google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kunststof Afval Voortaan Gescheiden Inzamelen: Plastic Heroes en Plastic Power

Geschreven op 31-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

25 september 2017: De brancheorganisaties Vereniging Afvalbedrijven, de NVRD en het Afvalfonds Verpakkingen hebben bliksemsnel gereageerd op het CBS Rapport. Binnen deze organisaties zijn de private en publieke afvalbedrijven en het verpakkende bedrijfsleven vertegenwoordigd.

De gescheiden inzameling en recycling van kunststof verpakkingen in Nederland is wel degelijk succesvol. Door de goede prestatie van burgers, bedrijfsleven en de overheid worden grondstoffen gerecycled en wordt CO2 bespaard, schrijven de organisaties. Het is volgens hen dan ook belangrijk om hiermee door te gaan.

Het Afvalfonds Verpakkingen is van mening dat het scheiden en recyclen van kunststof verpakkingen waardevol is omdat hiermee grondstof voor nieuw kunststof wordt teruggewonnen. Dit is een belangrijke bijdrage van recycling van verpakkingen aan de circulaire economie. Bij het gebruik van grondstoffen gewonnen uit recycling van verpakkingen hoeft immers geen kunststof uit olie te worden gewonnen.

Het rapport van het CPB beoordeelt het effect van recycling ten onrechte vooral op CO2-uitstoot. Wel deelt het Afvalfonds Verpakkingen de conclusie van het CPB dat er veel winst te behalen valt in het verder professionaliseren van de recycling waardoor ingezamelde verpakkingen beter gesorteerd en gerecycled kunnen worden tot kwalitatief hoogwaardigere grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen.

20 september 2017: Het huidige systeem van het inzamelen van plastic levert nauwelijks winst op voor het milieu, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Het door gemeenten ingezamelde plastic is van zo matige kwaliteit, dat een groot deel alsnog moet worden verbrand.

Met het recyclen van plastic zou de totale CO2-uitstoot volgens de onderzoekers hooguit met 0,15 procent worden teruggebracht. Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plastic soep.

Zie ook: Great Pacific Garbage Patch: Plastic Soup and Plastic Planet – Plastic Soep by Jesse Goossens –  The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves – The Throwaway Mentality and The 5 Oceanic Gyres

Een verdere toename van recycling, zoals veel gemeenten beogen, leidt volgens de CPB slechts tot een nog grotere stroom van een product met beperkte afzetmogelijkheden. Dit kan weer leiden tot voorraadvorming, of het alsnog verbranden van het gescheiden afval. Daarmee komt de milieuwinst onder druk te staan. Door beter te sorteren kan de kwaliteit van het ingezamelde plastic omhoog. Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst.

Bijkomend effect van het sturen op restafval van huishoudens (door tarifering of het lastiger maken om restafval kwijt te raken) is dat de kans op vervuiling van overige afvalstromen, zoals groente- en tuinafval, toeneemt. Plastic in compost vormt volgens het CPB een belangrijke bron voor plastic in het oppervlaktewater en daarmee de plasticsoep.

In plaats van nog meer afval te scheiden adviseert het CPB om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dit leidt tot vermindering van zwerfafval, en daarmee tot reductie van de plasticsoep. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Uitbreiding van het statiegeldsysteem geeft gebruikers een prikkel om afval in te zamelen in plaats van weg te werpen in de leefomgeving. Of de baten ervan opwegen tegen de kosten is volgens het CPB niet onderzocht.

27 april 2009: Nedvang heeft onder de naam ‘Plastic Power’ een lespakket ontwikkeld voor basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6. Kinderen leren met dit pakket alles over plastic en plastic recycling. Hoe maak je plastic? Wat is plastic verpakkingsmateriaal? Wat mag wel en wat niet bij het plastic afval? ‘Plastic Power’ bevat prikkelende opdrachten en heldere informatie. Basisscholen ontvangen binnenkort bericht en kunnen het lespakket aanvragen via bij Zorn Uitgeverij.

