google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

European Mobility Week 2019: De Week van de Mobiliteit 2019

Geschreven op 2-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Europese MobiliteitsweekUpdate 21 augustus 2019: EUROPEANMOBILITYWEEK 2019 from 16 till 22 September is focusing on ‘safe walking and cycling’ and the ways active mobility can benefit our health, environment, and bank balances.

Towns and cities that register their participation in EUROPEANMOBILITY showcase their commitment to clean and sustainable urban transport. Registration is open to all towns and cities.

De Week van de Mobiliteit is van 16 tot 22 september 2019. De Week van de Mobiliteit is hét festival van de duurzame mobiliteit. Tal van acties en initiatieven doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen.

28 februari 2018: The European Commission revealed the finalists of the EUROPEANMOBILITYWEEK Award and the Award for Sustainable Urban Mobility Planning (SUMP).

The EUROPEANMOBILITYWEEK Award showcases local authorities that demonstrate significant efforts in promoting sustainable urban mobility, while the SUMP Award recognises outstanding sustainable urban mobility planning.

The finalists for the EUROPEANMOBILITYWEEK Award 2017 are: Granada (Spain), Prague (Czech Republic) and Vienna (Austria).

For the first time, a category for towns and cities with under 50,000 inhabitants has been included as part of the EUROPEANMOBILITYWEEK Award, recognising the sustainable mobility achievements of smaller cities in Europe. The EUROPEANMOBILITYWEEK Award 2017 finalists for municipalities with less than 50,000 inhabitants are: Igoumenitsa (Greece), Lindau (Germany) and Tivat (Montenegro).

This edition of the SUMP Award focused on shared mobility in the planning process. The 6th SUMP Award finalists are: Greater Manchester (United Kingdom), Milan (Italy) and Turda (Romania).

The EUROPEANMOBILITYWEEK campaign runs from 16-22 September each year, providing towns and cities with an opportunity to test out sustainable transport alternatives. By encouraging individuals to choose sustainable transport modes such as walking and cycling, we can lower our carbon emissions, improve the quality of our air, and make our urban areas more pleasant places to live and work.

6 februari 2018: Van 16 tot en met 22 september 2018 is het weer tijd voor de Europese Week van de Mobiliteit.

16 september 2011: Zo, het is weer tijd voor de Europese Week van de Mobiliteit.Van 16 tot en met 22 september is Europa in de ban van de European Mobility Week. Efficiënt omgaan met energie is het thema van de Mobilityweek.

Ook in Vlaanderen is er dan opnieuw een campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. De Aardig-op-weg-week wordt omgedoopt tot de Week van de Mobiliteit en staat garant voor een waaier aan wervelende acties en autoluwe initiatieven.  Op zondag 18 september organiseren steden en gemeenten in Vlaanderen opnieuw een Autovrije Zondag. Een heus autodeelsalon en heel wat andere informatieve activiteiten laten je kennis maken met de voordelen van autodelen. Op 22 september, de Europese autovrije dag, mobiliseren we iedereen om de auto een dag aan de kant te laten. Honderden basisscholen doen dan voor de vierde keer mee aan de Strapdag. Maar we roepen dit keer ook bedrijven, verenigingen, gemeentebesturen en gezinnen op om massaal deel te nemen aan deze actiedag.

In Nederland is er weinig tot niets te doen tijdens de European Mobilityweek of u moet toevallig in één van de tien deelnemende gemeenten wonen. In Breda, Bunnik, Eindhoven, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Meerssen, Nieuwegein, Sittard-Geleen, Veldhoven en Zwijndrecht zijn er wel activiteiten. Verder is er weer de actie Groene voetstappen. Ook dit jaar gaan basisschoolleerlingen een week lang lopend en fietsend naar school voor een beter klimaat en verzamelen daarmee voor elke heen- en terugreis Groene Voetstappen. Voor elke heen- en terugreis die een leerling lopend, fietsend of steppend aflegt, krijgt hij een Groene Voetstapsticker, die hij in een stickerboekje plakt. Aan het einde van de week nemen wethouders van een groot aantal gemeenten de ‘Groene voetstappen’ in ontvangst. Jaarlijks wordt de Groene Voetstappenactie afgesloten met een Kinderklimaattop. Dit jaar op 28 november 2011, de eerste dag van de VN klimaattop. Elke deelnemende gemeente mag twee kinderen naar deze top afvaardigen, die het afgelopen jaar plaatsvond. De lokale organisator (de gemeente of het Natuur Milieu Educatiecentrum) bepaalt op grond waarvan de twee kinderen worden afgevaardigd.

