google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Het Food Film Festival 2015: Het Food Film Festival Bestaat Vijf Jaar – Food Film Festival on Tour

Geschreven op 4-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Food Film Festival2 april 2016: Na vijf mooie jaren heeft de organisatie van het Food Film Festival besloten voorlopig geen groots, meerdaagsfestival meer te organiseren.

In plaats daarvan is de stichting Food Film Festival in te huren voor gespecialiseerde programmering rond food en film.

Daarnaast haken we zoveel mogelijk aan bij bestaande festivals en evenementen waar een brug tussen cinema en voedsel is te slaan. 

5 november 2015: In 2015 bestaat het Food Film Festival vijf jaar en dat wordt gevierd. Het festival gaat vanaf mei op reis door heel Nederland, met een rondreizend programma vanfood, film en talks.

Dit jaar gaan we het helemaal anders doen: het Food Film Festival on Tour! De eerste editie vindt plaats in Groningen op 5 juni, daarna volgen Utrecht op 25 juni en in het najaar Wageningen, Den Haag en Amsterdam, waar we op bezoek komen met een avondvullend programma over verschillende, belangrijke voedselthema’s. De Food Film Festival on Tour wordt afgesloten op zaterdag 28 november tijdens IDFA 2015 in De Brakke Grond in Amsterdam.

Food Film Festival on Tour is een rondtrekkende live talkshow, waarbinnen de bekende FFF ingrediënten Food, Film en Festival op één avond samenkomen. De avonden bieden een podium aan talentvolle, regionale chefs, producten uit de streek en lokale filmmakers. Daarnaast wordt een mooie foodfilm vertoond, waar het eten van die avond feilloos bij aansluit. Dus géén driedaags Food Film Festival, maar vijf minifestivals, door het hele land heen. Samen met de regionale afdelingen van de Youth Food Movement worden deze edities georganiseerd. Want af en toe moet je op reis om als festival je te laten inspireren. Zie ook: MEAT the Makers: Vleestalkshow op IDFA

Youth Food12 april 2011: De eerste editie van het Food Film Festival, 18-20 maart 2011 was een groot succes.

Vrijwel alle films waren uitverkocht, presentaties van Teun van de Keuken, Dick Veerman en Felix Wilbrink, het Grote Vleesdebat, een ambachtelijke markt, live muziek van the Tunes, culinaire workshops en als bijzondere afsluiting, een key-note van wereldberoemd voedselactiviste Vandana Shiva.

4 januari 2011: De Youth Food Movement organiseert op 18, 19 en 20 maart 2011 in Studio K in Amsterdam het eerste Food Film Festival van Nederland, in navolging van steden als New York, Bologna en Londen. Tijdens dit driedaagse festival rondom voedsel, film, debat, kunst en muziek, zal voedsel in al zijn facetten centraal staan.

Zowel de problematiek rondom voedsel als de liefde voor eten, koken en het plezier dat daarbij hoort krijgt een plek op het festival. Het voornaamste doel van het festival is om jonge mensen op een leuke manier anders te laten nadenken over voedsel en de keuzes die je elke dag kan maken voor jezelf, en voor de wereld. Wij geloven dat een duurzamer voedselsysteem in de toekomst kan worden bereikt door jongeren nu actief te infomeren. De jongeren van nu zijn immers de boeren, beleidsmakers, retailers en consumenten van de toekomst!

Door welvaart en verstedelijking is de afstand tussen producten en consument steeds groter geworden. Steeds minder mensen hebben kennis over de productiewijze of herkomst van voedsel. Dit terwijl de hedendaagse voedselproductie en consumptie wereldwijd zorgt voor grote sociale en ecologische problemen. Jonge mensen zijn zich veelal niet bewust van de politieke keuzes die ze elke dag in de supermarkt maken.

Voedsel is daarentegen ook een prachtig bindmiddel. Al kleven er nog zoveel problemen aan onze voeding, we mogen niet vergeten dat eten iets prachtigs en heerlijks is dat gevierd moet worden. Juist door een jonge generatie hiervan bewust te maken, is een verandering in de waardering van voedsel mogelijk. En dit is van groot belang, het is immers de huidige generatie die de komende jaren gaat koken, eten en kiezen. De Youth Food Movement is initiatiefnemer van dit festival.

Het doel is zoveel mogelijk jonge mensen bewust te maken van de verschillende kanten van het voedselsysteem, en film is het medium dat een boodschap het doeltreffendst kan laten binnen komen. Een goede film kan zoveel indruk maken dat ingesleten gewoontes overboord worden gezet. Met het organiseren van een leuk festival, goede films, inhoudelijke debatten en lezingen en leuke feestjes gaan wij een inhoudelijke boodschap over brengen, die gedragen wordt door de ‘rocket-fuel power’ van genot en plezier.