31 januari 2009: Gemeenten gaan kunststof verpakkingsafval voortaan gescheiden verzamelen. Dat maakt een overeenkomst tussen gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven over de vergoeding voor gescheiden inzameling mogelijk. Zie ook: Plastic Heroes: Ik zit overal, maar waar moet ik naar toe?  en Plastic Heroes: Plastic Afval Scheiden nu ook in Utrecht

Gemeenten kunnen zelf kiezen hoe ze het kunststof willen inzamelen. Bijvoorbeeld met bakken op straat of een speciale afvalzak voor kunststof verpakkingsafval. Gemeenten moeten aan het eind van 2009 de scheiding van kunststof op orde hebben, zodat het kan worden hergebruikt.

Ze kunnen ook kiezen voor nascheiding. Daarbij worden de kunststof verpakkingen in een speciale scheidingsinstallatie uit het huishoudelijk restafval gehaald. Inwoners van die gemeenten hoeven de verpakkingen dus niet zelf te scheiden. Voor nascheiding geldt een andere termijn. Gemeenten moeten dan uiterlijk mei 2009 duidelijk hebben gemaakt welk bedrijf de nascheiding gaan doen.

Minister Jacqueline Cramer: ‘Ik ben heel blij met de milieuwinst die dit gaat opleveren. Alle afspraken die nodig waren zijn nu gemaakt, dus de gemeenten kunnen nu in volle vaart aan de slag met het scheiden van kunststof verpakkingsafval. Dat moet ook, want de doelstelling van 32 procent gescheiden ingezameld kunststof in 2009 en 38 procent in 2010 moet worden gehaald.
En dat veel burgers enthousiast willen meewerken aan de gescheiden inzameling staat voor mij als een paal boven water. We zijn immers in Nederland, vergeleken met vele andere landen, ook al kampioen gescheiden inzamelen van papier en glas.’

De overeenkomst is getekend door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en het verpakkende bedrijfsleven, vertegenwoordigd door de Stichting Nedvang. De producenten die hun producten in verpakkingen stoppen.

plastichero-trans.pngMooi, eindelijk is het zover dat we landelijk kunststof verpakkingsafval gescheiden gaan inzamelen. Per 1 januari 2010 zou dat dan overal in Nederland het geval moeten zijn. Ben benieuwd. Overigens deel ik het enthousiasme van Jacqueline Cramer niet. Lijkt mij een heel gedoe om al dat kunststof verpakkingsafval apart te houden.

Want echt makkelijk is het niet als we even kijken naar wat er nou wel en wat er beslist niet in de kunstof bak terecht zou moeten komen. Eerst maar even de opsomming van wat er wel in hoort: plastic tasjes, tassen en broodzakken; pasta- en rijstzakken; snoepzakken; verpakking van vleeswaren en kaas; folies om tijdschriften en reclamefolders; blisters voor o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven; boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes; groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes; bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs; deksels van potten pindakaas, chocopasta etc.; knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise; flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen; flacons voor bijv. shampoo, douchegel, badschuim en zeep; tubes voor bijv. gel, creme, bodylotion en tandpasta; flessen voor olie en azijn; flessen voor frisdrank, water en zuivel; potjes voor gel, medicijnen, vitamines; plantenpotten.

Vriendelijk verzoek is om er voor te zorg dat alles leeg is en verwijdert a.u.b. al het papier, karton of aluminium (folie). Zo, dat is duidelijk en na verloop van tijd zal het best wel wennen.

Wat niet in de Plastic Heroes inzamelbakken moet:

Verpakkingen met inhoud
Verpakkingen van chemisch afval
make-upverpakkingen, terpentineflessen, kitkokers
Piepschuim
fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes, verpakkingsvulmateriaal
Resten papier, karton of folie
afdekmaterialen, chipsverpakkingen, doordrukstrips(pillen of kauwgom)
Kartonnen (drank)verpakkingen
Andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen
tuinstoelen, speelgoedHoud u a.u.b. aan deze aanwijzingen, zodat het recycle-proces niet verstoord wordt.
Welke soorten plastic zijn er?
Er zijn verschillende soorten plastic die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De belangrijkste soort is Polyetheen (PE). Dit vinden we terug in onder meer plastic zakken, plastic tassen, knijpflessen van shampoo en afwasmiddel.Andere soorten en toepassingen zijn:

– Polipropeen (PP): margarinekuipjes, pakken, kratten.
– Polystyreen (PS): automaatbekers, wegwerpservies, piepschuim.
– Polyvinylchloride (PVC): kantoorartikelen, tuinslang, regenpijp, elektriciteitsbuizen, regenkleding
– Polyetheentereftalaat (PET): flessen voor frisdrank, olie en azijn.
– Policarbonaat (PC): duurzame bekers en flessen.

