voor 0,12 kg daarvan (2,5%). Een boom die drie jaar meegaat levert 7,5% op van de jaarlijkse hoeveelheid gevaarlijk afval per persoon in Nederland. Dat is een onevenredig grote hoeveelheid.

Uit een brandende kunstboom komen verder nog giftige stoffen vrij en stoffen die bijdragen aan verzuring en smogvorming; uit een echte boom zijn die bijdragen nihil. Voor het produceren van een kunstboom ten slotte is ongeveer evenveel water en vijfmaal zoveel energie nodig als voor het kweken van een echte boom. Voor echte bomen worden onkruidbestrijdingsmiddelen (vooral de eerste twee jaar), insectenbestrijdingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Per boom gaat het om geringe hoeveelheden. Het transport van kerstbomen (ongeveer de helft komt uit Duitsland, Denemarken en België) is eveneens milieubelastend, maar ook dit legt per boom weinig gewicht in de schaal. Bovendien komen kunstbomen van nog verder weg. Bron: Davids Boom Zie ook deze publicatie in het Nederlands Bosbouw Tijdschrift (PDF)

Ons advies is dan ook om een Kerstboom te adopteren bij het bedrijf dat Inge zelf al had gevonden. Een adoptiekerstboom krijgt aandacht, en dat merk je. Hij staat lekker met zijn wortels in de biologische grond, krijgt bezoek van zijn adoptiefamilie en mag elk jaar op vakantie naar een gezellig huis. Tussen 7 en 24 december komt u naar één van de adoptielocaties in Leusden, Amsterdam of Waalre en kiest een boom uit. U betaalt naast de prijs van een boom ook statiegeld. Na de kerst levert u de kerstboom weer in en krijgt uw statiegeld terug. Als u dat wilt, noteren wij uw adresgegevens en krijgt uw boom een label met nummer dat bij uw boom hoort. Het nummer blijft bij uw boom zodat u deze volgend jaar weer kunt adopteren. U wordt dan vanzelf uitgenodigd om uw boom weer te komen ophalen. Zie ook Kies een duurzame kerstboom en denkt u even aan Dé Kerst Trend 2009: een kerstboom met LED-verlichting

kerstboom-met-led-lampjesHad u vorig jaar al een adoptieboom, dan hebben wij deze voor u tot en met 13 december gereserveerd. U kunt dus gewoon dezelfde boom komen ophalen als u wilt. Het kan zijn dat u liever een andere boom adopteert dit jaar. Uiteraard kan dat. Geef dan wel uw oude nummer even door, zodat uw oude boom een andere adoptiefamilie kan krijgen. Bent u uw nummer vergeten? Geen nood! Op de kwekerij hebben we een lijst met alle nummers en namen.

Onze kwekers hebben al jaren ervaring met het verzorgen van biologische bedrijfskerstbomen. In veel gevallen kan dat een adoptiekerstboom zijn die we hergebruiken. Maar boven de 2 meter is dit niet meer mogelijk. Dan is de wortelkluit namelijk te klein om te overleven. Wie een boom tot 3,5 meter wil, kan een biologisch geteelde boom (met of zonder kluit) bestellen. Desgewenst leveren we energiebesparende LED-verlichting mee. Zie ook: December, de Maand van de LED-verlichting – Zuinige kerstverlichting – Veel energie besparen met energiezuinige LED sfeer- en kerstverlichting

Brandveiligheid
Een brandende kaars onder een kunstboom kan hem in brand zetten, maar haalt u de kaars (of een andere brandhaard) weg, dan gaat het vuur vanzelf uit. Met kerstversiering erin hangt het natuurlijk daarvan af hoe de brand zich gedraagt. Voorzichtigheid blijft geboden. Een brandende kunstboom rookt overigens minder dan een echte boom met kluit die een week lang geen water heeft gekregen. En ongeveer even erg als een boom met een natgehouden kluit. Brandveiligheid tijdens Kerst en Oud & Nieuw

Energieveiligheid
Met versiering en verlichting in en om uw huis geeft u een extra feestelijk tintje aan verjaardagen, Kerstmis of een voetbalevenement. Dit kan echter risico’s met zich meebrengen, als bijvoorbeeld de bedrading slecht is of lampen worden versierd met met slingers.  Als u rekening houdt met de tips voor veilige feestverlichting in huis en veilige feestverlichting buiten huis, voorkomt u gevaarlijke situaties en kunt u veilig genieten van feestdagen.

