google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kristalprijs 2021 Voor Maatschappelijke Verslaglegging: Philips Winnaar Kristalprijs 2021

Geschreven op 19-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 1 december 2021: Op dinsdag 30 november, was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de Kristalprijs 2021, dé toonaangevende prijs op het gebied van maatschappelijke verslaglegging!

Philips sleepte de Kristalprijs 2021 in de wacht en is hiermee de organisatie met de meest transparante MVO-verslaglegging in Nederland.

Philips is met een score van maar liefst 89,5 procent lijstaanvoerder van de Transparantiebenchmark 2021. Ten aanzien van het rapporteren over klimaatrisico’s scoort Philips bovengemiddeld goed. Philips loopt hiermee vooruit op veel organisaties.

De andere finalisten waren ABN AMRO en Alliander.  De eervolle vermeldingen zijn uitgereikt aan Prosus als hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst, aan Signify voor het meest innovatieve jaarverslag en aan Thales voor het beste internationale groepsverslag.

De 11e editie van de jaarlijkse Kristalprijsuitreiking vond dit keer plaats in de Prodentfabriek in Amersfoort, waaraan deelnemers van de Transparantiebenchmark 2021 en andere geïnteresseerden online deelnamen. Het was een geslaagde online editie, met een boeiend thema en interessante sprekers, waaronder Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Diederik Samsom, Kabinetschef van de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmerman, Jaime de Bourbon de Parme, speciaal klimaatgezant ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en Ab van der Touw, commissaris en toezichthouder sector energie, onderwijs en cultuur.

Drie bedrijven streden om de winst van de Kristalprijs 2021: ABN AMRO, Alliander en Philips. Uiteindelijk is Philips er met de winst vandoor gegaan. Het bedrijf is met een score van maar liefst 89,5 procent lijstaanvoerder van de Transparantiebenchmark 2021. In 2018 mocht Philips de Kristalprijs (met PLUS op een gedeelde eerste plaats) ook al in ontvangst nemen op het jurythema ketentransparantie en verantwoordelijkheid. Quote CEO toevoegen. ABN-AMRO eindigde op de tweede plek met een score van 89,3 procent en Alliander werd derde op de ranglijst met een score van 88,9 procent.

12 januari 2021: Vanwege de Corona-crisis hebben wij besloten de uitreiking van de Kristalprijs door te schuiven naar 2021. Door de Corona-crisis heeft u als ondernemer te maken met grote onzekerheden en uitdagingen. Uitdagingen die vanzelfsprekend vragen om flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar ook in deze economisch zware periode is duurzame ontwikkeling van groot belang en verdient blijvende aandacht.

De Transparantiebenchmark en de Kristalprijs maken inzichtelijk welke bedrijven transparant rapporteren over hun MVO-beleid en -prestaties en zijn op die manier een stimulans voor maatschappelijke verslaglegging. Bedrijven en hun stakeholders hebben door meer transparantie een beter beeld van de MVO-prestaties van bedrijven en van mogelijkheden om MVO-ambities te verbinden aan de ondernemingsdoelen. Dit bevordert de dialoog.

In 2021 wordt zoals gebruikelijk de tweejaarlijkse Transparantiebenchmark weer opgesteld. U ontvangt in het voorjaar een uitnodiging hieraan deel te nemen. We gaan ervan uit dat we dan weer een bijeenkomst kunnen organiseren waar alle belangstellenden fysiek aanwezig kunnen zijn. In het najaar van 2020 bepalen de jury, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)  en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het thema voor de Kristalprijs 2021. Dit thema maken we tijdens de digitale bijeenkomst in november bekend.

20 november 2019: Royal Schiphol Group wint de Kristalprijs 2019, de prijs voor de meest transparante verslaggeving over het financiële jaar 2018. Schiphol eindigde met hun maatschappelijke jaarverslag als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019.

De jury geeft aan dat Schiphol op een heldere manier over duurzame thema’s rapporteert en daarbij ook transparant is over de verbeterpunten.

De Kristalprijs is in 2010 ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

De Kristalprijs 2019 wordt uitgereikt aan de organisatie waarvan het maatschappelijke jaarverslag als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019 is geëindigd. Naast Schiphol behoorden ook Alliander, NS en ABN AMRO tot de top 4.

Naast deze hoofdprijzen zijn er dit jaar drie eervolle vermeldingen: voor Havenbedrijf Amsterdam (de hoogst scorende nieuwkomer), voor ABN AMRO (meest innovatieve jaarverslag) en een voor Coca Cola Nederland (meest transparante jaarverslag als onderdeel van multinational).