Op verpakkingsmateriaal staat vaak een recyclingteken met daarin een nummer en/of daaronder de naam van de plasticsoort. (Bijvoorbeeld: 1=PET, 2= PE-HD, 3=PVC, 4=PE-LD, 5=PP, 6=PS). Dat betekent echter niet dat de verpakking van gerecycled materiaal is gemaakt. Ook wil het niet zeggen dat de verpakking gerecycled zal worden.

Waarom inzamelen?
Door het plastic verpakkingsafval te scheiden maken we een vlotte, efficiënte verwerking mogelijk. De recycling zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een tweede bestemming krijgen als grondstof voor nieuwe producten. Denk hierbij onder meer aan producten als fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Bovendien komt er door de scheiding en recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. En minder verbranding zorgt voor minder CO2-uitstoot.  Een direct voordeel is tevens dat de gewone vuilnisbak minder snel vol is. Het – vaak omvangrijke – plastic verpakkingsafval gaat immers in een aparte bak of zak. Dat bespaart veel ruimte bij de ophaaldienst. Veel gemeenten werken met een afvaltarief naar volume, dus daar besparen de bewoners door de scheiding van hun plastic afval direct op de afvalkosten.Bron: Plastic Heroes

Tags: ,

34 Reacties

 1. willem zegt:

  2 februari 2009 om 10:34 | Permalink

  Blijft toch erg lastig als je je plastic afval apart houdt en vervolgens op de fiets of lopend naar de andere kant van de stad moet brengen. Waarom wordt het niet gewoon net als gft en restafval opgehaald? En dan hoef ik niet perse nog een klikobak erbij, maar gewoon aanbieden in een plastic vuilniszak, die dan ook meteen het recyclingsproces in kan.

 2. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2009 om 10:46 | Permalink

  @Willem,

  Geen idee waarom het in Nederland zo ingewikkeld moet gaan. In België doen ze dat al heel lang precies zoals jij aangeeft. Werkt prima. In veel gemeenten gaat al het blik ook in diezelfde zak.

 3. ramjel zegt:

  1 maart 2009 om 22:59 | Permalink

  En waarom doet de website plastic heroes het niet?
  ‘t Lijkt me overigens een fantastisch doch ingewikkeld plan!!

 4. Erik van Erne zegt:

  2 maart 2009 om 06:56 | Permalink

  @ramjel
  Geen idee wat er met die website aan de hand is. Deze doet het wel: Plastic Heroes. Overigens doen ook hier allerlei links het niet.

  Ja, plannen maken kunnen we goed in Nederland. Zoals je zegt: fantastisch en ingewikkeld. Dat zal de reden wel zijn waarom we al jaren achter lopen op de ooit gemaakte planning.

  Plastic Heroes is nog steeds bezig met het uitvoeren van pilot-projecten om uit te vinden hoe dit ingewikkelde plan toch een succes moet gaan worden. Voorlopig wachten we het rustig af. Hier in Utrecht zijn nog geen plastic helden actief. In Zeist wel en daar zijn toch al gauw twee locaties om al dat plastic naar toe te brengen. Gek, hè dat dat niet goed werkt.

 5. Ody zegt:

  5 maart 2009 om 12:29 | Permalink

  Lijkt me een prima plan. Ik ga er zeker aan meewerken. In landen als Duitsland is het in veel deelstaten meer dan normaal om verschillende afvalproducten te scheiden.

 6. Jannette zegt:

  10 maart 2009 om 10:44 | Permalink

  Op zich vind ik het recyclen van plastic een goed idee. Maar ik heb één probleem wij hebben geen auto. Nu moeten we dus plastic, blik, drinkkartonnen, glas enz. allemaal apart wegbrengen met de fiets. Alles in een fietskar. Ik word er af en toe niet goed van. Ik wil best afval scheiden maar er wordt wel vanuit gegaan dat iedereen een auto heeft. Ons gezin bestaat uit 5 personen en we hebben bewust gekozen om geen auto te nemen. o.a. uit milieu overwegingen. Ik voel me bijna gestraft dat ik geen auto heb. Wat is nu beter voor het milieu geen auto hebben of afval scheiden? Volgens mij moet de gemeente niet zo gemakkelijk doen en gewoon extra klikobakken afgeven oa. voor plastic.

