google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Regering Rutte IV (VVD-CDA-D66-CU): Omzien Naar Elkaar, Vooruitkijken Naar De Toekomst

Geschreven op 28-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 5 september 2022: Zo, de eerste afvaller van het Kabinet Rutte IV is alweer bekend.

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op. De ChristenUnie-minister heeft zijn ontslag aangeboden aan de koning, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Staghouwer schrijft in een korte verklaring dat hij het afgelopen weekend tot de conclusie kwam dat hij zichzelf niet ziet als de juiste persoon om leiding te geven aan “de grote opgaven” die er zijn op zijn departement. “Ik treed om deze reden af als minister van Landbouw”, aldus Staghouwer.

Wie Staghouweer gaat opvolgen is nog niet bekend, maar minister Carola Schouten (Armoede, Participatie en Pensioenen) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over totdat er een vervanger is gevonden. Schouten, eveneens van ChristenUnie-huize, was landbouwminister in het vorige kabinet en kent zodoende het departement en de dossiers.

10 januari 2022: Het vierde kabinet onder leiding van premier Mark Rutte kan na de langste formatie ooit officieel aan de slag. De nieuwe ministers, staatssecretarissen en Rutte zelf legden maandagochtend hun eed en belofte af in het bijzijn van koning Willem-Alexander, waarna zij officieel werden ingezworen.

Kabinet-Rutte IV ging rond 11.20 uur voor het beroemde fotomoment naar het bordes. Op de foto ontbreekt de kersverse minister van Financiën en vicepremier, D66-leider Sigrid Kaag. Zij herstelt thuis van een coronabesmetting.

In het nieuwe kabinet zitten twintig ministers en negen staatssecretarissen, met vooral veel bekende maar ook enkele nieuwe namen. Sommige bewindslieden moesten hun vorige portefeuille opgeven en gaan nu aan de slag bij een nieuw departement. Er zitten veertien vrouwen in het Kabinet Rutte IV. Dat is bijna 50 procent.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
CDA
VVD
Wopke Hoekstra, vice-premier
Liesje Schreinemacher
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Langdurige Zorg en Sport
Jeugd en Preventie
D66
VVD
CU
Ernst Kuipers
Conny Helder
Maarten van Ooijen
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
CDA
CU
Karien van Gennip
Carola Scouten,
vice-premier
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW)
Infrastructuur en Waterstaat
VVD
CDA
Mark Harbers
Vivianne Heijnen
Veiligheid en Justitie (VenJ)
Rechtsbescherming
Asiel en Migratie
VVD
D66
VVD
Dilan Yesilgöz-Zegerius
Franc Weerwind
Eric van der Burg
Financiën (FIN)
Fiscaliteit
Toeslagen en Douane
D66
CDA
VVD
Sigrid Kaag vice-premier
Marnix van Rij
Aukje de Vries
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV)
Natuur en Stikstof
CU
VVD
Henk Staghouwer Carola Schouten
Christianne van der Wal-Zeggelink
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)
Primair en Voortgezet Onderwijs
Cultuur en Media
D66
VVD
D66
Robbert Dijkgraaf
Dennis Wiersma
Gunay Uslu
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Koninkrijksrelaties en Digitalisering
CDA
CDA
D66
Hanke Bruins Slot
Hugo de Jonge
Alexandra van Huffelen
Defensie (DEF)
Defensie
D66
VVD
Kajsa Ollongren
Christophe van der Maat
Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Klimaat en Energie
Mijnbouw
VVD
D66
D66
Micky Adriaansens
Rob Jetten
Hans Vijlbrief

2 januari 2022: CDA-leider Wopke Hoekstra wordt minister van Buitenlandse Zaken in kabinet-Rutte IV. Eerder maakte Hoekstra al bekend dat hij zijn partij wilde leiden vanuit het kabinet.

De Utrechtse gedeputeerde Hanke Bruins Slot, die eerder CDA-Kamerlid was, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Verder maakt de partij de naam van Karien van Gennip als minister van Sociale Zaken bekend. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt minister voor Ruimtelijke Ordening, bevestigt de partij. Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers (D66) volgt hem op. De Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen is beoogd staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Eerste Kamerlid Marnix van Rij wordt staatssecretaris Fiscaliteit.

D66 heeft de officiële lijst met namen voor de nieuwe kabinetsploeg bekendgemaakt. De huidige voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, volgt Hugo de Jonge op als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kajsa Ollongren wordt ook in kabinet-Rutte IV minister, dit keer van Defensie. Partijleider Sigrid Kaag wordt minister van Financiën en vicepremier en oud-fractievoorzitter Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en huidige burgemeester van Almere Franc Weerwind minister voor Rechtsbescherming.

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat ook door in het nieuwe kabinet, maar dan als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Cultuurhistoricus Gunay Uslu wordt namens D66 staatssecretaris voor Cultuur en Media. Uslu is gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

30 december 2021: Carola Schouten, Henk Staghouwer en Maarten van Ooijen zijn door de ChristenUnie naar voren geschoven als bewindspersonen in het aankomende kabinet-Rutte IV.

De 44-jarige Carola Schouten wordt in het vierde kabinet-Rutte opnieuw vicepremier namens de ChristenUnie. Zij gaat daarnaast aan de slag als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Haar oude portefeuille, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat naar partijgenoot Henk Staghouwer.

De 59-jarige Staghouwer is nu nog gedeputeerde in de provincie Groningen. In die functie is de volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers ervaren bestuurder al volop bezig geweest om boeren te helpen de omslag naar duurzamere landbouw te maken.

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (31) gaat namens de ChristenUnie aan de slag op het ministerie van Volksgezondheid als staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hij volgt in die functie zijn partijgenoot Paul Blokhuis op, die onlangs al zijn vertrek uit de landelijke politiek had aangekondigd.

VVD’er Dilan Yesilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers was staatssecretaris van Asiel en Migratie in het vorige kabinet maar moest aftreden na gerommel door zijn ministerie met cijfers over criminaliteit onder asielzoekers. Eerste Kamerlid Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken.

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt. Senator en voormalig Amsterdams wethouder Eric van den Burg krijgt als staatssecretaris Asiel en Migratie onder zijn hoede. Kamerlid Aukje de Vries maakt de oversteek naar het kabinet. De huidige zorg- en coronawoordvoerder van de VVD wordt als staatssecretaris verantwoordelijk voor onder meer de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Eerder lekte al uit dat de VVD Dennis Wiersma naar voren schuift als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Partijvoorzitter Christianne van der Wal is de beoogde minister voor Natuur en Stikstof en provinciebestuurder Christophe van der Maat wordt staatssecretaris van Defensie.

Eric van der Burg, oud-wethouder uit Amsterdam, krijgt de functie staatssecretaris Asiel en Migratie en volgt Ankie Broekers-Knol op. En de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat komt als staatssecretaris op Defensie.

Vanuit de VVD komen er meer vrouwen dan mannen in het kabinet. Er komen vijf vrouwelijke en drie mannelijke ministers en een vrouwelijke en twee mannelijke staatssecretarissen.

Volgens Haagse bronnen  wordt Hugo de Jonge (CDA) de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij mag ervoor zorgen om de woningmarkt weer op gang te brengen.

29 december 2021: Alle ministerposten voor het nieuwe kabinet zijn verdeeld, laat demissionair premier Mark Rutte donderdag weten. Op 8 januari gaat Rutte langs bij koning Willem-Alexander om hem te informeren. Twee dagen later zou de beëdiging moeten plaatsvinden, inclusief de gebruikelijke foto op het bordes.

Het lijkt erop dat D66-leider Sigrid Kaag minister van Financiën wordt. Die post is geclaimd door D66. CDA-leider Wopke Hoekstra keert dus niet terug in zijn rol als minister van Financiën. Zijn partij levert wél de minister van Buitenlandse Zaken. Ook CDA’er Hugo de Jonge, de huidige demissionaire minister van Volksgezondheid, wordt vervangen: zijn taken worden overgenomen door een afgevaardigde van D66. CDA’er Ferd Grapperhaus keert niet terug als minister van Justitie en Veiligheid.

Het stikstofdossier – waarvoor een nieuwe ministerrol in het leven is geroepen – komt in handen van de VVD. De kersverse minister van Klimaat en Energie wordt geleverd door D66, terwijl de portefeuille Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar het CDA gaat. D66’er Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie.

Een opvallende nieuwkomer is wetenschapper Robbert Dijkgraaf, die voor D66 minister wordt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf heeft theoretische natuurkunde gestudeerd, is president van de KNAW geweest en zet zich in voor het toegankelijk maken van de wetenschap, onder meer in tv-programma’s. Hij is directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.

16 december 2021: VVD-leider Mark Rutte is donderdag door de Tweede Kamer formeel benoemd tot formateur. Dat betekent dat hij kan beginnen met het formeren van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het is praktisch standaard dat de leider van de grootste partij benoemd wordt tot formateur, en vervolgens minister-president wordt.

Het kabinet-Rutte IV telt straks 29 bewindspersonen: 20 ministers en 9 staatssecretarissen. Er worden geen nieuwe ministeries in het leven geroepen, maar er komen wel nieuwe ministersposten bij.

Op 2 januari wordt duidelijk welke politici een gooi naar de ministersposten doen. Premier Rutte voert van 3 tot en met 6 januari gesprekken met hen, waarna hij twee dagen later zijn eindverslag aanbiedt aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Daarna informeert hij koning Willem-Alexander over de gemaakte keuzes. Op 10 januari zou de beëdiging moeten plaatsvinden en de traditionele bordesfoto gemaakt moeten worden.

Deze bewindspersonen levert VVD:
Minister-president en minister van Algemene Zaken
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Minister van Justitie en Veiligheid
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs
Staatssecretaris Toeslagen en Douane
Staatssecretaris van Defensie
Minister van Infrastructuur en Waterstaat
Minister van Economische Zaken en Klimaat
Minister voor Natuur en Stikstof
Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Deze bewindspersonen levert D66:
Minister van Financiën
Minister van Defensie
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Minister voor Rechtsbescherming
Minister voor Klimaat en Energie
Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Staatssecretaris Mijnbouw
Staatssecretaris Cultuur en Media

Deze bewindspersonen levert CDA:
Minister van Buitenlandse Zaken
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Staatssecretaris Fiscaliteit

Deze bewindspersonen levert de ChristenUnie
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Staatssecretaris Jeugd en Preventie

Algemene Zaken
– Minister-president, minister van Algemene Zaken: VVD

Buitenlandse Zaken
– Minister van Buitenlandse Zaken: CDA
– Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: VVD

Justitie en Veiligheid
– Minister van Justitie en Veiligheid: VVD
– Minister voor Rechtsbescherming: D66
– Staatssecretaris Asiel en Migratie: VVD

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
– Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: CDA
– Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: CDA
– Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering: D66

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
– Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: D66
– Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs: VVD
– Staatssecretaris Cultuur en Media: D66

Financiën
– Minister van Financiën: D66
– Staatssecretaris Fiscaliteit: CDA
– Staatssecretaris Toeslagen en Douane: VVD

Defensie
– Minister van Defensie: D66
– Staatssecretaris van Defensie: VVD

Infrastructuur en Waterstaat
– Minister van Infrastructuur en Waterstaat: VVD
– Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: CDA

Economische Zaken en Klimaat
– Minister van Economische Zaken en Klimaat: VVD
– Minister voor Klimaat en Energie: D66
– Staatssecretaris Mijnbouw: D66

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
– Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: ChristenUnie
– Minister voor Natuur en Stikstof: VVD

Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: CDA
– Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: ChristenUnie

Volksgezondheid, Welzijn en Sport
– Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: D66
– Minister voor Langdurige Zorg en Sport: VVD
– Staatssecretaris Jeugd en Preventie: ChristenUnie

15 december 2021: Nou het is eindelijk zover. Na maanden onderhandelen is vandaag het coalitieakkoord gepresenteerd. De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie leggen in dit akkoord op hoofdlijnen vast wat het nieuwe kabinet in de komende vier jaar wil bereiken. Er moet veel gebeuren om de enorme opgaves aan te pakken waar ons land voor staat.

Wat staat er in het coalitieakkoord voorheen altijd regeerakkoord genoemd?

Klimaat en biodiversiteit krijgen hoge prioriteit in de plannen van het kabinet Rutte IV.  Ze trekken hiervoor 60 miljard euro uit. De vier partijen willen de Nederlandse klimaatdoelen verhogen naar minimaal 55% CO2-reductie. Ze willen beleid maken om 60% reductie te realiseren. Goed nieuws, al is er 65% nodig om binnen de 1,5 graad opwarming te blijven.

Het terugdringen van de stikstofuitstoot is van groot belang voor het h. Het kabinet wil dat de btw op groente en fruit naar 0 kan, maar weet nog niet of dat mogelijk is.

11 december 2021: De gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet zijn nog niet afgerond. De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zullen dit weekend niet verder overleggen vanwege allerlei andere verplichtingen.

“We zijn er bijna”, verklaarde CDA-leider Wopke Hoekstra na afloop van urenlang overleg. “We gaan nog even lekker door”, aldus D66-leider Sigrid Kaag toen ze wegging.

Bronnen rond de formatie melden dat de gesprekken zich in een afrondende fase bevinden. Het lijkt erop dat de eerste stukken begin volgende week voorgelegd zullen worden aan de fracties. Ingewijden denken dat het coalitieakkoord mogelijk woensdag wordt gepresenteerd.

De doorstart van het kabinet-Rutte III laat lang op zich wachten. Het is al de langste formatie ooit. Het is inmiddels al meer dan 38 weken geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden.

10 december 2021: Nou het is eindelijk zover, althans bijna zover. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie zijn dicht bij een akkoord over een nieuw kabinet: Rutte IV. De kans is groot dat de vier partijen begin volgende week het coalitieakkoord presenteren.

De onderhandelaars en informateurs Remkes en Koolmees zaten gisteren van 13.00 uur tot 23.00 uur bij elkaar. Een definitief akkoord is er nog niet, zo zeiden partijleiders na afloop. Maar er klonk optimisme. “We hebben vorderingen gemaakt. We naderen het einde”, zei CU-leider Gert-Jan Segers.

D66-leider Sigrid Kaag zei dat ze “goede moed” had dat er een “mooi en ambitieus” akkoord uit komt. En CDA-leider Wopke Hoekstra sprak over een “productieve avond”. “We zijn een heel eind gekomen.” Alleen VVD-leider Mark Rutte wilde nog niets kwijt en liep weg met de woorden “we zeggen pas wat als we er uit zijn”:

Vandaag wordt vanaf vroeg in de middag onderhandeld en komen nog een aantal organisaties langs, zoals bijvoorbeeld de Stichting van de Arbeid, de IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen.

De presentatie van het coalitieakkoord betekent nog niet dat het nieuwe kabinet-Rutte IV dan snel op het bordes bij de koning staat. Er volgt nog een debat met de Tweede Kamer en dan wordt VVD-leider Rutte aangewezen als formateur, die de ministersploeg gaat samenstellen. Hij kan daar de kerstvakantie voor gebruiken.

Over de nieuwe ministersploeg zijn al wat dingen bekend. Het kabinet-Rutte IV zal vermoedelijk twintig ministers gaan tellen: acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie. Dat waren er de afgelopen periode zestien.

14 oktober Nou, echt vlug gaat het allemaal niet. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet-Rutte III, heeft het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis becijferd.

