Deel Jouw Idee Om in 2019 en 2020 In Limburg 75 Jaar Vrijheid Te Vieren
Geschreven op 13-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Nederland16 augustus 2019: Van 12 tot en met 15 september vindt het openingsweekend van 75 jaar bevrijding in Limburg plaats.
In september worden meer dan 100 activiteiten georganiseerd in de provincie als herdenking en viering aan dit bijzondere jaar.
Op 12 september 1944 passeerden de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens in Mesch. Het eerst bevrijde dorp van Nederland was een feit. Twee dagen later op 14 september staken de manschappen van Old Hickory de Maas over naar de westelijke oever van Maastricht, en werd ook de eerste Nederlandse stad bevrijd. Daarmee brak een nieuwe periode van vrijheid aan die inmiddels 75 jaar duurt.
Uit dankbaarheid voor de vrijheid van nu is een programma opgesteld als herdenking aan de gebeurtenissen van toen. De Provincie Limburg, gemeente Maastricht en gemeente Eijsden-Margraten staan hiervoor aan de lat.
Vanaf het vrij toegankelijke openingsweekend van 12 tot en met 15 september tot aan de slotmanifestatie op 3 maart, barsten in Limburg tal van activiteiten los om de bevrijding van Limburg te herdenken en vieren.
13 september 2018: Hoe kunnen we in Limburg 75 jaar bevrijding zó gaan vieren, dat we onze vrijheid herdenken én doorgeven aan onze huidige en nieuwe generaties? Denk mee en deel jouw idee voor deze mijlpaal met het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg.
Alle ideeën om 75 jaar bevrijding in Limburg onvergetelijk te maken zijn van harte welkom. Het maakt niet uit of het een klein of groot idee is. Of het al is uitgewerkt of nog pril is.
Het burgercomité 75 jaar Limburg hoort graag hoe we volgens jou in Limburg 75 jaar vrijheid en bevrijding kunnen herdenken, vieren én doorgeven.
Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Onze verhalen en herinneringen aan onze oorlogshelden willen we doorgeven. Daarom viert Limburg 75 jaar vrijheid op een onvergetelijke manier. Vieren om te herdenken en vieren om onze vrijheid door te geven aan de huidige en aan nieuwe generaties. #75jaarbevrijdinginlimburg
Deel je idee met het burgercomité 75 jaar bevrijding, doe inspiratie op en onderzoek of jouw idee een ander idee kan aanvullen of versterken. Op maandag 22 oktober ben je welkom in het Limburgs Museum in Venlo en op maandag 29 oktober in het Continium discovery center in Kerkrade. Beide avonden starten om 19.00 uur.
Zie ook: The New Holocaust Monument LEVENSLICHT by Studio Roosegaarde
Erik van Erne zegt:
31 augustus 2019 om 17:44 | Permalink
Koning Willem-Alexander Herdenkt Slag om de Schelde: Start Jubileumjaar 75 Jaar Vrijheid
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Mark Rutte waren zaterdagmiddag 31 augustus in Terneuzen bij het begin van 75 jaar vrijheid in Nederland. Ook minister Bijleveld van Defensie en verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren aanwezig.
Tijdens de viering in Terneuzen was er speciale aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Veteranen van landen die hier destijds bij betrokken waren, waren aanwezig. Er was eerst een kort programma in het Scheldetheater waar minister-president Rutte een toespraak hield. Vervolgens vond buiten de officiële start van 75 jaar vrijheid plaats. Koning Willem-Alexander opende het jubileumjaar door aan de Schelde een belboei te luiden. Aansluitend was er een vloot- en vliegparade.
Voor de feestelijkheden waren ook vertegenwoordigers uitgenodigd van de landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland. Bij de start van de ceremonie vuurden elf buitenlandse marineschepen saluutschoten af op de Westerschelde: een eerbetoon aan de aanwezige oudgedienden en de circa tienduizend militairen en burgers die omkwamen bij de Slag om de Schelde.
De 85 dagen durende Slag om de Schelde begon op 2 oktober 1944, maar wordt vanwege de weersomstandigheden en het eind van de zomervakantie nu al herdacht. Het in handen krijgen van de Westerschelde en daarmee de toevoer naar de haven van Antwerpen was voor de geallieerden van groot belang om daarmee de bevrijding van de rest van Nederland te kunnen voortzetten.
Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Vanaf 17 december 2020 in de bioscoop!
75 Jaar Vrijheid: In 2019 en 2020 vieren en herdenken we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven.
Met een reeks festiviteiten worden de niet vanzelfsprekende waarden als vrijheid, recht, democratie en internationale samenwerking onderstreept. Leden van het Koninklijk Huis en leden van het kabinet zullen diverse van deze evenementen bijwonen.
