google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021: Fabriek Fris Is De Winnaar – Publieksprijs Voor Diviande

Geschreven op 21-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 30 september 2021: Fabriek Fris uit Ede heeft woensdagavond de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 gewonnen.

Met hun eigen merk, OSIAS, krijgt afgedankt katoen een tweede leven. Textiel dat anders verbrand zou worden toveren ze om in kwalitatieve kleding. Dat wordt lokaal geproduceerd, zodat de uitstoot aan CO2 minimaal is.

De publieksprijs ging naar Diviande. Dit bedrijf uit Veenendaal maakt ‘hybride’ vlees dat bestaat uit driekwart plantaardige eiwitten door middel van zogenaamde 3D-extrusie en overtuigt daarmee zelfs de meest kritische vleeseter.

Na zes jaar afwezigheid is de Innovatieprijs Regio Foodvalley nieuw leven ingeblazen. Innovatie zit in het DNA van de regio: met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme wordt gewerkt aan de toekomst. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet de mooiste innovaties – én de ondernemers die ze ontwikkelden – in de spotlights. Met succes, zo bleek op 29 september uit de belangstelling in het Schaffelaartheater in Barneveld.

De jury beoordeelde de ondernemers niet alleen op een impactvolle bijdrage aan de circulaire economie, maar ook op aantoonbare samenwerking binnen de keten of juist over de grenzen van sectoren heen. Juryvoorzitter Maarten Vriens, notaris bij VPVA Notarissen in Lunteren: “Er waren dertig hele goede inzendingen, met een veelheid aan werkgebieden – zeker niet alleen maar voedsel. Het kostte ons best moeite om daaruit vijf nominaties te selecteren. Wij vonden Fabriek Fris niet alleen heel innovatief, maar ook heel hoog scoren op thema’s als samenwerking en kansen creëren, bijvoorbeeld doordat in hun atelier vooral statushouders aan het werk zijn.” Fabriek Fris ging er daarom met de volledig circulaire award vandoor, ontworpen door Van Munster Media en 3D-geprint door Oceanz.

Er waren drie andere genomineerden. Circulair staal maakt hergebruik van staal beter mogelijk door lasverbindingen te vervangen door connectoren. Zo werken zij veertig procent milieubewuster. Rival Foods ontwikkelt technieken om plantaardige producten net als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken, zoals kipfilet of varkenshaas. Afvalverwerker Vink presenteert een nieuwe techniek voor regionale recycling van betonpuin, met vijftien procent meer rendement en een aanzienlijk lagere CO2-footprint.

Voorafgaand aan de innovatieprijs koos het publiek de winnaar van de Young Talent Award. Die ging naar Levelupgamified van Doede Scherphof uit Rhenen. Hij bedacht een methode om lesstof meer game-achtig te maken, zodat slimme leerlingen geen motivatieproblemen – en dus uitval –meer krijgen.

De Innovatieprijs wordt ondersteund door Federatie Ondernemingskringen Valleiregio (FOV), Regio Foodvalley, Rabobank, RCT Gelderland, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en VNO/NCW Veluwevallei.

21 september 2021: De vijf genomineerden die kans maken op de prijs voor de meest impactvolle innovatie in Regio Foodvalley zijn bekend. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf en kiest op 29 september de beste innovatie.

Zij kijken naar originaliteit, impact, duurzaamheid en circulariteit en sector-overstijgende samenwerking. Ook het publiek krijgt een stem: zij stemmen hun favoriet naar een podiumplek voor de publieksprijs.

Fabriek Fris, Rival Foods, Circulairstaal, Diviande en Vink zijn de vijf genomineerde innovaties die kans maken op de Innovatieprijs Regio Foodvalley.

