Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018: Versterken Duurzame Innovatiekracht
Geschreven op 22-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda6 december 2018: De NIVO groep wint eerste editie Duurzame Innovatie Challenge Fryslân.
De Commissaris van de Koning de heer Brok riep de NIVO groep uit tot winnaar van de eerste editie met het idee om de schoonmaakbranche te vernieuwen.
Met de ontwikkeling van de app NIVOP worden vraag en aanbod in de schoonmaakbranche bij elkaar gebracht. Dit zorgt voor flexibiliteit bij zowel de werknemers als de werkgever en leidt daarmee tot duurzamere inzetbaarheid van hun medewerkers. Dit is echt een vernieuwing in de doorgaans traditionele schoonmaakbranche. ‘De mens zelf is de drijfveer voor ons achter sociaal duurzaam innoveren. Daar kun je pas wat van leren.’, zegt winnaar Mark Bunt.
In totaal brainstormden 300 deelnemers over de volgende innovatie van 16 Friese bedrijven en organisaties tijdens de eerste editie van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018. Aan de finale gingen 3 bootcampdagen vooraf met de thema’s ‘Circulariteit en Energie’, ‘Sociale Innovatie’ en ‘Duurzame Organisaties’. Uit de 16 challengewinnaars werden 3 finalisten gekozen die tijdens de finale hun idee pitchten voor de jury met Commissaris van de Koning de heer Brok, wethouder Friso Douwstra en onderneemster Anne-Wil Lucas.
Naast de NIVO groep stonden DMT Environmental Technology uit Joure en Caparis uit Drachten met hun teams in de finale. Caparis won de tweede prijs met het idee ‘dochgrien’ de interactieve game die het personeel van Caparis bewust maakt van duurzaamheid. DMT ging met de derde prijs naar huis met hun bedachte keurmerk ‘Biofuel’ om de mobiliteitssector te verduurzamen.
‘De Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018 was een mooie manier om bedrijven en talenten bijeen te brengen. Het leverde bedrijven praktische oplossingen op en deelnemers nuttige ervaringen. Een mooie en bruikbare manier om aan innovatie te doen’, zegt de heer Brok. De organisatie gaat samen met de bedrijven en deelnemers nu verder werken aan het uitvoeren en implementeren van de innovatieve ideeën. Het event heeft nu al geleid tot nieuwe werkgelegenheid. Bij de uitvoering van de innovaties wordt een grotere groei van de werkgelegenheid binnen de energie- en duurzaamheidssector in Friesland verwacht. Daarom is besloten om het evenement terug te laten keren. Dit met als doel om blijvende aandacht voor duurzaamheid, innovatie en werkgelegenheid te vragen.
22 juli 2018: Op maandag 3 september 2018 start de eerste editie van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018. Dit is de start van een beweging om het talent en de kennis in Friesland in te zetten voor het versterken van de duurzame innovatiekracht van de regio.
Bij de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân leggen diverse bedrijven, overheden en instellingen duurzame vraagstukken voor aan de inwoners van Friesland. Vanaf 3 september kunnen inwoners van Friesland zich inschrijven om mee te gaan denken over de diverse vraagstukken.
Er zijn in totaal 15 verschillende challenges van organisaties en bedrijven uit Friesland. Zij hebben allemaal een duurzame uitdaging die ze willen laten oplossen door jou. Deze challenges zijn verdeeld over drie verschillende thema’s: circulariteit en energie, sociale innovatie en duurzame organisaties.
Elk thema heeft zijn eigen bootcampdag. Meedoen? Volg deze vier stappen: Oriënteren. Inschrijven (vanaf maandag 3 september). Brainstormen op de bootcampdag. Slotevent met de superfinale 13 november 2018.
In oktober gaan de deelnemers tijdens een bootcampdag via diverse brainstormtechnieken de vraagstukken kraken. Om tot een optimale oplossing te kunnen komen, worden de deelnemers ondersteund door experts die masterclasses geven en zijn er zogeheten ‘innovatiestations’ aanwezig, waar de deelnemers informatie kunnen tanken bij diverse experts.
Op de slotdag op dinsdag 13 november worden alle oplossingen van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018 gepresenteerd aan een jury, met de Commissaris van de Koning, Arno Brok, als hoofd van de jury. De jury kiest uiteindelijk een winnaar die een beloning krijgt, waarmee de oplossing in de praktijk uitgevoerd kan worden.
Tags: Duurzaam