Hét Duurzaam Drenthe Event 2020: Resato International Uit Assen Is Duurzaamste Drentse Bedrijf
Geschreven op 21-12-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaUpdate 7 december 2020: De vrijwilligers van Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe hebben vandaag van de jury ‘Hét compliment van Drenthe’ ontvangen.
Bij deze waardering hoort een bedrag van 3.000 euro waarmee de stichting iets extra’s kan doen. De uitreiking van Hét compliment vond digitaal plaats.
Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe organiseert elk jaar met ongeveer twintig vrijwilligers een kinderkampweek in de zomer voor kinderen die in armoede leven of in een kwetsbare thuissituatie opgroeien. In het juryrapport benoemt de jury dat het een prachtig initiatief is dat van grote betekenis is voor kinderen die het thuis wat minder breed hebben. Kinderen merken jaren later nog steeds de positieve gevolgen van het kamp.
De andere vier finalisten Dorpscoöperatie de Brug, Sportvereniging Tynaarlo, Stichting Griendtsveenpark en drie Voedselbanken in Drenthe ontvingen een aanmoedigingspluim van 500 euro. Met ‘Hét compliment van Drenthe’ zet de provincie vrijwilligers in het zonnetje. In deze editie was er in het bijzonder aandacht voor het thema ‘armoede’. Dit thema komt uit de Sociale Agenda Drenthe.
14 november 2020: Resato International uit Assen is vrijdag door de provincie Drenthe uitgeroepen tot het duurzaamste bedrijf van de provincie. Dit gebeurde tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event.
Resato International is leverancier van slimme hogedruk oplossingen. Het bedrijf richt zich vooral op de uitrol van tankstations waar je waterstof kunt tanken.
De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Natuurboerderij Eytemaheert uit Roderwolde en CuRe Technology uit Emmen.
Hét Duurzaam Drenthe Event werd dit jaar voor de zevende en laatste keer gehouden. Vanwege het coronavirus werd deze laatste editie digitaal georganiseerd.
23 oktober 2020: De vijf genomineerden voor Hét compliment van Drenthe zijn bekend. Dit zijn Dorpscoöperatie de Brug, Stichting Kinderkamp Zuidoost Drenthe, Sportvereniging Tynaarlo, Stichting Griendtsveenpark en een aantal Drentse voedselbanken (Voedselbank Hart van Drenthe, Voedselbank Noordenveld en Voedselbank Zuidwest Drenthe).
De jury maakte deze selectie uit de honderd aanmeldingen. Van 1 tot 15 november kan het publiek de jury helpen de winnaar te kiezen. Dit kan door je favoriete vrijwilligersorganisatie te steunen.
Met Hét compliment van Drenthe zet de provincie vrijwilligers in het zonnetje en krijgen zij een kans om wat extra’s te doen met 3.000 euro voor een vereniging, club, initiatief of organisatie in Drenthe. In deze editie is er in het bijzonder aandacht voor het thema armoede in welke vorm dan ook. Dit thema komt uit de Sociale Agenda Drenthe. Elk jaar komt een ander thema uit deze Agenda aan bod.
Op de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Vanwege het coronavirus is nu nog niet duidelijk op welke manier en waar de uitreiking precies plaats zal vinden. Daarover volgt later meer informatie.
10 oktober 2020: Het allerlaatste Duurzaam Drenthe Event is verplaatst naar vrijdag 13 november 2020.
Gerrit Hiemstra, Yannick Wassmer, Alex van Oost, Janwillem de Kam, Mark Tuit, Tjisse Stelpstra, Emil Bosloper en Egbert Hovenkamp II, zij zijn erbij op Hét Duurzaam Drenthe Event. Dat vindt plaats op drie verschillende momenten.
Op 29 oktober: webinar 1: Digitale Klimaatgesprekken (max. 45 personen). op 5 november: webinar 2: Eerste Hulp bij Circulaire Economie en op 13 november: Hét Duurzaam Drenthe Event.
En jij als bezoeker? Jij hoeft niets te missen van Hét Duurzaam Drenthe Event, want we gaan alles live streamen, ook de webinars. Zo kijk je live mee naar deze bijzondere, allerlaatste editie.
De genomineerden voor de verkiezing Hét Duurzame Drentse Bedrijf van 2020 maken we te zijner tijd bekend. De overige aanmeldingen gaan door voor de publieksprijs. En wie dat wordt, dat bepaal jij!