Premier Mark Rutte diende op 15 januari van dit jaar – donderdag 273 dagen geleden – het ontslag van zijn kabinetsploeg in.

Het record was in handen van het kabinet van Joop den Uyl, dat in 1977 na vier moeizame jaren viel vanwege een meningsverschil over grondpolitiek. Dat kabinet werd pas na 272 dagen opgevolgd door het eerste kabinet-Van Agt.

Ook het formatierecord gaat dit jaar gebroken worden, merkt het Montesquieu Instituut op. Als de onderhandelende partijen er op woensdag 27 oktober nog niet uit zijn, duurt deze formatie langer dan die van 2017. Toen was er pas 225 dagen na de verkiezingen een kabinet aangetreden.

6 oktober 2021: Zo, we hebben weer twee nieuwe informateurs. Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) gaan proberen om een nieuwe regering te formeren met de VVD-CDA-D66-CU.

Betekent gelijk ook dat we weer een naam kunnen doorstrepen in het Kabinet Rutte III. D66’er Wouter Koolmees legt zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Hij keert ook niet terug in een nieuw kabinet. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

25 september 2021: Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is zaterdag ontslagen door het demissionaire kabinet. Haar uitspraken over de coronapas leidden zaterdag niet alleen tot verontwaardiging onder Tweede Kamerleden, maar ook tot een discussie over haar positie binnen het kabinet en het CDA.

“De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn”, laat demissionair premier Mark Rutte weten in een verklaring.

De uitspraken van Keijzer waren opvallend, omdat het kabinet met één mond spreekt. Een bewindspersoon kan wel tegen een voorstel van het kabinet zijn, maar moet zich er wel bij neerleggen als de ministerraad anders besluit. Naar buiten toe steunen dan alle bewindslieden het besluit.

22 september 2021: VVD’er Henk Kamp wordt de nieuwe demissionaire minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA krijgt de portefeuille Buitenlandse Zaken, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag weten. Kamp volgt Ank Bijleveld op en Knapen neemt de taken van Sigrid Kaag over.

21 september 2021: VVD’er Henk Kamp is de beoogde minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA is dat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo melden ingewijden dinsdag.

Kamp volgt bij Defensie Ank Bijleveld (CDA) op, die vrijdag aftrad naar aanleiding van de evacuatieoperatie uit Afghanistan.  In het kabinet-Rutte I was Kamp minister van Sociale Zaken, waarna hij in Rutte II minister van Economische Zaken werd. Ook was hij twee keer minister in kabinetten van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Knapen zit op het moment nog in de Eerste Kamer en was staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken in kabinet-Rutte I.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geworden. En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij volgde Stientje van Veldhoven (D66) op, die haar post ook voortijdig verliet omdat ze ander werk had gevonden. Barbara Visser (VVD) volgde eind augustus partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen op, die eveneens een andere baan had gevonden.

17 september 2021: Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt ook op nadat zij donderdag een motie van afkeuring heeft gekregen.

Een Kamermeerderheid steunde de motie, maar Bijleveld besloot in tegenstelling tot demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in eerste instantie aan te blijven.

In een persverklaring zei ze een dag later dat ze door de discussie over haar positie toch niet kan aanblijven.

“Ik wilde doorgaan om de taak waar ik voor sta af te maken”, zei Bijleveld vrijdagmiddag in een toelichting op haar vertrek. “Voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht om de tolken die nog in Afghanistan zijn – en op ons rekenen – in veiligheid te brengen te voltooien.”

Een dag na de motie van afkeuring constateert Bijleveld dat dit niet langer haalbaar voor haar is. “Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen.” Bijleveld zegt verder dat ze het werk van haar mensen niet in de weg wil staan.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) krijgt tijdelijk de leiding over het ministerie van Defensie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het CDA zal later een nieuwe minister leveren, die voor de duur van het demissionaire kabinet minister van Defensie blijft.

16 september 2021: Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag stapt op vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.

“De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden”, zei Kaag donderdag tegen de Kamer. “In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur, moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd”, aldus Sigrid Kaag.

Nu D66-leider Sigrid Kaag haar taken als demissionair minister van Buitenlandse Zaken heeft neergelegd, neemt demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) haar werk tijdelijk over.

Demissionair defensieminister Ank Bijleveld respecteert het besluit van haar collega Sigrid Kaag om te stoppen als minister van Buitenlandse Zaken. Maar zelf heeft ze een andere persoonlijke afweging gemaakt, zei de CDA-minister nadat de Tweede Kamer ook een motie van afkeuring tegen haar had aangenomen.

De defensieminister wees erop dat een motie van afkeuring staatsrechtelijk iets anders is dan een motie van wantrouwen. In dat laatste geval moet een bewindspersoon opstappen, omdat de Kamer geen vertrouwen meer stelt in de betrokkene.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte (VVD), premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
VVD
D66
Halbe Zijlstra Sigrid Kaag (D66) Tom de Bruijn (D66) Ben Knapen (CDA)
Tom de Bruijn (D66)
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV) CU Carola Schouten (CU), vicepremier
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) CDA
VVD
Hugo de Jonge (CDA), vicepremier
Bruno Bruins Martin van Rijn Tamara van Ark (VVD) en Paul Blokhuis (CU)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) D66 Wouter Koolmees (D66) en Bas van ‘t Wout (VVD) Dennis Wiersma (VVD)
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW) VVD Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Barbara Visser (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66)  en Steven van Weyenberg (D66)
Veiligheid en Justitie (VenJ) CDA
VVD
Ferdinand Grapperhaus (CDA), Mark Harbers (VVD),
Sander Dekker (VVD) en Ankie Broekers-Knol (VVD)
Financiën (FIN) CDA Wopke Hoekstra (CDA)en Menno Snel (D66) Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66)
Economische Zaken en Klimaat (EZK) VVD Eric Wiebes (VVD)Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Bas van ‘t Wout (VVD) Stef Blok (VVD)  en Mona Keijzer (CDA) Stef Blok en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) D66
CU
Ingrid van Engelshoven (D66)
Arie Slob (CU)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) D66 Kajsa Ollongren (D66), vicepremier en Raymond Knops (CDA)
Defensie (DEF) VVD Ank Bijleveld (CDA) Ferdinand Grapperhaus (CDA) Henk Kamp (VVD) en Barbara Visser (VVD)

3 september 2021: Het is net een duiventil de Regering Rutte III. Onlangs werden er nog wat mensen in de regering vervangen en nu is het weer tijd voor demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg stapt per direct op om gezondheidsredenen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ze nam deze zomer zes weken rust vanwege nekklachten. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) nemen haar taken over.

Inmiddels zijn er negen bewindspersonen (7 van de VVD en 2 van D66) die het kabinet-Rutte III hebben verlaten. De uittocht werd 3,5 jaar geleden in gang gezet door Halbe Zijlstra, na zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Dit zijn in chronologische volgorde alle bewindspersonen die het huidige kabinet verlieten en degenen die voor hen in de plaats kwamen: Halbe Zijlstra (VVD) stapt op 13 februari 2018 op als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn positie blijkt niet langer houdbaar nadat hij heeft moeten toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Opvolger: Stef Blok (VVD).

Mark Harbers (VVD) stapt op 21 mei 2019 op als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De bewindsman die verantwoordelijk is voor asielzaken vertrekt nadat bekend is geworden dat zijn ministerie cijfers over criminaliteit onder asielzoekers bewust onvolledig heeft weergegeven in een rapportage. Opvolger: Ankie Broekers-Knol (VVD).

Menno Snel (D66) stapt op 18 december 2019 op als staatssecretaris van Financiën. De fouten die door de Belastingdienst zijn gemaakt in de kinderopvangtoeslagaffaire zijn de bewindspersoon fataal geworden. Opvolgers: Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66).

Bruno Bruins (VVD) stapt op 19 maart 2020 op als minister voor Medische Zorg. Oververmoeidheid is de reden. Dat uitte zich een dag eerder in een flauwte van Bruins tijdens een debat over het coronavirus. Opvolgers: Martin van Rijn (PvdA) wordt aangesteld als tijdelijke vervanger. Later neemt Tamara van Ark (VVD) het definitief over van Bruins. Bas van ‘t Wout (VVD) volgt op zijn beurt Van Ark op als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Eric Wiebes (VVD) stapt op 15 januari 2021 op als minister van Economische Zaken. De toeslagenaffaire, die in het kabinet-Rutte II mede onder de verantwoordelijkheid viel van Wiebes, toen staatssecretaris van Financiën is de reden om op te stappen. Opvolgers: Infrastructuurminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) neemt de taken van Wiebes tijdelijk over. Daarna wordt Van ‘t Wout benoemd als opvolger van Wiebes. Als Van ‘t Wout maanden later zelf opstapt, wordt Blok de nieuwe minister van Economische Zaken. Laatstgenoemde wordt op zijn beurt als minister van Buitenlandse Zaken opgevolgd door Sigrid Kaag (D66). Tom de Bruijn (D66) neemt Kaags ministerpost op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over. Dennis Wiersma (VVD) wordt de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bas van ‘t Wout (VVD) stapt op 9 juli 2021 definitief op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Een burn-out die Van ‘t Wout dan al sinds eind mei thuishoudt is de reden. Opvolgers: Blok neemt de taken van Van ‘t Wout deels over. Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) wordt benoemd als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, belast met de portefeuille klimaat en energie.

Stientje van Veldhoven (D66) stapt op 19 juli 2021 op als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De reden is een nieuwe baan. Sinds 1 september is Van Veldhoven de nieuwe directeur Europa voor het World Resources Institute. Opvolgers: Van Nieuwenhuizen neemt de taken van Van Veldhoven tijdelijk over. Kort daarna wordt Steven van Weyenberg (D66) benoemd als opvolger van Van Veldhoven.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op 31 augustus 2021 op als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ook hier is de reden een nieuwe baan. Van Nieuwenhuizen gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Opvolgers: Barbara Visser (VVD), die tot dan toe staatssecretaris van Defensie was. Defensieminister Ank Bijleveld (CDA) neemt op haar beurt de taken van Visser over.

Tamara van Ark (VVD) stapt op 3 september 2021 op als minister voor Medische Zorg. De reden zijn aanhoudende nekklachten. Opvolgers: Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis (beiden VVD) nemen haar taken over.

24 mei 2021: De minister van Economische Zaken en Klimaat, Bas van ’t Wout, kan vanwege een burn out zijn functie voor een periode van tenminste drie maanden niet vervullen. Het kabinet wenst hem een voorspoedig herstel.

Met onmiddellijke ingang zal minister Van ‘t Wout, voor de duur dat hij niet in staat is zijn taak als minister uit te oefenen, worden vervangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, zal gedurende deze periode daarom ook fungeren als minister van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast zal, vanwege de omvang van de portefeuille van de minister van Economische Zaken en Klimaat, worden gezocht naar een extra staatssecretaris op dit ministerie. Deze zal voor de rest van de demissionaire periode worden belast met de portefeuille klimaat en energie en zal afkomstig zijn uit de kring van de VVD. De naam van deze nieuwe staatssecretaris zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.

20 januari 2021: Koning Willem-Alexander zal, op voordracht van de minister-president, op woensdag 20 januari 2021 de heer B. van ‘t Wout op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

De Koning zal, op voordracht van de minister-president, de heer B. van ’t Wout met ingang van 20 januari 2021 benoemen tot minister van Economische Zaken en Klimaat. De minister wordt woensdagochtend ten overstaan van de Koning op Paleis Noordeinde beëdigd.

1 januari 2021: VVD’er Bas van ‘t Wout volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken. De 41-jarige Van ‘t Wout is nu staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zal tot het aantreden van het nieuwe kabinet de taken van Van ‘t Wout waarnemen.

18 januari 2021: Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën, maandag bekendgemaakt.

Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt.

Daarnaast roept de staatssecretaris private schuldeisers zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties op hetzelfde te doen. “Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden.”

De banken nemen binnenkort een gezamenlijk standpunt in over het kwijtschelden van de schulden van de gedupeerde ouders, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Woningcorporaties staan welwillend tegenover de oproep van de overheid om de schulden kwijt te schelden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben. Ze willen wel eerst met elkaar in overleg, laat corporatiekoepel Aedes weten.

15 januari 2021: Het volledige kabinet-Rutte III treedt af vanwege het spijkerharde rapport Ongekend Onrecht over de kinderopvangtoeslagenaffaire.

De druk op het kabinet om het ontslag aan te bieden nam toe nadat duidelijk was geworden dat duizenden ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen.

Nadat het ontslag door de koning is geaccepteerd, zal het kabinet demissionair doorregeren. Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zal per direct aftreden en neemt dus niet deel aan het demissionair kabinet. Minister Cora van Nieuwenhuizen neemt tijdelijk de leiding over het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voorlopig waar.

Als het hele politieke systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen. Dat zei premier Mark Rutte in een toelichting over de val van het kabinet naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

“De staat dringt de overmoedigen terug, beschermt de zwakken en verdeelt de risico’s”, zo citeert Rutte een van zijn voorgangers. Het kabinet heeft niet aan die norm voldaan, zo zegt hij nu. “De Staat had de zwakken moeten beschermen en dat is hier op een verschrikkelijke manier misgegaan.”

Ondertussen gaat de Belastingdienst gewoon door op de ingeslagen weg. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire moeten een deel van de compensatie die ze ontvangen, weer afdragen aan de Belastingdienst. Dat meldt de belangenvereniging voor bewindvoerders in de schuldsanering (BBW). De vereniging is uit irritatie hierover uit het overleg met de Belastingdienst gestapt.

Inmiddels heeft het kabinet toegezegd dat de gedupeerden een compensatie krijgen van minimaal 30.000 euro. Echter, de Belastingdienst eist nu van de gedupeerden dat zij een deel van deze compensatie gebruiken om hun schuld aan de dienst af te lossen.

De Belastingdienst heeft enkele tienduizenden ouders jarenlang onterecht gezien als mensen die met toeslagen hebben gefraudeerd. Dit leidde voor hen tot grote persoonlijke en financiële problemen. Velen kampen nog steeds met schulden, onder meer aan de Belastingdienst.

26 oktober 2017: Zo, het is eindelijk zover. Na de langste kabinetsformatie ooit is men er eindelijk uit. Er is na maanden en nog eens maanden praten eindelijk een Regeerakkoord: Vertrouwen in de Toekomst.

Donderdag 26 oktober wordt het nieuwe Kabinet-Rutte III gepresenteerd. De regering gaat zestien ministers en acht staatssecretarissen tellen, verdeeld over twaalf ministeries.

