Koning Willem I Prijs 2022 en Koning Willem I Plaquette 2022 voor Duurzaam Ondernemerschap
Geschreven op 10-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, OranjeUpdate 24 mei 2022: Chipfabrikant NXP uit Eindhoven is door het bestuur onder erevoorzitterschap van Hare Majesteit koningin Máxima tot winnaar gekozen van de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf.
De Koning Willem I Prijs in de categorie MKB ging naar Maan Group uit Raalte, een R&D gedreven onderneming met een oorsprong in de lijm en oppervlakte technologie.
MUD Jeans is de winnaar van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2022 die werd uitgereikt door de Koning Willem I stichting. Hare Majesteit Koningin Máxima en juryvoorzitter Klaas Knot (President De Nederlandsche Bank) reikten tijdens de feestelijke uitreikingsavond de prijs uit aan oprichter Bert van Son. De andere twee finalisten waren Kipster en EMMA Safety Footwear. Het evenement vond plaats in het Forum in Groningen en was na gebleken succes tijdens de covid-19 pandemie ook te volgen via een livestream.
MUD Jeans is het eerste jeansmerk ter wereld dat de milieu-impact van zijn gehele productportfolio laat berekenen aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA). Met deze transparantie nemen zij het voortouw in de sector. Ze zetten in op het continue verbeteren van duurzaamheidsprestaties en gaan greenwashing tegen. MUD Jeans voert een disruptief bedrijfsmodel: Lease-a-Jeans. Met dit model zorgt het merk dat broeken die niet meer gedragen worden weer terugkomen: de jeanskringloop wordt zo gesloten. Dankzij deze slimme constructie zijn spijkerbroeken van hoge kwaliteit die langer meegaan, uiteindelijk goedkoper. Het maakt het absurde fast-fashion model, dat leidt tot een textielafvalberg, overbodig.
5 mei 2022: Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede, chipfabrikant NXP Semiconductors uit Eindhoven en het cosmeticabedrijf Rituals uit Amsterdam zijn de drie finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf.
Het bestuur, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, maakte de keuze uit tientallen bedrijven die zich de afgelopen maanden hebben aangemeld voor de prestigieuze ondernemingsprijs. De komende weken bepaalt het bestuur wie zich winnaar mag noemen.
Op 23 mei vindt in Groningen de grote finale plaats waarbij de winnaars in de categorie Grootbedrijf, MKB en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap hun prijs overhandigd krijgen.
De finalisten werden op 3 mei verrast door een delegatie van de Koning Willem I Stichting bestaande uit de bestuursleden Niels Onkenhout en juryvoorzitter Martin van Pernis, en directeur Romy Blankenspoor. Tijdens hun bezoek arriveerde ook nog een speciale boodschap van President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Als voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Prijzen maakte hij via een video boodschap de plaats in de finale bekend.
De Koning Willem I Prijzen zijn de meest prestigieuze ondernemingsprijzen van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, MKB-bedrijf en een bedrijf dat focust op Duurzaam Ondernemerschap. Het bestuur van de KWI Prijs heeft onlangs in de besloten bestuursvergadering de knopen doorgehakt. De komende weken bepaalt de jury wie zich winnaar mag noemen in elk van de drie categorieën.
De drie finalisten zijn stuk voor stuk parels van het Nederlandse grootbedrijf. Bestuursvoorzitter Klaas Knot zegt dat de jury de afgelopen weken een aantal indrukwekkende inzendingen heeft gezien. ,,Wat een durf en daadkracht hebben we gezien in het ondernemerschap in ons land.”
Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het oplossen van uitdagende technologische en sociale vraagstukken. De onderneming ontwikkelt en produceert hoogwaardige, innovatieve en complexe systemen en producten. In een samenleving die voor grote uitdagingen staat, voeren zij projecten uit die positieve impact hebben op mensen en hun leefwereld. Demcon werkt aan slimme toepassingen voor onder andere zorg, veiligheid, water, energie, productie en communicatie. Naast technologische vernieuwing zet het bedrijf zich in voor stimulering van ondernemerschap en investering in talent en onderwijs. In 2020 ontwikkelden zij geheel zelfstandig een beademingssysteem en in korte tijd produceerden zij 500 exemplaren. In dit kader heeft Hare Majesteit een werkbezoek aan Demcon gebracht.
NXP Semiconductors is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. De letters NXP staan voor Next eXPerience. NXP is een wereldwijd opererende firma met vestigingen in dertig landen en met het hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf is wereldleider in veilige connectiviteitsoplossingen voor embedded applicaties en verlegt grenzen in de automobiel-, industriële en mobiele communicatie. NXP is een belangrijke leverancier van chips in een veelvoud van toepassingen, zoals mobiele telefoons, computers, auto-elektronica en LED-verlichting.
Rituals is een uniek luxe lifestyle merk dat sinds 2000 alledaagse routines transformeert in betekenisvolle momenten. Rituals is een Nederlands cosmeticabedrijf met meer dan 900 winkels, verspreid over 27 landen. Het assortiment bestaat onder andere uit hygiëneproducten, zoals zeep en crèmes, waarbij oriëntaalse geuren het uitgangspunt zijn. De drie pijlers van Rituals zijn: Clean, Conscious & Caring. Het bedrijf is een Certied B Corp onderneming, wat staat voor social and environmental performance. Het bedrijf werd opgericht door Raymond Cloosterman, een voormalig medewerker van Unilever. Met een kleine investeringskring van vrienden begon het bedrijf in een kelder aan de Herengracht in Amsterdam. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een grootschalige internationale winkelketen.
25 september 2021: Koningin Máxima neemt maandagmiddag 27 september deel aan een gesprek over ondernemerschap bij de vierde Koning Willem I Lezing.
Dit vindt plaats in Theater Markant in Uden en markeert de start van de inschrijving voor de tweejaarlijkse ondernemingsprijzen van de Koning Willem I Stichting (KW-I). Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (Comité).
Met de ondernemingsprijzen wil de stichting bekendheid geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. De Koning Willem I Prijs categorie Grootbedrijf en categorie MKB en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap worden tweejaarlijks toegekend, met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Voorzitter van de stichting is de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot.
Met de ondernemingsprijzen wil de stichting bekendheid geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. De Koning Willem I Prijs categorie Grootbedrijf en categorie MKB en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap worden tweejaarlijks toegekend, met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Voorzitter van de stichting is de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot.
1 september 2021: De inschrijving voor de Koning Willem I Prijzen 2022 is van start gegaan. De Koning Willem I Prijzen zijn een bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap.
De Koning Willem I Prijzen worden iedere twee jaar uitgereikt in de categorieën Grootbedrijf en MKB. Ook is er een Plaquette te verdienen voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap. De inschrijvingstermijn duurt tot 31 januari 2022.
Algemeen directeur Romy Blankenspoor van de Koning Willem I Stichting: ‘Ons doel is de parels van de Nederlandse economie een podium te geven. De prijzen zijn bedoeld voor mensen en bedrijven die presteren en innoveren, verbeteren en verbinden en met lef en passie de wereld een stukje mooier willen maken. Kort gezegd, we staan voor durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.’
Sinds 1958 benadrukt de Koning Willem I Stichting het belang van (veer)krachtig ondernemerschap. Als er ooit een periode was in de recente geschiedenis waarin dit belangrijk was om te doen, dan is dat in deze periode waarin ons land terugveert uit de economische malaise als gevolg van de Coronapandemie.
