Anders Bekeken

Innovation Expo 2018 in Rotterdam: Global Challenges, Dutch Solutions en Nationale Iconen

Geschreven op 10-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Nederland Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

26 september 2018: Wat zijn Nederlandse topinnovaties die wereldwijde problemen oplossen én bijdragen aan onze economie?

De antwoorden zijn donderdag 4 oktober te vinden op het Rotterdamse RDM-terrein tijdens de Innovation Expo.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat start tijdens de Expo de zoektocht naar de nieuwe Nationale Iconen.

Het kabinet gaat voor de derde keer op zoek naar baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.

Bij de Nationale Iconen editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon. In 2014 werd de Nationale Iconen verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

De jury die de Nationale Iconen aan het kabinet voordraagt staat net als in 2016 onder leiding van voorzitter Hans Weijers.

Op de Innovation Expo laten meer dan 230 toonaangevende ondernemers en onderzoekers hun ideeën voor de toekomst zien. Bijvoorbeeld hoe we de zorg van de toekomst betaalbaar houden, slim met digitalisering omgaan of hoe we duurzaam en energiezuinig kunnen produceren.

Hoe brengen we innovaties verder, realiseren we internationale doorbraken en dragen we hiermee bij aan de uitdagingen waar we wereldwijd voor staan. Dat is de ambitie van de Rijksoverheid op de Innovation Expo 2018 (IE2018). De RDM-Onderzeebootloods in Rotterdam-Zuid wordt op donderdag 4 oktober omgevormd tot één grote uitvinding waar duizenden bezoekers samenkomen. De Innovation Expo 2018 laat de meest actuele en spraakmakende ontwikkelingen zien die Nederland te bieden heeft.

26 februari 2018: Mooi hoor. Extra geld voor de innovatiekracht van het MKB (18 miljoen euro), het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (15 miljoen euro) en meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek (42 miljoen euro).

Deze drie maatregelen leiden tot toegevoegde waarde voor onze economie en bevorderen het toepassen van kennis door innovatieve bedrijven.

15 februari 2018: De Innovation Expo van 2018 komt steeds dichterbij. Op donderdag 4 oktober 2018 wordt de Innovation Expo één groot living lab. Alle bezoekers, uit Nederland en buitenland, werken die dag samen aan het versnellen van innovaties.

De overweldigende reacties op onze oproep voor aanmeldingen van exposanten belooft veel goeds. Meer dan 200 inspirerende voorbeelden van innovatie hebben zich aangemeld als exposant voor de Innovation Expo 2018 (IE2018).  Daar zit veel moois tussen: van de hyperloop en innovatieve drones tot een drijvend mega eiland. Ook deelnemers van vorige edities tonen interesse. Sunfloat bijvoorbeeld is inmiddels weer een flinke stap verder en laat dat graag zien op de Innovation Expo 2018.

De Innovation Expo is hét epicentrum van innovatie in Nederland. Samen met verschillende partners werken we op dit moment verder aan een inspirerend en interactief programma. Zo werken we samen met netwerken en partijen zoals de topsectoren, diverse steden, Kamer van Koophandel, de Vereniging van Hogescholen, universiteiten en toegepaste kennisinstellingen, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, RVO en RWS. Samen met deze partners zorgen we dat belangrijke innovatieve doorbraken die bijdragen aan onze maatschappelijke uitdagingen aanwezig zijn.

Wereldwijd zorgt plasticafval voor grote problemen voor mens en natuur. Plastic is niet biologisch afbreekbaar, waardoor er bijvoorbeeld in zeeën en oceanen steeds meer afval drijft. In 2016 begonnen Nout Kooij en Sam van Til daarom vanPLestik. Hun bedrijf is gericht op een duurzame oplossing: ze gebruiken plasticafval als grondstof voor 3D-printers. Zo kan het afval gerecycled worden, en wordt het omgezet in unieke objecten. Van plantenpotjes tot meubels en zelfs kunstwerken. Door lokaal te recyclen op een betaalbare manier, wil vanPlestik wereldwijd bijdragen aan het reduceren van het plasticafvalprobleem. VanPlestik staat dit jaar op de Innovation Expo 2018. Daar hopen ze vooral nieuwe partners voor samenwerking te ontmoeten.

10 september 2017: In 2018 vindt de zevende editie van het grootste innovatie-evenement van Nederland plaats: De Innovation Expo. Iedere twee jaar vindt dit evenement plaats, met elke keer een ander thema en een andere locatie. In het najaar van 2018 is het weer zover: de Innovation Expo 2018. Het thema deze keer is: Global Challenges, Dutch Solutions.

