google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Ministers en Staatssecretarissen Kabinet Rutte-Verhagen: Vrijheid en Verantwoordelijkheid

Geschreven op 10-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Verkiezingen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Kabinet Rutte-VerhagenUpdate 24 april 2012: Het Kabinet Rutte-Verhagen is gevallen. Op 12 september 2012 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

15 december 2011: Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt ondanks alle gebruikelijke ontkenningen in alle toonaarden in de afgelopen maanden toch voorgedragen als vice-president van de Raad van State. Hij wordt als vice-president van de Raad van State de opvolger van Herman Tjeenk Willink.

Dat betekent vanzelfsprekend dat er een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet worden benoemd. Liesbeth Spies, nu nog gedeputeerde in Zuid-Holland wordt naar verwachting morgen benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een iets uitgeklede portefeuille. Het integratiebeleid gaat over naar minister Gerd Leers.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner Liesbeth Spies
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie, Asiel en Integratie Beleid (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

28 oktober 2010: Zo, de laatste update van deze post. De Regering Rutte gaat nu aan de slag en het wel en wee gaan we uiteraard met bijzondere belangstelling volgen. Zie: De Regering Rutte: En nu aan de slag en Het NOS Politiekaaroverzicht van 2010

14 oktober 2010: Het Kabinet Rutte-Verhagen is beëdigd, de bordes scene heeft plaatsgevonden, dus men kan aan de slag. Premier Rutte geeft na 16.00 uur een persconferentie, die live wordt uitgezonden op Nederland 1 en Politiek24. Het Kabinet Rutte-Verhagen onder leiding van Minister-President Mark Rutte presenteert zich vanavond in een een anderhalf uur durende ‘meet en greet’ TV-show op Nederland 1. De uitzending begint om 20.30 uur, direct na het Achtuur Journaal. Behalve een korte terugblik op hun politieke leven tot nu toe, zijn de ambities, plannen en beweegredenen van de ministersequipe het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner Liesbeth Spies
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie, Asiel en Integratie Beleid (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Rutte-Verhagen Zo, het is eindelijk zover. Na de zeer nipte overwinning van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen, is er na 127 dagen formeren, eindelijk een nieuw Kabinet. Het Kabinet Rutte-Verhagen zal vandaag worden beëdigd door Koningin Beatrix en om ongeveer één uur is het tijd voor het gebruikelijke foto-moment met Koningin Beatrix op het bordes van paleis Huis ten Bosch.

Vanaf vandaag heeft Nederland voor het eerst sinds 1918 weer een liberale premier. VVD en CDA hebben de gedoogsteun van de PVV nodig om aan de kleinst mogelijke meerderheid te komen, van 76 zetels. Om negen uur komt de ploeg voor het eerst bijeen, voor het constituerend beraad, waarin de taken van de bewindslieden worden verdeeld. Aansluitend gaan ze naar paleis Huis ten Bosch, waar de ministers en de staatssecretarissen worden beëdigd. Deze traditionele bordesscène is vanaf 13.15 uur live te volgen via de verschillende NOS-kanalen.

Vandaag is het ook de dag dat we definitief afscheid nemen van het Kabinet Balkenende-IV en dat betekent ook dat er weer een fors aantal ministers en staatssecretarissen bijkomt die in aanmerking komen voor de wachtgeld regeling voor maximaal vier jaar. Uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken de NOS heeft verstrekt, blijkt dat tot dusverre dertig oud-ministers en oud-staatssecretarissen voor wachtgeld in aanmerking kwamen. Daar komen er nu tien bij. In het eerste jaar is het wachtgeld tachtig procent van het salaris (zo’n 120.000 euro), in de jaren daarna zeventig procent. Zodra ze een nieuwe baan hebben, wordt het nieuwe inkomen met het wachtgeld verrekend. In totaal zijn de kosten nu 89.000 euro per maand en daar komt vandaag 60.000 euro per maand bij voor de uittreders van Balkenende-IV. Van de oud-bewindslieden keren de ministers Rouvoet en Verburg terug in de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor staatssecretaris Bijleveld, maar zij wordt per 1 januari Commissaris van de Koningin in Overijssel. Dan blijven er zeven aftredende bewindslieden over van wie vooralsnog niet bekend is wat ze gaan doen: premier Balkenende en de ministers Hirsch Ballin, Eurlings, Klink, Van der Hoeven, Van Middelkoop en Huizinga. Overigens kunnen zij niet op hun lauweren gaan rusten. Sinds dit voorjaar hebben afgetreden ministers en staatssecretarissen sollicitatieplicht en moeten ze passende arbeid accepteren. Die regel hebben ze zelf ingevoerd. Bron: NOS

12 oktober 2010: Mooi hoor, het lijstje ministers en staatssecretarissen is compleet. De laatste twee namen zijn ook bekend. MarliesVeldhuijzen van Zanten-Hyllner komt morgen op gesprek bij Mark Ruute als beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Joop Atsma komt praten over de post staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Uiteraad is het complete overzicht nog met een heel klein voorbehoud, alhowel het mij sterk lijkt dat er nog iets gaat veranderen.

Gisteravond heeft Mark Rutte in zijn rol als formateur Koningin Beatrix telefonisch geïnformeerd en als alles verder volgens plan verloopt staat de Koningin samen met het Kabinet Rutte-Verhagen op donderdag 14 oktober op het bordes. Daarna komt het debat in de Tweede Kamer over de Regeringsverklaring. Dat zal plaatsvinden direct na het herfstreces en dan kan de nieuwe ploeg eindelijk aan de slag. Zo, Mark Rutte heeft er aardig het tempo in en het Kabinet Rutte-Verhagen is zo goed als rond. Vandaag staan gesprekken gepland met Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra. Morgen de laatste gesprekken met de twee nog in te vullen staatstsecretarissen voor  Gezondheidszorg, en Infrastructuur en Milieu. Beiden te leveren door het CDA. Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. De Tweede Kamerfractie van de VVD koos vorige week Stef Blok als nieuwe fractievoorzitter.

9 oktober 2010: Zo, Mark Rutte is druk in de weer om zijn eerste Kabinet rond te krijgen en dat gaat eindelijk eens voortvarend. Zo goed als alle namen zijn bekend. Vrijdag werd gesproken met Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu), Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Gisteren werd ook al bekend dat Piet Hein Donner minister van Binnenlandse Zaken wordt. Jan Kees de Jager blijft op Financiën en Maxime Verhagen gaat naar Economische Zaken-Landbouw. De laatste wordt ook vicepremier. Marja van Bijsterveldt is het meest kansrijk voor Onderwijs, en Gerd Leers is in beeld voor Immigratie en Asielbeleid Vandaag kwamen CDA’er Hans Hillen (Defensie), Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Ben Knapen (staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) even langs bij Mark Rutte. De vier VVD-staatssecretarissen worden volgens bronnen in Den Haag: Frans Weekers (Financiën), Paul de Krom (Sociale Zaken), Fred Teeven (Veiligheid) en Halbe Zijlstra (Onderwijs). Twee van de vier CDA staatssecretarissen zijn inmiddels ook bekend.  Ben Knapen op Buitenlandse Zaken en Henk Bleker gaat naar Economische Zaken-Landbouw.

Blijven eigenlijk nog maar twee posten over waar nog geen namen voor genoemd zijn: wie worden er namens het CDA staatssecretaris Gezondheidszorg, en Infrastructuur en Milieu? Dat levert dus een bijna compleet lijstje op met Ministers en Staatssecretarissen voor het Kabinet Rutte-Verhagen I. Uiteraard onder enig voorbehoud, want u weet het: in de politiek kan altijd nog “van alles gebeuren”

8 oktober 2010: zo, Ivo Opstelten is klaar, het eindverslag is aangeboden aan Koningin Beatrix en Mark Rutte is benoemd tot formateur. Tijd voor weer een serie gesprekken met 12 kandidaat ministers en 8 staatsscretarissen. Als alles volgens plan verloopt, staat het Kabinet Rutte-Verhagen op donderdag 14 oktober 2010 samen met Koningin Beatrix op het bordes. Daarna komt het debat in de Tweede Kamer over de Regeringsverklaring. Dat zal plaatsvinden direct na het herfstreces en dan kan de nieuwe ploeg eindelijk aan de slag, zeg maar nog net voor het Kerstreces.

7 oktober 2010: Zo, de formatie komt langzaam maar zeker op stoom. Wel vreemd hoe het er allemaal aan toe gaat. Informateur Ivo Opstelten moet zijn eindverslag nog aanbieden. Koningin Beatrix moet nog een formateur benoemen en de ministers van het Kabinet Rutte-Verhagen zijn al min of meer bekend. NRC Handelsblad meldt welke ministeries er zullen zijn in het aanstaande Kabinet Rutte-Verhagen. Is uiteraard nog niet helemaal zeker, maar de kans dat dit lijstje klopt, lijkt groot. Opmerkelijk trouwens dat het CDA ondanks de grootste nederlaag ooit bij de Tweede Kamerverkiezingen de helft van het aantal ministers en staatssecretarissen gaat leveren. De grote vraag is uiteraard: hoe lang gaat dit kabinet het uithouden, of te wel wanneer valt het Kabinet Rutte-Verhagen en wanneer krijgen we nieuwe Tweede kamerverkiezingen?

Ministerie Partij Mogelijke minister
Algemene Zaken VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken VVD Henk Kamp of Hans van Baalen
Zorg (Volksgezondheid) VVD Edith Schippers
Sociale Zaken VVD Dick Sluimers
Ruimte (VROM + V&W) VVD Melanie Schultz van Haegen
Veiligheid (Justitie, met politie) VVD Ivo Opstelten
Financiën CDA Jan Kees de Jager
Economische Zaken (met Landbouw) CDA Maxime Verhagen, vice-premier
Onderwijs CDA ?
Binnenlandse Zaken CDA Piet  Hein Donner
Defensie CDA Dick Berlijn of Gerda Verburg
Immigratie en integratie (geen eigen ministerie) CDA Sybrand van Haersma Buma

5 oktober: Zo, ik zat er even helemaal naast. Dacht eigenlijk dat Koningin Beatrix gisteren al een formateur zou benoemen, maar kom er zojuist achter dat informateur Ivo Opstelten nog in gesprek is met de drie partijen. Geen idee wat men gisteren en vandaag heeft gedaan. Ach we hebben tijd genoeg, dus waarom eigenlijk voortvarend te werk gaan. Wellicht gaat Opstelten morgen verslag uitbrengen aan de Koninging en wie weet gaat eind deze week, begin volgende week de formetaur aan de slag. Ik neem aan Mark Rutte, maar niets is zeker bij deze formatie.

Overigens is het in België een nog grotere puinhoop. Daar zijn de besprekingen weer vastgelopen. Hoe het daar verder moet, weet niemand. Er zijn wat voorstellen om net te doen alsaf er een dag of 113 niets is gezegd, niet is onderhandeld. Zeg maar zand erover. Dan kan er weer helemaal opnieuw worden begonnen. Tja, het is een optie, maar of dat gaat werken? We wachten het even af. 2 oktober 2010: Een overduidelijke meerderheid (68%) van de CDA-ers heeft zaterdag op het CDA Congres gestemd voor een politieke samenwerking met de VVD en de PVV. Dat betekent dat de laatset hobbel genomen is om tot het eerste Kabinet Rutte-Verhagen te komen. Naar verwachting zal Koninging Beatrix nu heel snel Mark Rutte benoemen tot formateur. Die kan dan aan de slag met het invullen van de verschillende mensen voor de ministersposten en staatssceretarissen, voor zover dat nog niet besproken is in de eindeloos durende onderhandelingen.

30 september 2010: De fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV hebben het regeerakkoord en het gedoogakkoord gepresenteerd. Het motto van het regeerakkoord van VVD en CDA is ‘Vrijheid en Verantwoordelijkheid’. Uit de enorme waslijst aan voorstellen en maatregelen pak ik er even een aantal uit, die mij opvallen. Er wordt zwaar gesneden in het ambtenaren apparaat. Minder ministeries, minder kabinetsleden. Provincies, Gemeenten en Waterschappen terug naar de kerntaken. Waterschappensverkiezingen verdwijnen. EZ en LNV worden samengevoegd tot Economie, Landbouw en Innovatie. Agentschap NL wordt ingekrompen. Minder subsidieregelingen. De overheid gaat binnen 30 dagen rekeningen betalen.

Meer Kernenergie (zie ook: Kernenergie inzet Verkiezingen 2010: Schone, Veilige en Betaalbare stroom met Kernafval), Afvangen en opslaan CO2 (CCS) gaat door (zie ook: CO2ntramine: Vijftien Redenen waarom Ondergrondse CO2-Opslag Niet Mag Gebeuren). MVO is belangrijk, inclusief duurzaamheid.Nederland volgt de EU doelen voor duurzame energie (14%) en vermindering CO2-uitstoot (20%). Kabinet wil een Green Deal met de samenleving. Energiebesparing blijft speerpunt. SDE-regeling wordt een SDE+ regeling. Energierekening gaat omhoog. Ontwikkelingssamenwerking krijgt een zakelijke benadering. Inspanningen voor de Millennium Developement Goals worden voortgezet. Meer concentratie op watermanagement, lamdbouw en maatschappelijk miden-mamagement. Er komt een Dierenpolitie, 500 Animal Cops en een landelijk meldpunt dierenmishandeling 114 Red een Dier.

Het kabinet steunt de kandidatuur van Nederland en België voor de organisatie van het WK-voetbal in 2018/2022 en wil de Olympische Spelen 2028 en de Paralympische Spelen in Nederland. Daarbij moet natuurlijk wel helder zijn dat de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens deze evenementen en niet het IOC of de FIFA. Er komt geen kilometerheffing. Mogelijk Accijnsverhoging. Extra geld voor weg en spoor. Maximum snelheid op snelwegen gaat omhoog naar 130 km/uur.

Ruimtelijk ordening van VROM naar provincies en gemeenten. Extra geld voor 12.000 extra mensen in de ouderenzorg. PGB wordt wettelijk verankerd. Zwaardere straffen voor geweld tegen politie, ambulance, brandweer, etc personeel. Meer cameratoezicht. 3000 extra agenten. Bonnenquota verdwijnen en worden niet door iets vergelijkbaars vervangen. Meer mogelijkheden preventief fouilleren. Lik op stuk beleid, inclusief snelrecht met Night Courts. Het kraakverbod wordt actief en prioritair gehandhaafd. Coffeeshops worden besloten clubs, tenminste 350 meter tussen scholen en coffeeshops. Vrijheid en verantwoordelijkheid concept regeerakkoord VVD-CDA (PDF) en Concept gedoogakkoord VVD PVV CDA  (PDF) Financieel kader bijlage bij concept regeerakkoord VVD-CDA (PDF) – Financieel kader Bijlage II (PDF) en CPB analyse economische effecten financieel kader (PDF)

28 september 2010: De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn het vanavond eens geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Die vormen de basis voor het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV. Morgen gaan de fractievoorzitters het regeerakkoord + het gedoogakkoord bespreken met hun fracties en naar verwachting wordt donderdag Ivo Opstelten geïnformeerd over de uitkomst. Die zal dan weer een eindverslag opstellen en dat aan Koningin Beatrix aanbieden.

Hoe snel het nu zerder zal gaan, blijft nog even onduidelijk, want er moet nog wel een akkoord komen van het CDA Congress, dat waarschijnlijk zaterdag 2 oktober gaat plaatsvinden. Wat er gaat gebeuren als het CDA Congres niet akkoord gaat, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. De druk op de tegenstanders is ongekend groot en ik ga er maar even van uit dat een akkoord van het CDA Congres toch een wassen neus is. Als het minderheidskabinet VVD en CDA er komt, heet het wat beoogd premier Mark Rutte betreft het Kabinet Rutte-Verhagen, verwijzend naar het Kabinet Van Agt-Wiegel van eind jaren zeventig. En als het allemaal mee zit wordt Mark Rutte maandag door Koningin Beatrix benoemd tot formateur van het Kabinet Rutte-Verhagen.

Hoeveel tijd er dan weer nodig is om alle posten te bezetten, is uiteraard onbekend, maar men schat in de bekende Haagse wandelgangen in dat er zo half oktober echt een Kabinet Rutte-Verhagen zal zijn. Net ietsjes later dan de beoogde datum 1 juli, maar ja, het blijft politiek. Ben nog wel benieuwd  of deze regering ook eerst weer hele inwerkperiode nodig heeft, want voor we het weten is het dan weer tijd voor het Kerstreces en gaat de nieuwe regering dus per saldo begin 2011 echt aan de slag.