In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal extra, grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.
Daarnaast vinden er nog tal van andere activiteiten plaats in het hele land.
Erik van Erne zegt:
9 september 2019 om 11:28 | Permalink
Oproep Gouverneur Theo Bovens: Vlaggen Voor 75 Jaar Bevrijding
Gouverneur Theo Bovens roept alle Limburgers op om de vlag uit te hangen. Laat ook zien dat vrijheid voor jou belangrijk is. Het maakt niet uit met welke vlag; de Limburgse vlag, de Nederlandse vlag of de vlag van jouw gemeente.
Erik van Erne zegt:
12 september 2019 om 17:21 | Permalink
Gelderland Herdenkt: 75 Jaar Vrijheid In Gelderland
In Gelderland is de komende 9 maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid te vieren en herdenken. Vijf Gelderse regio’s maakten samen met provincie Gelderland de plannen. Om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er voor hun een onderwijsproject.
Gelders gedeputeerde Peter Drenth vindt het belangrijk dat we in Gelderland uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar Vrijheid. ‘Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. Dat herdenken en vieren we samen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid’, zegt Drenth.
De regio’s vertellen samen het verhaal van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Dat doen ze aan de hand van vijf verhalen: Operatie Market Garden, de frontlinieperiode, het Rijnlandoffensief, de Jodenvervolging, de bevrijding.
In Gelderland startte het jubileumjaar Gelderland Herdenkt afgelopen weekeinde met airshow Wings of Freedom in Ede. September 2019 staat in het teken van de herdenkingen van de Slag om Arnhem.
Erik van Erne zegt:
12 september 2019 om 18:11 | Permalink
Liberation040 En Lichtjesroute 2019: 75 jaar Vrijheid In Eindhoven
Zoals elk jaar wordt op 18 september de bevrijding van Eindhoven gevierd. Dit jaar is het een speciale editie, het is namelijk 75 jaar geleden dat we werden bevrijd. De viering gebeurt onder meer met het traditionele fakkeldefilé op het Stadhuisplein.
Ook wordt dan het bevrijdingsvuur ontstoken en burgemeester John Jorritsma houdt een speech. Op woensdag 18 september gaat ook de jaarlijkse Lichtjesroute van start. De lichtjes branden tot en met 14 oktober.
De fakkelestafette op 18 september begint rond 19.10 uur en gaat, onder begeleiding van verkeersregelaars, via de Aalsterweg, Stratumsedijk en de Wal naar het 18 Septemberplein. De route gaat vervolgens via de Markt naar het Stadhuisplein. De Wal, tussen de Grote Berg en de Bilderdijklaan, is van 18.30 tot 22.00 uur afgesloten.
Omdat het 75 jaar geleden is dat Eindhoven werd bevrijd, zijn er dit jaar extra activiteiten zoals het bevrijdingsfestival Liberation040 op zaterdag 21 september en speciale exposities in het Van Abbemuseum.
Burgemeester Jorritsma zal in zijn speech op het Stadhuisplein stilstaan bij deze speciale editie: “75 jaar vrede en 75 jaar vrijheid, is ook 75 jaar verantwoordelijkheid. Gedenken is nadenken. Gedenken is een werkwoord. Vrijheid en vrede zijn dat eigenlijk ook. Om in onze samenleving de vrijheid, die gepaard gaat met tolerantie, te behouden is hard werk. Maar het is het waard.”
Erik van Erne zegt:
16 september 2019 om 16:49 | Permalink
75 Jaar Vrijheid: Herdenkingstocht Market Garden
75 jaar geleden begon de bevrijding van Brabant met Operatie Market Garden.
De bevrijders trokken 14 september 2019 opnieuw door Brabant met een historische tocht met legervoertuigen en militairen langs Hell’s Highway.
Erik van Erne zegt:
15 januari 2020 om 18:38 | Permalink
De Mooiste Drentse Oorlogsfoto’s In Drents Archief
Woensdag 15 januari 2020 koos het publiek de 25 mooiste Drentse oorlogsfoto’s uit in het Drents Archief.
Erik van Erne zegt:
25 januari 2020 om 14:42 | Permalink
75 Jaar vrijheid In Drenthe: 102.000 namen lezen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Het Herinneringscentrum kamp Westerbork organiseert in het kader van deze 75-jarige herdenking opnieuw het De 102.000 Namen Lezen. Onafgebroken, dag en nacht, worden vanaf woensdagmiddag 22 januari 17.00 uur tot maandagmiddag 27 januari 2020 15.30 uur op het voormalige kampterrein publiekelijk de voornaam, familienaam en leeftijd voorgelezen van alle vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben. Aan het noemen van de 102.000 namen wordt door meer dan achthonderd lezers deelgenomen.