Op de Innovation Expo 2018 beleven, horen, zien en voelen we met elkaar de meest spraakmakende innovaties. We stimuleren ontmoetingen en geven een impuls aan de benodigde innovaties. We laten zien wat Nederland te bieden heeft aan technische en sociale innovaties en vergroten het bewustzijn over de rol van innovaties bij de oplossing van maatschappelijke uitdagingen.

Een verschil maken met innovaties is hard nodig en voorwaarde voor vooruitgang. In de hele wereld trekken steeds meer mensen naar de stad. Klimaatverandering vraagt om vernieuwingen op het gebied van water en energie, moderne manieren van wonen en werken vereist een innovatieve infrastructuur. We moeten voor meer mensen beter eten produceren. Het samenspel tussen innovatoren en overheid is onderdeel van de Nederlandse succesformule. Hierdoor werken we aan Nederlandse oplossingen die ook interessant zijn voor nieuwe groeimarkten.

De Innovation Expo 2018 in Rotterdam zal plaatsvinden op donderdag 4 oktober 2018 in de RDM Onderzeebootloods en het RDM Congrescentrum in Rotterdam Zuid.

18 april 2016: Sustainable Urban Delta was het thema van de Innovation Expo 2016, die op 14 april 2016 plaatsvond. Onder deze noemer daagt de Innovation Expo innovatieve mensen uit om antwoorden te geven op de maatschappelijke vragen die er liggen. Denk aan waterbeheer, energie, voedselvoorziening, mobiliteit, logistiek, zorg, life sciences, circulair bouwen, connectiviteit, ict, robotica, personalized medicine, biobased producten, sociale innovaties en natuurvraagstukken.

Megasteden zijn de voornaamste aanjagers van economische groei. Nederland kent geen megastad maar is wel één groen, waterrijk, stedelijk netwerk. Om wereldwijd concurrerend te zijn, moeten we inzetten op onze agglomeratievoordelen en op innovatie. Er is internationaal vraag naar de kennis die we als stedelijke delta hebben opgebouwd en de innovaties die we ontwikkelen. Innovaties bieden oplossingen voor stedelijke maatschappelijke uitdagingen en door te innoveren creëren we nieuwe banen.

Zie ook: De Frisse Dingen Innovation Award 2017: Duurzame Innovators Gezocht by N&M en Liander – Mission Innovation: Accelerating The Clean Energy Revolution –Accenture Innovation Awards 2017 #AIA17 – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – Innovatie-Estafette: De Innovatie Expo 2016 – Sustainable Urban Delta Nederland

24 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:51 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Klaas van Egmond

  Klaas van Egmond is bijzonder hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Utrecht. ‘We lopen als kinderen in verdwazing en bewondering achter de techniek aan en verwachten dáár de oplossing van. We moeten als overheid de voorwaarden stellen en de prijs van energie en grondstoffen verhogen, dan gaat de markt vanzelf zijn werk doen als het gaat om innovatie.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:53 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Lot van Hooijdonk

  Lot van Hooijdonk is wethouder in de gemeente Utrecht, ze heeft onder andere verkeer en mobiliteit, duurzaamheid en milieu in haar portefeuille. Voor energietransitie hebben we innovatie nodig, op de techniek, maar ook: hoe is het te financieren, hoe doen we het met het gedrag en de psychologie. Het móet van innovatie komen.

 3. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:54 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Paul Hekkert

  Paul Hekkert is hoogleraar vormtheorie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit van Delft. We proberen met dát wat we in de wereld zetten, mensen te motiveren om iets te doen wat ze daarvoor niet deden, ze te verrijken of te betoveren, ze te verleiden, bescherming en troost te bieden. Alle innovaties hebben uiteindelijk een doel: het beeld van wat mensen nodig hebben zit in dat product of systeem besloten. Daarmee geven wij richting aan hoe de wereld verandert.

 4. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 15:57 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Ruud Koornstra

  Ruud Koornstra is duurzame ondernemer, en nét benoemd tot eerste Energiecommissaris van Nederland. Ruud noemt zich ondernemende activist, ‘Circus Ruud’. We hebben de oplossingen om het tij te keren, om het paradijs op aarde te hebben voor tien miljard mensen. Onze wapens zijn innovatiekracht, creativiteit en ondernemerschap.

