Den Haag Subsidieert Aanschaf Roetfilter Met 200 euro
Geschreven op 17-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid, Lucht, Vervoer en OVDe gemeente Den Haag gaat vanaf 1 augustus 200 euro subsidie geven op het inbouwen van roetfilters in particuliere dieselpersonenauto’s.
Wethouder Peter Smit wil zo een bijdrage leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De gemeente heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Samen met de bestaande landelijke subsidieregeling is de inbouw van roetfilters daardoor bijna gratis voor Hagenaars.
Een achteraf ingebouwd roetfilter haalt 30 tot 70 procent fijnstofdeeltjes uit de uitlaatgassen, wat kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de totale uitstoot van fijnstof door het wegverkeer, aldus de gemeente.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet de eigenaar van de auto wel in Den Haag wonen. Verder moet de roetfilter worden ingebouwd door een erkend APK-station, tussen 1 augustus en 31 december.
Bron: De Telegraaf
Erik van Erne zegt:
28 februari 2009 om 12:17 | Permalink
Minister Cramer (VROM) stopt per direct de subsidie om halfopen roetfilters achteraf in te bouwen in vrachtwagens. De uitstoot van fijnstof blijkt in de praktijk minder te dalen dan de geëiste 50%.
TNO heeft nu één type halfopen roetfilter onder praktijkomstandigheden getest. De uitstoot van fijnstof blijkt bij nationaal transport met 5 tot 20% te dalen. Alleen bij langdurig snelweggebruik daalt de uitstoot met 20 tot 40%.
De resultaten zijn voor minister Cramer aanleiding om de subsidie stop te zetten. De subsidieregeling was gebaseerd op een reductie van 50%. De roetfilters voldeden in de typegoedkeuringstests wel aan deze eis.
Minister Cramer (VROM) laat aanvullend onderzoek doen naar de uitstoot van meerdere typen halfopen roetfilters. Op basis van de resultaten, die medio mei 2009 worden verwacht, bepaalt zij of er opnieuw subsidie komt voor halfopen filters.
Het Rijk blijft wel subsidie verlenen voor de installatie van gesloten retrofit roetfilters op zware voertuigen. Deze filters voldoen in de praktijk wel aan de uitstootnorm van meer dan 90%.
http://www.regering.nl/