De VVD levert als grootste partij zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA en D66 elk vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte (VVD), premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
VVD
D66
Halbe Zijlstra Sigrid Kaag (D66) Tom de Bruijn (D66) Ben Knapen (CDA)
Tom de Bruijn (D66)
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV) CU Carola Schouten (CU), vicepremier
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) CDA
VVD
Hugo de Jonge (CDA), vicepremier
Bruno Bruins Martin van Rijn Tamara van Ark (VVD) en Paul Blokhuis (CU)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) D66 Wouter Koolmees (D66) en Bas van ‘t Wout (VVD) Dennis Wiersma (VVD)
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW) VVD Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Barbara Visser (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66)  en Steven van Weyenberg (D66)
Veiligheid en Justitie (VenJ) CDA
VVD
Ferdinand Grapperhaus (CDA), Mark Harbers (VVD),
Sander Dekker (VVD) en Ankie Broekers-Knol (VVD)
Financiën (FIN) CDA Wopke Hoekstra (CDA)en Menno Snel (D66) Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66)
Economische Zaken en Klimaat (EZK) VVD Eric Wiebes (VVD)Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Bas van ‘t Wout (VVD) Stef Blok (VVD)  en Mona Keijzer (CDA) Stef Blok en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) D66
CU
Ingrid van Engelshoven (D66)
Arie Slob (CU)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) D66 Kajsa Ollongren (D66), vicepremier en Raymond Knops (CDA)
Defensie (DEF) VVD Ank Bijleveld (CDA) Ferdinand Grapperhaus (CDA) Henk Kamp (VVD) en Barbara Visser (VVD)

Zie ook: Naar Een Duurzaam Nederland: Investeringsagenda Kabinetsformatie 2017 by IPO, VNG en UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE – Toekomst Salderen Na 2020 Onduidelijk by Vereniging Eigen Huis – Energieakkoord Niet voldoende Blijkt uit Nationale Energieverkenning 2017 by NVDE – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Aandacht Voor Natuur by Natuurorganisaties – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Hoofdpunten Met Betrekking tot Auto’s en Mobiliteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Verkeersveiligheid Een Nationale Prioriteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Slimme en Duurzame Mobiliteit – Overheid Maakt 30 Miljoen Euro Vrij Voor Groene Transportinitiatieven – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Waardering Eigen Woningbezit by VEH – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Energiebelasting Verder Omhoog by Vereniging Eigen Huis – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Waterschappen Blij by UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: De Belangrijkste Punten

Mark Rutte regeringsverklaring2425 november 2012: Zo, het is zover. Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Het Kabinet Rutte II bestaat uit zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Mark Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier,  Lodewijk Asscher van de PvdA is de vicepremier. De PvdA levert vier staatssecretarissen en de VVD drie.

Na de mooie kreet “Nu Aan de Slag” van het Kabinet Rutte I, waarmee Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender zou worden, is er uiteraard een nieuwe slogan voor het Kabinet Rutte II: “Voluit Aan de Slag”: Bruggen Slaan. Nou laten we het hopen, want het wordt hoog tijd dat er nu eens echt iets gaat gebeuren in Nederland. Ben bang dat “Voluit Aan de Slag” vooral betekent dat Rutte II doorgaat op de al eerder ingeslagen weg van bezuinigingen en die weg levert alleen maar problemen op volgens mij.

Het Kabinet Rutte II gaat voor maar liefst 16 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft VVD-leider Rutte bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord (PDF) tussen VVD en PvdA. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het regeerakkoord. Update 14 november 2012: Het regeerakkoord op enkele punten aangepast.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) PvdA Frans Timmermans
Buitenlandse Handel en OS (BZ) PvdA Lillian Ploumen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Martin van Rijn (PvdA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) PvdA Lodewijk Asschervice-premier en Jetta Klijnsma (PvdA)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Wilma Mansveld (PvdA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) PvdA Jeroen Dijsselbloem en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken (EZ) VVD Henk Kamp en Sharon Dijksma (PvdA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) PvdA Jet Bussemaker en Sander Dekker (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) PvdA Ronald Plasterk
Wonen en Rijksdienst (BZK) VVD Stef Blok
Defensie (DEF) VVD Jeanine Hennis-Plasschaert

24 april 2012: Zo, dat was het dan. Heeft toch nog lang geduurd, maar na anderhalf jaar is het over en uit voor het Kabinet Rutte. Na zeven weken onderhandelen over allerlei financiële zaken tijdens het zogenoemde Catshuis-overleg trekt gedoogpartner PVV de stekker uit het Kabinet.

Nederland sterker, veiliger en welvarender dat was het plan. Wat is ervan terechtgekomen? Niets tot vrijwel niets. Nederland is er zeker niet sterker op geworden tenzij we het hebben over Oranje. Nederland veiliger. Niets van gemerkt. Nederland welvarender. Nee, zeker niet. Nederland zit dik in de financiële problemenNederland in Recessie.

Hoog tijd voor Tweede Kamerverkiezingen. Helemaal zeker is de datum nog niet, maar noteert u alvast woensdag 12 september 2012 in uw agenda.

23 mei 2011: Geen meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer. Dat is de conclusie na de einduitslag van de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Zie ook: Eerste Kamerverkiezingen 2011: Geen Meerderheid voor Regeringscoalitie VVD en CDA (plus PVV) – Nederland Weer in Recessie by CBS: Met Dank Aan Kabinet Rutte-Verhagen

15 december 2010: Nou en aan de slag is men inmiddels met massa’s onbegrijpelijke besluiten en uiteraard met de nodige tegenslag zoals iedereen wel had verwacht. Gedonder met gedoogpartij PVV en de Eerste Kamer doet ook niet echt mee, zoals premier Mark Rutte dat graag zou zien.

Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen, dus roept premier Mark Rutte de kiezers nu alvast op om bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 toch maar vooral op de VVD, de PVV of het CDA te stemmen. In mei 2011 bepalen de Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en gedoogpartner PVV is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Dat is lastig en dus zegt Mark Rutte: “Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid.” In zijn rol als premier roept Rutte iedereen op om naar de stembus te gaan. “Maakt niet uit welke partij u stemt. Als het maar op de VVD, de PVV of het CDA is”, lachte hij.

28 oktober 2010: Zo, het is zover. Na vele, vele maanden praten, praten en nog eens praten, wordt het eindelijk tijd voor Geen Woorden, Maar Daden. Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender en zeker niet Duurzamer dat is het plan.

Kersverse premier Rutte heeft de Regeringsverklaring netjes voorgelezen in de Tweede Kamer. Daarna volgde het gebruikelijke, vrij nietszeggende debat over diezelfde Regeringsverklaring dat werd besloten met de mooie en eveneens vrij nietszeggende woorden van Mark Rutte: En nu aan de slag.

Tja, wat zou je anders moeten doen? Doorgaan met praten, lijkt mij geen optie.

Het debat was flauw met Femke Halsema in de aanval, afgeserveerd door Wilders. Pechtold kwam, sprak en vertrok zonder indruk te maken en Job Cohen werd uitgebreid bedankt door Geert Wilders. Job’s reactie was om te huilen en doet het ergste vermoeden voor de komende tijd. Van echte oppositie is geen sprake. Zowaar nog een motie van D66 die door de gehele Kamer werd gesteund om nog eens even te onderzoeken hoe het verder moet met het natuurbeleid in Nederland. Verder geen opzienbarend nieuws. Het Regeerakkoord plus Gedoogakkoord zijn de basis voor deze unieke minderheidsregering met gedoogsteun.

Mark Rutte wil na zijn vuurdoop als premier hard aan de slag om Nederland sterker, veiliger en welvarender te maken. Hij zei dat woensdag aan het einde van twee dagen debat over de plannen van het nieuwe kabinet. Rutte zei dat hij en zijn kabinet zullen proberen waar te maken wat ze beloofd hebben.

‘Ik wil Nederland sterker, veiliger en welvarender maken. En dat kan ook, want Nederland is een prachtig land dat alles in huis heeft om toonaangevend te zijn in Europa en de wereld. Daarom geeft dit kabinet ruimte aan mensen en bedrijven en kiezen we voor een kleinere overheid die alleen doet wat zij moet doen. We spreken iedereen aan en schrijven niemand af.’

Dit is een kabinet voor heel Nederland. Voor iedereen. We willen met iedereen samenwerken en zeker ook met alle leden van deze Kamer. En nu gaan we aan de slag, want er is enorm veel te doen, aldus premier Mark Rutte.

Nou, dat er enorm veel te doen is, lijkt mij een understatement. Helaas ziet het er op voorhand al naar uit dat juist op die gebieden waar Nederland echt heel veel zou moeten gaan doen, er heel weinig gaat gebeuren. Een duurzaam Nederland, met duurzame energie om maar eens even een onderwerp te noemen, lijkt verder weg dan ooit. Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Goed de Regering Rutte gaat nu aan de slag, een slogan die ik oud-minister Jacqueline Cramer ook heel vaak heb horen roepen en waarvan, helaas, helaas, maar weinig is terechtgekomen. Zie Jacqueline Cramer: Ik had mijn werk graag afgemaakt. En als ik nou heel eerlijk ben, dan hoop ik eigenlijk dat de Regering Rutte het werk ook niet gaat afmaken. Op milieugebied, natuurgebied, duurzaam inkopen, duurzame energie en duurzame ontwikkeling zit er weinig tot niets aan plannen in de pijplijn. Daar gaat het Kabinet Rutte-Verhagen dus duidelijk niet mee aan de slag. Hoog tijd voor nieuwe Tweede Kamer Verkiezingen. Ik kijk er nu al naar uit.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie en Asiel (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden

Tags:

73 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    28 oktober 2010 om 18:49 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen (van ELenI) wil voorrang duurzame stroom

    “Uitgangspunt is en blijft dat voorrang van duurzaam geproduceerde elektriciteit op het elektriciteitsnet in geval van transportschaarste wordt gerealiseerd.” Dat schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) donderdag 28 oktober 2010 in een brief aan de Tweede Kamer.

    Volgens Verhagen is voorrang voor duurzame stroom belangrijk in combinatie met de nieuwe stimuleringsmaatregelen van het Kabinet (SDE+). “Zo kan groene stroom echt van de grond komen in Nederland en rendabel worden,” aldus Verhagen.

    Zie ook: Nieuwste Cijfers Hernieuwbare Energie in Nederland

  2. Erik van Erne zegt:

    29 oktober 2010 om 09:33 | Permalink

    Kabinet wil groen lenen voor energieprojecten afschaffen

    Het kabinet is van plan om per 1 januari 2011 de Regeling groenbelegging voor particulieren af te schaffen. Corporaties kunnen dan niet langer voordelig groen lenen voor hun energiebesparingprojecten. Corporaties betalen voor een groene lening 1 procent minder rente dan voor een reguliere lening. Op jaarbasis kunnen ze hiermee tonnen euro’s aan rente besparen. Sinds april 2010 is de regeling uitgebreid en gelden groene leningen ook voor projecten in de bestaande bouw. Aedes betreurt het afschaffen van de regeling omdat die nog maar net goed en wel op gang is gekomen. De drempel om te investeren in energiebesparende maatregelen wordt voor corporaties op deze manier alleen maar hoger. Bovendien staat dit voornemen haaks op de afspraken uit het convenant energiebesparing dat het Rijk aantrekkelijke financieringsregelingen zou faciliteren. De Nederlandse vereniging van banken heeft op 18 oktober 2010 het kabinet via een brief opgeroepen het voornemen in te trekken. Aedes, Bouwend Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland LTO Energie ondersteunen deze oproep en hebben de brief mede ondertekend. Bron Aedes

  3. Erik van Erne zegt:

    30 oktober 2010 om 09:53 | Permalink

    De bezuinigingen van de Regering Rutte: Het heilige huisje blijkt een heilige villa te zijn

    Op talloze dingen wordt er bezuinigd. De bureaucratie bij de overheid, de kunstsector en ontwikkelingssamenwerking worden allemaal aan banden gelegd. Aan het ‘heilige huisje’, ofterwijl de hypotheekrenteaftrek, wordt gemorreld. Deze infographic toont om hoeveel geld het allemaal draait en wie er uiteindelijk beter van worden. Jaarlijks betaalt de belastingdienst 10 miljard euro terug.

  4. Erik van Erne zegt:

    31 oktober 2010 om 23:23 | Permalink

    Zeg nee tegen een verhoging van de BTW

    De regering Rutte heeft het plan opgevat stevig te gaan snijden in de cultuurbudgetten.

    Naast deze bezuinigingen heeft het kabinet zich ook voorgenomen om de btw op theater- en concertkaarten te verhogen van 6% naar 19%.

    Dat betekent dat wanneer u nu € 23,= betaalt voor een toegangsbewijs, dat straks ca. € 26,= zal zijn. En een kaartje van € 45,= euro zal zelfs duurder dan € 50,= worden.

    Deze belastingverhoging van de toegangsprijs gaat u niet terugzien in de voorstellingen.

    Ook de service van het theater zal niet veranderen.

    U betaalt simpelweg meer voor hetzelfde!

    Tekent u deze petitie, om deze maatregel te voorkomen.

    Bij voorbaat dank voor uw steun.

  5. Erik van Erne zegt:

    4 november 2010 om 23:06 | Permalink

    CO2 Opslag bij Barendrecht Gaat Niet Door: Nieuwe Poging in Noord Nederland

    Goed nieuws voor Barendrecht. Het CO2-opslagproject in Barendrecht gaat niet door. Het verlenen van vergunningen is stilgelegd. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. http://bit.ly/2ILdsc

  6. Erik van Erne zegt:

    4 november 2010 om 23:11 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen wil grootschalige invoering Slimme Energiemeter

    De regering Rutte streeft naar invoering op grote schaal van de slimme energiemeter. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hoopt dat in 2020 vier op de vijf huishoudens zo’n slimme meter hebben. Dat zei hij woensdag 3 november 2010 tijdens een debat in de Tweede Kamer.

  7. Erik van Erne zegt:

    4 november 2010 om 23:21 | Permalink

    Minister Edith Schippers komt met Versoepeling Rookverbod Kleine Cafés

    Het rookverbod in kleine cafés wordt versoepeld. In cafés kleiner dan 70 m2, zonder personeel, wordt het rookverbod afgeschaft. Dit laat minister Edith Schippers, Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft de minister invulling aan de afspraak hierover in het regeerakkoord.

  8. Wilfred zegt:

    8 november 2010 om 03:53 | Permalink

    Samenvoeging EZ en Landbouw is Onlogisch

    De samenvoeging van de departementen van Landbouw en Economische Zaken is onlogisch, zegt topambtenaar Roel Bekker tegen NRC Handelsblad. Bekker is nu verantwoordelijk voor het drastisch inperken van het ambtenarencorps (met zo’n 15.000 ambtenaren). Bekker over het nieuwe ministerie van EL&I: ‘LNV is gericht op één grote bedrijfstak, landbouw en voedsel. Ze hebben een eigen internationale vertegenwoordiging, een eigen universiteit. Het is een tamelijk autarkisch departement. LNV maakt specifieke wetten voor de landbouw. Bij EZ doen ze precies het tegenovergestelde.’

  9. Erik van Erne zegt:

    8 november 2010 om 23:18 | Permalink

    Uitgesproken CDA Ecologische Hoofdstructuur moet weg

  10. Erik van Erne zegt:

    16 november 2010 om 21:47 | Permalink

    Kabinet haalt streep door 3.000 extra agenten en extra 500 animal cops

    Het kabinet komt zijn belofte om de politiekorpsen met 3.000 agenten uit te breiden niet na. Dat bleek gisteren tijdens het eerste politiedebat in de Tweede Kamer. De operationele sterkte – het blauw op straat en rechercheurs – nu 49.500 man blijft ongewijzigd, zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteren. In feite worden het zelfs 500 agenten minder, omdat er vanuit de huidige operationele sterkte 500 mensen zich gaan bezighouden met de aanpak van dierenmishandeling, de eerder aangekondigde animal cops.

