De Nationale Kaasweek 2022: Kaas Is Supergezond by Foodspecialiteiten Nederland
Geschreven op 2-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Gezondheid22 oktober 2021: De Nationale Kaasweek 2021 welke gehouden zou worden van 1 tot en met 7 november zal worden verplaatst naar 14 tot en met 20 maart 2022.
Natuurlijk vindt de organisatie dit een moeilijk besluit, echter, het is de nadrukkelijke wens van zéér veel ondernemers om juist niet in november een Nationale Kaasweek te organiseren om reden dat men het dan al heel erg druk heeft met het oog op de aanstaande feestdagen, kerstpakketten én drukte in de winkel die er dan toch al is.
Na rondvraag is duidelijk geworden dat het voor ondernemers véél wenselijker is om tegen het einde van de winter weer een “start moment” te creëren en zodoende meer traffic naar de winkels te genereren.
Gekeken is naar wat dan de beste periode zou zijn volgens de ondernemers die we gesproken hebben én gelet op alle feest- en promotiedagen in 2022. Hieruit blijkt dat medio maart de beste week is om de Nationale Kaasweek te organiseren.
2 november 2020: Van maandag 2 tot en met zondag 8 november is het Nationale Kaasweek. Ongeveer driehonderd specialisten in kaas doen mee aan deze week die voor het eerst wordt georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland.
De Nationale Kaasweek is een landelijk initiatief waar ondernemers, zoals boerderijwinkels of kaasspeciaalzaken, zelf acties aan kunnen verbinden.
Tijdens de Nationale Kaasweek zullen de kaasspecialisten nóg meer hun best doen om u te verrassen met de lekkerste zachte, half harde en harde kazen die er te vin-den zijn. De Nationale Kaasweek heeft tot doel om deze kaasspecialisten in het zonnetje te zetten, omdat deze ambachtelijke mannen en vrouwen altijd aan u denken en zelden aan zichzelf.
Nederland en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van de melk van Hollandse koeien worden de allerlekkerste kazen gemaakt! Wist je trouwens dat er 10 liter melk nodig is om 1 kilo kaas te maken?
Waarom u de kaasspecialist zou moeten blijven ondersteunen? Heel simpel, alleen hier kunt u terecht voor de echte kennis van de herkomst van het product, bereiding van het product en de juiste bewaaradviezen. Maar ook voor de juiste adviezen voor een lekkere kaas of mooie borrelplank al dan niet met begeleidende dranken. En niet te vergeten de absolute kennis van allergenen en dieet wensen. Kortom alle informatie en kennis is te vinden bij uw kaasspecialist.
Ook melkveehouder Jolanda Zandman uit het Overijsselse Beerze haakt aan bij de Nationale Kaasweek. ‘Via sociale media brengen we de kerstpakketten, relatiegeschenken en borrelplanken extra onder de aandacht. We proberen steeds weer wat anders om klanten aan te trekken.’ Zo verzorgt ze Koe-die-beks (geschenktasjes met boerenkaas) aan huis, bijvoorbeeld voor medewerkers van bedrijven.
Tijdens de eerste coronagolf kwamen er meer mensen naar haar boerderijwinkel. ‘Die toestroom is gebleven. Ook op onze boerderijcamping was het deze zomer druk’, zegt Zandman.
Een van de ondernemers die deze week eveneens uitpakt, is Van Vliet’s Weidewinkel in Nieuw-Lekkerland. Een product waarvan de gemiddelde inwoner van Nederland 17 kilo per jaar eet, verdient volgens Jan-Kees van Vliet eens per jaar extra aandacht. ‘Kaas is supergezond en heeft niet voor niets een plek in de Schijf van Vijf’, zegt hij.
Kaas levert samen met melk en melkproducten gemiddeld 60 procent van de dagelijkse inname van calcium en 40 procent van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland, aldus het Voedingscentrum.
Zie ook:Gemeente Zoeterwoude Start Boerenkaas Fietsroute: Ontdek Zouterwoude – Duurzaamheidsprogramma Amsterdam ArenA: Van Gras naar Kaas – Caring Dairy 10 Jaar: Duurzaamheidsprogramma Voor Melkveehouders by Beemster Kaas – Biologisch: Eigenlijk Heel Logisch, Maar Gewoon Te duur !
Erik van Erne zegt:
23 oktober 2021 om 19:11 | Permalink
90 kazen gekeurd tijdens jaarlijkse kaaskeuring Rondom Leiden