google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Koning Willem-Alexander Kersttoespraak 2019: Koning Staat Uitgebreid Stil Bij Vrijheid

Geschreven op 28-12-2013 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Kerst, Oranje Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

25 december 2019:Koning Willem-Alexander hield woensdag zijn traditionele kersttoespraak vanuit de Vestibule van zijn woonpaleis Huis ten Bosch.

In zijn zevende kersttoespraak noemde de koning Nederland één van de succesvolste landen ter wereld.

Ook benadrukte hij dat streven naar geluk mooi is, maar geen obsessie mag worden.

Koning Willem-Alexander stond ook uitgebreid stil bij vrijheid: “Nederlanders kunnen enorm van elkaar verschillen. Maar wie aan mensen vraagt waarom ze zich verbonden voelen met Nederland, krijgt vaak spontaan dezelfde antwoorden.

Onze Nederlandse taal, onze democratie, de gelijkheid van iedereen, ongeacht geslacht of seksuele gerichtheid, samen stand houden tegen het water, de feestdagen die we samen vieren, de gezelligheid…

En er is vooral één woord dat telkens weer terugkomt: vrijheid. Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt. Dat klinkt poëtisch, maar het doet wel recht aan wat ik om me heen zie.

Het valt me op hoe intens die vrijheid wordt beleefd. Nu we stilstaan bij 75 jaar vrijheid, ontmoet ik veel mensen die me vertellen wat dat begrip voor hen betekent.

Verzetsmensen van in de negentig die er in de oorlog voor hebben gevochten. Zij hebben er alles voor op het spel gezet. Hun leven is erdoor getekend. Maar ook jonge mensen. Zij zijn blij in een vrij land te wonen.

Vrijheid is nooit gratis. Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid, de bereidheid om elkaar ruimte te geven. Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is. Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen, ondermijnen we precies wat ons zo dierbaar is.

Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen.

Vrijheid betekent ook onherroepelijk: keuzes maken. In ons eigen leven en samen. Dat is moeilijk, maar we doen wél ons best. Hoe scherp de tegenstellingen ook zijn, het lukt toch telkens weer om oplossingen te vinden. Die bedrevenheid om met elkaar te praten en soms wat in te schikken, zullen we ook de komende tijd nog heel hard nodig hebben.”

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

25 december 2018: Koning Willem-Alexander heeft vanuit de bibliotheek van Paleis Noordeinde zijn jaarlijkse kersttoespraak gehouden.

In zijn zesde kertsttoespraak riep hij het volk op om actief de boel bij elkaar te houden.

“Vrijheid, gelijkheid en eerlijke kansen voor iedereen zijn óók afhankelijk van de manier waarop wij dagelijks met elkaar omgaan. Een leven zonder angst en onverschilligheid wordt niet alleen bepaald aan verre vergadertafels, hoe onmisbaar die ook zijn. Daar gaan we gelukkig ook zelf over.”

“Verreweg de meeste Nederlanders voelen zich thuis in een omgeving waarin tegenstellingen niet op de spits worden gedreven en waarin conflicten zo goed mogelijk samen worden opgelost.

Vergelijking met andere landen is vaak een bron van troost, zo niet van trots. De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons vèr gebracht. Dit was de basis onder ons land, 450 jaar geleden, toen een klein groepje Nederlandse gewesten tegen de verdrukking in de krachten bundelde en met succes zijn eigen weg ging. Zoiets was nog nooit eerder vertoond.”

“Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken. Dát is de rode draad die door onze geschiedenis loopt, tot op de dag van vandaag. Dat is wat ons sterk maakt.”

“Ja, er zijn problemen en soms grote spanningen. Maar Nederland is anno 2018 een van de beste plekken ter wereld om te wonen, te werken en te leven.

Dat is ook aan U te danken, hoe vanzelfsprekend en ‘normaal’ U Uw bijdrage zelf misschien ook vindt.

De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Dat we samenwerken en geven en nemen. Deze norm mogen we nooit laten vervagen! Ze is van onschatbare waarde en leidt steeds weer tot fantastische nieuwe initiatieven.

