google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Groen Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021: Hoe Groen zijn de Politieke Partijen?

Geschreven op 13-2-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Verkiezingen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 22 januari 2021: Wat valt er op 17 maart te kiezen als het om klimaat gaat? 

De lijst van (online en meestal vrij toegankelijke) debatten en bijeenkomsten is lang.

18 februari: Energietransitiedebat

8 en 25 februari en 4 maart: NVDE/BNR  ‘Zaken doen met…’.
Drie uitzendingen met verschillende kandidaat-Kamerleden over de volle breedte van het klimaatbeleid

22 februari (16:00 uur): Netbeheer Nederland organiseert samen met het Mauritshuis en nu.nl het ‘Mauritshuis-debat’ over de energietransitie; met zeven Kamerkandidaten onder leiding van Humberto Tan. Tot 24 uur na aanvang te volgen en terug te zien op nu.nl.

25 februari: Clingendael: Onze bijdrage aan klimaatbeleid in arme landen: gierig of genoeg?

2 maart (14-15.30 uur): VEMW verkiezingsdebat over het Klimaatakkoord, de transitie naar een duurzaam energie- en watersysteem, circulaire economie en het behoud van een kwalitatieve en betaalbare energie- en watervoorziening.

2 maart (20:00-21:30 uur): Het Grote Klimaatdebat. Georganiseerd door Impact Café (Universiteit Utrecht), met kandidaat-Kamerleden over dé grote klimaatthema’s. Live vanuit TivoliVredenburg.

4 maart: IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center: jongeren en politici in debat over groene thema’s zoals duurzaamheid, circulariteit, klimaatcrisis en biodiversiteit.

4 maart: De waterstofeconomie. Debat tussen studenten en Kamerleden Mark Harbers (VVD), Raoul Boucke (D66), Agnes Mulder (CDA) en William Moorlag (PvdA). Organisatie: Gasunie.

5 maart: Debat van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord tussen jongeren van politieke partijen.

10 maart (10:15-11:15 uur): Natuur & Milieu ism Transport en Logistiek Nederland: Kamerleden debatteren over het verduurzamen van transport en logistiek. Toegezegd hebben: Susanne Kroger (GL), Pieter Grinwis (CU), Raoul Boucke (D66), Mark Harbers (VVD),  Wytske Postma (CDA), Roy van Aalst (PVV).

Zie ook: Verkiezingsdebat VNPI en VNCI, Verkiezingen Klimaatdebat De Balie, Verkiezingsdebat Jonge Klimaatbeweging, BNR NVDE Verkiezingsdebatten

De Argumentenfabriek en EBN presenteerden een Verkiezingskaart, met de belangrijkste uitgangspuntenen voorstellen van de zeven grootste partijen op het gebied van klimaat en energie.

Klik op afbeelding voor een vergroting

3 december 2020: Op 17 maart 2021 zijn er reguliere Tweede Kamerverkiezingen. Mocht het kabinet eerder ten val komen dan worden er waarschijnlijk eerder Kamerverkiezingen uitgeschreven.

De nieuwe gekozen Tweede Kamer moet vijf grondwets-wijzigingsvoorstellen gaan behandelen die in eerste lezing door beide Kamers zijn aanvaard. Het gaat om het voorstel ter modernisering van het brief-, telefoon- en telegraafgeheim, het voorstel tot recht op eerlijk proces, en de toevoeging van een algemene bepaling aan de grondwet, een herijking van de tweede lezing grondwetswijziging en de invoering van een kiescollege bij Eerste Kamerverkiezingen voor kiezers buiten Nederland. In de loop van 2021 kunnen er nog enkele voorstellen bijkomen.

Er staan op dit moment ongeveer vijftig politieke partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen bij de Kiesraad. De laatste dag dat partijen zich kunnen registreren bij de Kiesraad is 21 december 2020. Op 1 februari 2021 moeten partijen hun kandidatenlijsten inleveren.

De website van het Groene Kieskompas geeft inmiddels andere informatie. Niets te vinden over de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. U kunt wel terecht bij De Verkiezingswijzer, Kieskompas, De Stemmentracker, De Jongeren Kieswijzer, De Stemwijzer, De Partijenwijzer. Of KiesWerk Kompas weer online komt is nog even de vraag.

