Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland: Een Fossielvrije en Emissieloze Toekomst
Geschreven op 25-5-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OVUpdate 23 september 2021: De Provincie Friesland wil 70.000 laadpalen in 2030 waaronder ook laadpalen voor trekkers, boten en vrachtwagens.
Fryslân wil de komende negen jaar groeien naar 70.000 snellaadpunten voor personenauto’s. Dit zijn hoofdzakelijk laadpunten op privéterrein en voor particulier gebruik.
De provincie wil daarnaast zevenduizend publieke laadpunten in de publieke ruimte neerzetten en dan vooral op plekken waar nog geen of weinig laadpunten zijn. Dit plan, dat naast de laadpunten zelf bestaat uit het stimuleren van elektrisch rijden rijden, kost de provincie 11,7 miljoen euro. Ruim zes ton wordt gefinancierd door het rijk.
De razendsnelle groei van het aantal elektrische auto’s is vooral te danken aan de lage wegenbelasting en aan de lage bijtelling voor de lease-rijders. De provincie Fryslân richt zich in eerste instantie op laadpalen voor auto’s. “Daar is de komende tijd de meeste vraag naar”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens. Maar daarna kijkt de provincie ook naar laadpunten voor landbouwvoertuigen, vaar- en vrachtverkeer. ,,Een elektrische trekker klinkt als toekomstmuziek, maar we willen vooruitlopen op de praktijk. Het mag niet zo zijn dat er straks wel elektrische trekkers zijn, maar dat de laadplekken nog ontbreken”, aldus Fokkens.
Juist voor boeren, die veelal zelf energie opwekken met zonnepanelen en windmolens ziet de provincie kansen voor elektrisch vervoer. “Nu kun je je auto nog niet koppelen aan de energie die met zonnepanelen wordt opgewekt, maar dat kan er over een paar jaar heel anders uitzien”, zegt Fokkens. De provincie verwacht dat het aantal elektrische personenauto’s in 2030 is opgelopen naar 72.295. Dit zijn er nu nog zo’n 6320.
Binnenkort worden de eerste 1400 laadpalen geïnstalleerd in Fryslân. Wie dat mag doen, wordt binnenkort bekendgemaakt. De gemeente Súdwest-Fryslân wordt buiten de plannen van de provincie gelaten, omdat de gemeente zelf een aanbesteding heeft gedaan voor elektrische laadpalen. Daar is de planning om in de komende vijf jaar duizend laadpalen te installeren.
2 november 2019: De Fossielvrije Weken 2020 In Noord-Nederland: Opvolger Elfwegentocht 2018 by Fossylfrij Fryslân
25 mei 2018: Nederland heeft een grote klimaatopdracht, waarvan de mobiliteit een belangrijk onderdeel uitmaakt. Duurzame mobiliteit heeft de toekomst.
Daarom werkt Noord-Nederland (Fryslân, Groningen en Drenthe) samen om met bedrijven en gemeenten een versnelling door te voeren naar een fossielvrije en uiteindelijk emissieloze toekomst.
De Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland is hier een concreet uitvloeisel van.
Noord-Nederland neemt al een koppositie in op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit en ziet de kans dit te versnellen en te versterken door een Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland samen met het Rijk, de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Op woensdag 4 juli 2018 zijn de aangesloten bedrijven van Werk Slim, Reis Slim, de Elfwegentocht, VNO NCW – MKB Noord en Anders Reizen uitgenodigd voor de feestelijk ondertekening van de Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland. De Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland kent een looptijd van 4 juli 2018 tot en met 31 december 2021.
Deelnemers die de Duurzame Mobiliteitsdeal Noord-Nederland ondertekenen, verklaren dat zij uiterlijk in 2021 minimaal één van de onderstaande maatregelen treffen: minstens 25% van het aantal autokilometers hebben vervangen door minstens één concrete maatregel zoals stimulering OV, thuiswerken, carpoolen, fiets, tele-vergaderen, etc. Zorgen dat tenminste 25% van hun wagenpark bestaat uit voertuigen die niet op fossiele brandstoffen rijden zoals elektrisch, blauwe diesel, groengas, waterstof. Tenminste twee relaties – die diensten verlenen of producten leveren – selecteren op basis van hun prestaties op het gebied van schone mobiliteit.
De deelnemer kiest zelf de maatregel(en) om hier invulling aan te geven en streeft ernaar binnen 1 jaar te starten met de uitvoering van minimaal één maatregel. De gezamenlijke overheden werken aan de randvoorwaarden die nodig zijn om de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit mogelijk te maken.
Zie ook: Friese Elfwegentocht 2018: Twee Weken Zonder een Druppel Benzine – It Giet Oan – Wereldrecord Grootste Parade van Duurzame Voertuigen by Elfwegentocht – Fossielvrij: De Invloed van de Divestment Beweging by Tegenlicht VPRO – De Worsteling van de Groenmens by VPRO Tegenlicht