  11. Erik van Erne zegt:

    16 november 2010 om 21:57 | Permalink

    Hoger BTW tarief op Podiumkunsten gaat door: PVV legt VVD-fractie wil op

    De Tweede Kamerfractie van de VVD legt zich erbij neer dat de btw op podiumkunsten wordt verhoogd van 6 naar 19 procent. De liberalen zwichten hiermee voor gedoogpartij PVV, die niet bereid was om het kabinetsvoorstel aan te passen.

    Update 21 december 2010: Het kabinet is bereid om de invoering van de btw-verhoging op de theater- en concertkaartjes met een half jaar te verlengen. Dat heeft staatssecretaris Weekers gezegd in de Eerste Kamer. De verhoging van de btw gaat nu in september 2011 in wanneer het nieuwe theaterseizoen start. Vanochtend weigerde Weekers enkele ruimte te geven om de btw-verhoging later dan 1 januari 2011 in te laten gaan.

    Even over de verkiezingen tillen, noemen ze dat. De Eerste Kamer ligt dwars en dat is lastig. Zoals premier Mark Rutte enige tijd geleden al aangaf is een meerderheid in de Eerste Kamer gewenst. Logisch dus om de BTW verhoging even uit te stellen.

  12. S.Cox-Steenbergh zegt:

    17 november 2010 om 09:13 | Permalink

    Ook de meest liberaal getinte rechtse kabinetten beweren dat een overheid als primaire taak heeft vrede en veiligheid te waarborgen. Over 15 jaar kunnen we grote drama’s verwachten als er niet zwaar wordt ingezet op het duurzaam behoud van onze waardevolle grondstoffen, waarschuwen analisten in een uitgelekt rapport van de Duitse Bundeswehr. Ook het Engelse leger komt tot diezelfde conclusie kopte The Guardian. De Europese Unie publiceerde recentelijk een lijst met grondstoffen die snel opraken en tot directe problemen gaan leiden voor productie van vitale goederen. Duurzaamheid behoud vrede.

  13. Erik van Erne zegt:

    17 november 2010 om 14:41 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen geeft 116 miljoen euro extra subsidie voor windmolenpark bij Urk

    Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft aan initiatiefnemers van het windmolenpark Noordoostpolder een subsidie van maximaal € 116 miljoen toegekend. Met het park kunnen rond de 400.000 huishoudens (1 miljoen mensen) van stroom worden voorzien. De subsidie komt bovenop de eerder toegekende subsidie van maximaal € 800 miljoen op grond van de Subsidieregeling Duurzame Energie.

  14. Erik van Erne zegt:

    21 november 2010 om 03:39 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen neemt het akkoord (10-stappenplan) van de Jonge Ondernemer in ontvangst

    De Young Entrepreneurial Sagamores hebben vandaag, ter afsluiting van de Global Entrepreneurship Week, Minister Verhagen het akkoord van de Jonge Ondernemer aangeboden.

  15. Erik van Erne zegt:

    28 november 2010 om 11:39 | Permalink

    Nederland Halveert Aantal Landen Ontwikkelingshulp

    Het aantal landen dat ontwikkelingshulp krijgt, wordt met de helft verminderd. Ook worden projecten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs stopgezet. Dat heeft het kabinet besloten. In totaal wordt er bijna een miljard euro bezuinigd op hulp aan arme landen. Het kabinet wil dat Nederland op de lange termijn geld gaat verdienen aan de hulp, door samen te werken met het bedrijfsleven.

  16. Erik van Erne zegt:

    9 december 2010 om 10:19 | Permalink

    Regering Rutte-Verhagen: Geen Geld Voor 3FM Serious Request 2010

    Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking heeft bekendgemaakt dat er dit jaar helemaal geen geld vanuit de overheid wordt bijgelegd aan 3FM Serious Request.

    In Belgie, Zweden en Zwitserland staan komende weken gelijktijdig Glazen Huizen en ook zij zullen zo veel mogelijk geld gaan ophalen voor dezelfde stille ramp. In deze landen steunt de regering de actie wel, net zoals de Nederlandse regering dat in de afgelopen zes jaar in Nederland heeft gedaan.

  17. Erik van Erne zegt:

    10 december 2010 om 03:51 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen: De Máximacentrale in Lelystad schoonste in haar soort

    Minister Verhagen heeft de Máximacentrale van Electrabel in gebruik genomen. In de energiecentrale staan twee hypermoderne stoom- en gaseenheden die extreem zuinig zijn.

  18. Erik van Erne zegt:

    25 december 2010 om 04:45 | Permalink

    Pieter Van Vollenhoven over de Ecologische Hoofdstructuur: Plannen Kabinet Kapitaalvernietiging

    Volgens Van Vollenhoven is het kapitaalvernietiging als de aanleg stopt. “We zijn al bijna 20 jaar onderweg, als je die formule nu loslaat dat is dat echt kapitaalvernietiging. En je werkt dan ook met een onbetrouwbare overheid. We moeten dit afmaken, bezuinigen mag niet betekenen dat we stoppen”.

    Van Vollenhoven wil de toekomstige grondgebieden voor geplande verbindingen ‘bevriezen’. Door vast te leggen dat hier geen wegen of bijvoorbeeld stations worden gebouwd kunnen de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur worden voortgezet als er weer geld beschikbaar is.

  19. Erik van Erne zegt:

    4 januari 2011 om 04:06 | Permalink

    Onderwijsprojecten voor Ondernemerschap beloond met ruim € 7 miljoen

    Ministers Marja Van Bijsterveldt (Onderwijs) en Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) hebben 51 onderwijsprojecten geselecteerd die in 2011 voor ruim 7 miljoen euro ondersteuning krijgen om ondernemerschap op scholen te stimuleren.

    In totaal zijn 175 subsidieaanvragen ingediend door basisscholen, middelbare scholen, ROC’s en kenniscentra. Een speciaal door het ministerie van OCW samengestelde adviescommissie heeft de plannen beoordeeld en zijn gekomen tot de selectie van de 51 projecten. Er zijn 12 voorstellen uit het basisonderwijs, 15 uit het voortgezet onderwijs, 20 uit het middelbaar beroepsonderwijs, 3 aanvragen van lerarenopleidingen en 1 aanvraag van een kenniscentrum goedgekeurd.

  20. Henk zegt:

    4 januari 2011 om 04:09 | Permalink

    En zo worden scholen concurrenten van het bedrijfsleven. Kunnen er weer wat bedrijven faillisement aanvragen.

    Scholen zijn om te leren en bedrijven zijn er om te ondernemen.

  21. Erik van Erne zegt:

    6 januari 2011 om 06:40 | Permalink

    Burgemeester Jaap Kroon van Urk is boos op minister Maxime Verhagen omdat de minister deze week de vergunning zal tekenen voor het windmolenpark bij Urk. In februari is er een gesprek tussen Urk en de minister en Maxime Verhagen had daar minstens op moeten wachten, vindt Jaap Kroon. http://bit.ly/Invur

  22. Erik van Erne zegt:

    9 januari 2011 om 08:12 | Permalink

    Kabinetsbesluit politietrainingsmissie Afghanistan

    In zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad licht minister-president Rutte het kabinetsbesluit toe om een politietrainingsmissie naar Afghanistan te zenden.

  23. Erik van Erne zegt:

    13 januari 2011 om 10:20 | Permalink

    Twitter-oproep Premier Mark Rutte geen Succes: Zeer Weinig Vragen

    De oproep die premier Mark Rutte afgelopen maandag deed om via Twitter vragen te stellen over het kabinetsbeleid, heeft niet bepaald een lawine van tweets veroorzaakt. Rutte liet via z’n Twitter-account weten dat hij zich voor kon stellen dat er veel vragen leven nu z’n ministerploeg al een tijdje aan het werk is. Maar het bleef behoorlijk stil op Twitter.

    Sinds maandag zijn er maar iets meer dan 500 tweets verstuurd met de hashtag #vraagaanMP. Daarvan waren er ook nog eens bijna 160 retweets. In feite hebben dus in 3 dagen tijd niet meer dan 350 tweeps de moeite genomen een vraag te stellen aan @MinPres.

    Minister-President Mark Rutte heeft aangekondigd dat hij vrijdag enkele van de vragen die via Twitter zijn binnengekomen, zal beantwoorden in een video. Bron: Twittermania

  24. Erik van Erne zegt:

    14 januari 2011 om 18:44 | Permalink

    Olieveld Schoonebeek heropend door Minister Maxime Verhagen

    Het olieveld in Schoonebeek van de NAM wordt 24 januari 2011 officieel heropend door Minister Maxime Verhagen.

    Tot en met 1996 werd in Schoonebeek olie gewonnen met ja-kinkkers. In 2007 besloot NAM, dankzij nieuwe technieken, de winning te hervatten. De NAM verwacht jaarlijks 100 tot 120 miljoen vaten olie te kunnen winnen.

  25. Erik van Erne zegt:

    14 januari 2011 om 19:07 | Permalink

    Minister President Mark Rutte beantwoordt vragen van twitteraars

    Minister-president Rutte geeft in deze video antwoord op vragen die gesteld zijn via zijn twitteraccount @MinPres, met als hashtag #vraagaanMP.

    De minister-president gaat onder meer in op versterking van de Nederlandse economie, het hoger onderwijs, het energiebeleid, de hypotheekrenteaftrek, de Europese Unie en Afghanistan.

  26. Erik van Erne zegt:

    15 januari 2011 om 12:09 | Permalink

    Regering Rutte Legt Rechten Bewoners Zorginstelling Vast in Beginselenwet Zorg

    Recht op de regie over het eigen leven. Dat is de kern van de Beginselenwet zorg. De Regering Rutte wil hierin concrete rechten opnemen voor bewoners van zorginstellingen. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS. Voorbeelden van rechten in de Beginselenwet zijn onder andere: Dagelijkse lichamelijke hygiëne; Gezond en voldoende eten en drinken; Een schone, verzorgde eigen kamer; Respectvolle bejegening; Mogelijkheid tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid; Zinvolle daginvulling, beweging en dagelijkse buitenlucht; Aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing. Lees verder

  27. [email protected] zegt:

    16 januari 2011 om 15:19 | Permalink

    mark rutte je hebt nog geen eigen uitspraken gedaan gooi het eens op wereldvrede die doet het vast wel. ben je beter op weg dan barack uit amerika de vs president.

  28. [email protected] zegt:

    16 januari 2011 om 15:22 | Permalink

    mark je moet het nu toch effe zelf doen . heb je nog niets zien doen hoor kan ook zonder geweld of ken je dat niet?? kan toch vredelievende doelen achterna of over het wereldvredes accord lezen. weet je meteen wat hje mag doen als president. zoveel is dat niet. zo een barack is in de war. gelukkig hebben wij de koningin nog. zie jou niet veel vredelievends doen hoor.

  29. auriel thijs zegt:

    16 januari 2011 om 15:23 | Permalink

    markje gaat alles goed ? heb nu al 3 keer gemaild onder mijn fruithapjes email weet je dat dat van mij is

  30. Erik van Erne zegt:

    17 januari 2011 om 10:27 | Permalink

    Premier Mark Rutte over zijn hardwerkende Nederlander

  31. Erik van Erne zegt:

    19 januari 2011 om 21:53 | Permalink

    Regering Rutte: Zakelijke belangen bewindslieden blijven geheim

    Er moet meer openheid komen over de zakelijke belangen van ministers en staatssecretarissen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte Rutte weigert keer op keer om informatie over de zakelijke belangen van z’n kabinetsleden openbaar te maken. De Kamer wil dat daar verandering in komt.

  32. Erik van Erne zegt:

    20 januari 2011 om 10:37 | Permalink

    Geen Reactie Ministerie van Algemene Zaken van Premier Rutte op WikiLeaks Affaire

    Het ministerie van Algemene Zaken wil niet inhoudelijk ingaan op de berichten over topambtenaar Richard van Zwol, die in 2009 in een gesprek met de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder zou hebben gevraagd om meer druk uit te oefenen op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos.

  33. S.Cox-Steenbergh zegt:

    20 januari 2011 om 11:14 | Permalink

    Lees het kleine maar zeer informatieve boekje van journalist Joris Luyendijk over het Binnenhof. “Je hebt het niet van mij, maar….”

    Dat is vele malen boeiender dan Wikileaks info van dit moment en gaat over het gekonkel tussen politici, lobbyisten, journalisten en voorlichters. Het is een grote vervlochten meute die volledig over en weer afhankelijk zijn van elkaar. Ze kunnen daardoor het echte nieuws niet brengen, alleen voorgekookte kliekjes, kliekje van “non-nieuws” die geen transparant beeld geven van politiek.

  34. auriel thijs zegt:

    20 januari 2011 om 13:20 | Permalink

    vind nog steeds dat mark rutte eens naar de wereldonvrede moet kijken en dat is niet dat zijn ijsje te duur is geworden of wellicht ook maar hoe komt dat dat komt omdat er ergens in de weredl dat ijsje harder gewenst is dan beij jou.

  35. Erik van Erne zegt:

    21 januari 2011 om 20:08 | Permalink

    Minister President Mark Rutte over het Hoger Onderwijs

  36. Erik van Erne zegt:

    21 januari 2011 om 20:51 | Permalink

    Minister Maxime Verhagen herstart oliewinning in Nederland

    Maandag geeft minister Verhagen (EL&I) het startsein voor de winning van olie in het Schoonebeekveld in Drenthe. Het veld zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren. In Drenthe bevindt zich het grootste olieveld op het vasteland van noordwest Europa. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staakte de winning in 1996 omdat het veld met de technieken en infrastructuur van toen niet meer rendabel was. De NAM en het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland hebben nieuwe technologie ontwikkeld waardoor de winning weer kan worden opgestart. De taaie olie in het veld wordt door de injectie van stoom vloeibaar gemaakt. De ja-knikkers van vroeger zijn vervangen door hoogrendementspompen. Circa 60 procent van de opbrengsten van de oliewinning vloeit terug in de staatskas. De vernieuwing van de installaties biedt werk aan tussen de 300 en 600 mensen. Bij de reguliere productie blijven straks 50 tot 80 mensen betrokken.

  37. auriel thijs zegt:

    23 januari 2011 om 20:39 | Permalink

    beste Mark Rutte jij bent nu de drijfveer en alles en iedereen die het moet waarmaken. ga nu niet tegen deze besluiten in zo de hele tijd maar maak vrede met je kabinet en ga ervoorr. de pvv heeft echt wel goeie ideen. maak het mark en kraak hem niet. dit is de wereld en hij staat stil. hij draait echt niet hoor laat het eens zien wat je in je mars hebt en laat het met zijn alleen doen dat kan nederland best. luister anders naar beatrix ik weet niet hoe dat werkt maar die heeft echt de beste ideen voor vrede op de hele wereld. en wij de nederlander gaat het doen. iedere stem telt

  38. Erik van Erne zegt:

    26 januari 2011 om 23:26 | Permalink

    Maxime Verhagen: Oliewinning in Schoonebeek een motor voor de economie

    Minister Verhagen (EL&I) noemde gistermiddag de hervatting van de oliewinning in Schoonebeek ’een motor voor de economie’. En de winningstechniek noemde hij ’een prachtig voorbeeld van innovatie’. Volgens minister Verhagen kan Nederland trots zijn op de staaltjes van technisch vernuft die de oliewinning weer mogelijk maken.