Op partijgedrag kun je zien hoe partijen zich hebben gedragen. Lees partijprogramma’s en andere kieswijzers om de uitgedragen koers van partijen te vergelijken. Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst.

De de verkiezingsprogramma’s per partij (voor zover al bekend): CDA – CU – D66 – Denk – FvD – GroenLinks – Partij voor de dieren – PvdA – PVV – SGP – SP – VVD – 50plus 

13 februari 2017: Iedere Nederlander die milieu en natuur mee wil laten wegen in zijn of haar stemkeuze op 15 maart, kan het Groen Kieskompas invullen. U krijgt 30 stellingen over natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw voorgelegd waarop u uw antwoord kiest.  Het Groen Kieskompas geeft inzicht hoe politieke partijen staan tegenover groene thema’s.

Het Groen Kieskompas is een initiatief van Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland  en het Wereld Natuur Fonds.

Als u alle vragen heeft beantwoord krijgt u een mooi plaatje te zien, zoals hieronder. Ook krijgt u te zien bij welke partij u het dichtst staat. Bij mij was dat Groen Links.

Ook kunt u in een overzicht zien hoe uw antwoorden overeenkomen per partij. Er is geen sprake van een stemadvies, maar het blijft een handige tool om even te kijken hoe groen de verschillende politieke partijen scoren met het oog op de naderende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

U kunt natuurlijk ook nog even een bezoek brengen aan de Stemwijzer, het Kieskompas  en de Verkiezingswijzer om uw keus te bepalen voor de Tweede Kamerverkiezingen, mocht die nog niet vaststaan.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 15 maart 2017. Het zijn reguliere verkiezingen, maar tevens liggen drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing zijn aanvaard door beide Kamers. Dat betreft het voorstel over invoering van een correctief referendum, het uit de Grondwet halen van de burgemeestersbenoeming en een voorstel over de staatkundige positie van Caribisch Nederland.

De huidige Tweede Kamer wordt op donderdag 23 maart ontbonden en daarna treedt de nieuwgekozen Kamer aan.

 

Zie ook: Tweede Kamerverkiezingen 2017: Waarom Kies Jij? Platform voor Online Politiek Speeddaten – Onderstroom Documentaire by Jeroen Hoogendoorn: De Democratie onder Stroom –Klimaatlabel Politieke Partijen 2012 – 2016: Wat Doen Politieke Partijen voor het Klimaat? – Kies Werk Kompas: Stemhulp voor de Tweede Kamerverkiezingen voor Mensen Zonder Werk

10 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  31 december 2019 om 15:58 | Permalink

  Tweede Kamerverkiezingen by In Klare Taal

 2. Erik van Erne zegt:

  18 januari 2021 om 15:34 | Permalink

  Innovatie Bij Stembusgang Hard Nodig

  Over exact twee maanden gaan we iets raars doen. Terwijl het land zich vanwege de coronapandemie in een voortdurende lockdown bevindt – straks compleet met avondklok – worden we geacht fysiek onze stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

  Het liefst massaal, want nu onze rechtsstaat door de toeslagenaffaire is geschonden en het kabinet daarvoor zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, is democratische legitimiteit belangrijker dan ooit.

  Zeker, minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft iets georganiseerd zodat kwetsbare ouderen niet in een corona-gevaarlijke rij hoeven te gaan staan: ze mogen per post stemmen. Of dat voldoende is om te voorkomen dat de stembusgang verandert in een virusfeestje, valt te bezien. Hier en daar gaan al stemmen op om de datum een paar maanden te verplaatsen.

