google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Koningin Máxima Appeltjes van Oranje 2021: Mentale Kracht – Grote Appel 2020 Voor Villa Pinedo

Geschreven op 3-6-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

12 januari 2021: De Appeltjes van Oranje 2021 staan in het teken van Mentale Kracht. Veertig projecten maken kans op een Appeltje.

Van 11 tot en met 20 januari kan iedereen zijn stem uitbrengen op een van de projecten tijdens de Stemtiendaagse.

Het project met de meeste publieksstemmen gaat sowieso door naar de volgende ronde, dus laat je stem horen! Onder de stemmers wordt dit jaar ook een cheque ter waarde van 2000 euro verloot om een sociaal project naar keuze mee te verblijden. Jij kunt op onze speciale stemwebsite stemmen op jouw favoriet. Kijk snel welk project volgens jou een Appeltje van Oranje verdient!

Dit jaar gaan de prijzen naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Stel, je voelt je depressief, hebt een eetstoornis of dwangneurose of kampt met paniekaanvallen. Hoe waardevol is het dan als iemand je helpt erbovenop te komen? Iemand die géén professionele zorgverlener is.

Het is de negentiende keer dat de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt. Van de 233 aanmeldingen selecteerden men veertig kanshebbers. Op wie stem jij?

10 juli 2020: Koningin Máxima is aanwezig bij de online bekendmaking van de winnaars van de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds. Het thema van de uitreiking dit jaar is ‘Maatjes ben je Samen’.

De prijzen worden toegekend aan drie initiatieven die vrijwilligers voor een langere periode koppelen aan mensen die extra hulp kunnen gebruiken.

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats vanuit een studio waar Koningin Máxima, voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters te gast zijn. Er wordt live geschakeld naar de winnaars, die de prijs ter plaatse uitgereikt krijgen door afgevaardigden van het Oranje Fonds.

De winnaars zijn stichting Bedrijf en Samenleving met Time2Shine, stichting Sovee met Mijn Tweede Familie, en Villa Pinedo. Koningin Máxima maakt bekend dat Villa Pinedo de winnaar is van de Grote Appel.

28 januari 2020: De genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2020 zijn bekend: Fundashon Pro Bista, Curaçao – Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba – Stichting JIM – Laten we Welzijn – Bedrijf en Samenleving – Vriendendiensten Deventer – Stichting B for You – De Schilderswijk Moeders – Villa Pinedo – Koffieclub Oldenzaal – Super COOL! – Mijn Tweede Familie

De Appeltjes van Oranje 2020 staan in het teken van sociale projecten die maatjes voor langere tijd bij elkaar brengen. En dan vooral mensen die elkaar niet zomaar vanzelfsprekend ontmoeten. Zij leren van elkaar, trekken samen op en zetten echt stappen om beter ‘samen te leven’ in onze samenleving. Maatjes Ben Je Samen.

Tijdens de stemtiendaagse kon iedereen zijn stem uitbrengen op de kanshebbers voor de Appeltjes van Oranje 2020. Vervolgens gaven alle kanshebbers een presentatie op de finaledag van 23 januari, om de jury te overtuigen van het succes van hun project.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving.

De Appeltjes van Oranje worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde.

31 mei 2019: Zo, de Appeltjes van Oranje 2019 zijn weer uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars hebben op donderdag 23 mei een Appeltje van Oranje ontvangen uit handen van Koningin Máxima. Zij straalden van trots en blijdschap op Paleis Noordeinde. Het Grote Appeltje gaat dit jaar naar Met je Hart.

De winnaars waren dit jaar: Stichting ElanArt uit Nijmegen, Stichting Met je Hart – actief in heel Nederland en Taal Doet Meer uit Utrecht

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Het thema van dit jaar was ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland.

Stichting ElanArt, actief in Nijmegen en omgeving, haalt bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement met kunstzinnige en creatieve projecten. Een groep van zo’n 80 vrijwilligers zet zich in voor deze stichting en zorgt ervoor dat azc-bewoners er niet alleen voor staan in de Nederlandse samenleving.

Taal Doet Meer zorgt er met ruim 900 vrijwilligers voor dat nieuwe, anderstalige Utrechters – jong en oud – kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is de rode draad in hun werk. Taal is immers nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken of je huiswerk te maken. Met hun vrijwilligers begeleiden ze jaarlijks ruim 2.000 Utrechters. Ze hebben aandacht voor het hele gezin. De een is taalcoach van een volwassene, de ander mentor van een brugklasser en weer een ander voorlezer voor jonge kinderen.

Stichting Met je Hart zet zich in om de eenzaamheid te verzachten onder ouderen die onzichtbaar zijn geworden in onze samenleving. Meer dan duizend vrijwilligers zijn actief voor de stichting. Zij organiseren terugkerende activiteiten waarbij de ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Zij worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht. Op deze manier maken zij een groot verschil voor veel eenzame ouderen in Nederland.

De winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. Dit jaar werden de Appeltjes van Oranje voor de 17e keer uitgereikt.

25 januari 2019: De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving.

Het thema van de Appeltjes van Oranje 2019 is ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden. We zijn op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle sociale projecten, die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun vrijwilligersaanpak. Wie is het beste in staat om vrijwilligers te mobiliseren en hen op langere termijn actief te houden?

Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Wie wint dit jaar een Appeltje van Oranje? Twaalf fantastische projecten zijn een stapje dichterbij de winst. Tijdens een spannende finaledag sleepten zij een nominatie in de wacht! De gelukkigen zijn: Wedde dat ‘t lukt in Wedde; Dorpscoöperatie Heide in Heide; Home-Start in Amsterdam; Stichting Met je Hart actief in heel Nederland; Kledingbanken Maxima diverse locaties in provincie Groningen; Taal Doet Meer in Utrecht; Huize Agnes in Utrecht; MENS De Bilt in De Bilt; Stichting Ontmoeting in Houten; Stichting ElanArt in Weurt;  St. Maarten AIDS Foundation in Sint Maarten;  Fundashon Tur ta Konta op Curaçao.

Alle genomineerden weten op een buitengewone manier vrijwilligers te mobiliseren en enthousiast te houden om zo anderen te helpen. Drie van deze genomineerden ontvangen op donderdag 23 mei een Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde, uit handen van Koningin Máxima.

6 juni 2018: Koningin Máxima heeft op paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje uitgereikt. De Grote Appel van Oranje 2018 is gewonnen door de Excel Arts Academy uit Curaçao.

3 juni 2018: Koningin Máxima reikt op woensdagochtend 6 juni de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De prijzen worden dit jaar toegekend aan drie initiatieven van jonge en sociale ondernemers. De winnaars zijn Buddy to Buddy uit Zutphen, Yets Foundation uit Vlaardingen en de Excel Arts Academy uit Curaçao.

Buddy to Buddy koppelt (ex-)vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar als maatjes. Armijn van Roon (35) en Willemijn Voorham (33) startten Buddy to Buddy in 2015, toen de discussie in Zutphen oplaaide over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Met Buddy to Buddy willen zij niet alleen vluchtelingen uit hun sociale isolement halen, maar ook de betrokkenheid en het begrip van Nederlanders vergroten. De organisatie is inmiddels actief in Zutphen, Breda en Utrecht.

Voormalig basketbalprofessional Peter Ottens (30) heeft in 2013 Yets Foundation opgezet om kwetsbare jongeren kansen te bieden. Zelf heeft hij altijd zijn dromen na kunnen jagen, dankzij zijn sterke thuisbasis waar altijd liefde en aandacht voor hem was. Hij zag echter dat dit niet voor iedere jongere een vanzelfsprekendheid is. Daarom besloot hij die jongeren te helpen. Door hen een combinatie te bieden van basketbaltraining, samen gezond eten, huiswerkbegeleiding en aandacht voor sociale integratie wordt voorkomen dat ze het verkeerde pad op gaan. De jongeren worden begeleid door coaches die als rolmodel fungeren.

Oprichtster Shelomi Doran-Bakhuis (31) richtte Excel Arts Academy op vanuit haar eigen persoonlijke ervaringen. Als onzeker jong meisje vond ze haar plek niet in een samenleving en schoolsysteem waar cognitieve manieren van leren en presteren leidend zijn. Wel was ze creatief. Door te dansen kon zij haar emoties kwijt en groeide ze als persoon. Op haar 12e wilde ze dat graag met anderen delen en begon ze met danslessen voor 25 kinderen. Op haar 15e kwamen daar andere lessen bij en groeide het aantal naar 50 kinderen. Uiteindelijk richtte ze op haar 18e Stichting Excel Arts Academy op. De organisatie biedt kinderen en jongeren de kans om zich te ontwikkelen, maar vooral om het beste uit zichzelf te halen.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.

Zie ook: Prinses Máxima Appeltjes van Oranje 2011: Shake it! – Zoet & Zout – Jong Geleerd, Jong Gebleven –Prinses Máxima Lanceert Kinderen Maken Muziek: Muziek Verbindt –Máxima, Portret van een Prinses

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  22 juni 2019 om 20:11 | Permalink

  Koningin Máxima Bezoekt Met je Hart, Winnaar Appeltje van Oranje 2019

  Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op woensdagochtend 3 juli een bezoek aan Stichting Met je Hart in Breda. Stichting Met je Hart is winnaar van het grote Appeltje van Oranje 2019, de prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven.