Food Film FestivalHet Food Film Festival heeft een specifieke doelgroep: jonge mensen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar. Mensen die op dit moment en in de toekomst door middel van hun consumptiepatroon werkelijk kunnen bijdragen aan de verduurzaming van ons voedselsysteem. De organisatie van het festival is van mening dat verandering werkelijk mogelijk is door juist deze doelgroep bij het festival en het thema duurzaam voedsel te betrekken.

Een van de grote evenementen is de Future Award. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor een grote speler in het voedselsysteem. Samen met grote partijen een verduurzaming van het voedselsysteem realiseren binnen onze generatie. In de finale zal uitgemaakt worden welk bedrijf de toekomst van het voedselsysteem het meest gaat verbeteren, en zich de absolute koploper op het gebied van duurzaamheid kan gaan noemen. Alle finalisten hebben een kwartier de tijd om het publiek en een jury van voedselexperts te overtuigen van de toekomstvisie op het voedselsysteem. Dit mag op allerlei manieren: video, presentatie, animatie, enzovoorts. De visie zal worden beoordeeld op ambitie, doorzettingsvermogen, haalbaarheid en visie.

Drie dagen lang de beste, interessantste en leukste films over eten. Tijdens het Food Film Festival worden meer dan 20 films vertoond, in elk denkbaar thema. Geïnspireerd op de films zijn er het hele weekend verschillende te volgen. Zo kan je na het kijken van de film The End of the Line leren Koken met Bijvangst of onder leiding van Harold Hamersma een masterclass wijn volgen na de film na de film Bottle Shock.

Tags:

2 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    15 maart 2011 om 21:40 | Permalink

    Het Grote Vleesdebat op het Food Film Festival 2011

    We zijn gek op vlees! Helaas is vlees eten uitgegroeid tot een problematisch ‘dingetje'”. Zo stelde het Landbouw Economisch Instituut van de universiteit Wageningen in een rapport in juni van vorig jaar. Dat ‘problematische’ zit hem dan vooral in de negatieve impact waar onze vleesconsumptie steeds vaker mee wordt geassocieerd.

  2. Janno zegt:

    13 november 2015 om 14:12 | Permalink

    MEAT the Makers: Vleestalkshow op IDFA

    In de MEAT the Makers-talkshow, onder leiding van Janno Lanjouw (Food Filmfestival) en Wilbert van de Kamp (Youth Food Movement), krijgt het publiek de kans zijn blik op vlees te verbreden. En dat is hoognodig.

    De consumptie van vlees gaat namelijk gepaard met een grote hoeveelheid grote problemen. Om maar wat te noemen: vlees…
    …is slecht voor het milieu
    …is slecht voor de voedselzekerheid
    …is slecht voor de gezondheid (in ieder geval bij slecht gebruik)
    Maar vlees is ook lekker, vinden veel mensen. Dus wat moeten we nou?

    Het Food Filmfestival geeft antwoorden. Hoe je het ook went of keert, de gehele mensheid kan in 2050 niet op dezelfde manier vlees eten als momenteel gebruikelijk is in Nederland. Daarom moeten we nu al de manier waarop wij naar vlees kijken herzien. In de MEAT the Makers-talkshow komen daarom verschillende makers aan het woord: vleesspecialisten, maar ook filmmakers, wetenschappers en journalisten.

    Journalist Joël Broekaert (NRC en Vrij Nederland) en slager Erik Waagmeester (Slagerij de Wit) springen op de bres voor het verwaarden van het hele dier. Wat weten we nog niet over het kop-tot-kont eten van een dier, en hoe doe je dit eigenlijk als consument? ‘Kweekvlees-Professor’ dr. Mark Post (Maastricht Universiteit) produceerde de ‘s werelds eerste kweekvleesburger. Is kweekvlees het antwoord op de toenemende vraag naar vlees? Of is de toekomst vegetarisch? Dr. Jan Atze van der Goot (Wageningen University) ontwikkelde samen met de Vegetarische Slager een machine die uit plantaardige materialen een perfecte vleesstructuur kan namaken. Marijn Frank – wiens film ‘Vleesverlangen’ op IDFA in première gaat – neemt ook deel aan de talkshow. Samen met haar bekijken we een aantal fragmenten uit haar film en bespreken we hoe ze daar nu op terugkijkt.

    Tijdens de talkshow moet er natuurlijk ook vlees gegeten worden. Er is een proeverij van incourante vleessoorten door top-chefs uit het Alliantie-netwerk van Slow Food: Pepijn Schmeinck van Dertien, Paul Hartering van Gebr. Hartering en Geert Burema van Restaurant Merkelbach.

    De MEAT the Makers-talkshow is op zaterdag 28 november om 16.15 in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De toegangs is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er op tijd bij, VOL=VOL.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..