  Wat een armoede eigenlijk dat ons belangrijkste democratische instrument nog steeds met rood potlood en papier moet en niet allang veilig, per DigiD, vanuit onze huiskamer. De pandemie maakt duidelijk dat innovatie, ook op dit gebied, hard nodig is. Zeker, er waren redenen om de stemcomputer in 2007 in de ban te doen, maar waarom zijn we er in die jaren niet in geslaagd een veiliger, elektronische, optie te ontwikkelen? Arjan Paans, Hoofdredacteur Innovation Origins

 3. Erik van Erne zegt:

  15 februari 2021 om 23:13 | Permalink

  Een nieuwe week, een nieuwe economie: het belastingstelsel op de schop

 4. Erik van Erne zegt:

  15 februari 2021 om 23:18 | Permalink

  Voorzorgsmaatregelen stemmen by Zondag met Lubach

 5. Erik van Erne zegt:

  15 februari 2021 om 23:22 | Permalink

  Digibetocratie by Zondag met Lubach

  We worden bestuurd door mensen die geen reet snappen van computers en digitale veiligheid. Er is in de Tweede Kamer heel weinig kennis over digitale zaken. Maar wat kunnen we daaraan doen? Op de juiste mensen stemmen.

 6. Erik van Erne zegt:

  16 februari 2021 om 21:04 | Permalink

  Een nieuwe week, een nieuwe economie: de belastinghervorming van de PvdA

  Change Inc. gaat de komende weken in gesprek met Michel Scholte, de minister van de nieuwe economie. Hij is de stem en het geluid van alle stemmers voor een toekomstbestendig beleid. Deze week hebben we het over de belastinghervorming, een speerpunt uit het partijprogramma van de PvdA.

  Een nieuwe week, een nieuwe economie: Michel Scholte won eerder deze maand de titel van de minister van de nieuwe economie – een initiatief van MVO Nederland. Change Inc. spreekt Scholte iedere week over de stappen die we moeten zetten om daadwerkelijk een nieuwe economie te realiseren.

  Deze week trapte de PvdA haar verkiezingscampagne af met plannen tegen de vermogensongelijkheid. Een speerpunt uit hun partijprogramma is de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen en vervuiling. Hoe denkt de minister van de nieuwe economie hierover? En hoe kunnen bedrijven bijdragen om dit speerpunt de behalen?

 7. Erik van Erne zegt:

  18 februari 2021 om 13:03 | Permalink

  Waarom is rechts Nederland sinds kort zo verliefd op kernenergie?

  Kernenergie is terug op de politieke agenda. De feiten en cijfers spreken echter nog niet in het voordeel van de controversiële energievorm. Waarom dan toch zoveel steun vanuit de rechterflank?

  Het is verkiezingstijd, en daarom zien we alle stokpaardjes weer langskomen. Een van de opvallendste vind ik de kerncentrales van de VVD. Iets waar men een paar jaar geleden nog nauwelijks over sprak, is plotseling een punt dat de liberalen bij elk verkiezingsdebat over duurzaamheid willen aankaarten.

  Dat gebeurt niet zomaar. Na het proefballonnetje van Klaas Dijkhoff in 2018 verscheen er een ‘onafhankelijk’ rapport van kernenergie-consultant ENCO. Niet alleen bleek één van de opstellers van dit rapport (Mario van der Borst) oud-directeur van de kerncentrale bij Borssele, ook rammelde het rapport aan alle kanten.

  Toch was het genoeg om de VVD te overtuigen: zonder kerncentrales geen geslaagde energietransitie. En nu eerder deze week bleek dat duurzame projecten voor de industrie een aanlooptijd van acht tot tien jaar hebben, valt een van de belangrijke argumenten tégen kernenergie – namelijk dat de bouw van een centrale te lang duurt om de doelen te halen – deels weg. Zou het dan toch een goed idee zijn?

  Eind vorig jaar besprak de Tweede Kamer in een rondetafelbijeenkomst de mogelijkheden van kernenergie. De vereniging van energieleveranciers gaf daar inbreng. Hun idee: de elektriciteitsvraag verdubbelt waarschijnlijk tussen 2030 en 2050. En hoewel in 2030 dankzij grote investeringen 70 procent van de elektriciteit duurzaam is, blijft de vraag hoe we in de jaren erna naar 100 procent groene stroom komen. Kernenergie moet daarbij serieus worden overwogen, vindt Energie Nederland.