Behalve bij deze tips is het ook verstandig eens stil te staan bij de energiekosten van verlichting. Die kunnen namelijk oplopen van enkele euro’s bij een eenvoudige verlichting tot bijna honderd euro bij een complete gevelverlichting! Bron: Energieveilig

Kaarsenveiligheid
In de donkere wintermaanden worden er volop kaarsen gebrand. Zie ook: Gouda bij Kaarslicht – Kaarsrestanten graag naar Het Tweede Lichtje. Gezellig, maar soms ook gevaarlijk. Kaarsen leiden namelijk regelmatig tot brandwonden. Een aantal tips waarmee u veel ongelukken kunt voorkomen:

 • Brand kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
 • Zorg voor een stabiele, onbrandbare kaarsen-houder (geen hout of plastic).
 • Zorg ervoor dat kaarsen stevig en recht staan.
 • Zet brandende kaarsen niet op de tocht.
 • Plaats brandende kaarsen altijd met enige afstand van het plafond en de muur.
 • Zet nooit een brandende kaars in de buurt van een gordijn of ander textiel.
 • Brand kaarsen niet in de buurt van andere warmtebronnen zoals tv’s, radiatoren en de open haard.
 • Let op de kleding die u draagt: veel (feest)kleding is uitermate brandbaar.
 • Zorg voor minimaal 10 cm afstand tussen brandende kaarsen.
 • Doof kaarsen met behulp van een kaarsendover. Door blazen kunt u de hete was verspreiden.
 • Laat een kaars nooit branden als u de ruimte verlaat.

Bron: Energieveilig

Zie ook: De eerste kerstboom in de wereld met OLED verlichting – Kerstboom van……….afval ! – Biertje voor de kerstboom ! – Maand van de LED-verlichting: Kerstboom met FlowerRock LED-verlichting – De Grootste Kerstboom ter Wereld met LED-lampjes

New York kiest voor kerstboom recycling ! – Kerstboomverbranding slecht voor milieu !

Tags:

12 Reacties

 1. Ingrid zegt:

  29 november 2009 om 14:18 | Permalink

  Interessant artikel. Ik vind alleen de alinea over brandveiligheid een beetje vreemd: een brandende kunstkerstboom die vanzelf uit gaat???

 2. Erik van Erne zegt:

  29 november 2009 om 14:33 | Permalink

  @Ingrid,

  Dat komt inderdaad wat vreemd over. De brandweer zal het toch wel goed zegge, maar ik denk dat het goed is om te zeggen dat de brandweer uitgaat van een brandveilige kunststofboom. Ga nog eens even kijken of ik daar meer over kan vinden.

 3. Erik van Erne zegt:

  5 december 2009 om 11:32 | Permalink

  Which is greener, a real or fake Christmas tree?

  Want an even more “clear cut” answer? Buy a living, plantable “bulb” tree. Inside, the tree can wear ornaments and garland, and after Christmas it can be transplanted outdoors. You’ll be adding to the planet’s lungs and fighting global warming, as well as providing wildlife habitat. If you live in an apartment, or don’t have room in your yard for an evergreen, see if you can donate it to someplace in your community. http://tinyurl.com/y8mftyg

 4. Gregory Harmond zegt:

  5 december 2009 om 17:05 | Permalink

  Canadian firms tout ‘green’ Christmas trees

  Going “green” has never been so festive as in westernmost Canada where two start-ups are offering an eco-friendly Christmas tree rental service for the holiday period.
  For about 100 dollars, Evergrow Christmas Trees and Carbonsync Christmas will drop off a potted tree at your home or business and pick it up three weeks later after all the presents have been opened and Santa has parked his sleigh.

 5. Erik van Erne zegt:

  7 december 2009 om 13:15 | Permalink

  Huurkerstbomenactie 2009 in Utrecht weer van start!

  Heel kort samengevat komt de actie op het volgende neer: U huurt een kerstboom gedurende 3 weken met voor alle huurders dezelfde ophaal- en terugbrengdag.
  Dit jaar is de ophaaldag zaterdag 19 december van 10 tot 14 uur, en de terugbrengdag zaterdag 9 januari van 10 tot 14 uur. Bestellen kan tot en met maandag 14 december. Dit is ook de uiterste annuleerdatum.

  Na de huurperiode van 3 weken wordt de boom teruggeplant bij de kweker. De overlevingskans is tegen de 90% en mogelijk huurt u hetzelfde exemplaar over een paar jaar weer! Milieuvriendelijker kan niet!

  Dit jaar zijn er 4 ophaallocaties in Utrecht:
  1) Griftsteede (Bewonersgroep huurkerstbomen Noordoost)
  2) Moestuin Maarschalkerweerd (Milieupunt Oost)
  3) Nieuw Rotsoord (Milieupunt Zuid)
  4) Milieupunt Overvecht

  De locaties van Milieupunt Oost en Milieupunt Zuid zijn makkelijk met een auto bereikbaar. Dit geldt minder voor Griftsteede en Milieupunt Overvecht. Bij alle ophaallocaties is het mogelijk om een bakfiets voor maximaal een half uur te lenen om de boom naar huis te brengen met de fiets. Het kan zijn dat u even moet wachten tot deze weer beschikbaar is.