17 september 2010: Buschauffeurs Pieter Littooij en Mia Alting zijn respectievelijk de Mr. & Mrs. Bus 2010. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de feestelijke finale in Utrecht. De werknemers van respectievelijk Connexxion en Arriva mogen zich vanaf vandaag de beste buschauffeurs van Nederland noemen. Ze zijn door een onafhankelijke jury geselecteerd uit honderden genomineerde buschauffeurs uit heel het land.

23 augustus 2010: Zo, de website is inmiddels aangepast en de eerste activiteiten in het kader van de Europese Mobiliteitsweek zijn bekend. Groene voetstappen: Ook dit jaar gaan basisschoolleerlingen een week lang lopend en fietsend naar school voor een beter klimaat en verzamelen daarmee voor elke heen- en terugreis Groene Voetstappen. In 2009 deden er bijna 100.000 leerlingen mee! De afgelopen vijf jaar bleek het project een succesformule om duurzame mobiliteit aan het begin van het schooljaar bij leerkrachten, leerlingen en hun ouders onder de aandacht te brengen en hen te stimuleren om op duurzame wijze te reizen. Leerlingen verzamelen de ‘Groene voetstappen’ door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- en terugreis die een leerling lopend, fietsend of steppend aflegt, krijgt hij een Groene Voetstapsticker, die hij in een stickerboekje plakt. Aan het einde van de week nemen wethouders van een groot aantal gemeenten de ‘Groene voetstappen’ in ontvangst.

De Autovrije Dag: Een dag waarop de straten open gaan voor voetgangers, fietsers, skaters en andere milieuvriendelijke weggebruikers. Een dag waarop mensen vrolijk en uitgelaten kunnen dansen door de straten. Een dag waarop iedereen kan genieten van de rust en burgers leuke activiteiten kunnen organiseren; een proeftuin voor ligfietsen, een stoepkrijtwedstrijd, een buurtbarbecue. Dat is de dag die Milieudefensie een keer in het jaar organiseert. De Autovrije dag zal dit jaar plaatsvinden op zondag 12 en zondag 19 september.

BedrijvenGevenGas: Het Klimaatverbond organiseert samen met gemeenten, regio’s, provincies en milieudiensten regionale bijeenkomsten voor en door bedrijven die op aardgas willen gaan rijden en geven daarnaast informatie over groen gas. Het gaat hierbij om gemeenten en/of regio’s waar al een aardgasvulpunt is gerealiseerd of waar op korte termijn een aardgasvulpunt komt. Het Klimaatverbond organiseert de bijeenkomst samen met de milieudiensten en de gemeenten, in nauwe samenwerking met ondernemersverenigingen en duurzame ondernemersclubs zoals Kiemt voor Gelderland en DOM voor de provincie Utrecht.

FietsNaarJeWerk: Zo’n 2,5 miljoen mensen wonen op minder dan een half uurtje fietsen van het werk. Slechts een kwart hiervan komt ook daadwerkelijk op de fiets. De campagne Fietsen Scoort ondersteunt werknemers en werkgevers om vaker de fiets te gebruiken voor het woon-werkverkeer. Fietsritten leveren direct winst op voor je eigen gezondheid en leefomgeving. En werkgevers kunnen de fietskilometers van hun werknemers sponsoren voor een goed doel.

De Scholen Zijn Weer Begonnen: Zelf veilig naar school fietsen of lopen is belangrijk voor kinderen. Ze leren hierdoor al vroeg aan het verkeer deel te nemen. Helaas gaan veel kinderen niet op de fiets of lopend naar school, maar worden ze met de auto gebracht omdat ouders de schoolroutes onveilig vinden. Scholen houden in het begin van het schooljaar vaak een verkeersweek waarin deze problematiek meestal een van de thema’s is. Een verkeersweek op school kan heel mooi samengaan met de Europese Mobiliteitsweek.

