google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Liever Lokaal – 365 Dagen per Jaar: Bekroond tot Gouden Kookboek 2015

Geschreven op 27-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Liever LokaalOp de eerste dag van de Kookboekenweek is Liever Lokaal – 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenberg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn en Ruth de Ruwe (fotografie) bekroond tot Gouden Kookboek van 2015.

De twee andere genomineerde titels voor Het Gouden Kookboek waren: De mijne is de beste van Filip Jans en Jurger & Sven Campens en De nomadische keuken van Raïnaraï van Laurent Med Khellout (Fontaine Uitgevers). De jury heeft de genomineerde kookboeken beoordeeld op receptuur en op vormgeving en bruikbaarheid van de recepten. De jury vond het ”een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is, geschikt voor alle Nederlanders”.

Liever Lokaal 365 Dagen per Jaar geeft voor elke dag in het jaar een uniek recept met lokale producten uit het seizoen. Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten – dat is waar Liever Lokaal over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?

Je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen – van hooikoorts tot filemeldingen – maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ Liever Lokaal is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder – om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!

In de Kookboekenweek vinden in de boekwinkels kookworkshops, kookboekenpresentaties, proeverijen en meet & greets met kookboekenauteurs plaats. De week duurt nog tot en met zondag 1 november 2015.

Zie ook: Wat zit er in uw eten ? Alles over de E-nummers ! – Weet wat u Eet: Food Inc Official Trailer Hungry for Change – Weet wat je eet: waarborg voor een schoon en gezond product – Er komt steeds meer Gif op ons Bord ! – The Truth about the Meat Industry – Sir Paul McCartney: Meat Free Monday – De duurzame VISwijzer: groen is goed en rood is fout – Wat is er mis met vis? en Lang leve vis!

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (458)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Links

    Milieunet op..