 5. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:08 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jan-Willem Kanters van Cirkellab

  Jan-Willem Kanters is één van de vier oprichters van Cirkellab. Cirkellab maakte deel uit van de Innovation Expo van 2016 met de Regiotoolbox, en specialiseert zich in regionale samenwerking en innovatie in de transitie naar een circulaire economie. ‘In de nieuwe industriële revolutie zijn nieuwe verbindingen nodig: nieuwe, duurzame en circulaire, energie, materialen en werkwijzen vragen om ideeën en ontwikkelingen die dwars door bestaande ketens en structuren gaan. Juist cross-over samenwerkingen leiden daarbij vaak tot inspirerende innovaties.’

 6. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:21 | Permalink

  Innovatie spreekt by John Butter

  John Butter is programmamanager van Ruimte in Regels, een samenwerking van onder andere de ministeries van Economische Zaken en dat van Infrastructuur en Milieu. Regels kunnen voor innovaties worden aangepast, verruimd of anders geïnterpreteerd. ‘We hebben soms regels gemaakt die niet de innovatie van de ondernemer steunen. We kijken nu juist naar regels die hun wél passen, zonder dat we daar een dikke portemonnee bij nodig hebben.’

 7. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:23 | Permalink

  Innovatie spreekt by Stefan Kuks

  Stefan Kuks is Watergraaf van het waterschap Vechtstromen. Hij is lid van het Innovatie Beraad van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. ‘Innovatie kun je niet van bovenaf verzinnen, het moet ook van onderaf komen. Uit het échte leven.’

 8. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 11:25 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jeff Gaspersz

  Prof.dr. Jeff Gaspersz is hoogleraar innovatie aan Nyenrode Business Universiteit. Hij is spreker en adviseur op het gebied van innovatiemanagement en business creativiteit. Op zijn naam staan verschillende boeken en artikelen over innovatie en kansgericht denken. Via http://www.ideebrief.nl kunt u een van zijn innovatieboeken gratis verkrijgen. ‘We leven in een tijd waarin we onszelf moeten herdefiniëren en dat vraagt innovatiekracht, flexibiliteit en creativiteit. Het gaat daarbij niet alleen om doen, maar ook om zijn.’

 9. Erik van Erne zegt:

  5 december 2017 om 13:58 | Permalink

  Innovatie spreekt by Jacqueline Cramer

  Jacqueline Cramer was onder andere Minister van het ministerie van VROM. Ze is regisseur Circulaire Economie van de Metropoolregio Amsterdam. ‘In mijn hart denk ik: zijn we wel op tijd om het tij te keren? … in ieder geval is gelánd dat wij als mensheid voor een gigantische opgave staan. Daar put ik mijn hoop uit.’

 10. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2018 om 13:28 | Permalink

  Innovatie spreekt by Johann van den Noort

  Johann van den Noort is beeldend kunstenaar én ingenieur. Hij bedacht een zelfsluitende waterkering die vele steden beschermt tegen overstromingen. Onlangs is ook in Spakenburg zijn uitvinding geplaatst. Hij ontving voor zijn innovatie The Best Civil Technical Invention of the World. Ook zijn uitvinding om een tsunami te keren, de Twin-Wing Tsunami Barrier, kreeg een prijs: de Edison Award. Daarnaast ontwierp Van den Noort een nog niet in gebruik genomen drijvend vliegveld. ‘Als innovatief land kunnen we wereldwijd een heleboel rampen voorkomen. Er zijn tal van mogelijkheden om met onze waterkeringen hele grote steden te beschermen.’

 11. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2018 om 13:30 | Permalink

  Innovatie spreekt by René ten Bos

  René ten Bos is Denker des Vaderlands. Hij is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Bureaucratie is een inktvis, en Dwalen in het Antropoceen. Hij legt de laatste hand aan het boek Het volk in de grot. ‘Zonder innovatie is er geen enkele vooruitgang denkbaar. Het volk weet heel goed dat er geen enkele innovatie is die tot stand komt zonder dat er bepaalde regels doorbroken worden. Innovatie is altijd disruptief.’

 12. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2018 om 12:11 | Permalink

  Innovatie spreekt by Derk Loorbach

  Derk Loorbach is hoogleraar Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit en tevens directeur van Drift, Dutch Research Institute for Transitions. Drift is een onderzoeksinstituut dat streeft naar versnellen van transities naar eerlijkere, duurzame en veerkrachtige samenlevingen. ‘Transities gaan altijd gepaard met gevoelens van ongemak en onvoorspelbaarheid. Innovatie heeft een dubbele lading in mijn wereldbeeld. Zonder innovatie geen transitie, maar heel veel innovatie kan transitie in de weg staan.’