 7. Frans zegt:

  13 maart 2009 om 08:42 | Permalink

  Zo’n campagne is toch volkomen weggegooid geld. In Breda gaat men eerst een proef doen. Ik dacht dat het nu landelijk verplicht was om kunststof afval te scheiden. Snap er niets meer van.

  De gemeente Breda gaat binnen enkele weken beginnen het huis-aan-huis inzamelen van plastic. In eerste instantie gaat het om een proef in twee wijken. Het is nog niet bekend in welke wijken. Breda doet niet mee aan de landelijke inzameling ‘Plastic Heroes’.

  In de twee proefwijken wordt het plastic ingezameld in een duo-container of samen met het oud-papier. “Onze papierinzamelaar heeft gezegd dat hij dit kan scheiden”, ze zegt Petra van Breugel, hoofd afvalservice van de gemeente Breda. Een beslissing hierover wordt waarschijnlijk later deze maand genomen.

  Breda besloot eerder niet mee te doen aan de actie Plastic Heroes, waarvoor wel in Breda op de mupi’s geadverteerd wordt. “Een landelijke campagne”, aldus Van Breugel.

  http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-03-10/breda-start-proef-met-inzamelen-plastic

  Brabantse gemeenten die van gescheiden inzamelen van plastic afval een succes willen maken, snijden zichzelf en andere gemeenten in deze provincie financieel in de vingers. Uiteindelijk dreigen de burgers via de lokale reinigingsrechten hiervoor het gelag te betalen. Alle 68 gemeenten zitten tot 2017 vast aan een wurgcontract dat de gewesten namens hen in 1997 met Essent Milieu hebben gesloten. Op straffe van een forse boete verplichtten zij zich daarmee om voor een vaste prijs een gegarandeerde hoeveelheid restafval aan het energieconcern te leveren. Deze prijs ligt nu al 32 euro per huishouden hoger dan het landelijk gemiddelde voor restafval, voor een groot deel bestaand uit plastic verpakkingsmateriaal dat nog in de grijze kliko’s belandt.

  Dit zeer goed brandbare plastic wordt in grote hoeveelheden verstookt in de vuilverbrandingsinstallatie van Essent op het industrieterrein Moerdijk, maar moet vanaf volgend jaar verplicht worden ingezameld voor hergebruik.

  http://www.bndestem.nl/regio/breda/4546320/Gescheiden-inzamelen-plastic-kost-gemeenten-geld.ece

  Dus ik betaal de rekening en ik moet ook nogeens afval gaan scheiden en wegbrengen. Heel erg bedankt weer, minister Cramer.

 8. Niek Mulders zegt:

  21 april 2009 om 02:02 | Permalink

  Zowel in Oisterwijk als in Moergestel staan er inmiddels de bekende oranje contaiers. Maar het zijn er absoluut te weinig of ze worden niet vaak genoeg geleegd. Rondom deze containers staat het vol met plastic afval dat er niet in kan, omdat ze vol zitten. Het zou een prima idee zijn om deze containers bij de glas containers te zetten, en daarbij ook de inzamelings containers voor papier en kleding en schoenen. Zo krijg je als het ware een soort container park, dat is iets wat de Belgen ook hebben.

  Als de oranje containers gemeengoed geworden zijn, wat ik wel verwacht, wordt het zaak om met de verpakkings industrie (vooral levensmiddelen) Een logo te ontwerpen wat aangeeft dat de verpakking in de oranje container moet, zodat er nog meer gescheiden wordt.

  Niek

 9. Sarina zegt:

  7 mei 2009 om 14:57 | Permalink

  In België wordt dit helemaal nog niet gedaan!
  Hier wordt enkel gebruik gemaakt van de pmd-zak. Hierin kan je Pet-flessen (enkel met PET aangeduidt), Metaal (blikjes) en Dankkartons (brikverpakking) steken en deze worden vervolgens opgehaald. En nog niet overal in België is dat het geval.
  Wel kan je ook hier gewoon kunsttof verzamelen en ermee naar het sorteerpark afzakken maar het ophalen wordt hier ook niet gedaan.
  Het probleem is dat je met kunsttof in het algemeen niet zo veel nieuwe producten kunt produceren. Met PET-flessen daarentegen wel…