28 september 10:00 uur: Nou, er zijn toch weer 14 dagen voorbij vol overleg, gepraat en gepraat, maar vandaag is het zover, althans daar ziet het naar uit. Het afrondend overleg zou vandaag plaatsvinden, maar is vooralsnog een uurtje uitgesteld omdat men iets meer tijd nodig heeft om de stukken te lezen. Ongelofelijk staaltje amateurisme. Ziet er toch naar uit dat later vandaag het laatste overleg tussen VVD, CDA en PVV gaat plaatsvinden onder leiding van informateur Ivo Opstelten.

Tweede Kamer14 september 2010: Zo, informateur Ivo Opstelten gaat vandaag weer aan de slag en nou zou je zo denken na alle gesprekken die al hebben plaatsgevonden tussen VVD, CDA en VVD dat kan nooit lang duren. Ab Klink is vakkundig geloosd, de andere CDA dissidenten zijn in het gareel, de SGP wil ook nog wat steun verlenen, Wilders hield een gematigd praatje over een Moskee, die helemaal geen Moskee is maar een activiteiten centrum, het demissionare CDA Kabinet voerde al voor een dikke 3 miljard aan bezuinigingen door, er komt geen begrotingsdebat en men was op 4 september al bijna klaar met de onderhandelingen over 18 miljard aan bezuinigingen. Wat moet er nu allemaal nog worden besproken? Geen idee, maar bronnen rond de onderhandelaars schatten in dat de inhoudelijke onderhandelingen over ongeveer twee weken klaar kunnen zijn.

Dan is het wachten op het CDA-congres, dat zich over het regeerakkoord en het gedoogakkoord mag uitspreken. Vooralsnog staat dat congres gepland op 25 september of 2 oktober. Heb nog even gemist of er nog een VVD-congres komt wat zich ook nog moet uitspreken over het regeerakkoord en het gedoogakkoord, maar ik neem maar even aan dat Mark Rutte een blanco volmacht heeft. Bij de PVV zal is er uiteraard geen congres nodig.

Geert Wilders heeft de absolute macht. Als er dan eindelijk groen licht komt, kan beoogd premier Mark Rutte aan de slag om zijn Kabinet te formeren. Als dat allemaal meezit is er midden otober eindelijk een nieuwe regering. Toch best nog wel snel in een periode dat er haast geboden is, zoals ik Mark Rutte nog hoor zeggen na zijn nipte verliezingswinst.

13 september: Koningin Beatrix heeft Ivo Opstelten ontvangen op Paleis Huis ten Bosch en hem verzocht om, met inachtneming van hetgeen in het eindverslag van informateur Mr. H.D. Tjeenk Willink is opgenomen, zijn onderzoek voort te zetten naar de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA dat met de steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

11 september 2010: Zo, Informateur Tjeenk Willink is alweer klaar met het dichten van de gaten. Hij is in feite al klaar met zijn verslag, maar volgens goed gebruik wordt er nog niets openbaar gemaakt. Hij wacht nog even op de racties van de verschillende fractieleiders, die verwerken en dan is het tijd om weer naar Koningin Beatrix te gaan. Dat zal wel maandag worden en de conclusie zal wel worden dat er gewoon doorgegaan kan worden met de formatie van het PVC Kabinet. Of Mark Rutte dan aan de slag gaat als formateur blijft uiteraard nog even onduidelijk, maar het ligt voor de hand. Zal mij benieuwen hoeveel tijd de VVD, het CDA en de PVV nu nog nodig hebben voor de ongewone constructie van een minderheidsregering met gedoogsteun. Maandag 13 september weten we waarschijnlijk meer.

9 september 2010: Informateur Tjeen willink is aan de slag en constateert constateert dat er twee gaten dreigen te vallen in het doorlopende informatieproces: een gat tussen de conclusies van informateur Opstelten op zaterdag 4 september en de opstelling van de drie fractievoorzitters op dinsdag 7 september en een gat tussen de adviezen aan de Koningin van de meerderheid op maandag (“benoem Rutte”) en van diezelfde meerderheid in het Kamerdebat op dinsdag 7 september (“laat Opstelten doorgaan”). Die gaten moeten worden gedicht voordat de Koningin een beslissing kan nemen. Aan het begin van zijn toelichting memoreerde Tjeenk Willink een passage uit zijn persconferentie van 26 juni 2010 over de rol van de Koningin in de kabinetsformatie: ‘Elke beslissing die de Koningin neemt, moet zijn terug te voeren hetzij op de resultaten van het werk van de informateur, hetzij op de adviezen van de fractievoorzitters, hetzij op deze beide tezamen.’ Volgens Tjeenk Willink tast een derde mislukte poging om te komen tot samenwerking tussen VVD, CDA en PVV ‘niet alleen de geloofwaardigheid aan van het werk van informateurs maar ook – dit is belangrijker – van de toekomstige minister-president en eigenlijk alle betrokkenen’. Bron: Kabinetsformatie 2010

7 september 2010: Zo, we gaan het volgende bedrijf in van de pogingen om tot een nieuwe regering te komen. Koningin Beatrix heeft dinsdagavond 7 september 2010 mr. H.D. Tjeenk Willink verzocht haar op de kortst mogelijke termijn te informeren over de thans ontstane situatie en de stappen die genomen moeten worden. Tjeenk Willink denkt enkele dagen nodig te hebben. De kans dat er daarna gewoon wordt doorgegaan met de poging om een PVC Kabinet te vormen met de VVD en het CDA die een regering gaan vormen met gedoogsteun van de PVV is zeer groot. In het Kamerdebat met de vorige informateur, Ivo Opstelten, ging Mark Rutte zelfs zover om dat openlijk uit te spreken. Ab Klink heeft zijn nek uitgestoken en is vakkundig uit de fractie verwijderd door Maxime Verhagen en daarmee lijkt de weg vrij, zodat Mark Rutte uiteindelijk tot formateur van een nieuw Kabinet kan worden benoemd. Een op zijn zachts gezegd vreemde gang van zaken. De formatie is een farce geworden, een toneelstuk met Mark Rutte, Maxime Verhagen in de hoofdrol en Geert Wilders in de bijrol.

5 september 2010: Koningin Beatrix zal op maandag 6 en dinsdag 7 september 2010 haar vaste adviseurs en de voorzitters van de Tweede Kamerfracties consulteren. Maandagochtend ontvangt de Koningin achtereenvolgens de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de vicepresident van de Raad van State. Maandagavond ontvangt zij de fractievoorzitters van VVD, PvdA, PVV en CDA en dinsdagochtend de fractievoorzitters van SP, D66, GroenLinks, CU, SGP en Partij voor de Dieren.

4 september: Zo, informateur Ivo Opstelten heeft verslag uitgebracht. De conclusie was onvermijdelijk, na vier weken praten toch wel opmerkelijk, maar  tot het laatste moment was er bij de partijen volgens hem grote betrokkenheid om eruit te komen, ‘maar de laatste loodjes wegen het zwaarst’. Afwachten maar weer hoe het verder zal gaan. Volgens goed gebruik gaat Koningin Beatrix waarschijnlijk weer een consultatierondje doen en dan de volgende informateur aanwijzen. Wordt het Mark Rutte of toch iemand anders?

3 september 2010: Het is over en uit. De pogingen om een PVC Kabinet te vormen zijn gestrand. De formatie met het rechts kabinet is mislukt. Dit heeft informateur Ivo Opstelten zojuist bekendgemaakt. VVD-leider Mark Rutte was verrast door het besluit van PVV leider Geert Wilders om er mee te stoppen. Hij is nu van plan om zelf een regeerakkoord te gaan schrijven waarbij andere partijen zich aan kunnen sluiten. Of dat ook echt gaat gebeuren, blijft nog even onzeker. Ivo Opstelten zal nu eerst aan Koningin Beatrix verslag uitbrengen en dan komt de volgende stap. Koningin Beatrix zal op 4 september 2010 op Paleis Huis ten Bosch informateur Ivo Opstelten ontvangen. De informateur zal zijn eindverslag uitbrengen. Van de ooit geboden haast om een nieuwe regering te vormen, is weinig meer over. Ik schreef het al eens eerder: of bedoelde Mark Rutte 1 juli 2011? Wellicht beter om toch maar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen te houden. Ook in België is de zoveelste poging om een regering te vormen mislukt.

2 september 2010: Zo, na een dag of twee praten is men er uit. Het CDA gaat door met de onderhandelingen over de kabinetsformatie. Onderhandelaar Ab Klink zal vervangen worden door staatssecretaris Ank Bijleveld. Klink blijft wel fractielid en wacht het eindresultaat van de verdere onderhandelingen met VVD en PVV over de vorming van een minderheidskabinet met gedoogsteun van PVV, af. PVV-leider Geert Wilders heeft laten weten dat hij nog veel vragen heeft aan CDA-fractieleider Maxime Verhagen als ze elkaar later vandaag treffen. Hij kan nog niet zeggen of hij met de gekozen oplossing van het CDA uit de voeten kan. Eerder zei Wilders dat hij zich niet herkent in de brief van CDA’er Klink. Die schrijft daarin dat Wilders zich constant zal distantiëren van het kabinet dat hij gedoogt. Daar klopt niets van, zegt Wilders. Informateur Ivo Opstelten is vannacht door Maxime Verhagen bijgepraat. Vandaag worden de onderhandelingen over een PVC Kabinet hervat.

27 augustus 2010: Informateur Ivo Opstelten heeft weer even van zich laten horen: “We zijn een eind op streek.” “Voor het hele informatieproces denk ik maximaal nog zo’n twee weken nodig te hebben. Alles overziend verwacht ik dat er kort na Prinsjesdag een kabinet is van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.” De informateur zei dat er “echt nog een paar hobbels te nemen zijn. Maar naar mijn mening zijn we een eind op streek. Het resultaat staat centraal en niet het halen van een deadline.” Maandag 30 augustus gaan de gesprekken van de onderhandelaars onder leiding van de informateur weer verder. “Er is de ferme wil om er iets moois van te maken. Of dat een garantie is voor het succes? Nee, het is pas gedaan als het is gedaan. Dat is wanneer het akkoord ondertekend is.”

22 augustus 2010: Zo, de weken vliegen voorbij en er komt maar geen einde aan de onderhandelingen over de vorming van het PVC Kabinet. Informateur Ivo Opstelten heeft wel laten weten dat de gesprekken goed verlopen en dat men goed op koers ligt. Klinkt wel mooi, zo tijdens Sail Amsterdam. De pakweg drie weken, die Ivo Opstelten dacht nodig te hebben, zijn zo goed als verstreken, maar we weten maar al te goed hoe dat gaat in de politiek. Iedereen mag van alles roepen en daar naderhand op terugkomen. Ik hoor het Mark Rutte nog zeggen: we hebben haast dus is er een nieuwe regering op 1 juli.

Heel slim van Mark om daar geen jaartal bij te noemen. Ok, voor Prinsjesdag dan, was een andere deadline, die nog net kan worden gehaald. De realiteit is uiteraard anders. De geruchten dat de gesprekken helemaal niet zo goed verlopen, worden steeds sterker en er zouden nu al grote meningsverschillen zijn tussen PVV en VVD. Daarnaast is het binnen het CDA al lang geen geheim meer dat steeds meer prominenten niets zien in deze formatie-poging. We wachten het maar even af. Ik hou het erop dat het PVC-Kabinet er uiteindelijk toch niet komt.

11 augustus 2010: Weinig nieuws van de onderhandelingstafel, maar het eerste gedonder is er al. Maxime Verhagen is niet blij dat Geert Wilders op 11 september op Ground Zero even gaat uitleggen waarom daar geen moskou zou moeten komen. Geert Wilders heeft uiteraard laten weten: ik zit niet in het Kabinet en ik zeg, wat ik zeg en Verhagen mag daar weer van zeggen wat hij wil. Binnen het CDA wordt inmiddels ook druk aan de “poten van Maxime’s stoel gezaagd”.

6 augustus 2010: Op maandag 9 augustus 2010 starten de onderhandelingen tussen de fractieleiders Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA), onder leiding van informateur Opstelten. De fractievoorzitters zullen zich laten vergezellen door respectievelijk drs. E.I. Schippers, B. Madlener en dr. A. Klink.

5 augustus 2010: Zo, we zijn weer een stapje verder. Ruud Lubbers heeft precies gedaan wat ik al had verwacht. De weg vrijmaken voor een gekunstelde constructie. Een minderheidsregering met gedoogsteun, die je ook een bijzonder meerderheidscoalitie zou kunnen noemen. Feit is dat de nieuwe informateur Ivo Opstelten gaat werken aan een Regeerakkoord van VVD-CDA met hier en daar wat inbreng van de PVV. Daarnaast moet er een Gedoogakkoord komen waarin moet worden vastgelegd hoe en wanneer steun van de PVV zal worden geleverd. Wordt allemaal nog een hele klus, die zeker enkele weken in beslag gaat nemen. We wachten het maar even af. Zal mij verbazen als deze vreemde regering er echt gaat komen. We weten het inmiddels allemaal: er kan nog van alles gebeuren. Daarbij horen ook nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Niet in september zoals ik eerder schreef want dat is technisch niet meer haalbaar. Ondertussen is men bij de linkse partijen in rep en roer. Dit was niet de bedoeling. Wordt nu hard gewerkt aan een soort alternatieve regering, die in het gat zou kunnen stappen, als de huidige poging ook mislukt. De SP is de trekker van een linkse coalitie SP-PvdA-GL met het CDA. D’66 voelt er niets voor en staat even buitenspel. Lijkt mij verspilde energie. Net zoals alle mooie adviezen die er door alles en iedereen naar de Informateur worden gestuurd. Weinig kans dat die adviezen bij de onderhandelingen worden betrokkken. Die zijn nu al moeilijk genoeg. Luistert u maar even naar Ivo Opstelten.

30 juli 2010: Zo, we zijn weer een weekje praten verder en we weten in elk geval al dat een meerderheidsregering VVD-PVV-CDA er niet in zit. Vandaag zijn de fracties bijeengeweest en zojuist hebben de drie fractieleiders over de optie minderheidsregering VVD-CDA met gedoogsteun van PVV met elkaar besproken. Daarna wordt Informateur Ruud Lubber geïnformeerd. Nu maar hopen dat ook die optie de prullemand in kan. Zou toch heel vreemd zijn als de grootste verliezer van de Tweede Kamerverkiezingen een groot deel van de ministers gaat leveren en ondanks de afstraffing van de kiezer gewoon door blijft regeren. Bovendien levert deze optie de PVV een ongelofelijk voordeel. Geen regereningsverantwoordelijk en toch van groot belang voor de Regering.

25 juli: Nou, dat zal Ruud Lubbers kunnen waarderen. Het CDA gaat toch praten met VVD en PVV. Maxime Verhagen maakte er weer een mooie aflevering van in de TK2010 Soap, want zo kunnen we dit toneelspel met teveel bedrijven toch wel noemen. Tja, als de Informateur het vraagt, dan kun je moeilijk weigeren. Mooi ook dat Maxime nog even het landsbelang erbij haalde. In het landsbelang is er natuurlijk helemaal geen plaats voor het CDA in een regering, de grootste verliezer van de verkiezingen. Afgestraft door de kiezer. Goed de gesprekken gaan komende week van start. Al was het maar om even met zekerheid vast te stellen dat een coalitie over Rechts er toch echt, maar dan ook echt niet inzit. Nee, ook geen gedoogvariant. Lubbers verwacht toch zeker eind van de week een antwoord te krijgen. En dan? Dan kan er weer eens gekeken worden naar de varianten: VVD-PvdA-CDA, maar dat ziet Cohen niet zitten of VVD-PvdA-D66-GL die net “definitief” is afgeblazen of toch de optie: nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

23 juli 2010: Mooi hoor. Lubbers is voorlopig weer klaar met praten. De Informateur vindt dat de mogelijkheid van politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA moet worden onderzocht. Die conclusie is er overigens al voor Lubber met alle fractievoorzitters heeft gesproken. Hij heeft de betrokken fractievoorzitters gevraagd onderlinge gesprekken te voeren en hem op korte termijn over de uitkomst te berichten. Lubbers tekent daarbij aan dat hij zich ervan bewust is dat uitlatingen van de fractievoorzitter van het CDA tot nu toe erop wijzen dat coalitievorming met de PVV een brug te ver zou kunnen blijken (vgl. ter zake ook de uiterst krappe meerderheid en het alsdan voorziene CDA-congres) en dat de fractievoorzitter van de PVV duidelijk gemaakt heeft dat er ook argumenten zijn voor de gedoogvariant (samenstelling van het kabinet, gemakkelijker te bereiken regeerakkoord tussen alleen VVD en CDA en resterende ruimte voor de PVV voor eigen opvattingen in de Tweede Kamer). Overigens valt zulk een gedoogvariant niet onder de onderzoeksopdracht. Daarom zullen de gesprekken – in lijn met een breed in de Kamer levend verlangen – niet onder leiding van Informateur Ruud Lubbers plaatsvinden. Wel ziet Ruud Lubbers uit naar de resultaten daarvan om vervolgens te beoordelen wat zij betekenen voor het vervolg van zijn opdracht.