Tot eerdere winnaars van de Koning Willem I Prijs behoren onder andere Ahold (1994), ASML (2006), Philips (2016). Meest recentelijk gingen de prijs naar dienstverlener CSU.
Aan de uitverkiezing van de prijs gaat een zorgvuldig selectieproces vooraf. De jury bestaat onder andere uit Koningin Máxima (erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting) en voorzitter Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank.
Sinds haar oprichting in 1958 kende de Koning Willem I Stichting de Koning Willem 1 Prijs toe aan:
2020 CSU Group (categorie Grootbedrijf) en Von Gahlen (categorie MKB)
2o19 Eosta Distributeur van biologische en eerlijke versproducten (categorie MKB)
2018 AFAS Software (categorie Grootbedrijf) en Bouwgroep Dijkstra Draisma (categorie MKB)
2016 Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf), TOBROCO Machines (categorie MKB)
2014 Koninklijke FrieslandCampina N.V. (categorie Groot Bedrijf) en KOTUG International B.V. (categorie MKB)
2012 VDL Groep (Grootbedrijf) en Vencomatic BV (mkb)
2010 Stage Entertainment (Grootbedrijf) en Adams Musical Instruments (mkb)
2008 Fugro (Grootbedrijf) en Solland Solar (mkb)
2006 ASML
2003 Oad Groep B.V.
2002 Mammoet Holding B.V.
2000 Heineken N.V.
1998 Akzo Nobel N.V.
1996 Randstad Holding N.V.
1994 Koninklijke Ahold N.V.
1992 Koninklijke Nijverdal – Ten Cate N.V.
1990 N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker
1988 DAF B.V.
1986 Coöperatieve Vereniging “ Ver. Bloemenveilingen Aalsmeer”
1984 Gist Brocades N.V.
1982 Koninklijke Boskalis Westminster N.V.
1980 Koninklijk Kweekbedrijf en Zaadhandel D.J. van der Have B.V.
1978 N.V. Indivers
1976 Vitatron N.V.
1972 N.V. Nederlandse Metaalindustrie Polynorm
1970 Machinefabriek Van Aarsen
1968 Prins N.V.
1966 N.V. Koni
1964 N.V. Maatschappij voor Wasverwerking Erdal
1962 N.V. Lips
1960 Fabriek van Landwerktuigen VICON
1958 Chemische Industrie GEM
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Sinds 1983 zijn er door de Koning Willem I Stichting op diverse deelgebieden Koning Willem I Plaquettes uitgereikt aan diverse ondernemingen:
2020 Gulpener, duurzaa, omdernemerschap
2018 Eosta, duurzaam ondernemerschap
2016 Koppert Cress B.V. duurzaam ondernemerschap
2014 Coöperatie TexelEnergie duurzaam ondernemerschap
2012 Normteq duurzaam ondernemerschap
2001 Brabant Alucast International internationaal ondernemerschap
2001 Burgers’ Zoo B.V. duurzaam ondernemerschap
2001 Eco Ceramics B.V. jong ondernemerschap
2001 Ophtec B.V. innovatief ondernemerschap
1999 Drukkerij Witsiers * innovatie
1999 Europe Automatic Holding B.V. jong ondernemerschap
1999 Paques B.V. milieu & energie
1997 Condor Carpets B.V. jong ondernemerschap
1997 Elephant Holding B.V. innovatie & technologie
1997 Herder B.V. milieu & energie
1997 Winel B.V. export
1995 Cordis Europa N.V. innovatie & technologie
1995 Exact Holding B.V. jonge onderneming
1995 Koninklijke Vermeulen Hollandia B.V. export
1993 Bijsterbosch Beheer B.V. milieu & energie
1993 Binair Groep B.V. innovatie & technologie
1993 Driessen Aircraft B.V. export
1993 Pharma Bio-Research International B.V. jong ondernemerschap
1991 Boon Edam B.V. export
1991 NAGO (Voorheen Boekbinderij W. Oosterbosch B.V.) milieu & energie
1991 Sparta B.V.( voorheen Sparta Rijwielen- en Motorenfabriek B.V.) innovatie & technologie
1991 OD & ME B.V. jong ondernemerschap
1989 ONTOP B.V. (voorheen AMGAS) export
1989 Nucletron B.V. innovatie & technologie
1989 Groeneveld Transport Efficiency B.V. milieu & energie
1989 Intercai B.V. jong ondernemerschap
1989 Victron Beheer B.V. jong ondernemerschap
1987 Bravenboers & Scheers B.V. innovatie
1987 VDL BOVA(voorheen Autobusfabriek BOVA B.V.) export
1987 Villeroy & Boch (Wientjes Beheer B.V.) (verkocht aan) technologie
1987 Bronckhorst High-Tech B.V. jonge onderneming
1985 Koppens Machinefabriek B.V. innovatie & technologie
1985 Verstraeten B.V. Funderingstechnieken innovatie & technologie
1985 Speciaal Drukkerij Lijnco B.V. export
1985 Aviko B.V. milieu & energie
1985 RoodMicrotec International B.V. (voorheen Rood Testhouse Beheer B.V.) jonge onderneming
1983 Lely Industries innovatie & technologie
1983 Hartman B.V.(voorheen Bemico Enschede B.V. ) export
1983 Machine Fabriek C. Rijkaart B.V. export
1983 Kappa Triton (voorheen Dollard Karton B.V.) milieu & energie
1983 Tulip Computers Nederland B.V. (voorheen Compudata Holding B.V.) jonge onderneming
26 november 2020: De Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is de Koning Willem I prijs die tweejaarlijks wordt toegekend aan een grootbedrijf, een mkb-bedrijf en in de vorm van een plaquette aan een bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaam ondernemerschap.
Het is zo ver: de winnaars van de Koning Willem I Prijzen 2020 zijn bekend. Van harte gefeliciteerd CSU Groep BV, Von Gahlen Nederland BV en Gulpener Bierbrouwerij BV met de overwinning.
CSU Groep, de grootste facilitaire dienstverlener van Nederland, gevestigd in Uden is door de jury onder erevoorzitterschap van Hare Majesteit koningin Máxima tot winnaar gekozen van de Koning Willem I Prijs 2020 in de categorie Grootbedrijf. ,,Goed schoon is belangrijker dan ooit en CSU heeft laten zien dat ze in deze periode hart hebben voor hun medewerkers én de Nederlandse samenleving,” aldus de jury van de KWI Prijs.
Von Gahlen bouwt wereldwijd specialistische productiefaciliteiten voor het maken van radioactieve geneesmiddelen. Daarnaast maakt het bedrijf verpakkingen voor het transport van deze geneesmiddelen. Zo vormen zij een belangrijke schakel in de medische keten van radioactieve straling en de bescherming van medische professionals”, aldus de jury. Von Gahlen toont moed, innovatie en hart voor de medemens. Von Gahlen is de winnaar van de Koning Willem I Prijs 2020 in de categoriw MKB=-Bedrijf
Gulpener Bierbrouwerij staat voor duurzaamheid, ambitie en eerlijkheid en maakt deze visie waar door energieneutraal bier te produceren binnen hun familiebedrijf, aldus de jury van de Koning Willem I Prijs. ,,Dankzij het open-source businessmodel kunnen bedrijven wereldwijd meeliften met Gulpener’s succes op het gebied van duurzaamheid.” Gulpener is de winnaar van de Koi em I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020.