    In 2009 werd begonnen met de aanleg en de bouw van de omvangrijke installaties, waaronder een warmtekrachtcentrale, een oliebehandelingsinstallatie, ruim zeventig boorputten en een onder- en bovengronds netwerk van pijpleidingen met een lengte van in totaal 54 kilometer. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) spreekt van ’het modernste olieveld van Europa’. De NAM wil niet zeggen hoeveel er is geïnvesteerd, maar het gaat om ’honderden miljoenen euro’s’, aldus een woordvoerder maandag. Schoonebeek valt onder de mondiale top-70 van de Shell, een van de aandeelhouders van de NAM. Op de foto: Hoogrendementspomp in het landschap rond Schoonebeek.

    Er wordt weer olie gewonnen in Nederland. Minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen gaf maandag 24 januari 2011 het officiële sein voor de herstart van de winning van olie in het Schoonebeekveld. Het veld in Drenthe zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren.

    Tja, waar je maar trots op kunt zien. Olie is gewoon een fossiele brandstof en we moeten zo snel mogelijk stoppen met de winning daarvan. Zeker in Nederalnd. Bovendien verbaasd het mij zeer dat deze afzichtelijke pompen in het fraaie landschap mogen worden geplaatst. Typisch geval van horizonvervuiling.

  39. Erik van Erne zegt:

    7 februari 2011 om 14:57 | Permalink

    Aanpak A12 biedt kansen voor natuur

    Langs rijksweg A12 tussen Lunetten en Veenendaal worden nieuwe rijstroken aangelegd. Minister Schultz van Haegen gaf het startsein samen met Marco Glastra, directeur-rentmeester van Stichting Het Utrechts Landschap. De weg, die eerder een barrière voor de natuur vormde, krijgt meer dan 25 eco-voorzieningen.

  40. Erik van Erne zegt:

    12 februari 2011 om 05:15 | Permalink

    Start Bouw Nieuwe Kerncentrale 2015: Maxime Verhagen schuift Risico’s Kerncentrale Af

    De bouw van een nieuwe kerncentrale kan omstreeks 2015 beginnen. De ministerraad is akkoord. Dat schrijft minister Maxime Verhagen aan de Tweede Kamer. Lees verder http://bit.ly/evV91R

  41. Erik van Erne zegt:

    12 februari 2011 om 13:08 | Permalink

    Harder Waar Het Kan: Verhoging Maximumsnelheden en Pakkans Te Hard Rijden Vergroot

    20-08-2015: Zie: Trajectcontrole A2 Goudmijn voor Overheid: Bijna 1 Miljoen Mensen Betaalden 48 Miljoen Euro Boete

    12-05-2011: De ondergrens van vervolging – de marge die het Openbaar Ministerie hanteert bij snelheidsovertredingen – wordt bij de maximumsnelheid van 130 km/h per 1 januari 2012 afgeschaft. In de praktijk betekent dit dat er vanaf dat moment een boete volgt vanaf een gemeten snelheid van 136 km/h, en niet vanaf 139 km/h zoals dat binnen de huidige systematiek het geval is.

    12-02-2011: Harder waar het kan. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu start daarom komende vier maanden een experiment op acht trajecten als opmaat naar de landelijke uitrol van hogere maximum snelheden. Daarbij is het nieuwe uitgangspunt een maximumsnelheid van 130 km/u. Deze kabinetsperiode is de maximumsnelheid op ruim een derde van het Nederlandse hoofdwegennet verhoogd naar 130.

    Langzamer Waar het Moet: Maximumsnelheid op parallelwegen in Friesland naar 60 km per uur

    14 april 2011: Op alle provinciale parallelwegen in Friesland gaat de maximumsnelheid naar 60 km per uur. Nu zijn er nog parallelwegen waar 80 km per uur gereden mag worden. Het eerste 60 km per uur bord werd geplaatst aan de Stellingenweg, de parallelweg van de N351, in Wolvega. Reden is dat zo het verschil in snelheid tussen de fietsers, bromfietsers, automobilisten en tractors afneemt, aldus de provincie.

    30 juli 2013: De nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur heeft niet tot onduidelijkheid geleid, beweert staatssecretaris Fred Teeven in een antwoord op Kamervragen. Volgens Fred Teeven is het aantal overtredingen op wegen waar 130 gereden mag worden juist afgenomen. In de laatste vier maanden van 2012 waren er ruim 15.000 overtredingen op de 130 km zones. In de eerste maanden van 2013 daalde dit aantal naar ruim 12.000. Volgens Teeven laat de daling zien dat automobilisten goed weten hoe hard ze mogen rijden.

    Maar voor veel automobilisten blijft het nog altijd raden: mag ik hier nu 80, 100, 120 of 130 rijden?

  42. Erik van Erne zegt:

    24 februari 2011 om 14:01 | Permalink

    Staatssecretaris Henk Bleker vereenvoudigt Europese Natuurrregels voor Natura 2000

    Staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) vereenvoudigt de invoering van de Europese regels voor Natura 2000 in Nederland. De staatssecretaris heeft in Dinkelland zijn plannen voor een nieuwe, flexibeler aanpak gepresenteerd waarmee onnodige belemmeringen voor (agrarische) ondernemers in de omgeving van Natura 2000-gebieden worden weggenomen. Uitgangspunt blijft dat Nederland zijn steentje bijdraagt aan de bescherming van de natuur die in Europa zeldzaam is.

  43. Erik van Erne zegt:

    23 maart 2011 om 08:48 | Permalink

    Kabinet stuurt artikel 100-brief aan Tweede Kamer: Nederland naar Lybië

    Het kabinet heeft de Tweede Kamer een artikel-100 brief gestuurd waarin het besluit tot het leveren van een bijdrage aan de uitvoering van resolutie 1973 van de VN Veiligheidsraad wordt toegelicht. Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal en minister van Defensie Hillen geven een persconferentie.

  44. Erik van Erne zegt:

    25 maart 2011 om 00:24 | Permalink

    Minister-President Mark Rutte bij aankomst in Brussel voor de Europese Raad

  45. Erik van Erne zegt:

    26 maart 2011 om 08:38 | Permalink

    Deelgemeenten Amsterdam en Rotterdam worden in 2014 opgeheven

    Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam in 2014 opheffen. Dit past in de visie van het kabinet om te komen tot een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid met minder belastinggeld, minder ambtenaren, minder regels en minder bestuurders. Donner heeft een wetsvoorstel gemaakt dat een einde maakt aan de mogelijkheid voor gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen. Dit wetsvoorstel is nu voor consultatie voorgelegd aan de gemeentebesturen van Amsterdam en Rotterdam en aan de VNG.

    Amsterdam heeft zeven deelgemeenten met in totaal 203 deelraadsleden en 29 bestuurders. Rotterdam heeft veertien deelgemeenten met in totaal 272 deelraadsleden en 49 bestuurders. Met het verdwijnen van de deelgemeenten vermindert het aantal politieke ambtsdragers in beide grote steden substantieel. Donner wil dat de opheffing van de deelgemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen op 5 maart 2014 gerealiseerd is.

  46. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 10:48 | Permalink

    De Hakbijl van Minister Edith Schippers: Ouderenorganisaties Ontvangen Geen Subsidie Meer

    Bundeling van krachten van patiënten- en gehandicaptenorganisaties is noodzakelijk. Professionelere organisaties van een voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden. Dit stellen minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

    Er is voor gekozen om patiënten- en gehandicaptenorganisaties te blijven subsidiëren, maar ouderenorganisaties ontvangen geen subsidie meer. Ouderen met een specifieke aandoening kunnen zich aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie voor die aandoening. Bron: VWS

  47. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 10:56 | Permalink

    VWS stopt subsidie aan cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in Zorg

    De subsidie aan LOC Zeggenschap in Zorg, de grootste cliëntenorganisatie in de langdurende zorg en daarmee spreekbuis van zo’n 600.000 mensen die zorg ontvangen, wordt in de komende drie jaren afgebouwd. In de ogen van het ministerie van VWS is LOC geen echte patiënten- of gehandicaptenorganisatie. En komt daarom niet meer in aanmerking voor subsidie. LOC ontvangt vanaf 2015 geen subsidie meer en moet dan voorzien in eigen inkomsten.

  48. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 11:02 | Permalink

    Opheffing LFB door Bezuinigingen VWS: Mensen met verstandelijke beperking monddood gemaakt

    LFB de belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking wordt door bezuinigingen van het ministerie van VWS om zeep geholpen. De door de minister Edith Schippers van VWS voorgenomen bezuiniging op de LFB betekent het einde van deze unieke belangenorganisatie.

    Mensen met een verstandelijke beperking worden als geen ander zwaar getroffen door alle bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet. Naast de bezuinigingen op de AWBZ, de sociale werkvoorzieningen en de Wajong heeft nu ook zelforganisatie LFB van het ministerie te horen gekregen dat haar subsidie in drie jaar tijd wordt afgebouwd tot slechts 10% van het huidige budget. Dit betekent een korting van bijna 1 miljoen euro per jaar. Feitelijk betekent dit het einde van deze unieke organisatie waar mensen met een verstandelijke beperking elkaar versterken en zelf opkomen voor hun belangen.Het is niet te verkopen dat juist in deze tijd, waarin mensen met een verstandelijke beperking het zwaar te verduren hebben, de organisatie die voor hen opkomt, monddood wordt gemaakt. Bron: LFB

  49. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 11:11 | Permalink

    KWF Kankerbestrijding: Beperkte Visie Minister Edith Schippers op Volksgezondheid

    Minister Edith Schippers is geen voorstander van door de overheid gefinancierde leefstijlinterventies. Daar gaat dan ook flink het mes in. De Gezondheidsnota die vandaag door haar is gepresenteerd getuigt van een korte-termijnblik en is vooral ingegeven door bezuinigingen. KWF Kankerbestrijding vindt dat de de minister de verantwoordelijkheid primair bij de burger zelf legt. ‘Dat is onterecht’, aldus KWF Kankerbestrijding. ‘De burger draagt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leefstijl, maar ook de overheid moet stappen zetten. Die wordt nu nagelaten.’

    Vandaag presenteerde minister Schippers haar Gezondheidsnota. KWF Kankerbestrijding is verheugd over de invoering van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker, maar is teleurgesteld dat de minister daarnaast weinig oog heeft voor het belang van universele preventie en gezondheidsbevordering. De minister streeft weliswaar een positief leefstijlbeleid na, maar wil daartoe geen investeringen doen. Leefstijlinterventies worden door Schippers gezien als een kostenpost en niet als een wezenlijk onderdeel van volksgezondheid. Een ongezonde leefstijl, zoals roken en vet eten, brengt op de lange termijn veel kosten, zowel materieel als immaterieel, met zich mee. Dat de minister dit negeert getuigt van een beperkte visie op volksgezondheid.

  50. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 11:18 | Permalink

    Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven

    Nog voordat de eerste effecten bekend zijn van hulp bij stoppen-met-roken, zet minister Schippers de vergoeding in het basispakket alweer op losse schroeven. Zo zien Astma Fonds en Nederlandse Hartstichting de Gezondheidsnota die vanochtend verscheen.

    In die nota schrijft het kabinet dat gezondheidsinterventies niet thuishoren in het basispakket. Meer mensen dan ooit grijpen nu de kans om de best denkbare stap te zetten voor hun gezondheid. Maar de drempel om te stoppen, wordt ineens weer hoog.

    “Rokers die willen stoppen, wordt sinds januari de hand gereikt. Ze willen dolgraag, het loopt storm. Maar ze zijn nog amper begonnen, of Schippers dreigt de deur dicht te slaan”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. Stoppen met roken is de belangrijkste stap die mensen kunnen zetten voor hun gezondheid. Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker, COPD en hart- en vaatziekten waar mensen zelf iets aan kunnen doen. Als er in Nederland niet meer wordt gerookt, sterft er op termijn dertig procent minder mensen aan deze ziekten. In de huidige verhoudingen zijn dat 11.000 doden per jaar minder. “Vergoeding van deze hulp is dus onmisbaar”, zegt Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting. “Dat Schippers dit nu alweer ter discussie stelt, is onverteerbaar.” Internationaal onderzoek toont aan dat vergoeding van hulp zorgt dat meer mensen een poging wagen. En uit onderzoek blijkt bovendien dat goede begeleiding maakt dat de poging meer kans van slagen heeft. Bron: Astma Fonds

    Ook KWF Kankerbestrijding is niet echt blij met de plannen van minister Edith Schippers: De belangrijkste risicofactor voor vroegtijdige sterfte is roken. Tabaksontmoediging is daarom één van de meest kosteneffectieve methoden om de volksgezondheid te verbeteren. Schippers noemt ‘roken’ nog wel als een speerpunt in de nota, maar nergens wordt echt concreet wat zij gaat doen om het aantal rokers terug te dringen.

    Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen als gevolg van roken. Van elke vier rokers overlijdt er één voor de leeftijd van 65 jaar. Rokers zijn bovendien vaker en langer ziek en dragen zo minder bij aan het arbeidsproces. De World Health Organisation (WHO) ziet een effectief tabaksontmoedigingsbeleid als het beste middel om de volksgezondheid te verbeteren. Er is brede consensus, ook onder wetenschappers, over wat wel en niet effectief is om roken te ontmoedigen.

    Zie ook: Regering Rutte-Verhagen gaat Rookverbod Kroegen weer Opheffen: Elk Nadeel heeft Een Voordeel en Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers

  51. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 11:35 | Permalink

    Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget krijgt 40% minder subsidie van VWS

    Met bijna 25.000 leden is Per Saldo dé belangenvereniging van en voor mensen die verzorging en begeleiding nodig hebben en die dit zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Het ministerie van VWS heeft aangekondigd dat Per Saldo 40% minder subsidie gaat krijgen. Juist op het moment dat er samen met het ministerie over een intensivering van onze functie wordt gesproken, komt dit over als een onbegrijpelijke en onacceptabele maatregel.

    Was het niet de staatssecretaris zelf die in haar brief van 30 november 2010 aankondigde, dat zij Per Saldo wil inschakelen om een solide pgb te waarborgen. Zij schreef: ‘Verder vind ik het belangrijk dat cliënten een geïnformeerde (en daarmee bewuste) keuze maken voor het pgb. Gelet op de constatering dat veel budgethouders onvoldoende weten wat een keuze voor een pgb betekent, werk ik in overleg met Per Saldo aan het verbeteren van de informatievoorziening aan aspirant-budgethouders. Zorgverzekeraars Nederland onderstreept het belang hiervan nog eens in haar factsheet aan de Tweede Kamer op 11 februari 2011: ‘Het is belangrijk dat de pgb-houder een geïnformeerde keuze voor een pgb maakt. Zorgkantoren hebben hierin een belangrijke taak en pakken deze graag op in samenwerking met Per Saldo.’ Bron: Per Saldo

    Mark Rutte: ‘PGB afschaffen? Ondenkbaar!’

    Weet u het nog? Mark Rutte werd vorig jaar door Netwerk geconfronteerd met de gevolgen van zijn beleidsplannen die de laagste inkomens hard zouden treffen. In de studio deed hij alsof hij ontplofte. Hoe durfde Netwerk dat te beweren! ‘Dit is tendentieuze journalistiek. Het PGB afschaffen? Ondenkbaar! Dat is beschaving waar wij sociaal liberalen voor staan!’ Bron: Joop

    Update 15 juni 2011: Het kabinet moet met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) om de tafel om te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen. Een Kamermeerderheid heeft het kabinet daartoe dinsdag opdracht gegeven.