  De ophaallocaties hebben vanwege organisatorische redenen een maximum aantal bomen. Indien het maximum bomen op een locatie overschreden wordt, kunt u het op een andere locatie proberen. 300 Bomen is het maximum voor locatie Griftsteede-Noordoost. De andere locaties hebben een maximum van 250 bomen.

  De huurprijs is € 17,- plus € 5,- statiegeld. Bij inlevering van een coupon krijgen U-pashouders € 12,- korting op de huurprijs. Wilt u eraan denken dat u op de ophaaldag alleen contant -en liefst ook gepast- kunt betalen? Als u wilt bestellen kunt u het online bestelformulier invullen.

  Zoals het er nu uit ziet, is dit de laatste keer dat u via de Utrechtse Milieupunten een Kerstboom kunt huren want de Utrechtse Milieupunten worden gesloten Op dit moment is het nog niet bekend of en door wie deze mooie actie volgend jaar wordt overgenomen.

 6. Erik van Erne zegt:

  9 december 2009 om 16:00 | Permalink

  Het televisieprogramma Volt stelt vanavond een onderzoek in naar de ecologische voetafdruk van de kerstboom. Velt-lesgever Marc Smeyers legt daarin uit waarom je het best een natuurlijke kerstboom verkiest boven een kunststof kerstboom en dan nog liefst één uit een milieuvriendelijke kwekerij. Bekijk de reportage om 20.45 u op Eén

  Nu maar hopen dat Volt het decor ook wat milieuvriendelijker heeft gemaakt en dat meen ook gelijk even aandacht besteed aan energiezuinige kerstverlichting.

 7. Erik van Erne zegt:

  11 december 2009 om 13:29 | Permalink

  De Adopteer-een-kerstboom-hyves

  Sinds april vorig jaar bestaat de adopteer een kerstboom hyves. Dé ontmoetingsplek voor adoptiefamilies van kerstbomen. Maak afspraken om te kerstboomcarpoolen, publiceer foto’s van jouw adoptiekerstboom, wissel tips uit voor een duurzame kerst. De hyves heeft nu 83 leden, maar dat worden er de komende weken vast meer! http://adopteereenkerstboom.hyves.nl/

 8. GreenSpy zegt:

  14 december 2009 om 09:25 | Permalink

  Plastic is not fantastic in a christmas tree

  Buying a plastic Christmas tree leads to the emission of more than double the greenhouse gases than getting a natural Christmas tree, new analysis by sustainability experts has revealed.

  Environment and Climate Change Minister Gavin Jennings today said while both kinds of tree impact on the environment in different ways, a real Christmas tree is much better for the environment than common plastic trees, according to Sustainability Victoria research.

  “New Victorian analysis has found that the greenhouse gas emissions generated from a plastic tree are in fact up to more than 2.5 times more than of a cut tree,” Mr Jennings said.

  “The majority of emissions from a plastic Christmas tree – around 85 per cent – come from the manufacturing process and materials, which include PVC, steel and in some cases, lead. “Then there are the emissions generated from packaging and transportation.

  “On the other hand, you have a real tree that requires a plastic stand, has used some water in the process of growing and has been transported over a shorter distance than a plastic tree; countered by the fact the tree has also sequestered carbon during its four years of growth.”

  http://www.gavinjennings.org/pageGen.cgi?id=1081

 9. Erik van Erne zegt:

  17 december 2009 om 18:15 | Permalink

  Last year, we performed, at the company for which I was working, a comparative life cycle assessment (LCA) between a natural and an artificial Christmas tree. We considered that an artificial tree is used 6 years before it is replaced, and of course, each year a new natural tree is needed. Considering the complete life cycle, we concluded that the threshold at which point the arti?cial tree become a better option for climate change impacts is after 20 years, much more than the mean life time of an artificial tree. In addition, most climate change impacts for the artificial tree occur during its production (mostly in China) while major climate change impacts for the natural tree come from client transport from the Christmas tree store to the house.

  The complete LCA study can be dowloaded at: http://www.ellipsos.ca/site_files/File/Christmas%20Tree%20LCA%20-%20ellipsos.pd

 10. Greta zegt:

  11 december 2015 om 14:10 | Permalink

  Kerstboom voor één piek actie by IKEA

  Voor het vijfde jaar op rij start in december de ‘Kerstboom voor één piek’-actie bij IKEA. Bij deze kersttraditie van het woonwarenhuis krijgen klanten bij aankoop van een Nordmann boom van 20 euro een IKEA cadeaupas* ter waarde van 19 euro. Zo kost een kerstboom dus maar één piek. Deze euro schenkt IKEA vervolgens aan lokale natuurprojecten van Natuurmonumenten. Vorig jaar bracht deze actie een recordbedrag op van maar liefst 74.373 euro. Klanten kunnen de cadeaupas op een gewenst moment tussen 4 en 31 januari 2016 bij IKEA verzilveren.