Sinds haar oprichting in 1958 kende de Koning Willem I Stichting de Koning Willem 1 Prijs toe aan:
2020 CSU Group (categorie Grootbedrijf) en Von Gahlen (categorie MKB)
2o19 Eosta Distributeur van biologische en eerlijke versproducten (categorie MKB)
2018 AFAS Software (categorie Grootbedrijf) en Bouwgroep Dijkstra Draisma (categorie MKB)
2016 Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf), TOBROCO Machines (categorie MKB)
2014 Koninklijke FrieslandCampina N.V. (categorie Groot Bedrijf) en KOTUG International B.V. (categorie MKB)
2012 VDL Groep (Grootbedrijf) en Vencomatic BV (mkb)
2010 Stage Entertainment (Grootbedrijf) en Adams Musical Instruments (mkb)
2008 Fugro (Grootbedrijf) en Solland Solar (mkb)
2006 ASML
2003 Oad Groep B.V.
2002 Mammoet Holding B.V.
2000 Heineken N.V.
1998 Akzo Nobel N.V.
1996 Randstad Holding N.V.
1994 Koninklijke Ahold N.V.
1992 Koninklijke Nijverdal – Ten Cate N.V.
1990 N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker
1988 DAF B.V.
1986 Coöperatieve Vereniging “ Ver. Bloemenveilingen Aalsmeer”
1984 Gist Brocades N.V.
1982 Koninklijke Boskalis Westminster N.V.
1980 Koninklijk Kweekbedrijf en Zaadhandel D.J. van der Have B.V.
1978 N.V. Indivers
1976 Vitatron N.V.
1972 N.V. Nederlandse Metaalindustrie Polynorm
1970 Machinefabriek Van Aarsen
1968 Prins N.V.
1966 N.V. Koni
1964 N.V. Maatschappij voor Wasverwerking Erdal
1962 N.V. Lips
1960 Fabriek van Landwerktuigen VICON
1958 Chemische Industrie GEM
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Sinds 1983 zijn er door de Koning Willem I Stichting op diverse deelgebieden Koning Willem I Plaquettes uitgereikt aan diverse ondernemingen:
2020 Gulpener, duurzaa, omdernemerschap
2018 Eosta, duurzaam ondernemerschap
2016 Koppert Cress B.V. duurzaam ondernemerschap
2014 Coöperatie TexelEnergie duurzaam ondernemerschap
2012 Normteq duurzaam ondernemerschap
2001 Brabant Alucast International internationaal ondernemerschap
2001 Burgers’ Zoo B.V. duurzaam ondernemerschap
2001 Eco Ceramics B.V. jong ondernemerschap
2001 Ophtec B.V. innovatief ondernemerschap
1999 Drukkerij Witsiers * innovatie
1999 Europe Automatic Holding B.V. jong ondernemerschap
1999 Paques B.V. milieu & energie
1997 Condor Carpets B.V. jong ondernemerschap
1997 Elephant Holding B.V. innovatie & technologie
1997 Herder B.V. milieu & energie
1997 Winel B.V. export
1995 Cordis Europa N.V. innovatie & technologie
1995 Exact Holding B.V. jonge onderneming
1995 Koninklijke Vermeulen Hollandia B.V. export
1993 Bijsterbosch Beheer B.V. milieu & energie
1993 Binair Groep B.V. innovatie & technologie
1993 Driessen Aircraft B.V. export
1993 Pharma Bio-Research International B.V. jong ondernemerschap
1991 Boon Edam B.V. export
1991 NAGO (Voorheen Boekbinderij W. Oosterbosch B.V.) milieu & energie
1991 Sparta B.V.( voorheen Sparta Rijwielen- en Motorenfabriek B.V.) innovatie & technologie
1991 OD & ME B.V. jong ondernemerschap
1989 ONTOP B.V. (voorheen AMGAS) export
1989 Nucletron B.V. innovatie & technologie
1989 Groeneveld Transport Efficiency B.V. milieu & energie
1989 Intercai B.V. jong ondernemerschap
1989 Victron Beheer B.V. jong ondernemerschap
1987 Bravenboers & Scheers B.V. innovatie
1987 VDL BOVA(voorheen Autobusfabriek BOVA B.V.) export
1987 Villeroy & Boch (Wientjes Beheer B.V.) (verkocht aan) technologie
1987 Bronckhorst High-Tech B.V. jonge onderneming
1985 Koppens Machinefabriek B.V. innovatie & technologie
1985 Verstraeten B.V. Funderingstechnieken innovatie & technologie
1985 Speciaal Drukkerij Lijnco B.V. export
1985 Aviko B.V. milieu & energie
1985 RoodMicrotec International B.V. (voorheen Rood Testhouse Beheer B.V.) jonge onderneming
1983 Lely Industries innovatie & technologie
1983 Hartman B.V.(voorheen Bemico Enschede B.V. ) export
1983 Machine Fabriek C. Rijkaart B.V. export
1983 Kappa Triton (voorheen Dollard Karton B.V.) milieu & energie
1983 Tulip Computers Nederland B.V. (voorheen Compudata Holding B.V.) jonge onderneming
22 oktober 2020: De finalisten van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020 zijn bekend. De Koning Willem I vakjury koos samen met erevoorzitter koningin Máxima de top-3: Gulpener Bierbrouwerij, P.G. Kuijpers & Zonen en Tony’s Chocolonely.
De finalisten presenteerden de afgelopen weken hun visie op ondernemerschap, duurzaamheid en de toekomst aan de Koning Willem I Stichting.
Het Koning Willem I Stichting bestuur, bestaande uit gerenommeerde kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven, heeft na uitvoerig overleg gekozen voor de volgende drie bedrijven.
Gulpener Bierbrouwerij: een familiebedrijf met een missie. Gulpener Bierbrouwerij staat voor duurzaamheid, ambitie en eerlijkheid en maakt deze visie waar door klimaatneutraal bier te produceren binnen hun familiebedrijf. Dankzij het open-source businessmodel worden bedrijven wereldwijd geïnspireerd om mee te liften met Gulpener’s succes op het gebied van duurzaamheid.
Kuijpers staat voor gezonde werkomgevingen. Ook Kuijpers staat bekend als familiebedrijf en zet zich in voor energie neutrale installaties om zo gezondere werkomgevingen te realiseren. Door de unieke positie van het bedrijf – in het epicentrum van de veranderingen in de bouwsector – hopen zij versnellingen te realiseren als het aankomt op groene ontwikkelingen in de bouw.
Tony’s Chocolonely: crazy about chocolate, serious about people. Chocoladeproducent Tony’s Chocolonely draagt bij aan een wereld waar chocolade slaafvrij en op eerlijke wijze geproduceerd wordt. Tony’s Chocolonely heeft ervoor gezorgd dat het thema duurzaamheid bij een breder publiek op de agenda is komen te staan. Een inspirerend impact bedrijf met een hart voor chocolade!
De bekendmaking van de finalisten in de categorie MKB van 2020 heeft vandaag plaatsgevonden. Het bestuur van de Koning Willem I Stichting heeft, samen met erevoorzitter koningin Máxima, gekozen voor de volgende drie bedrijven: Anthura, Von Gahlen en Van Raam.
Over de afgelopen weken zijn de genomineerden op de proef gesteld. Zo hebben zij meermaals in de spotlight gestaan om de visie van het bedrijf kenbaar te maken. Na verscheidene, cruciale bijeenkomsten zijn de finalisten gekozen door het bestuur van de Koning Willem I Stichting. Het bestuur bestaat uit een aantal topfiguren uit het Nederlandse bedrijfsleven en de maatschappij.
