Het EU Trio Logo en het EU Voorzitterschap: De Trojka Polen, Denemarken en Cyprus
Geschreven op 15-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie, Europa2 juli 2011: Zo, het trio is klaar met de taak. Spanje, België en Hongarijë hebben er alledrie een half jaartje EU voorzitterschap opzitten, dus is het weer tijd voor een volgend groepje EU-landen dat dit keer als een trojka de EU-voorzittershamer ter hand te nemen.
Dit keer is het de beurt aan Polen, dat vanaf 1 juli 2011 tot en met 31 december 2011 even de “baas” mag spelen in Europa. Tuurlijk hoort daar ook weer een nieuw logo bij en uiteraard een speciale website.
Kosten nog moeite worden gespaard om EU-geld zo snel mogelijk over de balk te gooien. Daarna komen Denemarken van 1 januari tot en met 30 juni 2012 en Cyprus van 1 juli 2012 tot en met december 2012 aan de beurt om de voorzittershamer ter hand te nemen. Of deze trojka allemaal hetzelfde logo gaat gebruiken is nog onduidelijk. Denemarken en Cyprus hebben nog geen websites.
31 oktober 2009: Zo, het winnende logo is eindelijk te bewonderen. Uiteraard is het er in tig varianten want de drie landen willen natuurlijk hun eigen logo gebruiken. Samenwerken is mooi, maar het moet niet te ver gaan natuurlijk.
In feite zijn er dus drie logo’s en per logo zijn weer enkele varianten mogelijk, de voorkeursconfiguratie, de horizontale configuratie en de verticale configuratie. Alle mogelijkheden en de wijze waarop al die logo’s mogen danwel moeten worden toegepast zijn weer keurig uitgewerkt in een Grafisch Charter (PDF). Dat is gelukkig weer in verschillende talen gemaakt. Al met al een gigantische klus en de vraag is eigenlijk; waarvoor?
Om zichtbaar te maken dat Spanje, België en Hongarije samen het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie delen van 1 januari 2010 tot 30 juni 2011. Zie ook: België voorzitter Raad van de EU: Later word ik Einstein
Over het logo nog even: mooi kan ik het niet vinden er zaten beslist communicatief betere logo-ontwerpen bij, die veel beter de samenwerking van drie landen laten zien. Zwakke keus, wat mij betreft die bovendien heel veel extra kosten tot gevolgd zal hebben.
15 februari 2009: Spanje, België en Hongarije zullen het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie delen van 1 januari 2010 tot 30 juni 2011. Naar aanleiding hiervan werd er in de drie landen een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een logo. De wedstrijd staat open voor studenten kunst en design.
Elke staat organiseert een wedstrijd om per land 10 logo’s te selecteren. Die logo’s moeten worden verwerkt in drie versies die het opeenvolgende voorzitterschap voorstellen van Spanje, België en Hongarije. In België hebben burgers vijf logo’s gekozen, een beroepsjury koos de vijf andere logo’s. Deze tien winnaars mogen elk al 500 euro in ontvangst nemen.
Op 12 februari 2009 kiest een internationale jury het winnende logo dat de drie staten zal vertegenwoordigen tijdens hun voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De eindwinnaar sleept maar liefst 10 000 euro in de wacht. Bron: Logo 2010
Helaas is de uitslag nog nergens te vinden. Het logo hierboven is één van de finalisten en persoonlijk denk ik dat het een hele goede kanshebber is. Ook de uitwerking (PDF) in de verschillende varianten is fraai. Het is overigens het enige ingezonden ontwerp met een koppeling naar het EU logo: de bekende sterrejes in een blauwe achtergrond.
Erik van Erne zegt:
15 juni 2010 om 05:29 | Permalink
Koningin Beatrix opent 17 juni 2010 Den Haag Sculptuur 2010
Hare Majesteit de Koningin opent donderdagmiddag 17 juni op het Lange Voorhout in Den Haag de beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur 2010. Op de tentoonstelling staan beelden van kunstenaars uit Spanje en België centraal. Beide landen zijn in 2010 voorzitter van de Europese Unie.
Deze dertiende editie van Den Haag Sculptuur toont beelden van de Spaanse beeldhouwer Manolo Valdés (1942) en de Belgische kunstenaar Kim De Ruysscher (1973). Valdés is een kunstenaar met een grote kennis van kunstgeschiedenis en dit is terug te zien in zijn werk. De Ruysscher werkt in zijn atelier in Den Haag aan marmeren beelden. Door zijn keuze voor marmer en meer traditionele werkwijzen, refereert hij naar kunstgeschiedenis en traditie.
Erik van Erne zegt:
3 januari 2011 om 19:26 | Permalink
Leading firms seek sanctions against ‘EU president’ Hungary
Thirteen European companies have written a joint letter to the EU commission asking for sanctions against Hungary over a set of special taxes imposed on foreign investors. The row comes just as Budapest takes over the rotating EU presidency and comes on top of an existing controversy over its strict media law.