22 juli 14:44 uur: ‘De democratie vraagt om nu grondig te spreken met de fractievoorzitters van alle partijen.’ Dit zei informateur Lubbers in een toelichting op zijn informatieopdracht. Minister van Staat en oud-minister-president Lubbers aanvaardde woensdagavond 21 juli 2010 de informatieopdracht van koningin Beatrix. Hij zal met alle fractievoorzitters gesprekken voeren over de ontstane politieke situatie en de te zetten vervolgstappen. Lubbers wil met de fractievoorzitters van alle partijen ‘stevig in gesprek’. Volgens hem is de afgelopen tijd soms een beeld ontstaan dat ‘sommige fractievoorzitters belangrijker zijn dan anderen’. ‘Dat geldt niet voor mij’, aldus Lubbers. Verder gaf Lubbers aan dat het ‘nog te vroeg is’ om bijvoorbeeld VVD-fractievoorzitter Rutte te vragen als informateur op te treden. Volgens Lubbers is het beter nu eerst alles grondig in kaart te brengen en alle mogelijkheden te ontdekken. De informateur ontvangt donderdagmiddag 22 juli 2010 de fractievoorzitters van VVD, PvdA, PVV en GroenLinks. Vrijdag 23 juli wil hij de zes andere fractievoorzitters ontvangen. De ontvangsten zijn in volgorde van grootte van de fracties en rekeninghoudend met beschikbaarheid.

22 juli 9 uur: Ruud Lubbers is door Koningin Beatrix benoemd tot nieuwe informateur. Het voornaamste doel lijkt het over de streep trekken van Maxime Verhagen en Geert Wilders wat gezond verstand bijbrengen, zodat die wat zaken laat vallen. Dan kan Lubbers verslag uitbrengen en kan Mark Rutte echt aan de slag met een regering over rechts VVD-PVV-CDA. 20 juli: Zo, de start van de echte onderhandelingen was ook direct het einde van de onderhandelingen over een Paars Plus coalitie. De partijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks lieten aan het eind van de middag weten dat er geen akkoord is bereikt over Paars Plus. „Helaas, het is stukgelopen”, zei Mark Rutte. De informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage werken aan hun eindverslag over de mislukte poging een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks te vormen.

Waarschijnlijk informeren zij morgenmiddag koningin Beatrix over de gestrande gesprekken. Niet te geloven toch? Je vraagt je dan toch af wat men de afgelopen weken heeft gedaan. Kopje theedrinken en wat met elkaar van gedachten wisselen zonder ook maar iets met elkaar overeen te komen. Waardeloos. Dacht dat Nederland snel een nieuwe regering nodig had in verband met de economische problemen en de partijleiders komen er niet uit. Wat nu? Over rechts waarschijnlijk een nieuwe poging VVD, PVV en CDA, tenzij Maxime Verhagen gewoon niet aan tafel gaat zitten. Blijft over één of ander minderheidskabinet met gedoogsteun. Update: Mark Rutte wil nu VVD-PvdA-CDA proberen, maar Job Cohen acht die variant zeer onwaarschijnlijk. Heeft dus ook geen zin om daar weer tijd aan te verspillen.

Laatste en beste optie en daar hou ik het al op sinds de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekends is: nieuwe Tweede Kamerverkiezingen in september. Laat de kiezers opnieuw spreken. 16 juli: Groot nieuws. Men gaat vanaf begin volgende week aan de slag met de onderhandelingen over een regeerakkoord. Geen idee wat men de afgelopen tijd heeft gedaan. Laten we het maar houden op de voorbereidende besprekingen. Men gaat ook gelijk aan de slag met de invulling van de ministersposten voor het zogenoemde KernKabinet van acht ministers. Mocht het niet lukken om tot een regeerakkoord te komen dan is dat in elk geval verspilde energie. Verder zijn er rond de vier onderhandelaars subteams gevormd voor belangrijke dossiers als de woningmarkt, de zorg, immigratie en integratie, veiligheid, mobiliteit, werkgelegenheid en het democratisch bestuur.

12 juli 2010: Mooi hoor, de informateurs hebben bedacht dat we al een tijdje niets hebben gehoord en het leek beide heren dus verstandig om even wat te melden. De onderhandelingen zijn goed uit de startblokken gekomen. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Voor de rest is er nog niets besloten, wordt er overal over gesproken en is men op zoek naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Hoe ziet nu die tussenbalans eruit? Zijn we er al? Nee. Natuurlijk niet. We hebben een voortvarende start gemaakt in een plezierige sfeer en in een opmerkelijk goede onderlinge verstandhouding. We zijn de vrijblijvendheid ver voorbij. Gaat het dus lukken? Het is echt te vroeg om daar uitspraken over te doen, maar wat voor ons telt als informateurs is dat er een serieuze poging wordt ondernemen, dat mensen met dat doel bij ons aan tafel zitten. Wallage: Wat wij merken als informateurs als wij met de fractievoorzitters spreken is dat zij vinden dat deze tijd om daadkracht en vernieuwing vraagt en het interessante is, dat terwijl de problemen groot en de complexiteit groot is de ambitie dat ook is. De onderhandelaars realiseren zich dat de mix die je nodig hebt de komende jaren uit bezuinigen, hervormen en investeren bestaat en dat maakt de opgave niet altijd makkelijk. Bron: Kabinetsformatie

Mooi ook, dat streven naar daadkracht. Ondertussen praat men vrolijk verder, terwijl het demissionaire Kabinet het ene na het andere idiote besluit neemt, het land in crisis verkeerd en het hoog tijd wordt dat er een nieuw Kabinet komt. Ik hoor het Mark Rutte nog zeggen: Het land vraagt om snelle besluitvorming. Ok, 1 juli was te optimistisch, maar 1 augustus kunnen we ook wel vergeten en het zal mij verbazen als het in september gaat lukken. Ben ook heel benieuwd wat er van de mooie woorden van Job Cohen terecht gaat komen: Iedereen Telt Mee

5 juli 2010: Zo, we krijgen toch twee informateurs die de onderhandelingen om tot een PaarsPlus Kabinet te komen. Koningin Beatrix heeft Uri Rosenthal en Jacques Wallage ontvangen en heeft hen, gelet op het eindverslag van de informateur en de daarin vervatte conclusies, verzocht een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van de spoedige totstandkoming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Informateur Herman Tjeenk Willink heeft vanmorgen zijn eindverslag aangeboden aan Koningin Beatrix. De informateur adviseert de Koningin om oud-informateur Uri Rosenthal (VVD) en Jacque Wallage (PvdA) als informateurs een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid van de spoedige totstandkoming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, zeg maar PaarsPlus.

3 juli 2010: VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gaan vanaf begin volgende week inhoudelijk onderhandelen over PaarsPlus. De vier partijen kwamen vandaag tot de conclusie dat er voldoende basis en vertrouwen is om de echte onderhandelingen te starten. Daar gaat men in elk geval ruim de tijd voor nemen. Zal ook nog een knap lastig klusje worden om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. De vier partijleiders hopen dat het zo tegen Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, wel voor elkaar is.

2 juli 2010: Op grond van zijn informatieopdracht verkent informateur Herman Tjeenk Willink de mogelijkheden voor de vorming van een parlementair meerderheidskabinet uit de partijen uit het brede midden, zoals zijn voorganger, Rosenthal, in zijn eindverslag heeft aanbevolen. In dit kader ontvangt de informateur zaterdag 3 juli 2010 gelijktijdig de fractievoorzitters Rutte (VVD), Cohen (PvdA), Pechtold (D66) en Halsema (GroenLinks).

1 juli 2010: Zo, de onzinnige deadline van 1 juli die Mark Rutte had gesteld om een nieuwe regering aan het werk te hebben, is uiteraard niet gehaald, tenzij Mark doelde op 1 juli 2011. Ondertussen is Herman Tjeenk Willink druk in gesprek met iedereen. Nieuw is dat Mark Rutte ineens wel iets ziet in een coalitie VVD-PvdA-D66-GroenLinks, het zogenoemde Paars Plus. Daarmee lijkt een eind te komen aan de pogingen om een MiddenRechts Kabinet te vormen met VVD-PVV-CDA. Lijkt mij een prima besluit.

27 juni 2010: Zo, in voetbaltermen gesproken Uri Rosenthal eruit, Herman Tjeenk Willink erin. Koningin Beatrix heeft Herman Tjeenk Willink benoemd tot informateur met als opdracht de Koningin te informeren over wat de beste volgende stap is. Hij zal geen coalitievoorstel doen. Opvallend dat Koningin Beatrix het advies van Uri Rosenthal om twee informateurs te benoemen, niet volgt. De opdracht voor Tjeenks Willink is eigenlijk een tussenstap die moet leiden tot overeenstemming over wie nu de volgende stap gaat zetten. Het is eigenlijk een verlengde consultatie van de koningin. Ook opvallend is het feit dat de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen, de PVV, volledig uit beeld is. Morgen gaat de nieuwe informateur aan de slag met gesprekken met Uri Rosenthal, Mark Rutte, Job Cohen, Maxime Verhagen, Alexander Pechtold en Femke Halsema.

24 juni 2010: Zo, die gaat echt lekker snel. Informateur Rosenthal is eigenlijk al weer klaar en werkt, zoals dat zo mooi heet, nog aan zijn eindverslag. Denk niet dat Koningin Beatrix er erg blij mee zal zijn, want alle opties zijn bekeken en voor zover ik het kan bekijken om één of andere reden allemaal niet haalbaar. Wat er nu gaat gebeuren? Onze Koningin gaat wat mensen raadplegen en zal dan iemand verzoeken nog eens wat mogelijkheden te onderzoeken. Ik schreef het al eerder: de kans dat Nederland opnieuw naar de stembus mag, wordt groter en groter. Ik hou het op nieuwe verkiezingen, zo ergens in september 2010.

23 juni 2010: Zo, de besprekingen over MiddenRechts zijn nog niet begonnen of Job Cohen heeft al laten weten dat de PvdA de door Mark Rutte gewenste Oranje coalitie niet ziet zitten en geen recht doet aan de verkiezingsuitslag. Maxime Verhagen blijft sluw bezig en doet in feite niets meer dan afwachten, de boot afhouden en roepen dat het niet aan het CDA is om in actie te komen. Ik schreef het al eerder: de kans dat Nederland opnieuw naar de stembus mag, wordt groter en groter. Ik hou het op nieuwe verkiezingen, zo ergens in september 2010. Tuurlijk gaat de informateur nog wat andere opties onderzoeken en dan komen we automatisch uit bij een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV cq gedoogsteun van de linkse partijen, als dat beter uitkomt. De kans dat er ook echt een minderheidskabinet gaat komen, lijkt mij klein, gezien alle tegenstellingen en breekpunten.

22 juni 2010: Nou, het gaat in elk geval allemaal lekker snel. Mark Rutte heeft uiteraard haast want voor 1 juli 2010 is er een nieuwe regering. Dat is het plan. PaarsPlus staat voorlopig in de ijskast en de kans dat die combinatie nog eens terug op tafel komt lijkt mij klein. Na de snuffelronde tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks liet Mark Rutte dinsdagmiddag weten onvoldoende perspectief te zien om met onderhandelen te beginnen. Wat er nu verder moet gebeuren, is onduidelijk. De VVD was van begin af aan sceptisch over Paars Plus en zei de voorkeur te geven aan een centrumcoalitie VVD-PvdA-CDA. Zijn drie gespreksgenoten geloofden wel zonder meer in de onderlinge samenwerking. Neem aan dat men nu de MiddenRechts combinatie gaat onderzoeken en mocht dat slagen, dan zit het CDA toch weer in de regering, ondanks een ongekend zetelverlies.

19 juni 2010: Onenigheid in het VVD kamp. Mark Rutte wil inzetten op MiddenRechts en informateur Rosenthal gaat eerst de tussenvariant PaarsGroen, ook wel PaarsPlus of PaarsPlusPlus genoemd. Blijft toch bizar om te zien hoe het er in de politiek aan toe gaat. De grootste winnaar in zetels (PVV) staat al buitenspel en de kans dat er een Paarse variant komt lijkt klein, aangezien Mark Rutte dat niet ziet zitten. Wellicht gaan we dus meemaken dat de grootste verliezer in zetels (CDA) toch weer deel gaat uitmaken van een regering. Een merkwaardige beloning voor het wanbeleid van het CDA in de afgelopen jaren. Neem aan dat zodra MiddenRechts overblijft als laatste mogelijkheid om een regering te vormen, er niets meer over is van de “passende bescheidenheid” van het CDA. Tegenwoordig vertolkt door meesterstrateeg, sluwe vos, draaikont, en vult u zelf maar in, Maxime Verhagen.

Breekpuntje voor MiddenRechts (VVD-PvdA-CDA) zou nog het item kernenergie kunnen zijn. VVD en CDA zien dat helemaal zitten en de PvdA is absoluut tegen. Maxime Verhagen wil zelfs twee nieuwe kernenergie centrales gaan bouwen. Wellicht heeft Maxime tijd om even naar dit filmpje te kijken: TED 2010 Debate: Does the world need nuclear energy? Nuclear power: the energy crisis has even die-hard environmentalists reconsidering it. In this first-ever TED debate, Stewart Brand and Mark Z. Jacobson square off over the pros and cons. A discussion that’ll make you think — and might even change your mind.

18 juni 2010: Nou, dat zat er natuurlijk dik in. Informateur E. Rosenthal is er klaar mee. Een rechtse coalitie VVD, PVV en CDA zit er niet in. Vandaag gaan de pogingen om tot een regering te komen verder over links. Zal mij in het geheel niet verbazen als blijkt dat de tegenstellingen tussen VVD en de linkse partijen te groot zijn. Wat er dan gaat gebeuren? Ik neem aan dat Nederland zich dan kan opmaken voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen in september.

16 juni 2010: Zo, de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2010 is officieel. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van de eerder bekend gemaakte uitslag. VVD 31, PVDA 30, PVV 24,  CDA 21, SP 15,  D66 10, GL 10, CU 5,  SGP 2, PvdDieren 2 Het opkomstpercentage van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 9 juni 2010 lag met 75,40% onder dat van 2006 (80,35%). Van de 12.524.152 kiesgerechtigden hebben 9.442.977 personen hun stem uitgebracht. Hiervan waren 9.416.001 geldige, niet blanco, stemmen. Blanco stemden 8.829 personen en ongeldig 18.147. De complete lijst met de leden van de Tweede Kamer vanaf vanmiddag. Goed om te zien dat er veel vrouwen in de Tweede Kamer komen. Een record: 62 vrouwen en 88 mannen.

13 juni 2010: Koningin Beatrix heeft op zaterdag 12 juni 2010 Prof. dr. U. Rosenthal verzocht, mede gelet op de moeilijke situatie waarin ons land verkeert, op korte termijn te verkennen welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en daartoe als eerste te onderzoeken de mogelijkheid van een kabinet waarvan de grootste partij en de grootste winnaar deel uitmaken. Hoe wordt een nieuw kabinet geformeerd? Welke stappen moeten er genomen worden?

10 juni 2010 20:50 uur: Zo, geheel in lijn met de verwachtingen gaat Maxime Verhagen als de nieuwe “voorlopige” fractievoorzitter van het CDA aan de slag. Het CDA gaat de komende maanden intern rustig kijken naar een geschikte, definitieve opvolger van Jan Peter Balkenende als partijleider. De nieuwe fractievoorzitter die de Tweede Kamerfractie van het CDA vandaag benoemt is niet automatisch ook de nieuwe partijleider.