Anthura: biodiversiteit en innovatie. ankzij de genetische kennis heeft Anthura zich gepositioneerd als voorbeeld voor de Nederlandse tuinbouwsector. Het familiebedrijf weet de biodiversiteit in de sector aanzienlijk te verhogen mede door samenwerkingen aan te gaan op het gebied van veredeling. Het leveren van kennis en innovatie staat centraal bij Anthura.
Von Gahlen: hart voor de medemens. Von Gahlen bouwt wereldwijd productiefaciliteiten voor producten van radioactieve geneesmiddelen. Zo vormen zij een belangrijke schakel in de medische keten van radioactieve straling en de bescherming van medische professionals. Von Gahlen toont moed, innovatie en hart voor de medemens.
Beter leven en bewegen dankzij Van Raam. Door het produceren van unieke, aangepaste fietsen geeft Van Raam beweging terug aan degenen die dat zijn verloren. Het bedrijf is onderscheidend op gebieden als duurzaamheid, innovatie, en HRM beleid.Persoonlijke verhalen, bijzondere binding met de medewerkers en bovendien oog voor zorg staan voorop bij Van Raam.
De keuze voor de finalisten van 2020 in de categorie grootbedrijf is vandaag gepresenteerd. Het bestuur van de Koning Willem I Stichting heeft in samenwerking met erevoorzitter koningin Máxima gekozen voor AWL, CSU en Dura-Vermeer.
De genomineerden voor de Koning Willem I prijs in de categorie grootbedrijf hebben creativiteit, flexibiliteit en oog voor innovatie getoond gedurende de afgelopen weken. Na verscheidene bijeenkomsten en uitvoerig overleg heeft het bestuur, bestaande uit gerenommeerde kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven, de finalisten kenbaar gemaakt.
AWL-Techniek: duurzaamheid en digitalisering. Duurzaamheid staat bij AWL-Techniek centraal wat betreft het milieu en alle betrokkenen van het bedrijf. AWL is een hightech machinebouwer voor de automatiseringsindustrie met een oog voor innovatie. Zo is AWL met recht een koploper te noemen op het gebied van digitalisering en unieke concepten binnen de branche.
Zorg voor mens en maatschappij bij CSU. CSU heeft tijdens de coronacrisis unieke wendbaarheid getoond. De zorg voor de werknemers is bijzonder opvallend en meermaals beloond met certificaten als ‘TOP Employer Nederland’. Met behulp van virtual reality trainingen weet het landelijke schoonmaakbedrijf op innovatieve wijze om te gaan met crisissituaties.
Dura Vermeer: maatschappelijk betrokken en circulair. Digitale en duurzame innovaties behoren tot de kern van Dura Vermeer. Het bedrijf heeft een toppositie op het gebied van reductie in CO2- en stikstof-uitstoot en biedt circulaire woon-, kantoor- en mobiliteitsconcepten aan. Daarnaast weet Dura Vermeer maatschappelijke doelen te ondersteunen en constante innovaties te realiseren in virtueel bouwen.
24 september 2020: Om de genomineerden in de spotlight te zetten stellen wij alle bedrijven gedurende de komende weken nogmaals voor. Inmiddels hebben deze bedrijven een aantal hobbels genomen en voor velen is het einde dan ook in zicht.
Afgelopen week presenteerden de deelnemers hun visie op ondernemerschap, de toekomst en meer. Zo ook de genomineerden van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, waarvan een aantal in dit artikel een welverdiend moment van aandacht krijgen. Het zijn MYOMY, Schijvens Confectiefabriek en TRIBOO!
MYOMY: fashion met een duurzaam randje. Fashionable, fris en duurzaam. Zo presenteert MYOMY zich door middel van een brede collectie aan duurzame tassen en accessoires. Een voorbeeld is de iconische ‘paper bag’. Ieder design wordt gerealiseerd met oog op lange termijn-partnerschappen met fairtrade organisaties. Met dit gedachtegoed in het achterhoofd weet MYOMY te laten zien dat het wel degelijk anders kan binnen de fashion industrie.
Circulaire bedrijfskleding door Schijvens. Schijvens Confectiefabriek is een waar begrip in de fashion industrie als het aankomt op bedrijfskleding. Sinds 1863 streeft Schijvens naar een economie waarin circulair produceren aan de orde van de dag is. Na jarenlang onderzoek doen heeft Schijvens bovendien een innovatief concept in werking gezet, namelijk het gebruik van petflessen als basis voor hun producten. Een echte gamechanger!
TRIBOO: circulair met meubilair. Naast Schijvens is ook TRIBOO hard aan de weg aan het timmeren als het gaat om circulair produceren. Zo veranderen zij ‘waardeloze’ afvalstromen van kunststof- en natuurlijke vezels met upcycling technieken om deze om te zetten naar circulaire kantoorinrichting. De meubels zijn niet alleen mooi om te zien en goed voor het milieu, maar ook praktisch in vervoer en daarmee minder belastend voor het verkeer.
1 mei 2020: Prijsuitreiking Koning Willem I Prijzen uitgesteld tot najaar 2020. De finale en de prijsuitreiking van de Koning Willem I Prijzen, die tweejaarlijks worden toegekend door de Koning Willem I Stichting, worden uitgesteld tot komend najaar.
Het bestuur van de stichting met als voorzitter prof. dr. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft besloten om de feestelijke uitreiking van de prijzen te verplaatsen naar een nog te bepalen datum in verband met de ernstige gevolgen van de huidige coronacrisis.
Het bestuur van de stichting, waarvan Hare Majesteit Koningin Máxima erevoorzitter is, heeft besloten in september van dit jaar een afweging te maken over de aanvang van de jurering en de andere procedures met betrekking tot de finale.
20 maart 2020: De finale en de prijsuitreiking van de Koning Willem I Prijzen, die tweejaarlijks worden toegekend door de Koning Willem I Stichting, worden uitgesteld tot komend najaar.
Het bestuur van de stichting met als voorzitter prof. dr. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft besloten om de feestelijke uitreiking van de prijzen te verplaatsen naar een nog te bepalen datum in verband met de ernstige gevolgen van de huidige coronacrisis.
De uitreiking van de Koning Willem I Prijs Grootbedrijf en MKB en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap stonden gepland voor maandag 18 mei 2020.
Het bestuur van de stichting, waarvan Hare Majesteit Koningin Máxima erevoorzitter is, heeft besloten in september van dit jaar een afweging te maken over de aanvang van de jurering en de andere procedures met betrekking tot de finale.
5 maart 2020: Twaalf Nederlandse ondernemingen, die zich onderscheiden door duurzaam ondernemerschap, zijn tijdens een bijeenkomst op Paleis Soestdijk genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
De vakjury onder leiding van ondernemer Anne-Marie Rakhorst selecteerde de twaalf bedrijven voor de meest prestigieuze ondernemersprijs op het gebied van duurzaamheid in Nederland.
De uiteindelijke winnaar van de Koning Willem I Prijs in de categorie MKB wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in mei bekendgemaakt.
De belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor de plaquette is de impact op het milieu en de omgeving van de onderneming door duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen of verlaging van de milieubelasting. De onderneming vervult een behoefte voor mens, maatschappij en keten en draagt ook bij aan de verduurzaming van de keten. Verder moet het bedrijf economisch rendabel zijn.
Volgens Anne-Marie Rakhorst is de kwaliteit van de genomineerden ondernemingen zeer hoog. ,,Dat maakt dat deze duurzaamheidsprijs het meest prestigieus is van Nederland. Bovendien zien we dat deze bedrijven steeds meer oplossingen vinden in de internationale keten.”
