Anders Bekeken

Innovation Expo 2018 in Rotterdam: Global Challenges, Dutch Solutions

Geschreven op 10-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Nederland Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

26 februari 2018: Mooi hoor. Extra geld voor de innovatiekracht van het MKB (18 miljoen euro), het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (15 miljoen euro) en meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek (42 miljoen euro).

Deze drie maatregelen leiden tot toegevoegde waarde voor onze economie en bevorderen het toepassen van kennis door innovatieve bedrijven. 

15 februari 2018: De Innovation Expo van 2018 komt steeds dichterbij. Op donderdag 4 oktober 2018 wordt de Innovation Expo één groot living lab. Alle bezoekers, uit Nederland en buitenland, werken die dag samen aan het versnellen van innovaties.

De overweldigende reacties op onze oproep voor aanmeldingen van exposanten belooft veel goeds. Meer dan 200 inspirerende voorbeelden van innovatie hebben zich aangemeld als exposant voor de Innovation Expo 2018 (IE2018).  Daar zit veel moois tussen: van de hyperloop en innovatieve drones tot een drijvend mega eiland. Ook deelnemers van vorige edities tonen interesse. Sunfloat bijvoorbeeld is inmiddels weer een flinke stap verder en laat dat graag zien op de Innovation Expo 2018.

De Innovation Expo is hét epicentrum van innovatie in Nederland. Samen met verschillende partners werken we op dit moment verder aan een inspirerend en interactief programma. Zo werken we samen met netwerken en partijen zoals de topsectoren, diverse steden, Kamer van Koophandel, de Vereniging van Hogescholen, universiteiten en toegepaste kennisinstellingen, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, RVO en RWS. Samen met deze partners zorgen we dat belangrijke innovatieve doorbraken die bijdragen aan onze maatschappelijke uitdagingen aanwezig zijn.

Wereldwijd zorgt plasticafval voor grote problemen voor mens en natuur. Plastic is niet biologisch afbreekbaar, waardoor er bijvoorbeeld in zeeën en oceanen steeds meer afval drijft. In 2016 begonnen Nout Kooij en Sam van Til daarom vanPLestik. Hun bedrijf is gericht op een duurzame oplossing: ze gebruiken plasticafval als grondstof voor 3D-printers. Zo kan het afval gerecycled worden, en wordt het omgezet in unieke objecten. Van plantenpotjes tot meubels en zelfs kunstwerken. Door lokaal te recyclen op een betaalbare manier, wil vanPlestik wereldwijd bijdragen aan het reduceren van het plasticafvalprobleem. VanPlestik staat dit jaar op de Innovation Expo 2018. Daar hopen ze vooral nieuwe partners voor samenwerking te ontmoeten.

10 september 2017: In 2018 vindt de zevende editie van het grootste innovatie-evenement van Nederland plaats: De Innovation Expo. Iedere twee jaar vindt dit evenement plaats, met elke keer een ander thema en een andere locatie. In het najaar van 2018 is het weer zover: de Innovation Expo 2018. Het thema deze keer is: Global Challenges, Dutch Solutions.

Op de Innovation Expo 2018 beleven, horen, zien en voelen we met elkaar de meest spraakmakende innovaties. We stimuleren ontmoetingen en geven een impuls aan de benodigde innovaties. We laten zien wat Nederland te bieden heeft aan technische en sociale innovaties en vergroten het bewustzijn over de rol van innovaties bij de oplossing van maatschappelijke uitdagingen.

Een verschil maken met innovaties is hard nodig en voorwaarde voor vooruitgang. In de hele wereld trekken steeds meer mensen naar de stad. Klimaatverandering vraagt om vernieuwingen op het gebied van water en energie, moderne manieren van wonen en werken vereist een innovatieve infrastructuur. We moeten voor meer mensen beter eten produceren. Het samenspel tussen innovatoren en overheid is onderdeel van de Nederlandse succesformule. Hierdoor werken we aan Nederlandse oplossingen die ook interessant zijn voor nieuwe groeimarkten.

De Innovation Expo 2018 in Rotterdam zal plaatsvinden op donderdag 4 oktober 2018 in de RDM Onderzeebootloods en het RDM Congrescentrum in Rotterdam Zuid.