Fabriek Fris: een nieuw leven voor afgedankt textiel. Fabriek Fris maakt kleding in Nederland met een volledig transparant productieproces. Hun lokale productie van kleding voorkomt veel transport, daarmee CO2 vermindert en zorgt voor een transparante keten. In het atelier werken voornamelijk statushouders, die zo een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt. Met hun eigen merk, OSIAS, krijgt afgedankt katoen een tweede leven. Daarnaast werken ze samen met Wageningen University and Research aan onderzoek naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden om afgedankt textiel opnieuw te verwerken.

Rival Foods: de volgende generatie vleesvervangers. De start-up Rival Foods werkt aan vleesvervangers die lijken op ‘hele-spier‘-vlees, zoals kipfilet of varkenshaas. Een speciale technologie zorgt voor een plantaardig alternatief met dezelfde structuur en mondgevoel als een echt stuk vlees. Zij geloven dat consumenten vaker een stuk vlees kan laten staan als ze een lekker plantaardig alternatief hebben. Zo wil Rival Foods vleesconsumptie, en de bijbehorende milieu-impact, terugdringen. Hiervoor werken ze nauw samen met uiteenlopende bedrijven in de plantaardige waardeketen.

Circulairstaal: staalconstructies met circulaire connectors. Jaarlijks produceert staalbouwend Nederland miljoenen tonnen staal. Deze staalconstructies komen grotendeels tot stand met lasverbindingen waarbij lasdampen vrijkomen die CO2 bevatten. Aan het einde van de levensduur zorgen deze verbindingen voor een lagere losmaakbaarheid en daarom vaak niet geschikt voor volledig hergebruik. Circulairstaal® uit Barneveld vervangt lasverbindingen door circulaire connectors. Daarnaast worden staalconstructies voorzien van een door hen ontwikkelde duurzame poedercoating. Zo is staal volledig demontabel, CO2 arm én heeft het ca. 40% minder milieu impact!

Diviande: Combinatie kip en plantaardig. Diviande maakt hybride reepjes en lapjes door middel van innovatieve 3D extrusie. Het product bestaat uit 75% plantaardige- en 25% dierlijke eiwitten. Zelfs de meest kritische vleeseters zijn overtuigd van het product. Het 3 steren Beter Leven vlees komt van de legkippen van Kipster, de kippenboerderij die in 2020 is uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Nederland. De plantaardige ingrediënten komen van duurzame Europese telers, zoals soja van Oostenrijkse bodem. Zo draagt Diviande bij aan de eiwittransitie én aan een goede bestemming van legpluimvee.

Vink: schoner en beter recyclebaar betongranulaat. Vink noemt zichzelf de rechterhand van bouwend Nederland. Zij verlenen services voor de bouw zoals afvalverwerking, recycling en transport. Al jaren lang is het bedrijf bezig met de ontwikkeling in het recyclen van betonpuin zodat het hergebruikt kan worden in nieuwe beton. Vink maakt bij het verwerkingsproces van het betonpuin sinds kort gebruik van een innovatieve zeeftechniek. Door deze techniek kan maarliefst 15% meer van het aangeboden puin verwerkt worden tot hoogwaardig toeslagmateriaal. Door regionaal dit betonpuin te hergebruiken wordt de CO2 footprint aanzienlijk verlaagd. Zij werkten voor een pilot met deze innovatie nauw samen met Zonnepark Branderwal Kootwijkerbroek, de firma Peelen uit Harskamp en Bosch Beton uit Barneveld.

Op 29 september zullen de genomineerden zich presenteren tijdens een feestelijke avond in het Schaffelaartheater in Barneveld. Ook jonge talenten krijgen de kans om hun innovatie te presenteren en de Young Talent Award te winnen. Het belooft een avond vol inspiratie te worden, volledig volgens de laatst geldende corona voorschriften. De Innovatieprijs Regio Foodvalley wordt mogelijk gemaakt door Regio Foodvalley, FOV Regio Foodvalley, Living Lab regio Foodvalley Circulair en de Rabobank.

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (457)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
  • Links

    Milieunet op..