google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

IFEST 2010: Duurzaam omgaan met Milieu en Energie en CO2-besparing bij Bedrijven

Geschreven op 22-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

IFEST 2010IFEST is de laatste 20 jaar uitgegroeid tot de meest toonaangevende vakbeurs rond milieutechnologie in de Benelux. Het is een vast tweejaarlijks trefpunt voor alle professionals uit de sector van milieu, energie en technologie.

Nieuw is de focus op duurzaam omgaan met milieu én energie. Milieuzorg is immers niet alleen van nationaal maar eveneens van internationaal belang. In dit kader verwelkomt IFEST landen van buiten de Benelux. Trends en innovaties bepalen de toekomst en worden hier op de voet gevolgd. Op IFEST wordt de beste innovatie beloond tijdens een officiële award-uitreiking. Daarenboven vestigt het seminarieprogramma de aandacht op drie brandend actuele thema’s: Milieu, Openbare besturen en Energiezorg.

In onze hedendaagse economie is er steeds meer aandacht voor duurzaam ondernemen en voor een efficiënt milieu- en energiebeleid. Steeds meer bedrijven hebben begrepen dat ze nu hun verantwoordelijkheid moeten opnemen om hun toekomst en die van hun omgeving veilig te stellen. Centraal op IFEST staat daarom het thema ‘duurzaam ondernemen’. Dit bouwt een brug tussen financieel economische resultaten en een zuiver maar efficiënt milieu- en energiebeleid. Om die brug te slaan kijkt de milieusector reikhalzend uit naar nieuwe evoluties om zo mondiale problemen aan te pakken.

Als milieu-event wil IFEST zelf zijn impact op het klimaat verminderen door een CO2-neutrale vakbeurs te zijn. Daarom liet organisator Artexis een ‘carbon footprint’-estimatie uitvoeren door CO2logic. Emissies van verlichting, verwarming en ventilatie worden zoveel mogelijk beperkt. Een ander initiatief is de samenwerking met BECO, een internationaal opererend adviesbureau voor duurzaam ondernemen. BECO voerde in samenwerking met Artexis een duurzaamheidscan uit, waarbij IFEST als testcase fungeert om Artexis evenementen groener en duurzamer te maken volgens de MVO principes (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Als marktleider draagt Artexis duurzaamheid hoog in het vaandel. Dankzij een zonnestroominstallatie op de daken van de hallen van Flanders Expo, een van de vier sites van Artexis, wordt 1,5 mio kWh elektriciteit per jaar geproduceerd. Dit komt neer op het stroomverbruik van ongeveer 454 gezinnen.  Over een periode van 20 jaar zal hierdoor 22.800 ton CO2-emissie vermeden worden. Afvalverwerkingsbedrijf SITA voerde in maart 2010 een CO2-scan uit voor Flanders Expo. De huidige verwerking van bedrijfsafval bij SITA in 2009 levert Flanders expo ten opzichte van 1990 een besparing op van 786 ton CO2 per jaar. Andere initiatieven zoals de recuperatie van regenwater en het gebruik van biologisch afbreekbaar tapijt zijn slechts enkele voorbeelden van inspanningen die Artexis levert. IFEST hoopt hiermee het goede voorbeeld te geven aan zowel standhouders als bezoekers.

“The planet has a fever.” Met deze uitspraak slaat Al Gore de nagel op de spreekwoordelijke kop. Recente evoluties tonen aan dat de CO2-balans integraal meetbaar is geworden via nieuwe CO2-scans. Inspanningen van milieu- en energieprofessionals kunnen dus steeds duidelijker gekwantificeerd worden. Voor bedrijven betekent dit dat het effect van duurzame initiatieven perfect analyseerbaar zijn. Ook de voordelen van waterzuivering worden zichtbaar via deze scans. In oktober gaat IFEST van start met een seminarie waarin het thema “CO2-besparing bij bedrijven” uitvoerig wordt besproken en toegelicht. Met toonaangevende sprekers uit de praktijk, wil het openingsevent ieders ogen op dit vraagstuk vestigen. De Vlaamse Milieukoepel (VMC, Febem, OVB en VEB) en ARGUS staan in voor de organisatie van deze opening.