12:20: Ook Partijvoorzitter Peter van Heeswijk van het CDA legt zijn functie neer. Peter van Heeswijk heeft zojuist aan het partijbestuur laten weten dat hij zijn functie als partijvoorzitter neerlegt. Peter van Heeswijk: ‘Na een historisch lage uitslag voor de christendemocratie heb ik mijn conclusies getrokken”. Vandaag kiest het CDA dus een nieuwe partijvoorzitter, een nieuwe partijleider en een nieuwe fractievoorzitter als opvolger van de vertrekkende Pieter van Geel.

07:00: De stemmen zijn bijna allemaal geteld en het lijkt erop of Mark Rutte van de VVD de verkiezingen heeft gewonnen met minimaal verschil met de PvdA. De Tussenstand na 430 van de 431 uitslagen (99,6% van de stemmen). VVD 31, PVDA 30, PVV 24,  CDA 21, SP 15,  D66 10, GL 10, CU 5,  SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten en de verdeling van restzetels kan nog een verandering brengen. Mark Rutte is onder voorbehoud winnaar en heeft dus een belofte waar te maken. Voor 1 juli 2010 een nieuw kabinet formeren. Ben nog heel benieuwd hoe dat kabinet eruit gaat zien. De kans dat de PVV daar deel van uit gaat maken, lijkt groot. Geert Wilders is in feite de echt grote winnaar en komt op 24 zetels in de Tweede kamer.

00:30: Zo, het zal nog wel even duren voor er een echt definitieve uitslag is. Het tellen van de stemmen duurt lang en de verschillen zijn klein. Tussenstand 01:15 na 193 van de 431 uitslagen (44,6% van de stemmen) #PvdA 32 #VVD 31 zetels Tussenstand na 178 van de 431 uitslagen (42,0% van de stemmen) PvdA en VVD weer gelijk op 31 zetels. Na het tellen van 23% van de stemmen gaat de PvdA aan kop met 32 zetels, gevolgd door VVD met 31 zetels. Bron: NOS 9 juni 2010: 22:48 Nou, spannend is het zeker en de eerste gevolgen zijn er al. Jan Peter Balkenende  heeft zojuist aangekondigd dat hij ermee stopt. Maakt nog even het werk af als demissionair minister-president en dat is het dan. De vraag wie Balkenende gaat opvolgen, wordt waarschijnlijk vannacht nog beantwoord. Kijkt u even naar het filmpje voor de afscheidsspeech van Jan Peter Balkenende.

Kandidaten om hem op te volgen zijn Maxime Verhagen, Ab Klink en mogelijk iemand die minder voor de hand ligt. 21:30 Zo, het beloofd een spannende avond te worden. De prognose van de zetelverdeling, gebaseerd op de exitpoll van half negen geeft een gelijk aantal zetels voor PvdA en VVD. De prognose geeft de volgende zetelverdeling: VVD 31, PVDA 31, PVV 22, CDA 21, SP 16 , GL 11, D66 10, CU 5, PvdD 1, SGP 2

8 juni 2010 22:22: De VVD verliest meer en meer terrein en levert in de laatste peiling van DWDD weer twee zetels in, waarmee het verschil met de PvdA nog maar vier zetels is. Peiling DWDD 8 juni: VVD 34, PVDA 30, CDA 24, PVV 18, SP 13,  D66 11, GL 11, CU 6,  SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 Tweede Kamer Scholierenverkiezingen

8 juni 2010 18:05: Iets later dan gepland door een technische storing zijn de uitslagen van de Tweede Kamer Scholierenverkiezingen 2010 bekend gemaakt. Die uitslagen blijken vaak een aardige indicatie te zijn van de echte uitslagen. Opvallend is de eerste plaats voor de PVV, gevolgd door VVD en de PvdA. En wellicht nog opvallender is het feit dat het CDA slechts 4,43% van de 89836 geldige stemmen kreeg. Een absoluut dieptepunt. Alleen CU, SGP en de nieuwe partijen doen het slechter. Bron: Scholierenverkiezingen

8 juni 2010 08:00 uur: Zo, we hebben weer een verkiezingsdebat achter de rug, waarbij iedereen, iedereen aanviel. Weinig duidelijkheid en weinig nieuws. Vanavond het laatste grote TV debat en morgen naar de stembus. Femke Halsema debatteert volgens het Nederlands Debat Instituut het beste en Geert Wilders van de PVV “won” het EenVandaag debat.

In de laatste peiling van DWDD van 7 juni wint de PvdA een zetel en de VVD blijft gelijk. De strijd tussen links of rechts is in volle gang en het ziet er naar uit dat Mark Rutte in het eindschot nog meer zetels gaat verliezen. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat het VVD programma wel heel erg slecht uitpakt voor ouderen, zoals mijn moeder van 87.

Ook mensen met een slechte gezondheid zijn slecht af. Eigenlijk heb ik het nog niemand horen zeggen, maar je zou de VVD plannen gewoon asociaal kunnen noemen. Wereldvreemd ook. De VVD wil afstand nemen van Europa. Leuk plan maar niet uitvoerbaar. Meer geld naar defensie, minder naar ontwikkelingssamenwerking en een keuze voor kernenergie. Stemmen op de VVD? Ik zou zeggen: Niet Doen! StemwijzerBij de PvdA toch een stuk menselijker aanpak met begrip voor mensen. Kiezen voor links geeft de grootste kans op een kabinet met oog voor duurzame ontwikkeling, inclusief duurzame energie en uiteraard zonder nieuwe kerncentrales. Kies voor groen, kies voor duurzaam en stem PvdA. Ik zeg: Doen!

Peiling DWDD 7 juni: VVD 36, PVDA 30, CDA 25, PVV 18, SP 12,  D66 10, GL 10, CU 6,  SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 NOVA Peiling 4 juni: VVD 36, PVDA 30, CDA 23,  PVV 15, SP 14, D66 11, GL 10,  CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 5 juni 2010: De nieuwste peiling van NOVA is in lijn met het beeld sinds het afsluitende premiersdebat. De VDD verliest, PvdA wint en verkleint verschil tot slechts 6 zetels. De SP doet het onder aanvoering van Emiel Roemer goed en is bijna de PVV voorbij, die weer verliest. Wie wordt de grootste partij en gaat de formatie vorm geven? Dat is dé vraag bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010. Wordt dat de VDD of toch de PvdA? Het verkiezingsdebat a.s. zondag kan nog aardig van invloed zijn.  Tweede Kamerverkiezingen 2010: Het Grote Verkiezingsgala in Poptempel Paradiso Amsterdam

De VVD zal ongetwijfeld gaan regeren met het CDA en dat betekent dat Nederland zeker voor kernenergie zal gaan, de huidige subsidie op duurzame energie de nek zal omdraaien, er weinig tot niets tercht zal komen van het Deltaplan, Nederland krijgt nieuwe energie en door zal gaan met de plannen om CO2 te gaan afvangen en opslaan.

Wat mij betreft een onaanvaardbaar slecht plan. Kiezen voor echt duurzame energie is kiezen voor een duurzaam Nederland en dan kom ik automatisch uit bij de PvdA. NOVA Peiling 4 juni: VVD 36, PVDA 30, CDA 23,  PVV 15, SP 14, D66 11, GL 10,  CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Peiling DWDD 3 juni: VVD 36, PVDA 29, CDA 24, PVV 18, SP 12,  D66 11, GL 10, CU 7,  SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 3 juni 2010: Zo, we hebben een nieuwe peiling van DWDD en zowaar de VVD verliest een zetel en de PvdA wint er één. CDA krijgt er ook een zetel bij en zoals verwacht verliest GroenLinks een zetel.

StemWijzer – WereldStemkaart – De WereldStemwijzer – Groene KieswijzerKlimaatkeuze – KiesKompas – KiesWijzer –  Programmavergelijker OuderenKoppensneller – CPB en PBL Analyse – Programmavergelijker ZZP’ersDe Groene Ranglijst – Stemadvies Nieuwe Nederlanders STANN – Kieskompas Visueel, de Stemwijzer voor Analfabeten – De Privacy Barometer – Cannabis Kieswijzer – De Stemwijzer Wonen – De Programmamaker Wonen voor Huurders – De PolitiekeWalkthrough voor Gamers – Verlos ons van het CDA by PINK! – Wie is de ideale Minister-President van Nederland?

3 juni 2010: Nou, ik had er niets van gehoord, maar gisteravond was er een Slot Premiersdebat met de twee “overgebleven” kandidaten Job Cohen en Mark Rutte. Een onspannen Cohen kwam een stuk sterker over dan in voorgaande debatten en het was leuk om te zien dat hij het Rutte knap lastig maakte. Zal mij niet verbazen als dat nog fors van invloed is op de peilingen. Lijkt mij dat de John de Mol slogan “Er kan nog van alles gebeuren” ook in deze politieke “spelshow”van toepassing is, zeker nu Femke Halsema van GroenLinks weer onduidelijk is over wel of geen kernenergie.

1 juni 2010: Hup, we hebben alweer een nieuwe peiling van DWDD en die bevestigd het beeld van de Volkskrant peiling dat het CDA verder en verder wegzakt. Voor het eerst verliest de PvdDieren een zetel en komt daarmee op slechts één zetel. Peiling DWDD 1 juni: VVD 37, PVDA 28, CDA 23, PVV 18, SP 12,  D66 11, GL 11, CU 7,  SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 De Volkskrant 1 juni: VVD 37, PVDA 31, CDA 21, PVV 17, SP 13,  D66 10, CU 9, GL 8, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 De Peiling op 31 mei: VVD 37, PVDA 28,  CDA 25,  PVV 17, GL 11, SP 11,  D66 10, CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 StemWijzer – WereldStemkaart – De WereldStemwijzer – Groene KieswijzerKlimaatkeuze – KiesKompas –

KiesWijzer –  Programmavergelijker OuderenKoppensneller – CPB en PBL Analyse – Programmavergelijker ZZP’ersDe Groene Ranglijst – Stemadvies Nieuwe Nederlanders STANN – Kieskompas Visueel, de Stemwijzer voor Analfabeten – De Privacy Barometer – Cannabis Kieswijzer – De Stemwijzer Wonen – De Programmamaker Wonen voor Huurders – De PolitiekeWalkthrough voor Gamers – Verlos ons van het CDA by PINK! – Wie is de ideale Minister-President van Nederland?

1 juni 2010: Vandaag heeft De Volkskrant de nieuwste peiling bekend gemaakt met een duidelijk andere zetelverdeling. Opvallend is het grote verschil tussen PvdA en CDA en de winst van de SP. GroenLinks zakt steeds verder weg, terwijl Femke Halsema vooral in de weer is om een denkbeeldige Paarse of Paars Plus Regering te vormen. De dynamiek van de aanloop van deze verkiezingen is de afgelopen week hetzelfde gebleven. De VVD stijgt naar 37 zetels en de PvdA daalt naar 28. Het verschil tussen PvdA en CDA is nu nog maar 3 zetels. Diverse aspecten werken op dit moment ten voordele van de VVD. Allereerst is het aandeel rechtse kiezers in de bevolking groter dan de linkse kiezers. VVD+CDA+PVV staan nu op 79 zetels, terwijl PvdA+Groen Links+SP+D66 samen op 60 zetels staan.

29 mei 2010: Zo, het is weer tijd voor een nieuwe peiling. Dit keer van NOVA en het lijkt erop dat de uitslag van het tweede verkiezingsdebat op TV er aardig in is verwerkt. De VVD blijft stijgen en PvdA en CDA verliezen. De laatste NOVA peiling van 29 mei is als volgt: VVD 38, PVDA 29,  CDA 25,  PVV 17, GL 11, SP 10,  D66 9, CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0

26 mei 2010 23:11: Zo, het tweede verkiezingsdebat is weer achter de rug. Op bepaalde punten toch wat duidelijkheid voor de kiezer en wat minder hakken op elkaar en minder CPB gedoe. Opmerkelijk en verheugend dat men elkaar voor de verandering eens liet uitpraten. Uiteraard is er weer even gemeten hoe de kijkers het debat hebben ervaren. Wie zijn de winnaars en wie hebben het minder goed of zelfs slecht gedaan? CarredebatMark Rutte wederom de winnaar met 23% en alle andere deelnemers aan het debat rond de 10%. Verliezer is duidelijk Rouvout met slechts 4%.

26 mei 20:00 uur: Mooi, er is weer een nieuwe peiling van DWDD, zeg maar Maurice de Hond.  De VVD verliest een zetel, de PvdA verliest er twee en het CDA wint weer een zetel. DWDD 26 mei: VVD 36, PVDA 29,  CDA 25,  PVV 16, GL 11, SP 11,  D66 9, CU 8, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0

25 mei 2010: Zo, er is weer een nieuwe peiling van NOVA. De eerste na het verkiezingsdebat op TV. Het effect van dat debat is minder zichtbaar in de peiling dan u zou verwachten. Het CDA wint 3 zetels, PvdA verliest 3 zetels en de VVD stijgt naar 37 zetels. De PVV blijft gelijk. NOVA: VVD 37, PVDA 30,  CDA 26,  PVV 17, GL 11,  D66 9, SP 11, CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Bron: Joop

Overigens heeft Balkenende nu ineens een heel ander antwoord gegeven op de vraag of de burger de bezuinigingen in de portemonnee gaan zoelen. Zondag was het antwoord nee en nu is het antwoord ja. BNR, Elsevier, FD en RTL Nieuws organiseren op woensdag 26 mei ‘Het Carré-Debat’. De lijsttrekkers van de grote partijen debatteren in een overvol Carré over de toekomst van de Nederlandse economie. Het is het enige debat in aanloop naar 9 juni dat zich volledig richt op het belangrijkste thema van deze Tweede Kamer-verkiezingen. ‘Het Carré-Debat’ is een unieke samenwerking tussen deze vier commerciële media en wordt live uitgezonden door BNR en RTL 4.

In het debat gaan Job Cohen, Jan Peter Balkenende, André Rouvoet, Femke Halsema, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Geert Wilders en Emile Roemer de strijd aan over hun oplossingen om Nederland door de crisis te loodsen en de gevolgen hiervan voor de portemonnee van de burger. Zo gaat demissionair premier Jan Peter Balkenende met PvdA-leider Job Cohen in debat over het verhogen van de eigen bijdrage in de zorg. Alexander Pechtold van D66 kruist de degens met PVV-voorman Geert Wilders over het verkorten van de WW, terwijl Cohen en VVD-lijsttrekker Mark Rutte in duel gaan over het thema belastingverhoging.

Ook de hypotheekrenteaftrek en het verhogen van de huren staan op de agenda. Hierover gaan Rutte, Balkenende en Pechtold in debat. Ook SP-leider Emile Roemer, GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema en Christen Unie-voorman André Rouvoet komen uitgebreid aan het woord in het debat dat wordt geleid door RTL Nieuws-anchor Rick Nieman. BNR-presentator Bas van Werven neemt de nabeschouwing van het debat voor zijn rekening. Hij doet dat met Elsevier-columnist Syp Wynia, RTL Nieuws-journalist Frits Wester, adjunct-hoofdredacteur FD Job Woudt, Hans Verbeek van de Haagse redactie van BNR en Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. ‘Het Carrédebat’ is het enige debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni dat zich volledig richt op het belangrijkste thema van deze Tweede Kamer-verkiezingen: de toekomst van de economie. ‘Het Carrédebat’ is een unieke samenwerking tussen de vier commerciële nieuwsmedia BNR, Elsevier, FD en RTL Nieuws Uitzending: ‘Het Carrédebat’, woensdag 26 mei bij BNR vanaf 20.00 uur en bij RTL 4 vanaf 20.30 uur. Het debat duurt tot 22.00 uur. Livestream BNR

23 mei 2010: Het eerste verkiezingsdebat zit erop. Samengevat veel gepraat, hakken op elkaar en weinig duidelijkheid. Eigenlijk niemand heel sterk, Job Cohen zwak. Mark Rutte zoals altijd, Jan Peter Balkenende in het midden en Wilders voor de one-liners. Zie ook: Tweede Kamerverkiezingen 2010: Stemr de Twitter Peiling by Mangrove Uitslag debat Het debat vormt de aftrap van de verkiezingscampagne ‘Wat Kiest Nederland’ van RTL 4, die op 23 mei begint en zijn finale beleeft tijdens de verkiezingen op woensdag 9 juni. Zie: Het Feest der Democratie: Live RTL Nieuws met Frits Wester en Rick Nieman in Melkweg Amsterdam

De vaste gezichten van de ‘Wat Kiest Nederland’-campagne zijn RTL Nieuws-journalist Frits Wester en anchor Rick Nieman. Bron: RTL 4

Zie ook: Tweede Kamerverkiezingen 2010: De Wereld Draait Door gaat Door Groene KieswijzerKlimaatkeuze – KiesKompas – KiesWijzerWereldStemwijzer – StemWijzer – Programmavergelijker OuderenKoppensneller – CPB en PBL Analyse – Programmavergelijker ZZP’ersDe Groene Ranglijst – WereldStemkaart

23 mei 2010: Zo, het eerste grote verkiezingsdebat op de televisie staat vanavond om 8 uur op het programma bij RTL4. Wat Kiest Nederland: Het Premiersdebat met Mark Rutte, Job Cohen, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders. De voorbeschouwing begint zondag 23 mei om 19.58 uur op RTL 4. RTL Nieuws-anchor Rick Nieman bespreekt met politici Marco Pastors en Naïma Azough, oud-commandant der Nederlandse strijdkrachten Dick Berlijn en acteur Huub Stapel het belang van televisie-debatten, leiderschap, presentatie en de kansen en risico’s van de deelnemers. Om exact 20.15 uur start het debat onderleiding van Frits Wester waarin Balkenende, Cohen, Rutte en Wilders onder meer zullen debatteren over integratie, economie, bezuinigingen en de hypotheekrente-aftrek. Ook kruisen de zwaargewichten de degens over thema’s als leiderschap en het premierschap.