Het Nieuwe Rijden: Uitrollen voor het verkeerslicht, bandenspanning controleren, 80 in z’n 5… Het Nieuwe Rijden biedt tips om ontspannen achter het stuur te zitten, bij te dragen aan een beter milieu en flink te besparen op autokosten. Nieuwe Rijders besparen al gauw 10% brandstof en rijden zo 100 km meer op een tank. Bovendien gaan de banden op die manier langer mee. Eén op de twee auto’s rijdt met een te lage bandenspanning. In de Europese Mobiliteitsweek controleert de service Band op Spanning op meer dan 20 locaties door heel Nederland of de autobanden aldaar op spanning zijn. Band op Spanning wordt uitgevoerd door Stichting de Groene Garage. Zie ook: De Nieuwe Band – Wie wordt dit jaar de Zuinigste Rijder van Nederland ?

ecomobiel

Ecomobiel: Het grootste vakevenement in Nederland op het gebied van duurzame mobiliteit. Na een zeer succesvolle editie in 2009 met meer dan 2700 bezoekers aan beurs & congres, 81 standhouders en partners als Rabobank, IvDM en het Rotterdam Climate Initiative, wordt in 2010 ingezet op een verdere kwalitatieve en kwantitatieve groei. Met De Van Nelle Ontwerpfabriek als nieuwe inspirerende locatie, lopen beursvloer, congres, workshops en het testparcours naadloos in elkaar over. Ecomobiel 2010 zal plaatsvinden op dinsdag 21 en woensdag 22 september.

Mr & Mrs Bus-verkiezing: Wie zijn de leukste buschauffeur en buschauffeuse van Nederland? Vanuit de gedachte dat een goede buschauffeur reizigers de bus in kan krijgen én houden, roept de organisatie van de Europese Mobiliteitsweek reizigers, buschauffeurs zelf en hun werkgevers op de meest klantvriendelijke, collegiale of bekwame buschauffeur (m/v) te nomineren voor de titel Mr of Mrs Bus 2010.

De Nationale OV-dag: In de Europese Mobiliteitsweek organiseren tal van vervoersbedrijven, provincies, kaderwetgebieden, gemeenten en organisaties activiteiten om het openbaar vervoer onder de aandacht te brengen en reizigers in het zonnetje te zetten. Het zwaartepunt van deze activiteiten is de Nationale OV-dag op zaterdag 18 september 2010.

Autodelen? Doen! Af en toe een auto nodig? Autodelen bied je het gemak van een auto voor de deur, zonder de hoge vaste kosten. Je hebt dag en nacht, 7 dagen per week een deelauto in de buurt tot je beschikking, maar betaalt alleen wanneer je de wagen gebruikt. Je rekent eenvoudig af per uur en per kilometer. De Consumentenbond heeft onderzocht dat op deze manier al gauw 120 euro per maand te besparen is op de kosten voor een auto die anders het grootste gedeelte van de dag stilstaat.

Promotiemarkt Elektrisch Rijden: Elektrisch rijden heeft de toekomst. Het is schoner, stiller en zuiniger. Elektrisch vervoer stoot lokaal geen schadelijke stoffen uit en is door de technologie aanzienlijk zuiniger, waardoor de voertuigen veel minder CO2 uitstoten. In de komende jaren zullen steeds meer mensen geïnteresseerd raken om over te stappen naar een elektrisch voertuig, zoals bijvoorbeeld een elektrische scooter. Het zelf ervaren van een elektrische scooter is de manier om consumenten te overtuigen deze overstap daadwerkelijk te maken.

Walkabout: Wandelvereniging Nemo nodigt lokale overheden en organisaties op het gebied van landschap, landbouw, natuur, milieu, cultuurhistorie en recreatie uit om tijdens de Europese Mobiliteitsweek 2010 een verhalenwandeling te organiseren in hun omgeving. Nemo biedt daarbij een aantal praktische tools voor het uitzetten en communiceren van verhalenwandelingen via een handleiding, een website en adviezen op maat.

Zie ook: Europese Mobiliteitsweek 2010: De Duurzame Week in Heerhugowaard

1 februari 2010: Zo, de Week van de Vooruitgang is niet meer. Op verzoek van wat ministers is de naam verandert in de Europese Mobiliteitsweek 2010. Dat sluit beter aan bij de European Mobility Week. Van 12 tot en met 22 september 2010 staat er weer van alles op het programma. Wat precies is nog niet bekend, maar we houden u op de hoogte. De naamswijziging in Nederland is nog niet terug te vinden op een website. Het programma zal neem ik aan later bekend worden gemaakt.

