google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Greenpeace Guide to Greener Electronics: Version 18 – november 2012

Geschreven op 24-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

1 december 2012: Zo, we zijn al weer toe aan de 18e editie van de Greenpeace Guide to Greener Electronics. Helaas heeft Greenpeace de weergave ietwat veranderd.

Jammer want nu is vergelijking met eerdere edities iets lastiger. Het beeld blijft overheersend slecht. Bijna alle bedrijven scoren onder de 5.

Wipro, een electronica bedrijf uit India, maakt zijn debuut op de Greenpeace Guide to Greener Electronics en neemt gelijk de eerste plaats in met 7.1 punten. HP, Nokia en Acer scoren ook nog boven de 5 en de rest van de bedrijven is nog steeds niet goed bezig. Philips zakt van de vijfde naar de tiende plaats.

3 december 2011: Daar is ie dan. De zeventiende editie van de Guide to Greener Electronics. Helaas met weinig goed nieuws. HP voert nu de ranglijst aan met een score van 5,9 en nummer twee is Dell met een score van 5,1. Alle andere bedrijven scoren onder de 5. Opvallend is de achteruitgang van zowel Nokia als Sony Ericsson. Nokia heeft dat te danken aan slechte prestaties op energie gebied.

Philips komen we tegen op de vijfde plaats en Panasonic dat zo graag de No.1 Green Innovation Company in the Electronics Industry wil worden, heeft nog een hele lange weg te gaan met een score van slechts 3,6.

Guide to Greener Electronics 10-2010

26 oktober 2010: Zo, de zestiende editie van de Guide to Greener Electronics is verschenen en het beeld blijft onveranderd slecht. Alleen Nokia en Sony Ericsson blijven het goed doen. Lichtpuntje bij Philips met een nieuwe televisie die vrij is van een aantal zeer giftige stoffen.

Stilstand is achteruitgang, zo bewijst onder andere Apple. Het populaire elektronicamerk zakt van de vijfde naar de negende plaats van de nieuwe Guide to Greener Electronics. Apple scoort goed op het criterium giftige stoffen, maar blijft achter wat betreft de recycling van afgedankte producten en de informatie die het bedrijf hierover verstrekt aan de consument.

Hoewel er meer en meer gifvrije producten op de markt komen, vormt de verwerking van elektronisch afval nog altijd een van de grootste problemen. Greenpeace strijdt al sinds 2005 tegen de illegale dumping van dit afval in landen als Ghana, China en India, waar de elektronica vaak niet op verantwoorde wijze kan worden verwerkt en schade toebrengt aan mens en milieu.

Hoopgevend is het feit dat veel producenten streven naar het verlagen van hun energieverbruik. Zo belooft Dell in 2015 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Acer zegt zijn uitstoot terug te brengen met 30 procent en Philips met 25 procent. Ook de elektronica zelf verbruiken steeds minder energie. De telefoons van Nokia en Sony Ericsson waren al erg zuinig, maar ook de producten van Philips en Dell voldoen aan de laatste energiestandaarden. Bron: Greenpeace

Zie ook: NVMP: Onderzoek Electronic Waste Ghana –UN ESA DSD: Nice Example of E-Waste Management in Colombia

Guide to Greener Electronics 1530 mei 2010: De vijftiende editie van de Greenpeace Guide to Greener Electronics is verschenen. Helaas schiet het niet echt op en blijft het in de electronica industrie veelal bij mooie praatjes en fraaie beloften.

Nokia staat ook dit keer weer boven aan de elektronicaranglijst, gevolgd door Sony Ericsson. Eigenlijk zijn dit de enige bedrijven die goed scoren.

Op forse achterstand staan Philips en Motorola, nog net boven een 5. Alle andere bedrijven zitten met hun score onder de 5. De vijf giftigste bedrijven zijn van hoog naar laag Toshiba, Fujitsu, Microsoft, Lenovo en Nintendo.

Guide to Greener Electronics9 januari 2010: Zo, editie 14 van de Guide to Greener Electronics is gepubliceerd. Nokia is koploper op de groene lijst, maar wordt op de hielen gezeten door Sony Ericsson. Deze bedrijven scoren opgeteld het best qua energieverbruik, het vermijden van gif en het nemen van verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van hun afgedankte apparaten.