22 mei 2010: Zo, het eerste verkiezingsdebat zit erop en zoals te verwachten was is de onduidelijkheid nog groter. Niets lijkt nog zeker, lijsttrekkers ontwijken antwoorden, kiezen min of meer stelling of komen weer terug op de wijze waarop zaken in het verkiezingsporgramma staan. Dat er dan nog iemand is die een winnaar gaat aanwijzen van dit debat had ik niet verwacht. Toch kom ik bij het Nederlands Debat Instituut de vrij duidelijk uitspraak “Balkenende wint eerste lijsttrekkersdebat” tegen.

We hebben ook weer een nieuwe peiling. Dit keer van NOVA. Het CDA krijgt een enorme dreun. VDD blijft groot en PvdA stabiel wint een beetje. Opvallend blijven de verschillen met de DWDD peilingen. Heb ze even onder elkaar gezet. NOVA: VVD 36, PVDA 33,  CDA 23,  PVV 18, GL 10,  D66 10, SP 8, CU 8, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Bron: Joop DWDD: VVD 37, PVDA 31,  CDA 24,  PVV 16, GL 11, SP 10,  D66 9, CU 8, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Bron: Joop

21 mei 2010: Zo, we hebben er weer wat stemwijzers bij. De WereldStemwijzer is online en er is een Programmawijzer over het ouderenbeleid. Voor de mensen die wel van een andere benadering houden is de Koppensneller het helemaal. We zetten alle stemwijzers en varianten daarop voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 -voor zover bij ons bekend- even voor u op een rij. Mochten er nog andere zijn, dan horen we dat graag.

Groene KieswijzerKlimaatkeuze – KiesKompas – KiesWijzerWereldStemwijzer – StemWijzer – Programmavergelijker OuderenKoppensneller – CPB en PBL Analyse – Programmavergelijker ZZP’ersDe Groene Ranglijst – WereldStemkaart

20 mei: Op verzoek van negen politieke partijen hebben het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de effecten van de verkiezingsprogramma’s op economie en milieu in beeld gebracht. De analyse laat zien dat elke voorgenomen beleidsmaatregel voordelen én nadelen heeft. De programma’s weerspiegelen de uiteenlopende keuzes die partijen voorstaan. De vandaag openbaar gemaakte publicatie ‘Keuzes in Kaart 2011-2015 – effecten van negen verkiezingsprogramma’s op economie en milieu’ presenteert de gevolgen van de partijprogramma’s voor de overheidsfinanciën, de koopkracht en de werkgelegenheid. Ook zijn analyses gemaakt op het gebied van bereikbaarheid, energie en klimaat, natuur, onderwijs, woningmarkt en zorg.

De grote lijnen zijn: alle partijen bezuinigen fors en versoberende sociale zekerheid. Meeste partijen bezuinigen op de zorg. Extra geld voor onderwijs, behalve bij VVD en PVV. Bijna alle partijen bezuinigen per saldo op veiligheid. Met uitzondering van VVD en SGP bezuinigen alle partijen op defensie. De SGP is de enige partij die meer geld uittrekt voor milieu-uitgaven. Met uitzondering van de VVD verhogen alle partijen de lasten op milieu. De VVD en de PVV korten duidelijk meer dan de andere partijen op internationale samenwerking. Koopkracht en WinstOnder de categorie overig vallen tal van posten.

Zeven partijen bezuinigen op de publieke omroep. Alleen PvdA en SP doen dat niet. De SP en GroenLinks trekken per saldo extra geld uit voor cultuur, D66 houdt de cultuuruitgaven constant, terwijl de overige partijen allemaal bezuinigen op cultuurbeleid en/of subsidies. CDA, SP, VVD, PVV, ChrU, D66 en SGP bezuinigen allemaal op inburgering – ofwel door het beleid aan te passen, ofwel door de inburgeraars zelf meer te laten bijdragen aan de kosten.

Omdat het CPB deze keer geen gedetailleerde koopkrachtberekeningen maakt, kan in deze analyse ook niet kwantitatief iets worden gezegd over de gevolgen voor de inkomensverdeling. Alle partijen reduceren de uitstoot van broeikasgassen, al is de daling bij de voorstellen van VVD en PVV duidelijk minder dan die bij de andere partijen – bij GroenLinks is de daling het grootst. Uitgezonderd VVD en PVV brengen alle partijen de uitstoot van broeikasgassen vooral terug door vergroting van het aandeel hernieuwbare energie. GroenLinks wil kolencentrales sluiten door de kolenbelasting te vertienvoudigen, waardoor het gebruik van kolen drie keer zo duur wordt. CDA, VVD, PVV en SGP willen een nieuwe kerncentrale mogelijk maken.

De PvdA realiseert broeikasgasreductie in de energiesector vooral met een heffing op de lozing van restwarmte en door de vrijstelling van de brandstofbelasting voor kolen- en gascentrales op te heffen. Door de voorstellen van VVD en PVV daalt het aandeel hernieuwbare energie licht in vergelijking tot het basispad; de voorstellen van alle andere partijen leiden tot een stijging van het aandeel hernieuwbare energie. PVV en VVD schaffen de sde-subsidie af, de andere partijen kiezen voor een hybride leveranciersverplichting voor hernieuwbare energie zodanig dat het aandeel hernieuwbare energie toeneemt.

De sde-subsidie wordt in die voorstellen vervangen door financiering via een opslag op het elektriciteits- en aardgastarief voor eindgebruikers.Daarnaast komt er een verplichting waarbij het aandeel van hernieuwbare energie geleidelijk wordt verhoogd. Met uitzondering van GroenLinks en D66 verminderen deze partijen de uitgaven van de rijksoverheid door de nog niet aangegane verplichtingen van de sde-regeling te financieren via de opslag van het energietarief. CDA en SGP willen hernieuwbare energie mede realiseren door aankoop van hernieuwbare energie (certificaten) in het buitenland. Hierdoor liggen de kosten voor hernieuwbare energie bij deze partijen lager.

CDA, PvdA, D66 en ChrU verhogen het verplichte aandeel van biobrandstoffen in motorbrandstoffen voor verkeer van 10% naar 14%. 19 mei 2010: Zo, de VVD zit in een sterk stijgende lijn en komt in de nieuwste peiling van DWDD op 37 zetels, de PvdA verliest één zetel en de glijvlucht van het CDA zet door. Het lijsttrekkersdebat van het NOS-Radio-1-journaal is verschoven naar komende vrijdag 21 mei van 16.30 tot 18.30 te beluisteren op Radio 1 en te bekijken op het digitale themakanaal Politiek 24. Aan het debat doen alle partijen mee die nu in de Tweede Kamer zitten, behalve de PVV. De agenda van PVV-leider laat het niet toe om aanwezig te zijn. VVD 37, PVDA 31,  CDA 24,  PVV 16, GL 11, SP 10,  D66 9, CU 8, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Bron: Joop

16 mei 2010: Zo, de nieuwste peiling van NOVA is binnen en daar blijft de PvdA de grootste, direct gevolgd door VDD. Eigenlijk vrij weinig verschil met de peiling van DWDD. 13 mei 2010: Nieuwe peiling en de eerder in gang gezette tendens gaat door. VVD voor het eerst de grootste met 34, PvdA volgt op 32 en CDA zakt verder weg naar 26. PVV verliest meer en meer zetels. VVD 34, PVDA 32,  CDA 26,  PVV 16, GL 11, D66 10, SP 10,  CU 7, SGP 2, PvdDieren 2, TON 0 Bron: Peil.nl

11 mei 2010: Op donderdag 20 mei presenteren het Centraal Planbureau en het Planbureau van de Leefomgeving hun gezamenlijke analyse van de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010. Klimaatkeuze

10 mei 2010: Geweldig. We hebben er weer een kieswijzer bij. De initiatiefnemers claimen zelfs dat deze hulp bij de verkiezingen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kieswijzer glashelder is. Na de Stemwijzer, Kieskompas, Stemmetracker, Groene Kieswijzer is het nu tijd voor Klimaatkeuze. Zie: Tweede Kamerverkiezingen 2010: Klimaatkeuze nu online

9 mei 2010: Milieu en natuur zijn onderwerpen waarvan u natuurlijk graag wilt weten hoe de standpunten zijn van de verschillende politieke partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010. De Groene KieswijzerDe politiek heeft grote invloed op natuurbescherming, duurzaamheid en de kwaliteit van het milieu. De Groene Kieswijzer geeft snel inzicht in de groene standpunten van de politieke partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en helpt je bij het maken van de partijkeuze op 9 juni.

8 mei 2010: Tijd voor de laatste NOVA peiling, die altijd net tot een wat andere zetelverdeling komt dan Maurice de Hond. Bij NOVA blijft de PvdA de grootste met 33, de VVD volgt met 31 en het CDA zakt steeds verder weg naar 27.  Een ouderwetse strijd tussen links (PvdA) en rechts (VVD) met het CDA op een zijspoor zit er dus dik in. Lijkt mij op zich vrij logisch na Balkenende I, II, III en IV. PVDA 33,  VVD 31, CDA 27,  PVV 18, D66 12, SP 9, GL 9, CU 8, SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 Bron: Joop

6 mei 2010: Zo, we zijn weer toe aan een nieuwe peiling. Dit keer weer van Maurice de Hond. De VVD blijft stijgen is is nu op gelijke hoogte met de PvdA. Beiden op 33. PVDA 33,  VVD 33, CDA 30,  PVV 17, D66 11, SP 10, GL 10, CU 6, SGP 2, PvdDieren 1, TON 0 Bron: Joop

Stemwijzer Tweede Kamer3 mei 2010: Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) presenteert op vrijdag 7 mei in Den Haag de nieuwe StemWijzer. Namens de meeste partijen zijn hierbij de lijsttrekkers andere partijprominenten aanwezig, onder wie demissionair premier Jan Peter Balkenende en Job Cohen. Vanachter de laptop beantwoorden de politici de 30 stellingen van de StemWijzer waarbij het weer spannend wordt of zij bij de juiste partij uitkomen.

De StemWijzer wordt getest door: Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Harry van Bommel (SP), Edith Schippers (VVD), Jolande Sap (GroenLinks), Ed Anker (ChristenUnie), Gerard Schouw (D66), Marianne Thieme  (PvdD), Kees van der Staaij (SGP) en Arthur van der Putte (TON). Opvallende afwezige is de PVV; in een reactie heeft de partij laten weten “hiervoor geen tijd te hebben”. 30 april 2010: Zo, we zijn weer toe aan een nieuwe peiling. Dit keer van NOVA. Ook een mooie analyse erbij van Politicoloog Andre Krouwel en de conclusie is volgens mij in lijn met

49 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  24 februari 2010 om 11:03 | Permalink

  Polifeeds is dé politieke verzamelsite van Nederland. Het doel is om al het politieke nieuws, zoals naar buiten gebracht door de partijen en partijleden zelf, op één plek bij elkaar te brengen en makkelijk doorzoekbaar aan te bieden.

  Op dit moment is er een wildgroei gaande van politieke informatiestromen. Denk aan politieke sites, blogs en twitter-accounts. Een kakafonie aan politieke uitingen en meningen waar moeilijk structuur in te vinden is. Polifeeds schept orde in deze chaos en brengt de informatiestromen bij elkaar, slaat ze op en categoriseert ze zodat u kunt zoeken op partij, functie, provincie, stad of een combinatie hiervan.

  Wat polifeeds uniek maakt is dat u uw zoekopdrachten kunt opslaan. Elke zoekopdracht levert namelijk zelf ook een RSS-feed op die u kunt gebruiken in uw RSS-feed lezer. Als u geen RSS-feeds gebruikt kunt u, als u zich aanmeldt op de site, de zoekopdrachten opslaan in uw account en later nog eens bekijken. Elke keer dat u kijkt zal de informatie in uw opgeslagen feed weer zijn geactualiseerd! Dus als u bijvoorbeeld op de hoogte gehouden wilt worden over wat de PvdA in Amsterdam te melden heeft over de Noord-zuidlijn, of wat VVD Kamerleden zeggen over belastingen dan kan dat.

 2. Erik van Erne zegt:

  28 februari 2010 om 13:48 | Permalink

  Rondom 10: Intimidatie in Almere door PVV-aanhang

 3. Erik van Erne zegt:

  28 februari 2010 om 14:21 | Permalink

  De Rotterdamse PvdA-fractie is vóór de bouw van nieuwe kolencentrales terwijl de meerderheid van haar achterban, namelijk 55 procent, vindt dat de PvdA tegen zou moeten zijn. Dat blijkt uit deze poll van het onderzoeksbureau Synovate, dat in opdracht van Greenpeace de mening van Rotterdamse kiezers peilde over nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte.

  Slechts 10 procent van de PvdA-stemmers is het wel eens met het standpunt van de partij. Uit de poll blijkt verder dat ook potentiële kiezers van andere partijen vinden dat hun partij tegen de bouw van nieuwe kolencentrales zou moeten zijn.

 4. Erik van Erne zegt:

  2 maart 2010 om 11:39 | Permalink

  De totale vergoeding voor raadsleden bedroeg vorig jaar 91,2 miljoen euro, bijna 10% meer dan in 2007. http://tinyurl.com/yzxw3gn

 5. Erik van Erne zegt:

  31 maart 2010 om 07:54 | Permalink

  ‘Balkenende doet pijn in je brein’

 6. Pim P Stegenga zegt:

  1 april 2010 om 11:23 | Permalink

  Rekeningrijden, efficiënt en goedkoop

  Ieder jaar bij de verplichte APK dient de keurende instantie de kilometerstand in bij de belasting en die verstuurt een aanslag.

  Spitsheffing zinloos. Iemand die de spits kan mijden, zal hij dat uit zich zelf wel doen.

  Geen dure kastjes in de auto waarmee ook de privacy gevoeligheid verdwijnt.

  Bezitters van een nieuwe auto, die nog niet APK gekeurd kan worden kan, na opgave gereden kilometers aan de belasting, een aanslag verwachten. Ietwat fraudegevoelig, maar komt vanzelf aan ‘t licht als de auto wèl APK plichtig is.

 7. Erik van Erne zegt:

  2 april 2010 om 09:31 | Permalink

  Verkiezingsconference Stemming 3 door Freek de Jonge

  Caberetier Freek de Jonge gaat, net als in 2003 en 2006, een verkiezingsconference houden. Hij doet dit aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen, aansluitend op het lijsttrekkersdebat. De titel wordt De Stemming 3. Vanaf 27 mei begint de cabaretier met het inspelen van De Stemming 3 in het Compagnietheater in Amsterdam. Daar zal hij tot en met 8 juni dagelijks staan met zijn voorstelling.

  De VPRO zendt de conference van 8 juni rechtstreeks uit op de televisie.

 8. Erik van Erne zegt:

  12 april 2010 om 14:50 | Permalink

  Waarom ik Kamerlid wil worden voor GroenLinks door Liesbeth van Tongeren Greenpeace

  Ongelofelijk slechte uitleg waarom je nou in de Tweede Kamer wil en specifiek waarom voor GroenLinks. Nou past dat wel mooi bij GL. Kom daar zelden iets duidelijks tegen en men heeft bij GroenLinks nog helemaal niet door dat praten over een beter milieu en een groen beleid heel wat anders is dan het uitvoeren.