IFEST 2010 dingt mee naar de GROENEVENT AWARD 2010. Als onderdeel van haar beleid voor een milieuvriendelijk en duurzaam afval- en materialenbeleid in Vlaanderen, organiseert OVAM de GroenEvent Award 2010. De GroenEvent Award 2010 beloont hét groenste event in Vlaanderen.

Zie ook: Groene Vent zoekt Groen Event: Mano Mundo 2010 De Schorre, Boom

 ifest2008.bmp22 september 2008: IFEST 2008 stelt scherp op duurzaam ondernemen. Vandaag is milieu veel meer dan afvalverwerking, duurzaam ondernemen is de sleutel op succes voor elke onderneming. Ondernemers focussen op het milieu aspect omwille van het imago, maar vooral omwille van de kostenbesparing die gerealiseerd kan worden. Milieubedrijven behoren tot de meest innovatieve van Vlaanderen. IFEST springt mee op deze boot en stelt van 21 tot en met 23 oktober “Hét milieu-event van de Benelux” voor in de hallen van Flanders expo te Gent.

Ook de organisatie van Ifest is vernieuwend tewerk gegaan. Voor het eerst zal Ifest geopend worden door het “Vlaams Milieucongres” te mogen ontvangen. Verder opent Vlaams Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Patricia Ceysens het innovatietraject en vindt er traditiegetrouw de drukbijgewoonde VLARIO-studiedag plaats.

Helemaal nieuw is het CEO VIP networkingevent. Ifest onderscheidt zich van andere beurzen door het hoge aantal CEO’s onder de bezoekers. In 2008 worden de voornaamste bedrijfsleiders uit de milieusector op een netwerkmoment binnen de beurs. De vijfde en laatste vernieuwing is de organisatie van een duurzaamheidsdorp. POM West-Vlaanderen en VOKA pakken uit met de bedrijven die het hoogst scoren op het gebied van duurzaamheid en daarvoor een milieucharter certificaat kregen.

Ifest wil als hét milieu-event van de Benelux evenzeer haar impact op het klimaat verminderen en de eigen CO2 emissies reduceren. De organisatoren van Ifest hebben een ‘carbon footprint’ berekening van de gebouwen van de 3-daagse beurs laten uitvoeren door CO2logic. Deze ‘carbon footprint’, of CO2-voetafdruk, is een maat voor de CO2-uitstoot als gevolg van bijvoorbeeld het gebruik van fossiele brandstoffen in het verkeer, de luchtvaart, het transport, de productie van elektriciteit en warmte, enz.

Ifest zal de emissies van verlichting, verwarming en ventilatie zoveel als mogelijk beperken. Ten tweede voorziet Ifest een aantal initiatieven om de beurs volledig CO2 neutraal te maken om de resterende emissies te compenseren. Ifest neemt het voortouw als het gaat over duurzaam ondernemen en hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor alle standhouders en bezoekers. Bedrijven die investeren in duurzaam ondernemen winnen steeds sneller hun investering terug. De bedrijven die u daarbij kunnen helpen staan op Ifest! Bron: IFEST

Tags:

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  27 oktober 2010 om 19:05 | Permalink

  BeCHARGED wint InnovatieAward IFEST 2010

  Op Ifest is dinsdagavond de Innovatieaward uitgereikt. De jury nomineerde 3 innovaties: Het Blue Hero concept van AAqua, dat het mogelijk maakt afvalwater om te zetten in een duurzame energiebron., de laadstations voor elektrische voertuigen van BeCharged en de mini-WKK installatie van E. Van Wingen.

  Na deliberatie kwam BeCHARGED als winnaar uit de bus. BeCHARGED wil een uitgebreid intelligent infrastructuurnetwerk opzetten voor de elektrificatie van de transportbranche. Het bedrijf brengt hoogstaande, duurzame, betaalbare en modulaire laadstations op de markt voor elektrische en plug-in hybride voertuigen.