 13. Erik van Erne zegt:

  30 april 2018 om 16:00 | Permalink

  Innovatie spreekt by Maarten Hajer

  Maarten Hajer is faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht en curator van Places of Hope. ‘Het beste in mensen oproepen is eigenlijk onze plicht. Het je kunnen voorstellen dat iets ánders kan zijn, het onvoorstelbare voorstelbaar maken, dan ben je innovatief bezig.’

 14. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:43 | Permalink

  Innovatie spreekt by Tine de Moor

  Tine de Moor is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt instituties van zelforganisatie: burgerinitiatieven als duurzame vorm van instituties van de toekomst. In april 2018 wijdde VPRO’s Tegenlicht een uitzending aan haar. ‘Innovatie betekent voor mij creatiever en wijzer omgaan dan we tot nu toe gedaan hebben met dát wat er al is.’

 15. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:46 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Wolk, de draagbare heupairbag

 16. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:49 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Cloud Garden, het binnenklimaat in gebouwen verbeteren

 17. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 15:51 | Permalink

  Innovation Expo 2018: Wellsun,zonwering met energie-opwekking

  Zie ook: Wellsun Winnaar DOEN Energie[s]topper 2018

 18. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 18:46 | Permalink

  Innovatie spreekt by Paul Dekker

  Paul Dekker werkt bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij leidt daar het onderzoeksprogramma waarden en zingeving. Ook is hij hoogleraar Civil Society aan de Universiteit van Tilburg. ‘Met het idee van terug naar de Civil Society – men moet meer zelf doen – verliezen we het innovatief vermogen omdat zaken klein blijven. Met wat meer overheidssteun zouden we een grotere impact hebben.’

 19. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 18:47 | Permalink

  Innovatie spreekt by Cindy Pielstroom

  Cindy Pielstroom is ondernemer, voormalig televisiepresentatrice en fotomodel. Ze richtte Globalicious op, een organisatie die streefde naar bewustwording van de milleniumdoelstellingen. Ze werkt nu aan het evenement Sounds like the future. ‘Als wij nou dat evenement kunnen zijn waar alle partijen lijfelijk samen kunnen komen, kunnen we elkaar door al die prachtige innovaties op de hoogte houden tot het volgende evenement.’

 20. Erik van Erne zegt:

  23 augustus 2018 om 20:07 | Permalink

  Innovatie spreekt by Maria Westerbos

  Maria Westerbos is oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation. Ze wil met deze stichting zoveel mogelijk bronnen van plasticsoep stoppen, zoals microplastics in cosmetica. ‘Ik geloof in het feit dat de mensheid zijn lot kan keren en ik heb hoop voor het betere. Innovatie is een synoniem voor Leonardo da Vinci. En daar moeten we naar terug.’

 21. Erik van Erne zegt:

  6 september 2018 om 17:07 | Permalink

  Innovatie Estafette Floating Farm

  In de haven van Rotterdam komt dé boerderij van de toekomst te liggen, Floating Farm. Een high-tech gebouw, drijvende op het water. Benieuwd naar deze innovatie? Kom op 4 oktober naar de Innovation Expo bij de RDM Onderzeeloods in Rotterdam!

 22. Erik van Erne zegt:

  13 september 2018 om 18:05 | Permalink

  Innovation Expo 2018 by Port of Rotterdam

 23. Erik van Erne zegt:

  29 september 2018 om 17:03 | Permalink

  Innovatie Spreekt by Anne-Marie Rakhorst

  Anne-Marie Rakhorst is ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Ze richtte het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl op, dat Nederland verder wil verduurzamen. Ook stond ze aan de wieg van het initiatief ’17 doelen die je deelt’ , dat ons land kennis laat maken met de Sustainable Development Goals.

  ‘Innovatie is niets anders dan het vormgeven van de toekomst. Veel blijft hetzelfde of zal soms terugkomen in een andere vorm. We zullen ook dingen verliezen. Maar er komen prachtige nieuwe oplossingen bij.’

 24. Erik van Erne zegt:

  4 oktober 2018 om 16:43 | Permalink

  Innovation Expo 2018 Wereldprimeur: Circuton, De Eerste Mobiele Fabriek Voor Circulair Beton by C2CA Technology

  Tijdens de Innovation Expo 2018 presenteert C2CA Technology ’s werelds eerste mobiele fabriek voor de productie van circulair beton: Circuton. Met deze nieuwe, mobiel inzetbare betonrecyclingtechniek kan gebroken betonpuin on site volledig worden verwerkt.