 10. Arna zegt:

  2 februari 2010 om 17:41 | Permalink

  Waar kunnen we vinden waar die oranje jongens staan?
  En inderdaad, voor mensen zonder auto, ouderen, invaliden, noem maar op, wordt het toch wel moeilijk om plastiek te verzamelen, hoewel ze dat best wel willen..Goed idee van jou
  Niek
  …hoeven we ook niet iedere keer op die lijst te kijken, want ZO duidelijk is die nou ook weer niet hè?
  Arna

 11. elles zegt:

  8 februari 2010 om 16:15 | Permalink

  alle afval scheiden, prima idee en het kost wel wat moeite.
  een kleine keuken en overal zakken met papier, plastic etc.
  nu na 1 week met volle tas naar de plastic afvalbak….

  ajjjj…hij zit vol!!! tas er naast gezet…lijkt mij niet de bedoeling.
  is utrecht zich ervan bewust dat er veel mensen hieraan meedoen?
  leeg die bakken dan snel!!

 12. Erik van Erne zegt:

  8 februari 2010 om 17:03 | Permalink

  @elles

  Precies wat ik al dacht. Dat gaat grote puinhoop worden. Als ik zie hoe het bij de glasbaken in Utrecht gaat. Daar staan regelmatig massa’s flessen naast. Idem zo af en toe met de papierbakken.

  Plastic weegt niks en bij een beetje wind danwel een forse storm worden die plastic zakken natuurlijk door de wind meegenomen.

 13. Servaas zegt:

  8 februari 2010 om 17:13 | Permalink

  De plastic heroes kunnen aan de kant. Uit een proef in zestien gemeenten in Limburg blijkt dat het scheiden van afval met technische hulpmiddelen goedkoper en efficiënter is. De gemeenten in Limburg vroegen zich af wat goedkoper zou zijn. Elke burger een plastic zak geven om het plastic in te verzamelen of via nieuwe technieken het plastic eruit halen.

  https://nos.nl/artikel/134042-limburg-wil-plastic-niet-scheiden.html

 14. Erik van Erne zegt:

  8 februari 2010 om 17:19 | Permalink

  Het merendeel van de gemeenten in Nederland koos voor scheiden bij de burger in plaats van nascheding met een machine. De plastic heroes-campagne werd gelanceerd en steeds meer gemeenten schakelden over op deze vorm van scheiden.

  Een aantal gemeenten in Groningen doet niet mee en Rotterdam liet onlangs weten er helemaal niets in te zien. Zie ook: Plastic Heroes: Ik zit overal, maar waar moet ik naar toe? en Plastic Heroes: Plastic Afval Scheiden nu ook in Utrecht

 15. Leandra zegt:

  9 februari 2010 om 08:57 | Permalink

  Waarom niet een kleine kliko erbij. Hoe schadelijk is het voor het millieu en gezondheid als men met de auto die vuilniszakken gaat wegbrengen. Of moet ik alles in m’n tuin gaan opsparen voor als ik 1X in de week boodschappen ga doen.
  We zijn een huishouden van vijf. Binnen twee dagen heb ik al een zak vol met plastic.

 16. Hans zegt:

  17 februari 2010 om 13:45 | Permalink

  Iedere KIJK-lezer weet al lang dat afvalscheiden goed en beter door een machine wordt gedaan. Als ik dan bewust moet worden, heb ik een keus? Het kleinste product bezit een overdreven grote papieren of kunststoffen verpakking. Ik gebruik 3 containers om huisvuil, papier en GFT aan te bieden. Vraag niet hoeveel ruimte dit in neemt. Containers omdat vuil stinkt, ongedierte aan trekt. Blijkbaar het plastic niet, want ik krijg zakken die 1x per maand worden opgehaald. Ik zit niet te wachten op een 4de maar intussen staan de zakken te stinken in de schuur. En het gezin vraagt: Is dit plastic?

 17. Sandra zegt:

  26 februari 2010 om 14:20 | Permalink

  Ja Hans, goed gezegd.
  Ondertussen lijkt het bij de burgers thuis wel een milieustraat.
  Papier, gft en restafval vind ik genoeg om apart te houden.
  Ik ben echt niet van plan om ALLES apart te gaan houden, daar heb ik A: de ruimte niet voor en B: ik ga niet met een stinkende zak plastic in mijn huis zitten.
  Je moet ook nog eens alles goed schoonspoelen, lijkt wel een recyclepunt hier in huis dan…

 18. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 09:50 | Permalink

  @Jan
  Geen GFT apart?