8 juli 2009: In de Week van de Vooruitgang, 13 t/m 22 september 2009, staat het licht op groen voor duurzame mobiliteit. Het thema is dit jaar ‘voor een beter (leef)klimaat’. De Nederlandse Week van de Vooruitgang is onderdeel van de European Mobility Week. In het (kaart)overzicht hieronder kunt u zien welke activiteiten er dit jaar allemaal georganiseerd zijn door gemeenten, organisaties en bedrijven.

week-van-de-vooruitgang.bmp2 juli 2008: De Week van de Vooruitgang is de Nederlandse versie van de European Mobility Week van 16 t/m 22 september2008. In deze week wordt wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit gepromoot. De Week van de Vooruitgang is een samenwerking tussen verschillende partners. Dit jaar is de week in Nederland extra lang: van 14 t/m 22 september! U kunt uw activiteit nog steeds aanmelden bij de Week van de Vooruitgang.

Zondag 14 september: Autovrije Dag Utrecht en Leiden
Zowel Utrecht als Leiden kiest ervoor hun Autovrije Dag te combineren met een ander evenement, respectievelijk het UITfeest en de Open Monumentendag. Een feestelijke kick-off!

Maandag 15 september: Fiets naar je werk
Campagnebureau Fietsen Scoort biedt bedrijven en instellingen een concreet actiemodel om inhoud te geven aan een maatschappelijke verantwoorde bedrijfsvoering.

Woensdag 17 september: Autodelen? Doen!
‘Autodaten’ leidt tot minder parkeerplaatsen en daardoor tot meer groen en speelgelegenheid. Stichting DOEN schreef onder autodeelaanbieders een prijsvraag uit om meer mensen te stimuleren tot autodelen. Het beste idee wordt beloond met een fikse geldprijs! Daarnaast worden een aantal nieuwe parkeerplekken voor deel-auto’s officieel in gebruik genomen.

Donderdag 18 september: Op voeten en fietsen naar school
Veilig Verkeer Nederland stimuleert ouders hun kinderen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school te laten gaan. VVN biedt gemeentes en scholen actiematerialen.

Zondag 21 september: Walkabout
Wandelvereniging NEMO stimuleert recreatief medegebruik dichtbij huis. De Walkabout is een zoektocht naar de ‘landmarks’ van de mythische tijd en de sporen van de vele generaties ontginners en pioniers die het landschap in Nederland met hun verhalen verrijkt hebben. Nemo nodigt iedereen uit een ‘verhalenwandeling’ uit te zetten en biedt praktische tools voor de organisatie.

Zondag 21 september: Landelijke Autovrije Dag
De Autovrije Dag bestaat 10 jaar! Op 19-09-’99 werden voor het eerst na de noodgedwongen autoloze dagen in de jaren ’70 straten en wijken weer afgesloten voor autoverkeer. Ook in 2008 kiezen er ruim twintig gemeenten voor een zondags feestje in een gezonde, vrolijke omgeving zonder auto’s.

14 en 21 september: Gratis Fietsreparatie
FietsNED is een mobiele fietsenmaker met landelijke dekking. Zij biedt gemeenten aan op hun Autovrije Dag gratis service te verlenen aan fietsers met pech.

14 t/m 22 september: Anders met mobiliteit omgaan
Veel bedrijven zijn goed bezig met mobiliteitsbeleid. SenterNovem organiseert een tour om hen in het zonnetje te zetten en andere organisaties te inspireren ook anders met mobiliteit om te gaan.

14 t/m 22 september: Het Nieuwe Rijden
Het Nieuwe Rijden is een moderne en veilige rijstijl, waarmee minder brandstof wordt verbruikt. Dit bespaart kosten en is ook nog eens goed voor het milieu.

14 t/m 22 september: Groene Voetstappen
Het Klimaatverbond biedt basisscholen lesmateriaal waarmee kinderen hun duurzame mobiliteit kunnen omzetten in ‘groene voetstappen’ en docenten het klimaatprobleem kunnen behandelen. In 2006 en 2007 hebben bezorgde leerlingen in verschillende gemeenten hun voetstappen aangeboden aan de wethouder.

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  17 september 2010 om 17:44 | Permalink

  Sustainable Mobility WebLecture TU Delft

  Paying per Kilometer WebLecture TU Delft

 2. Erik van Erne zegt:

  16 september 2018 om 20:44 | Permalink

  Nijmegen Europese Mobiliteitsweek

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..