  Toch zijn er grote problemen. Belangrijkste: de kosten. Kernenergie is duurder dan duurzame stroom, ook als zon en wind geen subsidie krijgen. En waar je zon en wind in kleine installaties met beperkte investeringskosten kunt bouwen, vraagt een kerncentrale aan het begin meteen tientallen miljarden euro’s. In het Verenigd Koninkrijk, waar de regering wel kiest voor kerncentrales, moet de regering een nieuwe centrale meer subsidiëren dan zon en wind. Dit nadat een Japanse ontwikkelaar zich eerder terugtrok uit een Britse kerncentrale, nadat het bedrijf al miljarden investeerde. Ook de bouwtijden van kerncentrales in het Westen blijken keer op keer langer dan aanvankelijk gedacht. Vergunningen duren langer door gesteggel, maar er is ook een tekort aan kundige bouwers en personeel. Zo ging de geschatte bouwtijd van een centrale in Frankrijk van 13 naar minstens 17 jaar.

  En dan is er nog de veiligheid. Iedereen schrok na de kernramp van Fukushima in Japan. Het bewoog Duitsland om te stoppen met kernenergie. En een studie liet zien dat de kans op een grote kernramp groter is dan bedrijven en overheden tot nu toe aannamen. En zelfs als het niet misgaat, is er het risico dat kernafval oplevert; afval dat tienduizenden jaren gevaarlijk blijft en zich maar moeilijk voor langere tijd veilig laat opslaan.

  Natuurlijk zijn er ook voordelen: gegarandeerde stroom, ook als het niet waait en de zon niet schijnt. Kerncentrales leveren veel vermogen op elk gewenst moment. Stroom kan gebruikt worden om ‘paarse’ waterstof te maken, die de industrie vervolgens weer kan gebruiken om groen te worden. Kerncentrales kun je bouwen waar je wilt, ook op plekken waar al een goede netaansluiting is. Dat voorkomt kostbare en tijdrovende netverzwaringen die onmisbaar zijn voor de decentrale hernieuwbare stroom.

  Energie Nederland ziet mogelijk dat kernstroom goedkoper wordt als alle infrastructuur mee wordt gerekend in de kosten. Ook het rapport van ENCO kwam tot een dergelijke conclusie, hoewel het daarbij onrealistisch uitging van 100 procent draaitijd voor een kerncentrale.

  Wat betekent dit nu voor kernenergie? Uiteindelijk is het volgens mij een keuze waar een overheid geld in wil stoppen. Maar om een onzekere, risicovolle technologie mogelijk te maken met een gigantische kapitaalinjectie van de overheid, lijkt onverantwoord. Vooral voor een partij als de VVD, die doorgaans wars is van subsidies, overheidsingrijpen en andere vormen van staatssteun.

  De hypocrisie is voelbaar; uitgaan van marktwerking voor hernieuwbare stroom, verduurzaming van woningen en andere duurzaamheidsvraagstukken, maar wel megasubsidies voor de fossiele sector en voor nucleaire centrales. Zoals de grootste partij van Nederland het ook geen probleem vindt om (grote) bedrijven belastingvoordelen te geven, maar de armlastige burger in de steek laat of actief tegenwerkt. Het zou de partij sieren om één lijn te trekken in hun visie op de markt voor duurzaamheid, in plaats van grootspraak en agendering van een gevaarlijk en uiterst kostbaar idee.

 8. Erik van Erne zegt:

  19 februari 2021 om 05:28 | Permalink

  Ik stem voor onze kinderen by Milieudefensie

  Wat zou jij antwoorden? Als een kind je vraagt hoe de wereld er straks uitziet als zij groot zijn? Dat antwoord is niet zo makkelijk, blijkt uit deze korte film met Ruben van der Meer

 9. Erik van Erne zegt:

  20 februari 2021 om 13:00 | Permalink

  Een nieuwe week, een nieuwe economie: de duurzame rapportageplicht van D66

  Change Inc. gaat de komende weken in gesprek met Michel Scholte, de minister van de nieuwe economie.

  Hij is de stem en het geluid van alle stemmers voor een toekomstbestendig beleid.

  Deze week praten we over de duurzame rapportageplicht voor bedrijven, een speerpunt uit het programma van D66.