    Update 9 september 2011: Pgb-bezuiniging levert minder op dan gedacht
    De plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget leveren niet de gewenste besparing op.

  52. Erik van Erne zegt:

    26 mei 2011 om 11:41 | Permalink

    Minister Edith Schippers Gaat subsidie aan de patiënten- en gehandicaptenorganisaties nagenoeg halveren

    Het kabinet gaat de subsidie aan de patiënten- en gehandicaptenorganisaties nagenoeg halveren. Patiëntenorganisaties zullen hierdoor ernstig verzwakken, waarschuwt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad). Dit is uiterst onverstandig gezien de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken.

    Voor de ruim 2 miljoen mensen met een chronisch ziekte of handicap zijn patiëntenorganisaties van groot belang. Ze vinden er broodnodige informatie en kunnen onderling ervaringen delen. Verder zijn patiëntenorganisaties vaak betrokken bij het verbeteren van de patiëntenzorg. ,,Door de immense bezuiniging komt het uitvoeren van deze cruciale taken in gevaar. Bovendien zullen er zeker organisaties failliet gaan. Dit is met het oog op de toekomst riskant, want het aantal mensen met een chronische ziekte zal alleen maar toenemen. En dus ook de behoefte aan goede informatie en aan organisaties die voor patiëntenbelangen opkomen”, aldus Ad Poppelaars, directeur CG-Raad.

    Het kabinet gaat ook de subsidie aan de patiëntenkoepels, zoals de CG-Raad, halveren. De koepels dienen de gezamenlijke belangen van de ruim 200 gehandicapten- en chronisch zieken organisaties in Nederland. Zo strijdt de CG-Raad namens hen voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een handicap of chronische ziekte goede zorg krijgen en volop aan de samenleving kunnen meedoen.

    De bezuiniging op de koepels lijkt een poging om belangrijke criticasters van overheidsbeleid monddood te maken. De CG-Raad wijst bijvoorbeeld al enkele jaren op de voortdurende inkomensachteruitgang voor chronisch zieken en gehandicapten en op de verschraling van de gezondheidszorg. En recent nog verzette de CG-Raad zich luidkeels tegen de plannen van dit kabinet om honderden miljoenen te korten op de Wajong en sociale werkplaatsen. Deze kritiek vindt in de media en in de Kamer vaak veel weerklank en leidt ook regelmatig tot aanpassing van beleid.

    De bezuiniging is ook kortzichtig. Want de CG-Raad en andere patiëntenorganisaties dragen veel bij aan belangrijke maatschappelijke veranderingen. Zo is de acceptatie van chronisch zieken en gehandicapten in de samenleving sterk verbeterd. En ook de toegankelijkheid van openbare gebouwen en openbaar vervoer is duidelijk vooruit gegaan. De bezuiniging zal het voor de CG-Raad moeilijk maken om een serieuze overlegpartner te blijven voor machtige partijen als de overheid, NS en werkgevers. De strijd voor een inclusieve samenleving zal hierdoor vertraging oplopen.

    De bezuiniging is strijdig met wat deze en eerdere ministers van Volksgezondheid steeds hebben verkondigd. Namelijk dat een sterke patiëntenbeweging onmisbaar is als ‘derde partij’. Een partij die tegenover zorgaanbieders en verzekeraars werkelijk een vuist kan maken en daardoor bijvoorbeeld goede zorg kan afdwingen. Gezien het enorme verschil in financiële middelen is dat nu al moeilijk. Met de bezuinigingen wordt deze derde partijrol bijna onmogelijk. Bron: CG-Raad

  53. Erik van Erne zegt:

    8 juni 2011 om 23:06 | Permalink

    Minister Edith Schippers Gaat Fors Bezuinigen op het Basispakket Zorg

    Er komt geen eind aan de ellenlange waslijst bezuinigingen die minister Edith Schippers allemaal wil doorvoeren. Dit keer gaat het mes in het basispakket zorg. Vanaf januari 2012 gaat hulp bij stoppen met roken gaat helemaal uit het pakket, evenals dieetbegeleiding.

    Fysiotherapeut bezoek wordt ook prijzig. Nu moet u 12 behandelingen betalen, dat worden er 20. Verder gaat de eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten fors omhoog van 10 euro naar maximaal 31 euro per consult. Bovendien worden slechts vijf in plaats van acht consults vergoed. Voor mensen met zwaardere psychische klachten wordt het financieel ook zwaarder. De eigen bijdrage wordt zo’n 175 tot 250 euro per jaar.

    Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is nog lang niet klaar met bezuinigen en zal naar verwachting met nog meer bezuinigingsmaatregelen komen in de zorg.

  54. Erik van Erne zegt:

    13 juni 2011 om 04:27 | Permalink

    Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers van Volksgezondheid

    Antiorganisatie Stivoro krijgt op dit moment jaarlijks 2,7 miljoen euro, maar kreeg van Edith Schippers te horen dat dit tot 2013 met de helft wordt teruggebracht en dat het bedrag daarna bij het Trimbos Instituut wordt ondergebracht.

    Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven en Regering Rutte-Verhagen gaat Rookverbod Kroegen weer Opheffen: Elk Nadeel heeft Een Voordeel

  55. Erik van Erne zegt:

    1 juli 2011 om 21:47 | Permalink

    Minister-president Mark Rutte: Overdrachtsbelasting van 6 naar 2%

    Minister-president Rutte gaat in op de woonvisie van het kabinet. Zo verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent om het vertrouwen in de woningmarkt te versterken.

  56. Erik van Erne zegt:

    10 juli 2011 om 01:04 | Permalink

    Minister-president Mark Rutte blikt na afloop van de laatste ministerraad voor de zomer terug op het politieke seizoen

  57. Erik van Erne zegt:

    27 april 2012 om 14:09 | Permalink

    Akkoord Bezuinigingsmaatregelen Krijgt Steun Tweede Kamer: VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie

    In de Tweede Kamer is gisteravond sneller dan verwacht het debat over de bezuinigingsmaatregelen afgerond. Nog voor middernacht was er overeenstemming. De meerderheid steunde het pakket waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het na twee dagen intensief onderhandelen eens waren geworden.

    Hieronder een selectie van de belangrijkste maatregelen.

    Pensioen
    Als onderdeel van de aanvullende maatregelen, en in overeenstemming met de verplichtingen krachtens het Europlus Pact, zal de pensioengerechtigde leeftijd worden verhoogd. Een eerste stap zal al in 2013 worden gezet, door de AOW-leeftijd in dat jaar met 1 maand te verhogen. In de jaren daarna zal de AOW-leeftijd – in stappen – verder worden verhoogd. Dit leidt ertoe dat uiterlijk in 2019 de pensioengerechtigde leeftijd van 66 wordt bereikt, en uiterlijk in 2024 een leeftijd van 67. Een overgangsregeling kan de omvang van de inkomensgevolgen beperken voor mensen die weinig mogelijkheden hebben om het verlies te compenseren.

    Daarna wordt de AOW-leeftijd aan de levensverwachting gekoppeld. In 2014 zal de pensioenleeftijd voor aanvullende pensioenen worden verhoogd naar 67 jaar. Met deze maatregel wordt uitsluitend nieuwe opbouw geraakt. In aanvulling op de verhoging op de richtleeftijd, worden de fiscaal maximale pbouwpercentages voor het aanvullend pensioen neerwaarts aangepast. Per saldo wordt structureel 0,7 mrd bespaard op de fiscale faciliëring voor aanvullend pensioen (Witteveenkader).

    Woningmarkt
    Op de woningmarkt vinden belangrijke structurele hervormingen plaats. Het is essentieel om de hypotheekschulden te verminderen, zowel vanuit micro- als vanuit macro-perspectief. Tegelijkertijd is het van belang om het vertrouwen op de woningmarkt te bevorderen. De regering is daarom voornemens om de hypotheekrenteaftrek te handhaven. Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek (structurele besparing 5,4 mld). Om de risico’s van hoge hypotheekschulden verder te
    beperken, wordt de Loan-to-Value ratio geleidelijk beperkt tot 100%.

    Om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, wordt de overdrachtsbelasting op woningen permanent verlaagd tot 2%. Dat draagt bij aan langdurige zekerheid op de woningmarkt en lagere financiële risico’s. De maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s. Dit bevordert dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen en vermindert de milieu- en
    filedruk.

    De huren voor huurders met een inkomen van 33.000-43.000 euro per jaar mogen worden verhoogd met de inflatie plus 1% (afgeroomd met de verhuursverheffing per 2013).

    Loonmatiging
    Ten aanzien van de lonen voor ambtenaren (excl. zorg) geldt voor 2 jaar een nullijn. De tranches voor de loonbijstelling voor 2012 en 2013 worden ingehouden voor de contractloonstijging. Dit levert een besparing van 900 mln. op in 2012 oplopend naar 1.650 mln. in 2013 e.v.

    In overleg met de sector zal 75 miljoen extra worden uitgetrokken om de kwaliteit van leraren en schoolleiders te versterken.

    Loonmatiging in de marktsector zal worden bevorderd, onder meer door de tabelcorrectiefactor in de belastingen één jaar niet toe te passen, waardoor een loonstijging wordt belast tegen een hoger marginaal tarief.

    De maximumduur van de wachtgeldregeling voor politici wordt per 1 september 2012 gelijkgesteld aan de maximum WW-duur.

    Ook hogere inkomens zullen in deze tijd een extra bijdrage moeten leveren aan het oplossen van de begrotingsproblematiek. Hogere inkomens (inclusief bonussen) worden in 2013 tijdelijk extra belast met een werkgeversheffing (“eenmalige crisisheffing”: opbrengst van 500 mln). Daarnaast wordt de werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen verhoogd van 30 naar 75%.

    Vergroening
    Het algemene BTW-tarief wordt in oktober 2012 met twee procentpunt verhoogd naar 21%. Dit leidt tot extra belastinginkomsten van 4 mld in 2013. Dit wordt vanaf 2013 in toenemende mate gecompenseerd door een lagere inkomstenbelasting, in het bijzonder voor werkenden met een lager inkomen. Het samenspel van deze maatregelen leidt een aanzienlijke budgettaire besparing op korte termijn, en draagt bij aan een sterker belastingstelsel en een beter functionerende arbeidsmarkt op middellangetermijn.

    Een fiscaal vergroeningspakket zal worden voorgesteld, onder meer om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken door het zwaarder belasten van energieproducten. Het gaat dan om de aardgasheffing, kolenbelasting, rode diesel, leidingwater, eurovignet (totale opbrengst 890 mln). De accijnzen op alcohol, tabak en frisdrank worden verhoogd (625 mln).

    Er komt 200 miljoen euro extra geld vrij voor stimulering in verduurzaming van de economie, onder meer voor meer woningisolatie en duurzaam bouwen. Er komt ook een onderzoek naar het onderbrengen van zonnepanelen onder het lage BTW-tarief.

  58. Erik van Erne zegt:

    1 november 2017 om 15:02 | Permalink

    Regeerakkoord vertrouwen in de Toekomst: De Belangrijkste Onderdelen

    Justitie en Veiligheid:
    – 267 miljoen extra voor wijkagenten en rechercheurs.
    – Reservering van 95 miljoen voor aanpak cybersecurity.
    – Terugkerende jihadgangers kunnen langer in voorarrest blijven.
    – Er is 13 miljoen euro extra per jaar gereserveerd voor contraterrorisme.
    – Er komen extra waarborgen in de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WIV).
    – Er komt een verbod op criminele motorbendes.
    – Er komt een ‘pooierverbod’.
    – Aanbieders van kansspelen op internet moeten voortaan in Nederland zijn gevestigd.
    – De begroting Justitie wordt losgekoppeld van inkomsten boetes en schikkingen.
    – Bij maximaal tien gemeenten wordt een proef gestart met gereguleerde wietteelt.
    – Strafmaat haatzaaien wordt verhoogd van 1 naar 2 jaar.
    – Gedetineerden komen niet meer standaard na twee derde van hun straf vrij.
    – Verdachten zware misdrijven moeten verplicht naar de rechtszitting.
    – Wraakporno wordt strafbaar.

    Defensie:
    – Er komt meer geld voor defensie. Volgend jaar komt er 910 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag loopt in 2021 op naar 1,5 miljard euro.

    Zorg:
    – Er komt volgend jaar 180 miljoen de knelpunten in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het manifest ‘Waardig ouder worden’.
    – De bezuiniging op de langdurige zorg (Wlz) van 188 miljoen euro wordt teruggedraaid.
    – Er komt 2,1 miljard voor verpleeghuiszorg.
    – Het kabinet zet in op een nieuw zorgakkoord met een uitgavenplafond van 1,9 miljard euro per jaar.
    – Tabaksaccijns gaan omhoog.
    – 460 miljoen moet worden bespaard op geneesmiddelen.
    – De NIPT blijft beschikbaar, maar niet in het basispakket.
    – De transparantie in prijzen in de zorg moet worden vergroot.
    – De hoogte van het eigen risico wordt bevroren op 385 euro. De zorgpremie gaat daardoor omhoog.

    Medisch-ethisch:
    – Er komt een brede maatschappelijke discussie over de euthanasiewetgeving en er zal nader onderzoek worden gedaan.
    – Het kabinet zal een discussie stimuleren over de kweek van embryo’s.
    – Embryoselectie waarbij het geslacht kan worden gekozen, wordt onder strikte voorwaarden wel mogelijk om erfelijke ziektes te voorkomen.

    Woningmarkt:
    – De hypotheekrenteaftrek wordt per 2020 met 3 procentpunt per jaar versneld afgebouwd tot maximaal 36,93 procent.
    – De versnelde afbouw wordt gecompenseerd door de verlaging van het eigenwoningforfait, een belasting voor huiseigenaren.
    – De korting op het eigenwoningforfait voor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afbetaald (de wet Hillen), wordt in 30 jaar afgeschaft.
    – Er komen meer huurwoningen in de vrije sector voor de middeninkomens.
    – De huurtoeslag gaat omlaag omdat die niet meer wordt gekoppeld aan de koopkracht, maar aan de huurprijzen.

    Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid:
    – Het wordt voor werkgevers makkelijker om werknemers te ontslaan, de ontslagvergoeding gaat wel omhoog.
    – Werknemers hebben vanaf de eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding.
    – De periode dat drie opeenvolgende tijdelijke contracten achter elkaar mogen worden gegeven, wordt verlengd van twee jaar naar drie jaar.
    – Payrolling wordt aan banden gelegd.
    – Loondoorbetaling bij ziekte wordt bij kleine bedrijven (tot 25 werknemers) verkort van twee naar één jaar.
    – Er komen maatregelen om werken vanuit arbeidsongeschiktheid aantrekkelijker te maken.
    – De modelcontracten uit de nieuwe zzp-wet (wet DBA) worden vervangen.
    – Er komt een opdrachtgeversverklaring die zekerheid vooraf moet bieden voor vrijstelling van loonbelasting en premies.
    – Er komt een minimum uurtarief voor zzp’ers van 15 tot 18 euro.
    – De zelfstandigenaftrek wordt net als de hypotheekrenteaftrek afgebouwd.
    – Wanneer zzp’ers weinig verdienen (125 procent van het wettelijk minimumloon) en lang werken bij een opdrachtgever (drie maanden), hebben zij recht op een vast contract
    – De arbeidswet wordt aangepast zodat het begrip ‘gezagsverhouding’ duidelijker is geformuleerd.
    – Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers wordt niet verplicht, maar wel makkelijker gemaakt.
    – Er komt plek voor 20.000 extra beschutte werkplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking.
    – Er komt een inspanningsverplichting voor bijstandsgerechtigden.
    – Er komen meer regelingen voor mensen met schulden en er wordt meer geld vrijgemaakt voor schuldhulpverlening.
    – Ouderschapsverlof wordt per 2019 uitgebreid van twee naar vijf dagen, per 1 juli 2020 krijgen ouders vijf weken verlof tegen een betaling van 70 procent van het loon.
    – De kinderbijslag (85 euro per gezin, 250 miljoen totaal), de kinderopvangtoeslag (250 miljoen euro totaal) en het kindgebonden budget (afbouwpunt wordt met 16.500 euro verhoogd, 500 miljoen euro totaal) worden per 2019 verhoogd.