De volgende bedrijven ontvingen de officiële nominatie voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020: TRIBOO (Zoetermeer), Schijvens Confectiefabriek (Hilvarenbeek), Gulpener Bierbrouwerij (Gulpen), Kipster (Venlo), BTG Biomass Technology Group (Enschede), HeatMatrix Group (Geldermalsen), Tony’s Chocolonely (Amsterdam), Moyee Coffee (Amsterdam), Kuijpers (P.G. Kuijpers & Zonen B.V.) (Helmond), Verstegen Spices & Sauces (Rotterdam), MYoMY do goods (Naarden) en Leev.nu (Werkendam)
De plaquette wordt tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting aan bedrijven die zich op het gebied van duurzaamheid onderscheiden. In 2018 won het bedrijf Eosta, een innovatieve importeur, inpakker en distributeur van verse biologische groente en fruit in Europa.
De finale van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vindt medio mei plaats in de omgeving van Rotterdam. Daar worden ook de de Koning Willem I Prijs voor het Grootbedrijf en voor het MKB bekendgemaakt. Alle twaalf genomineerde bedrijven mogen meedoen aan de European Business Awards for the Environment.
Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting is verheugd hoe snel duurzaamheid een belangrijk onderdeel is geworden binnen de bedrijfsvoering van Nederlandse ondernemingen. “De twaalf genomineerde bedrijven zijn een goede afspiegeling van wat er in Nederland op dit gebied gebeurt”, aldus Blankenspoor.
De Koning Willem I Prijs vormt de ultieme bekroning van goed ondernemerschap. Deze prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs wordt tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting in twee categorieën: Grootbedrijf en MKB. Ondernemingen die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking voor de prijs.
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine en grote organisaties. Organisaties met een duurzaam management, duurzaam product of dienst, duurzame internationale samenwerking of duurzame productie, worden uitgenodigd zich in te schrijven.
De Koning Willem I Prijs en Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap worden zowel door gevestigde bedrijven met een lange historie als door jonge, innovatieve bedrijven geambieerd.
Sinds haar oprichting in 1958 kende de Koning Willem I Stichting de Koning Willem 1 Prijs toe aan:
2o19 Eosta Distributeur van biologische en eerlijke versproducten (categorie MKB)
2018 AFAS Software (categorie Grootbedrijf, Bouwgroep Dijkstra Draisma (categorie MKB)
2016 Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf), TOBROCO Machines (categorie MKB)
2014 Koninklijke FrieslandCampina N.V. (categorie Groot Bedrijf) en KOTUG International B.V. (categorie MKB)
2012 VDL Groep (Grootbedrijf) en Vencomatic BV (mkb)
2010 Stage Entertainment (Grootbedrijf) en Adams Musical Instruments (mkb)
2008 Fugro (Grootbedrijf) en Solland Solar (mkb)
2006 ASML
2003 Oad Groep B.V.
2002 Mammoet Holding B.V.
2000 Heineken N.V.
1998 Akzo Nobel N.V.
1996 Randstad Holding N.V.
1994 Koninklijke Ahold N.V.
1992 Koninklijke Nijverdal – Ten Cate N.V.
1990 N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker
1988 DAF B.V.
1986 Coöperatieve Vereniging “ Ver. Bloemenveilingen Aalsmeer”
1984 Gist Brocades N.V.
1982 Koninklijke Boskalis Westminster N.V.
1980 Koninklijk Kweekbedrijf en Zaadhandel D.J. van der Have B.V.
1978 N.V. Indivers
1976 Vitatron N.V.
1972 N.V. Nederlandse Metaalindustrie Polynorm
1970 Machinefabriek Van Aarsen
1968 Prins N.V.
1966 N.V. Koni
1964 N.V. Maatschappij voor Wasverwerking Erdal
1962 N.V. Lips
1960 Fabriek van Landwerktuigen VICON
1958 Chemische Industrie GEM
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Sinds 1983 zijn er door de Koning Willem I Stichting op diverse deelgebieden Koning Willem I Plaquettes uitgereikt aan diverse ondernemingen:
2018 Eosta, duurzaam ondernemerschap
2016 Koppert Cress B.V. duurzaam ondernemerschap
2014 Coöperatie TexelEnergie duurzaam ondernemerschap
2012 Normteq duurzaam ondernemerschap
2001 Brabant Alucast International internationaal ondernemerschap
2001 Burgers’ Zoo B.V. duurzaam ondernemerschap
2001 Eco Ceramics B.V. jong ondernemerschap
2001 Ophtec B.V. innovatief ondernemerschap
1999 Drukkerij Witsiers * innovatie
1999 Europe Automatic Holding B.V. jong ondernemerschap
1999 Paques B.V. milieu & energie
1997 Condor Carpets B.V. jong ondernemerschap
1997 Elephant Holding B.V. innovatie & technologie
1997 Herder B.V. milieu & energie
1997 Winel B.V. export
1995 Cordis Europa N.V. innovatie & technologie
1995 Exact Holding B.V. jonge onderneming
1995 Koninklijke Vermeulen Hollandia B.V. export
1993 Bijsterbosch Beheer B.V. milieu & energie
1993 Binair Groep B.V. innovatie & technologie
1993 Driessen Aircraft B.V. export
1993 Pharma Bio-Research International B.V. jong ondernemerschap
1991 Boon Edam B.V. export
1991 NAGO (Voorheen Boekbinderij W. Oosterbosch B.V.) milieu & energie
1991 Sparta B.V.( voorheen Sparta Rijwielen- en Motorenfabriek B.V.) innovatie & technologie
1991 OD & ME B.V. jong ondernemerschap
1989 ONTOP B.V. (voorheen AMGAS) export
1989 Nucletron B.V. innovatie & technologie
1989 Groeneveld Transport Efficiency B.V. milieu & energie
1989 Intercai B.V. jong ondernemerschap
1989 Victron Beheer B.V. jong ondernemerschap
1987 Bravenboers & Scheers B.V. innovatie
1987 VDL BOVA(voorheen Autobusfabriek BOVA B.V.) export
1987 Villeroy & Boch (Wientjes Beheer B.V.) (verkocht aan) technologie
1987 Bronckhorst High-Tech B.V. jonge onderneming
1985 Koppens Machinefabriek B.V. innovatie & technologie
1985 Verstraeten B.V. Funderingstechnieken innovatie & technologie
1985 Speciaal Drukkerij Lijnco B.V. export
1985 Aviko B.V. milieu & energie
1985 RoodMicrotec International B.V. (voorheen Rood Testhouse Beheer B.V.) jonge onderneming
1983 Lely Industries innovatie & technologie
1983 Hartman B.V.(voorheen Bemico Enschede B.V. ) export
1983 Machine Fabriek C. Rijkaart B.V. export
1983 Kappa Triton (voorheen Dollard Karton B.V.) milieu & energie
1983 Tulip Computers Nederland B.V. (voorheen Compudata Holding B.V.) jonge onderneming
12 september 2019: Nederland is een ondernemersland bij uitstek. In de ranglijst van meest concurrerende economieën is het steevast in de top zes te vinden, een verdienste van de grote én kleine ondernemingen die ons land rijk is. De economische bijdrage van deze bedrijven is cruciaal, net als de stappen die innovatieve ondernemingen zetten op het gebied van duurzaamheid.
Om het belang van de Nederlandse onderneming te onderstrepen en de meest vooruitstrevende ondernemingen te bekronen, reikt de Koning Willem I Stichting aankomend jaar voor de 62e keer de Koning Willem I Prijzen uit. De uitreiking vindt in mei 2020 plaats en wordt wederom gedaan door erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank. Bedrijven die mee willen dingen, kunnen zich vanaf deze maand inschrijven via de website van de stichting.
