google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

FSC Event 2022: Kies voor Hout, Red Het Woud En FSC Friday 2022

Geschreven op 5-12-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 17 februari 2022: Dankzij FSC-certificering houden we wereldwijd de bossen in stand.

Met FSC weten we zeker dat een product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dat geldt niet alleen voor tropisch bos maar ook voor bos dichtbij, zoals in Nederland.

In Nederland zijn grote terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Geldersch Landschap FSC-gecertificeerd. Maar ook Kroondomein het Loo, gemeentebossen van bijvoorbeeld Ede, Nunspeet, Bergeijk en Arnhem, stichting IJsselllandschap en landgoed Twickel beheren hun bos volgens de FSC standaard.

De FSC-standaard voor bosbeheer in Nederland (FSC-STD-NLD-02-2018 EN) is de basis voor certificering. Deze standaard is m.i.v. 1 februari 2022 op een aantal onderdelen gewijzigd. De voornaamste wijzigingen betreffen: Het toevoegen van een nieuwe eis (2b) die de mogelijkheid van omzetting van bos in ander landgebruik (conversie) verder beperkt; Het toevoegen van een nieuwe eis (52b), die de lijst met opties voor het gebruik van plantmateriaal voor bosaanplant uitbreidt. Daarmee beogen we klimaatslim bosbeheer te faciliteren, waarbij (soms) nieuwe boomsoorten worden aangeplant, die beter bestand zijn tegen klimaatverandering

De? FSC-Principes en Criteria voor verantwoord bosbeheer zijn wereldwijd van toepassing en worden steeds per land vertaald in een nationale standaard. Dankzij de gemeenschappelijke basis zijn nationale FSC-standaarden wereldwijd onderling vergelijkbaar en van een zelfde kwaliteit.

21 september 2021: Op 24 september 2021 vieren we FSC Friday. Dit jaar zullen we wereldwijd het bewustzijn vergroten van het belang van verantwoord bosbeheer en de belangrijke relatie tussen klimaatverandering en bossen.

Als onderdeel van deze jaarlijkse bewustwordingsdag wil FSC consumenten, bedrijven, gemeenschappen en belanghebbenden aanmoedigen en ondersteunen om hun inzet voor FSC en verantwoord bosbeheer te laten zien en horen. Dit jaar zetten we als FSC Nederland in op het thema Waarderen van het bos.

7 maart 2020: Het volgende FSC Event staat op de agenda op donderdag 16 april 2020.

Deze maand, om precies te zijn op 24 maart, is er eerst nog het seminar Hout is de toekomst over houtbouw tijdens Building Holland in de Rai. De zaal was vol, maar wordt uitgebreid, dus inschrijven kan nog.

We gaan het helemaal anders doen. Daarom heeft het traditionele FSC Event dit jaar een interactief karakter. Hoe kan ik, hoe kan jij, hoe kunnen wij FSC inzetten in de aanpak tegen klimaatverandering? Hoe maken we écht het verschil voor klimaat, bossen en biodiversiteit?

Er zijn ontelbaar veel haakjes tussen klimaat, bosbescherming en bosherstel. Alle reden om samen met jullie, ambitieuze partners uit ons netwerk kennis en creativiteit over dit onderwerp te delen. Twee bezielde sprekers trappen af, maar daarna is het woord aan jullie. Verbinden is het toverwoord van een werksessie gefaciliteerd door Youfacilitate. Zij gaan met ons aan de slag om vraagstukken uit ons netwerk tot uitvoering te brengen en mensen mee te krijgen om zo beweging te creëren.

Het FSC Event 2020 is op donderdag 16 april, inloop vanaf 13:00 uur, start 13:30 uur. Locatie: Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe in Otterlo.

4 april 2019: FSC bestaat 25 jaar, reden voor een feestje! Op donderdagmiddag 23 mei wordt een bijzonder FSC Event georganiseerd. Verrassend met een inspirerend programma op een prachtige locatie midden in de natuur: Heerlijkheid Marienwaerdt te Beesd.

Dankzij de inzet van velen voor FSC is wereldwijd 200 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd, dit is 50x de oppervlakte van Nederland! Bossen zijn onmisbaar voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, het behoud van biodiversiteit en ze bieden een prachtige grondstof.

Tijdens het FSC Event geeft FSC Nederland hun visie op wat er de komende jaren moet gebeuren voor behoud en duurzaam beheer van bossen wereldwijd. Dat is: vanzelfsprekend 100% duurzaam houtgebruik in Nederland, hout als natuurlijke oplossing in de circulaire economie en het erkennen van de werkelijke waarde van het bos. Daarbij is de inzet van partners een absolute voorwaarde!

5 december 2017: Door te kiezen voor meer FSC-hout strijden we samen tegen ontbossing en klimaatverandering. Hoe dat precies zit. wordt duidelijk tijdens het jaarlijkse FSC Event op donderdagmiddag 8 februari 2018, vanaf 13.00 uur in Safari Meeting Centre in Koninklijke Burgers Zoo in Arnhem.

Alex van Hooff (Directeur van Koninklijke Burgers’ Zoo ) opent het FSC Event 2018 en vertelt over de bijzondere locatie en zijn persoonlijke en professionele relatie met duurzaam bosbeheer, bosbescherming en biodiversiteit.