18 april 2016: Sustainable Urban Delta was het thema van de Innovation Expo 2016, die op 14 april 2016 plaatsvond. Onder deze noemer daagt de Innovation Expo innovatieve mensen uit om antwoorden te geven op de maatschappelijke vragen die er liggen. Denk aan waterbeheer, energie, voedselvoorziening, mobiliteit, logistiek, zorg, life sciences, circulair bouwen, connectiviteit, ict, robotica, personalized medicine, biobased producten, sociale innovaties en natuurvraagstukken.

Megasteden zijn de voornaamste aanjagers van economische groei. Nederland kent geen megastad maar is wel één groen, waterrijk, stedelijk netwerk. Om wereldwijd concurrerend te zijn, moeten we inzetten op onze agglomeratievoordelen en op innovatie. Er is internationaal vraag naar de kennis die we als stedelijke delta hebben opgebouwd en de innovaties die we ontwikkelen. Innovaties bieden oplossingen voor stedelijke maatschappelijke uitdagingen en door te innoveren creëren we nieuwe banen.

Zie ook: De Frisse Dingen Innovation Award 2017: Duurzame Innovators Gezocht by N&M en Liander – Mission Innovation: Accelerating The Clean Energy Revolution –Accenture Innovation Awards 2017 #AIA17 – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – Innovatie-Estafette: De Innovatie Expo 2016 – Sustainable Urban Delta Nederland

19 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:51 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Klaas van Egmond

  Klaas van Egmond is bijzonder hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Utrecht. ‘We lopen als kinderen in verdwazing en bewondering achter de techniek aan en verwachten dáár de oplossing van. We moeten als overheid de voorwaarden stellen en de prijs van energie en grondstoffen verhogen, dan gaat de markt vanzelf zijn werk doen als het gaat om innovatie.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:53 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Lot van Hooijdonk

  Lot van Hooijdonk is wethouder in de gemeente Utrecht, ze heeft onder andere verkeer en mobiliteit, duurzaamheid en milieu in haar portefeuille. Voor energietransitie hebben we innovatie nodig, op de techniek, maar ook: hoe is het te financieren, hoe doen we het met het gedrag en de psychologie. Het móet van innovatie komen.

 3. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:54 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Paul Hekkert

  Paul Hekkert is hoogleraar vormtheorie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit van Delft. We proberen met dát wat we in de wereld zetten, mensen te motiveren om iets te doen wat ze daarvoor niet deden, ze te verrijken of te betoveren, ze te verleiden, bescherming en troost te bieden. Alle innovaties hebben uiteindelijk een doel: het beeld van wat mensen nodig hebben zit in dat product of systeem besloten. Daarmee geven wij richting aan hoe de wereld verandert.

 4. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:57 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Ruud Koornstra

  Ruud Koornstra is duurzame ondernemer, en nét benoemd tot eerste Energiecommissaris van Nederland. Ruud noemt zich ondernemende activist, ‘Circus Ruud’. We hebben de oplossingen om het tij te keren, om het paradijs op aarde te hebben voor tien miljard mensen. Onze wapens zijn innovatiekracht, creativiteit en ondernemerschap.

 5. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:08 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jan-Willem Kanters van Cirkellab

  Jan-Willem Kanters is één van de vier oprichters van Cirkellab. Cirkellab maakte deel uit van de Innovation Expo van 2016 met de Regiotoolbox, en specialiseert zich in regionale samenwerking en innovatie in de transitie naar een circulaire economie. ‘In de nieuwe industriële revolutie zijn nieuwe verbindingen nodig: nieuwe, duurzame en circulaire, energie, materialen en werkwijzen vragen om ideeën en ontwikkelingen die dwars door bestaande ketens en structuren gaan. Juist cross-over samenwerkingen leiden daarbij vaak tot inspirerende innovaties.’

 6. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:21 | Permalink

  Innovatie spreekt by John Butter

  John Butter is programmamanager van Ruimte in Regels, een samenwerking van onder andere de ministeries van Economische Zaken en dat van Infrastructuur en Milieu. Regels kunnen voor innovaties worden aangepast, verruimd of anders geïnterpreteerd. ‘We hebben soms regels gemaakt die niet de innovatie van de ondernemer steunen. We kijken nu juist naar regels die hun wél passen, zonder dat we daar een dikke portemonnee bij nodig hebben.’