  Als voorbeeld moge dienen: Het GroenLinks pand in Utrecht en de wijze waarop men bij GroenLinks reageert op het feit dat men zelf nou niet echt als voorbeeld kan worden gezien.

  Past ook mooi bij Femke Halsema die om één of andere ego-trip reden meent dat er voor haar een uitzondering moet worden gemaakt, zodat ze nog een keer lijsttrekker kan worden. Omdat ze het de vorige verkiezingen zo goed heeft gedaan? Of, ja waarom eigenlijk? Volgens mij kan Liesbeth het zo overnemen. Succes in elk geval.

 9. Johan Benner zegt:

  14 april 2010 om 11:34 | Permalink

  Betalen wij nog niet genoeg aan de auto. Wanneer is het eigenlijk genoeg?

 10. Arne V zegt:

  14 april 2010 om 17:12 | Permalink

  Er is al een nieuwe stemwijzer voor de aankomende verkiezingen: http://www.stemhok.nl/artikelen/stemwijzer-stemhok-stemadvies

 11. Erik van Erne zegt:

  14 april 2010 om 18:59 | Permalink

  @Arne V

  Wat een belachelijke stemwijzer. Dat zou satirisch moeten zijn? Dat zou gemaakt zijn door journalisten? Gelukkig onderschat Stemhok het onderscheidingsvermogen van de lezer niet.

  Stemhok doet op satirische wijze verslag van de politieke ontwikkelingen in Nederland en in het bijzonder van de komende campagnes voor de kamerverkiezingen. De redactie werkt volgens journalistieke beginselen van onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid in berichtgeving, analyse en opinie. Wij onderschatten daarbij echter niet het onderscheidingsvermogen van de lezer. De redactie bestaat uit journalisten en andere mensen met een creatieve en kritische blik op het Haagse steekspel om de macht. Stemhok is niet verbonden aan een politieke partij of een andere organisatie en heeft geen commerciële doelstelling.

 12. Erik van Erne zegt:

  7 mei 2010 om 14:47 | Permalink

  Tekstkwaliteit weblogs lijsttrekkers beneden peil

  Uit onderzoek van de BesteWebpoliticus en communicatiebureau Hendrikx Van der Spek blijkt dat de weblogs van Nederlandse lijsttrekkers nauwelijks te lezen zijn. De blogs nodigen de lezer niet uit: ze zijn te lang en zelden aansprekend of inspirerend. Nieuwkomer Emile Roemer heeft de beste blog. De andere lijsttrekkers moeten nog even terug naar de schrijftafel.

  Cohen: te veel en te warrig – Pechtold: de ‘En-ziekte’ – Halsema: wollige beleidstaal – Van der Staaij: telegramstijl – Roemer: fris en aansprekend – Wilders, Balkenende, Rutte, Verdonk en Rouvoet hebben helemaal geen weblog.

 13. Erik van Erne zegt:

  11 mei 2010 om 10:50 | Permalink

  StemWijzer weert CO2-opslag

  De Stichting CO2isNee is boos op de StemWijzer. De stichting beweert dat de StemWijzer een stelling over CO2-opslag heeft geweerd, terwijl deze hoorde bij de meest gewaardeerde stellingen.

 14. Hansa zegt:

  20 mei 2010 om 21:23 | Permalink

  Nu eten Nederlanders brood met kaas, maar de tijd komt dat ze brood met water zullen eten.En niet meer aangesloten zullen zijn bij een zorgverzekering omdat ze geen geld over houden om eten, zorg wordt luxe.Bejaarden zullen slapen in eigen poep als het aan rechts ligt, want de meeste medewerkers zijn allochtonen.Die veelmeer begrip en respect hebben voor ouderen.De heden daagse politiek is niet voor jan de arbeider maar voor de rijken in eigenbelang .Ik ben niet voor links en ook niet voor rechts, maar voor een sociaal land waar mensen samen kunnen leven werken en samen bouwen.

 15. Erik van Erne zegt:

  22 mei 2010 om 10:31 | Permalink

  Balkenende wint eerste lijsttrekkersdebat
  Het eerste lijsttrekkersdebat op Radio 1 is gewonnen door Jan Peter Balkenende van het CDA. Cohen was te onzichtbaar en vrijwel alleen aan het woord om zichzelf en zijn partij te verdedigen. Mark Rutte maakte een scherpe en aanvallende indruk die soms niet premierwaardig was. De debatthema’s waren af en toe ongelukkig gekozen door de NOS in de zin dat er nauwelijks een meningsverschil bestond waardoor bepaalde debatten niet goed uit de verf kwamen. De principes van gelijke wapenen werden door de presentatoren niet altijd goed gewaarborgd.

  Balkenende werd in het eerste debat direct geconfronteerd met Rutte (VVD) en Cohen (PvdA). Vooral in dit eerste belangrijke debat nam hij direct het initiatief en opende de aanval op Rutte over de hypotheekrenteaftrek en verweet zijn partij niet duidelijk te zijn over dit punt. Zelf nam hij scherp stelling: “zolang ik leider van het CDA ben, wordt er niet aan de hypotheekrenteaftrek gezeten”. Om daar aan toe te voegen: “bij de VVD is het in ieder geval geen breekpunt horen we nu”. Vervolgens drukte hij Cohen in de hoek over de eigen bijdrage in de zorg door te stellen: “het CDA kiest voor een vaste eigen bijdrage, u kiest voor een systeem waar je 200 tot 600 Euro gaat betalen, waarom?” Cohen antwoordde hierop dat het PvdA verkiezingsprogramma op dit punt gisterochtend nog was bijgesteld, wat tot felle aanvallen van zowel Balkenende als Rutte leidde. Deze laatste vroeg spottend wanneer het definitieve verkiezingsdebat van de PvdA verwacht kon worden. In de rest van het debat bleef deze tendens overeind. Balkenende bleef in de aanval en maakte geen fouten. Cohen kreeg het vooral in het debat over integratie en veiligheid zwaar te verduren. Mark Rutte opende vol de aanval en verweet hem aan de hand van verschillende voorbeelden verkeerde keuzes tijdens zijn burgermeesterschap te hebben gemaakt. Cohen zat lange tijd in de verdediging en wist op geen enkel moment het initiatief over te nemen door een eigen punt te maken of een tegenaanval op Rutte te openen. Rutte was wel dusdanig fel en hard in zijn oordeel dat de vraag gesteld kan worden of hij als serieuze kandidaat-premier over kwam. Eén keer werd Cohen niet geholpen door één van de presentatoren wanneer dit wel had gemoeten. Na de zoveelste aanval van Rutte kreeg Thieme het woord waardoor Cohen zich niet direct kon verdedigen. Dit had niet mogen gebeuren.

  In het radiodebat was gekozen voor een formule waarin soms 3 of 4 lijsttrekkers tegenover elkaar werden gezet en er werd over 6 verschillende thema’s gedebatteerd. Helaas bleken sommige thema’s minder interessant wegens een gebrek aan meningsverschil. Vooral het debat over onderwijs liep vast in het feit dat Halsema en Pechtold tot de conclusie kwamen dat zij het bijzonder eens met elkaar waren. Dit was een nadeel voor beiden. Immers in een debat wordt je standpunt vooral duidelijk doordat je het afzet tegen het standpunt van een ander. Ook de presentatoren hadden de thema’s scherper kunnen poneren. Ze stelden soms goede en scherpe vragen maar lieten de lijsttrekkers te vaak hun gang gaan waardoor het een parade werd van kernboodschappen van de verschillende partijen. Dit had voorkomen kunnen worden door scherpere stellingen te poneren en geen algemene thema’s.

  Tot slot was het vanuit democratisch- en debatperspectief buitengewoon teleurstellend dat Geert Wilders niet aanwezig was ‘vanwege een andere afspraak’. De lijsttrekker van nota bene één van de grootste partijen van ons land moet een wel heel zwaarwegende reden hebben om verstek te laten gaan bij een verkiezingsdebat. Door zijn afwezigheid ontneemt hij de kiezer de kans om zijn standpunt te horen en kritisch te toetsen. Het lijkt ons dat Wilders de kiezer hier een uitleg verschuldigd is. Nederlands Debat Instituut

 16. frans zegt:

  23 mei 2010 om 22:38 | Permalink

  Het wordt hoog tijd dat er hier in dit land eens andere managers aangesteld worden want ik ben spuugzat van die rand-debielen die met hun grote bek alles beloven en je vervolgens als een nsb,er in je rug afmaken …bah!
  Je raad het misschien al ..IK STEM NIET !!!

 17. Erik van Erne zegt:

  24 mei 2010 om 10:28 | Permalink

  Buitenhof: Mark Rutte over de mogelijke VVD-premier Neelie Kroes

 18. Erik van Erne zegt:

  24 mei 2010 om 11:12 | Permalink

  Rommelig RTL4 Premiersdebat kent geen overtuigende winnaar

  Het eerste televisiedebat van deze verkiezingen was regelmatig een rommelige vertoning waar de kiezer maar zelden inhoudelijk verder werd geholpen bij het maken van een keuze op 9 juni. Gespreksleider Frits Wester trad niet altijd even objectief en sterk op. Rutte en Balkenende kwamen het sterkste uit de strijd. Cohen verloor en Wilders schond een elementaire debatregel.

  Verkiezingsdebatten hebben als doel de kiezer te helpen bij het maken van een inhoudelijke keuze. Met name tijdens de eerste helft van dit debat werd de inhoud echter weggedrukt door een kakofonie. Zelden kreeg een lijsttrekker de kans om een paar volzinnen uit te spreken en van het uitwisselen en toetsen van argumenten was nauwelijks sprake. Frits Wester had regelmatig geen controle op het gesprek en voerde geen consequente lijn. Verschillende keren volgde hij niet de spreekvolgorde die hij eerder had aangekondigd wat storend is voor met name de deelnemers aan het debat. Het kwam de eerlijkheid (het equal arms principe) en de duidelijkheid niet ten goede. Kwalijker was dat hij op onverwachte momenten bijna deelnemer werd aan het debat door lijsttrekkers te confronteren met onverwachte vragen. Het meest opvallend was het moment toen hij Cohen vroeg hoe de nieuwe inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorg er nu precies uitzag bij de PvdA. Cohen beleefde een uiterst zwak moment toen hij het antwoord schuldig moest blijven. De vraag is echter of de gespreksleider dit soort vragen hoort te stellen tijdens een debat. Het antwoord is nee. Een gespreksleider moet zich beperken tot het faciliteren van het debat tussen de lijsttrekkers. Door inhoudelijk in het debat te treden beïnvloedt de gespreksleider het debat op een manier die onwenselijk is. Geen enkele andere lijsttrekker werd bijvoorbeeld gevraagd een gedetailleerd cijfer te noemen. Dat kan als oneerlijk worden uitgelegd. Een ander storend element tijdens het debat waren de doorlopende applausmachines van de verschillende partijdelegaties. Politici zijn geen artiesten die optreden en toegejuicht moeten worden. Los daarvan is het ook geen oprecht applaus maar ingestudeerd. Het voegt dus ook niets toe.

  Job Cohen begon het debat zelfverzekerder dan het Radio 1 debat van afgelopen vrijdag. Toch was hij debattechnisch de verliezer. In zijn zelf gekozen één op één debat met Geert Wilders zat hij zelf grotendeels in de verdediging en viel de ergernis van zijn gezicht af te lezen. Beiden zijn niet sterk tijdens een debat. Maar ook op andere momenten ontbrak het hem met name aan snelheid van reactie. Bij meerdere vragen van zijn opponenten en van Frits Wester haperde hij en was zijn antwoord onduidelijk.

  Geert Wilders was zoals zo vaak sterk in zijn oneliners. Zo sprak hij Cohen toe met; ‘als u belooft wat u met Nederland gaat doen wat u met Amsterdam heeft gedaan dan is dat geen belofte maar een dreigement’. Balkenende werd voor het blok gezet met de vraag of hij kon leven met een land waar meer moskeeën staan dan kerken. Dit alles werd echter teniet gedaan door het moment dat Wilders bij zijn één op één debat met Cohen wegliep terwijl zijn opponent nog aan het woord was. Dit kan als een symbool gezien worden van de desinteresse die Wilders vaker toont voor zijn opponenten. Hij formuleert zijn mening scherp en sterk en is niet geïnteresseerd in het standpunt van de ander. Vanuit debatperspectief is dit onacceptabel.

  Mark Rutte en Jan Peter Balkenende leverden de beste debatprestatie. Beiden oogden zelfverzekerd en het beste in staat om snel en scherp op hun opponenten te reageren. Met name hun onderlinge debatten waren interessant. Zowel over de hypotheekrente afrek als over het premierschap waren zij aan elkaar gewaagd. Zo viel Balkenende Rutte scherp aan op het feit dat hij eventueel Neelie Kroes naar voren zou schuiven als premier wanneer het een complex kabinet zou worden. ‘Een echte leider staat ook voor een moeilijke opgave’ beet hij Rutte toe. Rutte antwoordde echter ook scherp door te stellen dat een echte leider op de plek gaat zitten waar hij het beste kan dienen. Bron: Nederlands Debat Instituut

 19. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2010 om 19:59 | Permalink

  Rutte sterkst in duidelijk Carré-debat

  Mark Rutte van de VVD presteerde sterk in het Carré-debat. Zo wist hij, door Balkenende te verwijten politieke woekerpolissen te verkopen, de aandacht af te leiden van de “breekpuntkwestie” omtrent de hypotheekrenteaftrek.

  Het derde televisiedebat bood acht lijstrekkers een goede mogelijkheid om hun standpunten en verschillen duidelijk te maken voor de kiezer. Onder de charismatische leiding van Rick Nieman (RTL) lukte het, naast Rutte, ook Halsema en Roemer om zich positief te onderscheiden van de rest. Bij Mark Rutte was dit vooral in het debat over de belastingen. Roemer was de verrassing door de humorvolle en duidelijke wijze waarop hij zich in de debatten mengde. Halsema bleef rustig en koos duidelijk haar moment, met name in het debat over de woningmarkt. Hier koos GroenLinks expliciet voor de toekomst in tegenstelling tot andere partijen. Cohen was niet zo zwak als in de voorgaande debatten maar haperde wederom op diverse punten waarop hij eerder ook niet sterk opereerde.

  Het Nederlands Debat Instituut was nauw betrokken bij het bedenken en ontwikkelen van het uiteindelijke debatconcept. Er is gekozen voor een concept dat afweek van eerdere debatten. Onder andere door het werken met beschermde spreektijden, slechts vier lijsttrekkers tegenover elkaar plaatsen per debat en de inzet van een sterke debatleiding. Hierdoor werden de ‘equal arms’ in het debat gewaarborgd. De debatleider waakte ervoor dat de politici niet door elkaar heen praatten en paste het principe van hoor- en wederhoor consequent toe. Hierin excelleerde presentator Rick Nieman. De controversiële stellingen dwongen de lijsttrekkers zich concreet uit te spreken, zonder van het onderwerp af te dwalen. Dit zorgde voor een helder debat en dat werkte prettig voor de kiezer. Dit kwam met name goed naar voren bij het debat over hervorming van de woningmarkt. Toen Pechtold een aanval plaatste op Rutte over zijn leiderschap en Neelie Kroes aanhaalde, kreeg Rick Nieman hem snel weer terug bij het onderwerp.

  Door het concept werd alle lijstrekkers een optimale mogelijkheid geboden zich te onderscheiden. Rutte deed dit goed door zowel de kernboodschappen van de VVD te benoemen als de andere partijen aan te vallen. Roemer koos voor korte, krachtige en bij vlagen humoristische bijdragen om de standpunten van de SP duidelijk te maken. Daarmee won hij de sympathie van de kijker en het publiek. Minder sterk waren Pechtold en Balkenende. Het lukte ze niet om thema’s te agenderen of het debat naar zich toe te trekken. Wilders, Cohen en Rouvoet waren het zwakste. Nederlands Debat Instituut

 20. Erik van Erne zegt:

  31 mei 2010 om 20:02 | Permalink

  BOVAG-RAI debat: Politiek sterk verdeeld over aanpak files

  De automobilist blijft voorlopig nog in het ongewisse daar waar het de aanpak en bestrijding van de files betreft. Dat is de belangrijkste conclusie die RAI Vereniging en BOVAG trekken na het BOVAG-RAI Verkiezingsdebat vanmiddag in de Pulchri Studio te Den Haag.

