Uitslag Landelijke Scholierenverkiezingen 2010: PvdA grootste en CDA heel erg klein
Geschreven op 10-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, VerkiezingenUpdate 3 maart 2010: Als het aan de scholieren ligt, wordt de PvdA de winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij verliest 8,5% ten opzichte van 2006, maar komt vandaag toch met 21,3% van de stemmen als grootste partij uit de bus.
De VVD eindigde op de tweede plaats met 18,1%, gevolgd door D66. De democraten behaalden bovendien ten opzichte van 2006 de grootste winst: zij stegen van 5,0% naar ruim 12,7%. De lokale partijen eindigden als vierde met 12,6%. Het CDA wist bij de scholieren niet meer te scoren dan 7,2% van de stemmen en eindigde daarmee op de zevende plaats.
De PVV deed bij de scholierenverkiezingen alleen mee in Almere en Den Haag. De partij van Wilders kreeg daar resp. 19,7% en 17,0% van de stemmen. In beide gevallen een lagere score dan de PvdA die ook in deze steden als hoogste eindigde. Traditiegetrouw organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de Scholierenverkiezingen altijd een paar dagen voor de echte verkiezingen. Verspreid over ruim 200 scholen brachten 41.178 middelbare scholieren gisteren en vandaag hun stem via internet.
Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2010: De StemWijzer, KiesKompas, StemmenTracker en Gemeenteraadsverkiezingen 2010: Milieu-kieswijzer Utrecht en Lijsttrekkersdebat in Tivoli
De schaduwverkiezingen vormen altijd een goede graadmeter voor de echte verkiezingen omdat scholieren meestal een trend aangeven die een dag later bij de echte verkiezingen realiteit blijkt te zijn. Ter voorbereiding op hun keuze hadden de leerlingen, als onderdeel van het vak maatschappijleer, een verkiezingskrant ontvangen met informatie en opdrachten over gemeentepolitiek. Ook zijn ze geïnstrueerd om zich de afgelopen periode te verdiepen in de verschillende politieke partijen en hun verkiezingsprogramma’s, zodat ze op 1 en 2 maart wisten welke partij hun stem krijgt. Door de jaren heen hebben de Scholierenverkiezingen zich dan ook bewezen als een ideale manier om leerlingen meer te betrekken bij de politiek.
Vanaf 1963 worden in ons land Scholierenverkiezingen gehouden; sinds 1994 is de organisatie in handen van het IPP. Ook voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni a.s. gaan de scholieren weer naar de stembus.
10 februari 2010: Woensdag 3 maart 2010 vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) organiseert voorafgaand aan de echte verkiezingen voor de 17e keer de landelijke Scholierenverkiezingen.
Op maandag 1 en dinsdag 2 maart zullen weer tienduizenden middelbare scholieren in Nederland hun stem uitbrengen. De uitslag van de Scholierenverkiezingen wordt in de namiddag van dinsdag 2 maart bekend gemaakt. Docenten kunnen hun school aanmelden. Daarna wordt er voor iedere aangemelde scholier een unieke oproepingskaart gemaakt. Daarmee kan via internet een stem worden uitgebracht. Deelname is gratis!
Het IPP maakt elk jaar twee Onderwijskranten voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De kranten hebben actuele onderwerpen en zijn geschreven in heldere taal. Leerlingen kunnen ook zelfstandig aan de slag met teksten en opdrachten uit de krant. Hieronder vindt u informatie over onderwijskranten die momenteel leverbaar zijn.
De Onderwijskrant gemeenteraadsverkiezingen vmbo (PDF) en de Onderwijskrant gemeenteraadsverkiezingen havo/vwo (PDF)