 7. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:23 | Permalink

  Innovatie spreekt by Stefan Kuks

  Stefan Kuks is Watergraaf van het waterschap Vechtstromen. Hij is lid van het Innovatie Beraad van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. ‘Innovatie kun je niet van bovenaf verzinnen, het moet ook van onderaf komen. Uit het échte leven.’

 8. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:25 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jeff Gaspersz

  Prof.dr. Jeff Gaspersz is hoogleraar innovatie aan Nyenrode Business Universiteit. Hij is spreker en adviseur op het gebied van innovatiemanagement en business creativiteit. Op zijn naam staan verschillende boeken en artikelen over innovatie en kansgericht denken. Via http://www.ideebrief.nl kunt u een van zijn innovatieboeken gratis verkrijgen. ‘We leven in een tijd waarin we onszelf moeten herdefiniëren en dat vraagt innovatiekracht, flexibiliteit en creativiteit. Het gaat daarbij niet alleen om doen, maar ook om zijn.’

 9. Erik van Erne zegt:

  5 december 2017 om 13:58 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jacqueline Cramer

  Jacqueline Cramer was onder andere Minister van het ministerie van VROM. Ze is regisseur Circulaire Economie van de Metropoolregio Amsterdam. ‘In mijn hart denk ik: zijn we wel op tijd om het tij te keren? … in ieder geval is gelánd dat wij als mensheid voor een gigantische opgave staan. Daar put ik mijn hoop uit.’

 10. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2018 om 13:28 | Permalink

  Innovatie spreekt by Johann van den Noort

  Johann van den Noort is beeldend kunstenaar én ingenieur. Hij bedacht een zelfsluitende waterkering die vele steden beschermt tegen overstromingen. Onlangs is ook in Spakenburg zijn uitvinding geplaatst. Hij ontving voor zijn innovatie The Best Civil Technical Invention of the World. Ook zijn uitvinding om een tsunami te keren, de Twin-Wing Tsunami Barrier, kreeg een prijs: de Edison Award. Daarnaast ontwierp Van den Noort een nog niet in gebruik genomen drijvend vliegveld. ‘Als innovatief land kunnen we wereldwijd een heleboel rampen voorkomen. Er zijn tal van mogelijkheden om met onze waterkeringen hele grote steden te beschermen.’

 11. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2018 om 13:30 | Permalink

  Innovatie spreekt by René ten Bos

  René ten Bos is Denker des Vaderlands. Hij is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Bureaucratie is een inktvis, en Dwalen in het Antropoceen. Hij legt de laatste hand aan het boek Het volk in de grot. ‘Zonder innovatie is er geen enkele vooruitgang denkbaar. Het volk weet heel goed dat er geen enkele innovatie is die tot stand komt zonder dat er bepaalde regels doorbroken worden. Innovatie is altijd disruptief.’

 12. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2018 om 12:11 | Permalink

  Innovatie spreekt by Derk Loorbach

  Derk Loorbach is hoogleraar Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit en tevens directeur van Drift, Dutch Research Institute for Transitions. Drift is een onderzoeksinstituut dat streeft naar versnellen van transities naar eerlijkere, duurzame en veerkrachtige samenlevingen. ‘Transities gaan altijd gepaard met gevoelens van ongemak en onvoorspelbaarheid. Innovatie heeft een dubbele lading in mijn wereldbeeld. Zonder innovatie geen transitie, maar heel veel innovatie kan transitie in de weg staan.’

 13. Erik van Erne zegt:

  30 april 2018 om 16:00 | Permalink

  Innovatie spreekt by Maarten Hajer

  Maarten Hajer is faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht en curator van Places of Hope. ‘Het beste in mensen oproepen is eigenlijk onze plicht. Het je kunnen voorstellen dat iets ánders kan zijn, het onvoorstelbare voorstelbaar maken, dan ben je innovatief bezig.’

 14. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:43 | Permalink

  Innovatie spreekt by Tine de Moor

  Tine de Moor is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt instituties van zelforganisatie: burgerinitiatieven als duurzame vorm van instituties van de toekomst. In april 2018 wijdde VPRO’s Tegenlicht een uitzending aan haar. ‘Innovatie betekent voor mij creatiever en wijzer omgaan dan we tot nu toe gedaan hebben met dát wat er al is.’