Al sinds 1958 bekroont de onafhankelijke Koning Willem I Stichting met haar prijzen innovatieve ondernemingen die excelleren in hun sector en benadrukt hiermee het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse welvaart. Het gaat hierbij om een drietal onderscheidingen: de Koning Willem I Prijs in de categorieën ‘grootbedrijf’ en ‘mkb’ en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Onder de oud-winnaars bevinden zich toonaangevende Nederlandse bedrijven als ASML, FrieslandCampina, TOBROCO Machines, KOTUG, Koppert Cress en TexelEnergie. “De prijzen vormen niet alleen een bekroning voor de prestaties van de winnende bedrijven, maar dienen ook ter inspiratie voor de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. In een tijd van grote maatschappelijke veranderingen – bijvoorbeeld op het gebied van data en duurzaamheid – zijn dit soort best practices van groot belang”, zegt Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting.
Tijdens de afgelopen editie (2018) vielen AFAS Software, Bouwgroep Dijkstra Draisma en voedseldistributeur Eosta in de prijzen. In de categorie ‘grootbedrijf’ werd AFAS Software niet alleen beloond voor de groei die het bedrijf sinds de oprichting in 1996 heeft doorgemaakt, maar ook voor zaken als het vooruitstrevende HR-beleid en de maatschappelijke betrokkenheid die de onderneming kenmerkt. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft zich in het 115-jarige bestaan ontwikkeld tot één van de modernste bouwondernemingen van Nederland en ging daarom met de Koning Willem I Prijs in de categorie ‘mkb’ aan de haal. Onder meer op het gebied van duurzaamheid en circulariteit weet het bedrijf grote stappen te zetten, met deze terechte erkenning als gevolg. Voedseldistributeur Eosta veroverde ten slotte de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Als Europa’s grootste importeur én distributeur van biologische versproducten is het bedrijf met recht een voorloper in de voedselsector. Het zijn dit soort voorlopers op wie de stichting de aandacht wil vestigen: innovatief, de blik op de toekomst gericht en een voorbeeld voor hun respectievelijke sectoren. Vaste partners hierbij zijn onder meer het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit jaar voegt de stichting Jim Stolze, grondlegger van TEDxAmsterdam, hieraan toe.
Traditiegetrouw wordt de opening van de inschrijvingsperiode afgetrapt met het Koning Willem I Winnaarsdiner, dat dit jaar op 18 september in Leusden plaats zal vinden. Vaste genodigden zijn de diverse oud-winnaars, erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter prof. dr. K.H.W. Knot. De winnaars van de laatste editie bieden dit diner in samenwerking met de stichting aan. Zo is AFAS Software gastheer van de avond en leveren ook Bouwgroep Dijkstra Draisma en Eosta hun bijdrage. In samenwerking met Jim Stolze is er een inspirerend inhoudelijk programma opgetuigd waarin verschillende ondernemers hun verhalen en lessen delen. Eén van hen is Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge Technologies (voorheen OVG Real Estate), en onder meer verantwoordelijk voor de bouw van ‘The Edge’ in Amsterdam: één van de meest duurzame gebouwen ter wereld. Van Oostrom laat tijdens het winnaarsdiner zijn licht schijnen op duurzaamheid en impact in de bouwsector. Dr. ir. Henk Kivits, de founding father van FoodforCare én oud-winnaar van de Koning Willem I Prijs, blikt daarnaast terug op een leven lang ondernemen in verschillende branches en het realiseren van maatschappelijke impact.
De inschrijvingsperiode voor de Koning Willem I Prijzen sluit op 31 januari 2020, waarna een onafhankelijke jury de aangemelde ondernemingen middels een getrapt proces zal beoordelen. Vervolgens is het aan het bestuur van de Koning Willem I Stichting om de uiteindelijke winnaars te kiezen.
29 mei 2018: AFAS Software uit Leusden en bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Bolsward hebben de Koning Willem I Prijs 2018 gewonnen in de categorie Grootbedrijf en de categorie MKB..
Eosta uit Waddinxveen, importeur en distributeur van biologische en eerlijke versproducten van over de hele wereld en initiator van verschillende duurzaamheidsinitiatieven heeft de Koning Willem I Plaquette 2018 voor duurzaam ondernemerschap gewonnen.
AFAS Software won de Koning Willem I Prijs 2018 in de categorie Grootbedrijf. AFAS Software heeft de prijs gewonnen dankzij de inzet voor mens en milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Dijkstra Draisma kreeg de Koning Willem I Prijs 2018 uitgereikt in de categorie MKB. Bouwgroep Dijkstra Draisma is inmiddels 110 jaar oud en werkt onder de naam DD Wonen aan duurzame oplossingen voor nieuwbouw, renovatie, zorg en leefbaarheid. Eerder won het bedrijf al de Duurzaam Bouwen Award 2016 in de categorie Duurzaamste Bouwpartij.
Eosta won de Koning Willem I Plaquette 2018 vanwege de innovatie bij het bedrijf. Een trace & tell-systeem dat Eosta gebruikt, vertelt precies waar het product vandaan komt en wie de duurzame teler is. Met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente, fungeert het Waddinxveense bedrijf als innovatieve ketenregisseur voor meer dan duizend telers op zes continenten.
De prijzen werden maandagavond 28 mei uitgereikt door Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. De prijzen zijn een beloning voor goed ondernemerschap en worden sinds 1958 tweejaarlijks uitgereikt.
Sinds haar oprichting in 1958 kende de Koning Willem I Stichting de Koning Willem 1 Prijs toe aan:
2018 AFAS Software (categorie Grootbedrijf, Bouwgroep Dijkstra Draisma (categorie MKB)
2016 Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf), TOBROCO Machines (categorie MKB)