  Deze week richt Michel Scholte zich op het partijprogramma van D66. De partij vindt transparantie essentieel in een nieuwe, eerlijke en duurzamere economie. Ze willen dan ook dat bedrijven verplicht rapporteren over de impact die zij hebben op het milieu, het klimaat, de biodiversiteit en de samenleving. Hoe denkt de minister van de nieuwe economie hierover? En hoe kunnen bedrijven bijdragen om dit speerpunt de behalen?

 10. Erik van Erne zegt:

  25 februari 2021 om 13:08 | Permalink

  Een nieuwe week, een nieuwe economie: het gebruik van antibiotica in de veehouderij

  Change Inc. gaat in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met Michel Scholte, de minister van de nieuwe economie. Met de Nationale Week Zonder Vlees in het vooruitzicht spreken we hem over het gevaar van bacteriële infecties door antibiotica in de vee industrie. “Een verscholen thema uit het partijprogramma van 50PLUS.”

  Een nieuwe week, een nieuwe economie. Tenminste, als het aan Michel Scholte ligt. Scholte won eerder deze maand de titel van de minister van de nieuwe economie – een initiatief van MVO Nederland. Change Inc. spreekt Scholte iedere week over de stappen die we moeten zetten om daadwerkelijk een nieuwe economie te realiseren.

  Deze week richt Michel Scholte zich op het partijprogramma van 50PLUS. De partij vindt dat antibiotica in de veehouderij sterk verminderd moet worden. Ze pleiten zelfs voor beperkingen op grootschalige intensieve veehouderij. Hoe denkt de minister van de nieuwe economie hierover? En hoe kunnen bedrijven bijdragen om dit speerpunt de behalen?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (685)
 • Agenda (3.267)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (863)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (525)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.385)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.597)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (314)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (326)
 • Iets anders (395)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (141)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.705)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.574)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Goed Op Weg Naar Een Schone Noordzee: Twintig Jaar Onderzoek by Stichting De Noordzee
 • Platform Ecologie & Economie In Balans: Digitale Dialoogdag Biogrondstoffen In De Eemsdelta
 • Evenement Under construction: Verduurzaming Gebouwde Omgeving by Klimaatakkoord
 • Een Glazen Wereld, Met Een Warm Hart – Energie Voor Stad En Kas by Greenport West-Holland
 • Grootste Windturbine (4,5 MW) Van België Voor Renewi In Haven Van Gent
 • Actieagenda Wonen: Samen Werken Aan Goed Wonen – 1 Miljoen Huizen Bouwen In 10 Jaar
 • Eenvoudig Duurzaam Bouwen: Bouw Je Energieneutrale Droomhuis Zonder Warmtepomp
 • Jumbo Supermarkt Leussink In Goor: De Duurzaamste Supermarkt Van De Benelux by Jumbo
 • Online Congres Inclusieve Energietransitie: Energietransitie Voor Iedereen by Provincie Utrecht
 • LED-Verlichting Voor Kampong Hockey, Kampong Voetbal en Kampong Tennis in Utrecht
 • Future Business Live 1 Trailer: Waterstof Als Economische Motor Voor Nederland? by Change Inc.
 • Zonnedak Trynwâlden Met 4000 Zonnepanelen: Grootste Collectief Zonnedak by Trynergie
 • Extra Miljoenen Voor Project Meanderende Maas: Extra Natuur Ontwikkelen Bij Macharen
 • City Deal Circulair Conceptueel Bouwen: Symposium Circulair Conceptueel Bouwen by Agenda Stad
 • Europese Commissie Investeerde In 2020 Voor 26,3 Miljard Euro In Offshore Windparken
 • Grootste Windpark 8,2 GW Ter Wereld Komt Bij Mokpo In Zuid-Korea by KEPCO
 • The New U: Nieuwe Duurzame Woonwijk Vrouwjuttenhof In Historisch Centrum Utrecht by VORM
 • Duurzaam Evenementenbeleid Gemeente Súdwest-Fryslân: Geen Wegwerpplastic Bij Evenementen
 • Nieuwe Duurzame Supermarkt In Eersel Met BREEAM Outstanding Certificaat by Lidl
 • Subsidieregeling Groenblauw Buurtidee: Mooie Leefomgeving by Hoogheemraadschap Rijnland
 • Links

  Milieunet op..