    Pensioenstelsel:
    – Een nieuw pensioenstelsel met persoonlijke opbouw en gedeeld risico’s zoals onderzocht door de Sociaal-Economische Raad (SER), blijft het uitgangspunt.
    – Er komt een collectieve buffer voor bescherming tegen financiële tegenvallers.
    – De doorsneesystematiek, de methode waarbij jong en oud evenveel pensioenpremie betaalt, wordt afgeschaft.
    – Meer keuzevrijheid voor pensioendeelnemers, ook voor zzp’ers.
    – Er wordt onderzocht of deelnemers een deel van het pensioenvermogen ineens kunnen opnemen.
    – Na 2020 moet het wetgevingstraject zijn afgerond en moet het nieuwe stelsel worden ingevoerd.

    Belastingstelsel:
    – Er komen twee belastingschijven van 36,93 procent en één van 49,5 procent.
    – Het lage BTW-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent.
    – De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden verhoogd.
    – Brievenbusfirma’s worden aangepakt door belastingvoordelen te schrappen.
    – De uitstoot van CO2 in de elektriciteitssector wordt beprijsd met een minimumbedrag.
    – Mogelijk komt er belasting op vliegverkeer (vliegtaks) per 2021.
    – Vermogen dat niet wordt belast wordt verhoogd van 25.225 naar 30.000 euro.
    – Vermogen wordt sneller belast tegen het werkelijk behaalde rendement.
    – De Belastingdienst krijgt 500 miljoen euro om de reorganisatie te financieren.

    Onderwijs:
    – 270 miljoen extra voor de verbetering van de cao’s van de leraren in het basisonderwijs.
    – 450 miljoen voor verlaging werkdruk in het basisonderwijs.
    – 170 miljoen voor de aanpak van achterstanden bij kleuters.
    – Het opzetten van scholen wordt makkelijker.
    – Het collegegeld in het hoger onderwijs wordt gehalveerd in het eerste jaar, bij de lerarenopleidingen in de eerste twee jaar.
    – Er komt een maatschappelijke diensttijd van zes maanden. Het is op vrijwillige basis tegen “een bescheiden vergoeding”.
    – 5 miljoen komt er voor aanpak laaggeletterdheid.
    – Er mag geëxperimenteerd worden met samenwerkingsvormen tussen basisscholen en middelbare scholen.
    – De rekentoets wordt afgeschaft en er komt een alternatief. Tot die tijd wordt de toets wel afgenomen.

    Migratie:
    – Het kabinet zal niet tornen aan vluchtelingenverdragen, maar het kabinet zal wel onafhankelijk onderzoek laten doen of en zo ja hoe het VN-Vluchtelingen uit 1951 bij de tijd moet worden gebracht.
    – Vluchtelingen hebben recht op bescherming, maar hebben geen recht om te mogen kiezen welk land die bescherming moet bieden. Het kabinet vindt dat andere EU-landen zich ook aan de verdragen moeten houden en vluchtelingen moeten opnemen.
    – Het kabinet geeft de voorkeur aan opvang in de regio. Via extra geld naar ontwikkelingssamenwerking wil het kabinet investeren in veilige havens die vluchtelingen en ontheemden bescherming, hulp en kansen biedt in de regio.
    – Er gaat extra geld naar landen en regio’s waar grote aantallen vluchtelingen worden opgevangen, zoals Libanon en Jordanië. Ook wordt er extra geïnvesteerd in het wegnemen van de grondoorzaken van migratie, zoals klimaatverandering, terreur en armoede. Dit moet de rechtstaat in landen van herkomst versterken.
    – Het kabinet zet zich in om migratiedeals, zoals de Turkijedeal, te sluiten met veilige derde landen. Die deals moeten voldoen aan de voorwaarden van het Vluchtelingenverdrag en bij voorkeur gesloten worden in EU-verband.
    – Nederland is bereid om in plaats van 500 nu 750 vluchtelingen naar Nederland te hervestigen. Er zal hierbij speciale aandacht zijn voor kwetsbare minderheden en vluchtelingen met zicht op een succesvolle integratie.

    Asiel:
    – De duur van een verblijfsstatus voor asielzoekers gaat van vijf naar drie jaar. Als het in die tussentijd veilig genoeg is om terug te keren, moet de statushouder terug. Is dat niet het geval, dan wordt de termijn met twee jaar verlengd. Kan de vluchtelingen na vijf jaar nog steeds niet terugkeren, dan krijgt hij een vergunning voor onbepaalde tijd.
    – Om uitgeprocedeerde migranten effectiever terug te sturen naar land van herkomst, moeten de EU-regels worden aangepast. Het kabinet gaat zich daar op Europees niveau voor inzetten.
    – Het kabinet zet in op een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. De bijdrage aan de grensbewaking wordt uitgebreid en landen aan de randen van de EU, als Italië en Griekenland, kunnen extra hulp verwachten.
    – Migranten die de oversteek op zee naar Europa maken, maar op het water in de problemen komen, moeten naar het dichtstbijzijnde veilige land worden vervoerd. Drenkelingen die door Europese schepen worden opgepikt, moeten dus naar een land in Afrika of het Midden-Oosten als dat dichterbij is dan het Europese vasteland.
    – Het kabinet zal alle drukmiddelen gebruiken om derde landen ertoe te bewegen om mee te werken aan gedwongen terugkeer van migranten. Dat kan bijvoorbeeld door ontwikkelingssamenwerking stop te zetten, visa’s te weigeren of landingsrechten in te trekken.

    Ondernemen:
    – Winstbelasting gaat omlaag van 20 en 25 procent naar 16 en 21 procent per 2021.
    – De dividendbelasting wordt afgeschaft.
    – Regeldruk en administratieve lasten voor ondernemers worden beperkt.
    – De oprichting van een nationaal investeringsfonds voor bedrijven, InvestNL, gaat door en krijgt 2,5 miljard euro.
    – De volledige beursgangen van a.s.r. en ABN Amro gaan gewoon door.
    – Een beursgenoteerd bedrijf krijgt een bedenktijd van 250 dagen bij belangrijke, strategische wijzigingen.
    – Bedrijven met eigen vermogen wordt bevorderd, belastingvoordelen voor vreemd vermogen wordt beperkt.
    – Expatregeling wordt versoberd.

    Bestuur en Koninkrijksrelaties:
    – De benoeming van de burgemeester wordt uit de grondwet gehaald om de gekozen burgemeester mogelijk te maken
    – 900 miljoen wordt uitgetrokken voor ‘regionale knelpunten’ (bijvoorbeeld rond kerncentrales)
    – Openbare informatie wordt zoveel mogelijk via open data aangeboden
    – Het raadgevend referendum wordt afgeschaft.

    Emancipatie:
    – Onnodige geslachtsregistratie wordt beperkt.
    – Artikel 1 van de Grondwet wordt uitgebreid. Seksuele gerichtheid en een beperking zullen in het discriminatieverbod worden opgenomen.

    Cultuur:
    – Op school leren kinderen het Wilhelmus, inclusief de geschiedenis en context van het volkslied.
    – Alle kinderen worden in de gelegenheid gesteld het Rijksmuseum en het parlement te bezoeken.
    – 325 miljoen wordt uitgetrokken voor monumentenonderhoud.
    – Jongeren krijgen op hun 18e een boekje over de geschiedenis van Nederland.

    Sport:
    – Er moet een ‘sportakkoord’ komen om de financiering en organisatie van de sport ‘toekomstbestendig’ te maken.
    – Voor de positie van sportbonden wordt 10 miljoen uitgetrokken.
    – De bijdrage voor de topsport wordt verdubbeld naar 20 miljoen.
    – Er komt 5 miljoen extra voor sportevenementen.

    Media:
    – Er komt meer geld voor het bevorderen van onderzoeksjournalistiek, onbekend hoeveel.

    Duurzaamheid:
    – Het kabinet wil in Europa een emissiereductie afspreken van 55 procent in 2030.
    – Een nationaal klimaatakkoord moet zorgen voor een reductie van 49 procent in 2030.
    – Woningcorporaties krijgen een korting van 100 miljoen op de verhuurdersheffing om te zorgen voor woningisolatie.
    – Uit de rijksmiddelen is zo’n 4 miljard beschikbaar voor de transitie naar schonere energie.
    – De belastingen op energie worden groener.
    – Kolencentrales gaan uiterlijk in 2030 dicht.
    – Meer kavels voor windenergie op zee.
    – Nieuwe woningen niet meer op gas.

    Mobiliteit personenvervoer:
    – In 2030 alle auto’s emissieloos.
    – Eenmalig 100 miljoen voor fietsinfrastructuur.
    – Meer sprinters op het spoor.
    – Wegen voorbereiden op autonoom rijden.

    Verkeersveiligheid:
    – De verlichting bij snelwegen gaat op meer plekken aan.
    – Boetes voor hardleerse verkeersovertreders gaan omhoog. Bij kleinere overtredingen gaan de boetes omlaag.

    Vrachtvervoer:
    – Voor vrachtverkeer wordt een kilometerheffing ingesteld.

    Infrastructuur algemeen:
    – In totaal wordt er 2 miljard extra beschikbaar gesteld voor infrastructuur, onder andere voor het aanpakken van knelpunten.
    – Samen met de regio wordt gekeken of de bereikbaarheid van Schiphol kan worden verbeterd.

    Gaswinning:
    – De winning zal aan het einde van de kabinetsperiode naar verwachting 1,5 miljard kuub lager kunnen, naar 20 miljard kuub.
    – Na 2021 kan de gaswinning verder omlaag.

    Dierenwelzijn:
    – Het kabinet verkent de mogelijkheden naar het beperken van vervoer van dieren.
    – Om het aantal stalbranden te voorkomen moeten er voor 2019 afspraken worden gemaakt over het bestrijden van knaagdieren en het controleren van de elektra.
    – Er komt een ‘witte’ lijst met hondenhandelaren die zich aan de regels houden.

  59. Erik van Erne zegt:

    13 november 2017 om 15:17 | Permalink

    Zondag met Lubach lanceert nummer over Minister Ferdinand Grapperhaus

    Het VPRO-programma Zondag met Lubach heeft het nummer Grapper House gelanceerd, over minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

    Nadat Arjen Lubach in de uitzending van 5 november een kort stukje van Grapper House liet horen kreeg de redactie veelvuldig de vraag of er een langere versie van het nummer beschikbaar was.

  60. Erik van Erne zegt:

    15 november 2017 om 11:38 | Permalink

    Besluit Gaswinning Groningen Niet Voldoende Onderbouwd: Minister Eric Wiebes Moet Met een Nieuw Gasbesluit Komen

    De Raad van State oordeelde op 15 november 2017 dat de plannen voor de gaswinning van toenmalig minister Henk Kamp niet voldoende onderbouwd zijn. De hoogste rechter van het land heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat teruggefloten. Hij moet opnieuw zijn huiswerk doen en binnen een jaar met een nieuw gasbesluit komen.

    Deze uitspraak is een geweldige overwinning en een mooie opdracht voor minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Wiebes kan geschiedenis schrijven door te zorgen dat we nu afkicken van onze gasverslaving in Nederland. Hij moet nu snel werk maken van een economie van de toekomst waarin mensen en klimaat voorop staan.

    De minister moet snel met een afbouwplan voor de gaswinning komen én zorgen voor een riante schadevergoeding. Milieudefensie blijft knokken voor een snelle overstap naar duurzaam koken en stoken, zowel voor Groningers als voor het klimaat.

  61. Erik van Erne zegt:

    9 december 2017 om 13:29 | Permalink

    Minister van Klimaat Eric Wiebes Wil Klimaat- en Energieakkoord in 2018

    Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes wil volgend jaar zomer met het bedrijfsleven en milieuorganisaties al tot de hoofdlijnen van een klimaat- en energieakkoord komen.

    Behalve de sluiting van de kolencentrales en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgas met 49 procent is alles bespreekbaar.

  62. Erik van Erne zegt:

    21 december 2017 om 16:42 | Permalink

    Europees Akkoord Verlaging Uitstoot Broeikasgassen

    De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw-, transport-, afval-, en bouwsector en van gebouwen.

    De uitstoot moet in 2030 gemiddeld 30 procent lager zijn dan in 2005. Voor Nederland gaat moet de uitstoot 36 procent lager zijn dan in 2005. Lidstaten zijn vanaf 2021 verplicht hun jaarlijkse uitstootreductiedoelen te halen.

  63. Erik van Erne zegt:

    25 juni 2018 om 16:11 | Permalink

    Minister Eric Wiebes sluit akkoord met Shell en ExxonMobil over gaswinning Groningen

    Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag met Shell en ExxonMobil een akkoord op hoofdlijnen gesloten over de gaswinning uit het Groningenveld. Overeengekomen is dat Shell en ExxonMobil afzien van een claim voor het gas dat na beëindiging van de winning achterblijft in de grond. Verder bieden Shell en ExxonMobil garanties dat NAM altijd kan en blijft betalen voor aardbevingsschade en de versterking van gebouwen. Ook levert NAM een bijdrage van 500 miljoen euro voor de versterking van de economie en leefbaarheid in de regio.

    In het akkoord staat dat de verdeling van opbrengsten van het Groningenveld wordt aangepast aan de afdrachtenregeling uit de Mijnbouwwet die ook geldt voor de kleine gasvelden in Nederland. Dit betekent dat voortaan 73 procent van de winst uit het Groningenveld toekomt aan de Staat. Het akkoord is erop gericht om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel als mogelijk op een verantwoorde wijze af te bouwen naar nul. Met de afspraken trekt de Staat de regie over de gaswinning geheel naar zich toe, terwijl NAM financieel aansprakelijk blijft voor schade en versterking.

    In het akkoord is vastgelegd dat Shell en ExxonMobil erop toezien dat NAM over voldoende financiële middelen beschikt zodat de maatschappij ook bij een steeds lagere winning haar betalingsverplichtingen voor de schadeafhandeling, de versterkingsopgave en de opruimkosten na beëindiging van de gaswinning kan blijven nakomen. Afgesproken is dat NAM over de boekjaren 2018 en 2019 geen dividend uitkeert. Daarna zal NAM alleen dividend uitkeren als zij voldoende financieel robuust is. Bovendien geven Shell en ExxonMobil garanties dat NAM haar verplichtingen te allen tijde kan nakomen. Ook na het einde van de gaswinning zullen Shell en ExxonMobil zekerheden stellen voor kosten van schade en versterking.