  Het resultaat? 100% circulaire grondstoffen voor beton. De geavanceerde betonrecyclingtechnologie is ontwikkeld door C2CA Technology; een samenwerkingsverband van GBN Groep – onderdeel van Strukton – en TU Delft. Met de technologie kan gebroken betonpuin op locatie en volledig worden verwerkt tot de volgende direct toepasbare hoogwaardige grondstoffen voor nieuw beton: Circugrind (> 4 mm), Circuzand (< 4 mm) en Circument (< 0,2 mm). Zie ook: De Duurzame Betoncentrale In Almere: Groen Beton by Theo Pouw Groep –Het Betonakkoord: Verduurzaming Bouwsector, Recycling en Verlaging CO2-Uitstoot

  Eric van Roekel, directeur GBN: “Samen met TU Delft hebben we verschillende mobiele technieken ontwikkeld om van betonpuin weer nieuw beton te maken. Uniek, omdat we nu – overal ter wereld – beton hoogwaardig kunnen recyclen. Naast de grote CO2-winst, bespaar je zo ook enorm op logistieke kilometers. Voeg een betonbreker en een mobiele mortelcentrale aan de technologie toe, en je maakt ter plekke nieuw beton. Dat is nog niet eerder vertoond.”

  Gerard Sanderink, directeur-eigenaar van onder meer Antea Group, Strukton en GBN: “Het ontwikkelen van innovatieve technologieën is noodzakelijk om de circulaire economie in Nederland en de wereld op gang te krijgen. Met deze betonrecyclingstechniek gaan we waarde toevoegen voor onze klanten. We helpen hen zowel hun duurzaamheidsambities in te vullen als de kostprijs van hun producten te verlagen, omdat we grondstoffen gaan recyclen.

  Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft: “Aan deze installatie is lang gewerkt, waarbij het doel was om ook échte duurzaamheidswinst te behalen. Dat is gelukt: door de cementrecycling kan nu ook het meest kostbare materiaal van beton gerecycled worden.”

  Alleen al in de Europese Unie wordt per jaar maar liefst 460 miljoen ton aan bouw- en sloopafval geproduceerd; meer dan de helft daarvan bestaat uit beton. Met de innovatieve betonrecyclingtechnologie van C2CA kan de (beton)materiaalkringloop in de bouw volledig worden gesloten. Een prachtige stap naar een circulaire economie en een duurzame(re) wereld.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (579)
 • Agenda (3.031)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (761)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle – Circulair (467)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.210)
 • Educatie (341)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.132)
 • Europa (29)
 • Evenementen (136)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (118)
 • Green Deal (20)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (308)
 • Iets anders (363)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.623)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (743)
 • MVO (108)
 • Natuur (702)
 • Nederland (21)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (213)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.132)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (293)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare Bekers
 • Intelligent Mobility Vision by Nissan: Towards Zero-Emission And Zero-Fatality
 • Dag Van De Stad 2018: De Stad In Balans
 • Programma Nederland Circulair 2050: 22,5 Miljoen Euro Voor Duurzame en Circulaire Initiatieven
 • EnergiekEvent 2019: Over Energiebesparing En Duurzame Energie by Kas als Energiebron
 • Drenthe Woont Circulair: De Acht Drentse Wooncorporaties Gaan Circulair Bouwen
 • Stoomturbine Attero Levert Groene Energie En Duurzame Warmte Voor 400.000 Huishoudens
 • Green Deal Autodelen II: 100.000 Deelauto’s En 700.000 Gebruikers In 2021
 • Nationale Omgevingsvisie Helpt Bij Energietransitie, Extra Woningbouw En Kringlooplandbouw
 • Enorme Noodstroomgenerator Bij Elektriciteitscentrale Enecogen In Rotterdam by Eneco
 • Zonnedak Volvo Car Gent Met 15.000 Zonnepanelen by Eneco
 • Grootste Warmtepomp Van Nederland: Duurzame Warmte Voor 10.000 Huishoudens by Eneco
 • Vroege Vogels Wint Groeneveldprijs 2018 By Stichting Groeneveld
 • De Elektrische Volkswagen I.D. Electric Sedan Concept Car: De I.D. Neo
 • Greenland Melting (360°) by NOVA
 • Alle Vlaamse Stadsbussen De Lijn In 2025 Volledig Elektrisch
 • Shell Pernis Levert Restwarmte Aan 16.000 Huishoudens
 • Nieuw Land: Een Nieuw Nationaal Park In Flevoland
 • Drijvend Zonnepark Op Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp Met 38.500 Zonnepanelen by Univergy Solar
 • Symposium Earth Futures: Veranderingen In Het Aardsysteem by WUR
 • Links

  Milieunet op..