Liever Lokaal – 365 Dagen per Jaar: Bekroond tot Gouden Kookboek 2015
Geschreven op 27-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, GezondheidOp de eerste dag van de Kookboekenweek is Liever Lokaal – 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenberg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn en Ruth de Ruwe (fotografie) bekroond tot Gouden Kookboek van 2015.
De twee andere genomineerde titels voor Het Gouden Kookboek waren: De mijne is de beste van Filip Jans en Jurger & Sven Campens en De nomadische keuken van Raïnaraï van Laurent Med Khellout (Fontaine Uitgevers). De jury heeft de genomineerde kookboeken beoordeeld op receptuur en op vormgeving en bruikbaarheid van de recepten. De jury vond het ”een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is, geschikt voor alle Nederlanders”.
Liever Lokaal 365 Dagen per Jaar geeft voor elke dag in het jaar een uniek recept met lokale producten uit het seizoen. Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten – dat is waar Liever Lokaal over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?
Je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen – van hooikoorts tot filemeldingen – maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ Liever Lokaal is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder – om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.
Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!
In de Kookboekenweek vinden in de boekwinkels kookworkshops, kookboekenpresentaties, proeverijen en meet & greets met kookboekenauteurs plaats. De week duurt nog tot en met zondag 1 november 2015.
Zie ook: Wat zit er in uw eten ? Alles over de E-nummers ! – Weet wat u Eet: Food Inc Official Trailer Hungry for Change – Weet wat je eet: waarborg voor een schoon en gezond product – Er komt steeds meer Gif op ons Bord ! – The Truth about the Meat Industry – Sir Paul McCartney: Meat Free Monday – De duurzame VISwijzer: groen is goed en rood is fout – Wat is er mis met vis? en Lang leve vis!
Tags: Duurzaam