Tijdens mijn bezoeken zie ik dat door heel Nederland, ook in het afgelopen jaar weer. Op veel plekken nemen burgers het heft in handen om samen dingen op te pakken en te organiseren. Dat kan het opknappen en runnen van een dorpshuis zijn. Of met je buurtgenoten overschakelen op duurzame energie. Of een verwaarloosd binnenterrein omtoveren tot een tuin waar alle bewoners plezier van hebben.”

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

25 december 2017: Koning Willem-Alexander heeft vanuit Villa Eikenhorst zijn jaarlijkse kersttoespraak gehouden. In zijn toespraak riep hij het volk op ‘elkaar te ontmoeten en op zoek te gaan naar een groter wij’.

In zijn vijfde kersttoespraak  pleit de Koning voor stapje voor stapje naar een groter wij te werken. “Het oude kerstlied laat er geen misverstand over verstaan, we zijn met elkaar verbonden.”

“Kerstmis verbindt ons nadrukkelijk met elkaar. Het zet aan tot nadenken, over hoe we zelf in het leven staan. Het valt niet altijd mee om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen”

“Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen – kerk, kantoor, café, sportclub, school – verliezen die verbindende functie steeds meer. Misschien is alleen het ziekenhuis nog een plek waar je in contact komt met mensen met een andere achtergrond en levensstijl.”

“Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij. Dat zoeken naar een groter wij is altijd een drijvende kracht geweest in de geschiedenis van ons land en onze democratie. Eenvoudig is het niet. Het gaat vaak met horten en stoten en het vereist volhouders die doorgaan tegen de verdrukking in.”

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

25 december 2016: Vanuit Villa Eikenhorst heeft Koning Willem-Alexander heeft zijn jaarlijkse kersttoespraak gehouden. In zijn vierde kersttoespraak erkende hij te worstelen met deze onzekere tijden en pleitte voor meer redelijkheid en verdraagzaamheid.

Koning Willem-Alexander benadrukte vandaag tijdens zijn kersttoespraak dat Nederlanders zich moeten verenigen om de vrede te bewaren. ,,Kerstmis kan confronterend zijn. Dicht bij de plek waar de kribbe stond, heersen nu angst en geweld.”

De Koning noemde de boodschap van kerstmis een boodschap van hoop, vrede en naastenliefde. “Dat is een oproep aan iedereen”, zei hij. “Wat doen we er zelf aan om onze samenleving zo in te richten dat iedereen zich veilig weet en thuis kan voelen? Kunnen we het nog: samen vreedzaam problemen oplossen?”

,,Vrijheid heeft ruimte nodig. Ruimte om te leven, te bewegen, te denken en te debatteren zonder angst. Ruimte om van elkaar te verschillen. Die vrijheid hoort bij ons en is sterker dan welke terreurdaad ook.” Die vrede begint volgens de koning bij het beschermen van wat we delen en ,,het aanwenden van positieve krachten”. ,,Zonder u, zonder jou gaat het niet. Met Kerstmis worden we aangespoord niet op te geven. Elkaar niet op te geven. Ieder mens telt. Het licht van Kerstmis schijnt voor ons allemaal, en maakt ons opnieuw voor elkaar zichtbaar.”

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

Kersttoespraak 2015 Koning Willem Alexander25 december 2015: Vanuit Villa Eikenhorst heeft Koning Willem-Alexander zijn derde kersttoespraak gehouden met als thema vrijheid.

In zijn toespraak legde de koning de nadruk op de gevolgen van de vluchtelingencrisis, en de gevoelens die daarover spelen in de Nederlandse samenleving.

De koning toonde begrip voor de gevoelens van angst onder veel Nederlanders, maar zei dat die angst niet moet overheersen. Nederland moet een land zijn waar iedereen zich thuis kan voelen.

“Wat past, is trots op onze vrije en open manier van leven. Op onze overtuiging dat iedereen in ons Koninkrijk op voet van gelijkwaardigheid mee moet kunnen doen. En op onze rechtsstaat die beschermt wat weerloos is en voorkomt dat alleen de hardste stemmen worden gehoord.”

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

25 december 2014: Vanuit Villa Eikenhorst heeft Koning Willem-Alexander zijn tweede kersttoespraak gehouden met als thema eenheid.