 19. Jan zegt:

  29 maart 2010 om 09:21 | Permalink

  Met al dat afval scheiden heb ik thuis een kleine “milieustraat” moeten bouwen:
  1) Een zak voor het huisvuil (we hebben geen klikobak hiervoor)
  2) Een zak voor de luiers (die mag je gratis inleveren)
  3) Een zak voor het plastic
  4) Een bak voor het oud papier
  5) Een bak voor het glas
  6) Een bak voor de statiegeld flessen
  7) Een bak(je) voor de batterijen
  8) De groene GFT container….

  Je moet al behoorlijk wat ruimte hebben en georganiseerd zijn om het milieu te sparen.

  Update 4 januari 2011: Even een toevoeging op mijn “mini-milieustraat-thuis” die ik op 29 maart 2010 heb gegeven. Omdat onze gemeente geen klikocontainers heeft maar premie-vuilniszakken (à € 1,20 per stuk) heeft afvalscheiden een financieel voordeel. Vandaar dat wij nu ook de volgende zaken scheiden:

  9) Een bak met blikken (voornamelijk aanmaaklimonade)
  10) Een bak voor de lege pakken melk / optimel / yoghurt / vla

 20. Jan zegt:

  29 maart 2010 om 15:15 | Permalink

  Bedankt Erik.
  8) De groene GFT container….

 21. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 15:33 | Permalink

  @Jan
  Mensen doen al veel meer aan het scheiden van afval dan ze denken. Nog wat voorzetjes: medicijnen, kurken, ander klein chemisch afval dan batterijen zoals spaarlampen, kleding, schoenen, oude apparaten enz, enz.

 22. Huub zegt:

  31 maart 2010 om 13:15 | Permalink

  Goochelen met cijfers plastic afval

  De doelstelling om in 2009 32 procent van het kunststofafval te recyclen, is niet gehaald, zegt Recycling Netwerk, een samenwerkingsverband van milieu-organisaties. Het doel om in 2010 38 procent in te zamelen noemt de organisatie een mission impossible.

  Nedvang vindt het onderzoek van Van Duin beperkt. Dit jaar halen we de doelstelling met gemak. We werken er hard aan om in 2012 de wettelijke verplichte score van 42 procent te halen.

  Het probleem dat het plastic gaat rondslingeren en de omgeving vervuild raakt, is evident. Daar zijn we ons van bewust’, aldus Nedvang.

 23. Erik van Erne zegt:

  2 april 2010 om 07:47 | Permalink

  75% van het via de Plastic Heroes-bakken of -zakken ingezamelde plastic verpakkingsafval wordt op dit moment al verwerkt tot nieuwe grondstof voor kunststof producten. Stichting Nedvang is blij met dit resultaat, maar heeft de ambitie om dit percentage nog hoger te krijgen. Om daartoe de eerste stap te zetten, heeft Nedvang op 30 maart een contract gesloten met Plastinum Polymer Technologies in Emmen.

  In 2010 moet in Nederland 38% van het kunststof verpakkingsafval gerecycled worden. In 2012 wordt deze recycledoelstelling zelfs verhoogd tot 42%.

 24. Benhetbeu zegt:

  24 april 2010 om 16:07 | Permalink

  Ik ben dat gescheiden inzamelen beu. Temeer ook omdat je er totaal niet voor beloont wordt. Nu woon ik alleen en moet dus zoals Jan al zei een hele milieustraat inrichten voor een minimale hoeveelheid afval. Alles gaat gewoon in grijs, dus ook het plastic. Het zal het mij een worst wezen. We worden toch niet beloond voor ons goede gedrag. Integendeel, we worden gekort en getraft middels milieutaxen. Net als die CO2 is dit ook allemaal flauwe kul.

