4e SBO Congres Borstvoeding Blijft en De SBO Borstvoedingsprijs
Geschreven op 29-8-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, GezondheidOnlangs ontving ik een e-mailtje van Chantal van den Bossche met het verzoek even aandacht te besteden aan de SBO Borstvoedingsprijs 2010.
Geen alledaags onderwerp op Anders Bekeken, maar ik heb wel wat met borsten, dus ik voldoe graag aan haar verzoek.
De Samenwerkende Borstvoedingorganisaties in Nederland organiseren opnieuw een congres. Na ‘Borstvoeding leeft’ in 2004, ‘Borstvoeding werkt’ in 2006 en ‘Borstvoeding loont’ in 2008 volgt nu: borstvoeding blijft.
Het belang van borstvoeding voor de gezondheid van moeder en kind blijft de aandacht vragen. Over borstvoeding wordt steeds meer bekend. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland zullen op het congres hun kennis over borstvoeding met u delen. Verschillende onderwerpen zoals de rol van oxytocine, hypoglykemie van de pas-geborene, optimale voedingshoudingen, kraamsuites op de couveuseafdeling en huilen en troosten staan op het programma. Doelgroep: consultatiebureauartsen, huisartsen, JGZ-verpleegkundigen, kinderartsen, kraam- en kinderverpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, verloskundigen. Bron: Borstvoeding Blijft
Voor de vierde maal reikt de SBO, de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties, tijdens het congres “Borstvoeding blijft” op dinsdag 5 oktober 2010 in De Reehorst, Ede de borstvoedingsprijs uit. Met deze prijs wil de SBO nieuwe ideeën en initiatieven op het gebied van borstvoeding stimuleren en erkennen. WECF (Women in Europe for a Common Future) ondersteunt de prijs van harte en neemt daarom dit jaar zitting in de jury.
De Borstvoedingsprijs 2010, een prachtig beeldje van een voedende moeder, is bedoeld voor de persoon of organisatie die zich de afgelopen periode bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering van borstvoeding in Nederland. De eerste prijs werd tijdens het congres in 2004 uitgereikt aan Adrienne de Reede. Zij is jarenlang contactpersoon en voorzitter geweest van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, heeft een aantal boeken geschreven over borstvoeding en is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de oprichting van stichting Zorg voor Borstvoeding. De deelnemers aan het congres van 2006 kozen met ruime meerderheid van stemmen uit de drie genomineerden Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en eigenaar/beheerder van borstvoeding.com tot winnaar van de Borstvoedingsprijs. De Borstvoedingsprijs 2008 viel ten deel aan Gonneke van Veldhuizen. La Leche League leidster en lactatiekundige van het eerste uur. Inmiddels een geliefd spreekster en docent aan de Vlaamse opleiding tot lactatiekundige en werkzaam, in haar eigen lactatiekundige praktijk.
Via Borstvoeding Blijft kan tot 1 september een persoon, een organisatie of een platform dat zich op een bijzondere wijze inspant voor borstvoeding in Nederland worden genomineerd. Een jury, met daarin de prijswinnaar van 2008, Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online een onafhankelijke website en service-organisatie voor ouders van kinderen van -1 tot 18 jaar, en Chantal van den Bossche Coordinator Public Relations & Press van WECF, een internationale koepelorganisatie van organisaties die zich inzetten voor een gezonde leefomgeving voor iedereen, zal een selectie maken uit de inzendingen van drie genomineerden.
Iedereen, ook de niet-congresganger, kan in de maand september op één van deze drie stemmen en meebepalen wie de prijs dit jaar toekomt! Tijdens het congres wordt de winnaar bekend gemaakt.
WECF onderstreept graag het belang van de Borstvoedingsprijs en benadrukt in haar werk vooral het recht op schone moedermelk. Chantal van den Bossche: “Tegenwoordig hebben we, veel meer dan vroeger, te maken met milieuvervuiling en kunstmatige chemische stoffen in dagelijkse producten als voeding, meubels en cosmetica. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van onze melk. In de landen waar WECF werkzaam is, met name in Armenië, Oekraïne en het gebied rondom het Aralmeer, zijn de hoeveelheden POP’s, DDT en pesticides in de melk van pasbevallen vrouwen schrikbarend hoog. Maar ook in West-Europa valt er op dat gebied nog heel veel werk te verrichten. Gelukkig blijkt keer op keer weer uit onderzoek dat langdurig geven van borstvoeding de negatieve toxische effecten teniet doet en de invloed van milieuverontreinigde stoffen worden als het ware weer goedgemaakt door moedermelk. Toch is dat niet voldoende. Een strenge wetgeving en een strikt Europees beleid op het gebied van schadelijke chemische stoffen kunnen daarom helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van onze eigen melk. Want het mag niet zo zijn dat moeders door het feit dat hun lichamen vervuild zijn met schadelijke stoffen, naar de – nog meer milieuvervuilende – kunstvoeding grijpen. We moeten niet van de borstvoeding af, maar de vervuiling van onze lichamen moet stoppen”. Bron: WECF
Pink Ribbon: National Breastcancer Awareness Month October – Pink Ribbon Magazine: Circle of Life – Pink Ribbon: Roze Lintjesregen voor strijd tegen Borstkanker – Pink Ribbon: Prinses Máxima bij lustrumviering BorstkankerVereniging Nederland – Pink Ribbon: Borstcentrum Máxima opent haar deuren – Pink Ribbon: Borstkanker, Hoeveel hou je van haar? – Pink Ribbon: De voorlichtingsfilm Borstkanker Ontsluierd – Petitie Borstkankeronderzoek Vervroegen: Al 369.019 keer ondertekend – Pink Ribbon: KISS drummer Peter Chriss Walks for the American Breast Cancer Society –Pink Ribbon: Bra Bank for Breast Cancer Charities – Pink Ribbon: De Pink Ribbon Agenda 2018 – Pink Ribbon: Dam tot Damloop 2017 en Dam tot Dam Wandeltocht 2017 – Loop voor Pink Ribbon – Pink Ribbon: Beweeg! Geef Borstkanker Minder Kans – Pink Ribbon: Symposium Vrouw en Kanker, Hoe Kom Ik Weer in Mijn Kracht – Pink Ribbon: Borstkanker Bij Mannen – Bewust Beter Voorbereid – Pink Ribbon: Borstkankersymposium Tijd Om Te Kiezen en Middagsymposium Kanker en Arbeid
Erik van Erne zegt:
18 augustus 2017 om 11:40 | Permalink
Borstvoeding Tips: Mama telt af!
De feiten en fabels over borstvoeding. Hoe geef je het beste borstvoeding en waar let je op bij flesvoeding? Tips en een kijkje bij een moedermelkbank.
Als aanstaande ouder komt er van alles op je af. Een steuntje in de rug is dan welkom. Supermoeder Manon Proper neemt je in deze videoserie stap voor stap mee en bereidt je in elke video voor op de belangrijkste gebeurtenissen, beslissingen en aankopen.
Erik van Erne zegt:
4 september 2017 om 11:47 | Permalink
Breast feeding associated with a lower risk of endometriosis
History of breast feeding and risk of incident endometriosis: prospective cohort study. Read more at DES Daughter