Apple blinkt uit bij het uitbannen van gifstoffen. Alle apparaten van het bedrijf zijn al vrij van de schadelijkste stoffen, pvc en broomhoudende vlamvertragers. Deze gifstoffen zorgen voor veel milieuvervuiling als de apparaten worden afgedankt, met name in ontwikkelingslanden waar veel elektronica-afval wordt gedumpt.

HP is met een inhaalslag bezig, het bedrijf maakte al een laptop die nagenoeg vrij is van deze gifstoffen en presenteerde gisteren twee nieuwe laptops en een desktop zonder pvc en broomhoudende vlamvertragers. Beide bedrijven maken duidelijk dat het goed mogelijk is om zonder gif te produceren.

Nou dat was het goede nieuws wel weer. De rest van de Electronica Bedrijven moet zich diep schamen. Er staan heel veel pijltjes de verkeerde kant uit en er staan wel heel veel bedrijven diep in het rood is.

Lijkt mij trouwens wel logisch dat Google in de volgende update gaat verschijnen. Zie ook: Het Google mobieltje met OLED-Scherm: Google Nexus One “Web meets phone”

Guide to Greener Electronics-version 13

29 oktober 2009: Greenpeace heeft de inmiddels al weer dertiende editie, September 2009, gepubliceerd van de Guide to Greener Electronics, de internationale ranglijst van elektronica-producenten.

De conclusie is duidelijk. Het gaat steeds slechter met de meeste electronica producenten. Philips schuift iets omhoog richting een zesje. Koploper blijft Nokia, gevolgd door Samsung (iets lager) en Sony Ericsson scoort ook nog boven een zes. Apple blijft heel ver verwijderd van de tien waar Steve Jobs al zo lang geleden het oog op liet vallen. Apple zal en moet dat als eerste bereiken. Nog een lange weg te gaan.

12 juli 2009: Grootste stijger in de twaalfde editie, July 2009, is dit keer Sony Ericsson, dat eindelijk boven 6 zit met een score van 6.5. Nokia (7.45) en Samsung (7.1) zaten daar al.

version-12.bmpAlle andere electronica merken scoren zelfs geen zesje. Nee het is en blijft bedroevend. Ook Apple dat toch zo heel stoer aankondigde het eerste merk te zullen zijn dat de 10 gaat behalen, blijft waar het zat, onder de 5, dus onvoldoende.

Microsoft, HP, Lenovo, Dell en Nintendo moeten zich diep, heel diep schamen.

maart 2009: Guide to Greener Electronics, versie 11. Grootste stijger is Philips. Het bedrijf zette in februari 2009 grote stappen voorwaarts met zijn afvalbeleid. Grote dalers zijn HP, Dell en Lenovo: zij kwamen terug van hun belofte om vanaf 2009 alleen nog maar apparaten zonder de ergste gifstoffen te maken.

guide-to-greener-electronics-11.bmpPhilips stijgt door zijn verbeterde afvalbeleid van de vijftiende naar de vierde plek. Het concern zal de kosten voor recycling van eigen producten voor eigen rekening gaan nemen.

HP, Dell en Lenovo kelderden op de lijst. Zij kregen een strafpunt voor het intrekken van de belofte, dat al hun apparaten eind 2009 vrij zouden zijn van de schadelijke bestanddelen PVC en broom. Maar de bedrijven geven nu aan dat zij dit niet gaan waarmaken. Dell en Lenovo verkopen al wel een aantal modellen die minder PVC en broom bevatten. HP daarentegen maakt nog geen enkele computer zonder deze gifstoffen. De computers van concurrent Apple zijn nu al bijna gifvrij.