  Alle 13 IKEA winkels doen mee aan de ‘Kerstboom voor één piek’-actie. Elke winkel spaart voor een ander natuurproject in de nabije omgeving. De kerstbomen zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt en zijn bovendien gekweekt volgens de richtlijnen voor verantwoord bosbeheer. Zo hebben de Nordmann bomen 10 jaar de tijd gekregen om uit te groeien.

  IKEA winkel Looptijd actie Natuurproject
  Amersfoort 2 dec – 16 dec Opknappen poelen voor salamanders, kikkers en padden in hoogveengebied Soesterveen
  Amsterdam 2 dec – 16 dec Natuurbeleving bij het Naardermeer: bewonder het schone, heldere water en het onderwaterleven
  Barendrecht 2 dec – 16 dec Speelnatuur en nieuw Weidevogel-centrum bij Belevenisboerderij in natuurgebied Polder Schieveen
  Breda 2 dec – 16 dec Bomen planten in ecologische verbindingszone tussen de natuurgebieden Oosterheide en de Vrachelse Heide
  Delft 2 dec – 16 dec Speelnatuur en nieuw Weidevogel-centrum bij Belevenisboerderij in natuurgebied Polder Schieveen
  Duiven 2 dec – 16 dec Aanleg loopbrug Holle Weg naar Posbank, herstel loopverbinding tussen Rheden en natuurgebied Posbank
  Eindhoven 28 nov – 13 dec Wandelroute ‘Ommetje Westerhoven’ langs het Beekloopgebied richting de Belgische grens
  Groningen 2 dec – 16 dec Ontmoetingsplek Onlanderij in natuurgebied de Onlanden bij Groningen
  Haarlem 6 dec – 16 dec Herstellen park bij buitenplaats Beeckestijn in Velsen
  Heerlen 26 nov -16 dec Verbeteren rolstoelpad en belevingsroute Brunssummerheide voor mindervaliden
  Hengelo 2 dec – 16 dec Wildvriendelijk maaien zodat reekalven in Twente kunnen overleven
  Utrecht 2 dec – 16 dec Voedertafel XXL voor vogels op landgoed Haarzuilens
  Zwolle 2 dec – 16 dec Behoud de heide van Salland door inzet mobiele schaapskudde met herder

 11. Erik van Erne zegt:

  23 december 2015 om 12:35 | Permalink

  IKEA kerstbomenactie 2015: Recordopbrengst van 85.474 euro voor Natuurmonumenten

  De vijfde editie van de ‘Kerstboom voor één piek’-actie van IKEA heeft een recordbedrag van 85.474 euro opgeleverd. Dit geld doneert het woonwarenhuis aan lokale goede doelen van Natuurmonumenten. De kerstbomenactie liep tot en met 16 december.

  IKEA winkel Opbrengst Natuurproject
  Amersfoort € 6.882 Opknappen poelen voor salamanders, kikkers en padden in hoogveengebied Soesterveen
  Amsterdam € 5.924 Natuurbeleving bij het Naardermeer: bewonder het schone, heldere water en het onderwaterleven
  Barendrecht € 8.246 Speelnatuur en nieuw Weidevogel-centrum Belevenisboerderij natuurgebied Polder Schieveen
  Breda € 5.803 Bomen planten in ecologische verbindingszone natuurgebieden Oosterheide en de Vrachelse Heide
  Delft € 10.409 Speelnatuur en nieuw Weidevogel-centrum Belevenisboerderij in Polder Schieveen
  Duiven € 5.400 Aanleg loopbrug Holle Weg naar Posbank, tussen Rheden en natuurgebied Posbank
  Eindhoven € 4.814 Wandelroute ‘Ommetje Westerhoven’ langs het Beekloopgebied richting de Belgische grens
  Groningen € 6.204 Ontmoetingsplek Onlanderij in natuurgebied de Onlanden bij Groningen
  Haarlem € 5.793 Herstellen park bij buitenplaats Beeckestijn in Velsen
  Heerlen € 10.063 Verbeteren rolstoelpad en belevingsroute Brunssummerheide voor mindervaliden
  Hengelo € 6.353 Wildvriendelijk maaien zodat reekalven in Twente kunnen overleven
  Utrecht € 6.882 Voedertafel XXL voor vogels op landgoed Haarzuilens
  Zwolle € 2.701 Behoud de heide van Salland door inzet mobiele schaapskudde met herder

 12. Erik van Erne zegt:

  7 december 2021 om 02:45 | Permalink

  Christmas Tree One Man Show 1991 by Toon Hermans

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..