Breng je stem uit en wie weet gaat het bedrijf van jouw keuze naar huis met de publieksprijs. De winnaar wordt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event bekendgemaakt. Vanaf 26 oktober tot en met 9 november kun je stemmen op jouw favoriet.
11 februari 2020: Hét Duurzaam Drenthe Event: hét jaarlijkse event waar ondernemers, particulieren en adviseurs elkaar ontmoeten en helpen om samen duurzame ideeën te verwezenlijken.
Hét Duurzaam Drenthe Event vindt plaats op vrijdag 24 april 2020. Dit jaar staat in het teken van het allerlaatste Duurzaam Drenthe Event.
Bent u of kent u een Drentse ondernemer die duurzaam bezig is binnen zijn/haar organisatie? Dan wordt deze onderneming misschien wel hét duurzame Drentse bedrijf van 2020!
U kunt nu bedrijven nomineren tot maandag 16 maart 2020.
Ook dit jaar is er weer een publieksprijs. U kunt daarvoor uiteraard stemmen op vrijdag 24 april. Dan zijn ook de genomineerden bekendgemaakt.
9 maart 2019: Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek is ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2019’. Dat werd bekend gemaakt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event 2019 in het provinciehuis in Assen.
Ruim tweehonderd belangstellenden bezochten het inspirerende event dat dit jaar voor de zevende keer werd georganiseerd door IVN Drenthe, Drenthe in Transitie en provincie Drenthe. Het event stond dit jaar in het teken van ‘de winst van duurzaamheid’: voordeel voor mens, milieu en de Drentse economie.
Specialist in energiezuinig en energieneutraal bouwen, dat is bouwbedrijf Broekman in Nijensleek. Het bedrijf bouwt al sinds 2011 energieneutrale koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord en blijft innoveren en verduurzamen. Er zijn er inmiddels 34 afgebouwd en er volgen nog 27 koloniewoningen. Op dit moment worden 2 koloniewoningen zonder nutsaansluitingen ontwikkeld en geheel zelfvoorzienend. Het hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater, het riool gaat door middel van een IBAsysteem (Individuele Behandeling van Afvalwater) en energie wordt opgeslagen met behulp van waterstof. Door deze pilot verwacht Broekman baanbrekend te kunnen zijn in het energieopslagprobleem.
Dit jaar werden acht duurzame bedrijven uit Drenthe genomineerd voor de publieksprijs. Het publiek kon tijdens het event stemmen. Akkerbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn nam de publieksprijs in ontvangst. Dit bedrijf produceert niet alleen op duurzame wijze goed en gezond voedsel maar het staat ook midden in de samenleving. Ze werken zo nauwkeurig mogelijk middels precisielandbouw en stimuleren de leefomgeving van vogels, bijen en vlinders. Ook zijn ze voorloper in zonne-energie en energieopslag.
19 december 2018: Werkt uw bedrijf erg duurzaam of bent u degene die een wereldproduct op de markt brengt? Dan nodigen wij u uit om mee te doen met Hét Duurzaam Drenthe Event op vrijdag 8 maart 2019. Dit jaar staat ‘de winst van duurzaamheid’ centraal: voordeel voor mens, milieu en de Drentse economie.
Afgelopen jaar is Vepa verkozen tot hét duurzame Drentse bedrijf. Gebiedscoöperatie Zuidoost Drenthe won de publieksprijs.
12 april 2018: Vepa uit Hoogeveen is verkozen tot Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2018. Gebiedscoöperatie Zuidoost Drenthe mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Dit jaar is er niemand uitgeroepen tot de Duurzame Drentse Willie Wortel van 2018.
Stop talking. Let’s start doing! Dat is het motto van Vepa. Samen met stichting Plastic Whale gaat het Hoogeveense bedrijf de strijd aan tegen de plasticsoep. Vepa maakt van Amsterdams grachtenplastic kantoormeubelen. Al hun producten zijn uniek en maken ze zelf van bijzondere (gerecyclede) grondstoffen. Ook van hun eigen afval maken ze weer nieuwe producten. Vepa doet duurzaam. Daarom zijn zij Hét duurzame Drentse bedrijf van 2018. Zie ook: Plastic Whale Circular Furniture: Circulair Kantoormeubilair van Amsterdams Grachtenplastic by Vepa.