  Onduidelijk blijft wat er met de kilometerprijs gaat gebeuren. Het merendeel van de partijen laat een vorm van beprijzen terugkomen in haar programma’s en een klein aantal partijen, waaronder de SP en VVD, blijft mordicus tegen. Dit terwijl de kiezer, zo liet Kieskompas.nl weten, de noodzaak voor een vorm van beprijzen voor het gebruik van de weg in meerderheid wel ziet zitten.

  SP liet bij monde van Paulus Jansen weten een eenvoudiger alternatief voor de kilometerprijs te zien in het verhogen van de brandstofaccijns in samenwerking met de buurlanden. In een reactie daarop laat Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG, weten: “Als er in Europa nou iets moeilijk is, dan is het wel afspraken maken over grensoverschrijdende belastingen.”

  “BOVAG en RAI Vereniging zijn er nog steeds van overtuigd dat we de kilometerprijs hard nodig hebben om de files terug te dringen. Knelpunten aanpakken is hard nodig maar niet voldoende”, vult Peter Janssen, directeur RAI Vereniging, aan.

  Zo staan de volledige afbouw van zowel BPM (aanschafbelasting op nieuwe personenauto’s) als de MRB (motorrijtuigenbelasting) zwaar op de tocht. Met name de BPM is in Europees perspectief nauwelijks meer houdbaar en leidt tot significant hogere nieuwprijzen voor personenauto’s in ons land.

  De aandacht voor de elektrische auto is tanende. Waar een aantal maanden geleden de politiek nog volop interesse had voor deze vorm van aandrijving lijkt de focus nu meer naar alternatieve milieuvriendelijke aandrijfvormen te gaan, zoals biobrandstoffen, biogas, aardgas en waterstof. Het lijkt erop dat het besef is doorgedrongen dat elektriciteit als ‘brandstof’ voor de auto een langere aanloop behoeft dan eerder verwacht en een integraal deel wordt van de brandstoffenmix. “We merken dat de partijen in woord wel de liefde voor de elektrische auto belijden, maar dat het ontbreekt aan visie en daadkracht. Daarom is het Formule E-team, waarin BOVAG en RAI Vereniging enthousiast participeren, een belangrijk instrument om de introductie van de elektrische auto in Nederland in een stroomversnelling te krijgen,” aldus beide voormannen. Bron: RAI

 21. Salute zegt:

  31 mei 2010 om 20:15 | Permalink

  De politiek is alleen maar bezig met zichzelf en niet met het landsbelang. Tijdens de verkiezingsperiode, maar ook in de kamer, zijn de Politice alleen maar bezig elkaar vragen te stellen en elkaar dwars te zitten in plaats van beleid te formulieren of wetten aan te passen om de vele problemen waarin ons land verkeert op te lossen. De burger mag kiezen , maar daar wordt vervolgens niet meer naar geluisterd, zodran de verkiezinmgen voorbij zijn. Met andere woorden, onze parlementaire democratie is eigenlijk bankroet en bestaat niet meer.

 22. Hans zegt:

  31 mei 2010 om 20:28 | Permalink

  Onze parlementaire democratie bestaat eigenlijk niet meer, al probeert de Politiek ons dat wel wijs te maken.De politiek alleen maar bezig met zichzelf en niet met het landsbelang. In de kamer zijn de Politici alleen maar bezig elkaar vragen te stellen en elkaar dwars te zitten in plaats van beleid te formulieren of wetten aan te passen om de vele problemen waarin ons land verkeert,op te lossen. Tijdens de verkiezingsperiode mag de burger kiezen, maar daar wordt vervolgens niet meer naar geluisterd, zodra de verkiezingen voorbij zijn.

 23. ap zegt:

  1 juni 2010 om 23:58 | Permalink

  ik heb stemwijzer gedaan …en er komt uit dat ik pvv, pvda of sp stemgevoelig ben ….nu ben ik nog niks wijzer..zal ik maar voor het uiterlijk gaan dan …wie o wie

 24. Erik van Erne zegt:

  5 juni 2010 om 12:29 | Permalink

  Juiste antwoord is: VVD wil minder Antillianen toelaten http://goo.gl/Nqov

 25. hanneske zegt:

  7 juni 2010 om 14:00 | Permalink

  Ik vind het zo langzamerhand wel grappig dat de nederlandse burger zich zo aan het twijfelen laat brengen door propaganda en media. De meeste mensen weten heel goed hoe ze nederland het liefst zouden zien. Toch veranderd er ondanks dat al heel lang niets omdat de nederlandse burger zich laat manipuleren door machtstrijders en mensen die graag baasje spelen.
  “zo slecht heeft Nederland het niet gedaan want we hebben bijna de laagste staatschuld van europa. Dan denk ik, “daar heb je weer zo’n onwetende. De staat heeft idd bijna het minste schuld. De burger meer als in welk eu land dan ook.

 26. Erik van Erne zegt:

  8 juni 2010 om 07:49 | Permalink

  Femke Halsema GroenLinks debatteert het beste bij EenVandaag debat

  Wanneer de standpunten van alle deelnemende partijen aan het zoveelste debat inmiddels wel duidelijk zijn komt het er op aan wie het beste in staat is de regie over de inhoud te voeren en de zwakke plekken van de tegenstander te benoemen. Op basis van deze criteria won Femke Halsema vanavond het EenVandaag debat.

  Het debat liet verder zien dat Cohen groeit in zijn rol, Rutte ondanks verschillende aanvallen niet in gevaar kwam en Balkenende geen doorstart wist te maken. De opzet van het debat en de gespreksleiders boden niet alle deelnemers een gelijke kans.

  Halsema blonk uit in het sturen op de inhoud en het ‘framen’ van haar opponenten. In het eerste debat over de sociale zekerheid gebruikte zij het recente akkoord tussen werkgevers en werknemers zowel tegen de SP als tegen de VVD. Zij stelde vast dat dit akkoord positief is en wreef Roemer en Rutte in dat hun standpunten redelijke compromissen als deze in de weg staan. Rutte stelde zij herhaaldelijk de vraag op hij niet blij was met het akkoord. Uiteindelijk moest deze dit toegeven.

  Tijdens het tweede debat over de Islam wist zij, na lang stil te zijn geweest tijdens de gebruikelijke felle confrontatie tussen PVV, VVD en de PvdA, rust te creëren en sympathie te winnen door te stellen dat het tijd werd te stoppen met roepen en te beginnen met handelen. Vervolgens nam zij de ruimte om een uitgebreide aanval op Wilders te openen. Niemand durfde te interrumperen. In het laatste debat over de bezuinigingen plaatste zij de meest gerichte aanval op Rutte door hem te verwijten dat hij niet durft te staan voor de harde kanten van zijn voorgestelde beleid. Dit vond zij onwaardig voor een kandidaat-premier. Het was een slimme manier om de kijker met een andere bril naar Rutte te laten kijken.

  Overigens kwam Rutte tijdens het gehele debat niet één keer echt in gevaar. Zijn gunstige stand in de peilingen indachtig koos hij deze keer een verdedigende strategie en wist hij met flair en zelfvertrouwen de aanvallen van zich af te slaan.

  Het aangekondigde slotoffensief van Balkenende was tijdens dit debat nergens zichtbaar. In tegenstelling tot zijn gerichte en succesvolle aanvallen in met name het Radio 1-debat en het Premiersdebat wist hij zich vanavond op geen een moment echt te profileren. Zijn mededeling dat het CDA niet links, niet rechts maar de gulden middenweg vertegenwoordigt kwam weinig overtuigend over.

  Bij Job Cohen was duidelijk zichtbaar dat hij inmiddels ‘vlieguren’ heeft gemaakt tijdens de vele debatten. Met veel meer zelfvertrouwen dan tijdens eerdere debatten profileerde hij zich als de kandidaat-premier van ‘alle Nederlanders’. Tijdens zijn één-op-eendebat met Wilders liet hij zich deze keer niet provoceren. Het was vervelend dat hij ook deze keer geen gelijke spreektijd als Wilders kreeg van de gespreksleiding. Ook op andere momenten was hij aanwezig met gerichte vragen en aanvallen op andere partijen.

  Emile Roemer genoot wellicht iets te veel van zijn tweede grote debat. Met een paar mooi ingestudeerde citaten (tegen Rutte: ‘de broos herstellende economie is als een klein plantje. Die moet je water geven en niet met een snoeischaar te lijf gaan!’) genoot hij zelf minimaal zo veel van zijn oneliners als de kijker wat zijn opmerkingen aan kracht deed inboeten. Daarnaast was zijn inhoudelijk bijdrage beperkt.

  Geert Wilders werd door het EenVandaag panel uitgeroepen als winnaar. Dit is voor een goed deel te verklaren door zijn talent om helder en overtuigend zijn standpunten af te zetten tegen anderen. Maar de opzet van het debat bood hem ook een onevenredig grote kans om zijn punten te maken. Tijdens het tweede debat werd gedebatteerd over de stelling; ‘De Islam in NL moet een halt toe worden geroepen’. De PVV is van de debatterende partijen de enige verdediger van deze stelling. Het hele debat draaide dan ook om Wilders waarbij partijen om de beurt de aanval op hem openden. De droom van iedere politicus die in de rol van Wilders zit. Het biedt namelijk nadrukkelijk de mogelijkheid om je te profileren. Wilders deed dit als vanouds zonder overigens van de kans gebruik te maken om iets nieuws te brengen. Nederlands Debat Instituut

 27. Erik van Erne zegt:

  9 juni 2010 om 15:33 | Permalink

  Studenten kiezen massaal

  Uit onderzoek blijkt dat de meeste studenten hulp hebben gehad in de keuze voor een politieke partij. 51% van de studenten gebruikt de Stemwijzer.nl, en slechts 16% maakt helemaal geen gebruik van een stemwijzer. De andere stemwijzers, zoals de Studentenkieswijzer.nl en het Kieskompas.nl zijn minder populair bij de studenten. Ook de Stomwijzer.nl, een tegenhanger van de serieuzere stemwijzers, wordt gebruikt door 8% van de studenten.

  Uitslag poll: “Van welke stemwijzer maak jij gebruik?”:
  Stemwijzer.nl 51%
  Studentenkieswijzer.nl 8%
  Wiekiesjij.nl 3%
  Kieskompas.nl 10%
  Stomwijzer.nl 8%
  Depolitiekematchmaker.nl 4%
  Geen 16%

  Bron: Studenten NL

 28. genecvuevce zegt:

  9 juni 2010 om 19:59 | Permalink

  heel erg gide s

 29. Erik van Erne zegt:

  9 juni 2010 om 22:00 | Permalink

  Stormloop op StemWijzer

  De StemWijzer is vanmiddag de 4 miljoenste bezoeker gepasseerd. De kieshulp van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is vandaag ongekend populair. Sinds eind van de middag noteert de teller ruim 50.000 raadplegingen per uur. Nooit eerder werd de StemWijzer op verkiezingsdag zo vaak bezocht als vandaag. In 2006 was dat over de hele dag ruim 400.000 terwijl dat aantal nu al ruim overschreden is. Met nog ruim twee uur te gaan verwacht het IPP uiteindelijk op ongeveer 4,3 bezoekers uit te komen, iets minder dan de 4,7 miljoen uit 2006.

 30. Erik van Erne zegt:

  10 juni 2010 om 21:23 | Permalink

  Officiële Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2010 wordt op 15 juni bekendgemaakt

  De Kiesraad, het centraal stembureau, houdt op dinsdag 15 juni 2010 een openbare zitting waarin de officiële uitslag wordt bekendgemaakt van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer op 9 juni.

  De Kiesraad maakt hier de volgende gegevens bekend:
  het aantal stemmen per lijst;
  het aantal stemmen per kandidaat;
  kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen;
  verdeling van de zetels en de restzetels;
  gevolgen van lijstencombinaties voor de zetelverdeling;
  welke kandidaten zijn gekozen.

 31. Erik van Erne zegt:

  30 juni 2010 om 13:38 | Permalink

  Informateur Herman Tjeenk Willink heeft in een brief aan de fractievoorzitters van PVV, SP, CU, SGP en Partij voor de Dieren toegelicht waarom hij hen op dit moment niet uitnodigt voor een gesprek.

  “Op grond van het eindverslag van de informateur Rosenthal ben ik mijn informatie in eerste instantie begonnen met gesprekken met de fractievoorzitters van de vijf partijen, VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks, die in de conclusies van de informateur zijn genoemd. Ik heb daarbij de mogelijkheid open gelaten daarna zo nodig ook met de fractievoorzitters van de overige partijen die in de Kamer vertegenwoordigd zijn te spreken. Om het Kamerdebat over het eindverslag van de informateur niet te doorkruisen, heb ik een beslissing over een eventuele uitnodiging aan u uitgesteld tot na het debat. Zelf heb ik uit het debat de conclusie getrokken dat – voor zover er mogelijkerwijze nog vragen waren over de conclusies van de informateur – deze zijn beantwoord. Hoezeer ik een gesprek met u op zich zelf op prijs zou stellen, heb ik na rijp beraad toch moeten besluiten dat een gesprek met u op dit moment niet goed past in deze fase van het informatieproces. Dit sluit echter niet uit dat voor de afronding van mijn informatie-werkzaamheden de behoefte aan een gesprek alsnog zou kunnen ontstaan.” Bron: Joop

 32. Erik van Erne zegt:

  11 augustus 2010 om 20:18 | Permalink

  VVD-prominent Annemarie Jorritsma zou graag een saaier Nederland zien en verkiezingen eens in de zes jaar

  Annemarie Jorritsma vergelijkt Nederland met Denemarken en concludeert dat een minderheidskabinet met gedoogsteun in Denemarken werkt omdat de Denen saaier zijn. De constructie is in Nederland een groot experiment, het is risicovol en het is nog maar afwachten of het gaat lukken, aldus Jorritsma. In Denemarken werkt zo’n constructie wel omdat ze daar volgens de VVD-prominent saaier zijn dan in Nederland.

  “Ik ben het volledig met Bolkestein eens, er is een soort idee in Nederland dat politiek leuk moet zijn, of interessant. Waren we hier maar saai. Hoe saaier de politiek, des te beter het gaat met het land. Kijk maar naar Denemarken.” Bron: Joop

  Goed plan. Vooral die verkiezingen eens per zes jaar. Als we de Tweede Kamer Verkiezingen combineren met wat andere verkiezingen en gelijk de Waterschapsverkiezingen afschaffen levert dat vast en zeker een hele forse besparing op en dat is toch de bedoeling op dit moment.

  Nederland saaier? Nee, lijkt mij niet. Wat wel fijn zou zijn is een visie bij politici en daar ook voor gaan. In Denemarken is er een visie waar het land naar toe moet en dat wordt uitgevoerd. Ja, met gedoogsteun.

 33. Hansa zegt:

  13 augustus 2010 om 19:20 | Permalink

  Wat ik schreef voor de verkiezing is in zicht.VVD is een partij die niet voor jou en mij is, maar voor de Kapitalisten.Jan klumpers heeft netto 1300 euro.250 huur. 230 zorg= 480 euro 200 gas en licht water.= 680 telefoon internet TV 100 euro = 780 eten voor 2 personen 450=1130 euro Verzekeringen 125 per maand= 1255 , openbaar vervoer 150 = 1405 .Jan staat 5000 euro rood.Als de plannen van deze mens onvriendelijken doorgaan? Moet jan Coca gaan verkopen of zijn oude vrouw wat centjes bij laten verdienen met haar geplooide vagina. Dit word de realiteit van eens de beste sociale land ter wereld.

 34. Erik van Erne zegt:

  26 augustus 2010 om 17:36 | Permalink

  Oud Informateur Ruud Lubbers wil pauze in Kabinetsformatie

 35. Erik van Erne zegt:

  27 augustus 2010 om 09:07 | Permalink

  CDA-top zet door ondanks tweespalt in de partij, geen pauze in onderhandelingen

  Waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker en fractieleider Maxime Verhagen weigeren de besprekingen te onderbreken over een regering met de VVD en gedoogsteun van Geert Wilders. Bron: FD

 36. Erik van Erne zegt:

  27 september 2010 om 16:17 | Permalink

  Toezegging Mark Rutte aan de Jongeren Formatie Coalitie voor de verkiezingen. Hoe staat het daar mee?

