De Monitor Duurzaam Inkopen: Bijna 400 Overheidsorganisaties Doen Mee
Geschreven op 3-2-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda25 maart 2011: Om alle deelnemers aan de Monitor duurzaam inkopen de kans te geven hun prestaties in kaart te brengen, sluit de monitor niet op 25 maart maar op 1 april. Bijna 400 overheidsorganisaties zijn uitgenodigd om de online vragenlijst in te vullen. Er wordt gerekend op een hoge respons zodat er een landelijk beeld geschetst kan worden.
Ietwat vreemd. Wat maken die paar dagen extra nog uit. Lijkt haast op een, wat mij betreft, flauwe 1-april grap is van de VNG, die dit nieuws vandaag bekend maakte.
3 februari 2011: De Rijksoverheid meet iedere twee jaar de voortgang van duurzaam inkopen bij de overheden. Overheden krijgen hiermee inzicht in hun prestaties van duurzaam inkopen. In februari 2011 wordt de Monitor Duurzaam inkopen 2010 uitgevoerd. Bijna 400 overheidsorganisaties zijn uitgenodigd voor de online vragenlijst.
Met de Monitor Duurzaam inkopen stelt het Rijk vast welk percentage duurzaam inkopen de overheden hebben gerealiseerd. Daarnaast kunnen organisaties zien hoe ver zij staan ten opzichte van vergelijkbare organisaties. De resultaten van de monitor worden gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Individuele resultaten van organisaties worden niet openbaargemaakt, met uitzondering van de resultaten van de ministeries. Het Rijk gebruikt de resultaten om het beleid over duurzaam inkopen verder te ontwikkelen. KPMG ondersteunt de uitvoering van de monitor.
De verschillende overheden hebben voor 2010 doelstellingen afgesproken. Zo gaat het Rijk voor 100% duurzaam inkopen in 2010, de gemeenten voor 75% en de waterschappen en provincies voor 50%. Per 2015 kopen alle overheden voor 100% duurzaam in. Universiteiten en het hoger en middelbaar beroepsonderwijs streven naar ten minste 50% in 2012.
De monitor bestaat uit twee delen. In deel A wordt gevraagd naar het toepassen van de duurzaamheideisen in de aanbestedingen en meervoudig onderhandse offerteaanvragen in 2010. Dit levert het percentage duurzaam inkopen op van de betrokken organisatie. Deel B heeft vooral betrekking op het toepassen van wensen, de opgedane ervaringen met duurzaam inkopen, en de wijze van borging binnen de organisatie.
Om de verschillende overheden te informeren over de opzet van de monitor is een geactualiseerde en uitgebreide versie van de factsheet Monitor 2010 opgesteld. Deze beschrijft de doelen, de opzet en de rekenmethodiek die zal worden gehanteerd. Ook is een rekenvoorbeeld opgenomen.
De Duurzaamheidscriteria voor Duurzaam Inkopen met Cradle to Cradle: PIANOo – Duurzaam Inkopen: Groen is de Boodschap – Duurzaam Inkopen het kan; het werkt – Aan de slag met duurzaam inkopen –Duurzaam Inkopen, gewoon doen ! – De instructie Duurzaam Inkopen en de Informatiekaart Duurzaam Inkopen – Het kennisnetwerk Duurzaam Inkopen gaat van start – Duurzaam Inkopen: Gemeenten lappen duurzaamheid aan hun laars
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
9 februari 2011 om 01:21 | Permalink
VVD en gedoogpartner PVV willen af van Duurzaam Inkopen Criteria
De verplichte criteria voor duurzaam inkopen van overheden kosten veel te veel geld en moeten dus veravllen. Dat zegt VVD-Kamerlid Leegte. Volgens de Telegraaf kost duurzaam inkopen het bedrijfsleven een half miljard euro aan administratieve lasten en andere bijkomende kosten per jaar. „Dit inkoopbeleid is failliet”, zegt VVD-Kamerlid Leegte in de krant. „Kennelijk is duurzaam inkopen alleen duur inkopen.”