Doel van de groene ranglijst is de elektronica-industrie duurzaam te maken. Bedrijven moeten gifvrije producten op de markt brengen en deze op een goede manier inzamelen en verwerken. Ook wil Greenpeace dat bedrijven hun energieverbruik gaan terugdringen om de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen. Bron: Greenpeace Nederland

24 november 2008: Zo, we zijn weer drie maanden verder en het is dus tijd voor de volgende versie van de Guide to Greener Electronics. We zitten bij versie 10. Nou de tendens is duidelijk: het wordt steeds slechter. Eenkele uitzonderingen daargelaten, schiet het niet op. Ook Apple, dat er van alles en nog wat aan doet om die felbegeerde tien als eerste binnen te halen, gaat achteruit en zakt naar de 14e plek.

guide-to-greener-electronics-10.bmpDat komt omdat concurrenten meer vooruitgang boekten. Apple scoort punten doordat het bedrijf producten op de markt heeft gezet die bijna vrij zijn van PVC en broomhoudende vlamvertragers. De nieuwe iPod Nano is bijvoorbeeld helemaal vrij van PVC en broomhoudende vlamvertragers en er is een mooi recycling-programma. En de nieuwe iMac modellen en de MacBook bevatten al minder PVC en broom. De Macbook Air heeft een kwikvrij LCD scherm en arseenvrij glas. De MacBook Pro heeft een scherm met een kwikvrij LED backlight.

16 september 2008: Daar is ie weer. De september update van de Guide to Greener Electronics. Versie 9 zitten we inmiddels. Nokia heeft het leven gebeterd en is nu koploper met een score van 7.0. Mooi, maar de rest is nog behoorlijk ver achter.

Opvallend blijft het merk Apple. Terwijl Steve Jobs en medewerkers er van alles aan doen om als eerste merk een 10 te behalen, blijft men op deze index steken op een armzalige 4.1, op het gebied van recycling blijkt het Greener Apple programma nog niet echt goed te werken, althans dat is een belangrijke tekortkoming volgens Greenpeace.

Ook met het energieverbruik zit het nog niet goed. Ben benieuwd of die 10 voor Apple er ooit komt. Steve Jobs blijft vastberaden, zoals hij onlangs nog liet blijken bij de introductie van de vierde generatie iPods. De groenste ooit.

Versie 8 juni 2008: Greenpeace heeft de nieuwste versie van de Guide to Greener Electronics gepubliceerd.In deze achtste versie blijft Nintendo helmaalonderaan staan en Microsoft is dieper in het rood gedoken. Opvallend is dat zo’n beetje alle merken slechter presteren dan bij version 7 in maart van dit jaar. LET OP: men heeft vanaf versie 8 de schaalverdeling aangepast !!

Versie 7 maart 2008: Koplopers zijn Sony en Sony Ericsson en Toshiba met een 5,1. Apple is er niet in geslaagd de in gang gezette opmars voort te zetten. De nieuwe MacBook Air is weliswaar op milieugebied heel wat beter dan oudere modellen. In hoeverre de nieuwe iPhone van Apple ervoor kan zorgen dat men als eerste naar de 10 gaat. Dat is immers het doel van Apple baas Steve Jobs.

Het duurde even maar inmiddels is er ook eindelijk het Environmental Status Report van de iPhone 3G vrijgegeven door Apple. Greenpeace concludeert dat er weer enkele mooie stappen zijn gezet, maar een 10, laat staan een 10 met een griffel is er nog lang niet voor Apple.Onze nationale trots Philips is van een 4,3 gezakt naar een 3,7! Verbaasd mij niets als je even kijkt naar een zogenaamd innovatief product als de Wake Up Light.

Tags: ,

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  27 augustus 2010 om 08:49 | Permalink

  Apple Refuses to Participate in Green Rating for Mobile Phones

  Apple has refused to allow its iPhones to be included in the UK’s first-ever green ranking scheme for mobile phones. The scheme gives phones a rating of zero to five based on their environmental footprint and major manufacturers including Nokia, Sony Ericsson and Samsung have signed up. The network O2, which is launching the rating system today, said 93% of the devices its customers use will be covered.

  Launched in partnership with sustainability advisers Forum for the Future, the green ranking scheme scores handsets on the ecological impact of their raw materials, the manufacturing process, packaging, how long they are likely to last, energy efficiency and how easy they are to reuse or recycle. Read More at The Guardian

 2. Erik van Erne zegt:

  10 september 2010 om 07:11 | Permalink

  ‘Woordvoerder’ Microsoft reageert op giftige Xbox 360

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..