 25. Erik van Erne zegt:

  26 oktober 2010 om 10:05 | Permalink

  Helft van gescheiden ingezameld plastic afval wordt verbrand nadat het eerst naar Duitsland is gebracht https://bit.ly/bwdINd

 26. Erik van Erne zegt:

  26 oktober 2010 om 20:03 | Permalink

  Nederlands plastic verpakkingsafval wordt volgens Nedvang voor 80% wordt hergebruikt https://bit.ly/aK3R6L

 27. Kroezenier zegt:

  22 november 2010 om 14:24 | Permalink

  Voor de mensen die thuis al het plastic afval moeten/willen scheiden en er geen complete milieustraat op na willen houden: er is inmiddels een handig hulpmiddel verkrijgbaar: een plastic afvalzakhouder, die in alle 240 liter grijscontainers past. Als je deze plaatst in de bewuste container is er nog voldoende ruimte over voor je overige “grijze” afval.
  Diverse gemeentes hebben deze al centraal verspreid.
  Zie onderstaande link voor een uitgebreid artikel over de zgn. Plastic Keeper

  https://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/63879-plastic-keeper-afvalzakhouder-grijscontainer-voor-plastic.html

 28. Erik van Erne zegt:

  4 januari 2011 om 06:05 | Permalink

  Attero investeert in scheiding plastic afval

  Vuilverwerker Attero in Wijster schaft nieuw apparatuur aan om nog beter plastic afval te kunnen scheiden. Het is een strategische stap om meer gemeenten ertoe over te halen niet aan bronscheiding van plastic te doen, maar het afval compleet te laten nascheiden door Attero.

  Door de nieuwe installatie kan straks 20 kilo per inwoner per jaar aan plastic worden gescheiden. Dat is ruim boven de doelstelling van de overheid, die rekent op 6 kilo per inwoner. Attero heeft onlangs met verschillende Drentse gemeenten afspraken gemaakt over het nascheiden van afval.

  De uitbreiding van de plastic afvalscheiding kost 4 miljoen euro en met de nieuwe lijn kan Attero tussen de 30 en 40 kiloton plastic per jaar scheiden. Als meer gemeenten aan na-scheiding gaan doen kan Attero nog uitbreiden naar 60 tot 80 kiloton.

 29. Jan zegt:

  4 januari 2011 om 10:44 | Permalink

  Even een toevoeging op mijn “mini-milieustraat-thuis” die ik op 29 maart 2010 heb gegeven. Omdat onze gemeente geen klikocontainers heeft maar premie-vuilniszakken (à € 1,20 per stuk) heeft afvalscheiden een financieel voordeel. Vandaar dat wij nu ook de volgende zaken scheiden:

  9) Een bak met blikken (voornamelijk aanmaaklimonade)
  10) Een bak voor de lege pakken melk / optimel / yoghurt / vla

 30. Erik van Erne zegt:

  6 januari 2011 om 09:21 | Permalink

  @Jan

  Ik heb de update toegevoegd aan jouw reactie van 29 maart 2010. Ergens gaat er iets fout in de telling. Ik mis bak 8)

 31. Jan zegt:

  6 januari 2011 om 14:47 | Permalink

  @Erik: bak 8 is de GFT container. Die staat onder mijn lijstje op 29 maart 2009.
  Ik zie trouwens dat mijn toevoegingen van 9) en 10) bij mijn reactie van 29 maart zijn gevoegd. Ik wist niet dat dat kon :-)

 32. Erik van Erne zegt:

  6 januari 2011 om 16:07 | Permalink

  @Jan,

  Heb ik even voor jou gedaan als redactie. Heb inmiddels 8) ook toegevoegd.

 33. Annemieke zegt:

  3 maart 2011 om 05:18 | Permalink

  Ik ben heel enthousiast begonnen met het scheiden van plactic, heb een leuk klein klikootje gekocht, spoor mijn gezinsleden aan er ook rekening mee te houden, kom ik met mijn verzameling bij die grote oranje jongen krijg ik mijn zakje er niet in!!!!
  Waarom zit er zo’n raar klein openingetje in zo’n enorme container????

 34. Jeroen zegt:

  15 oktober 2012 om 17:06 | Permalink

  Hoi Annemieke,

  Wij hadden precies hetzelfde probleem! Echt exact hetzelfde! Wij hebben toen een speciale afvalemmer voor het recyclen van plastic gekocht. Daarmee kan je de lucht uit zo’n Plastic Heroes-zak persen. Scheelt ruimte in huis en zorgt dat die zakken wat compacter zijn.

  Uiteraard zouden die containers sowieso een wat grotere opening moeten hebben, maar dit is in ieder geval een idee!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..