Gebiedscoöperatie Zuidoost Drenthe wil bermgras een nieuwe toekomst geven. Bermgras wordt momenteel gezien als afval. Maar het is juist geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld plaatmateriaal, papier of karton. Hierdoor wordt een circulaire economie opgezet waardoor het proces verandert van maaien naar oogsten. Zie ook: Gronings Bermgras Geeft Energie: Een Schone Berm Geeft Energie by Provincie Groningen
21 december 2017: Donderdagmiddag 12 april 2018 vindt voor de zesde keer Hét Duurzaam Drenthe Event plaats in het provinciehuis in Assen. Dit event wordt georganiseerd door IVN Drenthe, Drenthe in Transitie (DIT) en de provincie Drenthe.
Afgelopen jaar is Greenwaste uit Hoogeveen uit 27 inzendingen verkozen tot Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017. Johan van Dijk uit Emmer-Compascuum is uitgeroepen tot de eerste Duurzame Drentse Willie Wortel van 2017.
Greenwaste ontzorgt ondernemingen door hun volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Zij duiken letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd. De jury was onder de indruk van het aanstekelijk enthousiaste ondernemen en het slim samenwerken met andere partijen.
Greenwaste levert hiermee een enorme bijdrage aan de afvalreductie en houdt de lijnen tussen klant en verwerker kort zodat het aantal kilometers klein blijft.
Bent u de Drentse Willie wortel van 2018? Johan van Dijk mag zichzelf, met de Willie Wortel Award, dé Drentse duurzame uitvinder van 2017 noemen. De jury koos zijn uitvinding uit zeven inzendingen. Van Dijk heeft een prototype van een machine gemaakt waarmee hulzen, die in groten getale achterblijven na het kleiduivenschieten, worden gerecycled. De machine scheidt het plastic (70%) van het metaal (30%). Beide materialen kunnen daarna worden hergebruikt. Van het plastic maakt hij printdraad voor 3D printers.
Prof.dr. A.P.C. (André) Faaij is dagvoorzitter tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event 2018. Volgens André Faaij, wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe, is Nederland met haar energietransitie hekkensluiter in Europa. Hoe halen we de achterstand in? Welke rol ligt hier voor Drenthe en wat kunnen lokale overheid, bedrijven en particulieren hier in betekenen?
Keynote speaker voor Hét Duurzaam Drenthe Event 2018 is Adjiedj Bakas. Onderwerpen waarover Bakas spreekt in zijn lezingen zijn onder meer: nieuwe business modellen, duurzaamheidstrends, innovatie, ondernemerstrends, foodtrends en de toekomst van leiderschap.
Ook dit jaar wordt de Willie Wortel Award uitgereikt aan iemand met het beste, innovatieve idee. Bent u of kent u een Drentse Willie Wortel? Meldt u dan nu via dit formulier aan.
Het idee moet gaan om een duurzame innovatie waarbij (technische en praktische) haalbaarheid belangrijk is. De inzending is bij voorkeur van een werkend prototype, maar kan ook een concept, applicatie, systeem, proces of dienst zijn. Daarnaast gaat de voorkeur naar een idee met betrekking op duurzame landbouw, duurzame mobiliteit/logistiek, energie en gedrag, gebouwde omgeving of educatie. Verder is het van belang dat het idee zich in de markt nog niet commercieel heeft bewezen. U mag geen Kamer van Koophandel nummer hebben.
Heeft u dat wel, dan kunt u meedoen aan de prijsvraag voor Hét Duurzame Drentse bedrijf: hét bedrijf met het beste, innovatieve idee. Bent u of kent u een Drentse ondernemer die erg duurzaam bezig is binnen zijn/haar organisatie? Meldt u dan nu via dit formulier aan. Wij willen ondernemers graag helpen met de realisatie van hun idee. De winnaar ontvangt daarom een voucher ter waarde van 2.000 euro die ingezet kan worden om de ontwikkeling van het idee een stapje dichterbij te brengen.
Wilt u Hét Duurzaam Drenthe Event 2018 bezoeken dan kunt u zich aanmelden via dit formulier.
Zie ook: Het Symposium Duurzaam DNA Drenthe: Duurzame Kwaliteit als Drentse Opgave - Melkveehouderij en Natuur Ontwikkelagenda Drenthe: 11 Miljoen Euro voor Verduurzaming
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
15 september 2021 om 19:24 | Permalink
Hét compliment van Drenthe 2021
Erik van Erne zegt:
26 september 2021 om 13:17 | Permalink
Hét compliment van Drenthe: Johan Bosman
Erik van Erne zegt:
26 september 2021 om 13:17 | Permalink
Hét compliment van Drenthe: Johan Bosman