Meteoroloog en klimaatdeskundige Reinier van den Berg bezocht onlangs FSC-bossen in Suriname en Brazilië. Hij zag ook met eigen ogen hoe tropische bossen ernstig bedreigd worden, met alle gevolgen voor ons wereldwijde klimaat.

De Engelse architect Andrew Waugh stelt dat hout hét bouwmateriaal van deze eeuw is. Hij behoort tot de belangrijkste pioniers in houtbouw en inspireert ons met voorbeelden van prachtige gebouwen die hij uitsluitend in hout uitvoert.

Directeur van Greenpeace Nederland Joris Thijssen doet een oproep aan FSC Nederland en partners om in te zetten op vernieuwing, en duurzaam bosbeheer nadrukkelijk te koppelen aan de bestrijding van klimaatverandering.

Na het plenaire gedeelte volgen de Speakers Corners:
Urban mining: Naast het gebruik van meer natuurlijke materialen moeten we ook slim materialen hergebruiken. De gebouwde omgeving is een magazijn en zit vol bruikbare grondstoffen waar we circulair mee kunnen bouwen.

Het is nu serieus: MilieuPrestatie Gebouwen (MPG): De milieuprestatie-berekening is vanaf 1 januari een voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning voor een project. En dat is maar goed ook, want alles wijst erop dat een bewuste, duurzame materiaalkeuze een belangrijk fundament gaat zijn van een circulaire gebouwde omgeving.

FSC-gecertificeerd rubber uit Guatemala: Je denkt bij FSC al snel aan hout en papier, maar laat je verrassen: veel meer producten zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Vita Talalay kiest voor het maken van latexmatrassen van FSC-rubber uit Guatemala en gaat daarmee voor een transparant productieproces en lokale impact.

Communiceren over jouw impact met FSC: De keuze voor FSC draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en een circulaire economie, maar dat is zeker nog niet bij iedereen bekend. Hoe kun je de voordelen van FSC nog beter communiceren? Je krijgt praktische ideeën om mee aan de slag te gaan en we zijn benieuwd naar kansen die jij ziet.

Natuurlijk kapitaal in euro’s: Duurzaam hout is goedkoper dan ander hout. Tenminste, als je álle kosten meetelt en een eerlijke prijs betaalt waarbij ook schade aan klimaat en biodiversiteit is meegerekend. Met de FSC-impacttool krijgen bedrijven en overheden inzicht in de positieve impact van het gebruik van FSC-hout in projecten.

Klimaatbeleid in de financiële sector: Elf Nederlandse financiële instellingen richtten afgelopen jaar het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) op. Het doel is om de klimaatimpact van hun investeringen meetbaar te maken. ACTIAM gaat nog een stap verder en stelt steeds hogere eisen op het gebied van duurzaam bosbeheer.

Zie ook: Steeds meer subsidies voor FSC hout – Duurzaam Inkopen: Goed Hout is Duurzaam Hout – Meetlat voor Duurzaam Hout – Richtlijn Inkoop Duurzaam Hout – Derde Editie FSC Houtstalenkistje: Info Over 25 FSC Houtsoorten en Plaatmaterialen –  FSC campagne 2009: Verantwoord kappen, verantwoord kopen – FSC Design Award 2018: Thema Mother Nature – Duurzaam Design Met Hollands Beukenhout

Tags:

5 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  19 december 2017 om 20:19 | Permalink

  FSC Event 2018: Uitnodiging Reinier van den Berg

 2. Erik van Erne zegt:

  8 februari 2022 om 18:18 | Permalink

  Waarde van een promotionele overeenkomst met FSC

  Meer dan 1.000 merken en retailers over de hele wereld gebruiken een promotionele overeenkomst met FSC om hun zorg voor de bossen in de wereld te tonen. Bekijk de video om te zien hoe.

 3. Erik van Erne zegt:

  17 februari 2022 om 18:07 | Permalink

  Wat betekenen de FSC Labels op producten?

  FSC labels staan op miljoenen producten over de hele wereld, van wc papier, tot je favoriete boek, tot het melkpak in je koelkast en andere verpakkingen.

  Deze video legt uit hoe alle drie de FSC Labels ervoor zorgen dat onze bossen beschermd blijven. Forests, for all, forever!

 4. Erik van Erne zegt:

  17 februari 2022 om 18:14 | Permalink

  Hoe bouwprofessionals kunnen zorgen voor een verantwoord beheer van tropische bossen by FSC

  Tropische bossen herbergen twee derde van de biodiversiteit in de wereld, waaronder duizenden verschillende tropische boomsoorten – en het is onze verantwoordelijkheid om ze te behouden. Als bouwprofessional kunt u verantwoord tropisch hout ondersteunen door enkele van de FSC-gecertificeerde minder bekende houtsoorten te overwegen. Bekijk deze video om meer te weten te komen over FSC-gecertificeerd tropisch hout.

 5. Erik van Erne zegt:

  17 februari 2022 om 18:16 | Permalink

  Hoe consumenten kunnen zorgen voor verantwoord beheer van tropische bossen met FSC

  Tropische bossen herbergen twee derde van de biodiversiteit in de wereld, waaronder duizenden verschillende tropische boomsoorten – en het is onze verantwoordelijkheid om ze te behouden. Bekijk deze video om meer te weten te komen over hoe u als consument uw steentje kunt bijdragen door te kiezen voor FSC-gecertificeerd hout en producten met het FSC-logo.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..