  Met je Hart weet op een innovatieve en ondernemende manier vrijwilligers en partners te motiveren en mobiliseren, om samen ontmoetingen voor kwetsbare ouderen te organiseren en zo de eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

  Het initiatief startte 6 jaar geleden in Utrecht met de campagne ‘EET met je hart’: gedurende een periode van zes weken vragen restaurants een extra bijdrage aan gasten, die gebruikt wordt om structurele ontmoetingen voor ouderen in diezelfde gemeente te organiseren. Inmiddels is Met je Hart in 28 gemeenten en met meer dan duizend vrijwilligers actief. De lokale initiatiefnemers, ook vrijwilligers, voelen zich geïnspireerd door het concept. Door in hun eigen gemeente anderen te enthousiasmeren, ontstaat er een kernteam met daarnaast een groep van ondersteunende vrijwilligers die afgestemd op hun eigen mogelijkheden een rol vervullen bij het organiseren van ontmoetingen. Ouderen worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht. De kracht van de ontmoetingen is dat ze terugkerend zijn. Daarnaast zijn er ook ouderen die zelf actief worden als vrijwilliger.

  Koningin Máxima bezoekt in Breda een café-restaurant waar Met je Hart ontmoetingen organiseert. Zij spreekt met vertegenwoordigers van de overkoepelende stichting over de ontwikkeling en ambities van Met je Hart en met lokale initiatiefnemers over hun motivatie en aanpak. Tot slot schuift Koningin Máxima aan bij een brunchgroep van ouderen die vaker uitgenodigd worden door Met je Hart.

  Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes in mei 2019 op Paleis Noordeinde benadrukte Koningin Máxima in haar toespraak de bijzondere aanpak van Met je Hart.

  Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het fonds zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat.

  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

 2. Erik van Erne zegt:

  3 juli 2019 om 16:10 | Permalink

  Koning Willem-Alexander Bezoekt Taal Doet Meer in Utrecht

  Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Utrechtse organisatie Taal Doet Meer. De vrijwilligersorganisatie is e?e?n van de winnaars van een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven.

  Taal Doet Meer zorgt met meer dan 1.000 vrijwilligers en een klein team van beroepskrachten ervoor dat Utrechters die Nederlands niet als moedertaal hebben, kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij een van de belangrijkste activiteiten.

  Koning Willem-Alexander was ook aanwezig bij een Eigen Kracht-lunch. Bij deze lunch worden deelnemers aan vrijwillige coaches en partnerbedrijven aan elkaar gekoppeld. Het netwerkmoment helpt deelnemers bij hun zoektocht naar een opleiding, werkervaringsplek of (vrijwilligers)werk.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (685)
 • Agenda (3.267)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (863)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (525)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.385)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.597)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (314)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (326)
 • Iets anders (395)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (141)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.705)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.574)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Goed Op Weg Naar Een Schone Noordzee: Twintig Jaar Onderzoek by Stichting De Noordzee
 • Platform Ecologie & Economie In Balans: Digitale Dialoogdag Biogrondstoffen In De Eemsdelta
 • Evenement Under construction: Verduurzaming Gebouwde Omgeving by Klimaatakkoord
 • Een Glazen Wereld, Met Een Warm Hart – Energie Voor Stad En Kas by Greenport West-Holland
 • Grootste Windturbine (4,5 MW) Van België Voor Renewi In Haven Van Gent
 • Actieagenda Wonen: Samen Werken Aan Goed Wonen – 1 Miljoen Huizen Bouwen In 10 Jaar
 • Eenvoudig Duurzaam Bouwen: Bouw Je Energieneutrale Droomhuis Zonder Warmtepomp
 • Jumbo Supermarkt Leussink In Goor: De Duurzaamste Supermarkt Van De Benelux by Jumbo
 • Online Congres Inclusieve Energietransitie: Energietransitie Voor Iedereen by Provincie Utrecht
 • LED-Verlichting Voor Kampong Hockey, Kampong Voetbal en Kampong Tennis in Utrecht
 • Future Business Live 1 Trailer: Waterstof Als Economische Motor Voor Nederland? by Change Inc.
 • Zonnedak Trynwâlden Met 4000 Zonnepanelen: Grootste Collectief Zonnedak by Trynergie
 • Extra Miljoenen Voor Project Meanderende Maas: Extra Natuur Ontwikkelen Bij Macharen
 • City Deal Circulair Conceptueel Bouwen: Symposium Circulair Conceptueel Bouwen by Agenda Stad
 • Europese Commissie Investeerde In 2020 Voor 26,3 Miljard Euro In Offshore Windparken
 • Grootste Windpark 8,2 GW Ter Wereld Komt Bij Mokpo In Zuid-Korea by KEPCO
 • The New U: Nieuwe Duurzame Woonwijk Vrouwjuttenhof In Historisch Centrum Utrecht by VORM
 • Duurzaam Evenementenbeleid Gemeente Súdwest-Fryslân: Geen Wegwerpplastic Bij Evenementen
 • Nieuwe Duurzame Supermarkt In Eersel Met BREEAM Outstanding Certificaat by Lidl
 • Subsidieregeling Groenblauw Buurtidee: Mooie Leefomgeving by Hoogheemraadschap Rijnland
 • Links

  Milieunet op..