    NAM krijgt een wettelijke verplichting om tot het einde van de gaswinning jaarlijks een door de minister vastgestelde hoeveelheid gas te produceren. Dit is noodzakelijk om de leveringszekerheid te garanderen. Afgesproken is dat Shell en ExxonMobil ervoor zorgen dat NAM over voldoende financiële middelen beschikt om te kunnen blijven produceren ook als de winning steeds minder wordt. Door de dalende gaswinning en de toegenomen kosten voor schade en versterking is de huidige afdrachtenregeling, waarbij de Staat de afgelopen jaren tot 90 procent van de opbrengst uit het Groningenveld heeft ontvangen, niet langer houdbaar. Daarom is afgesproken dat met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 de wettelijke afdracht van 73 procent uit de Mijnbouwwet ook van toepassing is op het Groningenveld.

    Naar verwachting blijft er na de beëindiging van de winning ongeveer 450 miljard m3 gas in de grond zitten. Bij de huidige gasprijs vertegenwoordigt dit een waarde van ongeveer 70 miljard euro. In het akkoord is overeengekomen dat zowel NAM, de eigenaar van het Groningengas, als Shell en ExxonMobil geen claim zullen indienen voor het gas dat achterblijft in de bodem.

    De afspraken in het akkoord sluiten nauw aan bij de inzet van het kabinet en de regio om de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie volledig publiekrechtelijk te organiseren waarbij de rol van NAM is beperkt tot het betalen van de kosten. Het kabinet en de regio werken daarnaast aan een nieuw toekomstperspectief voor Groningen om de economie en leefbaarheid in de regio te versterken. Tijdens de onderhandelingen over het akkoord is afgesproken dat ook Shell en ExxonMobil hieraan een bijdrage zullen leveren. Dit heeft geresulteerd in een bijdrage van NAM van 500 miljoen euro. Het kabinet is voornemens om minimaal eenzelfde bedrag vrij te maken. Dit betekent dat voor het toekomstperspectief voor Groningen in totaal zeker 1 miljard euro beschikbaar komt.

  64. Erik van Erne zegt:

    3 april 2019 om 17:26 | Permalink

    Naamswijzigingen Ministeries En Heroprichting Ministerie van LNV Kost Bijna 32 Miljoen Euro

    Het veranderen van namen van ministeries en het opnieuw verdelen van de taken tussen de departementen kost het kabinet naar schatting rond de 31,7 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van de Auditdienst Rijk. De bedragen zijn aangedragen door de ministeries zelf. De onderzoekers wijzen erop dat het bedrag van 31,7 miljoen euro nog kan veranderen: niet alle kosten zijn door de ministeries geregistreerd en een deel van de bedragen zijn slechts schattingen. Daarnaast was onduidelijk wat er precies onder ‘herschikkingskosten’ wordt verstaan. Meer dan de helft van de naar schatting 31,7 miljoen euro gaat zitten in het aanpassen van softwaresystemen.

    Het leeuwendeel van de kosten – zo’n 26,3 miljoen euro – komt voor rekening van het in 2017 opgerichte ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit ministerie bestond tot 2010, in de periode tot 2017 waren deze taken ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

    Het veranderen van de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Justitie en Veiligheid kost ruim 2 miljoen euro. Dat gaat onder meer op aan het aanpassen van de e-mailadressen van de medewerkers. Economische Zaken kreeg de toevoeging & Klimaat, dat kostte 1,3 miljoen. De naamsverandering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar Infrastructuur en Waterstaat kwam uit op 1,7 miljoen.

    Bij het aantreden van het kabinet-Rutte III zijn meerdere veranderingen doorgevoerd bij de ministeries. Zo is het ministerie van Economische Zaken (waaronder ook Landbouw viel) Economische Zaken en Klimaat gaan heten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werd in ere hersteld. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werd het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En bij het ministerie van Veiligheid en Justitie werden twee woorden omgedraaid zodat het nu Justitie en Veiligheid heet. Verder kreeg het ministerie van Binnenlandse Zaken een wat groter takenpakket met onder meer ‘ruimtelijke ordening’.

  65. Erik van Erne zegt:

    3 juli 2019 om 15:37 | Permalink

    Raad van State Zet Streep Door Gasbesluit Kabinet

    Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moet beter motiveren waarom de gaswinning in Groningen na afloop van het huidige gasjaar 2018-2019 niet sneller kan worden afgebouwd naar nul. Wiebes heeft niet duidelijk gemaakt welke inspanningen tegen welke kosten mogelijk zijn om de gasvraag van industriële grootverbruikers, de glastuinbouw en de gasexport sneller af te bouwen. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

    Bij het bepalen van de maximale hoeveelheid gas die in het gasjaar 2018-2019 mag worden gewonnen, heeft de minister het veiligheidsbelang van de Groningers en het belang van het voldoen aan de vraag naar gas (de leveringszekerheid) tegen elkaar afgewogen. Bij dat veiligheidsbelang, waarbij onder meer de stress en gezondheidsklachten zijn betrokken die Groningers ervaren, heeft de minister veel waarde gehecht aan de beslissing van het kabinet van 29 maart 2018 om de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen.

    Het grote belang van de veiligheid in deze afweging maakt dat de minister goed moet uitleggen op welke manier hij op zo kort mogelijke termijn een einde wil maken aan de gaswinning. En omdat hierbij de grondrechten van Groningers in het geding zijn, moeten aan deze uitleg hoge eisen worden gesteld.

  66. Erik van Erne zegt:

    15 december 2019 om 16:07 | Permalink

    Liegen Als Rutte Is Kunst by Marcel van Roosmalen

    ‘Liegen terwijl iedereen weet dat je liegt en dan doorliegen. Iets beloven en het tegenovergestelde doen.’

  67. Erik van Erne zegt:

    18 januari 2021 om 21:27 | Permalink

    De Belastingdienst by Zondag met Lubach

  68. Erik van Erne zegt:

    6 januari 2022 om 14:59 | Permalink

    Meer gas uit Groningen nodig dit jaar, want Duitsland heeft te weinig

    Er is meer gas uit Groningen nodig dit jaar, zegt het ministerie van Economische Zaken. Duitsland heeft meer gas nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht, aldus het ministerie.

    De Duitsers hebben Nederland gevraagd dat gas te leveren. Ze hebben 1,1 miljard kuub gas nodig, terwijl er in totaal het komende gasjaar (1 oktober 2021 tot 30 september) 2022) nog maar 3,9 miljard kuub uit de Groningse bodem zou worden gehaald. Dat wordt maximaal 7,6 miljard kuub, mits het niet extreem koud wordt. Er zou sowieso al meer gas worden gewonnen dan de prognose.

    Nederland heeft een langjarig contract met Duitsland dat in dit decennium afloopt. Volgens dat contract is Nederland verplicht gas voor Duitse huishoudens te leveren. Daar werkt Duitsland ook zelf aan, maar het lukt niet in het tempo waarop was gehoopt. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op Gronings gas, net als vrijwel alle Nederlandse huishoudens.

    Het demissionair kabinet stelt de te verwachten gaswinning uit het Groningenveld voor het lopende gasjaar naar boven bij. Aan het begin van het gasjaar was de verwachting dat de NAM 3,9 miljard kuub zou winnen, maar netbeheerder GTS gaat nu uit van 7,6 miljard. Het nieuws valt niet goed in Groningen.

  69. Erik van Erne zegt:

    13 januari 2022 om 05:48 | Permalink

    Gemeente Groningen wil geen extra gaswinning en overweegt rechtszaak

    De Groningse gemeenteraad stemde woensdagavond unaniem in met een motie tegen de plannen van het kabinet om dit gasjaar naar alle waarschijnlijkheid dubbel zoveel gas te winnen als afgesproken. De gemeenteraad is bereid om naar de rechter te stappen als het nieuwe kabinet zich niet aan de afspraken houdt.

    De Groningse politici zijn niet te spreken over de beslissing die demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) vorige week bekendmaakte: dit gasjaar (dat nog tot en met september loopt) wordt in Groningen meer gas gewonnen dan afgesproken.

    Het demissionaire kabinet besloot om twee redenen de Groningse gaskraan opnieuw wat verder open te draaien. Een van de redenen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek later open kan dan verwacht. Deze fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen tot gas dat Nederlandse huishoudens kunnen gebruiken: zogeheten laagcalorisch gas. Gronings gas is al laagcalorisch.

    Daarnaast neemt de vraag naar gas vanuit Duitsland fors toe, meldde het ministerie van Economische Zaken vorige week in een verklaring. “Onlangs heeft Duitsland aangegeven 1,1 miljard kuub meer uit Groningen nodig te hebben om in zijn energiebehoefte te voorzien.

  70. Erik van Erne zegt:

    14 januari 2022 om 19:01 | Permalink

    Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor subsidieregeling Groningen

    Er komt voldoende budget zodat alle Groningers die in aanmerking komen voor de 10.000 euro-subsidie om hun woning te verbeteren of te verduurzamen, deze kunnen aanvragen. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt hiervoor 250 miljoen euro extra uit.

    Maandag 10 januari was er zoveel belangstelling voor de regeling, dat in de loop van de avond het subsidieplafond van ruim 220 miljoen euro al was bereikt. Hierdoor dreigden zo’n 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

    Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief: “Ik betreur de gang van zaken en heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen. Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan – letterlijk in de kou buiten of digitaal – niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen”.

    De regeling komt voort uit bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio over versterkingsopgave. De subsidieregeling is bedoeld voor Groningers die in bepaalde postcodegebieden in het aardbevingsgebied wonen maar geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van nationaal Coördinator Groningen.

    Omdat het voor hen lange tijd onduidelijk is geweest of zij zouden worden opgenomen in het versterkingsprogramma, hebben zij vaak weinig tot geen onderhoud aan de woningen gepleegd. De subsidie van het Rijk is bedoeld als kwaliteitsimpuls. Bij het aanvragen van de subsidie moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals het indienen van een prijsoverzicht van voorgenomen maatregelen.

    Het is nog niet bekend wanneer ook deze groep hun aanvraag kan indienen. Staatssecretaris Vijlbrief wil zich ervoor inspannen dat dit zo spoedig mogelijk maar ook zorgvuldig gebeurt. De ervaringen van afgelopen maandag moeten hierbij uiteraard worden betrokken.

  71. Erik van Erne zegt:

    15 januari 2022 om 21:23 | Permalink

    Ruim Achtduizend Aanwezigen Bij Fakkelprotest Tegen Gasbeleid Groningen

    Zaterdagavond hebben duizenden mensen zich in Groningen aangesloten bij een protest tegen het gasbeleid. Vanaf de Vismarkt in het centrum van Groningen wordt een fakkeltocht door het centrum van de stad gehouden. De gemeente schat dat er zo’n achtduizend mensen meelopen. Na een rondje door de stad eindigde de tocht daar ook. De gemeente heeft met de organisatie afgesproken dat mensen hun fakkel dan inleveren en worden opgeroepen om naar huis te gaan.

    De demonstratie is georganiseerd naar aanleiding van het besluit de gaswinning in Groningen te verdubbelen en de slechte organisatie rondom de subsidie voor huiseigenaren om hun woningen op te knappen of te verduurzamen. Initiatiefnemers zijn het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging (GBB), politicus en Groninger Sandra Beckerman en oud-nachtburgemeester Chris Garrit. Ze willen met de fakkeltocht aandacht vragen voor de positie van de Groningers die in het aardbevingsgebied wonen.

    Maandag stonden duizenden gedupeerden urenlang in de rij om een aanvraag voor 10.000 euro herstelsubsidie in te dienen. Velen van hen keerden met lege handen terug, omdat het subsidiebudget te klein was. Vrijdag maakte het kabinet bekend 250 miljoen euro extra uit te trekken voor de regeling.

    Volgens de organisatie van de manifestatie zijn de recente gebeurtenissen “exemplarisch voor hoe Den Haag al jarenlang met Groningen omgaat”. In 2018 waren bij een fakkeltocht tegen het gaswinningsbeleid zo’n tienduizend mensen aanwezig.

  72. Erik van Erne zegt:

    16 februari 2022 om 20:09 | Permalink

    Eerste Kamer Tegen Kabinet: Laat bezuiniging jeugdzorg los en verhoog AOW

    Het kabinet moet weer om tafel met gemeenten over de hervorming van de jeugdzorg, en moet daarbij de voorgenomen bezuinigingen uit het
    coalitieakkoord loslaten. Dat vindt een meerderheid in de Eerste Kamer dinsdag.

    De Eerste Kamer vroeg het kabinet ook de AOW niet tijdelijk los te koppelen terwijl het minimumloon wordt verhoogd.

    Met steun van de PvdA, de fractie-Nanninga (JA21), PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, de fractie-Otten, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie kan het voorstel van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller om niet vast te houden aan de bezuinigingen op een meerderheid rekenen. Rosenmöller noemde de “niet-onderbouwde, platte bezuiniging” van 500 miljoen euro tijdens het debat het “lelijke eendje in dit coalitieakkoord”.

    Het voorstel van de fractie-Nanninga om de AOW niet tijdelijk los te koppelen van het minimumloon, kreeg steun van dezelfde meerderheid. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen, maar is dan van plan de AOW niet mee te laten stijgen, terwijl andere uitkeringen wel meegroeien. Dat is niet rechtvaardig, vindt de oppositie aan de ‘overkant’, zoals de Eerste Kamer vaak wordt genoemd.

    De PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich voor een plan om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de ‘pechgeneratie’ van studenten te compenseren die studeerden in de jaren van het leenstelsel.

  73. Erik van Erne zegt:

    18 maart 2022 om 18:25 | Permalink

    De Regeermeter: Komt Rutte IV zijn beloftes na? by Trouw

    Politici beloven veel, maar houden ze zich ook aan die beloftes? Trouw houdt de komende tijd de vinger aan de pols met de enige echte Regeermeter.

    Op Regeermeter website brengt Trouw de antwoorden op allerlei vragen: hoeveel huizen zijn er gebouwd? Is er al minder uitstoot van stikstof? Waar blijven de nieuwe miljarden die worden uitgegeven aan defensie? Hoe staat het met de komst van het alternatief voor het leenstelsel?

    Het vertrouwen dat de regering doet wat ze belooft, kreeg het afgelopen jaar flinke klappen. Burgers liepen grote schade op in het toeslagenschandaal, of bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De verhouding tussen het parlement en regering in onze democratie staat onder druk, de Tweede Kamer kreeg te vaak late of zelfs verkeerde informatie. Met de Regeermeter zal Trouw de daden van het kabinet-Rutte IV volgen, de concrete prestaties en de uitvoering van de plannen die zijn aangekondigd.

    In de Regeermeter heeft de redactie van Trouw gekozen voor een aantal kernonderwerpen, waarop het kabinet-Rutte IV grote beloftes heeft gedaan. Het klimaat, woningmarkt, stikstof, medisch-ethische kwesties, toeslagen en onderwijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de nieuwe investeringen is daar defensie aan toegevoegd. Op deze onderwerpen houden we de belangrijkste cijfers bij en laten we zien hoe het staat met de behandeling van nieuwe wetten. U vindt er links naar de belangrijkste artikelen en dossiers van de redactie, en regelmatige updates.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (457)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
  • Links

    Milieunet op..