2014 Koninklijke FrieslandCampina N.V. (categorie Groot Bedrijf) en KOTUG International B.V. (categorie MKB)
2012 VDL Groep (Grootbedrijf) en Vencomatic BV (mkb)
2010 Stage Entertainment (Grootbedrijf) en Adams Musical Instruments (mkb)
2008 Fugro (Grootbedrijf) en Solland Solar (mkb)
2006 ASML
2003 Oad Groep B.V.
2002 Mammoet Holding B.V.
2000 Heineken N.V.
1998 Akzo Nobel N.V.
1996 Randstad Holding N.V.
1994 Koninklijke Ahold N.V.
1992 Koninklijke Nijverdal – Ten Cate N.V.
1990 N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker
1988 DAF B.V.
1986 Coöperatieve Vereniging “ Ver. Bloemenveilingen Aalsmeer”
1984 Gist Brocades N.V.
1982 Koninklijke Boskalis Westminster N.V.
1980 Koninklijk Kweekbedrijf en Zaadhandel D.J. van der Have B.V.
1978 N.V. Indivers
1976 Vitatron N.V.
1972 N.V. Nederlandse Metaalindustrie Polynorm
1970 Machinefabriek Van Aarsen
1968 Prins N.V.
1966 N.V. Koni
1964 N.V. Maatschappij voor Wasverwerking Erdal
1962 N.V. Lips
1960 Fabriek van Landwerktuigen VICON
1958 Chemische Industrie GEM
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Sinds 1983 zijn er door de Koning Willem I Stichting op diverse deelgebieden Koning Willem I Plaquettes uitgereikt aan diverse ondernemingen:
2018 Eosta, duurzaam ondernemerschap
2016 Koppert Cress B.V. duurzaam ondernemerschap
2014 Coöperatie TexelEnergie duurzaam ondernemerschap
2012 Normteq duurzaam ondernemerschap
2001 Brabant Alucast International internationaal ondernemerschap
2001 Burgers’ Zoo B.V. duurzaam ondernemerschap
2001 Eco Ceramics B.V. jong ondernemerschap
2001 Ophtec B.V. innovatief ondernemerschap
1999 Drukkerij Witsiers * innovatie
1999 Europe Automatic Holding B.V. jong ondernemerschap
1999 Paques B.V. milieu & energie
1997 Condor Carpets B.V. jong ondernemerschap
1997 Elephant Holding B.V. innovatie & technologie
1997 Herder B.V. milieu & energie
1997 Winel B.V. export
1995 Cordis Europa N.V. innovatie & technologie
1995 Exact Holding B.V. jonge onderneming
1995 Koninklijke Vermeulen Hollandia B.V. export
1993 Bijsterbosch Beheer B.V. milieu & energie
1993 Binair Groep B.V. innovatie & technologie
1993 Driessen Aircraft B.V. export
1993 Pharma Bio-Research International B.V. jong ondernemerschap
1991 Boon Edam B.V. export
1991 NAGO (Voorheen Boekbinderij W. Oosterbosch B.V.) milieu & energie
1991 Sparta B.V.( voorheen Sparta Rijwielen- en Motorenfabriek B.V.) innovatie & technologie
1991 OD & ME B.V. jong ondernemerschap
1989 ONTOP B.V. (voorheen AMGAS) export
1989 Nucletron B.V. innovatie & technologie
1989 Groeneveld Transport Efficiency B.V. milieu & energie
1989 Intercai B.V. jong ondernemerschap
1989 Victron Beheer B.V. jong ondernemerschap
1987 Bravenboers & Scheers B.V. innovatie
1987 VDL BOVA(voorheen Autobusfabriek BOVA B.V.) export
1987 Villeroy & Boch (Wientjes Beheer B.V.) (verkocht aan) technologie
1987 Bronckhorst High-Tech B.V. jonge onderneming
1985 Koppens Machinefabriek B.V. innovatie & technologie
1985 Verstraeten B.V. Funderingstechnieken innovatie & technologie
1985 Speciaal Drukkerij Lijnco B.V. export
1985 Aviko B.V. milieu & energie
1985 RoodMicrotec International B.V. (voorheen Rood Testhouse Beheer B.V.) jonge onderneming
1983 Lely Industries innovatie & technologie
1983 Hartman B.V.(voorheen Bemico Enschede B.V. ) export
1983 Machine Fabriek C. Rijkaart B.V. export
1983 Kappa Triton (voorheen Dollard Karton B.V.) milieu & energie
1983 Tulip Computers Nederland B.V. (voorheen Compudata Holding B.V.) jonge onderneming
24 april 2018: De Finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2018 zijn bekend. De finalisten die kans maken op de Koning Willem I Prijs in de categorie Grootbedrijf zijn AFAS Software uit Leusden, Eska uit Sappemeer en Royal HaskoningDHV uit Amersfoort zijn finalist in de categorie Grootbedrijf.
AAE uit Helmond, Apollo Group uit Coevorden en Dijkstra Draisma uit Bolsward horen bij de laatste drie zijn de finalisten die kans maken op de Koning Willem I Prijs in de categorie MKB.
21 april 2018: Koninklijke Auping uit Deventer, Eosta uit Waddinxveen en Omrinuit Leeuwarden zitten in de finale van de Koning Willem I Plaquette 2018 voor Duurzaam Ondernemerschap.
Dit werd op 19 april bekendgemaakt toen vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst bij de drie ondernemingen langs ging om hen persoonlijk te feliciteren. De finalisten werden vooraf gekozen in een besloten bestuursvergadering bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Hierbij was ook erevoorzitter Koningin Máxima aanwezig.
De uitreiking van de Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette voor duurzaam ondernemerschap vindt plaats op 28 mei in Nijmegen. De stad is dit jaar uitgeroepen tot European Green Capital.
4 april 2018: De twaalf duurzame bedrijven die kans maken op de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2018 zijn bekend. De genomineerden zijn Omrin uit Leeuwarden, Koninklijke Auping uit Deventer, Koffiebranderij G. Peeze uit Arnhem, Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward, Eosta uit Waddinxveen, EcoChain Technologies uit Amsterdam, Hoeksche Hoeve uit ’s-Gravendeel, DSM-Niaga uit Geleen, Ter Laak Orchids uit Wateringen, De Verspillingsfabriek uit Veghel, ORTEC uit Zoetermeer en Mud Jeans International uit Almere.
Op dinsdag 3 april werden deze ondernemingen, die allen excelleren op het gebied van duurzaamheid en innovatie, in het zonnetje gezet in het Wisdom & Wonder Paviljoen van Wageningen University & Research. Een toepasselijke locatie: de vooraanstaande universiteit is de meest groene en duurzame ter wereld en viert dit jaar bovendien haar 100-jarig bestaan.
14 maart 2018: Op dinsdag 3 april worden op de campus van Wageningen University & Research de twaalf duurzame bedrijven bekendgemaakt die kans maken op de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
De locatiekeuze is niet geheel een verrassing: de universiteit is uitgeroepen tot de meest groene en duurzame universiteit ter wereld en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het programma rondom de bekendmaking staat geheel in het teken van de kracht en toekomst van duurzaam ondernemerschap.
De winnaars worden in mei 2018 in Nijmegen bekend gemaakt. De Gelderse stad is in 2018 Green Capital of Europe en mag zich een jaar lang duurzame hoofdstad van Europa noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Koning Willem I Stichting Nijmegen als locatie heeft gekozen voor de prijsuitreiking. De prijzen worden uitgereikt door Koningin Máxima en prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank N.V. en voorzitter van de Koning Willem I Stichting.
10 maart 2018: Op donderdag 22 maart worden in het provinciehuis Arnhem de regionale genomineerden voor de Koning Willem I Prijs in de categorie MKB bekendgemaakt. In totaal worden drie ondernemingen per regio (noord, oost, zuid en west) aangewezen om mee te dingen naar de prestigieuze Nederlandse ondernemingsprijs, een initiatief van de Koning Willem I Stichting om bekendheid te geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie.
Clemens Cornielje, commissaris van de Koning van de provincie Gelderland en Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board maken de genomineerden bekend. Traditiegetrouw wordt elke twee jaar een nieuwe regio geselecteerd voor de uitreiking van de Koning Willem I Prijs. Ditmaal staat regio Oost in de schijnwerpers.
Op maandag 28 mei wordt in Nijmegen, benoemd tot European Green Capital 2018, duidelijk, naast de categorie Grootbedrijf en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, welke MKB-onderneming de prijs in ontvangst mag nemen.
1 september 2017: Inschrijven voor de Koning Willem I Prijs 2018 en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2018 is mogelijk vanaf 1 september 2017 tot en met 31 januari 2018. Het aanmeldingsformulier (PDF) voor de Koning Willem I Prijs 2018 bestaat uit een digitaal invulbare PDF. Deze kunt u tijdens het invullen opslaan op uw pc/server. Is het formulier compleet ingevuld? Dan kunt u uw aanmelding mailen. Het aanmeldingsformulier (PDF) voor de Plaquette 2018.
27 mei 2016: Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf), TOBROCO Machines (categorie MKB) en Koppert Cress B.V. (Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap) hebben uit handen van Koningin Máxima de Koning Willem I Prijs en Koning Willem I Plaquette 2016 ontvangen.