 15. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:46 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Wolk, de draagbare heupairbag

 16. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:49 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Cloud Garden, het binnenklimaat in gebouwen verbeteren

 17. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:51 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Wellsun,zonwering met energie-opwekking

  Zie ook: Wellsun Winnaar DOEN Energie[s]topper 2018

 18. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 18:46 | Permalink

  Innovatie spreekt by Paul Dekker

  Paul Dekker werkt bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij leidt daar het onderzoeksprogramma waarden en zingeving. Ook is hij hoogleraar Civil Society aan de Universiteit van Tilburg. ‘Met het idee van terug naar de Civil Society – men moet meer zelf doen – verliezen we het innovatief vermogen omdat zaken klein blijven. Met wat meer overheidssteun zouden we een grotere impact hebben.’

 19. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 18:47 | Permalink

  Innovatie spreekt by Cindy Pielstroom

  Cindy Pielstroom is ondernemer, voormalig televisiepresentatrice en fotomodel. Ze richtte Globalicious op, een organisatie die streefde naar bewustwording van de milleniumdoelstellingen. Ze werkt nu aan het evenement Sounds like the future. ‘Als wij nou dat evenement kunnen zijn waar alle partijen lijfelijk samen kunnen komen, kunnen we elkaar door al die prachtige innovaties op de hoogte houden tot het volgende evenement.’

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (568)
 • Agenda (2.976)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (739)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle – Circulair (450)
 • Design (230)
 • Dieren (172)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.185)
 • Educatie (341)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (3.046)
 • Europa (29)
 • Evenementen (134)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (299)
 • Goed Doel (116)
 • Green Deal (13)
 • Greenwashing (113)
 • Hergebruik-Kringloop (300)
 • Iets anders (360)
 • Int. Samenwerking (189)
 • Investeren (132)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.614)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (166)
 • Milieu (740)
 • MVO (107)
 • Natuur (692)
 • Nederland (16)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (116)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (212)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.076)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (292)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 108 Zonnepanelen Op Dak Raadzaal Stadhuis Arnhem
 • FSC Friday 28 September 2018: Forests For All Forever by FSC Nederland
 • Antwerpen Wil Af Van Wegwerpbekers: Bollekesfeest Is Proefproject Herbruikbare bekers
 • Biologisch Afbreekbare Verpakking Niet Gewenst: Kies Herbruikbare Verpakkingen by KIDV
 • Thailand Stopt Import Elektronisch Afval (E-Waste) Uit Buitenland
 • Tiny Forest: Eerste Twaalf Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN
 • DE SEAT eMii: De Eerste Elektrische Auto Van SEAT Als Deelauto Voor Personeel in Barcelona
 • Pacific Garbage Screening (PGS): De Kam Om De Oceanen Schoon Te Maken
 • Greenchoice Neemt Qurrent Over Van Stichting Doen: Versterking Duurzame Energiemarkt
 • Nationale DenkTank 2018: De Circulaire Metropool Van De Toekomst
 • Nieuw Hoofdkantoor Genmab Op Utrecht Science Park Met BREEAM Excellent by cepezed
 • De Twentse Landdag in Ledeboerpark Enschede: Thema Energiek Platteland
 • Elektrische Bakfietsen en Kleine Elektrische Voertuigen Voor Postbezorging in Utrecht by Post NL
 • Post NL Opent Duurzaam Pakkettensorteercentrum Apeldoorn Met BREEAM Outstanding
 • Renovatie IJsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar: Een Duurzame Koelinstallatie by ENGIE
 • Gratis Openbaar Vervoer Voor Medewerkers VodafoneZiggo Met NS-Business Card
 • Zonnig 2018 Maakt Zonnepanelen Extra Rendabel
 • Lagere CO2-Uitstoot Dankzij Warme Weer in Tweede Kwartaal 2018: Min 3,8 Procent by CBS
 • Zonnedaken In 13 Steden en Gemeenten In Zuid-West-Vlaanderen by Intercommunale Leiedal
 • Waste2Wear Ocean Plastic Project: Kleding Van Gerecyclede PET-Flessen
 • Links

  Milieunet op..