Eenheid in verscheidenheid dus, maar “eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend, verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies.”

Ieder mens wil graag zijn opgenomen in grotere verbanden, zich daar veilig voelen en daar gehoord worden. Dat is de kern van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. De koning benadrukte dat we moeten accepteren dat niet iedereen gelijk is.

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

28 december 2013: Vanuit Villa Eikenhorst heeft Koning Willem-Alexander zijn eerste kersttoespraak gehouden met als thema verbinding. Door verbindingen aan te gaan kunnen mensen samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten.

Anders dan zijn moeder soms deed, zie Kersttoespraken Koningin Beatrix, gebruikte koning Willem-Alexander zijn eerste kersttoespraak niet om zijn zorg uit te spreken over maatschappelijke ontwikkelingen. Hij verwees wel naar de gevolgen die veel mensen ondervinden van de economische crisis, en naar het leed dat mensen treft als gevolg van natuurgeweld, honger, haat en terreur.

Iedereen kan volgens Koning Willem-Alexander bijdragen aan vrede door verbindingen te zoeken. Met het aanhalen van een Afrikaans spreekwoord “Mensen zijn mensen door andere mensen”  onderstreepte Koning Willem-Alexander het wezenlijke belang van het aangaan van verbindingen.

De volledige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier nog even op uw gemak nalezen.

Het Koninklijk Huis Filmarchief: Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prinses Beatrix – Het Koninklijk Huis start You Tube Channel – Koningsdag 2018: Koning Willem-Alexander en Oranjes naar Groningen – Oranje Boven

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  18 juli 2017 om 13:20 | Permalink

  Te gast op Paleis Noordeinde

  Paleis Noordeinde is voor het tweede jaar opengesteld voor publiek. Bijzondere, eeuwenoude zalen en hypermodern koninklijk servies is nu voor iedereen (met een ticket) te zien op vier zaterdag tijdens de zomermaanden

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (675)
 • Agenda (3.217)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (511)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.344)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.503)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (31)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (322)
 • Iets anders (381)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.687)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (750)
 • MVO (109)
 • Natuur (757)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (228)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.484)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Inschrijving Derde Boerenversneller (2021) Geopend by De Nieuwe Boerenfamilie
 • Aardgasvrij Bospolder-Tussendijken In Rotterdam: 4,9 Miljoen Euro Rijkssubsidie Voor Rotterdam
 • ECO2: New Carbon Neutral, Biodegradable Eco-Magazine by Mail Metro Media
 • Ga AAN In Het Donker, Doe Je Fietsverlichting Aan En Kom Weer Veilig Thuis
 • Tuincentra Gaan Per 1 Januari 2022 Stoppen Met Verkoop Bestrijdingsmiddelen Met Glyfosaat
 • Low Carbon Farming Project UK Documentary: Duurzame Kassenteelt by Bom Group
 • Licht- En Gokstad Las Vegas, Nevada, USA: Energieverbruik En Duurzame Energie
 • SnappCar Autodelen: Private Lease & Delen: Lease Een Auto En Verdien Je Leasekosten Terug
 • Hoe Online Casino Spellenmakers Hun Eco-Steentje Bijdragen by Beste Casino’s Guru
 • Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk
 • E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020
 • Aanleg Ecoduiker Onder De A6 bij Anthony Fokkerweg by Provincie Flevoland
 • Talgo Unveils Hydrogen Powered Propulsion Vittal Train System
 • Plan Voor 300 Voetbalvelden Aan Zonnepanelen Langs Landingsbanen Schiphol Airport
 • Eerste Collectieve Zonnestroomproject Huurders Rijnhart Wonen Leiderdorp by Greenchoice
 • Elektrische Auto’s Met Subsidie Megatest by ANWB Autotest
 • Zonnepark A28 Balkendwarsweg Nabij Afrit 33 In Assen by RVB
 • Zonnedak Met 48.040 Zonnepanelen Op Hoofdkantoor Tommy Hilfiger in Venlo by IZEN
 • Nieuwe Elektrische Poolauto’s Voor Medewerkers Provincie Utrecht: Skoda E-Citigo
 • Subsidie Voor Energietransitie In Provincie Utrecht
 • Links

  Milieunet op..