De Transparantiebenchmark wordt in opdracht van het ministerie van EZK tweejaarlijks uitgevoerd. Het is een onderzoek naar de transparantie van MVO-verslaglegging onder de 500 grootste bedrijven van Nederland. De Transparantiebenchmark meet niet in welke mate een organisatie te maken heeft met maatschappelijke problemen, dilemma’s en controverses. De score op de benchmark gaat over de mate van transparantie daarover en de dialoog met de samenleving naar aanleiding daarvan.

10 december 2018: De Kristalprijs 2018 is uitgereikt aan de twee winnaars: PLUS en Philips. De maatschappelijke jaarverslagen van deze organisaties blinken uit op het gebied van ketentransparantie. De bedrijven tonen hun verantwoordelijkheid voor de mogelijke risico’s voor de organisatie en de (in)directe gevolgen voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal.

De jury constateert binnen de vier voorgedragen nominaties een duidelijke tweedeling: enerzijds twee multinationals, die traditioneel hoog scoren in de Transparantiebenchmark (Philips en Unilever), anderzijds twee verrassende organisaties, die zich meer op één of enkele nationale markt(en) richten (PLUS en Zeeman).

Vanwege de onvergelijkbaarheid besloot de jury dit jaar 2 Kristalprijzen uit te reiken.

Drs. David Pappie MBA, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, lanceerde de geactualiseerde criteria van de Transparantiebenchmark. De nieuwe criteria bieden een houvast voor de inrichting van een geïntegreerde verslaggeving van maatschappelijk verantwoord ondernemen van het jaarverslag 2018 en resulteren tot de winnaar van de Kristalprijs 2019.

19 juli 2018: Hoe transparant is een organisatie over de ketens waarin deze opereert, over mogelijke risico’s voor de organisatie en de (in)directe risico’s voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal?

De organisatie van de Kristalprijs 2018 vraagt accountants, NGO’s, journalisten en betrokkenen om inspirerende voorbeelden van ketentransparantie in maatschappelijk verslaggeving te nomineren.

Ketentransparantie is één van de basisprincipes van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De EU-transparantierichtlijn verplicht grote bedrijven vanaf 2018 duidelijk te zijn over resultaten, risico’s en beleid op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en diversiteit.

De plicht geldt in Nederland voor 120 ondernemingen, grotendeels beursgenoteerd, met meer dan 500 werknemers en een netto-omzet vanaf 40 miljoen euro.

“Steeds meer stakeholders willen inzicht in de duurzaamheids- en maatschappelijke prestaties van organisaties, naast verantwoording over financiële resultaten. Met de klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs, de OESO-richtlijnen, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en Nederland Circulair 2050 is transparantie steeds belangrijker voor het bestaansrecht van organisaties,” aldus de organisatoren van de Kristalprijs.

Veel organisaties worstelen nog met ketenverantwoordelijkheid. Hoe verbindt de organisatie de kennis over de keten en hun eigen impact met hun visie en strategie? Hoe betrekt de organisatie naast aandeelhouders ook andere belanghebbenden? Is een organisatie open over hun verantwoordelijkheid of reageert het defensief na media-aandacht? De Kristalprijs-organisatie roept op inspirerende ketentransparantie voorbeelden te nomineren. Aanmelden voor de Kristalprijs 2018 kan tot en met vrijdag 7 september. De Kristalprijs wordt dit jaar uitgereikt op basis van aanmeldingen in plaats van de Transparantiebenchmark. De organisatie beloont inspirerende, baanbrekende ‘good practices’ op het gebied van transparantie in maatschappelijke verslaglegging. Eerdere Kristalprijs-winnaars zijn Royal BAM, Aliander, AkzoNobel, NS, Phillips, DSM en KPN.

De Kristal is een prijs van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Deze prijs reiken we dit jaar uit aan de organisatie met het meest inspirerende voorbeeld van transparante  MVO-verslaglegging. Het thema voor 2018 is ketentransparantie. Dit is één van de basisprincipes van MVO. Veel organisaties zijn transparant over een (deel van) hun ketens, andere bedrijven worstelen nog met ketenverantwoordelijkheid en de transparantie daarover. Centrale vraag voor het thema van 2018 is: hoe transparant is een organisatie over de ketens waarin het opereert, over de mogelijke risico’s voor het bedrijf en de (in)directe risico’s voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal?

In 2019 wordt de Kristalprijs weer uitgereikt op basis van de Transparantiebenchmark. Door dit onderzoek leren deelnemers over de criteria voor maatschappelijke verslaggeving. Ook krijgen deelnemers inzicht in verbetermogelijkheden  en zien hoe zij scoren in vergelijking met andere organisaties.

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..