  Voor deze laadstations gebruikt beCHARGED zelfontworpen hard- en software. De eerste commerciële activiteiten van beCHARGED gingen van start in de tweede helft van 2010 en hebben ondertussen al heel wat mooie referenties opgeleverd. Met drie standaardmodellen richt beCHARGED zich tot particulieren, bedrijven, overheidsinstanties en parkeerfaciliteitengroepen. Het Lite option model is ideaal voor particulieren en kan worden geactiveerd met een gepersonaliseerde laadstekker. Daarnaast is er het Medium model, geschikt voor kmo’s, met een interne database voor maximum 4.000 gebruikers. Ten slotte is er ook het Full option model dat bedoeld is voor publiek toegankelijke terreinen van bedrijven en overheden. Dit model is onbeperkt toegankelijk en is via GPRS datacommunicatie gekoppeld aan een online beheer- en facturatieplatform. Naast de standaardmodellen kunnen uiteraard ook custom made producten worden ontwikkeld.

  De laadstations zijn gemaakt uit 100% recycleerbaar materiaal. Ze zijn beschikbaar in paal -en wandmodel en uitgerust met 2 vergrendelbare stopcontacten die compatibel zijn met verschillende stekkersystemen. Omdat de hard- en software veilig boven het aanrijdingspunt geplaatst zijn, worden bij ongevallen dure vervangingskosten vermeden en blijft de continuïteit gegarandeerd. Een LED-ring verzorgt de eenvoudige communicatie met de gebruiker. De bedieningshoogte kan makkelijk afgestemd worden aan de eisen van de klant zodat ook mindervaliden vlot toegang hebben tot het oplaadstation. Zie ook: Het Eerste Elektrisch Zonnetankstation in Deinze, België by beCHARGED

  Hetgeen de jury voornamelijk innoverend vond is het totaalconcept waar BeCHARGED mee uitpakt. Het gaat niet enkel om een oplaadpaal, maar ook een online beheer- en facturatieplatform, waarmee het netwerk kan opgevolgd, gecontroleerd en gestuurd worden. Via dit platform kan de eigenaar zijn oplaadinfrastructuur ter beschikking stellen aan het (ruime) publiek, zijn investering nauwkeurig opvolgen en coördineren. Door het inloggen op het systeem krijgt hij een overzicht van de verschillende transacties, statussen, gebruikers, betaalmethodes, tarieven, ed. Via het systeem is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende tarieven te creëren, afhankelijk van zones, bewonersparkeren, ed… Dit biedt o.a. opportuniteiten voor openbare besturen. De bestuurders van elektrische voertuigen kunnen op hun beurt via dit laadplatform hun laadprofiel, transacties en betalingen opvolgen.

  Aangezien er nog geen gestandaardiseerde identificatiemethode bestaat, zijn de laadstations van beCHARGED uitgerust met een open systeem dat onbeperkte registratie- en betalingsmogelijkheden biedt: RFID-kaart, ID batch, GSM- en SMS-activatie. Het systeem is zelfs klaar voor de komst van de contactloze creditcards.

  Omdat beCHARGED het volledige auteursrecht van hard- en software in handen heeft, kan het bedrijf zelf instaan voor snelle updates en voor de integratie van nieuwste toepassingen (integratie in GPS, communicatie vehicle-grid, smart grid-toepassingen…).
  BeCharged houdt ook rekening met de integratie van smart grid-toepassingen. Deze toepassingen zorgen ervoor dat het laden gebeurt op een ‘slim moment’, wanneer de prijzen laag zijn en de (over)capaciteit aan groene stroom groot is, zodanig dat de vraag en het aanbod van hernieuwbare energie optimaal op elkaar kunnen afgestemd worden.

  Een innovatieve toepassing is de carport met geïntegreerde oplaadpunten, uitgerust met zonnepanelen, een zonnetankstation voor zowel privaat als particulier gebruik. Dit systeem, in samenwerking met N.Solar, is sinds oktober 2010 op de markt. Ze kunnen zowel bij particulieren als bedrijven worden geplaatst, alsook op openbare parkeerterreinen, winkelcentra en bijvoorbeeld horecazaken. Bron: Envirodesk

  Meer informatie:
  http://www.becharged.eu/http://www.aaqua.be/http://www.vanwingen.be/

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (2)
 • Agenda (3.459)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (5)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.803)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (449)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.840)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Links

  Milieunet op..