  Zie: Jongeren duurzaam in de politiek

 37. Piet van Turnhout zegt:

  30 september 2010 om 10:11 | Permalink

  Als Het CDA congres instemt, Is Geer Wilders de enige winnaar en wordt hij de poppenspeler van Vrijheid en verantwoordelijkheid.
  Geert Wilders is de meest Slimme politicus sinds jaren, die vastberaden zijn boodchap (hoe je daaover ook mag denken) uitdraagt,

 38. Pieter van Turnhout zegt:

  30 september 2010 om 10:18 | Permalink

  Geert gefeliciteerd.
  Je hebt bereikt wat je wou, maar nu nog waarmaken in dit land waarin ik nog steeds geloof dat de gemiddelde inwoner jou ideeën over migratie niet steunt.
  Een tijdelijke stop voor kansarme migranten uit alle landen van de wereld dat is eerlijk maar alleen voor mensen die uit moslimlanden komen is onrechtvaardig en slecht omdat hun moslim zijn niets met hun menszijn te maken heeft. De islam is een religie

 39. Erik van Erne zegt:

  30 september 2010 om 14:16 | Permalink

  Studiefinanciering blijft in afgeslankte vorm

  Een minderheidskabinet van VVD en CDA gaat de studiefinanciering niet inruilen voor een sociaal leenstelsel. Wel wordt er bezuinigd op de basisbeurs voor studenten. De studiefinanciering wordt ingekort met één jaar, waardoor studenten nog maar drie jaar een studiefinanciering krijgen en het laatste jaar geld moeten lenen.

 40. Erik van Erne zegt:

  30 september 2010 om 16:14 | Permalink

  Lager minimumloon, uitkering niet ontkoppeld

  De uitkeringen worden niet ontkoppeld van de ontwikkeling van de lonen in het conceptregeer- en -gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA. Daar staat tegenover dat het minimumloon, waaraan de hoogte van de bijstand is gekoppeld, wordt verlaagd op langere termijn.

 41. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2010 om 09:05 | Permalink

  De tien belangrijkste duurzaamheidspunten van de nieuwe regering volgens Tom Nieuwenhuijzen – @roadtotom

  10. Er mag gebouwd worden in het Groene Hart.
  9. Staatsbosbeheer moet gronden verkopen.
  8. Er komen meer snelwegen, waarvan een aantal ‘supersnelwegen’.
  7. Er gaat een streep door robuuste verbindigszones die natuurgebieden met elkaar verbinden.
  6. De ecologische hoofdsturctuur wordt “herijkt” en er wordt niet meer in geinvesteerd.
  5. De heffingskorting van 1,3 procent op onder meer groen beleggen en sociaal ethisch beleggen wordt geschrapt.
  4. Er wordt jaarlijks 30 miljoen bezuinigd op natuur en landschap.
  3. Subsidies voor milieuorganisaties en internationale milieubeleid worden geschrapt.
  2. Het terugdringen van CO2 wordt op 20% gesteld in plaats van 30%.
  1. De weg naar meer en nieuwe kerncentrales wordt ingeslagen.

 42. Erik van Erne zegt:

  7 oktober 2010 om 14:40 | Permalink

  Provincie Overijssel schort per direct alle nieuwe aankopen natuur op ivm plannen nieuwe kabinet

  Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten met onmiddellijke ingang alle grondaankopen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) tot nader order op te schorten. Ze zien zich daartoe genoodzaakt, omdat het nieuw te vormen kabinet van VVD en CDA in zijn concept regeerakkoord aankondigt dat het niet de EHS wil realiseren zoals die tot nu toe gedacht was. Het nieuwe kabinet wil onder meer de robuuste verbindingszones – die onderdeel zijn van de EHS – schrappen en gaat fors bezuinigen op de EHS en het Investeringsbudget Landelijk Gebied.

 43. Erik van Erne zegt:

  7 oktober 2010 om 14:50 | Permalink

  Fondsen schorten groen beleggen op

  Het concept-regeerakkoord is voor ‘groene’ beleggingsfondsen reden om pas op de plaats te maken. In het akkoord van VVD en CDA vervalt een heffingskorting van 1,3 procent voor dit soort beleggingen. ASN Bank, Triodos Bank, BNP Paribas Groen Fonds maakten bekend de uitgifte en inkoop van participaties op te schorten.

  De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zag dan ook aanleiding de noodklok te luiden. De banken vreest het einde van de ,,succesvolle vorm van publiek-private samenwerking”. De vereniging vindt het schrappen van de heffingskorting in tegenspraak met de ambitie van het kabinet om ondernemerschap, de private financiering van ontwikkelingssamenwerking en kunst en cultuur te stimuleren. ,,Het voornemen zal meer schade aanrichten dan voordeel opleveren.”

 44. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2010 om 12:39 | Permalink

  Tweede Borssele niet klaar vóór 2022

  Het duurt nog zeker tot 2022 voordat een tweede kerncentrale operationeel is. De CO2-doelstelling loopt daardoor gevaar. Dat blijkt uit een vertrouwelijke interne notitie van het ministerie van VROM. BNR-Nieuwsradio beschikt over dat rapport en bericht erover. Niet het nieuwe kabinet, maar pas een volgende regering kan een besluit nemen over de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Dat blijkt uit een intern memo van het ministerie van VROM, dat in handen is van BNR. Daarin staat dat een vergunning voor een nieuwe kerncentrale pas op zijn vroegst eind 2016 kan worden verleend. En dat staat weer haaks op het plan van Rutte, om al in de komende jaren een besluit te nemen. Het nieuwe kabinet Rutte/Verhagen is de initiatiefnemers van de bouw van een nieuwe kerncentrale goed gezind, want in het regeerakkoord staat dat de aanvragen van vergunningen die voldoen aan de vereiseten worden ingewilligd. Uit de interne notitie blijkt dat dit helemaal niet gaat lukken. Pas eind 2016, begin 2017 kan er een vergunning worden afgegeven, ver na de regeerperiode van het kabinet Rutte. Bron: Energieraad

  Mooi, tegen die tijd heeft idereen hopenlijk door dat we helemaal geen nieuwe kerncentrales moeten bouwen en dat we meer dan voldoende stroom beschikbaar hebben. Gewoon inzetten op echt duurzame energie.

 45. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2010 om 12:42 | Permalink

  Nieuw regeerakkoord ontbeert maatregelen voor energiebesparingen

  Het nieuwe regeerakkoord biedt te weinig stimulans om de CO2-uitstoot te verminderen zoals is vastgesteld in Europese doelstellingen. De overheid richt zich slechts op het opwekken van duurzame energie, maar verzuimt maatregelen te treffen die het energiegebruik beperken. Juist deze maatregelen zijn essentieel voor het reduceren van de CO2-uitstoot.

 46. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2010 om 19:58 | Permalink

  Het miljard dat beloofd is voor de ouderenzorg blijkt maar voor de helft waar

  Het nieuwe kabinet zou één miljard euro uitgetrokken hebben om de ouderenzorg te verbeteren. Nu blijkt dat slechts de helft daadwerkelijk geïnvesteerd zal worden. Het Kabinet Rutte-Verhagen gaat de overige helft investeren in de chronische zorg van gehandicapten en psychiatrische patiënten.

 47. Erik van Erne zegt:

  13 oktober 2010 om 06:48 | Permalink

  Tip voor Kabinet Rutte-Verhagen: Overheid kan 7 miljard besparen op energieverbruik gebouwen

  Het Rijk en de lagere overheden kunnen tot 7 miljard besparen op het energiegebruik van haar kantoren en andere (nuts)gebouwen, zei Meiny Prins gisteren op de vakbeurs Energie 2010 in Den Bosch. http://bit.ly/9NWivg

 48. Erik van Erne zegt:

  15 oktober 2010 om 00:56 | Permalink

  De Volledige Portefeuilles Verdeling Kabinet Rutte-Verhagen

  Algemene Zaken
  De minister-president is tevens minister van Algemene Zaken.

  Vice-minister-president is de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

  De minister-president is voorzitter van de rijksministerraad, van de ministerraad en van de onderraden en ministeriële commissies; hij is lid van de Europese Raad en coördineert de voorbereiding daarvan.

  Buitenlandse Zaken
  Bij het Nederlandse buitenlands beleid, waaronder Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken, zal sprake zijn van geïntegreerde besluitvorming onder eindverantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken, waarbij de inzet op de verschillende beleidsterreinen door deze wordt gecoördineerd. Dit geldt met name voor het internationale milieubeleid en het internationaal cultuurbeleid.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met aangelegenheden betreffende:

  De coördinatie van het regeringsbeleid met betrekking tot de Europese Unie met uitzondering van de voorbereiding van de Europese Raad;
  De bilaterale onderwerpen voor zover deze raken aan het Europees beleid van de regering;
  Het Europa-gerelateerde deel van de begroting van Buitenlandse Zaken;
  Het in overleg met de minister en de minister-president vertegenwoordigen van Nederland in de Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekkingen voor wat betreft diens coördinerende taken;
  Ontwikkelingssamenwerking en de OS-coherentie;
  De coördinatie van de ODA-middelen;
  En andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  De staatsecretaris voert in het buitenland de titel: Minister.

  Veiligheid en Justitie
  De verantwoordelijkheid voor de veiligheid, met inbegrip van de politie, de brandweer, de rampenbestrijding en crisisbeheersing, het beleid inzake nationale veiligheid, de NCTb, wordt belegd bij Veiligheid en Justitie. Onderdelen van het programma Jeugd en Gezin die voor de totstandkoming daarvan op 22 februari 2007 bij Justitie behoorden, worden opnieuw belegd bij Veiligheid en Justitie, met uitzondering van de gesloten jeugdzorg voor niet criminele jongeren.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met;

  Preventie (persoonsgericht en preventief);
  Reclassering;
  Personen- en familierecht;
  Justitieel jeugdbeleid incl. internationale kinderontvoering;
  Adolescentenstrafrecht;
  Juridische beroepen incl. rechtsbijstand;
  Project herijking executie;
  CBP incl. Wbp;
  Sanctiebeleid;
  Adoptie;
  Beleid F1;
  Auteursrecht;
  Dienst Justis;
  Dienst Justitiële Inrichtingen;
  Raad voor de Kinderbescherming;
  Secr. Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming;
  Slachtofferhulp incl. schadefonds geweldsmisdrijven;
  Erkenningscommissie Gedragsinterventies;
  Kansspelen;
  En andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  De verantwoordelijkheid voor vreemdelingenzaken (incl. de Rijkswet op het Nederlanderschap), de integratie, de volkshuisvesting en de rijksgebouwendienst, wordt belegd bij BZK.

  De minister van BZK heeft doorzettingsmacht op het gebied van de organisatorische aspecten van de Rijksdienst en de centralisatie van de bedrijfsvoering van de Rijksdienst.

  In deze kabinetsperiode coördineert de minister van BZK de contacten met kerkgenootschappen en vraagstukken betreffende de verhouding kerk en staat.

  De minister voor Immigratie en Asiel draagt de zorg voor de aangelegenheden betreffende:

  Vreemdelingen- en asielbeleid;
  Immigratie- en Naturalisatiedienst;
  Centrale Organisatie Opvang Asielzoekers;
  Dienst Terugkeer en Vertrek;
  Grensbewaking in vreemdelingenzaken;
  Rijkswet personenverkeer.

  Financiën
  Voorbereiding van en deelname aan de Begrotingsraad van de Europese Unie behoort bij de taken van Financiën.

  De staatsecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met:

  a. de fiscale aangelegenheden en alle aangelegenheden de Belastingdienst betreffende;
  b. de aangelegenheden betreffende de financiële verhoudingen tussen het Rijk en de decentrale overheden;
  c. de aangelegenheden betreffende de Nationale Stichting tot Exploitatie van Casinospelen in Nederland en de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij;
  d. alle aangelegenheden betreffende het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB);
  e. alle aangelegenheden betreffende Domeinen Roerende Zaken;
  f. andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met:

  a. Hoger onderwijs;
  b. Wetenschap en kennis;
  c. Lerarenbeleid, lerarenopleidingen arbeidsvoorwaarden onderwijspersoneel en de professionalisering van de onderwijsgevenden in het kader van het beleid passend onderwijs;
  d. Cultuur;
  e. Erfgoedinspectie;
  f. Een leven lang leren;
  g. Andere aangelegenheden waarvan de behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  Defensie
  Er is geen staatssecretaris van Defensie.

  Infrastructuur en Milieu
  Het ministerie van Infrastructuur en Milieu combineert de taken van het voormalige ministerie van VenW en het voormalige ministerie van VROM voor zover het gaat om de taken op het gebied van de ruimtelijke ordening en milieu.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met de behandeling van de aangelegenheden betreffende:

  a. Water (met uitzondering van de vaarwegen);
  b. Milieu;
  c. Luchtvaart;
  d. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI);
  e. Andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
  Het ministerie van EL&I combineert de taken van de voormalige ministeries van EZ en LNV. Ook zijn de taken op het gebied van innovatie (inclusief TNO en GTI’s) van het ministerie van OCW en het voormalige ministerie van V&W, de taken op het gebied van energie incl. de emissieautoriteit van het voormalige ministerie van VROM en de taken op het gebied van de vermindering van administratieve lasten en regeldruk van het ministerie van Financiën belegd bij het ministerie van EL&I. De ministeries van OCW en EL&I zijn medeverantwoordelijk voor KNAW en NWO, waarbij de minister van EL&I het algemene innovatiebeleid coördineert en doorzettingsmacht heeft.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met:

  Landbouw, natuur en voedselkwaliteit (minus kennis en innovatie);*
  Dierenwelzijn;
  Handelspolitiek;*
  Internationaal ondernemen;*
  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (nationaal en internationaal);
  Toerisme;
  Post
  Andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  * ten aanzien van a, c en d is de Minister medeverantwoordelijk voor de hoofdlijnen van het Europese landbouwbeleid, handelspolitiek en het internationaal ondernemen

  De staatssecretaris voert in het buitenland de titel: Minister.

  Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  De verantwoordelijkheid voor de kinderopvang, het kindgebonden budget, de kinderbijslag en de tegemoetkoming ouders thuiswonende gehandicapte kinderen wordt belegd bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met:

  a. Regionaal arbeidsmarktbeleid;
  b. Werknemersverzekeringen;
  c. Arbeidstoedeling en re-integratie gemeenten;
  d. Ketenaanpak SUWI;
  e. Bijstandbeleid;
  f. ESF;
  g. Armoede en schuldverdeling;
  h. Volksverzekeringen excl AOW;
  i. Wajong/WSW;
  j. Arbeidsomstandigheden en inspectie;
  k. Gelijke behandeling werknemers;
  l. Internationale aangelegenheden behorend bij de portefeuille;
  m. Overleg VNG;
  n. Handhaving in relatie tot het handhavingsprogramma;
  o. Fraudebestrijding voortvloeiend uit portefeuille;
  p. Andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem wordt toevertrouwd.

  Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  De verantwoordelijkheid voor de onderdelen van het voormalige programma Jeugd en Gezin wordt belegd bij Volksgezondheid, Welzijn en Sport behoudens het kindgebonden budget en de onderdelen die voor de totstandkoming van het programma behoorden bij Justitie. De gesloten jeugdzorg voor niet criminele jongeren wordt belegd bij het ministerie van VWS.

  De staatssecretaris is binnen de grenzen van het door de minister vastgestelde beleid in het bijzonder belast met:

  a. Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO);
  b. AWBZ;
  c. Voorzieningen op het terrein van verpleging en verzorging, gehandicapten;
  d. zorg en GGZ-zorg langer dan een jaar;
  e. Sociaal Beleid;
  f. Ouderenbeleid;
  g. Biotechnologie (exclusief biotechnologisch onderzoek);
  h. Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers;
  i. Integraal jeugdprogramma;
  j. Integraal toezicht jeugd, Inspectie jeugdzorg;
  k. Zorg in het gemeentelijke en preventieve domein;
  l. Gesloten Jeugdzorg voor niet criminele jongeren;
  m. Zorg in het provinciale domein;
  n. AWBZ-delen die betrekking hebben op Jeugd-GGZ, LVG;
  o. Integratie indicatiestellingen;
  p. Andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan haar wordt toevertrouwd.

 49. Erik van Erne zegt:

  15 december 2019 om 16:11 | Permalink

  Liegen Als Rutte Is Kunst by Marcel van Roosmalen

  ‘Liegen terwijl iedereen weet dat je liegt en dan doorliegen. Iets beloven en het tegenovergestelde doen.’

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..