Green Deal België Natuurlijke Tuinen: Biodiversiteit In Vlaamse Tuinen Verbeteren
Geschreven op 15-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Green DealDeze Green Deal moet de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen en het draagvlak ervoor versterken.
Aandacht voor biodiversiteit levert heel wat voordelen op voor de sector, de tuineigenaar, de natuur en het klimaat.
Ben je als professional actief bezig met tuinen? Dien jouw actie in en neem deel aan de Green Deal Natuurlijke tuinen.
Vrijdag 13 november gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir via een online event officieel de aftrap van de Green Deal Natuurlijke tuinen.
De initiatiefnemers en het departement Omgeving hopen dat u er samen met de meer dan 100 andere partners bij bent om dit heugelijke moment mee te volgen. De Green Deal biedt de partners de kans om te experimenteren en te leren in een netwerk en geeft toegang tot kennis, instrumenten en best practices.
Daarvoor organiseren de initiatiefnemers minimaal 2 keer per jaar een lerend netwerk, met sessies over verschillende thema’s. Verder zullen de partners nog bijkomende informatiesessies organiseren die via de nieuwsbrief gepromoot worden.
Een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. 2 miljoen tuinen beslaan 9% van Vlaanderen (ter vergelijking: natuurgebieden 3%, bossen 11%). Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen in de context van klimaat, biodiversiteit en welzijn indien zij op een natuurlijke wijze zijn ingericht en beheerd.
Met deze Green Deal verkent de sector hoe investeringen in natuurlijke tuinen op korte en lange termijn goed zijn voor de professional, de tuineigenaar en de omgeving.
De Green Deal Natuurlijke tuinen wil het draagvlak voor natuurlijke tuinen structureel verhogen bij verschillende doelgroepen, zoals groenaannemers, groenvoorzieners, -ontwerpers, lokale en bovenlokale overheden, sectororganisaties, aanbieders van opleidingen, tuineigenaars en andere stakeholders. Meer specifiek zijn de doelstellingen van deze Green Deal: het natuurlijk(er) ontwerpen, inrichten en beheren van privétuinen; meer inheemse planten in privétuinen; een groter aanbod ecologische tuinmaterialen en -oplossingen; kennisopbouw over het duurzaam ontwerpen, inrichten en beheren van natuurlijke tuinen; een beleidsvisie en beleidsinstrumenten die de ontwikkeling van natuurlijke tuinen ondersteunen.
Deze Green Deal is een inspanningsverbintenis, geen resultaatsverbintenis, tenzij de partijen dit anders willen. Er zijn geen subsidies verbonden aan de Green Deal. De Green Deal Natuurlijke tuinen loopt af op 13 november 2024. Na afloop volgt een evaluatie waarop door de partijen samen beslist kan worden om de Green Deal te verlengen. We hopen ook dat de sector, professioneleen en andere stakeholders het thema verder blijven opnemen. Het is dus zeker geen eindpunt.
Zie ook: Green Deals België: Het Green Deal Loket, De Green Deal Werkgroep En De Green Deal Stuurgroep - Green Deal België Gedeelde Mobiliteit: Autodelen, Carpoolen En Fietsdelen In Versnelling Brengen – Green Deal België Circulair Aankopen: Een Nieuwe Manier Van Aankopen – Green Deal België Brouwers: Duurzaam Waterbeheer Bij Brouwerijen – Green Deal België Bedrijven En Biodiversiteit: Meer Biodiversiteit op Bedrijventerreinen – Green Deal België Huishoudelijke Houtverwarming: Negatieve Impact Houtverbranding Beperken – Green Deal België Circulair Bouwen: Bouw Ook Mee – Green Deal België Duurzame Stedelijke Logistiek: Efficiënte En Emissievrije Stadslogistiek – Green Deal België Natuurlijke Tuinen: Biodiversiteit In Vlaamse Tuinen Verbeteren - Green Deal België Duurzame Zorg: Samen Aanpakken Van Knelpunten In De Zorg