Dit gebeurde tijdens de feestelijke uitreikingsavond met als thema ‘Creating the Future’ bij Radio Royaal in Brainport Regio Eindhoven. De winnaars werden tijdens de uitreiking geroemd om hun durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie.
8 september 2015: Vanaf 1 september tot en met 31 januari 2016 is het voor Nederlandse ondernemingen weer mogelijk zich kandidaat te stellen voor de Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Beide prestigieuze ondernemingsprijzen worden in mei 2016 wederom uitgereikt door Koningin Máxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. U kunt zich aanmelden via deze pagina.
Zie ook: Koning Willem I Stichting gaat samenwerking aan met Brainport Regio Eindhoven De Koning Willem I Stichting slaat met deze samenwerking een nieuwe weg in en doet elke twee jaar een nieuwe regio aan.
21 oktober 2011: De Koning Willem I Prijs is dé nationale ondernemingsprijs. Eenmaal per twee jaar wordt deze prestigieuze prijs uitgereikt. Sinds 2008 in twee categorieën: één voor het Grootbedrijf (meer dan 250 werknemers) en één voor het Midden- en Kleinbedrijf (tot en met 250 werknemers).
In juni 2012 wordt de Koning Willem I Prijs voor de 27e maal de prijs uitgereikt. Sinds 1958 hebben vele grote en mooie ondernemingen de Koning Willem I Prijs gewonnen. De inschrijving voor 2012 is geopend. Doe mee. Laat zien dat uw onderneming meetelt. En wie weet krijgt u in juni 2012 de Koning Willem I Prijs tijdens een bijzonder feestelijke avond uitgereikt. Om mee te strijden om de prestigieuze Koning Willem I Prijs meldt u zich voor 1 januari 2012 aan.
Nieuw dit jaar is de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. In het verleden heeft de Koning Willem I Stichting plaquettes uitgereikt in diverse categorieën. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Er zijn prijzen in vier categorieën: duurzaam management, duurzaam product of dienst, duurzaam produceren en duurzame internationale samenwerking. Uw digitale inschrijfformulier moet voor 2 december 2011 zijn ingezonden.
De vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert per categorie maximaal vier kandidaten, met een maximum van in totaal twaalf nominaties over de vier categorieën. De genomineerde bedrijven voor deze categorieën van de Koning Willem I Plaquette kunnen zich ook inschrijven voor de EBAE, de European Business Awards for the Environment.
28 juni 2010: De Prins van Oranje heeft in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Koning Willem I prijs uitgereikt aan Adams Musical Instruments in de categorie MKB en Stage Entertainment van Joop van den Ende in de categorie Grootbedrijf.
24 april 2010: Zes bedrijven zijn genomineerd voor de Koning Willem I Prijs. Met deze prijs wil de Koning Willem I Stichting bedrijven belonen voor goed ondernemerschap en creatief en innovatief ondernemerschap stimuleren.
De Koning Willem I Prijs wordt slechts één keer in de twee jaar uitgereikt. Op vrijdag 25 juni 2010 gebeurt dit voor de 26e keer. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting, zal de ondernemingsprijs aan de winnaars overhandigen in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.
De ondernemingen zijn genomineerd door het bestuur van de Koning Willem I Stichting. De nominaties zijn op 21 april 2010 bekendgemaakt. De drie genomineerden in de categorie grootbedrijf (meer dan 250 medewerkers) zijn in alfabetische volgorde: Koninklijke Ten Cate nv (Almelo), Stage Entertainment (Amsterdam) en VDL Groep BV (Eindhoven)
De drie genomineerden MKB-bedrijven (minder dan 250 medewerkers) zijn in alfabetische volgorde: Adams Musical Instruments BV (Ittervoort), Bencom BV (Usquert) en Mecal BV (Enschede)
De Koning Willem I Prijs wordt tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting, met steun van het ministerie van Economische Zaken. De Stichting is in 1958 in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven gelieerde organisaties en De Nederlandsche Bank.
10 juni 2008: Fugro en Solland Solar zijn de winnaars van de Koning Willem I Prijs 2008. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje reikte de prijzen, een replica van een ruiterstandbeeld van Koning Willem I, uit. Die worden toegekend aan een onderneming met daadkracht, durf, doorzettings- en innovatief vermogen.
Durf en doorzettingsvermogen heeft de winnaar van de Koning Willem I Prijs 2008 in de categorie midden en klein bedrijf zeker! Begonnen als de grootste start-up in een sector die juist op dat moment te maken had met tegenslagen zoals het stopzetten van subsidies en slechte toekomstverwachtingen. Daadkracht komt onder andere tot uitdrukking in de explosieve groei die dit bedrijf sinds zijn oprichting heeft doorgemaakt en het beleid dat nu wordt gevoerd om de groei te consolideren. Slechts enkele jaren geleden opgericht, maar de laatste jaren zo hard gegroeid dat het qua werknemersaantal de categorie midden en klein bedrijf al bijna is ontgroeid.
Fugro werd geschetst als een mondiale speler met een Nederlandse uitstraling. Een voorbeeld van goed Nederlands ondernemerschap. In het kielzog van dit succesvolle bedrijf profiteren ook de orderportefeuilles van andere Nederlandse bedrijven. Zo wordt Nederlands ondernemerschap wereldwijd geëtaleerd. Fugro is innoverend op het gebied van haar eigen producten, maar ook een onderneming die met durf inspeelt op ontwikkelingen in nieuwe markten zoals India en China. Dit bedrijf onderscheidt zich door niet alleen innoverend maar ook duurzaam te ondernemen waarbij veiligheid en milieu belangrijke speerpunten zijn. Bron: EZ
Mooi dat deze prestigieuze prijs naar twee ondernemingen gaat die allebei veel hebben met duurzaamheid.
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
21 oktober 2011 om 12:44 | Permalink
Koning Willem I van 1815-1840 koning over Nederland. King William of the Netherlands.
Suzanne zegt:
11 november 2015 om 11:45 | Permalink
Koning Willem I Stichting gaat samenwerking aan met Brainport Regio Eindhoven
De Koning Willem I Stichting gaat samenwerken met Brainport in aanloop naar de uitreiking van de Koning Willem I Prijs en Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016.
Brainport, met Eindhoven als hart, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest prominente high tech centra van Europa. De uitreiking van de ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’ is opgebouwd rond het thema ‘Creating the Future’. Centraal staat de vraag wat bedrijven doen om de toekomst van hun producten of diensten vorm te geven.
Eind mei 2016 worden de Koning Willem I Prijs en Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uitgereikt tijdens de 5e editie van de Dutch Technology Week.
De Koning Willem I Stichting slaat met deze samenwerking een nieuwe weg in en doet elke twee jaar een nieuwe regio aan. De aanmeldingsfase van ‘De Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’ is op 1 september jl. gestart en loopt nog tot 31 januari 2016, waarna de winnaars in mei 2016 bekend worden gemaakt door Hare Majesteit Koningin Máxima.
Erik van Erne zegt:
11 november 2015 om 11:50 | Permalink
Waarom moeten bedrijven zich inschrijven voor de Koning Willem I Prijs 2016?
Een persoonlijke boodschap van Gert van der Houwen, secretaris van de Koning Willem 1 Prijs Stichting. Schrijf u in voor de Koning Willem I Prijs! Inschrijven kan tot en met 31 januari 2016.
Erik van Erne zegt:
16 januari 2016 om 10:38 | Permalink
Koning Willem I Prijs: Creating the Future